Άρθρο 03 – Υπαγωγή-Έδρα-Διάρκεια εκπαίδευσης

1. Η Σ.Υ.Α. είναι Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών, ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπάγεται στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Οι σπουδαστές της Σχολής εισέρχονται σε αυτήν κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή των σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 11 του ν.1911/1990 (Α´ 166).

2. Έδρα της Σχολής ορίζεται η αεροπορική βάση της Δεκέλειας. Κατόπιν σχετικής απόφασης του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου, η εκπαίδευση μιας εκ των κατευθύνσεων ή μέρος της εκπαίδευσης ορισμένων εκ των ειδικοτήτων, δύναται να παρέχεται και σε εγκαταστάσεις άλλης μονάδας ή εκπαιδευτικού κέντρου της ΠΑ.

3. Η διάρκεια της εκπαίδευσης στη Σχολή είναι τριετής. Οι σπουδαστές που αποφοιτούν ευδοκίμως ονομάζονται Σμηνίες της αντίστοιχης κατεύθυνσης – ειδικότητας.

  • 11 Απριλίου 2016, 12:50 | ΣΑΣΥΔΑ

    Στην παρ.3 ο βαθμός αποφοίτησης των σπουδαστών, θα πρέπει να είναι αυτός του Επισμηνία και όχι του Σμηνία που προτείνεται. Δεν νοείται αναβάθμιση της Σχολής, βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, επιμήκυνση του χρόνου σπουδών, χωρίς την ιεραρχική αναρρίχηση του βαθμού αποφοίτησης των σπουδαστών. Έτσι η παράγ. 3 του άρθρου 3, να διαμορφωθεί ως εξής:
    «3. Η διάρκεια της εκπαίδευσης στη Σχολή είναι τριετής. Οι σπουδαστές που αποφοιτούν ευδοκίμως ονομάζονται Επισμηνίες της αντίστοιχης κατεύθυνσης – ειδικότητας.»
    Βεβαίως, αυτή η αναβάθμιση θα πρέπει να συμπεριλάβει, σε άλλο νομοσχέδιο και την τροποποίηση του καταληκτικού βαθμού των αποφοίτων, σε Σμηνάρχου, αντί Αντισμηνάρχου που ισχύει σήμερα, καθώς επίσης και του Ταξιάρχου, σε όσους καθίστανται πτυχιούχοι Σχολών ΑΕΙ.

  • 11 Απριλίου 2016, 11:38 | Στέλιος Αλεξόπουλος

    Υπαγωγή-Έδρα-Διάρκεια Σπουδών
    Υπαγωγή της ΣΜΥΑ στη ΔΑΕ με κύρια έδρα της την Α/Β ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ για τις δύο Κατευθύνσεις: Τεχνολογικών Εφαρμογών και Αεροπορικών Επιχειρήσεων και το Α/Δ ΣΕΔΕΣ για την Κατεύθυνση Διοίκησης & Οικονομίας.
    Η φοίτηση στη Σχολή να είναι 3ετής, περιλαμβανομένης 6μηνης πρακτικής άσκησης των σπουδαστών(2ου έτους) σε Μονάδα της ΠΑ, για την εξάσκησή τους επί της ειδικότητας που παρακολουθούν.
    Οι αποφοιτούντες απο τη Σχολή να αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής τους στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας επί 7 έτη (σήμερα 5 έτη) μετά την αποφοίτησή τους.

  • 10 Απριλίου 2016, 21:30 | Βασίλης

    Θα πρέπει άμεσα και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, να καθοριστούν τα επιστημονικά πεδία σχολών (στο μηχανογραφικό) στα οποία θα ενταχθεί η Σ.Υ.Α. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν στη Γ’ τάξη Λυκείου το σχολικό έτος 2016-17 και θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής στη σχολή, πρέπει να γνωρίζουν (πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους) ποια ομάδα προσανατολισμού πρέπει να παρακολουθήσουν ώστε να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τη Σ.Υ.Α. από τα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία σχολών που θα ενταχθεί.
    Προτείνω να ενταχθεί σε δύο επιστημονικά πεδία του μηχανογραφικού που συμπληρώνουν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο 2ο “Θετικών σπουδών” και στο 5ο “Οικονομίας & Πληροφορικής” καθώς θα λειτουργήσουν στη σχολή, κατεύθυνση “Τεχνολογικής Υποστήριξης” και κατεύθυνση “Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης” αντίστοιχα.

  • 10 Απριλίου 2016, 16:12 | Φωτης

    Κυριε υπουργε για το τοσο σοβαρο θεμα της συγχωνευσης των Σχολων της
    Π.Α.(ΣΤΥΑ-ΣΥΔ-ΣΙΡ ) εισηγουμαι αν σας ειναι δυσκολο να καλεσετε τους
    Προεδρους των Συλογων αυτων στις διαβουλευσεις τοτε τουλαχιστον να τους
    ζητησετε να συνεργασθουν και να σας υποβαλουν εντος 10ημερου αντιστοιχο
    υπομνημα. Επισης θα μπορουσαν να σας προτεινουν αντιστοιχα ατομα τα
    οποια γνωριζουν πολυ καλα το αντικειμενο..
    ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΑΤΕ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

  • 7 Απριλίου 2016, 20:40 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΙΚΑΡΩΝ

    Στην παράγραφο 3 δεν περιλαμβάνεται ο όρος Μόνιμος Σμηνίας, δηλαδή ο βαθμός και η ιδιότητα με την οποία αποφοιτούν από τη Σχολή οι σπουδαστές της. Ως εκ τούτου η παράγραφος 3 πρέπει να επαναδιατυπωθεί ως εξής:
    «3. Η διάρκεια της εκπαίδευσης στη Σχολή είναι τριετής. Οι σπουδαστές που αποφοιτούν ευδοκίμως ονομάζονται Μόνιμοι Σμηνίες της αντίστοιχης κατεύθυνσης – ειδικότητας.»

  • Η παρούσα διάταξη κινείται σε σωστή κατεύθυνση ενοποιώντας τις σχολές Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρά ταύτα δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αναβάθμιση των Σχολών, όπως είχε δεσμευτεί κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις.» ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΕΕΝΣΑ. Αναβάθμιση των σχολών συνιστά, όπως έχουμε προαναφέρει και αποτελεί πάγιο αίτημά μας, μόνο η Ανωτατοποίηση των σχολών αυτών και η εξίσωση τους με τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας (Α/ΤΕΙ).

  • 1 Απριλίου 2016, 17:08 | Χρήστος

    Θεωρώ οτι η συγχωνευση των τριών σχολών (ΣΤΥΑ-ΣΙΡ-ΣΥΔ) θα αποφέρει πολαπλά οφέλη στην Πολεμική Αεροπορία λόγω της κοινής εκπαίδευσης των αντίστοιχων ειδικοτήτων . Ανοίγει νέους ορίζοντες αξιοποίησης του προσωπικού ειδικότητων κοινής κατευθυνσης σε εξειδικεύμένα καθήκοντα. Η αναβάθμιση όμως και του βαθμού εξαγωγής σε αυτόν του Επισμηνία απο την Σ.Υ.Α κρίνεται επιβεβλημένη για σκοπούς ηθικής δικαώσης των αγώνων που κατέβαλαν οι εισαχθέντες στη Σχολή.

  • 29 Μαρτίου 2016, 17:18 | Άρης

    Τα χρόνια φοίτησης αυξήθηκαν στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχολών αλλά ο βαθμός αποφοίτησης παρέμεινε Σμηνίας. Στην νέα ρύθμιση για την ίδρυση της Σ.Υ.Α ίσως ήταν φρόνιμο να υπάρξει πρόβλεψη για την αποφοίτηση των σπουδαστών με τον βαθμό έστω του Επισμηνία;Μόνο τότε κατά την γνώμη μου θα ήταν πλήρης και σωστά διαμορφωμένη η αναβάθμιση. Αυτό άλλωστε θα αποτελούσε και τον τρόπο διάκρισης της προέλευσης των των στελεχών της Σ.Υ.Α από τους υπαξιωματικούς των άλλων προελεύσεων. Δεν πρέπει οι αριστούχοι εισαχθέντες με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων σπουδαστές να ανταμείβονται;