- Μετανάστευσης και Ασύλου - http://www.opengov.gr/immigration -

Άρθρο 7 Αναγγελία κατάστασης επιτροπείας

1. Κάθε φορέας αναγγελίας, μόλις λαμβάνει γνώση της παρουσίας, είτε σε σημεία εισόδου είτε στην ενδοχώρα, πολίτη τρίτης χώρας ή ανιθαγενούς που α) είναι προδήλως ανήλικος ή δηλώνει ανήλικος, με την επιφύλαξη των κανόνων που ισχύουν για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, οι οποίοι ορίζονται στην υπ. αρ. 9889/4.8.2020 (Β’ 3390) κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, και β) πληροί τα κριτήρια υπαγωγής στον ορισμό του ασυνόδευτου ανηλίκου κατά την περ. γ) του άρθρου 3, ενημερώνει, με τη χρήση μέσων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών τη Μονάδα Θεσμικής Προστασίας και τον Εισαγγελέα, γνωστοποιώντας κάθε πληροφορία σχετική με την προσωπική κατάσταση του ασυνόδευτου ανηλίκου.
2. Η αναγγελία της κατάστασης επιτροπείας ασυνόδευτου ανηλίκου προϋποθέτει την προηγούμενη καταγραφή και ταυτοποίηση του ανηλίκου ως ασυνόδευτου από τις αστυνομικές ή λιμενικές αρχές, τις υπηρεσίες υποδοχής και ταυτοποίησης ή τις αρμόδιες αρχές ασύλου.
3. Η Μονάδα Θεσμικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον Εισαγγελέα, μεριμνά για τον άμεσο ορισμό επιτρόπου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10.