- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

Άρθρο 30 Αναπροσαρμογή μεριδίων μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Στρατού – Τροποποίηση άρθρου 1 ν. 1106/1980

Στο άρθρο 1 του ν. 1106/1980 (Α΄ 301) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το άρθρο μεταφέρεται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα και επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 διαγράφεται η αναφορά σε στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε οπλίτες, ανθυπασπιστές και αξιωματικούς της Χωροφυλακής και του Λιμενικού Σώματος, γ) προστίθεται παρ. 2Α, δ) στην παρ. 3 δα) το πρώτο εδάφιο τροποποιείται με την προσθήκη αναφοράς στο Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας, δβ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 1
1. Μέτοχοι και μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, εξελθόντες ή εξερχόμενοι της ενεργού υπηρεσίας από την 10η.6.1974 και στο εξής, καθώς και οι χηρεύουσες οικογένειές τους, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της νομοθεσίας του οικείου Μετοχικού Ταμείου, δικαιούνται μερίσματος, μετά των επ’ αυτού σχετικών προσαυξήσεων και λοιπών παροχών του βαθμού τον οποίο έφεραν και με τον οποίον μισθοδοτούνταν ή του βαθμού του οποίου τις αποδοχές λάμβαναν κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία. Το επί του μερίσματος δικαίωμα των μερισματούχων που έχουν ήδη εξέλθει από την υπηρεσία, καθώς και των χηρευουσών οικογενειών τους αρχίζει από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει και το δικαίωμά τους επί της σύνταξης.
2. Όσοι εμπίπτουν στην παρ. 1, εφόσον δικαιούνται σύνταξη προσαυξημένη με το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, λαμβάνουν από την 1η.1. 1978:
α) Οι μερισματούχοι των ΜΤΣ και ΜΤΑ, το μέρισμα του αμέσως ανωτέρου βαθμού, εφόσον το υπολογισθέν στη σύνταξη επίδομα χρόνου υπηρεσίας ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον σαράντα τέσσερα τοις εκατό (44%) επί του βασικού μισθού, και το ήμισυ της διαφοράς του μερίσματος του αμέσως ανωτέρου βαθμού, εφόσον το επίδομα χρόνου υπηρεσίας ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%). Μόνιμοι υπάλληλοι του ΜΤΑ μερισματούχοι αυτού, κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ, βαθμού (Α) και (Γ) αντίστοιχα, εφόσον το επίδομα χρόνου υπηρεσίας στη σύνταξή τους ανέρχεται σε ποσοστό είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%) ή σαράντα τέσσερα τοις εκατό (44%), λαμβάνουν αντίστοιχα, πέραν του αρτίου μερίσματος του βαθμού τους, οι μεν της κατηγορίας ΔΕ ένα (1) ή δύο (2) μερίδια, οι δε της κατηγορίας ΥΕ μισό (0,50) ή ένα (1) μερίδιο.
β) Οι μερισματούχοι του ΜΤΝ, το μέρισμα της παρ. 1 προσαυξημένο κατά το ποσοστό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.
2Α. Το μέρισμα των μερισματούχων του ΜΤΣ που προκύπτει από την εφαρμογή του άρθρου 4 του α.ν. 559/1937 (Α΄ 107) και των παρ. 1 και 2 του παρόντος προσαυξάνεται:
α) Στους διατελέσαντες:
αα) Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ κατά δέκα (10) μερίδια,
αβ) Αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά εννιά (9) μερίδια,
αγ) Γενικούς Επιθεωρητές Στρατού και Διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ. κατά οκτώ (8) μερίδια.
β) Στους αποστρατευόμενους με τον αποστρατευτικό βαθμό:
βα) Του Αντιστράτηγου κατά έξι (6) μερίδια.
ββ) Του Υποστράτηγου κατά πέντε (5) μερίδια.
βγ) Του Ταξιάρχου κατά τέσσερα (4) μερίδια.
3. Ουδείς λαμβάνει, κατ’ εφαρμογή του παρόντος νόμου, μέρισμα καθώς και συναρτώμενο επ’ αυτού ΒΟΕΑ, λιγότερο του καταβαλλομένου βάσει προϊσχυουσών διατάξεων. Σε περίπτωση που προκύπτει θετική διαφορά, οι μερισματούχοι καθίστανται δικαιούχοι αυτής από την 1η.1.2023.