- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας - http://www.opengov.gr/mindefence -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ, ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ Άρθρο 27 Αναγνώριση χρόνου μετοχικής σχέσης των εθελοντών μακράς θητείας

1. Για την εφαρμογή των παρ. 2 και 3 του άρθρου 15 του ν. 2936/2001 (Α΄ 166), περί αναγνώρισης των εθελοντών μακράς θητείας ως μετόχων των Μετοχικών Ταμείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας των εν ενεργεία εθελοντών μακράς θητείας από την κατάταξή τους μέχρι την 25η.7.2001, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 2936/2001, αναγνωρίζεται αυτεπάγγελτα ως χρόνος μετοχικής σχέσης με τους οικείους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοηθείας (ΕΛΟΑ) με την καταβολή πρόσθετης κράτησης για την αναγνώριση, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 10 του ν.δ. 398/1974 (Α΄ 116).
2. Για τους εθελοντές μακράς θητείας που κατά το διάστημα της εν ενεργεία υπηρεσίας τους δεν είχε εκκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου της παρ. 1 και έχει λήξει η μετοχική τους σχέση με τον οικείο ΕΛΟΑ, ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται αυτεπάγγελτα ως χρόνος μετοχικής σχέσης με παρακράτηση του συνόλου των αναλογουσών κρατήσεων από το δικαιούμενο εφάπαξ βοήθημα μόνο στην περίπτωση που δεν έχει καταβληθεί το εφάπαξ βοήθημα ή δεν τους έχουν επιστραφεί οι πάγιες εισφορές που έχουν καταβληθεί. Εφόσον το εφάπαξ βοήθημα έχει καταβληθεί ή έχουν επιστραφεί οι πάγιες εισφορές, δεν χωρεί αναγνώριση του χρόνου αυτού στο εξής. Πράξεις αναγνώρισης του χρόνου της παρ. 1, που εκδόθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος και στις οποίες παρακρατήθηκε από το εφάπαξ βοήθημα που καταβλήθηκε, είτε το σύνολο των αναλογουσών κρατήσεων είτε το υπόλοιπο των κρατήσεων που η καταβολή τους διακόπηκε μέχρι την έξοδό τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις, θεωρούνται νόμιμες και τα βοηθήματα που καταβλήθηκαν δεν αναπροσαρμόζονται.