- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 38 – Έγγραφα της σύμβασης

1. Τα έγγραφα της σύμβασης περιλαμβάνουν:
α. την «προκήρυξη» του διαγωνισμού, που συντάσσεται και δημοσιεύεται σύμφωνα με τα άρθρα 57 έως 60,
β. τη «διακήρυξη» του διαγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει τους Γενικούς Όρους (ΓΟ) και τους Ειδικούς Όρους (ΕΟ) της διαδικασίας ανάθεσης και εκτέλεσης της σύμβασης.
γ. την «απόφαση κατακύρωσης» της σύμβασης,
δ. τη «σύμβαση» με τα τυχόν παραρτήματα που προσαρτώνται σε αυτήν και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της.
2. Οι όροι των εγγράφων της σύμβασης πρέπει να είναι σαφείς και πλήρεις, ώστε να επιτρέπουν την υποβολή άρτιων και συγκρίσιμων μεταξύ τους προσφορών.
3. Τα έγγραφα της σύμβασης συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά και σε άλλες γλώσσες, συνολικά ή μερικά. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των τμημάτων των εγγράφων της σύμβασης που έχουν συνταχθεί σε περισσότερες γλώσσες, επικρατεί η ελληνική έκδοση.
4. Η αναθέτουσα αρχή δεν επιβάλλει στους οικονομικούς φορείς δαπάνη για τη λήψη των εγγράφων της σύμβασης, πλην της δαπάνης που αντιστοιχεί στο κόστος αναπαραγωγής τους και της ταχυδρομικής αποστολής τους.
5. Στα έγγραφα της σύμβασης περιλαμβάνονται τα στοιχεία/πληροφορίες που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΧ του παρόντος νόμου και κάθε άλλο στοιχείο/πληροφορία που κρίνεται χρήσιμο από την αναθέτουσα αρχή.
6. Στις διαδικασίες σύναψης σύμβασης προμηθειών ή παροχής υπηρεσιών, μπορεί να περιλαμβάνεται στα έγγραφα της σύμβασης όρος:
α. για το δικαίωμα της αναθέτουσας αρχής να κατακυρώσει τη σύμβαση με αυξομείωση των ποσοτήτων των υπό προμήθεια υλικών ή της χρονικής διάρκειας των υπό παροχή υπηρεσιών, κατά ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%, ή/και
β. για το δικαίωμα προαίρεσης (Οption) σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 30% των ποσοτήτων των υλικών ή της χρονικής διάρκειας των υπηρεσιών της σύμβασης. Η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, ως συμπληρωματική προμήθεια, απαιτεί την έγκριση του έχοντος την οικονομική εξουσία και διέπεται από τους ίδιους όρους της κύριας προμήθειας, με εξαίρεση το χρόνο παράδοσης και τις τιμές οι οποίες είναι ίδιες ή μικρότερες των αντίστοιχων της προμήθειας.
γ. για το δικαίωμα παράτασης του συμβατικού χρόνου, προσδιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό παρατάσεων και τη χρονική διάρκεια αυτών.
7. Η ισχύς των εγγράφων της σύμβασης ορίζεται ως ακολούθως:
α. η Διακήρυξη αποτελεί το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τον διαγωνισμό και υπερισχύει της προσφοράς του υποψηφίου.
β. οι όροι της κατακυρωτικής απόφασης και της σύμβασης υπερισχύουν των όρων της προσφοράς του αναδόχου.
γ. σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ του κειμένου της κατακυρωτικής απόφασης και του κειμένου της σύμβασης, υπερισχύει το κείμενο της σύμβασης εκτός από προφανή σφάλματα ή παραδρομές.
δ. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των όρων του κυρίως μέρους της σύμβασης και των όρων των παραρτημάτων της, υπερισχύουν οι όροι του κυρίως μέρους.
ε. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των γενικών και των ειδικών όρων, υπερισχύουν οι ειδικοί όροι.
8. Στα έγγραφα της σύμβασης μπορεί να περιλαμβάνεται όρος περί αναπροσαρμογής της τιμής σύμφωνα με το άρθρο 76.