- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 67 – Μεταβατικές – Τελικές διατάξεις

1. Οι ρυθμίσεις των παρ. 3 και 5 έως 10 του άρθρου 3 εφαρμόζονται από τις κρίσεις έτους 2020.
2. Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), οι οποίοι, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος, έχουν καταληφθεί από το προβλεπόμενο όριο ηλικίας και συνεχίζουν να υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 39Α του ν.δ.445/1974, υποβάλλοντας σχετική αίτηση εντός είκοσι (20) ημερών από την έναρξη της ισχύος του. Οι αιτούντες παραμένουν στις τάξεις των ΕΔ μέχρι την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής τους. Αν η αίτησή τους απορριφθεί αποστρατεύονται άμεσα, ενώ αν γίνει αποδεκτή, τίθενται ΕΟΘ από την ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε, βάσει των ορίων ηλικίας, να τεθούν σε αποστρατεία. Σε όσους ΕΜΘ έχει απονεμηθεί ο αποστρατευτικός βαθμός του Ανθυπολοχαγού, ανακαλείται η διοικητική πράξη της προαγωγής τους και υπηρετούν στις τάξεις των ΕΔ με το βαθμό που έφεραν πριν από αυτήν, δυναμένων να λάβουν αποστρατευτικό βαθμό στο μέλλον.
3. Η παρ. 1 ισχύει και για τους ΕΜΘ, οι οποίοι αποστρατεύτηκαν από την 31η Δεκεμβρίου 2018 και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, και υποβάλλουν σχετική αίτηση εντός μηνός από την έναρξη της ισχύος του παρόντος..
4. Σε έκτακτη σύνοδο των αρμόδιων συμβουλίων κρίσεων που λαμβάνει χώρα εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος, επαναλαμβάνονται οι συναρτώμενες οπωσδήποτε με την κλίμακα βαθμολογίας των υποχρεωτικών σχολείων κρίσεις των Αξιωματικών που κρίθηκαν «Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό», ανεξαρτήτως εάν στη συνέχεια κρίθηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία τους», συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν τεθεί εκτός οργανικών θέσεων, αποκλειστικά λόγω της επίδοσης στα υποχρεωτικά σχολεία φοίτησης των Ενόπλων Δυνάμεων με επίδοση «καλώς» ή «μετρίως», κατ’ εφαρμογή του εδαφίου α΄ της παρ. 6 του άρθρου 25 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167). Εφόσον οι ανωτέρω κρινόμενοι κριθούν προακτέοι, προάγονται αναδρομικά από τότε που προήχθησαν οι ομοιόβαθμοί τους και ανακτούν την αρχαιότητά τους. Οι προαναφερόμενες δυσμενείς κρίσεις θεωρούνται ως ουδέποτε γενόμενες και αίρεται κάθε παρεπόμενη συνέπειά τους.
5. Οι σπουδαστές της Κατεύθυνσης Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, που διαγράφηκαν από αυτήν κατά το πρώτο έτος σπουδών λόγω πτητικής ακαταλληλότητας, μπορούν να επανέλθουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και να επανεγγραφούν στη Σχολή Ικάρων μετατασσόμενοι σε μία από τις κατευθύνσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.3187/2003 (Α΄ 233), όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του άρθρου 25, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τέταρτο έτος της ηλικίας τους. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλόγως η διαδικασία, όπως αυτή καθορίζεται στην περίπτ. στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3187/2003 (Α΄ 233), όπως αντικαθίσταται με το άρθρο 25 του παρόντος.
6. Οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών που διαγράφηκαν από αυτές λόγω σωματικής ανικανότητας ύστερα από γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής, μπορούν να επανέλθουν στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μεταταχθούν στο σώμα των Υπαξιωματικών, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τέταρτο έτος της ηλικίας τους, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 29.
7. Οι δαπάνες λειτουργίας της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου καλύπτονται όπως καθορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 23 από το επόμενο οικονομικό έτος από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η αποζημίωση διδασκαλίας του στρατιωτικού εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, έχει οριστεί για παροχή εκπαιδευτικού έργου διέπεται από τις προϊσχύσασες, κατά περίπτωση, διατάξεις μέχρι τη λήξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
8. Η αποζημίωση διδασκαλίας του στρατιωτικού εκπαιδευτικού προσωπικού των παρ. 7 και 8 του άρθρου 23, το οποίο έχει οριστεί, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, να παρέχει εκπαιδευτικό έργο, διέπεται από τις προϊσχύσασες, κατά περίπτωση, διατάξεις, μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο ορίστηκε και σε περίπτωση που έχει οριστεί για περισσότερα του ενός ακαδημαϊκά έτη, διέπεται από τις προϊσχύσασες διατάξεις μόνο για το πρώτο από αυτά.
9. Διαδικασίες κρίσεων, επανακρίσεων, προαγωγών, μεταθέσεων και αποσπάσεων Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονται σε εξέλιξη, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, διενεργούνται και ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 4.
10. Μέχρι τη θέση σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας της Στρατονομίας, της Ναυτονομίας και της Αερονομίας εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις των στρατιωτικών κανονισμών που αφορούν στις αρμοδιότητες των στρατονομικών υπηρεσιών, εφόσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος.
11. Η παράγραφος 3 του άρθρου 38 του Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτή προστίθεται με την παρ. 12 του άρθρου 37, εφαρμόζεται και για τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό για την πλήρωση δέκα (10) κενών θέσεων δικαστικών λειτουργών του Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων στο βαθμό του Παρέδρου για το έτος 2018, που έγινε δυνάμει της υπ’ αριθμ.Φ.415/1/9742/Σ.426/18-1-2018 προκήρυξης (ΕΔΥΕΘΑ 1/18-1-2018) της Διεύθυνσης Στρατιωτικής Δικαιοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
12. Για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 35, 36 και 40:
α. Οι δίκες που εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας και σε οποιονδήποτε βαθμό, συνεχίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν τη θέση των άρθρων αυτών σε εφαρμογή.
β. Οι πράξεις της ποινικής διαδικασίας που τελέστηκαν όταν ίσχυαν οι καταργούμενες διατάξεις διατηρούν το κύρος τους.
γ. Αιτήσεις αναθεώρησης κατά αποφάσεων, οι οποίες αφορούν υποθέσεις που δεν ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα των στρατιωτικών δικαστηρίων, εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την άσκηση των αιτήσεων αυτών. Το παραδεκτό των ενδίκων μέσων κρίνεται από τον χρόνο δημοσίευσης της απόφασης κατά της οποίας στρέφονται.
13. Για την εφαρμογή των διατάξεων 5 και 6 του άρθρου 63, οι μέτοχοι του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ), που τέλεσαν γάμο πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν έχουν καταβάλει τέλη γάμου σύμφωνα με το καταργούμενο άρθρο 56 του π.δ. 21/1932 (Α΄387), υποχρεούνται να δηλώσουν τον γάμο τους στο ΜΤΝ εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
14. Το βοήθημα θανάτου του άρθρου 79 του π.δ. 21/1932, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 7 του άρθρου 63, χορηγείται σε περίπτωση θανάτου του εν αποστρατεία μετόχου μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.