Άρθρο 28 – Αντικατάσταση των δικαστικών λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων υπαγομένων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και άλλες επιτροπές από αξιωματικούς του Κοινού Νομικού Σώματος

1. Όπου στην κείμενη νομοθεσία προβλέπεται ο διορισμός και η συμμετοχή εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, ως μελών σε διοικητικά συμβούλια των υπαγόμενων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας νομικών προσώπων, καθώς και τη διοικούσα επιτροπή του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Στρατού (ΕΛΟΑΣ), νοείται εφεξής ο διορισμός και η συμμετοχή εν ενεργεία αξιωματικών του Κοινού Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, πτυχιούχων Νομικού Τμήματος ΑΕΙ, κατά βαθμολογική αντιστοιχία με τους δικαστικούς λειτουργούς. Για την εφαρμογή του ανωτέρω εδαφίου, οι πράξεις αντικατάστασης των δικαστικών λειτουργών σε διοικητικά συμβούλια τα οποία έχουν ήδη συγκροτηθεί κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, διενεργούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται εντός δύο μηνών από την ίδια ημερομηνία.

2. Στο άρθρο 59 του ν.3883/2010 (Α΄ 167), προστίθεται νέα παράγραφος 5 ως εξής:

«5. Αξιωματικοί του Νομικού Σώματος, εφόσον υπηρετούν στο Γραφείο Στρατιωτικού Νομικού Συμβούλου Γενικού Επιτελείου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, δια του οποίου υπάγεται ένα νομικό πρόσωπο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή εποπτεύεται από αυτό, απαγορεύεται να διορίζονται ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυτού του νομικού προσώπου. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τους Αξιωματικούς του ίδιου Σώματος που είτε υπηρετούν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε θέση που διασυνδέεται με την άσκηση καθηκόντων εποπτείας του νομικού προσώπου, είτε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και σε θέση νομικής υποστήριξης για τις περιπτώσεις που το νομικό πρόσωπο υπάγεται στο ως άνω Υπουργείο ή εποπτεύεται από αυτό, διά του εν λόγω Γενικού Επιτελείου.»

3. Τα καθοριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 59 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167), όπως αυτό ισχύει μετά την συμπλήρωσή του με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, ισχύουν αναλογικά και στις περιπτώσεις διορισμού και συμμετοχής αξιωματικού του Νομικού Σώματος, ως μέλους της διοικούσας επιτροπής του ΕΛΟΑΣ.

4. Η περίπτωση γ´ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.δ. 90/1973 (Α´ 168) αντικαθίσταται ως εξής:

«γ. Ενός ανώτερου αξιωματικού του Κοινού Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, πτυχιούχου Νομικού Τμήματος ΑΕΙ.»

  • 7 Απριλίου 2016, 08:40 | Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης

    Η Ένωση επισημαίνει ότι οι στρατιωτικοί δικαστές συμμετέχουν ως μέλη, εκτός από τα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων του ΥΠΕΘΑ: α) Στα πειθαρχικά συμβούλια του Εμπορικού Ναυτικού (ΠΣΕΝ) και β) Στις Επιτροπές Διαγωνισμών για την κατάταξη στελεχών στο Σώμα Έρευνας Πληροφορικής και στο Ελεγκτικό Σώμα του Στρατού Ξηράς, όπως προβλέπεται στις οργανικές τους διατάξεις, από τις οποίες πρέπει επίσης να αποσυρθούν. Ως προς τα ΠΣΕΝ, θα απαιτηθεί συντονισμός με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

  • 30 Μαρτίου 2016, 15:25 | Αργύριος Στ. Τσουρούς

    Η παρ. 1 του άρθρου 28 τροποποιείται ως εξής:

    «1. Όπου στην κείμενη νομοθεσία προβλέπεται ο διορισμός και η συμμετοχή εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, ως μελών σε διοικητικά συμβούλια των υπαγόμενων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη νομικών προσώπων, καθώς και τη διοικούσα επιτροπή του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Στρατού (ΕΛΟΑΣ), νοείται εφεξής ο διορισμός και η συμμετοχή εν ενεργεία αξιωματικών του Κοινού Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, πτυχιούχων Νομικού Τμήματος ΑΕΙ, κατά βαθμολογική αντιστοιχία με τους δικαστικούς λειτουργούς. Για την εφαρμογή του ανωτέρω εδαφίου, οι πράξεις αντικατάστασης των δικαστικών λειτουργών σε διοικητικά συμβούλια τα οποία έχουν ήδη συγκροτηθεί κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, διενεργούνται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται εντός δύο μηνών από την ίδια ημερομηνία.