- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 11 – Εν συνεχεία υποστήριξη οπλικών συστημάτων

1. Η εν συνεχεία υποστήριξη (Follow-Οn-Support: FOS) των οπλικών συστημάτων αποτελεί απαίτηση με αντικείμενο ένα ή περισσότερα από τα εξής: προμήθεια υλικών/ανταλλακτικών/πυρομαχικών, υπηρεσίες όπως, τεχνική υποστήριξη, συντήρηση, έλεγχο, επισκευή, εκπαίδευση, εκσυγχρονισμό, παράταση διάρκειας ζωής και αναβάθμιση.
2. Στο πλαίσιο της διαδικασίας σύναψης σύμβασης προμήθειας οπλικού συστήματος, η αναθέτουσα αρχή υποχρεούται να συνάψει ταυτόχρονα με τη σύμβαση αυτή, με τον ίδιο ή άλλο οικονομικό φορέα, και σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης του προς προμήθεια οπλικού συστήματος, η οποία συνίσταται σε:
α. σύμβαση συντήρησης, προμήθειας ανταλλακτικών και εκπαίδευσης, εφόσον απαιτείται, ως εκ της φύσης του προς προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού,
β. σύμβαση προμήθειας πυρομαχικών, εφόσον προβλέπεται να χρησιμοποιούνται από τον προς προμήθεια στρατιωτικό εξοπλισμό,
γ. σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό, την παράταση της διάρκειας ζωής και την αναβάθμιση του προς προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, εφόσον οι απαιτήσεις αυτές είναι δυνατόν να προβλεφθούν κατά τη σύναψη της σύμβασης προμήθειας.
3. Ως χρόνος έναρξης ισχύος της σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης μπορεί να συμφωνηθεί είτε ο χρόνος έναρξης ισχύος της σύμβασης προμήθειας είτε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.
4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, με βάση προϊσχύουσες διατάξεις, έχει νομίμως συναφθεί σύμβαση προμήθειας οπλικού συστήματος, χωρίς ταυτόχρονη σύναψη σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης ή έχουν εκκινήσει διαδικασίες για σύναψη σύμβασης προμήθειας οπλικού συστήματος, χωρίς πρόβλεψη για ταυτόχρονη σύναψη σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης, η αναθέτουσα αρχή μπορεί να συνάψει αυτοτελώς σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης με τον ίδιο ή άλλο οικονομικό φορέα. Εφόσον στη σύμβαση προμήθειας έχουν ενσωματωθεί οι βασικοί όροι σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης, η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να συνάψει τη σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης με τρίτο οικονομικό φορέα μόνον εφόσον συνομολογήσει με αυτόν επωφελέστερους όρους.
5. Σε κάθε περίπτωση σύναψης σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης λαμβάνονται υπόψη οι προβλέψεις για το χρόνο επιχειρησιακής εκμετάλλευσης του συστήματος, οι απαιτήσεις για ασφάλεια πληροφοριών και ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς και οι γενικές αρχές, τα μέτρα και οι κατευθύνσεις της ΕΑΒΣ.
6. Η παροχή εν συνεχεία υποστήριξης μπορεί να εκπληρωθεί στη βάση συμφωνίας-πλαισίου, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 138.