- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 71 Θέματα συνδικαλισμού Ενόπλων Δυνάμεων – Τροποποίηση άρθρου 30Γ ν. 1264/1982

Στο άρθρο 30Γ του ν. 1264/1982 (Α΄ 79) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) στην παρ. 1 προστίθεται η αναφορά στα άρθρα 2 και 17 και διαγράφεται η αναφορά στο άρθρο 15, γ) στην περ. α΄ της παρ. 4 διαγράφεται η αναφορά στους κλάδους και στην προέλευση των στρατιωτικών, δ) στις παρ. 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13 και 15 οι αναφορές σε σωματεία ή ενώσεις αντικαθίστανται από αναφορές σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ε) αντικαθίσταται η παρ. 7, δ) στην παρ. 8: δα) η αναφορά στα σωματεία αντικαθίσταται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, β) στο δεύτερο εδάφιο της περ. β’ διαγράφεται η αναφορά στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 , δβ) στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ πριν από τη λέξη «οργανώσεων» προστίθεται η λέξη «συνδικαλιστικών», οι λέξεις «Αναπληρωτή Υπουργό» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου» και διαγράφονται οι παραπομπές σε άλλες διατάξεις, ε) οι παρ. 17 και 18 καταργούνται και το άρθρο 30Γ διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 30Γ
1. Ο νόμος αυτός, εκτός από το άρθρο 2, την παρ. 1 του άρθρου 7, τις παρ. 3 έως 10 του άρθρου 14, τις παρ. 5 και 7 έως 9 του άρθρου 16, το άρθρο 17, την παρ. 1 του άρθρου 18, τα άρθρα 19 έως 22, τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 23, τα άρθρα 24, 26, 27 και 30, εφαρμόζεται ανάλογα, με τις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στις επόμενες παραγράφους και στους εν ενεργεία στρατιωτικούς όλων των Κλάδων και βαθμών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Κοινών Σωμάτων, ανεξαρτήτως προέλευσης.
2. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, όπου στον νόμο αυτόν χρησιμοποιούνται οι όροι «εργοδότης», «επιχείρηση» ή «εκμετάλλευση» νοείται το Δημόσιο και όπου χρησιμοποιείται ο όρος «εργαζόμενοι» νοείται το προσωπικό της παρ. 1. Ομοίως, όπου γίνεται λόγος για Εργατικό Κέντρο, η μνεία δεν αφορά σε αυτούς.
3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα, η άσκηση του δικαιώματος σύστασης σωματείων και συμμετοχής σε αυτά δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα όρια που προσδιορίζονται από τις ιδιομορφίες, την αποστολή και ιδιαίτερα τον εθνικό, κοινωνικό και υπερκομματικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μόνο τα νομικά πρόσωπα που συνιστώνται και λειτουργούν σύμφωνα με το παρόν μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών.
4. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί επιτρέπεται να συστήσουν:
α) Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) μια (1) πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εν ενεργεία Στρατιωτικών, με την επωνυμία «Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας … », στην οποία μπορούν να εγγράφονται οι υπηρετούντες στις Μονάδες, που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας αυτής, εν ενεργεία στρατιωτικοί.
β) Δέκα (10) ή περισσότερες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της περ. α΄ μπορούν να συστήσουν Ομοσπονδία, η οποία αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εν ενεργεία στρατιωτικών.
5. Κάθε εν ενεργεία στρατιωτικός δικαιούται να είναι μέλος μόνο της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύει η Μονάδα όπου υπηρετεί, κατά την παρ. 4. Σε περίπτωση μετάθεσής του σε άλλη Μονάδα, η οποία εδρεύει σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, διαγράφεται υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως, χωρίς άλλη διατύπωση, από την πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, της οποίας ήταν μέλος και δικαιούται να εγγραφεί σε αυτήν της Περιφερειακής Ενότητας στα γεωγραφικά όρια της οποίας εδρεύει η Μονάδα στην οποία μετατίθεται, με τη διαδικασία εγγραφής που προβλέπει το καταστατικό της νέας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Η υποχρέωση διαγραφής δεν ισχύει αν η μετάθεση έγινε για λόγους εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή. Ειδικά, για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς που υπηρετούν για οποιονδήποτε λόγο εκτός της ελληνικής επικράτειας, ως Περιφερειακή Ενότητα του πρώτου εδαφίου νοείται η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
6. Οι γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα συνέδρια των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων συγκαλούνται, υποχρεωτικά, σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες. Τα μέλη που δεν δύνανται να παρευρεθούν στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεών τους, λόγω υπηρεσιακών κωλυμάτων, μπορούν να αντιπροσωπευθούν από άλλα μέλη και με την αναλογία ένα (1) προς ένα (1) μέλος, με υπεύθυνη δήλωση που συντάσσεται από το κωλυόμενο μέλος, στην οποία αναφέρεται το μέλος που θα το αντιπροσωπεύσει και θεωρείται από τον διοικητή της Μονάδας.
7. Στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα κάθε πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγούνται, για την εκπλήρωση των συνδικαλιστικών τους υποχρεώσεων, ειδικές άδειες απουσίας τριών (3) ημερών τον μήνα, ενώ στον Πρόεδρο και στον Γενικό Γραμματέα κάθε δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης χορηγούνται ειδικές άδειες απουσίας πέντε (5) ημερών τον μήνα. Στους αντιπροσώπους των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων χορηγείται ειδική άδεια απουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια των Συνεδρίων Αντιπροσώπων στα οποία μετέχουν, η οποία δεν υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ημέρες κατ’ έτος. Όσοι δικαιούνται τις ανωτέρω άδειες ενημερώνουν εγγράφως τον διοικητή της Μονάδας τους, τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν από την έναρξη της άδειας, εκτός αν η σύγκληση των οργάνων, στα οποία συμμετέχουν, λαμβάνει χώρα εκτάκτως, οπότε ενημερώνουν αμελλητί τον οικείο διοικητή. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν μετατίθενται, πέραν της φρουράς στην οποία υπηρετούν, για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους, εκτός αν το ζητήσουν τα ίδια τα μέλη ή αν αυτό κριθεί αναγκαίο, για λόγους προαγωγής ή ανέκκλητης απόφασης καταστατικής ποινής. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης λογίζονται ως ενιαίες φρουρές. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων απολαμβάνουν πλήρη προστασία έναντι κάθε είδους δίωξης, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Ο χρόνος της θητείας του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα κάθε πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης λογίζεται ως χρόνος διοίκησης-ειδικής υπηρεσίας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167).
8. Οι ανωτέρω συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και τα μέλη τους, δεν επιτρέπεται ιδίως:
α) Να κηρύσσουν ή να συμμετέχουν σε απεργίες και στάσεις εργασίας, καθώς και να συμμετέχουν σε κάθε είδους εκδηλώσεις πολιτικών ή συνδικαλιστικών φορέων ή πολιτικών προσώπων ή να ασκούν προπαγάνδα υπέρ ή κατά αυτών. Εξαιρούνται τα συνέδρια και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των Σωμάτων Ασφαλείας.
β) Να προσχωρούν ή να γίνονται μέλη άλλων επαγγελματικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ή να εκπροσωπούν άλλους εργαζομένους. Κατ’ εξαίρεση, οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να γίνουν μέλη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Οργανώσεων και Οργανισμών.
γ) Να αναμειγνύονται με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα διοίκησης των Μονάδων και διοίκησης, οργάνωσης ή δομής εν γένει των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων απευθύνονται για επίλυση τυχόν προβλημάτων τους, τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος, στους Ανώτερους Στρατιωτικούς Διοικητές των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου ευρίσκεται η έδρα των σωματείων και στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων απευθύνονται μόνο οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
δ) Να προβαίνουν σε δημόσιες αντιπαραθέσεις, αντιδικίες ή προστριβές, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, μέσω των ΜΜΕ ή/και του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου ή/και των παντός είδους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
ε) Να χρησιμοποιούν οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς και να ασκούν κριτική σε βάρος της στρατιωτικής ιεραρχίας.
9. Οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να διατηρούν ιστοσελίδα και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την επίτευξη των σκοπών τους, μέσα από τις οποίες προβάλλονται οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη τους, για κάθε δραστηριότητά τους.
10. Οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις λειτουργούν σε χώρο εντός στρατοπέδου που τους παραχωρείται ύστερα από αίτησή τους, από τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή της Περιφερειακής Ενότητας όπου εδρεύουν, εφόσον υφίσταται διαθέσιμος.
11. Το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ οφείλουν να παραχωρήσουν κατάλληλο χώρο, προκειμένου να λειτουργούν οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
12. Οι συνδρομές των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των οικείων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρακρατούνται από τη μισθοδοσία αυτών, μέσω των οικείων οικονομικών μισθοδοτικών φορέων των Γενικών Επιτελείων, στους οποίους διαβιβάζονται, με μέριμνα του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, ονομαστικές καταστάσεις των μελών των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το ένα τρίτο (1/3) του ποσού των συνδρομών του πρώτου εδαφίου αποδίδεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα δύο τρίτα (2/3) σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οικείων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
13. Οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, πέραν των οργάνων τους, που είναι το Συνέδριο των Αντιπροσώπων, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή και η Εκτελεστική Γραμματεία, οφείλουν να συγκροτούν Πειθαρχικά Συμβούλια, ενώπιον των οποίων παραπέμπεται κάθε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μέλος τους, που παραβιάζει τον παρόντα νόμο και το καταστατικό της οικείας δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Τα καθήκοντα του Πειθαρχικού Συμβουλίου μπορούν να ανατεθούν και στο Διοικητικό Συμβούλιο ή άλλο ειδικό όργανο, που συστήνεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι πειθαρχικές ποινές που μπορούν να επιβληθούν στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από την οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση είναι:
α) η έγγραφη επίπληξη,
β) η προσωρινή διαγραφή από μέλος των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, μέχρι δώδεκα (12) μήνες. Η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που διαγράφεται προσωρινά αποστερείται των προνομίων της παρ. 7, για όσο χρόνο διαρκεί η προσωρινή διαγραφή.
Η πειθαρχική ποινή της έγγραφης επίπληξης επιβάλλεται με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ενώ η πειθαρχική ποινή της προσωρινής διαγραφής επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου καλείται εγγράφως και επί αποδείξει να παρευρεθεί ο νόμιμος εκπρόσωπος του πρωτοβάθμιου σωματείου. Μετά την πάροδο του διαστήματος της προσωρινής διαγραφής η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επανέλθει στην οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, με σχετική αίτησή της. Η αίτηση εξετάζεται στο πρώτο επόμενο Συνέδριο των Αντιπροσώπων, το οποίο είτε τη δέχεται, αν έχουν εκλείψει οι λόγοι της προσωρινής διαγραφής, είτε παρατείνει αιτιολογημένα την προσωρινή διαγραφή για δώδεκα (12) ακόμα μήνες, μετά την πάροδο των οποίων, η πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση επανεγγράφεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά στην οικεία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
14. (Έχει καταργηθεί)
15. Η εκλογή των οργάνων των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και των αντιπροσώπων για τα συνέδρια των οργανώσεων γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι, κατ’ απόλυτη αλφαβητική σειρά και σύμφωνα με τις διαδικασίες αρχαιρεσιών, που προβλέπονται στα καταστατικά τους.
16. Στρατιωτικοί που τιμωρήθηκαν πειθαρχικά, για παραπτώματα που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τη δράση τους στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών των υφιστάμενων, πριν την έκδοση του παρόντος νόμου, σωματείων δικαιούνται, εφόσον είναι στην ενέργεια, να ζητήσουν την επανεξέταση των πειθαρχικών τους υποθέσεων, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην Υπηρεσία εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι αιτήσεις εξετάζονται από τα αρμόδια όργανα, τα οποία επέβαλαν τις πειθαρχικές ποινές.
17. [Καταργείται].
18. [Καταργείται].».