- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 68 Κυρώσεις – Διαδικασία επιβολής κυρώσεων

1. Όσοι καλούνται με ατομική πρόσκληση για κατάταξη στην Εθνοφυλακή ή όσοι Εθνοφύλακες καλούνται για κατάταξη προς ανάληψη διατεταγμένης υπηρεσίας, πλην της εκπαίδευσης, και δεν προσέρχονται στην ορισμένη προθεσμία για να καταταχθούν ή να αναλάβουν διατεταγμένη υπηρεσία, κηρύσσονται ανυπότακτοι σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 3421/2005 (Α΄ 302), με την επιφύλαξη της παρ. 3 του παρόντος.
2. Στους ανυπότακτους επιβάλλονται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, καθώς και οι στερήσεις και απαγορεύσεις που προβλέπονται στα άρθρα 53 και 54 του ν. 3421/2005.
3. Λόγοι ανωτέρας βίας ή ανυπέρβλητων κωλυμάτων, που προβάλλονται από τους καλούμενους για κατάταξη στην Εθνοφυλακή ή από τους Εθνοφύλακες που καλούνται για ανάληψη διατεταγμένης υπηρεσίας, πλην της εκπαίδευσης, για τη μη κατάταξη ή προσέλευσή τους, αντίστοιχα, εκτιμώνται από τη Διεύθυνση Στρατολογικού του Μείζονος Σχηματισμού, όπου υπάγεται το Τάγμα Εθνοφυλακής (ΤΕΘ). Στην περίπτωση αυτή, υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους, στη Διεύθυνση Στρατολογικού του Μείζονος Σχηματισμού, δικαιολογητικά από τα οποία προκύπτουν οι επικαλούμενοι λόγοι και η διάρκειά τους, μέχρι την προηγουμένη της ημερομηνίας κατάταξης ή ανάληψης διατεταγμένης υπηρεσίας. Η Διεύθυνση Στρατολογικού του Μείζονος Σχηματισμού αποφασίζει ανέκκλητα μέχρι την ημερομηνία κατάταξης ή ανάληψης διατεταγμένης υπηρεσίας.