- Μετανάστευσης και Ασύλου - http://www.opengov.gr/immigration -

Άρθρο 4 Τροποποίηση άρθρου 60 του ν. 4636/2019

1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 60 του ν. 4636/2019, τροποποιείται ως εξής: «3. Αρμόδια Αρχή για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων και των χωρισμένων ανήλικων ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή άλλες αρχές, κατά λόγο αρμοδιότητάς τους:».
2. Στο τέλος της περ. δ’ της παρ. 3 του άρθρου 60 του ν. 4636/2019 προστίθεται εδάφιο καθώς και οι υποπερ. δα’, δβ’, δγ’, δδ’ και δε’ ως εξής: «Ειδικότερα μεριμνά για: δα. Τη διαχείριση των αιτημάτων στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων, την προτεραιοποίησή τους με κριτήρια ευαλωτότητας ή αναπηρίας και τον συντονισμό των ενεργειών μετάβασης, τοποθέτησης και φιλοξενίας τους σε κατάλληλα διαμορφωμένα κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν συνεργαζόμενοι κρατικοί και μη φορείς.
δβ. Τη διαχείριση θέσεων προσωρινής φιλοξενίας, όπως ασφαλείς ζώνες, που λειτουργούν συνεργαζόμενοι κρατικοί και μη φορείς για την κάλυψη των άμεσων αναγκών στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων.
δγ. Τον έλεγχο της εφαρμογής των προδιαγραφών λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
δδ. Την παρακολούθηση και τακτική αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τα κέντρα φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.
δε. Τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των κέντρων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, μέσω της συστηματικής διερεύνησης των δυσχερειών που παρουσιάζονται και της παροχής διαρκούς εκπαίδευσης και υποστήριξης του προσωπικού τους.»
3. Στο δεύτερο εδάφιο της περ. ζ’ της παρ. 3 του άρθρου 60 του ν. 4636/19 αντικαθίστανται οι λέξεις «του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων» από τις λέξεις «του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου».
4. Μετά την περίπτωση ζ’ της παραγράφου 3 του άρθρου 60 του ν. 4636/2019 (Α΄ 169) προστίθενται οι εξής περιπτώσεις: «η. Συντονίζει τις ενέργειες που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων προς άλλα κράτη στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών. θ. Οργανώνει και τηρεί το Μητρώο Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 24 του ν. 4554/2018 (Α’ 130) και το Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 26 του ν. 4554/2018.»