Άρθρο 1 – Κατάργηση υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου

1.    Από τη δημοσίευση του παρόντος καταργούνται οι πιο κάτω υπηρεσίες και φορείς του Δημόσιου Τομέα και ρυθμίζονται σχετικά θέματα,  ως εξής:

α) Το Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου, ν.π.ι.δ. με έδρα την Αθήνα, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 19 του ν. 3469/2006 (Α΄ 131) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το Μουσείο και Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου λειτουργεί στο εξής ως υπηρεσιακή μονάδα του Εθνικού Τυπογραφείου, επιπέδου τμήματος, το οποίο συνιστάται με τον παρόντα νόμο και υπάγεται στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ανωτέρω φορέα και ασκεί τις αρμοδιότητες του καταργούμενου Μουσείου όπως προκύπτουν από το άρθρο 20 του ν.3469/2006.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καταρτίζεται εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Μουσείου.

β) Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ.), ν.π.ι.δ. με έδρα την Αττική το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 73 του ν.2910/2001 (Α΄91), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 23 του ν.3013/2002 (Α΄102) και τροποποιήθηκε από τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 16 του ν.3220/2005 (Α΄48) και με το άρθρο 1 του π.δ. 188/2002 (Α΄175), και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το τακτικό προσωπικό του Ι.ΜΕ.ΠΟ., συμπεριλαμβανομένων και των απασχολούμενων με σχέση έμμισθης εντολής δικηγόρων, μεταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας και καταλαμβάνει κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας,  βαθμού και ειδικότητας για τις οποίες κατέχει τα τυπικά προσόντα και εφόσον δεν υπάρχουν συνιστώμενες με την πράξη μεταφοράς, προσωποπαγείς, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, είτε της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης και των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής, είτε της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία συνεστήθη με το π.δ.11/2010 (Α΄15). Η μεταφορά του προσωπικού του ΙΜΕΠΟ γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών. Για την κατά τα ανωτέρω μεταφορά οι υπάλληλοι του ΙΜΕΠΟ υποβάλλουν, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος, αίτηση στη Διεύθυνση Διοίκησης ως αρμόδια για τα θέματα προσωπικού μονάδα της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στην αίτηση αυτή δηλώνουν την προτίμησή τους για την υπηρεσία μεταφοράς τους η οποία μπορεί να λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της πράξης μεταφοράς.

Ως κριτήρια για τον καθορισμό της σειράς προτεραιότητάς των ενδιαφερομένων για την ίδια θέση, μπορεί να ληφθούν υπόψη αυτά της περίπτωσης δ της παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος.

Οι αρμοδιότητες του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως προκύπτουν από την παρ. 2 του άρθρου 73 του ν.2910/2001, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και από το άρθρο 2 του π.δ. 188/2002 (Α΄175),  ασκούνται στο εξής από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

γ) Το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ε.ΤΑ.Κ.Σ.),  ν.π.δ.δ. με έδρα την Αθήνα, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 1 του ν. 3631/2008 (Α΄ 6) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών.

δ) Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, ν.π.δ.δ. με έδρα την Αθήνα, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 2 του ν. 3624/2007 (Α΄289) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών.

Το σύνολο των εισφορών των ως άνω καταργούμενων Ταμείων και τα πάσης φύσεως ταμειακά υπόλοιπά τους, παραμένουν στη διάθεση του Υπουργού Οικονομικών και διατίθενται με απόφασή του, κατά προτεραιότητα και με την επιφύλαξη των εισφορών που αναφέρονται σε δωρεές ειδικού σκοπού αα) όσον αφορά τα ταμειακά υπόλοιπα του Ε.ΤΑ.Κ.Σ., για τη χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης φυσικών προσώπων ή νοικοκυριών που κατοικούν νόμιμα ή είναι νόμιμα εγκατεστημένα, αντιστοίχως, στην Ελλάδα και έχουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από το κατ΄έτος εκάστοτε εκτιμώμενο όριο της φτώχειας στην Ελλάδα και ββ) όσον αφορά τα ταμειακά υπόλοιπα του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για την  ανασυγκρότηση και ανάπτυξη πυρόπληκτων περιοχών.

Η κυριότητα της τυχόν ακίνητης περιουσίας των καταργούμενων  Ταμείων καθώς και του κάθε είδους εξοπλισμού, το αρχείο τους κ.λπ. περιέρχεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

ε) Η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών (Ε.Α.Γ.Ε.), ν.π.δ.δ. με έδρα την Αθήνα, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 4 του ν. 1268/1982 (Α΄ 87) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

στ) Η Ιόνιος Ακαδημία,  ν.π.ι.δ. με έδρα την Κέρκυρα, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 41 παρ. 1 του ν. 2413/1996 (Α΄124) και εποπτεύεται  από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ζ) Η Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία, ν.π.ι.δ. με έδρα τον Άγιο Κήρυκο  Ικαρίας, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο δέκατο τέταρτο του ν. 3082/2002 (Α΄ 316) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

η) Η Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΕΑΣΠ-ΟΣΕΠ), ν.π.ι.δ. με έδρα την Θεσσαλονίκη, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 20 του ν.3044/2002 (Α΄ 197), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 22 του άρθρου 19 του ν.3091/2002. Οι αρμοδιότητες της ΕΑΣΠ-ΟΣΕΠ μεταφέρονται και ασκούνται στο εξής από το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) ν.π.δ.δ. που ιδρύθηκε με το άρθρο 12 του ν.1349/1983 (Α΄52), εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και εποπτεύεται από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

θ) Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας (Ε.Κ.Ε.Υ.), ν.π.δ.δ. με έδρα την Αθήνα, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 9 του ν. 1579/1985 (Α΄ 217) και εποπτεύεται  από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και το Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (Ι.Ε.Ε.Π.Υ.Υ.), αυτοτελής οργανική μονάδα του εν λόγω Κέντρου (Ε.Κ.Ε.Υ.), το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 9 του ν.2519/1997 (Α΄ 165).

Οι αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας, καθώς  και του Ινστιτούτου Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας μεταφέρονται και ασκούνται στο εξής από υπηρεσιακές μονάδες με συναφείς αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ι) Το Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος (Κ.Κ.Ν.Α.), ν.π.ι.δ. με έδρα την Αθήνα, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 27 του ν. 2071/1992 (Α΄ 92) και εποπτεύεται  από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι αρμοδιότητες του Κέντρου Κληρονομικών Νόσων Αίματος μεταφέρονται και ασκούνται στο εξής από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), ν.π.δ.δ. με έδρα την Αθήνα, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 2 του ν. 3402/2005 (Α΄258) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ια) Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας (Ι.Κ.Δ.Ε.), ν.π.ι.δ. με έδρα την Αθήνα, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 11 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75) και εποπτεύεται  από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι αρμοδιότητες του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), ν.π.δ.δ. με έδρα την Αθήνα ο οργανισμός του οποίου καταρτίσθηκε με το π.δ. 342/1986 (Α΄342) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ιβ) Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.ΠΑ. ΑμεΑ), ν.π.ι.δ. με έδρα την Αθήνα, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 10 του ν. 3106/2003, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 13 του ν.3454/2006 (Α΄75) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι αρμοδιότητες του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ατόμων με Αναπηρίες μεταφέρονται και ασκούνται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), ν.π.δ.δ. με έδρα την Αθήνα το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 6 του ν. 3106/2003 (Α΄ 30), μετονομάστηκε με το άρθρο 20 του ν.3402/2005 (Α΄ 258) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ιγ) Τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία συνεστήθησαν με το άρθρο 1 του ν.3399/2005 «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ και άλλες διατάξεις» (Α΄255), όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τα άρθρα 25 και 37 του ν.3698/2008 «Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 198 Α΄).

Το τακτικό προσωπικό που υπηρετεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, στα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρεται σε κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου, βαθμού και ειδικότητας για τις οποίες κατέχει τα τυπικά προσόντα, υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον ίδιο νομό ή σε όμορους νομούς. Αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις, η μεταφορά ενεργείται σε προσωποπαγείς θέσεις προσωπικού, που συνιστώνται με την πράξη της μεταφοράς.

Οι   προκηρύξεις του ΑΣΕΠ που είναι σε εξέλιξη για την πρόσληψη προσωπικού των καταργούμενων Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, ολοκληρώνονται κανονικά, και οι επιτυχόντες σε αυτές καθώς και οι προσλαμβανόμενοι με τις διατάξεις του ν.2643/1998 (ΦΕΚ 220 Α ΄), όπως ισχύει, τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι ρυθμίσεις του άρθρου 10 του ν.3833/2010 (Α΄40) ισχύουν και για το προσωπικό αυτό.

Η μεταφορά και η τοποθέτηση του τακτικού προσωπικού των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Κατά την ως άνω μεταφορά, μπορεί να λαμβάνονται υπόψη οι προτιμήσεις τοποθέτησης των υπαλλήλων, όσον αφορά υπηρεσία ή νομό, οι οποίες δηλώνονται σε σχετική αίτησή τους η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού/προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος.

ιδ) Η Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, ν.π.ι.δ. με έδρα την Αθήνα που συστήθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν. 2538/1997 ΦΕΚ Α΄ 242) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο σκοπός και το έργο αυτής που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του ν. 2538/1997 μεταφέρονται στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ).

Το τακτικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των απασχολούμενων με σχέση έμμισθης εντολής δικηγόρων, του καταργούμενου ν.π.ι.δ. «Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας» μεταφέρεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε κενές οργανικές θέσεις προσωπικού των ν.π.ι.δ εποπτείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται για τις θέσεις αυτές. Αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις η μεταφορά γίνεται σε προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχες με την ειδικότητα με την οποία οι υπάλληλοι είχαν προσληφθεί, που συνιστώνται αυτοδίκαια με την απόφαση της μεταφοράς.

Τα τυχόν χρηματικά υπόλοιπα της Επιτροπής μεταφέρονται στον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.. Για τη μεταφορά τους εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του ΔΣ του ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.

Με απόφασή του, το Δ.Σ του ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., δύναται να αναθέτει την εκπροσώπησή του, στη Διεθνή Ομοσπονδία Γάλακτος (IDF) και σε άτομα αναγνωρισμένου κύρους, με γνώση και εμπειρία στον τομέα του γάλακτος και εκτός των μελών του Δ.Σ του Οργανισμού.

ιε) Το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (Ε.Ε.ΚΕ.Π.Π.), ν.π.ι.δ., με έδρα το νομό Αττικής, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 1 του π.δ. 338/2003 (Α΄ 292) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

2. Από τη δημοσίευση του παρόντος λήγει η θητεία των μελών των Δ.Σ. και του προσωπικού με θητεία  των καταργούμενων με την παρ. 1 νομικών προσώπων.

3. Ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την κατάργηση των ως άνω υπηρεσιών και φορέων όπως η άσκηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, ο καθορισμός των υπηρεσιακών μονάδων, από τις υφιστάμενες που θα τις ασκήσουν, το χρονικό σημείο έναρξης της άσκησής τους, όταν δεν συμπίπτει με την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, η μεταφορά καθώς και κάθε θέμα κατάστασης προσωπικού, η τύχη της κινητής περιουσίας, των αρχείων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, ρυθμίζονται κατά περίπτωση με αποφάσεις των υπουργών στους οποίους μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες ή που εποπτεύουν τους φορείς στους οποίους μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες, ή που εποπτεύουν τους καταργούμενους φορείς και υπηρεσίες. Στην περίπτωση ρύθμισης ζητημάτων κινητής και ακίνητης περιουσίας, τρόπου διάθεσης των ταμειακών υπολοίπων και κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας συμπράττει και ο Υπουργός Οικονομικών.

4. α) Απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμότητες που υφίστανται κατά την κατάργηση των ως άνω φορέων μεταφέρονται στους φορείς στους οποίους μεταφέρθηκε η σχετική με το αντικείμενο τους αρμοδιότητα, οι οποίοι συνεχίζουν και τις τυχόν εκκρεμείς δίκες. Σε περίπτωση που οι αρμοδιότητες του καταργούμενου φορέα μεταφέρονται σε υπηρεσιακές μονάδες υπουργείου ή σε υπηρεσίες υπαγόμενες σε υπουργείο, απαιτήσεις, υποχρεώσεις και πάσης φύσεως εκκρεμότητες που υφίστανται κατά την κατάργηση του φορέα, μεταφέρονται στο υπουργείο στο οποίο ανήκουν οι υπηρεσιακές μονάδες, ή υπάγονται οι υπηρεσίες, το οποίο συνεχίζει και τις τυχόν εκκρεμείς δίκες.

Σε περίπτωση κατάργησης του φορέα χωρίς μεταφορά των αρμοδιοτήτων του, αρμόδιο για τα ανωτέρω είναι το εποπτεύον τον καταργούμενο φορέα υπουργείο.

β) Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων που καταργούνται, περιέρχονται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα, στους φορείς στους οποίους μεταφέρθηκαν οι σχετικές αρμοδιότητές τους, άλλως στα εποπτεύοντα τους καταργούμενους φορείς υπουργεία, με την επιφύλαξη των κείμενων διατάξεων περί δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών, οι οποίοι έχουν στο εξής την αποκλειστική χρήση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των καταργούμενων φορέων, αλλά και την ευθύνη για την διαφύλαξη και την διαχείριση του τυχόν υπάρχοντος αρχείου.