- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 64 Στελέχωση Εθνοφυλακής – Εκπαίδευση προσωπικού

1. Οι Μονάδες Εθνοφυλακής στελεχώνονται από:
α) προσωπικό από τον ενεργό στρατό, καθώς και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
β) προσωπικό από την εφεδρεία του Στρατού Ξηράς, το οποίο δεν είναι ενταγμένο σε σχέδιο επιστράτευσης και διαμένει μόνιμα στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής. Όταν κρίνεται απαραίτητο για την πληρέστερη στελέχωση των Μονάδων Εθνοφυλακής, αυτές δύνανται να στελεχώνονται και από προσωπικό της εφεδρείας μη ενταγμένο σε σχέδιο επιστράτευσης που διαμένει μόνιμα σε όμορη ή μη περιφερειακή ενότητα, υπό την προϋπόθεση ότι ο τόπος διαμονής του απέχει από την έδρα της Μονάδας Εθνοφυλακής μέχρι εκατόν πενήντα (150) χιλιόμετρα, για τον ηπειρωτικό χώρο,
γ) εθελοντές ηλικίας άνω των είκοσι (20) ετών, από την ενταγμένη σε σχέδιο επιστράτευσης εφεδρεία του Στρατού Ξηράς, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου στην αρμόδια επιστρατεύουσα αρχή και έγκρισης της αποδέσμευσής του από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, εφόσον οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιτρέπουν. Οι εθελοντές του προηγούμενου εδαφίου διαμένουν μόνιμα στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής ή σε όμορη ή μη περιφερειακή ενότητα, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την πληρέστερη στελέχωση της Μονάδας, υπό την προϋπόθεση ότι ο τόπος διαμονής τους απέχει από την έδρα της Μονάδας Εθνοφυλακής μέχρι διακόσια (200) χιλιόμετρα, για τον ηπειρωτικό χώρο,
δ) προσωπικό από την πλεονάζουσα εφεδρεία των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν το προσωπικό των περ. α) έως γ) δεν επαρκεί για την κάλυψη του προβλεπόμενου από τον Πίνακα Οργάνωσης και Υλικού προσωπικού, σύμφωνα με τους ισχύοντες πίνακες κατανομής εφεδρείας και υπό την προϋπόθεση ότι το εν λόγω προσωπικό διαμένει μόνιμα στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής ή μέχρι εκατόν πενήντα (150) χιλιόμετρα από την έδρα αυτής, για τον ηπειρωτικό χώρο,
ε) πρώην έφεδρους του Στρατού Ξηράς, ηλικίας από σαράντα πέντε (45) έως εξήντα επτά (67) ετών.
2. Στις Μονάδες Εθνοφυλακής δύναται να υπηρετεί γυναικείο προσωπικό επί εθελοντικής βάσης, το οποίο προέρχεται από την εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων και διαμένει μόνιμα στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει η Μονάδα Εθνοφυλακής ή, εφόσον απαιτείται για την πληρέστερη στελέχωσή της, σε όμορη ή μη περιφερειακή ενότητα, υπό την προϋπόθεση ότι ο τόπος διαμονής του απέχει από την έδρα της Μονάδας Εθνοφυλακής μέχρι εκατόν πενήντα (150) χιλιόμετρα, για τον ηπειρωτικό χώρο.
3. Οι καλούμενοι για κατάταξη στις Μονάδες Εθνοφυλακής του νησιωτικού χώρου διαμένουν μόνιμα στη νήσο, όπου εδρεύει η Μονάδα, Υπομονάδα ή το Τμήμα Εθνοφυλακής, στο οποίο κατατάσσονται.
4. Το προσωπικό των περ. β), γ), δ) και ε) της παρ. 1 και της παρ. 2 πρέπει σωρευτικά:
α) να έχει εκπληρώσει ενόπλως τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, για τους άνδρες και να μην έχει υπαχθεί σε ειδική κατάσταση για λόγους υγείας, σύμφωνα με τα άρθρα 14 έως 16 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄ 114) για τις γυναίκες,
β) να μην έχει υπερβεί το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας του,
γ) να μην έχει καταδικαστεί ή να μην έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της παράνομης οπλοφορίας, οπλοκατοχής, οπλοχρησίας και της κατασκευής, κατοχής ή χρήσης πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών.
5. Το προσωπικό καλείται για κατάταξη στην Εθνοφυλακή και οι Εθνοφύλακες καλούνται για ανάληψη διατεταγμένης υπηρεσίας, πλην της εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος δύναται να μεταβιβάζει την αρμοδιότητα αυτή κατά περίπτωση και σε κατώτερα κλιμάκια.
6. Οι καλούμενοι για κατάταξη γίνονται δεκτοί στις τάξεις της Εθνοφυλακής, εφόσον κριθούν κατάλληλοι, κατόπιν εξέτασης της υγειονομικής τους κατάστασης. Ως κατάλληλοι θεωρούνται όσοι κρίνονται ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1), δεύτερης (Ι/2) ή τρίτης (Ι/3), εφόσον μπορούν να φέρουν όπλο. Επανεξέταση της σωματικής ικανότητας των Εθνοφυλάκων πραγματοποιείται ύστερα από αίτησή τους ή αυτεπάγγελτα, από την πλησιέστερη στον τόπο διαμονής τους υγειονομική επιτροπή των Ενόπλων Δυνάμεων.
7. Οι καλούμενοι για κατάταξη στις Μονάδες Εθνοφυλακής κατατάσσονται με τον βαθμό που είχαν αποκτήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά τον χρόνο υπηρεσίας τους σε αυτές ή αν πρόκειται για έφεδρους αξιωματικούς, με τον τελευταίο βαθμό, στον οποίο έχουν προαχθεί. Ειδικά, οι Υποδεκανείς κατατάσσονται ως Δεκανείς.
8. Οι κατατασσόμενοι υπηρετούν στην Εθνοφυλακή τουλάχιστον για τρία (3) έτη, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι για τη διαγραφή τους, οι οποίοι καθορίζονται στον Στρατιωτικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας της Εθνοφυλακής. Οι υπηρετούντες στην Εθνοφυλακή δύναται να αντικαθίστανται μετά τη συμπλήρωση του τρίτου συνεχόμενου έτους υπηρεσίας τους ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε περιοχής. Η υπηρεσία των κατατασσόμενων στην Εθνοφυλακή περιορίζεται μόνο από το όριο ηλικίας της περ. β) της παρ. 4.
9. Η εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων Εθνοφυλακής διεξάγεται τουλάχιστον μία (1) φορά τον μήνα, ημέρα Κυριακή.
10. Οι Εθνοφύλακες, κατόπιν έγκρισης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που παρέχεται ύστερα από πρόταση της μείζονος διοίκησης όπου ανήκουν οι Μονάδες Εθνοφυλακής, δύναται να συμμετέχουν, επί εθελοντικής βάσης, οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας σε παρελάσεις, ασκήσεις και κάθε άλλη δραστηριότητα εκπαιδευτικής φύσης, καθώς και σε λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις και δράσεις κοινωνικής προσφοράς, χωρίς αποζημίωση. Η αρμοδιότητα έγκρισης δύναται να μεταβιβάζεται σε κατώτερα κλιμάκια.