- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 67 Δικαιώματα Εθνοφυλάκων

1. Στους Εθνοφύλακες που συμμετέχουν σε αποστολές, καταβάλλεται αποζημίωση έναντι οδοιπορικών εξόδων για κάθε ημέρα υπηρεσίας τους και για τη μετακίνησή τους από την οικία τους στη Μονάδα και την επιστροφή σε αυτή, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης. Η αποζημίωση του πρώτου εδαφίου βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
2. Η εκτέλεση υπηρεσίας από τους Εθνοφύλακες δεν δημιουργεί σχέση εξαρτημένης εργασίας με το Δημόσιο. Η ιδιότητα του Εθνοφύλακα δεν συνεπάγεται απώλεια της ιδιότητας του αναζητούντος εργασία του άρθρου 16 του ν. 4921/2022 (Α΄ 75) ούτε αποστερεί το δικαίωμα εγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του άρθρου 18 του ν. 4921/2022. Η καταβαλλόμενη αποζημίωση δεν αποτελεί αμοιβή για παροχή υπηρεσιών υπό μορφή απασχόλησης ή εισόδημα από μισθωτή εργασία, απαλλάσσεται από κάθε είδους φόρο ή τέλος, υπόκειται δε σε ποσοστό κράτησης υπέρ του Ταμείου του οικείου Κλάδου.
3. Στους Εθνοφύλακες που συμμετέχουν σε αποστολές, χορηγείται τροφή και είναι δυνατή η χορήγηση ειδών ιματισμού και υπόδησης, με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
4. Οι Εθνοφύλακες που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη, αν ασθενήσουν ή τραυματισθούν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους και εξαιτίας αυτής. Το πρώτο εδάφιο ισχύει και για τους Εθνοφύλακες που ασθενούν ή τραυματίζονται κατά την εθελοντική συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των Μονάδων τους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 64.
5. Η έκταση και το είδος της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται, διέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν για την υγειονομική περίθαλψη των δοκίμων εφέδρων αξιωματικών και των οπλιτών που εκπληρώνουν στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση.
6. Για τους Εθνοφύλακες οι οποίοι φονεύονται, αποθνήσκουν ή καθίστανται ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής, παρέχονται τα ευεργετήματα του άρθρου 19 του ν. 1911/1990 (Α΄ 166) περί διορισμού στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και του άρθρου 58 του ν. 3421/2005 (Α΄ 302) περί μειωμένης θητείας, όπως και στους εν ενεργεία στρατιωτικούς, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης από το Δημόσιο, σύμφωνα με τις εκάστοτε συνταξιοδοτικές διατάξεις που ισχύουν για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρώτο εδάφιο ισχύει και για τους Εθνοφύλακες που φονεύονται, αποθνήσκουν ή καθίστανται ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω κατά την εθελοντική συμμετοχή τους στις δραστηριότητες των Μονάδων τους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 10 του άρθρου 64.
7. Στους Εθνοφύλακες απονέμονται:
α) οι ηθικές αμοιβές που προβλέπονται και για το λοιπό στρατιωτικό προσωπικό,
β) μετάλλια στρατιωτικής αξίας και ειδικό αναμνηστικό δίπλωμα,
γ) ηθικές αμοιβές για πράξεις ή γεγονότα που έλαβαν χώρα σε χρόνο μη εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας.
8. Είναι δυνατή η απονομή της τιμητικής διάκρισης του Υποδεκανέα σε Εθνοφύλακες, καθώς και η προαγωγή τους μέχρι δύο (2) βαθμούς, μετά από τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενταετούς υπηρεσίας στην Εθνοφυλακή για κάθε προαγωγή, κατόπιν πρότασης του Διοικητή της Μονάδας τους και έγκρισης του Διοικητή του Σχηματισμού στον οποίο υπάγονται οργανικά.
9. Οι Εθνοφύλακες αξιωματικοί προάγονται μέχρι τον βαθμό του Ταγματάρχη, σύμφωνα με το άρθρο 41 του α.ν. 833/1937 (Α΄ 351) και το άρθρο 8 του ν.δ. 4089/1960 (Α΄ 125).