Άρθρο 23 – Τροποποίηση διατάξεων ν.1911/1990 ( Α´ 166)

Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 26 του ν. 1911/1990 (Α´ 166), όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Αξιωματικοί Νοσηλευτικής των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον φέρουν το βαθμό μέχρι του Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων και είναι κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής και τμημάτων Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δύνανται να εντάσσονται στη γενική ειδικότητα των Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών και Ψυχολόγων του Υγειονομικού Σώματος. Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τους αξιωματικούς της γενικής ειδικότητας των Οδοντιάτρων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που επιθυμούν την ένταξη τους στη γενική ειδικότητα των Ιατρών του Υγειονομικού Σώματος.

2. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για την ένταξή τους προς το οικείο Γενικό Επιτελείο. Η ένταξη ενεργείται εντός του ιδίου κλάδου με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου. Για την αποδοχή της αίτησης λαμβάνονται υπόψη οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες σε προσωπικό, τόσο της γενικής ειδικότητας προέλευσης, όσο και αυτής στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν, σε συνδυασμό με τυχόν ειδικές εκπαιδεύσεις που έχουν παρακολουθήσει οι αιτούντες σε αντικείμενα της γενικής ειδικότητας προέλευσής τους ή σχετικές εξειδικεύσεις που έχουν αποκτήσει στα αντικείμενα αυτά. Οι εντασσόμενοι διατηρούν το βαθμό που έφεραν και τη μεταξύ τους αρχαιότητα που είχαν πριν την ένταξή τους και καθίστανται νεότεροι των ομοιοβάθμων αξιωματικών της ειδικότητάς τους που απέκτησαν το βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος. Το ίδιο ισχύει για τους ενταχθέντες μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.»

  • 9 Απριλίου 2016, 20:09 | Depy

    1. Αρχικά δεν είναι σωστό να γίνονται μετατάξεις από αποφοίτους της ΣΑΝ σε υγειονομικές ειδικότητες της ΣΣΑΣ, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επιχειρησιακή απαίτηση της υπηρεσίας, παρά μόνο η επιθυμία του Αξιωματικού. Τα νοσοκομεία έχουν σημαντική έλλειψη σε νοσηλευτές και αυτό επιδεινώνεται συνεχώς λόγω των συχνών μεταθέσεων, των συνυπηρετήσεων, των κοινωνικών κριτηρίων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεικές οικογένειες κλπ)που υλοποιούνται συνεχώς, καθώς και των αδειών κυήσεων (το οποίο βέβαια είναι φυσιολογικό)και των αδειών ανατροφής τέκνων που δίνονται τώρα και στους άνδρες που οι σύζυγοι δεν δουλεύουν.
    2. Ένας μεγάλος αριθμός από Νοσηλευτές έχει κάνει μετάταξη από το 1990 έως σήμερα που ξεκίνησε να ισχύει ο νόμος και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς με τους ενεργούς φοιτητές νοσηλευτές οι οποίοι μόλις λάβουν το πτυχίο, αλλάζουν κατευθείαν ειδικότητα.
    3. Με τη μετάταξη των νοσηλευτών σε άλλες ειδικότητες η υπηρεσία χάνει τη νοσηλευτική γνώση και την εμπειρία του αξιωματικού, η οποία αποκτήθηκε με έξοδα της υπηρεσίας για κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών.
    4.Σημειωτέον ότι ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και τα επόμενα χρόνια θα μειώνεται συνεχώς.
    5. Προτείνω, εάν υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες, οι τυχόν μετατάξεις να γίνονται μόνο από οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς και κτηνιάτρους σε ιατρούς και όχι από νοσηλευτές. Από τη στιγμή που μπορούν και γυναίκες να εισαχθούν στη ΣΣΑΣ, θα πρέπει να ξαναδίνουν εξετάσεις για να εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν και όχι να βλέπουν τη ΣΑΝ σαν σκαλοπάτι για να γίνουν ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι ή ψυχολόγοι.

  • 9 Απριλίου 2016, 16:20 | ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ Ρ.

    Το γεγονος οτι υπαρχει ενα αρθρο του ιδιου νομου το οποιο περιεχει μια ανισοτητα δεν ειναι λαθος να επισημαινεται εφοσον μπορει να εγειρει ερωτηματα. παρολαυτα σεβομαι τις αποψεις των συμμετεχοντων εστω και αν αυτοι δεν τοποθετουνται και κρινουν τις αποψεις των υπολοιπων.Ευχαριστω!

  • 9 Απριλίου 2016, 15:15 | πανος

    Διαβάζοντας τα σχόλια της 8 και 9 Απριλίου θα ήθελα να επισημάνω οτι η διαβούλευση δεν διευκολύνεται αν αναρτούμε σχόλια που δεν έχουν καμιά σχέση με τη διάταξη που επιδιώκεται να θεσπισθεί,αλλά με μια άσχετη διάταξη που εντάσσεται απλώς στον ίδιο νόμο που τώρα τροποποιείται μόνο κατά το μέρος που αφορά στο άρθρο 26 αυτού. Ευχαριστώ.

  • 9 Απριλίου 2016, 14:01 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ! ΔΙΑΒΑΖΩΝΤΑΣ ΕΝΔΕΛΕΧΩΣ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΜΟΝΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ
    ΠΡΟΣΘΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΝΟΝΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΣ Ο
    ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ.

  • 8 Απριλίου 2016, 23:21 | αποστολος

    ΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ! ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

  • 8 Απριλίου 2016, 18:25 | Γιώργος Μπ.

    Θα ήταν αναγκαία η τροποποίηση του νομού, γιατί δικαιοπολιτικά στη ρύθμιση θα πρέπει να υπαχθεί και η κατηγορία των πολιτικών υπάλληλων που απωλέσαν τη ζωή τους, υπό όμοιες συνθήκης με τους ένστολους, ναρκαλιευτές και πυροτεχνουργούς.

  • 8 Απριλίου 2016, 14:55 | ΝΙΚΟΣ ΑΡΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του προλαλίσαντα. Τίθεται θέμα ισονομίας, ένστολων και μερίδας πολιτικών υπαλλήλων που οι συγγενείς τους ευνοούνται της διάταξης αυτής, έναντι
    του συνόλου των πολιτικών υπαλλήλων των ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους σε διατεταγμένη υπηρεσία και
    ένεκα αυτης. ίσως ήταν ορθό να επανεξετασθεί ο νόμος αυτός και να συμπεριλάβει και το σύνολο των πολιτικών υπαλλήλων.

  • 8 Απριλίου 2016, 09:12 | ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ Ρ.

    καλημερα σας!
    Η παράγραφος 1 του άρθρου 19 του ν. 1911/1990 «Εισαγωγή γυναικών στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές, ρύθμιση στρατολογικών θεμάτων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 166), αντικαθίσταται ως εξής:

    Δύο συγγενείς, κατά σειρά προτεραιότητας, σύζυγοι, τέκνα και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή δεν επιθυμούν, αδέλφια ή γονείς των μόνιμων αξιωματικών και ανθυπασπιστών, των μόνιμων και εθελοντών – εθελοντριών υπαξιωματικών, των οπλιτών 5ετούς υποχρεώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και των οπλιτών θητείας, καθώς και των πολιτικών υπαλλήλων, μονίμων ή επί συμβάσει του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ειδικότητας πυροτεχνουργού και ναρκαλιευτή, που αποβιώνουν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, διορίζονται, επιφυλασσομένων των διατάξεων «περί κωλυμάτων διορισμού», κατ` εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων και ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών θέσεων, ύστερα από αίτησή τους, στον αντίστοιχο κλάδο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Προκειμένου δε για συγγενείς προσωπικού που υπηρετούσε στα κοινά σώματα διορίζονται σε κλάδο της επιλογής τους, ως μόνιμοι υπάλληλοι, σε θέση ανάλογη με τα προσόντα τους.
    1.Με βάση την αρχή της ισότητας θα πρέπει ο νόμος να περιλαμβάνει και το πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

  • 29 Μαρτίου 2016, 15:50 | Ελένη Σ

    Είναι αντισυνταγματικό να αποκλείονται οι Αξκοι απόφοιτοι των υπολοίπων παραγωγικών σχολών εκτός της ΣΑΝ, εφόσον έχουν τα σχετικά προσόντα, από τη μετάταξη στην αντίστοιχη ειδικότητα (πτυχιούχοι Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής Σχολής και τμημάτων Ψυχολογίας Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τον απαιτούμενο βαθμό) .
    Θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρόβλεψη