Άρθρο 46 – Οπλοφορία, εφόδια και μέσα

Στο πλαίσιο της εκπλήρωσης της αποστολής του, το προσωπικό των στρατονομικών υπηρεσιών επιτρέπεται να φέρει οπλισμό, καθώς και κατάλληλα εφόδια και μέσα, όταν βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και εντός στρατιωτικού χώρου.

  • 18 Μαρτίου 2019, 11:45 | Ιωάννης. Κ

    Κάποια στιγμή θα έρθει και η «μεγάλη στραβή στην βάρδια μας» Χρηματαποστολές, συνοδεία VIP – κρίσιμων υλικών, κλπ. Μακριά από αγκυλώσεις, φοβίες και ιδεοληψίες θα πρέπει να επιτέλους σε ορισμένες δραστηριότητες να επιτραπεί η οπλοφορία και να θεσπιστούν σαφής κανόνες εμπλοκής.

  • 16 Μαρτίου 2019, 18:34 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Να επιτρεπεται η οπλοφορια και η χρηση πυρομαχικων για το συνολο του Στρατιωτικου προσωπικου και εκτος στρατιωτικων χωρων. Να θεσπιστουν κανονες εμπλοκης.Να συμπεριληφθουν και τα μη φονικα οπλα (ραβδοι,σπρευ πιπεριου,εληκτρικοι εκκενωτες).

  • 16 Μαρτίου 2019, 09:20 | Ευθύμης

    Το κρίμα στον λαιμό σας που συνεχίζετε να στέλνετε άοπλους στρατιωτικούς εκτός των στρατιωτικών χώρων, δηλαδή εκεί ακριβώς που είναι αυξημένη η ανάγκη αυτοπροστασίας τους, και η ανάγκη αυτοπροστασίας άλλων. Αυτό σας γράφουν σε όλα τα σχόλια! Περιμένετε δηλαδή να γίνει κάποιο μακελειό για να καταστήσετε ένοπλες τις… «ένοπλες» δυνάμεις; Καταλαβαίνετε ότι αν δεν τροποποιήσετε το νομοσχέδιο διευκολύνετε το κάθε κακοποιό στοιχείο; Ότι επιβαρύνετε σοβαρά την ΕΛ.ΑΣ. αντί να την βοηθάτε; Δε φτάνει που πρέπει να προστατεύσουν οι αστυνομικοί όλους τους άλλους, τους καθιστάτε και υπεύθυνους να προστατεύσουν τον Στρατό;! Καταλαβαίνετε πως ακούγεται αυτό;! «Ο Στρατός να χρειάζεται προστασία»!
    Έχετε ακούσει τους τουρίστες που γελάνε με εμάς όταν καταλαβαίνουν ότι το ξύλινο γκλομπ δεν είναι μέρος της «παραδοσιακής στολής» αλλά ο σύγχρονος οπλισμός της Στρατονομίας μας; Πως να μας πάρουν μετά στα σοβαρά!
    Καταλαβαίνετε ότι παραβλέπετε εντελώς το Αρ.10, παρ.2 του Ν.2168/93 που αφορά στην οπλοφορία του ΥΠ.ΕΘ.Α.; Ότι συνεχίζετε να μην εφαρμόζετε τον Νόμο εδώ και 26 χρόνια;!
    Επειδή δεν προσδοκώ ότι θα λάβετε υπόψη τίποτε από τα παραπάνω, κλείνω όπως ξεκίνησα: το κρίμα στο λαιμό σας.

  • 15 Μαρτίου 2019, 14:25 | Αθανάσιος

    Να επιτραπεί η οπλοφορία των οργάνων Στρατονομίας και εκτός στρατοπέδου ειδικά σε τελετές – παρελάσεις και όχι μόνον, διότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο σε επάρσεις υποστολές Σημαίας σε τουριστικές περιοχές νήσων, οι Στρατονόμοι που συνοδεύουν τα σχετικά αγήματα να φέρουν μόνο ξύλινη ράβδο (γκλομπ) και κενή την λευκή θήκη του ατομικού τους πιστολίου, προκαλώντας τα δυσμενή σχόλια των αλλοδαπών τουριστών και ημεδαπών πολιτών που αναρρωτιούνται αν τους έπεσε το πιστόλι στον δρόμο…….

  • 11 Μαρτίου 2019, 23:41 | Δημητριος

    Αποσαφηνιση ωστε να ειναι ξεκάθαρη η χρήση κατασταλτικών μέτρων όσων προσπαθούν να εισέλθουν λαθρα σε στρατιωτικό χώρο. Αποσαφηνιση του μετρου βιας που θα χρησιμοποιηθεί.

  • 10 Μαρτίου 2019, 18:51 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Να επιτρέπει η οπλοφορία εν ώρα εκτέλεσης υπηρεσία και εκτός μονάδων για συγκεκριμένης αποστολές όπως μεταγωγές κρατουμένων,συνοδείες προσωπικού-υλικών και χρηματαποστολών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποδεσμευτεί η ΕΛ.ΑΣ από αυτά τα καθήκοντα και να εκτελούνται αποκλειστικά από στρατονομικα όργανα

  • 9 Μαρτίου 2019, 19:25 | Λαθουράκης Ιωάννης

    Θα πρέπει ξεκάθαρα τα στρατονομικά όργανα να μπορούν να οπλοφορούν όχι μόνο εντός στρατιωτικών χώρων αλλά και εκτός όταν είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία.
    Για παράδειγμα όταν θα συνοδεύουν το Α/ΓΕΣ θα ειδοποιούμε την αστυνομία να τον προστατεύει; ή θα πρέπει η ασφάλειά του να βγάλει άδεια οπλοφορίας (όπως κάνει τώρα) για τα υπηρεσιακά όπλα;
    Όταν θα συνοδεύουν χρηματαποστολές δεν θα μπορεί να φέρει οπλισμό ούτε πιστόλι αλλά ούτε και τυφέκιο.
    Όταν θα συνοδεύουν ειδικό υλικό (Ελικόπτερα ειδικά Πυρκά) θα περιμένουμε την αστυνομία να μας προστατεύει;

  • 9 Μαρτίου 2019, 13:11 | Καραϊβάζης Σάββας

    Με το άρθρο αυτό επιτρέπεται να φέρεται οπλισμός από τα στρατονομικά όργανα μόνο εντός των στρατιωτικών χώρων. Τι γίνεται όμως με τους εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα το οδικό δίκτυο; Στο άρθρο 44 αναφέρεται ότι μια από τις αρμοδιότητες της Στρατονομίας είναι να παρίστανται κατά την μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού και υλικού μαζί με τα όργανα της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί φέρουν οπλισμό, ενώ οι στρατονόμοι όχι. Οι μεταφορές αυτές είναι συχνές και καθημερινές. Εάν η αστυνομία δε μπορεί να τις συνοδέψει όλες τότε με την εφαρμογή αυτών των άρθρων συμπεραίνουμε ότι θα ακυρώνονται οι κινήσεις – μεταφορές, αφού η στρατονομία από μόνη της δε δύναται να εκτελέσει άοπλες συνοδείες για την ασφάλεια προσωπικού και υλικών.
    Προτείνω να επιτραπεί στα όργανα της Στρατονομίας κατ’ εξαίρεση και στις περιπτώσεις που η αστυνομία δε δύναται να συνοδέψει κάποιες κινήσεις, να μπορεί να εκτελεί συνοδείες ασφαλείας φέροντας τον απαραίτητο ατομικό οπλισμό και πυρομαχικά.

  • 8 Μαρτίου 2019, 20:48 | Ηλίας Χρηστίδης

    Σχετικά με το άρθρο 46, προτείνεται η συμπλήρωση εντός και εκτός στρατιωτικού χώρου καθόσον έτσι θα εξασφαλιστεί η συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων με κρίσιμα φορτία (πυρομαχικά – οπλισμός) χωρίς να απαιτείται η χρήση της αστυνομικής συνοδείας αφού αυτά θα συνοδεύονται απο στρατονομικά όργανα. Βασική προυπόθεση να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι κανόνες εμπλοκής για το στρατονομικό προσωπικό όταν χρειαστεί να κάνουν χρήση πυρών (για εκφοβισμό ή άμυνα). Σε μηνιαία βάση οι σχηματισμοί αιτούνται την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ για συνοδεία στρατιωτικών οχημάτων που φέρουν ειδικά φορτία (πυρομαχικά, οπλισμός κ.ο.κ) με συγκεκριμένο κοστολόγιο τόσο για τον αστυνομικό όσο και για το περιπολικό. Εν έτει 2019 είναι άτοπο στρατονομικά όργανα να μην έχουν την δυνατότητα οπλοφοριάς και εκτός στρατιωτικών χώρων. Η πέριοδος της δικτατορίας και τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος έχουν παρέλθει. Ο Ελληνικός Στρατός το έχει αποδείξει άλλωστε με την εμπιστοσύνη και αγάπη του Ελληνικού Λαού.