Άρθρο 35 Κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους

Από την 1η.1.2022 καταργούνται οι μειώσεις που επιβάλλονται, σύμφωνα με την υποπαρ. Β.3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 19:52 | Ποθητός Δανέζης

    Με δεδομένες τις τοποθετήσεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας τόσο στην Βουλή των Ελλήνων όσο και στις συναντήσεις με τα θεσμικά όργανα των αποστράτων, εισηγούμαι την εφαρμογή της αναδρομικότητας στο Άρθρο 35 από 1/1/2021

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 19:29 | Ιωάννης Γαρείος

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.

    Ιωάννης Γαρείος
    Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΝ

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 19:10 | Ευαγγελος Μητρου

    Ενώ ο ΥΕΘΑ σε επερωτήσεις βουλευτών είχε δηλώσει εγγράφως ότι οι κρατήσεις αυτές θα επιστραφούν από 1η Ιανουαρίου 2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η Ιανουαρίου 2022.
    Ποια εμπιστοσυνη στην πολιτεια και τους θεσμους οταν δεν ειναι συνεπεις με τα λεγομενα στην Βουλη των Ελληνων η οταν δεν εφαρμοζονται οι αποφασεις του ΣΤΕ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 18:50 | Χρήστος Κουτσούκος

    Λαμβάνοντας μέρος στην εδώ διαβούλευση ουδόλως νομιμοποιώ την μέθοδο. Εξηγούμαι γιατί.
    Ζήτημα κορυφαίο.
    Μπορεί μια δημόσια διαβούλευση που δεν έχει καν τα όποια υποτιθέμενα εχέγγυα ενός δημοψηφίσματος να ακυρώσει όσα σαφέστατα όρισε η από 10.6.2015 δημοσιευθείσα απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ;
    Κύριοι, με την μέθοδο αυτή επιχειρείτε για να μην πράξετε τα δέοντα και ορισθέντα από την απόφαση του ΣτΕ, και το κάνετε, να μπει αυτή η απόφαση στο παζάρι, παροτρύνοντας μας να διαπραγματευτούμε μία παρανομία αλλά και εξαπάτηση (Βλ. σχετική μήνυση εδώ «ΜΗΝΥΣΗ ΑΞΚΟΥ Ε.Α. ΚΑΤΑ ΥΕΘΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΠΑΥΣΗ ΚΡΑΤΗΣΗΣ Ν.4093/12» (staratalogia.gr))
    Ουσιαστικά καλείτε τώρα εμάς να ανατρέψουμε μία απόφαση του ΣτΕ ή να την κουτσουρέψουμε απαξιώνοντας την αλλά και να μην σεβαστούμε, εμείς, τόσους και τόσους συναδέλφους που πέθαναν χωρίς να λάβουν τα δικαιούμενα χρήματα, φέροντας στην πλάτη τους την ΑΔΙΚΙΑ (και όλες τις συναφείς συνέπειες της αδικίας) έως το τέλος της ζωής των.
    Σε αυτή την διάσταση της παρανομίας ούτε δικαιούμαι να πώ κάτι περισσότερο, αλλά ούτε να υποβαθμίσω καθ’ οιονδήποτε τρόπο το κομβικής σημασίας αυτό δικαιϊκό ζήτημα.
    Κατόπιν αυτών σας καλώ να παραμερίσετε τα παζάρια και να υλοποιήσετε την απόφαση του ΣτΕ ως έχει και ως υποχρεούστε, καθοδηγούμενοι από αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Κατακτημένο (με αίμα-αγώνες-θυσίες) Νομικό Πολιτισμός που πρέπει να σας καθοδηγεί μέσα από τις παρακαταθήκες του και όχι να τον κλωτσάτε σαν εμπόδιο στους σχεδιασμούς σας.
    Τέλος, τους συναδέλφους έχω να παρακαλέσω να σκεφτούν την σοβαρότητα όλων των προαναφερομένων, να μην διευκολύνουν είτε δια της σιωπής μας είτε δια της χαλαρής αντίδρασης, έως το ζήτημα να αποκατασταθεί πλήρως.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 18:05 | Απόστολος Νάνος

    29 Δεκεμβρίου 2022, 16:58 | Δημήτρης Κατελούζος
    Μόνιμος Σύνδεσμος
    Τί να πρωτογράψει κανείς; Απότι φαίνεται οι ένοπλες δυνάμεις είναι το εύκολο θύμα σε τούτο το χάλι που ονομάζεται κράτος! Πραγματικά σε τέτοιους καιρούς, με την απειλή της Τουρκίας πάνω από το κεφάλι μας, δεν μπορείτε να επιδείξετε ένα μικρό δείγμα εκτίμησης σε ένα τμήμα των πολιτών που έχει θυσιάσει την προσωπική του ζωή στην προστασία της πατρίδας από τους εξωτερικούς εχθρούς; Ντροπή σε όλους σας. Από πάνω μέχρι κάτω! Θα ήταν τουλάχιστον έντιμο να εφαρμόσετε τις αποφάσεις του ΣΤΕ. Αλλά στα παληά σας τα παπούτσια! Και το ΣΤΕ και οι παρατηρήσεις μας! Απορώ γιατί το βάλατε σε διαβούλευση! Ποιόν νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;

    Όταν διαβάζει κανείς το ανωτέρω σχόλιο από έναν Εξαίρετο Αξιωματικό, Καταρτισμένο Επιστήμονα, Ευγενέστατο Άνθρωπο, μία ήπια Ευγενική Μορφή που τίμησε το σώμα των Αξιωματικών της Αεροπορίας αντιλαμβάνεστε πώς διακατέχεται το σύνολο των αποστράτων έναντι των Αφερέγγυων Αναξιόπιστων πολιτικών που Ψεύδονται Ασυστόλως εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Σε πολύ λίγο διάστημα θα ζητήσετε την ψήφο μας. Ποιος και πώς να σας εμπιστευθεί όταν μας Κοροϊδεύετε !!!
    Ντροπή σε όλους σας

  • Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΣΤΥΑ (Σ.Α.Σ):
    1. Εκφράζει τη βαθύτατη δυσαρέσκειά του επί του άρθρου 35 του υπό Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των ΕΔ, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των ΕΔ, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», καθώς, ενώ ρυθμίζεται, επιτέλους, το θέμα της κατάργησης των αντισυνταγματικών κρατήσεων του νόμου 4093/2012, δεν έχει προβλεφθεί η αναδρομικότητα της κατάργησης από την 1.1.2013, όπως θα έπρεπε λόγω της αρχικής αντισυνταγματικότητάς του. Δεν προβλέπεται αναδρομικότητα δυστυχώς ούτε από 12.5.2016 (ψήφιση Ν.4387/16) καθόσον οι εν λόγω μειώσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ είχαν από το 2015 κριθεί αντισυνταγματικές. Τέλος αναιρούνται στο παρόν σχέδιο νόμου ακόμα κι οι επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις του κ. ΥΦΕΘΑ από βήματος της Βουλής περί αναδρομικότητας από 1.1.2021, αφού η αναδρομικότητα περιορίζεται από 1.1.2022.
    Ο Σ.Α.Σ υποστηρίζει την επιστροφή όλων των αναδρομικών ποσών από 1.1.2013 χωρίς συμβιβασμούς και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πλήρη κατάργηση όλων των μνημονιακών περικοπών-μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, την επαναφορά των δώρων Εορτών-Αδείας και την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στους δικαιούχους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 17:06 | Καρβούνης Φώτιος

    «Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 17:35 | Νίκος Ξανάλατος

    «Κατάργηση μειώσεων ν.4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους.

    «Από την 1/1/2022 καταργούνται……………….»

    Η Πολιτεία θα έπρεπε ΑΜΕΣΑ και ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ να είχε εναρμονισθεί πλήρως με την απόφαση του ΣΤΕ ! Τελικά ούτε αυτό αλλά ούτε οι ίδιες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργού τηρήθηκαν !

  • α. .Με την ψήφιση του νόμου 4093/2012, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4111/2013, η φορολογία του εισοδήματος για τους συνταξιούχους επιβάλλεται αθροιστικά επί των συνολικών και πάσης φύσεως εισοδημάτων – βοηθημάτων. Αυτό ίσχυε και συνεχίζει να ισχύει δεν είναι αντισυνταγματικό
    β. Οι συνολικές αποδοχές λοιπόν της σύνταξης (ή του αθροίσματος των συντάξεων όπως προαναφέρθηκε), μειώνονται για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, σε ποσοστά από 5% έως 20%, ανάλογα με το ύψος των καθαρών αποδοχών, και το υπόλοιπο που μένει – αφού αφαιρεθεί πρώτα η ΕΑΣ και στη συνέχεια η Υγειονομική συμμετοχή – φορολογείται με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.
    γ. Αναλογικό ποσοστό εκ των μειώσεων (από 5% έως 20% ως προανεφέρθη) δεν επιβάλλεται από το κράτος αλλά μέσω της ΗΔΙΚΑ από το ίδιο το ΜΤΑ. Αντιθέτως οι αποστρατευόμενοι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (2016) δεν υφίστανται τις ως άνω μειώσεις και συνεπώς λαμβάνουν ακέραιο το μέρισμά τους συν το ΕΚΟΕΜ/Σ-Ν-Α. Δηλαδή έχουμε δύο ταχυτήτων μερισματούχους (υψηλά και χαμηλά αμοιβόμενους)
    δ. Με σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι προαναφερθείσες περικοπές του ν. 4093/2012 και του ν. 4111/2013 και η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την διακοπή των περικοπών καθυστερημένα μεν, αλλά για όλους τους συνταξιούχους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για λόγους ισότητας (τέλη 2020) και να επιστρέψει παρακρατήσεις 11μήνου (11-6-15 έως 12-5-2016).
    ε. Παρά την αποδοχή της αντισυνταγματικότητας και την διακοπή των παρακρατήσεων, το ΜΤΑ συνεχίζει μέχρι σήμερα να τις επιβάλλει στο ποσοστό που του αναλογεί μέσω του ΗΔΙΚΑ. Να ληφθεί δε υπόψη ότι οι παράνομες παρακρατήσεις επιβάλλονται στους προ του 2016 αποστρατευθέντες από το 2013 μέχρι σήμερα.
    στ. Ως προς τη θεραπεία αυτής της αδικίας, είχε δηλώσει επανειλημμένα ο κ. ΥΕΘΑ ότι για την επιστροφή των αντισυνταγματικών παρακρατήσεων θα υπάρξει αναδρομικότητα από 1-1-2021. Αντ’ αυτού βλέπουμε στο παρόν σχέδιο νόμου ότι η αναδρομικότητα θα ισχύσει από 1-1-2022, ενώ παράλληλα διαδίδεται (ενδεχομένως αναληθώς) ότι θα υπάρξει μόνο διακοπή των παρακρατήσεων και όχι καταβολή αναδρομικών. Ως προς αυτήν την πολύ σοβαρή διαφοροποίηση θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
    (1) Πρόκειται για μια αλλαγή άνευ ουσίας για τις αρμοδιότητες του ΥΠ. ΟΙΚ. που εκθέτει όμως ανεπανόρθωτα τον κ. ΥΕΘΑ σε χιλιάδες αποστράτους και τις οικογένειές τους.
    (2) Ούτως ή άλλως οι μέχρι τώρα παρακρατήσεις που έκανε το ΜΤΑ, αύξησαν αρκούντως τα αποθεματικά του, δεδομένου ότι διενεργούνται από το 2013 μέχρι σήμερα.
    (3) Οι οποιεσδήποτε επιστροφές αφενός είναι χρήματα που ανήκουν στους μερισματούχους και αφετέρου παρατύπως παρακρατήθηκαν.
    (4) Τα αναδρομικά μπορούν να καταβληθούν από τα αποθεματικά των Μ.Τ. και ουδόλως επηρεάζουν την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠ. ΟΙΚ.
    (5) Σύμφωνα με το άρθρο 140, παράγρ. 5 του ν. 4270/2014, «Ο χρόνος παραγραφής των απαιτήσεων των συνταξιούχων εν γένει και βοηθηματούχων του Δημοσίου, καθώς και των κληρονόμων αυτών από καθυστερούμενες συντάξεις, επιδόματα και βοηθήματα είναι δύο (2) ετών, έστω και αν έχουν ενταλθεί εσφαλμένα».

    ζ. Κατόπιν των ανωτέρω, προκειμένου να δικαιωθούν οι προ του 2016 αποστρατευθέντες μερισματούχοι, σχετικά με τις αντισυνταγματικές περικοπές που τους επιβλήθηκαν και να φανεί παράλληλα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση σέβεται και εφαρμόζει τις υποσχέσεις της και τους νόμους του κράτους, παρακαλούμε να ισχύσει η αναδρομικότητα επιστροφής των παράτυπων κρατήσεων από 1-1-2021.

    Ο Πρόεδρος ΔΣ/ΣΑΣΙ/»ΙΚΑΡΟΣ»
    Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γρηγόριος Πρεζεράκος
    Επίτιμος Διοικητής Σχολής Ικάρων

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 16:49 | ΚΟΣΜΑΣ Μ.

    Η ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ’ αριθμόν 2287 και 2288/2015 αποφάσεις της, θεώρησε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012 με τον οποίο έγινε η περικοπή του μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.
    Παρόλα αυτά η πολιτεία συνεχίζει να αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και να δοθούν αναδρομικά όλα τα ποσά από τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν.4387/2016.
    Η Πολιτεία Σύμφωνα με το Συνταγμα των Ελληνων οφείλει να συμμορφωθεί με την αποφαση του ΣΤΕ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 16:58 | Δημήτρης Κατελούζος

    Τί να πρωτογράψει κανείς; Απότι φαίνεται οι ένοπλες δυνάμεις είναι το εύκολο θύμα σε τούτο το χάλι που ονομάζεται κράτος! Πραγματικά σε τέτοιους καιρούς, με την απειλή της Τουρκίας πάνω από το κεφάλι μας, δεν μπορείτε να επιδείξετε ένα μικρό δείγμα εκτίμησης σε ένα τμήμα των πολιτών που έχει θυσιάσει την προσωπική του ζωή στην προστασία της πατρίδας από τους εξωτερικούς εχθρούς; Ντροπή σε όλους σας. Από πάνω μέχρι κάτω! Θα ήταν τουλάχιστον έντιμο να εφαρμόσετε τις αποφάσεις του ΣΤΕ. Αλλά στα παληά σας τα παπούτσια! Και το ΣΤΕ και οι παρατηρήσεις μας! Απορώ γιατί το βάλατε σε διαβούλευση! Ποιόν νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 16:15 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

    Ως γνωστό με τις αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι παραπάνω μειώσεις κρίθηκαν οριστικά και τελεσίδικα αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί οίκοθεν. Σε κάθε περίπτωση όμως ως ημερομηνία κατάργησης των μειώσεων, ερμηνεύοντας και τη διάταξη της παραγράφου 5, του άρθρου 140 του Ν. 4270/2014, περί 2ετίας τουλάχιστον, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ η 1η.1.2021, η οποία ημερομηνία ήταν και δέσμευση του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή.

    Ταξίαρχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος
    Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 16:22 | Θεόδωρος Γουρδουλης

    Να τροποποιηθεί κατάλληλα το άρθρο για αναδρομικοτητα,σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤΕ,άλλως είναι αντισυνταγματικο

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 15:16 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΡΔΑΜΠΙΚΗΣ

    Είναι νομίζω καιρός, οι όποιες αποφάσεις δικαιώνουν το προσωπικό, να γίνονται αυτόματα αποδεκτές και να υλοποιούνται από το Κράτος. Χωρίς ημίμετρα, πολώσεις πολιτικών κλπ.

    Δεν μπορεί η πολιτεία να είναι μερικώς δίκαια, και να έχει τα σωστά αντανακλαστικά όταν και όπου υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Το κράτος δικαίου, όπως και οι υποχρεώσεις θα πρέπει να ισχύουν ισότιμα για όλους.

    Και δεν μπορεί να λέμε πάντα ότι δεν αντέχει ο προυπολογισμός για να δικαιωθούν κάποιοι, ενώ η ιστορία έχει δείξει ότι άλλες μερίδες προσωπικού δικαιώνονται πλήρως.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 15:22 | Θεόδωρος Γουρδουλης

    Παρά το θετικό της απόφασης για παύση της εισφοράς εκ του ν. 4093/12, ο κος ΥΕΘΑ δεν τήρησε την υπόσχεσή του για απόδοση αναδρομικών από 1/1/2021, όπως είχε διαρρεύσει στον τύπο στο προσχέδιο νόμου τον Μάϊο 2022. Πέραν αυτών, αιτούμαι την τροποποίηση του άρθρου, ώστε να συμπεριλάβει την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών όλων των ετών, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ , (ήτοι: των υπ’ αρ. 2287 – 2288/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)), καθώς η αναδρομικότητα των επιστραφέντων ποσών, έπρεπε να ισχύει από τις 13 Μαΐου του 2016, (έναρξη ν. 4387/16), όπως τονίζει και η ΕΑΑΑ στην πρόσφατη ανακοίνωση της και όχι μόνο από την 1/1/2021.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 15:08 | Κοχείλης Σωτήρης

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 15:30 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 15:47 | Κυριάκος

    Περί Άρθρου 35 Κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012

    Η ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ’ αριθμόν 2287 και 2288/2015 αποφάσεις της, θεώρησε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012 με τον οποίο έγινε η περικοπή του μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.

    Παρόλα αυτά η πολιτεία συνεχίζει να αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και να δοθούν αναδρομικά όλα τα ποσά από τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν.4387/2016.

    Οποιαδήποτε άλλη απόφαση φρονώ θα είναι άδικη και εις βάρος των αποστράτων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 14:14 | Starfighter

    κ.Υπουργέ, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και οι πολλές οι τρίπλες φέρνουν ζάλη. Αποδώστε ΑΜΕΣΑ τα αναδρομικά που αναλογούν σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ στους ανθρώπους που υπηρέτησαν επί δεκαετίες την πατρίδα έστω και σε δόσεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 13:15 | Starfighter

    Αξιότιμε κ.Υπουργέ, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και οι πολλές οι τρίπλες φέρνουν ζάλη. Αποδώστε ΑΜΕΣΑ τα αναδρομικά που αναλογούν σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ στους ανθρώπους που υπηρέτησαν επί δεκαετίες την πατρίδα έστω και σε δόσεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 12:20 | Νικος

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 12:08 | Παναγιώτης Κοψιδάς

    Τροποποίηση του άρθρου για αναδρομικότητα σύμφωνα με αποφάσεις ΣτΕ

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 12:46 | Γεωργιος Ανυφαντάκης

    Απαίτηση μας να εφαρμόσετε την απόφαση του ΣΤΕ,οποιαδήποτε άλλη θέση σας είναι εις βάρος των αποστράτων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 12:05 | Ευστάθιος Φλώρος

    Έχουν βγει αντισυνταγματικές οι μειώσεις και συντάξεων και οι μειώσεις ΜΤΝ-ΕΚΟΕΠΝ..Έχετε υπολογίσει ΤΡΕΙΣ φορές τις συντάξεις μας μόνο και μόνο για να τις ΜΕΙΏΣΕΤΕ.Εφεύρατε την «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ» για να μην πάρουν ΠΟΤΕ το οποίο ΨΙΧΟΥΛΟ ΤΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ που ονομάζετε «ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ»! Όταν ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ μας στείλατε ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ «ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΊ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ». Προσωπικά ανέρχονται σε 1250 ευρώ μηνιαίως χωρίς τα δωρα από το 2012 και μετά .
    Τώρα που βγήκαν ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ , αντί να μας επιστρέψετε ΤΙΣ «ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ» από το 2012 τουλάχιστον και μετά όπως πράξατε ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ, ψηφίζετε αναδρομικά από την 1-1-22 επιστροφή των μειώσεων των ταμείων μας;
    Είστε ΑΠΛΑ ΟΙ ΠΙΟ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΟΤΕ ΑΠΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ..
    Βλέπουμε όλοι μας πως πράττετε όταν αφορά τις δικές σας τσέπες και αναφέρομαι στα εκατομμύρια του QATARGATES.
    Όλες οι παρατάξεις έχουν τις ρεμουλες τους ..
    ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΠΙΣΩ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΛΕΨΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΤΟΚΩΣ!
    ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΚΛΕΨΑΤΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΤΟΥΣ .
    Αν ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ να τιμωρούνται .
    Τα δικά σας ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΤΑ ΒΟΛΕΥΕΤΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ!
    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΈΝΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 11:49 | Βασίλειος Μηλιώτης

    Τροποποίηση του άρθρου για αναδρομικότητα σύμφωνα με αποφάσεις ΣτΕ

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 11:48 | Μουσελιμης Δημητριος

    Να δοθουν αναδρομικα οι κρατησεις απο τον Μαιο του 16 που τεθηκε σε εφαρμογη με τον ν.4387/16. Η Πολιτεια να συμμορφωθει με την αποφαση του ΣΤΕ οπως υποχρεουται Συμφωνα με το Συνταγμα των Ελληνων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 11:22 | Σαρδελής Μιχάλης

    Η ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ’ αριθμόν 2287 και 2288/2015 αποφάσεις της, θεώρησε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012 με τον οποίο έγινε η περικοπή του μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.Παρόλα αυτά η πολιτεία αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και να δοθούν αναδρομικά όλα τα ποσά από τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν.4387/2016.Η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να είναι άμεση και δεδομένη και οι δικαστικές αποφάσεις να γίνονται δεκτές από όλους ….Οποιαδήποτε άλλη απόφαση φρονώ θα είναι άδικη και εις βάρος των αποστράτων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 10:19 | Πασαδακης Νίκος

    Παρά το θετικό της απόφασης για παύση της εισφοράς εκ του ν. 4093/12, ο κος ΥΕΘΑ δεν τήρησε την υπόσχεσή του για απόδοση αναδρομικών από 1/1/2021, όπως είχε διαρρεύσει στον τύπο στο προσχέδιο νόμου τον Μάϊο 2022. Πέραν αυτών, αιτούμαι την τροποποίηση του άρθρου, ώστε να συμπεριλάβει την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών όλων των ετών, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ , (ήτοι: των υπ’ αρ. 2287 – 2288/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)), καθώς η αναδρομικότητα των επιστραφέντων ποσών, έπρεπε να ισχύει από τις 13 Μαΐου του 2016, (έναρξη ν. 4387/16), όπως τονίζει και η ΕΑΑΑ στην πρόσφατη ανακοίνωση της και όχι μόνο από την 1/1/2021.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 10:35 | Δημήτρης Τσιπίδης

    Μήπως,να καταργήσετε το Συμβούλιο της επικρατείας, έφ όσον δεν μετρούν οι αποφάσεις του, λέω εγώ;

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 10:13 | Costas

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 10:05 | ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Να δοθούν αναδρομικά όλα τα ποσά από τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο ν.4387/2016.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 10:54 | Δημήτριος

    Ως προς το άρθρο 35 που αναφέρεται στην παύση κρατησεων 4093. Ας κάνουμε το χαζό. Δεν αποδεχόμαστε όμως ληστεία , αρπαγή , εκδούλευση. Το ΜΤΝ γραπτώς και προφορικώς , εκπροσωπόντας χιλιάδες θιγόμενα πρόσωπα , απέστειλε ενημέρωση πως τα επστρεφόμενα θα ήταν από το Ιανουάριο 2021. Στο νόμο λοιπόν αυτό να γράψετε (01/01/2021). ΟΧΙ ΑΠΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2022. Εκτός εάν τα τα ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ , θέλετε για άλλους λόγους και εμείς τότε θα έχουμε ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ.
    Για να δούμε…

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 09:29 | Βασιλική

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 09:28 | Κώστας

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 09:43 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 09:21 | Ιωάννης Δεβούρος

    Αρθρο 35
    Κατάργηση μειώσεων ν.4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και
    Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους.
    «Από την 1/1/2022 καταργούνται……………….»
    Συμφωνώ απόλυτα με τα αναφερόμενα στην Εκθεση Συνεπειών που συνοδεύει το συγκεκριμένο άρθρο, στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο πλην όμως διαπιστώνω ότι το υπόψη άρθρο δεν συνάδει ουδόλως με τις αιτιολογικές σκέψεις της Εκθεσης,διότι αναγνωρίζεται μεν η αδικία καθορίζονται όμως αναδρομικά με την έναρξη του χρόνου εφαρμογής της κατάργησης από 1/1/2022.
    Επισημαίνεται, όπως αναφέρει και η έκθεση συνεπειών, ότι με τις αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι παραπάνω μειώσεις κρίθηκαν οριστικά και τελεσίδικα αντισυνταγματικές και εξ αυτού θα περίμενε κανείς ότι η αναδρομικότητα χορήγησης θα ξεκινούσε από 1/1/2013 όταν και επιβλήθηκαν.
    Αυτό είναι το ηθικά, λογικά και νομικά παραδεκτό.Με δεδομένο ότι η συνέχιση των παραπάνω μειώσεων συνεχιζόταν παρανόμως από το 2015 και μετά, από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, λόγω ελλείψεως ανάλογης νομοθετικής πρόβλεψης η Ε.Α.Α.Σ.έχω την άποψη ότι η εφαρμογή της κατάργησης θα πρέπει να είναι από 1/1/2013 και η καταβολή των αναδρομικών θα πρέπει να γίνει από 1/1/2013, το δε σύνολο του αναγκαίου ποσού να καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό, καθόσον η δημιουργηθείσα ατασθαλία δεν οφείλεται στα Μετοχικά
    Ταμεία των Κλάδων, (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ) αλλά σε αβελτηρία του Κράτους και ότι το Κράτος Δικαίου υπάρχει και λειτουργεί αναγνωρίζοντας τα λάθη του και έχοντας συνέπεια και συνέχεια.
    Σε κάθε άλλη περίπτωση και προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην
    εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού του έτους 2023 εισηγούμαστε η καταβολή του
    συνόλου των αναδρομικών να γίνει από το Κράτος προς τα Μετοχικά Ταμεία εν είδει Κρατικής επιχορήγησης και σε τρεις (3) δόσεις, τα τρία (3) επόμενα έτη, ήτοι 2023, 2024 και 2025 άπαξ, και στο τέλος κάθε έτους, τα δε ταμεία να προβούν σε ανάλογες καταβολές με αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη.
    Μετά τα παραπάνω προτείνεται την παρακάτω τροποποίηση – συμπλήρωση του
    Αρθρου 35 :
    1. « Από 1/1/2013 καταργούνται οι μειώσεις που επιβάλλονται, σύμφωνα με την υποπαράγρ. 8.3 της παραγράφου. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222)
    …………………….στους μερισματούχους τους από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού
    και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.»
    2. «Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από της ενάρξεως εφαρμογής των παραπάνω
    μειώσεων ήτοι από 1/1/2013 και το μεν κόστος θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του Κράτους με ΚΥΑ των συναρμοδίων Υπουργών Αμυνας και
    Οικονομικών, τα δε αναδρομικά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους θα
    φορολογηθούν αυτοτελώς και στην πηγή τους με ανώτατο ποσοστό φορολόγησης το
    20% αναλόγως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων»

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 09:13 | ΠΙΛΟΤΟΣ

    ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ 1/1/2021

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 09:55 | ΑΚΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΙΔΗΣ

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 08:19 | ioannis

    «Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 08:40 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 07:02 | Αθανάσιος Κούρτης

    Αν και οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα των μερισματούχων ΜΤΣ/Ν/Α και ΕΚΟΕΜΣ/Ν/Α κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015) και θα έπρεπε να επιστραφούν, αν όχι από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, τουλάχιστον από το 2015 με την απόφαση του ΣτΕ, ο κ. ΥΕΘΑ επιδεικνύει έλλειψη φερεγγυότητας διότι σε δηλώσεις του καθώς και σε απαντήσεις σε επερωτήσεις βουλευτών είχε υποσχεθεί την επιστροφή τους από 1η Ιανουαρίου 2021. Επίσης η κράτηση αυτή γινόταν μόνο στους παλαιούς πριν το 2016 μερισματούχους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο ταχύτητες μερισματούχων, οι πριν του 2016 με κρατήσεις και οι μετά του 2016 χωρίς κρατήσεις, δημιουργώντας αδικία και ανισότητα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 06:24 | Χρήστος Γκούμας

    ΑΡΘΡΟ 35 ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
    «Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 05:39 | Δημήτρης Κουγιουμτζής

    «Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 03:20 | Σοφία

    Άρθρο 35
    Κατάργηση μειώσεων ν.4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους.
    «Από την 1/1/2022 καταργούνται……………….»
    Η Ε.Α.Α.Σ συμφωνεί απολύτως με τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση Συνεπειών που συνοδεύει το συγκεκριμένο άρθρο στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο πλην όμως διαπιστώνει ότι το υπόψη άρθρο δεν συνάδει ουδόλως με τις αιτιολογικές σκέψεις της Έκθεσης καθόσον αναγνωρίζεται μεν η αδικία καθορίζονται όμως αναδρομικά με την έναρξη του χρόνου εφαρμογής της κατάργησης από 1/1/2022.
    Επισημαίνεται, όπως αναφέρει και η έκθεση συνεπειών ότι με τις αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι παραπάνω μειώσεις κρίθηκαν οριστικά και τελεσίδικα αντισυνταγματικές και εξ αυτού θα περίμενε κανείς ότι η αναδρομικότητα χορήγησης θα ξεκινούσε από 1/1/2013 όταν και επιβλήθηκαν.
    Αυτό είναι το ηθικά, λογικά και νομικά παραδεκτό.
    Με δεδομένο ότι η συνέχιση των παραπάνω μειώσεων συνεχιζόταν παρανόμως από το 2015 και μετά, από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, λόγω ελλείψεως ανάλογης νομοθετικής πρόβλεψης η Ε.Α.Α.Σ. υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της κατάργησης θα πρέπει να είναι από 1/1/2013 και η καταβολή των αναδρομικών θα πρέπει να γίνει από 1/1/2013, το δε σύνολο του αναγκαίου ποσού να καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό, καθόσον η δημιουργηθείσα ατασθαλία δεν οφείλεται στα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων, (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ) αλλά σε αβελτηρία του Κράτους και ότι το Κράτος Δικαίου υπάρχει και λειτουργεί αναγνωρίζοντας τα λάθη του και έχοντας συνέπεια και συνέχεια.
    Σε κάθε άλλη περίπτωση και προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού του έτους 2023 εισηγούμαστε η καταβολή του συνόλου των αναδρομικών να γίνει από το Κράτος προς τα Μετοχικά Ταμεία εν είδει Κρατικής επιχορήγησης και σε τρεις (3) δόσεις, τα τρία (3) επόμενα έτη, ήτοι 2023, 2024 και 2025 άπαξ, και στο τέλος κάθε έτους, τα δε ταμεία να προβούν σε ανάλογες καταβολές με αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη.
    Μετά τα παραπάνω η Ε.Α.Α.Σ. προτείνει την παρακάτω τροποποίηση – συμπλήρωση του Άρθρου 35 :
    1.« Από 1/1/2013 καταργούνται οι μειώσεις που επιβάλλονται, σύμφωνα με την υποπαρ. 8.3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222)…………………….στους μερισματούχους τους από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.»
    2.«Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από της ενάρξεως εφαρμογής των παραπάνω μειώσεων ήτοι από 1/1/2013 και το μεν κόστος θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του Κράτους με ΚΥΑ των συναρμοδίων Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών, τα δε αναδρομικά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους θα φορολογηθούν αυτοτελώς και στην πηγή τους με ανώτατο ποσοστό φορολόγησης το 20% αναλόγως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων»

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 01:19 | Νεκτάριος

    Δυστυχώς διαπιστώνεται οτι η αναδρομικότητα ειναι από 1/1/22 παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις οτι θα ισχύσει από 1/1/21.
    Προτείνεται το αρθρο να διορθωθεί με αναδρομικότητα από 1/1/21, όπως υπήρξαν οι δεσμεύσεις και απο βήματος ΒτΕ σε σχετικές ερωτήσεις.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 01:57 | Μουστρής Γεώργιος

    Εφόσον οι μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και ΕΚΟΕΜ(Σ-Ν-Α) των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ, με διατάξεις του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, (Αποφάσεις 2287-2288/2015), η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να ήταν άμεση και δεδομένη. Ο κ. ΥΕΘΑ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι κρατήσεις θα επιστραφούν στους δικαιούχους από 1ης.01.2021, εντούτοις βλέπουμε έκπληκτοι στο παρόν νομοσχέδιο, ότι οι επιστροφές είναι από 1η. 01. 2022. Αν και τα ποσά των κρατήσεων θα έπρεπε να επιστραφούν από την εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου το 2012, ή τουλάχιστον απο το 2016 μετά την απόφαση του ΣτΕ και σε κάθε περίπτωση από την ημερομηνία που είχε υποσχεθεί ο ΥΕΘΑ, δηλαδή από 1η. 01.2021, αυτό δεν συμβαίνει. Καλούμε τον κ. ΥΕΘΑ να σεβαστεί τις απόφασεις του ΣτΕ και τις δικές του υποσχέσεις, καθώς επίσης και να φροντίσει ώστε τα ποσά να φορολογηθούν στην πηγή και να λάβει τέλος ο συνεχής εμπαιγμός των συνταξιούχων στρατιωτικών. Φτάνει πιά! Έχουμε υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές από οποιαδήποτε άλλη εργασιακή ομάδα! Όταν και όποτε μας χρειάστηκε η Πατρίδα ήμασταν πάντα στη θέση μας και να η πληρωμή μας! Μόνο εμείς τηρήσαμε τον όρκο μας… όλοι οι άλλοι, η Πατρίδα;

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 00:27 | ΣΩΤΗΡΗΣ

    Να δωδούν αναδρομικά οι κρατησεις απο τον Μαίο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν.4387/16. Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ υπ΄άρ.2287-2288/15) εκρίθησαν αντισυνταγματικες οι κρατήσεις. Η πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις. Τουλάχιστον να εφαρμοσθεί η κατάργηση των κρατήσεων απο την 1-1-21 οπως αρχικά είχε προβλεφθεί τον σχετικο νομοσχέδιο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 23:23 | Σταύρος Κουτρής

    Κατάργηση μειώσεων ν.4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους.

    «Από την 1/1/2022 καταργούνται……………….»

    Συμφωνούμε απολύτως με τα όσα αναφέρονται στην Έκθεση Συνεπειών που συνοδεύει το συγκεκριμένο άρθρο στο προς ψήφιση Νομοσχέδιο πλην όμως διαπιστώνουμε ότι το υπόψη άρθρο δεν συνάδει ουδόλως με τις αιτιολογικές σκέψεις της Έκθεσης καθόσον αναγνωρίζεται μεν η αδικία καθορίζονται όμως αναδρομικά με την έναρξη του χρόνου εφαρμογής της κατάργησης από 1/1/2022.

    Επισημαίνεται, όπως αναφέρει και η έκθεση συνεπειών ότι με τις αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι παραπάνω μειώσεις κρίθηκαν οριστικά και τελεσίδικα αντισυνταγματικές και εξ αυτού θα περίμενε κανείς ότι η αναδρομικότητα χορήγησης θα ξεκινούσε από 1/1/2013 όταν και επιβλήθηκαν.

    Αυτό είναι το ηθικά, λογικά και νομικά παραδεκτό.

    Με δεδομένο ότι η συνέχιση των παραπάνω κρατήσεων συνεχιζόταν παρανόμως από το 2015 και μετά, από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, λόγω ελλείψεως ανάλογης νομοθετικής πρόβλεψης υποστηρίζουμε ότι η εφαρμογή της κατάργησης θα πρέπει να είναι από 1/1/2013 και η καταβολή των αναδρομικών θα πρέπει να γίνει από 1/1/2013, το δε σύνολο του αναγκαίου ποσού να καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό, καθόσον η δημιουργηθείσα ατασθαλία δεν οφείλεται στα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων, (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ) αλλά σε αβελτηρία του Κράτους και ότι το Κράτος Δικαίου υπάρχει και λειτουργεί αναγνωρίζοντας τα λάθη του και έχοντας συνέπεια και συνέχεια.

    Σε κάθε άλλη περίπτωση και προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού του έτους 2023 εισηγούμαστε η καταβολή του συνόλου των αναδρομικών να γίνει από το Κράτος προς τα Μετοχικά Ταμεία εν είδει Κρατικής επιχορήγησης και σε τρεις (3) δόσεις, τα τρία (3) επόμενα έτη, ήτοι 2023, 2024 και 2025 άπαξ, και στο τέλος κάθε έτους, τα δε ταμεία να προβούν σε ανάλογες καταβολές με αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη.

    Μετά τα παραπάνω προτείνουμε την παρακάτω τροποποίηση – συμπλήρωση του Άρθρου 35 :

    1. « Από 1/1/2013 καταργούνται οι μειώσεις που επιβάλλονται, σύμφωνα με την υποπαρ. 8.3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 ( ’Α222)…………………….στους μερισματούχους τους από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.»

    2. «Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από της ενάρξεως εφαρμογής των παραπάνω μειώσεων ήτοι από 1/1/2013 και το κόστος θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του Κράτους με ΚΥΑ των συναρμοδίων Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών, τα δε αναδρομικά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους θα φορολογηθούν αυτοτελώς και στην πηγή τους με ανώτατο ποσοστό φορολόγησης το 20% αναλόγως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 22:57 | Βασίλης Μαρκόπουλος

    Σχόλια για το Άρθρο 35 Κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012

    Η ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ’ αριθμόν 2287 και 2288/2015 αποφάσεις της, θεώρησε αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012 με τον οποίο έγινε η περικοπή του μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.

    Παρόλα αυτά η πολιτεία αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ και να δοθούν αναδρομικά όλα τα ποσά από τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν.4387/2016.

    Η συμμόρφωση σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να είναι άμεση και δεδομένη και οι δικαστικές αποφάσεις να γίνονται δεκτές από όλους ….

    Οποιαδήποτε άλλη απόφαση φρονώ θα είναι άδικη και εις βάρος των αποστράτων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 22:28 | Κώστας Νεφρός

    Συμφωνώ με το από 26 Δεκεμβρίου 2022 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.