Άρθρο 02 Έγκριση τριών (3) σχεδίων Συμφωνιών – Πλαίσιο Εν Συνεχεία Υποστήριξης Αεροσκαφών τύπου MIRAGE 2000/-5

 

 

  1. Εγκρίνονται τα σχέδια τριών (3) Συμφωνιών – Πλαίσιο Εν Συνεχεία Υποστήριξης (Follow On Support/FOS) του Οπλικού Συστήματος (Ο/Σ) Αεροσκάφους τύπου MIRAGE 2000/-5 για την υλοποίηση του υποπρογράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Ο/Σ Μ2000/-5» μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ) και κάθε μίας εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES, για την κάλυψη των αναγκών εν συνεχεία υποστήριξης των αεροσκαφών τύπου MIRAGE 2000/-5, χρονικής διάρκειας επτά (7) ετών, μέσω της προμήθειας υλικών και της παροχής υπηρεσιών που θα απαιτηθούν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ως εξής:

α.     Συμφωνία – Πλαίσιο με την εταιρεία DASSAULT AVIATION για το δομικό μέρος των αεροσκαφών,

β.     Συμφωνία – Πλαίσιο με την εταιρεία THALES DMS FRANCE για τα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών,

γ.      Συμφωνία – Πλαίσιο με την εταιρεία SAFRAN AIRCRAFT ENGINES για τον κινητήρα των αεροσκαφών.

  1. Τα σχέδια των τριών (3) Συμφωνιών – Πλαίσιο, καθώς και τα τεχνικά και οικονομικά παραρτήματα και οι προσθήκες αυτών δεν προσαρτώνται στον παρόντα νόμο για λόγους διασφάλισης υπηρεσιακού απορρήτου και τα πρωτότυπα κείμενά τους φυλάσσονται στo ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ.
  2. Παρέχεται στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων η εξουσιοδότηση να υπογράψει τις εγκεκριμένες Συμφωνίες – Πλαίσιο της παρ. 1 ή τροποποίηση αυτών, καθώς και κάθε άλλο συναφές έγγραφο.
  3. Ανατίθεται στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων η αρμοδιότητα να εγκρίνει τις εκτελεστικές συμβάσεις προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών, που απορρέουν από τις εγκεκριμένες Συμφωνίες – Πλαίσιο της παρ. 1, ή τροποποίηση αυτών, στο μέτρο που δεν αντίκειται στις προβλέψεις των Συμφωνιών – Πλαίσιο και είναι απολύτως αναγκαία για την υλοποίηση της κάθε εκτελεστικής σύμβασης.
  4. Ανατίθεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με δυνατότητα μεταβίβασης σε κατώτερα κλιμάκια διοίκησης, η αρμοδιότητα παρακολούθησης των εγκεκριμένων Συμφωνιών – Πλαίσιο της παρ. 1, καθώς και των εκτελεστικών συμβάσεων που θα εγκριθούν σύμφωνα με την παρ. 4.
  5. Ανατίθεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με δυνατότητα μεταβίβασης σε κατώτερα κλιμάκια διοίκησης, η αρμοδιότητα συγκρότησης των συλλογικών οργάνων που απαιτούνται για την παρακολούθηση και την υλοποίηση των εγκεκριμένων Συμφωνιών – Πλαίσιο της παρ. 1, καθώς και των εκτελεστικών συμβάσεων που θα εγκριθούν σύμφωνα με την παρ. 4.
  6. Η ισχύς της κάθε Συμφωνίας – Πλαίσιο της παρ. 1 αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της από τα συμβαλλόμενα μέρη, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ειδικότερα καθορίζονται σε αυτή.
  7. Οι ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου και των εγκεκριμένων Συμφωνιών – Πλαίσιο της παρ. 1 υπερισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου. Για ό,τι δεν ρυθμίζεται ειδικά στην κάθε εγκεκριμένη Συμφωνία – Πλαίσιο της παρ. 1, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 3978/2011 (Α΄ 137) και συμπληρωματικά ο Αστικός Κώδικας.
  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 22:43 | Δημήτρης

    Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πέραν των συμβάσεων υποστήριξης των Μ2000 και της αναβάθμισης του συνόλου του στόλου των F-16 σε επίπεδο V γιατί δεν βλέπετε την αξιοποίηση μέρους του στόλου των A-7 που πετούσαν μέχρι το 14;

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 17:59 | Δημήτριος

    Κύριε Υπουργέ Πολύ Σωστή η άμεση έγκριση των τριών (3) Συμφωνιών, συμπληρωματικά καλό θα ήταν να αγοράζαμε και τα Mirage της Taiwan, σε καλή τιμή εφόσον τα προσφέρουν, καθώς το γνωρίζουμε καλά το αεροσκάφος.Όλα τα F 16 να γίνουν VIPER. Επίσης χρειαζόμαστε μια μοίρα F- 35. όπως και τις Γαλλικές φρεγάτες και επιπλέον είναι καιρός να φτιάξουμε μέσω των πολυτεχνείων μας νεα δικά μας οπλικά συστήματα, όπως ξεκινήσατε με τα μή επανδρωμένα Α/φη.

    Ευχαριστώ

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 16:03 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Καλημέρα σας,

    Συμφωνώ με τις συμφωνίες αυτές, καθώς ενισχύουν κάπως τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Επιπλέον θεωρώ ότι είναι απολύτως απαραίτητο να αυξηθούν τα χρήματα που αφορούν αποκλειστικά στα εξοπλιστικά προγράμματα της πατρίδας μας τουλάχιστον στα 2-3 δις ευρώ το χρόνο (και όχι στο μισό περίπου δις που είναι φέτος). Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να συμμετάσχουμε στα προγράμματα κατασκευής ευρωπαϊκής φρεγάτας και μαχητικού 6ης γενιάς (FACS). Ακόμα είμαι της γνώμης ότι η στρατιωτική θητεία πρέπει να φθάσει στους 18 μήνες και να προσληφθούν περισσότεροι επαγγελματίες στρατιώτες για τις ειδικές δυνάμεις. Είναι επίσης κατεπείγον να αποκτήσουμε τουλάχιστον 4 + 2 φρεγάτες Belh@rra στη διαμόρφωση που επιθυμούμε και να δώσουμε την δυνατότητα στα υποβρύχια τύπου 214 να φέρουν πυραύλους επιφανείας – εδάφους. Τέλος ένα σύγχρονο στράτευμα πρέπει να έχει στρατιωτικούς δορυφόρους και να φροντίσουμε μεσοπρόθεσμα να παράγουμε πολλά από τα οπλικά συστήματα στη χώρα μας.

    Ευχαριστώ

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 15:21 | Αγγελος

    Να υπογραφει αμεσα η συμφωνια για τα Mirage απο Ταιβαν.

    Κατι τετοιο θα αυξησει τις διαθεσιμοτητες εκτος των mirage αλλα (και την επαρκεια ανταλλακτικων ), μιας δυναμης κρουσης απο Scalp -eg πρωτου πληγματος

    Επισης θα αυξηθουν γενικα οι διαθεσιμοτητες των αεροσκαφων σαν στολος.

    Παραλληλα , ειναι η ωρα αν θελετε να ακουσετε μια αποψη, να διαπραγματευτειτε με τις ΗΠΑ(αν θελουν και θελουν πιστευω να μην διαλυθει το ΝΑΤΟ,χωρις υπερβολη) για AGM-158 JASSM /-ER , κατι τετοιο θα ηταν μια φθηνη λυση για μια μαζικη παραγγελια τετοιων πυραυλων cruise , θα αυξανε κατακορυφα τις δυναμεις αποτροπης και θα ηταν δυνατο δογμα αποτροπης, ενας μεγαλος στολος αερασκαφων
    f-16 + mirage με sculp eg = εκατονταδες πυραυλοι στρατηγικου πληγματος σε μικρο χρονικο διαστημα και απο ασφαλη αποσταση εκτοξευσης. ( 300 χλμ περιπου και ο AGM-158 Extended range 925 χιλιομετρα περιπου)

    Απο αυτο και μονο το οπλο και τις μαζες των f16+ mirage με scalp eg , θα αλλαζαν αρδην και φθηνα οι ισορροπιες στο αιγαιο. Εναν εχθρο που μπορει να εξαπολυσει στρατηγικα πληγματα σε ολη την χωρα σου με εκατονταδες μαζικες επιθεσεις αιφνιδιαστικα , τον λογαριαζεις πολυ και σκεφτεσαι δυο και τρεις φορες (αυτο λεγεται αποτροπη).
    Το κοστος δεν ειναι απαγορευτικο , το ολο θεμα ειναι να δωσουν το οπλο οι ΗΠΑ( το εχουν δωσει σε 3 χωρες , και αν δεν θελουν διαλυση του ΝΑΤΟ Θα το δωσουν)

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 14:15 | αλεξανδρος

    Δεν θα έπρεπε να ερωτηθεί όλος ο κόσμος διαφωνώ.

    Αν υπάρχει τρόπος θα έπρεπε να γίνει η διαβούλευση εντός των κύκλων της Π.Α . Δηλαδή, εγώ έχω μια γνώμη αγνοώντας τεχνικές λεπτομέρειες και ρεαλιστικά τεχνικές λεπτομέρειες περί απόδοσης των αεροσκαφών.

    Οι Ιπτάμενοι Αξιωματικοί και οι Δ/ντες Τεχνικών Βάσεων και εξοπλισμών θα έπρεπε να είναι μέρος διαβούλευσης κλειστής αποκλειστικά μόνο για αυτούς.

    Σίγουρα πρέπει να έχουμε άμεσα αποτέλεσμα σε αναβαθμίσεις και σοβαρούς εξοπλισμούς.

    Ας φτιάξουμε και τις υποδομές αναβάθμισης σε Viper που δεν έχουμε κανει αρχη ακόμα.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 14:44 | Διονύσης

    Καταρχάς δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα της δημόσιας διαβούλευσης σε ζητήματα που ενδεχομένως πρέπει να παραμένουν απόρρητα αλλά και που οι ανάγκες είναι πιεστικές.
    Πρέπει να αντικατασταθούν 36 F4E και έχουμε χρήσιμα αεροσκάφη όπως τα F-16 block 30 και Mirage 2000 που πρέπει να υποστηριχθούν προσωρινά αλλά άμεσα και να αντικατασταθούν ή να αναβαθμιστούν.
    Αν αληθεύει πως υπάρχουν διαθέσιμα τα Mirage 2000-5 της Ταιβάν τότε μπορούμε αγοράζοντας τα να πετύχουμε οικονομικά τα εξης:
    1. Αντικατάσταση των υπέργηρων και κοστοβόρων F-4 και μεταφορά υποσυστημάτων τους στα F-16. πχ Litening
    2. Αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμένων Mirage 2000 ή χρησιμοποίηση τους ως πηγή ανταλλακτικών.
    Αρκεί φυσικά να πιστοποιηθούν στους Exocet και στους Scalp αφού τα αεροσκάφη και για τα δυο αυτά οπλικά συστήματα είναι ήδη λίγα ακόμα και αν υποθέσουμε διαθεσιμότητα 100%.
    Μελλοντικά μπορεί να αγοραστεί και ένα αεροσκάφος με μεγάλη εμβέλεια για την Α. Μεσόγειο και την Κύπρο. Πχ 24 F-15 ή Rafale.
    Η λογική όμως λέει πρώτα να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες που είναι συντήρηση ή και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων συστημάτων είτε με FOS είτε με αγορά αξιόλογων μεταχειρισμένων και η διατήρηση της οροφής σε μαχητικά που ήδη έχει πέσει με την απόσυρση των Α7, τις πτώσεις αεροσκαφών κλπ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 13:17 | Απόστολος Δόλλας

    Οι αμυντικές δαπάνες είναι επιτακτικό να αυξηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Όσο μπορεί ένας πολίτης να γνωρίζει, χρειαζόμαστε και αναβάθμιση στα αεροσκάφη, και βαρέως τύπου τορπίλες, και πλοία αεράμυνας περιοχής, και πολλά άλλα, που όμως πρέπει να ιεραρχηθούν από τους αρμόδιους. Ως πολίτης στηρίζω την ενδυνάμωση των ΕΔ της χώρας και την θεωρώ επιτακτική και άμεση, διαφωνώ όμως με την δημόσια διαβούλευση επί του θέματος που επιτρέπει σε κάποιον σαν εμένα να εκφράζει άποψη. Για αυτό υπάρχουν οι επιτελείς. Ενδεικτικά, η υπόθεση των Mirage 2000-5 της Ταϊβάν φαίνεται καλή περίπτωση, αλλά τι ξέρω εγώ για την κατάσταση των αεροσκαφών; Πόσες ώρες τους μένουν στο πλαίσιο ή/και στους κινητήρες; Αν υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά ή και ακόμη αν ο αριθμός που ενδεχόμενα θα αγοραστεί θα είναι επαρκής για άντληση ανταλλακτικών; Θεωρώ μείζονος σημασίας αντί να συζητάμε όλοι μαζί για αυτά τα θέματα, η Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και στον μέγιστο επιτρεπτό βαθμό σε αναβαθμίσεις του εξοπλισμού, στην βάση των εισηγήσεων των ειδικών και όχι ανθρώπων σαν και μένα.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 13:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

    Οι Προυπολογισμοι αμύνης αναφορικά με τους εξοπλισμους πρεπει να αυξηθουν.Μειωση η και καταργηση επιδοματων για αγορα αμυντικου υλικου.Αναβαθμιση mirage 2000-5 kai 2000/egm/bgm αγορα φρεγατων πιθανως και αεροσκαφων απο Taiwan και αγορα αντιαεροπορικων συστηματων media range απο Ισραηλ,και αναβαθμιση αμυντικης συνεργασιας με Ισραηλ

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 13:42 | Στέργιος Λάντζας

    Κύριε Υπουργέ, αρχικά η κίνηση υποστήριξης των Mirage 2000-5 Mk2 κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο πρέπει να εντάξετε και ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού. Στην περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προτάχθηκε στην Dassault δικό τους σχέδιο αναβάθμισης.
    Βλέπω ότι λείπουν τα παλαιότερα (τεχνολογικά και ηλικιακά) Mirage 2000 BGM/EGM, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον υποστήριξης τους, ως εκ τούτου λογικά θα σκέφτεστε την αντικατάσταση τους. Θα αναφερθώ και εγώ στην περίπτωση απόκτησης των Mirage της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν). Δεν θα μείνω σε σχετικά δημοσιεύματα που μιλάνε για τιμές κτλ για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί να γράφουν ανοησίες. Ενδεικτικά αρκετές ιστοσελίδες μιλούν για 60 αεροσκάφη, ενώ η συγκεκριμένη χώρα κατέχει 55. Ωστόσο η πρόθεση πώλησης αυτών των αεροσκαφών είναι γνωστή εδώ και αρκετούς μήνες. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό η ελληνική πλευρά να ασχοληθεί με το θέμα. Σκεφτείτε επίσης ότι με την αγορά αυτών των 55 αεροσκαφών, η Πολεμική Αεροπορία δεν θα εξασφαλίσει μόνο την αντικατάσταση των 18 Mirage 2000 BGM/EGM αλλά και την αντικατάσταση των 34 F4-E.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 13:36 | Ιωάννης Μητάρας

    Κύριε υπουργέ, εγώ δεν είναι ειδικός για τα εξοπλιστικά (αν και είμαι ενήμερος για ότι εθνικό θέμα μας αφορα).
    Ένα πράγμα θέλω μόνο να σας πω: κάντε οτιδήποτε ώστε να μην είναι σε θέση οι εν δυνάμη εχθροί μας να επιβουλευόνται την εδαφική μας ακεραιότητα (και εννοείται τα θαλάσσια μας σύνορα/μελλοντική ΑΟΖ/ενεργειακό πλούτο).
    Δεν μας νοιάζει αν είναι ακριβές οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν στα εξοπλιστικά, αρκεί να είναι μελετημένα αποτελεσματικές. Η πατρίδα είναι ανεκτίμητης αξίας και έτσι πρέπει να εξοπλιζομαστε: χωρίς να μας νοιάζει το κόστος. Να κοπούν από αλλού χρήματα και να μην τσιγγουνευτουμε τίποτα.
    Προσωπικά θα επιθυμούσα τα mirage από την
    Ταϊβάν, την αναβάθμιση των f-16 σε viper, τορπίλες για τα υποβρύχια,τις belh@ra από τη Γαλλία, παραγγελία f-35 από Αμερική, τοποθέτηση συστοιχιών εκτόξευσης πυραύλων εδάφους αέρος μεγάλου βεληνεκούς στα νησιά του ανατ. Αιγαίου και στην Κρήτη και την Θράκη, αναβάθμιση των s-300 και αγορά κι αλλων αντιεροπορικών συστοιχιών (patriot).
    Αγορά κι άλλων βλημάτων μακράς ακτίνας για τα mirage,ολοκλήρωση του αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών Neuron, και φυσικά την επαναλητουργία σε υψηλό επίπεδο της αμυντικής μας βιομηχανίας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 12:07 | Κωνσταντίνος

    Τα αεροσκάφη να αναβαθμιστούν αλλά ποιος ο λόγος να τίθεται τέτοιο θέμα σε δημόσια διαβούλευση; Επιτροπές δεν υπάρχουν; Η Π.Α. δεν έχει γνώμη; Αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες που έχουν και δεν νομίζω ότι μετράει περισσότερο η άποψη των πολιτών σε αυτές τις περιπτώσεις αφού έχουμε μαύρα μεσάνυχτα και οι απόψεις μας κινούνται βάσει των δημοσιευμάτων που διαβάζουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο. Είναι καιρός να ενισχυθούν σημαντικά όλοι οι κλάδοι. Π.Α. Π.Ν. και Σ.Ξ. για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 12:14 | Αθανάσιος

    Τα Mirage 2000-5 της Taiwan είναι μία καλή περίπτωση για να την εξετάσουμε.Το θέμα είναι είναι όμως : α) ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών μαζί με τα αντίστοιχα δικά μας 2000-5 , β) τα όπλα θέλουν σίγουρα επαναπιστοποίηση . Το κόστος για αυτές τις εργασίες θα πρέπει να μελετηθεί γιατί οι Γάλλοι ως γνωστών είναι πολύ ακριβοί.
    Οι αμυντικές βιομηχανίες της χώρας είναι το πρόβλημα γιατί με την ΕΑΒ ως έχει και ειδικά στο υπουργείο οικονομικών που υπάγεται δεν έχει καμία τύχη. Ισως θα έπρεπε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση για να μπορεί να εξελιχθεί πιο γρήγορα και να πάρει και δουλειές από άλλες χώρες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 12:18 | Στέφανος Δ.

    Η υποστήριξη των Mirage 2000 θα έπρεπε να είχε υπογράφει χθες κύριε υπουργέ πρέπει να το καταλάβετε πολύ καλά και εσείς και τα επιτελεία.
    Δεν υπάρχει πλέον χρόνος. Μέσα στην επόμενη τετραετία όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να υπερασπιστουμε εθνικό έδαφος και θα πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες.
    Μαζί με την υποστήριξη των α/φ πρέπει τάχιστα να γίνει και επαναπιστοποιηση των όπλων τους.
    Επισης θα πρέπει να στείλετε επιτροπή να ελέγξει τα Mirage της Ταιβαν και να αποκτηθουν όσο το δυνατόν περισσότερα, αν είναι σε καλή κατάσταση όλα μαζί με τα ανταλλακτικά τους και τους 960 Mica που έχουν οι Ταϊβάνεζοι. Μιλάμε για αεροσκάφη 22-23 χρόνων τα οποία με τοποθέτηση Link-16 και πιστοποίηση όλων των όπλων που διαθέτει η Π.Α. μαζί με τα δικά μας Mirage θα εξασφαλίσουν τον ΕΕΧ για τα επόμενα 15 χρονια και θα μας δώσουν χρόνο για το νέο μαχητικό.
    Χρήματα μπορούν να βρεθουν κύριε υπουργέ.Φτιαξτε ταμείο υπέρ Εθνικής Άμυνας. Φορολογηστε το τζόγο, 13 με 14 δις είναι ο τζίρος τους το χρόνο αν τους βάλετε έστω και 1% ανά στήλη υπολογίστε το ποσό. Βάλτε 10 λεπτά υπέρ Εθνικής Άμυνας σε κάθε συναλλαγή των τραπεζών.Κλειστε στρατόπεδα που δεν χρειάζονται και αξιοποίηστε την ακίνητη περιουσία των Ε. Δ.
    Και επιτέλους κύριε υπουργέ πάρτε τορπιλες για τα 214.
    Πρεπει να καταλάβετε όλοι στην κυβέρνηση ότι υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να χαθεί εθνικό έδαφος. Αφήστε τα επιδόματα και θωράκιστε την πατρίδα.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 11:12 | Παντελής Μώραλης

    Δεν χρειάζεται να ξέρουν όλοι οι εχθροί και οι «φίλοι» μας , τι όπλα θα αγοράσουμε και τι κινἠσεις θα κἀνουμε. Οι επιτροπές των επιτελείων και η επιτροπή της βουλής είναι αρκετά υπεύθυνες και σοβαρές για να λάβουν αποφάσεις. Υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν πρέπει να λέγονται αλλά πρωτίστως να γίνονται. Στή χώρα έχουμε γεμίσει ειδικούς (όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει).

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 11:44 | Γιαννης

    Αρχικα πρεπει να επισπευθουν οι εργασιες αναβαθμισης των F-16 σε «Viper».
    Ακολουθως, πρεπει να «τρεξουμε» την αγορα μεταχειρισμενων Mirage 2000-5EI απο την Ταιβαν καθως το κοστος (συνολικα 600εκ) ειναι εξαιρετικα μικρο για τοσα (60) μαχητικα τετοιας ποιοτητας. Με αυτα μπορουμε να αντικαταστησουμε τα Mirage 2000 EGM/BGM καθως και τα F-4A.
    Επισης, θα πρεπει στο συνολο των Mirage 2000 να προστεθει Link-16.
    Τελος, σιγα σιγα πρεπει να ξεκινησουμε συζητησεις για ΝΜΑ και συγκεκριμενα για το Rafale F3R. Τα F-35 δε χρειαζονται ακομα καθως προκειται για επιθετικα αεροσκαφη με χαμηλοτερες δυνατοτητες στις αερομαχιες.
    ΥΓ: Πιεστε επιτελους να συμμετασχουμε στο προγραμμα «FCAS»!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 11:21 | Αλέξανδρος

    Η έγκριση του άνωθεν άρθρου σίγουρα ωφελεί στην διαθεσιμότητα των Mirage και στην ενδυνάμωση της Εθνικής Άμυνας.

    Πιστεύω όμως ότι το πραγματικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί και πρέπει ο αρμόδιος του Υπουργείου να πιέσει είναι:
    – ένα πόσο από το φετινό μέρισμα να δοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις για την αύξηση
    του προυπολογισμού για τις εξοπλιστικές δαπάνες του 2020
    – η αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

    Ευχαριστώ πολύ

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 10:19 | Πέτρος Μαστοράκης

    Καλημερα από τα Χανιά
    Επιβάλλεται η αγορά νέων αεροσκαφών RAFALE με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αναβάθμιση των πλέον σύγχρονων MIRAGE2000/EGM/BGM, να προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση των F16 και να προσχωρήσει η Ελλάδα στον όμιλο των χωρών που σχεδιάζουν και αναπτύσουν το επόμενο ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος. μην χάσουμε την ευκαιρία όπως έγινε με το Eurogighter Typhoon.
    Επίσης η ενίσχυση και ο εκσυχρονισμός των μέσων ταχείας ανάπτυξης των Ειδικών Δυνάμεων (Βατραχάνθρωποι – ΕΤΑ – Καταδρομείς) οι οποίες στο ελλαδικό περιβάλλον με τα διάσπαρτα νησιά και τον τεράστιο θαλάσσιο χώρο θα κληθούν να αναλάβουν τιτάνιο έργο.
    Προμήθεια των Belhara από τη Γαλλία και ενίσχυση της εγχώριας ναυπήγησης για τη μελλοντική κατασκευή ελληνικού πλοίου ειδικά σχεδιασμένου για την Ανατολίκή Μεσόγειο (ενιααία ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου) και δυνατότητα επιχειρήσεων σε όλη τη Μεσόγειο για ναυτική υπεροχή.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 10:12 | ΖωΙτσης Γεώργιος

    Τάχιστα και άμεσα υλοποίηση του προγράμματος!!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 10:01 | ΛΥΚΟΥΡΓΟς

    Ναι σε ταχεια και εκτεταμενη επανεξοπλιση τη χωρας
    βραχυπροθεσμα και μεσοπροθεσμα με τα αεροπλανα απο την Ταιβαν
    και με άρματα και πλοια και νεα α/φ μεσοπροθεσμα και μακροπροθεσμα
    για να μην φτασει η Άγκυρα να κανει ΑΟΖ μεχρι το Σουνιο
    Α και ο επανεξοπλισμος να γινεται με διαφανεια οσο ειναι δυνατο για τα ελληνικα δεδομενα και με τη διαθεση και τη βουληση να χρησιμοποιηθουν αν χρειαστει

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 09:04 | Ιωάννης Κοτσάνης

    Οφείλουμε μαζί με την υποστήριξη να πιστοποιήσουμε τους Exocet στα Μirage2000 -5, αυτό θα επιτρέψει σταδιακή απόσυρση ή και πώληση ή μετάπτωση σε εκπαιδευτικό ρόλο κ ανταλλακτικα των EGM/BGM. Προσφορές στην αγορά σαν αυτές της Ταιβάν και του Κατάρ για τα -9 πρέπει να τις κυνηγάμε χθές, και για θέμα ανταλλακτικών και για θέμα αποτροπής που συνιστά μια οροφή 200 μαχητικών με ομογενοποιημένο στόλο και εμπειρία 30+ της ΠΑ στον τύπο. Εάν επίσης πιστοποιηθούν scalp και Exocet με μερικά επιπλέον βλήματα κ στα νέα μαχητικά τότε η ΠΑ θα διαθέτει 85 πλατφόρμες με multirole δυνατότητες και απρόσκοπτη υποστήριξη για τα επόμενα 20 χρόνια κ το βασικότερο, χρόνο για προγραμματισμό στο μέλλον με νέο μαχητικό κ UCAV NEURON. Σε όποιον πολίτη θέσεις το δίλημμα και εξηγήσεις τη κατάσταση θα σου πεί λεφτά για την αποτροπή παρά για επιδόματα χριστουγέννων κτλ. Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε αποτροπή.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 09:44 | Κώστας Δημόπουλος

    Συμφωνώ με την ενίσχυση/αναβάθμιση του στόλου των mirage, εφόσον κρίνεται αναγκαία από τους αρμόδιους της εθνικής άμυνας.
    Προσδοκώ στην περαιτέρω άμεση ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας σε νέα όπλικά συστήματα, ώστε να είμαστε ικανοί σε μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία, η οποία πλέον είναι αναπόφευκτη.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ διαθέστε τα απαραίτητα κονδύλια από τον προϋπολογισμό και μην ρωτάτε την Μέρκελ και την ΕΕ για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 09:46 | Παντελής

    Τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν μείνει πίσω και εμείς εξακολουθούμε να αυτοκαταστρεφόμαστε αφού δεν υπάρχουν χρήματα ας κάνουμε έξυπνες αγορές αν όντος βάσει δημοσιευμάτων ισχύει η προσφορά της Taiwan για την πώληση των Mirage 2000 που έχει στην κατοχή της (60 με συνολικό κόστος 600εκ. μαζί με τα όπλα τους)
    Το κοινωνικό μέρισμα να δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις .
    Δε θέλουμε κοινωνικά μερίσματα και παροχές ( άλλωστε ένα μεγάλο μέρος πάει σε άτομα που στην εφορία είναι πτωχά αλλά κατά τα άλλα διάγουν πλούσιο βίο έχω και ονόματα) οι ένοπλες δυνάμεις και η ασφάλεια της χώρας πρέπει να είναι προτεραιότητα

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 09:07 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΧΑΣ

    Η περίπτωση αγοράς Mirage2000-5 Mk2 και MIRAGE2000/EGM/BG απο Ταϊβάν σε συνδιασμό με το στρατηγικό οπλο scalp θα προσέδιδε αυξημένες δυνατότητες μέχρι την αγορά η την ανάπτυξη εγχώριου όπλου για την πολεμική αεροπορία.Η σχέση κόστους απόδοσης σε οικονομία κλιμακος φαίνεται να αποδίδει.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 09:01 | Αχιλλεας

    Αφηστε τα μερισματα και τις αυξησεις σε μισθους και συνταξεις κ επανεξοπλιστε την χωρα αμεσα. Ναι σε ολα. Ναι σε μεταχειρισμενα m2000.Ναι στην υποστηριξη των υπαρχοντων. Ναι σε φρεγάτες τορπιλες κ οτιδηποτε χρειαζομαστε.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 09:03 | Bill

    Είμαι υπέρ της ριζικής αναβάθμισης στα Mirage επίσης θα πρέπει να εξοπλιστούν με ισχυρά όπλα για να είναι όσο πιο φονικά γίνεται. Δε θέλουμε κοινωνικά μερισματα και παροχές, ξοδέψτε σοφά τα χρήματα ώστε να χτίσουμε ένα ισχυρό Εθνος. Επίσης πρέπει να φτιάξουμε Drones οχι μονο επιτήρησης αλλά με οπλισμό.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 09:12 | Πράτσας Δημήτριος

    Αν και πιστεύω ότι δεν ανήκω στην μεσαία τάξη, εντάσσομαι σε αυτή.
    Ευσυνείδητος και συνεπής φορολογούμενος,υποφέρω αγόγγυστα την φορολογική αφαίμαξη από τον καιρό της κρίσης.
    Αποτέλεσμα, οπουδήποτε πλεόνασμα, που στερείται από τα παιδιά μου, να επιστρέφεται σε όσους δεν δηλώνουν εισόδημα, αντί να επιστρέφεται με βάσει τη φοροδοτική εισφορά εξίσου σε όλους.
    Παρόλα αυτά, προτίθεμαι και είμαι διατεθειμένος να υπομείνω περισσότερο και περισσότερα για το καλό της πατρίδας μας, της Ελλάδας των Ελλήνων.
    Σταματήστε τις επιστροφές και τις φορολοταρίες και χρησιμοποιείστε το πλεόνασμα για εξοπλισμό και αγορά όπλων ή για την αποπληρωμή του δανείου.
    Φορολογούμαστε για τα παιδιά μας και την Ελλάδα μας κα ιόχι για την κοινωνική σας πολιτική προβολή!
    Αν θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε το κοινωνικό σας προφίλ, μειώστε τους μισθούς σας, παγιώστε τα «μερίσματα» και εντάξτε τα στον κρατικό προϋπολογισμό.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 08:10 | ΔΙονύσης Σωτηριάδης

    Εάν αληθεύει ότι μας έκανε επίσημη πρόταση η Αεροπορία της Ταϊβάν πως διαθέτει προς πώληση εντός του 2020, 48 μονοθέσια «-5EI» και τα 12 διθέσια -5E, μήπως θα πρέπει να το δούμε; Επιτέλους να προχωρήσει αυτή η σύμβαση υποστήριξης που τόσα χρόνια την ακούμε και τόσα χρόνια τα mirage μας είναι στο έδαφος.

    Ευχαριστώ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 08:49 | Ελευθέριος

    Καλημέρα σας,

    για άλλη μία φορά συζητάμε τα αυτονόητα. Πρόγραμμα που έπρεπε να υπογραφεί χθες. Και κάτι πρόσφατο στο πλαίσιο των αμυντικών δαπανών και προμηθειών που αξίζει της προσοχής μας: αν όντος βάσει δημοσιευμάτων ισχύει η προσφορά της Taiwan για την πώληση των Mirage 2000 που έχει στην κατοχή της (60 νομίζω με συνολικό κόστος 600εκ. μαζί με τα όπλα τους), θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα για την απόκτηση τους, ούτως ώστε να αποσυρθούν τα γηραιότερα F4 και μη εκσυγχρονισμένα Mirage 2000, μειώνοντας αφενός την πολυτυπία και αφετέρου διατηρώντας των στόλο στα 200+ αξιόμαχα μαχητικά, μέχρι την απόφαση της ΠΑ για το νέο μαχητικό που θα τα πλαισιώσει.

    Σας ευχαριστώ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2019, 08:00 | Χρήστος Κ

    Το πρόγραμμα συντήρησης/αναβάθμισης των αεροσκαφών Mirage είναι επιτακτικό και άμεσης προτεραιοτητας για λόγους εθνικής ασφάλειας και ο στόλος θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με αγορά ενός αριθμού διαθέσιμων μεταχειρισμένων από την διεθνή αγορά.
    Επίσης με μικρό κόστος 500εκατ. θα μπορούσαν να αγοραστούν και εγκατασταθούν στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αγαιου και της Ανατ. Μεσογειου ( Ροδος-Καρπαθος-Κασος-Αν.Κρητη ) πύραυλοι εδάφους/αέρος και εδάφους/επιφάνειας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς δημιουργώντας μια αποτρεπτική αμυντική ομπρέλα προστασίας εξασφαλιζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας

    Χρήστος Κ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2019, 23:01 | spiros

    Τα mirage 2000-5 κάνουν τη διαφορά.Και αναβάθμιση με πιστοποίηση των SCALP-EG και αγορά των 60 αεροσκαφών από Ταιβάν.

  • 2 Δεκεμβρίου 2019, 15:33 | Πέτρος Πετρακης

    Γενικό σχόλιο. Οι Προυπολογισμοι αμύνης αναφορικά με τους εξοπλισμους πρεπει να αυξηθουν δραματικα αν δε θελουμε να συρθουμε σε ετεροβαρεις διαπραγματευσεις με την Τουρκια και πιθανη απωλεια εδαφων και κυριαρχίας
    Κοψτε απο επιδοματα και αυξηση συνταξεων και δωστε στην ασφαλεια της πατριδας
    Πιο ξεκαθαρες απειλες απο την Τουρκια δεν υπάρχουν

    1)Τι ακριβως θα εγκρίνει η ΒτΕ ως προς το άρθρο 2;
    2)Αγορά και αναβαθμιση των οπλικων συστηματων που μπορουν να φερουν τα Mirage 2000-5. Ο αριθμος των SCALP ειναι απελπιστικα μικρος
    3)Μηπως ειναι σκοπιμο να εξετασθει η αγορα Mirage απο την Taiwan ή μερος αυτων και του εξοπλισμού τους;

  • 2 Δεκεμβρίου 2019, 11:57 | Κωνσταντίνος Σάραγκας

    Καλημέρα σας,

    Επιβάλλεται είτε ο εκσυγχρονισμός των Mirage στο επίπεδο Mk3 είτε σταδιακά η αντικατάστασή τους από Rafale.
    Είναι κρίσιμο να θυμόμαστε:
    1. Ότι το βράδυ των Ιμίων μόνο τα Mirage μπορούσαν να πετάξουν.
    2. Πρόκειται για οπλικό σύστημα που δεν έχει η Τουρκία και φορέα στρατηγικών βλημάτων SCALP.

    Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί η απόκτηση μερικών εκ των προς πώληση Mirage της Ταιβάν.

    Ευχαριστώ.
    Κωνσταντίνος Σάραγκας
    Εφ. Υπλ/γός ΠΖ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2019, 05:15 | Παπαδόπουλος Θεμιστοκλής

    Update στα Mirage 2000-5, έξυπνη αγορά μεταχειρισμ. Μαχητικών 4++,
    Αγορά σε 2-3 χρόνια εξελιγμενων μαχητικών 5+

  • 1 Δεκεμβρίου 2019, 23:17 | Χρήστος

    Καλησπέρα κύριε Υπουργέ…

    Αληθεύει ότι μας έκανε επίσημη πρόταση η Αεροπορία της Ταϊβάν ότι διαθέτει προς πώληση εντός του 2020, 48 μονοθέσια «-5EI» και τα 12 διθέσια «-5EI» δηλαδή συνολικά 60 αεροσκάφη προς πώληση με κόστος περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροσκάφος και μαζί με τα αεροσκάφη περιλαμβάνεται επαρκές απόθεμα ανταλλακτικών και βλημάτων MICA EM και IR.

    Δεν ξέρω αλλά νομίζω OTI με αυτά τα λεφτά κερδίζουμε χρόνο και επίσης διαθεσιμότητες που θα καλύψουν και τα κενά των υπό αναβάθμιση F-16…

    Καλή συνέχεια με δύναμη και πάντα με Υγεία…

  • 1 Δεκεμβρίου 2019, 21:41 | ΑΖΝ

    Με την παρ. 4 ανατίθεται στον ΓΔ του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ η Εξουσία – Δικαιοδοσία να εγκρίνει και να συνάπτει τις εκτελεστικές συμβάσεις (call-off) των συμφωνιών-πλαισίων του άρθρου 2, ενώ δεν έχει Οικονομική Εξουσία – Δικαιοδοσία σύμφωνα με την υ.α. Φ.800/133/134893/19 Νοε 2007/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ (ΦΕΚ Β΄2300), η οποία είνα εκτελεστική του ν.δ.721/1970.
    Ερωτάται ο νομοθέτης:
    Πώς ο ΓΔ ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ θα εκδίδει νομίμως την κατακυρωτική απόφαση των εκτελεστικών συμβάσεων (call-off) των συμφωνιών-πλαισίων του άρθρου 2, ενώ δεν έχει Οικονομική Εξουσία – Δικαιοδοσία σύμφωνα με την υ.α. Φ.800/133/134893/19 Νοε 2007/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ (ΦΕΚ Β΄2300);

  • 1 Δεκεμβρίου 2019, 21:16 | ΑΖΝ

    Με το άρθρο 2 εγκρίνεται το σχέδιο έκαστης εκ της συμφωνίας-πλαισίου με τον αντίστοιχο οικονομικό φορέα (συνολικά τρεις), αλλά τα τρία σχέδια δεν περιέχονται στο σχέδιο νόμου, ήτοι δεν περιέχεται το αντικείμενο της έγκρισης!
    Αντίθετα, στο άρθρο 3 περιέχεται το σχέδιο της συμφωνίας διευθέτησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και TKMS και ENAE και καταλαμβάνει 365 από τις 374 σελίδες του σχεδίου νόμου!
    Άρα, τι θα εγκρίνει η ΒτΕ ως προς το άρθρο 2;

  • 1 Δεκεμβρίου 2019, 17:58 | ΓΕΝΙΑΣ

    Οι γαλλικες εταιρειες να δωσουν αντισταθμιστικα οφελη στην ΕΑΒ ή δωρεα εξοπλισμου

  • 1 Δεκεμβρίου 2019, 17:50 | ΓΕΝΙΑΣ

    Τα Mirage2000-5 Mk2 και MIRAGE2000/EGM/BGM να αναβαθμιστουν άμεσα σε 2000-5 Mk3.Τα υπόλοιπα μοντέλα Mirage πρέπει να αποσυρθούν άμεσα και να αντικατασταθ ουν από μεταχειρισμενα ή καινουρια RAFALE ωστε να αλλάξουν οι ισορροπίες στο αιγαίο.Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα να πάνε για αυτό το πρόγραμμα.