- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 46 – Εξουσιοδοτήσεις

1. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται εντός οκτώ μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, κατόπιν πρότασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από εισήγηση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και προηγούμενη απλή γνώμη του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, κυρώνεται ο οργανισμός της Σχολής Υπαξιωματικών Αεροπορίας, με τον οποίο καθορίζονται:

α) Θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας της Σχολής.

β) Θέματα διδακτικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης.

γ) Οι ειδικότητες των κατευθύνσεων στις οποίες δύνανται να εκπαιδευτούν οι σπουδαστές που θα φοιτήσουν στη Σχολή, ο τρόπος επιλογής και ένταξής τους σε αυτές, οι ειδικότητες μονίμων υπαξιωματικών της ΠΑ που θα αποκτούν με την έξοδό τους από τη Σχολή με βάση την εκπαίδευση τους στις ειδικότητες κατευθύνσεων, καθώς και η ένταξή τους στις ήδη υφιστάμενες επετηρίδες των προερχομένων από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών .

δ) Η διάρκεια και τα αντικείμενα της εκπαίδευσης, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιτυχίας των εκπαιδευομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με την παρεχόμενη εκπαίδευση.

ε) Οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες αξιολόγησης από τους σπουδαστές του διδακτικού εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται στη Σχολή.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα επιστημονικά πεδία, από τα οποία θα προέρχονται οι υποψήφιοι για τις κατευθύνσεις της Σχολής Υπαξιωματικών Αεροπορίας.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καθορίζεται η ειδικότερη διοικητική υπαγωγή, η οργάνωση και η στελέχωση της ΜΟ.Μ.ΚΑ., η διαδικασία διάθεσης του προσωπικού και των μέσων από τα Γενικά Επιτελεία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στη λειτουργία της. Η ως άνω απόφαση δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της συνεργασίας της ΥΠ.Α.Α.Π.ΕΔ. με τα Ταμεία, το ύψος του παραβόλου της παραγράφου 2 του άρθρου 12, τα θέματα στελέχωσης, οργάνωσης και λειτουργίας της ΥΠ.Α.Α.Π.ΕΔ., ειδικότερα θέματα της διαδικασίας αξιοποίησης, καθώς και οι μηνιαίες απολαβές και τα οδοιπορικά έξοδα του Διευθυντή της ως άνω Υπηρεσίας .

5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται ο αριθμός οργανικών θέσεων που κατανέμεται στους προερχόμενους από την κατηγορία των μονιμοποιηθέντων εθελοντών του ν.δ.445/1974 (Α´ 160) αξιωματικούς των Σωμάτων Τεχνικής Υποστήριξης και Υπηρεσιών Υποστήριξης της ΠΑ, από το σύνολο των νομοθετημένων οργανικών θέσεων των αξιωματικών των Σωμάτων αυτών.

6. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για τη μετάταξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Κοινό Σώμα Στρατιωτικών Ιερέων κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 20, τα κριτήρια επιλογής, τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες υποβολής τους, η σχετική διαδικασία συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων της εκλογής και της χειροτονίας, τα αρμόδια όργανα που επιλαμβάνονται της διαδικασίας αυτής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συστήνονται οργανικές θέσεις Ανθυπολοχαγού για τους μετατασσόμενους που προέρχονται από την κατηγορία της παραγράφου 2 του ίδιου ως άνω άρθρου, καθώς και την κατηγορία των μόνιμων Ανθυπολοχαγών και αντίστοιχων των άλλων κλάδων που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, κατόπιν ανακατανομής του συνόλου των οργανικών θέσεων του Σώματος, τις οποίες και καταλαμβάνουν αυτοί.

7. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται εντός δώδεκα μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν στη συγκρότηση των επιτροπών διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων και σοβαρών συμβάντων του άρθρου 34, το διοικητικό όργανο που επιλαμβάνεται της συγκρότησης των επιτροπών σε σχέση με το είδος του ατυχήματος ή του σοβαρού συμβάντος, τα προσόντα των μελών τους, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας και τις αρμοδιότητες των επιτροπών αυτών. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζεται περαιτέρω ο τρόπος διενέργειας της διερεύνησης, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου εξέτασης των μαρτύρων, η φύλαξη του τόπου του ατυχήματος και των συντριμμάτων, το διοικητικό χρηματικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε όποιον επιφέρει μεταβολές στον τόπο του ατυχήματος, τα πειστήρια, τα συντρίμματα ή το λοιπό περιεχόμενο του αεροσκάφους/βλήματος/πυραύλου, κατά παράβαση των σχετικών όρων που θα καθοριστούν με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθώς και η διαδικασία για την καταβολή του, το περιεχόμενο του φακέλου διερεύνησης, η τήρησή του, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δυνητική αναστολή της ποινικής διαδικασίας μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης του αεροπορικού ατυχήματος, τα έγγραφα και τα στοιχεία του φακέλου της διερεύνησης τα οποία επιτρέπεται να παρέχονται σε εισαγγελικές, δικαστικές και λοιπές διοικητικές αρχές που διερευνούν το ίδιο ατύχημα ή σοβαρό συμβάν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του στρατιωτικού απορρήτου, οι υποχρεώσεις των μελών της επιτροπής ως προς την τήρηση του απορρήτου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

8. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται τα ειδικότερα ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της επιτροπής των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 41.