- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ Άρθρο 42 Επανακαθορισμός επιτοκίου προκαταβολών έναντι εφάπαξ βοηθήματος – Τροποποίηση άρθρου 18 ν.δ. 398/1974

Στο άρθρο 18 του ν.δ. 398/1974 (Α΄ 116) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το άρθρο μεταφέρεται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και γίνονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) αντικαθίσταται η παρ. 4 και το άρθρο 18 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 18
Προκαταβολές έναντι εφάπαξ βοηθήματος
1. Τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας δύνανται να προκαταβάλλουν στους μετόχους τους, που έχουν συμπληρώσει εικοσαετή τουλάχιστον συμμετοχή, μέρος του εφάπαξ βοηθήματος που αναλογεί σε αυτούς κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής αίτησης, με αποκλειστικό σκοπό να αποκτήσουν στέγη ή να επεκτείνουν ή να βελτιώσουν υφιστάμενη ιδιόκτητη.
2. Το ποσό της προκαταβολής καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε Ταμείου, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και δεν δύναται να υπερβεί το σαράντα τοις εκατό (40%) του βοηθήματος που δικαιούται ο αξιωματικός κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και αναλόγως της οικονομικής κατάστασης κάθε Ταμείου.
3. Με την ως άνω απόφαση καθορίζονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε περίπτωση χορήγησης της προκαταβολής.
4. Η προκαταβολή του εφάπαξ βοηθήματος είναι έντοκη. Το σχετικό επιτόκιο καθορίζεται ανά εξάμηνο και ισούται με το ποσοστό της απόδοσης των διαθεσίμων του κοινού κεφαλαίου της παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 (Α΄ 38), που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το άρθρο 69Α του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), κατά το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.».