Ολοκλήρωση Δημοσίευσης Διαβούλευσης

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και έργων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας». Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στη δημόσια αυτή διαδικτυακή διαδικασία για τη βελτίωση των διατάξεων του νομοσχεδίου. Τα σχόλια και οι εποικοδομητικές προτάσεις που υποβλήθηκαν θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Πάνος Καμμένος

Δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και έργων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας

Πρόσκληση
του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και έργων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας»

Με το ν.3978/2011 (Α΄ 137) ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2009/81/ΕΚ σχετικά με το συντονισμό των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων προμηθειών, έργων και παροχής υπηρεσιών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Το εν λόγω πλαίσιο όμως, χρησιμοποιείται από το 2011 κατά τρόπο μη ικανοποιητικό, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει πλήρως το σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκε, δηλαδή την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).
Τα ισχνά αποτελέσματα και οι καταγεγραμμένες παρατηρήσεις των οικονομικών φορέων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του ν.3978/2011 λειτούργησε σε βάρος της αποτελεσματικότητας, ένεκα της διόγκωσης της διοικητικής διαδικασίας σε όλες τις φάσεις της προμήθειας αλλά και της αδυναμίας προσέλκυσης οικονομικών φορέων λόγω των υπέρμετρων, καθ’ υπέρβαση των προβλέψεων της ΕΕ, απαιτήσεων της αναθέτουσας αρχής. Περαιτέρω, οι σύγχρονες διαδικασίες που θέσπισε για τις δημόσιες συμβάσεις ο πρόσφατος ν.4412/2016 (Α΄ 147), αποτελούν πλαίσιο αναφοράς για τη θεσμοθέτηση αντίστοιχων διατάξεων προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των προμηθειών των ΕΔ.
Με το προωθούμενο σχέδιο νόμου εξασφαλίζεται η πλήρης εκ νέου μεταφορά της Οδηγίας 2009/81/ΕΚ στην εσωτερική έννομη τάξη δια της αναθεώρησης του ν.3978/2011, με σκοπό τη θεραπεία των διαπιστωμένων προβλημάτων, την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων της αναθέτουσας αρχής και των σύγχρονων συνθηκών στην αγορά και στη δημόσια διοίκηση, και, κυρίως, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Κατόπιν των ανωτέρω, τίθεται από σήμερα σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και έργων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας» και καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκ 2018 και ώρα 15:00.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Πάνος Καμμένος