- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 03 – Τροποποίηση διατάξεων του ν.δ. 445/1974 (Α΄ 160)

1. Στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.δ. 445/1974 προστίθεται περίπτ. μ΄ ως εξής:

«μ) Το Οικονομικό Σώμα.».

2. Στην παρ. 5 του άρθρου 7 του ν.δ. 445/1974 προστίθεται περίπτ. ε΄ ως εξής:

«ε) Οι κρίσεις Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών κατά των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα, αναστέλλονται μέχρι την έκδοση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος. Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί των οποίων η κρίση έχει ανασταλεί, εφόσον κριθούν προακτέοι, προάγονται αναδρομικά από τότε που θα έπρεπε να είχαν προαχθεί αν δεν είχε συντρέξει η αναστολή του προηγούμενου εδαφίου.».

3. Η περ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 9 καταργείται.

4. Η παρ. 5 του άρθρου 13 του ν.δ. 445/1974 αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Όταν συντρέχουν περισσότερες περιπτ. των παρ. 3 και 4, ανεξαρτήτως διάρκειας, δεν μπορεί να λογισθεί χρόνος μεγαλύτερος του ενός τρίτου (1/3) του ελάχιστου απαιτουμένου χρόνου παραμονής στο βαθμό σύμφωνα με το άρθρο 12, εκτός από την περίπτωση ανυπαίτιου τραυματισμού σε επιχείρηση ή διατεταγμένη υπηρεσία.».

5. Η παρ. 3 του άρθρου 22 του ν.δ. 445/1974 αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι ανωτέρω Εκθέσεις, μετά των παρατηρήσεων του γνωματεύοντος, υποβάλλονται ιεραρχικά στο οικείο Γενικό Επιτελείο και τίθενται υπό την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων το ταχύτερο δυνατόν.»

6. Η περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν.δ. 445/1974 αντικαθίσταται, προστίθεται περ. δ΄ και οι περιπτώσεις δ΄ και ε΄ αναριθμούνται σε ε΄ και στ΄ αντιστοίχως, ως εξής:

« γ. Το Συμβούλιο Κρίσεων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, για τις κρίσεις των Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

δ. Το Συμβούλιο Προαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού, για τις κρίσεις των Ανθυπασπιστών του Πολεμικού Ναυτικού.»

7. Η περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν.δ. 445/1974 αντικαθίσταται, προστίθεται περ. δ΄ και οι περ. δ΄ και ε΄ αναριθμούνται σε ε΄ και στ΄ αντίστοιχα, ως εξής:

«γ. Το Συμβούλιο Κρίσεων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο συγκροτείται με διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, εξ:

(1) Ενός Υποναυάρχου Μάχιμου, ως Προέδρου,
(2) Τριών Αρχιπλοιάρχων Μάχιμων,
(3) Ενός Πλοιάρχου ή Αντιπλοιάρχου Μάχιμου,
(4) Ενός ανώτερου Αξιωματικού εκ της Τεχνικής Διεύθυνσης ή της Διεύθυνσης Ναυτικών Όπλων του Ναυστάθμου Σαλαμίνος, προκειμένου περί κρίσεως Υπαξιωματικών Τεχνών,
(5) Ενός ανώτερου Αξιωματικού εκ της αρμόδιας Διεύθυνσης, Διοικήσεως και Σταδιοδρομίας του ΓΕΝ,
(6) Ενός Αξιωματικού της Υπηρεσίας Φάρων, προκειμένου περί κρίσεως Υπαξιωματικών της Υπηρεσίας Φάρων
(7) Ενός ανώτερου Αξιωματικού, εκ των υπηρετούντων στο ΓΕΝ/Β΄Κλάδο, ως γραμματέως, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Χρέη εισηγητή εκτελεί ο Αξιωματικός της περ. (5), προκειμένου δε περί κρίσεως Υπαξιωματικών της Υπηρεσίας Φάρων ο Αξιωματικός της περ. (6).

δ. Το Συμβούλιο Προαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού, όπως ορίζεται στο άρθρο 15 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167).»

8. Η παρ. 4 και 5 του άρθρου 25 του ν.δ. 445/1974 αντικαθίστανται ως εξής:

«4. Τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας εκδίδουν κατά το μήνα Δεκέμβριο εκάστου έτους, εγκύκλιο, στην οποία περιλαμβάνονται ονομαστικά οι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί των προηγούμενων εδαφίων.

5. Εάν κατά τη διάρκεια του έτους, οι βάσει, των τακτικών ετήσιων κρίσεων, συνταχθέντες πίνακες προακτέων για τους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς των περιπτώσεων 2α (4), 2γ (2), 2γ (3) και 2γ (1) (α) του παρόντος άρθρου εξαντληθούν, τα Γενικά Επιτελεία δύνανται να ορίζουν αριθμό συμπληρωματικώς, προκειμένου να κριθούν προς κάλυψη κενών μόνο θέσεων Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών, κατά περίπτωση.»

9. Η περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.δ. 445/1674 αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Στο Πολεμικό Ναυτικό:

(1) Για τις επανακρίσεις των Υπαξιωματικών, το Συμβούλιο συντίθεται εκ:
(α) Του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, εφόσον αυτός τυγχάνει αρχαιότερος του Υποναυάρχου, Προέδρου του Συμβουλίου Κρίσεων Υπαξιωματικών. Σε διαφορετική περίπτωση, μετέχει ο νεότερος εκ των υπηρετούντων στην ημεδαπή εν ενεργεία Μάχιμος Αντιναύαρχος.
(β) Τεσσάρων (4) ανωτάτων Αξιωματικών, μεταξύ των οποίων ο Διευθυντής του ΓΕΝ/Β΄ Κλάδος.
(γ) Ενός (1) ανώτερου Αξιωματικού, εκ των υπηρετούντων στο ΓΕΝ/Β΄Κλάδο, ως γραμματέως, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Χρέη εισηγητή, με δικαίωμα ψήφου, εκτελεί ανώτατος Αξιωματικός του ΓΕΝ/Β΄ Κλάδος.

(2) Για τις επανακρίσεις των Ανθυπασπιστών, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο Κρίσεων, όπως για τις επανακρίσεις των Πλωταρχών και των Κατώτερων Αξιωματικών.

10. Το άρθρο 42 του ν.δ. 445/1974 αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι τοποθετήσεις και μεταθέσεις των Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων διενεργούνται από τα αντίστοιχα Γενικά Επιτελεία.»