Άρθρο 20 Απαγόρευση συμμετοχής σε κρατικά προγράμματα ενισχύσεων σε μη πιστοποιημένα έντυπα ή ιστοσελίδες ενημερωτικού περιεχομένου

 

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 3 σε κρατικά προγράμματα ενίσχυσης, είναι η πιστοποίησή τους σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 12.

  • Άρθρο 20
    Στο συγκεκριμένο άρθρο όπως και στο προηγούμενο περιέχονται δυο από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου καθώς καθιερώνεται επιτέλους το αυτονόητο: ότι τόσο η κρατική διαφήμιση όσο και τα όποια προγράμματα ενίσχυσης του έντυπου τύπου θα αφορούν ΜΟΝΟ τα έντυπα που περιλαμβάνονται στο Μ.Ε.Τ στη βάση της αρχής: αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης αλλά και δικαιώματα για όσους εντάσσονται!
    Όλες οι δημόσιες πολιτικές που αφορούν τον έντυπο τύπο και εν προκειμένω τον περιφερειακό πρέπει να ασκούνται με βάση αυτή την αρχή.

  • Με τα κριτήρια περί απασχόλησης υπαλλήλων που θεσπίζονται στο νόμο αρκετά ιστορικά έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά) με ανελλιπή παρουσία πολλών δεκαετιών και μεγάλη αναγνωσιμότητα, θα οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο, καθώς θα αποκλείονται άδικα από το Μητρώο και κατ’ επέκταση από την καταχώρηση διαφημίσεων φορέων δημοσίου τομέα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά μέχρι σήμερα λάμβαναν κατά καιρούς κρατική διαφήμιση από διάφορους φορείς του δημοσίου.
    Πρόκειται για μία άδικη απόφαση του Υπουργείου, καθώς διαχωρίζει τον Τύπο σε προνομιούχους και μη, ενώ αποκλείει παντελώς από την καταχώρηση δημοσιεύσεων του δημοσίου και κάθε άλλο μέσο στήριξης τις μικρές εκδοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες ο ίδιος ο εκδότης είναι ταυτόχρονα και ο μοναδικός εργαζόμενος σε αυτές και θα αποβεί καταστροφική για πολλές περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, αλλά και αρκετά κλαδικά και επιστημονικά έντυπα, που με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν για να στηρίξουν τον τόπο ή τον κλάδο τους. Έντυπα που δεν θα θεωρούνται Τύπος για το Μητρώο και την κρατική διαφήμιση, αλλά ταυτοχρόνως είναι Τύπος για την είσπραξη του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ!