Άρθρο 25: Επιλαχόντες ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ

1. Η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του ν. 3648/2008 (Α΄ 38), αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Αν εντός διμήνου από την αρχική, ανά κατηγορία εισακτέων, ημερομηνία κατάταξης στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), υπάρχουν κενές θέσεις λόγω μη προσέλευσης των εισακτέων που περιλαμβάνονται στον κυρωμένο πίνακα ή λόγω παραίτησης ή απομάκρυνσης ή αποχώρησης καταταγέντων από τις ίδιες σχολές για οποιονδήποτε λόγο, εισάγονται σε αυτές για την πλήρωση των κενών θέσεων ισάριθμοι, ανά κατηγορία, υποψήφιοι κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά, βάσει των αποτελεσμάτων που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ)».

2. Στο άρθρο 11 του ν. 3648/2008 προστίθενται παράγραφοι 6, 7 και 8 ως εξής:

«6. Εφόσον και οι εισαγόμενοι με την ως άνω διαδικασία δεν προσέλθουν για κατάταξη ή απομακρυνθούν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο από τις παραπάνω σχολές, εισάγονται προς πλήρωση των κενών θέσεων που θα προκύψουν νέοι υποψήφιοι με την ίδια διαδικασία, μέχρι την οριστική πλήρωση των θέσεων που προκηρύχθηκαν, σε κάθε περίπτωση εντός της προθεσμίας της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου.

7. Εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις ειδικών κατηγοριών, των οποίων η πλήρωση δεν είναι δυνατή για οποιονδήποτε λόγο, σύμφωνα με τη διαδικασία των παραγράφων 5 και 6 του παρόντος άρθρου, αυτές συμπληρώνονται από υποψηφίους της γενικής σειράς με την ίδια διαδικασία και εντός της ίδιας χρονικής προθεσμίας.

8. Για την εφαρμογή των προηγούμενων παραγράφων, ως «ΑΣΕΙ» νοούνται οι Σχολές που αναφέρονται στην περίπτωση ε. του άρθρου 1 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) και ως «ΑΣΣΥ» οι Σχολές που αναφέρονται στην παράγραφο στ. του ιδίου άρθρου και νόμου».

  • 12 Ιουνίου 2015, 12:19 | ΒΕΡΒΕΡΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

    ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

  • 10 Ιουνίου 2015, 18:44 | Αλεξάνδρου

    Είναι κατανοητό ότι ο αριθμός καθορίζεται από τις υπηρεσιακές ανάγκες. Το θέμα είναι αν μετά από 7 εβδομάδες κάποιος παραιτηθεί και τη κενή θέση την πάρει κάποιος άλλος, πω ς αντιμετωπίζεται το εξής πρόβλημα:
    Ήδη έχουν περάσει 8 από τις 13 εβδομάδες μαθημάτων του Εξαμήνου. Ο νέος πως θα ανπληρώσει τα μαθήματα των 8+ εβδομάδων; Ειδικά σε σχολές όπως η ΣΝΔ και η Ικάρων Μηχανικοι (ΣΜΑ) που έχουν πληθώρα τεχνικών μαθημάτων (Μαθηματικά, Ηλεκτρονικά, Χημεία, Υπολογιστές, Ηλεκτροτεχνία, Θεωρητική Μηχανική, Ναυπηγεία κλπ κλπ).
    Θα συμβεί ότι και στο παρελθόν που ίσχυε το μέτρο; Δηλαδή θα δίδεται εντολή να «περνάει» σε όλα τα μαθήματα όταν οι βαθμοί του δεν θα ξεπερνούν το 20%;
    Για το λόγο αυτό καταργήθηκε.
    Γιατί να μην εισέρχονται περισσότεροι και μετά το πρώτο έτος με την επίδοση στα μαθήματα να διακόπτεται η φοίτηση αυτών που αποτυχαίνεουν. Π.Χ Χρειάζονται 100, Προσλαμβάνονται 130 με υποχρέωση οι 30 τελευταίοι – με χειρότερο βαθμό να φεύγουν;
    Σήμερα όσοι εισέρχονται αποφοιτούν!!!!
    Ίσως τα μόνα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο που κανείς δεν αποτυγχάνει!!!!!!
    100% επιτυχία, και μάλιστα από την πρώτη φορά, χωρίς καν επανεξέταση

  • 10 Ιουνίου 2015, 13:43 | ΠΡΟΤΑΣΗ

    Οι ΑΣΣΥ πρέπει να παραμείνουν διετούς φοίτησης και οι απόφοιτοι τους να βγαίνουν υπαξιωματικοί αμιγώς στρατιωτικών καθηκόντων. Για παράδειγμα από τη ΣΜΥ να βγαίνουν μόνο λοχίες όπλων. Για τις υπόλοιπες ειδικότητες όπως μηχανικοί, οικονομολόγοι κλπ θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα κατατακτήριων στις αντίστοιχες ΑΣΣΥ (ΣΜΥ- Σώματα , ΣΤΥΑ , ΣΥΔ και ΣΜΥΝ για τις ειδικότητες των μηχανικών ) όπως σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας έτσι ώστε να εισάγονται πτυχιούχοι οι οποίοι έπειτα να λαμβάνουν διετή καθαρά στρατιωτική εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει αναβάθμιση του επιπέδου των στελεχών καθώς θα λαμβάνουν πλήρη ακαδημαϊκή εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και πλήρη στρατιωτική εκπαίδευση μέσω των ΑΣΣΥ. Επιπλέον η εισαγωγή σε αυτές θα γίνεται συνειδητά πράγμα το οποίο θα εξασφαλίζει ότι όσοι εισάγονται δεν κατέφυγαν εκεί π.χ. λόγω οικονομικής αδυναμίας να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους αλλού ή λόγω άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης. Βέβαια η εισαγωγή με κατατακτήριες θα πρέπει να γίνεται μέσα από ένα αδιάβλητο σύστημα (παρόμοιο με αυτό των πανελληνίων) που θα εξασφαλίζει στο ακέραιο την ύπαρξη αξιοκρατίας και διαφάνειας. Τέλος θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και τα υπάρχοντα κριτήρια εισαγωγής. Το ηλικιακό όριο για παράδειγμα περιορίζει την όποια προσπάθεια για εισαγωγή πτυχιούχων μιας και όσοι λαμβάνουν το πτυχίο τους στην ώρα τους και χωρίς καμία καθυστέρηση μετά από 4 έτη έχουν ήδη αποκλειστεί λόγω ηλικίας (σε μερικές σχολές το όριο ηλικίας είναι τα 20 σε άλλες 21 και σε άλλες 22 έτη). Θα πρέπει δηλαδή να τεθούν ρεαλιστικά όρια όπως π.χ. να μην έχει συμπληρωθεί το 26 έτος της ηλικίας (όπως στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ), καθώς επίσης και αθλητικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις ανάλογες με τα καθήκοντα που θα έχουν.
    Ελπίζω πως η παραπάνω πρόταση θα ληφθεί υπόψη , συμβάλλοντος στη βελτίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου και αποδεικνύοντας έμπρακτα την σπουδαιότητα του θεσμού της διαβούλευσης και την σημασία που αυτή έχει για την πολιτική ηγεσία.

  • 9 Ιουνίου 2015, 21:04 | χαρης μαγκιωρης

    επιτελους κατι σωστο που επρεπε να γινει εδω και χρονια

  • 9 Ιουνίου 2015, 21:42 | milit

    Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Ο αριθμός των εισαχθέντων καθορίζεται από τις υπηρεσιακές ανάγκες των ΕΔ.

  • 9 Ιουνίου 2015, 20:19 | Ελεος!!!!

    Συγνωμη, αλλα κατανοειτε οτι με αυτη τη ρυθμιση γκρεμιζετε και την τελευταια γεφυρα να μειωθει εστω λιγο ο αριθμος των εισακτεων στις στρ. σχολες; Δεδομενου οτι απο οτι βλεπω παλι δεν υπαρχει διαθεση για οριζοντια μειωση του αριθμου των εισακτεων εξ αρχης. Στην αστυνομια θα παρουν μολις 250 ατομα φετος μετα απο διετες παγωμα και στο στρατο θα συνεχισουν να μπαινουν 1000 ατομα το χρονο;;;

  • 9 Ιουνίου 2015, 18:02 | milit

    Ευχαριστούμε για το σχόλιο.Ο αριθμός των εισαχθέντων σε κάθε στρατιωτική σχολή καθορίζεται με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες κάθε κλάδου. Εάν αρχικά έχει προσδιοριστεί πχ στους 50 και εν συνεχεία αποχωρήσουν πχ 10, ο αριθμός που παραμένει είναι κατώτερος των αναγκών των ΕΔ και συνεπώς δημιουργείται ζήτημα με τη στελέχωση. Αντίθετα ο αριθμός των επιτυχόντων στα υπόλοιπα ΑΕΙ δεν καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες αλλά προετοιμάζει επαγγελματίες /επιστήμονες για έναν ευρύ κύκλο (απροσδιόριστο) δραστηριοτήτων. Πρόκειται για διαφορετικές καταστάσεις.

  • 9 Ιουνίου 2015, 18:55 | Καλογήρου

    Πως γίνεται να υπαρξει δυνατότητα επιλαχόντων στα ΑΣΕΙ ΑΣΣΥ κι όχι στα λοιπα πανεπιστήμια. Γιατί αυτή η διαφοροποίηση και η ξεχωριστη μεταχείριση?? Είστε σίγουροι ότι δικαστικά η ρυθμιση δεν θα καταπέσει???