- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 18 – Στελέχωση Σώματος Αξιωματικών Οικονομικών Επιθεωρητών – Εσωτερικών Ελεγκτών

1. Για την συγκρότηση του Σώματος αξιωματικών Οικονομικών Επιθεωρητών – Εσωτερικών Ελεγκτών (Σ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ.) και τη στελέχωση των Υπηρεσιών του, καταργούνται όλες οι οργανικές θέσεις Οικονομικών Επιθεωρητών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Γ.Ε.ΕΘ.Α. και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, καταργείται η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ/ΜΕΕ). Το αρχείο και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις των Διευθύνσεων Οικονομικής Επιθεώρησης των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των ελέγχων της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μεταφέρονται στο Σ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ.
2. Συνιστώνται στο Σ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ. οι παρακάτω οργανικές θέσεις:

α) Μία (1) θέση Οικονομικού Επιθεωρητή – Εσωτερικού Ελεγκτή, βαθμού Γενικού Ελεγκτή Α’.
β) Δύο (2) θέσεις Οικονομικού Επιθεωρητή – Εσωτερικού Ελεγκτή, βαθμού Γενικού Ελεγκτή Β’.
γ) Πενήντα (50) θέσεις ανώτερων αξιωματικών Οικονομικών Επιθεωρητών – Εσωτερικών Ελεγκτών, που επιμερίζονται, ως εξής:
αα) Δεκαπέντε (15) ανώτεροι αξιωματικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές – Εσωτερικοί Ελεγκτές βαθμού Ελεγκτή Α’.
ββ) Δεκαπέντε (15) ανώτεροι αξιωματικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές – Εσωτερικοί Ελεγκτές βαθμού Ελεγκτή Β’.
γγ) Είκοσι (20) ανώτεροι αξιωματικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές – Εσωτερικοί Ελεγκτές βαθμού Ελεγκτή Γ’.
δ) Δεκαπέντε (15) θέσεις κατώτερων αξιωματικών Οικονομικών Επιθεωρητών – Εσωτερικών Ελεγκτών, βαθμού Ελεγκτή Δ’.
3. Ο νεοεισερχόμενος Ελεγκτής Δ’, για ένα έτος κατ’ ελάχιστο, εκπαιδεύεται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με την συμμετοχή του σε οικονομικές επιθεωρήσεις και ελέγχους, υπό την εποπτεία αρχαιότερου Επιθεωρητή – Εσωτερικού Ελεγκτή, χωρίς να δύναται να διενεργήσει οικονομικές επιθεωρήσεις – ελέγχους. Μετά την παρέλευση του έτους αυτού, κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου της αντίστοιχης Π.Μ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ ή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, σχετικής γνώμης του Υποδιευθυντή του Σώματος και απόφασης του Διευθυντή αυτού, μπορεί να ονομαστεί Οικονομικός Επιθεωρητής – Εσωτερικός Ελεγκτής και να του ανατεθούν τα σχετικά καθήκοντα.
4. Το Σ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ. στελεχώνεται ως εξής :
α) Από το σύνολο των αξιωματικών Οικονομικών Επιθεωρητών, οι οποίοι διατηρούν την μεταξύ τους σειρά αρχαιότητας.
β) Με μετατάξεις, κατόπιν αιτήσεως, των αξιωματικών Ελεγκτών του Οικονομικού Σώματος που υπηρετούν στην Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οι μετατάξεις αυτές διενεργούνται με απόφαση του Αρχηγού του Γ.Ε.ΕΘ.Α. ύστερα από εισήγηση της Δ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ. Τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται στο τρίτο εδάφιο της επόμενης περίπτωσης.
γ) Με μετατάξεις αξιωματικών του Οικονομικού Σώματος των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, κατόπιν αιτήσεως. Οι μετατάξεις αυτές διενεργούνται με απόφαση του Αρχηγού του Γ.Ε.ΕΘ.Α., ύστερα από εισήγηση της Δ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ. Για την εισήγηση της Δ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ, λαμβάνονται υπόψη τυχόν στοιχεία δυσμενών κρίσεων και βαθμολογιών, τόσο στον κατεχόμενο όσο και στους προηγούμενους βαθμούς, καθώς και η προϋπηρεσία σε θέσεις επιθεωρήσεων και ελέγχου, η εμπειρία σε τακτικές, ειδικές και έκτακτες οικονομικές επιθεωρήσεις και ελέγχους σε όλες τις κατηγορίες των Διαχειρίσεων των Ε.Δ., οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Σ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ. και τυχόν αποκτηθείσες θεωρητικές γνώσεις σε

γνωστικά αντικείμενα που απαιτούνται για την αρχική επαγγελματική κατάρτιση των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, οι οποίες αποδεικνύονται με επιτυχία σε επαγγελματικές εξετάσεις επιπέδου τίτλου πανεπιστημιακών σπουδών που διεξάγονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών ή πανεπιστημιακού τίτλου με βασικό γνωστικό αντικείμενο την ελεγκτική.
5. Το προσωπικό του Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών – Εσωτερικών Ελεγκτών πρέπει να συγκεντρώνει επιπλέον και τα ακόλουθα προσόντα:
α) Να διακρίνεται για την εχεμύθεια, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα, το ήθος, την διαγωγή του, την υπευθυνότητα και αποφασιστικότητά του.
β) Κατά την διάρκεια των πέντε (5) τελευταίων ετών να έχει προαχθεί κατ’ εκλογή και να έχει μέσο όρο βαθμολογίας «Λίαν Καλώς» και άνω.
6. Η μετάταξη στο Σ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ. των επιλεγόμενων αξιωματικών των περιπτ. β’ και γ’ της παρ. 4 του παρόντος άρθρου, γίνεται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας εντός δύο (2) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου.
7. Η αρχαιότητα μεταξύ των αξιωματικών που εντάσσονται στο Σ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ., σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, κατά την αρχική στελέχωση αυτού, καθορίζεται σύμφωνα με τη σειρά αρχαιότητας που είχαν μεταξύ τους, με κριτήριο την ημερομηνία προ-αγωγής τους κατά κλάδο στον κατεχόμενο βαθμό. Σε περίπτωση ομοιόβαθμων αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, η αρχαιότητα κρίνεται με βάση την ημερομηνία ονομασίας τους στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων. Οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί καταστάσεως των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων εφαρμόζονται και για τους αξιωματικούς του Σ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ.
8. Η πλήρωση των κενών θέσεων που θα δημιουργούνται στο Σώμα, γίνεται με διαγωνισμό, στον οποίον δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι αξιωματικοί απόφοιτοι Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που φέρουν τον βαθμό του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων κλάδων, με διετή τουλάχιστον προϋπηρεσία στο βαθμό τους. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Δ.Ο.Ε.Ε.ΕΛ, καθορίζονται τα σχετικά με την προκήρυξη και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων, τα υποβλητέα δικαιολογητικά, η εξεταστέα ύλη, η συγκρότηση και λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών, η βαθμολογία, ο τρόπος κύ¬ρωσης των πινάκων επιτυχόντων, η κατάταξη των επιτυχόντων, και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.