- Μετανάστευσης και Ασύλου - http://www.opengov.gr/immigration -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ Άρθρο 16 Εντεταλμένος επιτροπείας

1. Ο οριζόμενος από τον Εισαγγελέα ως επίτροπος ασυνόδευτων ανηλίκων Φ.Π.Υ.Ε. τοποθετεί, διορίζει ή χρησιμοποιεί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή μορφή απασχόλησης, διαρκώς ή μεμονωμένα, εντεταλμένο επιτροπείας, με σκοπό την άσκηση των επιτροπικών καθηκόντων. Ο εντεταλμένος επιτροπείας ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό του επιτρόπου και έχει τις ίδιες επιτροπικές εξουσίες. Κατά την άσκηση των καθηκόντων των άρθρων 13, 14 και 15 ο εντεταλμένος επιτροπείας ακολουθεί τις οδηγίες και τις εντολές του επιτρόπου. Η σύμβαση μαθητείας, η de facto παροχή εργασίας και κάθε μορφή εθελοντικής απασχόλησης αποκλείονται από το καθεστώς εργασίας της παρούσας.
2. Ο εντεταλμένος επιτροπείας απαιτείται, κατά τον χρόνο της ανάθεσης των επιτροπικών καθηκόντων:
α) να κατέχει πτυχίο ή δίπλωμα πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής,
β) να έχει άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και καλή γνώση της αγγλικής ή της γαλλικής γλώσσας, ή αραβικών, Ουρντού ή άλλης γλώσσας η οποία ομιλείται από σημαντικό αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας, και
γ) να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του άρθρου 191 του ν. 4662/2020 (Α΄ 27). Στην περίπτωση του εντεταλμένου επιτροπείας που χρησιμοποιείται από Φ.Π.Υ.Ε. του δημόσιου τομέα ή διεθνή οργανισμό, εφαρμόζονται αναλόγως το άρθρο 7 του ν. 4837/2021 (A’ 178) περί κωλύματος απασχόλησης προσωπικού σε Φορείς Παιδικής Προστασίας και το άρθρο 8 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. [ν. 3528/2007 (Α’ 26)], περί ανικανότητας διορισμού σε θέσεις δημοσίου υπαλλήλου. Κάθε εντεταλμένος επιτροπείας υποχρεούται σε εκ νέου προσκόμιση αντιγράφου ποινικού μητρώου δικαστικής ή γενικής χρήσης εντός του τελευταίου διμήνου κάθε έτους και ο φορέας πρόσληψης παρακολουθεί την τήρηση αυτής της υποχρέωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ισχύουν αναλόγως οι κυρώσεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 7 του ν. 4837/2021.
3. Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που ανατίθενται σε εντεταλμένο επιτροπείας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαπέντε (15).