- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 44 – Αρμοδιότητες στρατονομικών υπηρεσιών

1. Οι στρατονομικές υπηρεσίες έχουν τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α. Ελέγχουν και βεβαιώνουν παραβάσεις πειθαρχίας και τάξης των στρατιωτικών, εντός στρατιωτικών χώρων ή και εκτός αυτών, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στον Κανονισμό Εξωτερικής Υπηρεσίας των Στρατευμάτων και στον Γενικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας της Στρατονομίας, Ναυτονομίας και Αερονομίας.
β. Ρυθμίζουν την τροχαία κίνηση επί των δημοσίων οδών προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή εκτέλεση των κινήσεων των στρατιωτικών οχημάτων στις περιπτώσεις που τα αρμόδια αστυνομικά όργανα κωλύονται να προβούν στην εν λόγω ρύθμιση, ύστερα από προηγούμενη ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, όταν αφορά σε αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας.
γ. Ελέγχουν τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που διαπράττονται από τους οδηγούς των στρατιωτικών οχημάτων καθώς και από τους επιβαίνοντες σε αυτά.
δ. Διενεργούν προκαταρκτικές εξετάσεις και προανακρίσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 200 και 201 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα (ΣΠΚ).
ε. Προβαίνουν στη σύλληψη και προσωρινή κράτηση στρατιωτικών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 202 του ΣΠΚ και στα άρθρα 275 και επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ).
στ. Επιδίδουν, σε περίπτωση μη ύπαρξης διαθέσιμου δικαστικού επιμελητή, δικόγραφα, ως όργανα δημόσιας δύναμης, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 155 του ΚΠΔ, κατόπιν παραγγελίας των στρατιωτικών δικαστικών υπηρεσιών.
ζ. Εκτελούν μεταγωγές κρατουμένων στρατιωτικών, συνοδεία αστυνομικών οργάνων.
η. Λαμβάνουν μέτρα για την ασφάλεια των στρατιωτικών δικαστηρίων.
θ. Προβαίνουν στον έλεγχο των προσώπων που εισέρχονται σε στρατιωτικούς χώρους ή εξέρχονται από αυτούς, εφόσον υπάρχουν υπόνοιες τέλεσης αξιόποινης πράξης ή απόλυτη ανάγκη και διενεργούν, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, έρευνες χώρων, οχημάτων και μεταφερομένων αντικειμένων εντός στρατιωτικών χώρων ή εκτός αυτών.
ι. Διενεργούν τις έρευνες των άρθρων 253 έως 259 του ΚΠΔ σε βάρος στρατιωτικών.
ια. Λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την καταπολέμηση της διακίνησης, κατοχής και χρήσης ναρκωτικών στους στρατιωτικούς χώρους.
ιβ. Σε περίπτωση διάπραξης αυτόφωρων εγκλημάτων εντός στρατιωτικών χώρων ή και πέριξ αυτών, στην περίπτωση ελλιμενισμένων πλοίων, προβαίνουν στη σύλληψη των δραστών και στην παράδοσή τους στα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά περίπτωση, προκειμένου να προσαχθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 275 του ΚΠΔ.
ιγ. Παρίστανται σε δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ΕΔ και πραγματοποιούνται σε στρατιωτικούς χώρους, για την πρόληψη τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων και ποινικών αδικημάτων από στρατιωτικούς.
ιδ. Παρίστανται συνοδεία αστυνομικών οργάνων, εφόσον απαιτείται, κατά τη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού, υλικών και μέσων εκτός στρατιωτικών χώρων.
2. Το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στις στρατονομικές υπηρεσίες έχει την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου κατά το άρθρο 34 του ΚΠΔ, εφόσον φέρει βαθμό ανθυπασπιστή ή αξιωματικού.
3. Η Στρατονομία, η Ναυτονομία και η Αερονομία ασκούν τις αρμοδιότητες της παραγράφου 1 και επί του προσωπικού των άλλων Κλάδων των ΕΔ, εφόσον στην περιοχή δεν εδρεύουν στρατονομικές υπηρεσίες των άλλων Κλάδων.
4. Σε στρατιωτικούς χώρους στους οποίους δεν εδρεύουν μονάδες στρατονομικών υπηρεσιών, οι αρμοδιότητες της παρ. 1 μπορεί να ασκούνται από αξιωματικούς, ανθυπασπιστές, μονίμους υπαξιωματικούς, Εθελοντές Μακράς Θητείας ή Επαγγελματίες Οπλίτες που έχουν λάβει αντίστοιχη εκπαίδευση. Για τον ορισμό του προσωπικού του προηγούμενου εδαφίου σε στρατονομικά καθήκοντα εκδίδεται διαταγή του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου ή άλλου κατώτερου κλιμακίου διοίκησης, κατόπιν μεταβίβασης της σχετικής αρμοδιότητας.
5. Σε περίπτωση πολέμου, γενικής επιστράτευσης, άμεσης απειλής της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας καθώς και στις περιπτώσεις που η χώρα ή τμήμα της επικράτειάς της κηρυχθεί σε κατάσταση πολιορκίας, οι στρατονομικές υπηρεσίες έχουν επιπρόσθετα τις εξαιρετικές αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που καθορίζονται στα εκάστοτε εφαρμοζόμενα Σχέδια και τους Κανονισμούς.