Άρθρο 10 – Αποστολή

Αποστολή της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. είναι η αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), του Ταμείου Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.) που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και η αξιοποίηση των ακινήτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.), του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (Μ.Τ.Ν.) και του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (Μ.Τ.Α.), προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους.

  • 11 Απριλίου 2016, 11:36 | Dr. Παναγιώτης Δασκαλόπουλος

    Στο εν λόγω άρθρο θα πρέπει να καταλαμβάνεται η διαχείριση όχι μόνο των ιδιόκτητων ακινήτων των τριών Ταμείων αλλά και εκείνων των οποίων η παρακολούθηση και η διαχείριση έχει υπαχθεί σε Φορείς του Υπουργείου.

  • 9 Απριλίου 2016, 19:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    Υπάρχει ανάγκη διαχωρισμού των ακινήτων που ανήκουν στα ΤΕΣ , ΤΕΘΑ και ΤΑΑ , με αυτά των Μ.Τ.
    Να αναγράφεται ότι το προϊόν αξιοποίησης των ακινήτων των Μ.Τ είναι αποκλειστικά προς όφελος του ε.ε και ε.α προσωπικού των Ε.Δ.

  • 8 Απριλίου 2016, 15:33 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

    Ειναι διαφορετικό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ακίνητης περιουσίας του ΤΕΘΑ, ΤΕΣ, ΤΑΑ, και της περιουσίας των Μετοχικών Ταμείων ΜΤΣ, ΜΤΝ και ΜΤΑ.
    Η ακίνητη περιουσία των Μετοχικών Ταμείων ανήκει κατα πληρη κυριότητα σε αυτά και διαχειρίζεται πρός όφελος αποκλειστικά και μόνον των μετόχων και μερισματόυχων των ταμείων. Γιαυτό προτείνεται να διχωριστεί η διαχείρηση της περιουσίας των μετοχικών ταμείων και να εξασφαλιστεί ότι τα εσοδα απο την εκπμετάλλεσυσή της, θα αποδίδονται αποκλειστικά στούς ιδιοκτήτες δηλ. στα Μετοχικά Ταμεία των τριών κλάδων.(ΜΤΣ, ΜΤΝ ,ΜΤΑ).

  • 8 Απριλίου 2016, 09:34 | Γεωργιος Καρβουνης

    Στην αποστολη μετα την λεξη Αξιοποιηση να μπει σε παρενθεση (πλην πωλησης)και μαλιστα στο ολον, οπου υπαρχει η λεξη αξιοποιηση να μπαινει ο ορος(πλην πωλησης).

  • 7 Απριλίου 2016, 20:14 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΙΚΑΡΩΝ

    (ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΕΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΤΑ)
    Το άρθρο 10 θα πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως εξής:
    «Αποστολή της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. είναι η αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), του Ταμείου Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.) και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.) που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και η αξιοποίηση των ακινήτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.), του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (Μ.Τ.Ν.) και του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας (Μ.Τ.Α.), προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και των εν΄ ενεργεία και εν΄ αποστρατεία στελεχών τους.»

  • Υπογραμμίζεται ότι είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό, καθόσον προσβάλλει ευθέως την ιδιοκτησία των Ταμείων, τα ακίνητα των οποίων αναλαμβάνονται υπό ανεξέλεγκτη διαχείριση από τη νέα υπό συγκρότηση Υπηρεσία. Υφαρπάζεται το κεφάλαιο της διαχειριστικής νομής που ανήκει αποκλειστικά στον εκάστοτε κύριο του ακινήτου κατά τον αστικό κώδικα.
    Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να τονιστεί ότι επιχειρείται η αφαίρεση της διαχείρισης των ακινήτων από τους φυσικούς ιδιοκτήτες χωρίς καν την θέσπιση προηγούμενης ομόφωνης σύμφωνης απόφασης των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οι ειδικές κατά περίπτωση ιδιαιτερότητες απόκτησης των ακινήτων. (π.χ. κληροδότημα υπό τον όρο συγκεκριμένης χρήσης από συγκεκριμένο φορέα).
    Σε κάθε περίπτωση πρέπει ερμηνευτικά να διευκρινιστεί ότι όπου ο Νόμος κάνει λόγο για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό να περιλαμβάνει και τους Αποστράτους (Στελέχη ε.α.).

  • 31 Μαρτίου 2016, 16:23 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΔΑΚΗΣ

    «…προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους.»
    να γίνει: «προς όφελος των ιδίων».

  • 30 Μαρτίου 2016, 14:29 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

    «…προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους…».
    Η συγκεκριμένη αναφορά στον ρόλο και την αποστολή της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.,αντιβαίνει των προβλεπομένων στους κανονισμούς λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων, καθόσον και σύμφωνα με τους ιδρυτικούς ισχύοντες νόμους τους, η αποστολή των Ταμείων
    αυτών είναι : «η ενίσχυση των μετόχων και των μερισματούχων του καθώς και των οικογενειών τους».
    Άλλωστε δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως πολλά από τα ακίνητα των Μετοχικών Ταμείων Ε.Δ., προέρχονται από κληροδοτήματα με συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και επιθυμίες του διαθέτη, που ασφαλώς και δεν κάνουν λόγο για το σκοπό και την αποστολή του υπό ίδρυση νέου φορέα (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.)