- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 03 – Ανάκληση στην ενέργεια Χειριστών Ειδικής Μονιμότητας

1. Εν αποστρατεία ιπτάμενοι Αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας του ν.324/1976 (Α’ 127), βαθμού Ταγματάρχη και Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), που έχουν αποστρατευθεί μέχρι τρία (3) έτη πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4407/2016 (Α’ 134) και δεν έχουν υπερβεί το πεντηκοστό ένατο έτος της ηλικίας τους σύμφωνα με τη στρατολογική νομοθεσία, μπορούν με αίτησή τους, που υποβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου προς την αρ¬μόδια Διεύθυνση Προσωπικού του οικείου κλάδου, να ζητήσουν την ανάκλησή τους στην ενεργό υπηρεσία ως μόνιμοι από την εφεδρεία. Αίτηση ανάκλησης μπορούν να υποβάλλουν και ιπτάμενοι αξιωματικοί ειδικής μονιμότητας που απολύθηκαν με το βαθμό Ταγματάρχη ή Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των ΕΔ, έχοντας ανακληθεί στην ενεργό υπηρεσία ως μόνιμοι από την εφεδρεία και πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.
2. Για όσους από τους αιτούντες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου το αίτημά τους απορρίπτεται από τον Αρχηγό του οικείου Γενικού Επιτελείου. Όσοι από τους αιτούντες πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις παραπέμπονται εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης με διαταγή του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου στο αρμόδιο υγειονομικό όργανο, προκειμένου να αποφανθεί εάν είναι κατάλληλοι για πτήσεις ή για υπηρεσία εδάφους από πλευράς υγείας.

3. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφασίζει επί του σχετικού αιτήματος, κατόπιν γνωμοδότησης του οικείου Ανωτάτου Συμβουλίου, το οποίο γνωμοδοτεί για την ανάκληση με κριτήρια τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του αιτούντος, την υγειονομική του καταλληλότητα για πτήσεις ή για υπηρεσία εδάφους και την ύπαρξη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών. Εφόσον οι αιτούντες δεν κρίνονται υγειονομικά κατάλληλοι για πτήσεις, αλλά κατάλληλοι για υπηρεσία εδάφους, απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου για την ανάκλησή τους στην ενέργεια ως μονίμων από την εφεδρεία σε υπηρεσία εδάφους.
4. Οι αξιωματικοί που ανακαλούνται με βάση τις προηγούμενες παραγράφους δεν υπερβαίνουν τους πέντε (5).
5. Για όσους γίνει δεκτό το αίτημα ανάκλησης αυτοί παραμένουν στην ενέργεια μέχρι την 1η Μαρτίου του έτους που συμπληρώνεται το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους. Οι ανακαλούμενοι ιπτάμενοι αξιωματικοί οι οποίοι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους κριθούν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις ως ακατάλληλοι για πτήσεις για λόγους υγείας ή πτητικής ανεπάρκειας παραπέμπονται στην αρμόδιο υγειονομικό όργανο και εφόσον κριθούν κατάλληλοι από πλευράς υγείας για υπηρεσία εδάφους τίθενται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε υπηρεσία εδάφους.»