- Μετανάστευσης και Ασύλου - http://www.opengov.gr/immigration -

Άρθρο 10 Διαδικασία ορισμού επιτρόπου

1. Ο Εισαγγελέας α) διατάσσει την επιτροπεία, β) ορίζει τον επίτροπο και γ) προσδιορίζει τον αριθμό, τα προσωπικά στοιχεία και τον τόπο διαμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων που τελούν υπό επιτροπεία.
2. Ο Εισαγγελέας που διατάσσει την επιτροπεία, ορίζει, κατ’ αρχήν, επίτροπο από τον κατάλογο των Φ.Π.Υ.Ε. της παρ. 4 του άρθρου 8. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του καταλόγου αυτού, ο Εισαγγελέας διατάσσει, ύστερα από α) αίτηση οποιουδήποτε νομικού προσώπου, δια του νόμιμου εκπροσώπου του, που πληροί τα κριτήρια των παρ. 1 και 2 του άρθρου 8 ή β) πρόταση της Μονάδας Θεσμικής Προστασίας, με την οποία γνωστοποιείται κατάσταση επιτροπείας, την επιτροπεία και ορίζει τον επίτροπο.
3. Κατ’ εξαίρεση, ο Εισαγγελέας δύναται να αναθέτει, μέσω διάταξης, την άσκηση της καθημερινής φροντίδας ασυνόδευτου ανηλίκου σε ενήλικο συγγενή εξ αίματος έως τον τρίτο βαθμό ή φίλο του, κατόπιν αξιολόγησης της καταλληλότητάς του, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου.
4. Ο ορισμός επιτρόπου ασυνόδευτου ανηλίκου καταχωρίζεται σε ειδικό δημόσιο βιβλίο που τηρείται στη γραμματεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Η εισαγγελική διάταξη επιδίδεται, με επιμέλεια της οικείας γραμματείας, στη Μονάδα Θεσμικής Προστασίας και στον επίτροπο. Η Μονάδα Θεσμικής Προστασίας γνωστοποιεί αμελλητί τον ορισμό επιτρόπου στον φορέα αναγγελίας και αυτός ενημερώνει άμεσα τον ασυνόδευτο ανήλικο σε γλώσσα που κατανοεί.