- Μετανάστευσης και Ασύλου - http://www.opengov.gr/immigration -

Άξονας πολιτικής 1 – Συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για την προώθηση της ένταξης σε τοπικό επίπεδο

H ένταξη των μεταναστών/μεταναστριών, των αιτούντων/αιτουσών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας συντελείται πρωτίστως σε τοπικό επίπεδο. Βασική στόχευση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη αποτελεί το γεγονός ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει καταλύτης για την επαφή της κοινωνίας υποδοχής και του πληθυσμού που εισέρχεται σε αυτές.
Για να επιτευχθεί αυτός στόχος και να προωθηθεί η ενεργός συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης στοχευμένων πολιτικών για την ένταξη είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, η παροχή της κατάλληλης χρηματοδοτικής υποστήριξης η ισότιμη ανάληψη της ευθύνης της ένταξης των αιτούντων/αιτουσών, των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και των μεταναστών/μεταναστριών μέσω της κατανομής του νεοεισερχόμενου πληθυσμού σε όλην την ελληνική επικράτεια καθώς και η απαραίτητη καθοδήγηση προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση ενταξιακών πολιτικών. Αυτό ισχύει ιδίως για τις περιοχές και τις περιφέρειες που έχουν πρόσφατα υποδεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών/μεταναστριών, δικαιούχων διεθνούς προστασίας και αιτούντων/αιτουσών αυτής.
Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή όλων των περιφερειών και των δήμων της χώρας στη διαδικασία ένταξης. Επομένως, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας τόσο μεταξύ των δήμων όσο και μεταξύ της κεντρικής διοίκησης του κράτους και της Αυτοδιοίκησης με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενταξιακών δράσεων.
Στο σύνολό του, ο συγκεκριμένος άξονας προβλέπει πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν οι φορείς του κράτους σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για την υποδοχή και μακροπρόθεσμα για την ένταξη μεταναστών/μεταναστριών, αιτούντων/αιτουσών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Απώτερος σκοπός των δράσεων αυτών είναι η επίτευξη της ομαλής συμβίωσης και η διασφάλιση της ανοιχτής και ισότιμης ανταλλαγής μεταξύ της κοινωνίας υποδοχής με τον μεταναστευτικό πληθυσμό.
Συγκεκριμένα, οι δράσεις του εν λόγω άξονα στοχεύουν στη(ν):
• Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ένταξης αιτούντων/αιτουσών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας καθώς και μεταναστών και μεταναστριών
• Διασφάλιση της παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής και στέγασης στους αιτούντες και στις αιτούσες διεθνούς προστασίας
• Ενίσχυση της ικανότητας της κοινωνίας υποδοχής να προσαρμοστεί στην πολυμορφία
• Πρόληψη της γκετοποίησης