- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 35 – Τροποποίηση διατάξεων του Πρώτου Βιβλίου του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα (ν. 2287/1995, Α΄ 20)

1. Το άρθρο 1 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα (ΣΠΚ) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 1
Ορισμός στρατιωτικού εγκλήματος – Δίωξη στρατιωτικών εγκλημάτων

1. Στρατιωτικό έγκλημα είναι κάθε πράξη που προβλέπεται και τιμωρείται από τις διατάξεις αυτού του Κώδικα.

2. Η ποινική δίωξη των στρατιωτικών εγκλημάτων ασκείται πάντοτε αυτεπάγγελτα, εκτός εάν από ειδική διάταξη του κώδικα αυτού προβλέπεται διαφορετικά.».

2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του ΣΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Έκπτωση επέρχεται αυτοδικαίως, σε περίπτωση καταδίκης αξιωματικού ή υπαξιωματικού σε ποινή στερητική της ελευθερίας για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση κ.λπ. (άρθρο 242 ΠΚ), δωροδοκία, απιστία στην υπηρεσία, καταπίεση, συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για τα εγκλήματα των άρθρων 137Α, 137Β, 336, 338, 339, 341, 342, 343 και 345 έως και 351Α ΠΚ.».

3. Μετά το άρθρο 21 του ΣΠΚ προστίθεται άρθρο 21Α ως εξής:
«Άρθρο 21Α
Φθορά στρατιωτικών πραγμάτων

Στρατιωτικός που με πρόθεση καταστρέφει ή βλάπτει ολικά ή εν μέρει πράγμα της στρατιωτικής υπηρεσίας ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη:

α. Σε ειρηνική περίοδο με φυλάκιση. Εάν το πράγμα είναι μεγάλης αξίας ή στρατιωτικής σημασίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ αν αυτό είναι ευτελούς αξίας ή μικρής στρατιωτικής σημασίας ή η ζημιά που προκλήθηκε από τη φθορά είναι ελαφρά, με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες.
β. Σε πολεμική περίοδο, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, εκτός αν το πράγμα είναι ευτελούς αξίας ή μικρής στρατιωτικής σημασίας ή η ζημιά που προκλήθηκε από τη φθορά είναι ελαφρά, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη.».

4. Το άρθρο 59 του ΣΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 59
Βιαιοπραγία κατά ανωτέρου ή κατωτέρου

1. Στρατιωτικός που βιαιοπραγεί κατά ανωτέρου ή κατωτέρου του τιμωρείται:

α) Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν η πράξη τελέστηκε κατά την υπηρεσία ή για λόγους που έχουν σχέση με αυτήν.

β) Με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών αν η πράξη δεν τελέστηκε κατά την υπηρεσία ούτε για λόγους που έχουν σχέση με αυτήν.

2. Οι παραπάνω ποινές επιβάλλονται αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

3. Στις περιπτώσεις που δράστης και θύμα τυγχάνουν οικείοι, κατά την έννοια της περίπτωσης β΄ του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα και η πράξη τελέστηκε όχι κατά την υπηρεσία ή για λόγους σχετικούς με αυτήν, εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις της κοινής ποινικής και της σχετικής με την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας νομοθεσίας.

4. Δεν είναι άδικη η πράξη της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1, καθώς και του άρθρου 308Α, της παραγράφου 1 του άρθρου 310 και του πρώτου εδαφίου του άρθρου 311 του Ποινικού Κώδικα, στην περίπτωση ανάγκης αναχαίτισης στρατιωτικών που φεύγουν ενώπιον του εχθρού ή σε περίπτωση ανάγκης για παρεμπόδιση διαρπαγής ή καταστροφής.».

5. Στο άρθρο 60 του ΣΠΚ προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Στις περιπτώσεις που ο δράστης και το θύμα των εγκλημάτων της παραγράφου 1 τυγχάνουν οικείοι κατά την έννοια της περίπτωσης β΄ του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα και η πράξη τελέστηκε όχι κατά την υπηρεσία ή για λόγους σχετικούς με αυτή, εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις της κοινής ποινικής νομοθεσίας.».

6. Το άρθρο 62 του ΣΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 62
Δυσφήμηση ανωτέρου ή κατωτέρου

1. Στρατιωτικός που δυσφημεί ανώτερο ή κατώτερό του τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η δυσφήμηση είναι συκοφαντική, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
2. Στις περιπτώσεις που ο δράστης και το θύμα των εγκλημάτων της παραγράφου 1 τυγχάνουν οικείοι, κατά την έννοια της περίπτωσης β΄ του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα, εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις της κοινής ποινικής νομοθεσίας.».

7. Το άρθρο 63 του ΣΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 63
Γενική διάταξη

Στις περιπτώσεις των άρθρων 46, 47, 48, 49, της παραγράφου 2 του άρθρου 50, του άρθρου 53 και της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 55, αν ο υπαίτιος είναι αξιωματικός και η ποινή που επιβλήθηκε δεν επιφέρει καθαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει και έκπτωση.».

8. Η παράγραφος 1 του άρθρου 65 του ΣΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Στρατιωτικός, που βιαιοπραγεί εναντίον σκοπού ή μέλους της φρουράς, τιμωρείται:

α) Με κάθειρξη, αν κατά την τέλεση της πράξης ο δράστης χρησιμοποίησε όπλο.

β) Με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, αν η πράξη τελέστηκε από δύο ή περισσότερους.

γ) Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους σε κάθε άλλη περίπτωση.».

9. Η παράγραφος 6 του άρθρου 147 του ΣΠΚ αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Η παράγραφος 1 του άρθρου 384 του Ποινικού Κώδικα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις των προηγουμένων παραγράφων. Η παράγραφος 1 του άρθρου 377 του Ποινικού Κώδικα εφαρμόζεται εφόσον η κλοπή ή η υπεξαίρεση αφορά σε πράγματα μικρής στρατιωτικής σημασίας και ευτελούς αξίας.».