Open Government Partnership – OGP

Ημερίδα παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση

και Τελετή Βράβευσης του “Open Public Data Hackathon

Για να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας, πατήστε ΕΔΩ

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εργασίες της εκδήλωσης, πατήστε ΕΔΩ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ανοικτή Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση, η Ελλάδα συμμετέχει στη Διεθνή Πρωτοβουλία  Συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership – OGP).

Το OGP αποσκοπεί στη διασφάλιση συγκεκριμένων κυβερνητικών δεσμεύσεων των μελών του, για την προώθηση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, την ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και την αύξηση του βαθμού εμπλοκής τους σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, την ανοιχτή πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία, καθώς και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη διακυβέρνηση.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν έως τώρα 55 χώρες μέλη. Στις 17 και 18 Απριλίου του 2012, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το OGP στην Μπραζίλια της Βραζιλίας, με τη συμμετοχή 73 χωρών και σημαντικό αριθμό ΜΚΟ. H ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε εκεί την αρχική πρόταση για το εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο απέσπασε θετικά σχόλια.

Το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση του τελικού Σχεδίου Δράσης, μέσα από ευρεία διαβούλευση και συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να υποβληθεί στη Διεθνή Πρωτοβουλία του ΟΗΕ, στις 30 Απριλίου του 2014.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η ανάπτυξη διαύλων ανοιχτής επικοινωνίας και η καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των Πολιτών και της Πολιτείας. Σε ένα συμβολικό επίπεδο, διαμορφώνεται ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας, της συνεργατικότητας, της λογοδοσίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας.

Αυτοδιοίκηση, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Φορείς, Ανεξάρτητες Αρχές, Επαγγελματίες, Επιστήμονες, Σύλλογοι, ΜΚΟ και πολίτες καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις, παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους στο opengov, προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του ελληνικού Σχεδίου Δράσης που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα, σύγχρονη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και στην Ανοικτή Διακυβέρνηση της ψηφιακής πραγματικότητας.

Ο διάλογος που έχει ήδη ξεκινήσει, αναπτύσσεται σε τρεις κύριους άξονες:

  • Δημόσια συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, με διεύρυνση θεσμών, όπως το open.gov.
  • Διαφάνεια και λογοδοσία.
  • Ανοιχτή διάθεση της δημόσιας πληροφορίας.

Οι κυρίαρχες προκλήσεις για την Ανοικτή Διακυβέρνηση στη χώρα μας, οι οποίες αποτυπώνονται ξεκάθαρα και αναλύονται στο Σχέδιο Δράσης, αφορούν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των δημόσιων πόρων, την ενίσχυση της ακεραιότητας στο δημόσιο τομέα και τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου θα οριοθετηθούν και οι βασικές δεσμεύσεις της χώρας για τη συμμετοχή στο OGP:

  • Ενθάρρυνση της Δημόσιας Συμμετοχής: Αύξηση του αριθμού των νομοθετικών πράξεων που διέρχονται τη διαδικασία διαβούλευσης μέσω διαδικτύου και αξιοποίηση των σχολίων και προτάσεων των πολιτών.
  • Αποτελεσματικότερη Διαχείριση Δημόσιων Πόρων: Ανάπτυξη και λειτουργία σύγχρονων συστημάτων και εργαλείων διαχείρισης (όπως συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών, ERP, HRMS, κλπ).
  • Ανοιχτά Δημόσια Δεδομένα: Ανοικτή διάθεση δημόσιων δεδομένων από το παρατηρητήριο τιμών, αποφάσεις επί νομικών θεμάτων αναφορικά με κρατικά γεωγραφικά δεδομένα και επέκταση της δράσης ανοικτής διάθεσης φορολογικών δεδομένων.
  • Ενίσχυση Διαφάνειας: Ενίσχυση της λειτουργικότητας του Προγράμματος Διαφάνειας, δημοσιοποίηση πληροφοριών για τις προμήθειες του Δημόσιου Τομέα, καθώς και ανοικτή, διαφανής και ασφαλής διακίνηση δημόσιων εγγράφων.

Η χώρα μας έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της Ανοικτής Διακυβέρνησης, μέσα από την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων, με βασικά αντικείμενα την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, τη συμμετοχή του πολίτη στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων, την ελεύθερη διάθεση της δημόσιας πληροφορίας, καθώς και την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη συμμετοχική δημοκρατία μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.