- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 27: Αδυναμία μετακίνησης για κατάταξη στρατευσίμων, εφέδρων και ανυποτάκτων για λόγους υγείας

Στο άρθρο 37 του ν.3421/2005:
α. Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Η εξέταση του ασθενούς γίνεται κατά την ημερομηνία που υποχρεούται για κατάταξη και μέχρι πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από αυτή. Ειδικά προκειμένου για ασθενείς που πάσχουν από ανίατη σωματική βλάβη ή πάθηση και είναι καταφανώς ακατάλληλοι για στράτευση, η εξέταση μπορεί να γίνει και μετά τις παραπάνω προθεσμίες.»
β. Η υποπαράγραφος γ της παραγράφου 7 του άρθρου 37 του ν.3421/2005 (ΦΕΚ Α΄302) αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν πρόκειται για ασθενείς που έχουν βλάβη ή πάθηση, της οποίας η ίαση προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τέσσερις μήνες, η αλληλογραφία υποβάλλεται στην αρμόδια Διοίκηση Στρατολογικών Υπηρεσιών (ΔΣΥ), που αποφασίζει για τη μετατόπιση της ημερομηνίας κατάταξης μέχρι και τέσσερις μήνες, κοινοποιώντας την απόφασή της στον ενδιαφερόμενο και τη Στρατολογική Υπηρεσία (ΣΥ) για τις δικές της ενέργειες. Η αλληλογραφία τηρείται στο αρχείο της ΔΣΥ. Η ημερομηνία και η μονάδα κατάταξης καθορίζονται από τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.»
γ. Η παράγραφος 8 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Σε περίπτωση που οι ασθενείς κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) μέχρι και τέταρτης (Ι/4), υποχρεούνται να καταταγούν εκτός Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) και οπωσδήποτε εντός πενθημέρου, με σημείωμα κατάταξης, από της κοινοποιήσεως της γνωμάτευσης στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή δεν γίνονται δεκτά αιτήματα για την εκ νέου υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, που υποβάλλονται με βάση το νέο σημείωμα κατάταξης. Εάν η επιτροπή αποφανθεί ότι δικαιούνται αναβολή λόγω υγείας, η αναβολή αρχίζει από την ημερομηνία που ήταν υποχρεωμένοι να καταταγούν αρχικά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που κριθούν ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5).»