- Μετανάστευσης και Ασύλου - http://www.opengov.gr/immigration -

Άρθρο 5 Γενικές αρχές

1. Κάθε απόφαση, διάταξη ή ενέργεια που λαμβάνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Ε.Σ.Ε.Α.Α.), αποβλέπει στη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος του ανηλίκου, στην προστασία των δικαιωμάτων του, στην προάσπιση των εννόμων συμφερόντων του στις συναλλαγές με τρίτους και στην ασφάλεια των συναλλαγών του.
2. Οι αρχές και τα όργανα, στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους, οφείλουν, πριν από κάθε απόφασή τους σχετική με την επιτροπεία, να ζητούν τη γνώμη του ασυνόδευτου ανηλίκου και να την συνεκτιμούν, ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό ωριμότητάς του.
3. Για την αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος του ανηλίκου λαμβάνονται υπόψη πληροφορίες που αναζητούνται από τον ανήλικο, τους επαγγελματίες και τους φροντιστές που τον πλαισιώνουν, και αφορούν, κατ’ ελάχιστον, τα προσωπικά στοιχεία του ανηλίκου, το οικογενειακό περιβάλλον και τον αποχωρισμό του από αυτό, τις τρέχουσες συνθήκες διαβίωσης και φροντίδας, την ασφάλεια, την υγεία του και την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη διατροφή, την υγιεινή, την εκπαίδευση, τις καθημερινές δραστηριότητες, την ψυχοκοινωνική ευημερία και προστασία που απολαμβάνει, την αναζήτηση και τον εντοπισμό μελών της οικογένειας.
4. Κάθε αρχή και όργανο, στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους, οφείλουν να αναζητούν ταχέως μία βιώσιμη λύση, συμβατή με την ευημερία του ασυνόδευτου ανηλίκου και το βέλτιστο συμφέρον αυτού, όπως είναι η κοινωνική ένταξη, η οικογενειακή επανένωση, η μετεγκατάσταση και ο επαναπατρισμός.
5. Οι υπηρεσίες επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων παρέχονται χωρίς διακρίσεις και με σεβασμό στις ιδιαίτερες προσωπικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και διαπολιτισμικές ανάγκες των ασυνόδευτων ανηλίκων.