ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΑΚΡΑΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Άρθρο 23 Λήξη πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 1400/1973

Στο άρθρο 24 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄ 114) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) ο τίτλος και το περιεχόμενο του άρθρου μεταφέρονται από την καθαρεύουσα στη δημοτική γλώσσα, β) στην παρ. 5 επικαιροποιείται η ονομασία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, γ) αντικαθίστανται οι παρ. 1 και 6, δ) προστίθενται παρ. 7 και 8 και το άρθρο 24 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 24
Λήξη πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας
1. Αξιωματικός που διατελεί σε πρώτη μακρά αναρρωτική άδεια υποχρεούται, εντός πέντε (5) ημερών από τη λήξη της άδειάς του, να παρουσιαστεί στο Φρουραρχείο που τον παρακολουθεί ή τη Μονάδα διοικητικής παρακολούθησης, ώστε να του χορηγηθεί Φύλλο Πορείας – Φύλλο Μεταβάσεως (ΦΠ-ΦΜ) και εισιτήριο εισαγωγής για το αρμόδιο στρατιωτικό νοσοκομείο που νοσηλεύθηκε και τηρεί τον ιατρικό του φάκελο, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις. Μετά το πέρας αυτών και με μέριμνα του στρατιωτικού νοσοκομείου, του χορηγείται άμεσα ΦΠ-ΦΜ για την οικεία Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή προς κρίση της υγειονομικής του κατάστασης.
2. Εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα του αξιωματικού ιάθηκε και αυτός καθίσταται ικανός, ο αξιωματικός επανέρχεται στην υπηρεσία του.
3. Αξιωματικός που κρίθηκε ικανός μετά τη λήξη της πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας, δεν δύναται να τύχει για το ίδιο νόσημα ή τραύμα, άλλης πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας πριν την παρέλευση διετίας από την ημερομηνία της γνωμάτευσης της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής προς τούτο.
4. Εάν παραστεί ανάγκη, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, χορήγησης και άλλης μακράς αναρρωτικής άδειας, για το ίδιο νόσημα ή τραύμα, αυτή λογίζεται ως δεύτερη μακρά αναρρωτική άδεια.
5. Εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα δεν ιάθηκε και παρίσταται ανάγκη χορήγησης δεύτερης μακράς αναρρωτικής άδειας ανάλογης διάρκειας για την αποθεραπεία αυτών, η γνωμάτευση υποβάλλεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας α, ο οποίος χορηγεί τη δεύτερη μακρά αναρρωτική άδεια που προτείνει η Επιτροπή.
6. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα του αξιωματικού ιάθηκε, η φύση του όμως τον καθιστά ανίκανο για τη στρατιωτική υπηρεσία, ο αξιωματικός τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.
7. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα του αξιωματικού ιάθηκε, αλλά η φύση αυτού, ενώ τον καθιστά ανίκανο για την ενεργό υπηρεσία, δεν τον εμποδίζει για την εκτέλεση υπηρεσίας γραφείου, εφαρμόζονται τα άρθρα 14 έως 16.
8. Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο, ο αξιωματικός είναι σωματικά ανίκανος – αποστρατευτέος και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.».

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 18:49 | Παπαδόπουλος Δημήτριος (Αποστρατος Υπαρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας, παθών κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας και Ένεκα αυτής)

    Παπαδόπουλος Δημήτριος
    (Αστυνομικός εν αποστρατεία μετά από εφαρμογή της παρ. 6 του Άρθρου 24, από τραυματισμό που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας και Ένεκα αυτής ως παθών στο καθήκον)

    Το σχέδιο νόμου το οποίο καταθέσατε σε δημόσια διαβούλευση με ΘΕΜΑ «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΑΚΡΑΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» αφορά και το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού που υπηρετεί καθημερινά στο δρόμο αντιμετωπίζοντας την βαριά εγκληματικότητα με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
    Με το άρθρο 2 του Ν. 4609 / 2019, είχε αντικαταστηθηκε η παρ. 6 του Ν.Δ. 1400/1973, δίνοντας το δικαίωμα στο ενστολο προσωπικό που κρίνεται ανίκανο για την Στρατιωτική (ή Αστυνομική) υπηρεσία να παραμένει στο σώμα σε θέση υπηρεσίας γραφείου μετά από το αίτηση στον Ανώτατο κατά κλάδο Συμβούλιο το οποίο και όφειλε να την δεχτεί. Με το παρόν σχέδιο νόμου, επαναφέρετε τις διατάξεις του Άρθρου 24 του Χουντικου διατάγματος που ψηφίστηκε εοι Γεωργίου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες οι Υγειονομικές επιτροπές μπορούν να κρίνουν το προσωπικό Αποστρατευτεο ακόμα και αν το τραύμα τους έχει ιαθει, γυρίζοντας το καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας σε προ 50ετιας εποχές που το κράτος είχε για χρόνια αφήσει πίσω την μαύρη Περίοδο.
    Το άρθρο 24 του Ν. Δ. 1400/1973 που προσπαθείτε να επαναφέρετε με το παρόν σχέδιο νόμου, είναι ΕΝΑΝΤΙΑ στον ενστολο και δεν μέριμνα για την σωματική και ψυχική υγεία των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά επιδιώκει τόσο στην σωματική, ψυχική, ηθική όσο και οικονομική εξόντωση αυτών που Υπηρέτησαν με ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ και ζήλο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, πάντα στη πρώτη γραμμή της Εγκληματικότητας για την υπεράσπιση των Συνόρων, της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων Πολιτών!
    ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ, ΟΤΑΝ ΠΑΘΩΝΤΕΣ ΣΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΔΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ;;;
    Είναι ντροπή να επαναφέρετε Χουντικες Διατάξεις που γυρνάνε την χώρα πολλά χρόνια πίσω, προκαλώντας την σωματική, ψυχική, ηθική και οικονομική εξόντωση των Στελεχών – Αξιωματικών που Υπηρέτησαν για πολλά χρόνια το Ελληνικό Κράτος.
    Με απέλυσαν με εννιά έτη μαχιμης Υπηρεσίας στο ΔΡΟΜΟ, με πλήθος ενόπλων περιστατικών και συμπλοκων.
    Μετά την απόλυση μου η αρμόδια υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έκρινε ότι δεν δικαιούμαι αποζημίωση, διότι δεν είχα συμπληρώσει 15 έτη πραγματική υπηρεσία, η Δ.Υ.Π.Α. (π. ΟΑΕΔ) απέρριψε αίτημα μου για επιδότηση ανεργίας διότι όπως αναφέρουν σε επίσημο έγγραφο, ως Αστυνομικός δεν είχα εξαρτημένη σχέση εργασίας (παρότι κάθε μήνα με επιβαρυναν με εισφορά υπέρ ανέργων) , το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα από το Τ.Α.Π.Α.Σ.Α. (Ταμείο Αστυνομικών – Πυροσβεστων) δεν μου χορηγήθηκε ποτέ γιατί όπως ανέφεραν σε επίσημο έγγραφο – Απόφαση που μου απέστειλαν ηλεκτρονικά, δεν έχει επέλθει ασφαλιστικό κίνδυνος λόγω της μικρής ηλικίας μου, δεν μου χορηγήθηκε επιστροφή εισφορών από το επικουρικό ταμείο ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) για τον ίδιο λόγο, το Μετοχικό ταμείο Στράτου αρνήθηκε να μου επιστρέψει τις εισφορές με την αιτιολογία ότι δεν επιστρέφει πόσα και το τοπικό ΕΦΚΑ της περιοχής μου, μου επέδωσε ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ. Εν μέσω ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας για την πανδημία (Νοέμβριος 2020) με είχαν ήδη απολύσει χωρίς εισόδημα, με διακοπή μισθοδοσίας, χωρίς Υγειονομική Περίθαλψη και χωρίς να έχω στέγη να μείνω.
    Έμεινα ένα χρόνο χωρίς ΣΤΕΓΗ επειδή ακριβώς δεν αθέτησα τον Όρκο που έδωσα προς το Ελληνικό Κράτος, εβρισκοκενος πάντα στην πρώτη γραμμή της εγκληματικότητας με πλήθος ηθικών αμοιβών και προτάσεις για παράσημα πριν επέλθει η αποστρατεία. Όλα όσα περνάω τα τελευταία τρία χρόνια δεν αναπληρώνονται με κανέναν τρόπο. Είναι η ανταπόδοση του Ελληνικού Κράτους, σε έναν Μάχιμο Αστυνομικό και πρώην ΛΟΧΙΑ των Ειδικών Δυνάμεων Καταδρομών με θητεία στο Εξωτερικό με διακρίσεις και μετάλλια! Με τραυματησαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και για τρία χρόνια διαβιώνω σε άθλιες συνθήκες, επειδή η Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ, εφάρμοσε σε βάρος μου το Άρθρο 24 του Ν.Δ. 1400 /1973 το οποίο αναφέρετε ως Μέριμνα ΥΠΕΡ του Προσωπικού και θέλετε να επαναφέρετε.
    Ποια ακριβώς είναι η Μέριμνα ΥΠΕΡ του Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά συνέπεια του Προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με το να δίνετε το δικαίωμα στις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές να κρίνουν τους Αστυνομικούς και το Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αντίστοιχα, ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΟ, πόσο μάλλον όταν τους τραυματησαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας, υπερασπιζομενοι την ΕΝΟΜΗ ΤΑΞΗ;
    Αρχικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι με την παρ. 6 του Άρθρου 24 του Ν.Δ. 1400/1973 που επαναφέρετε με το σχέδιο νόμου, με ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΑΝ αυτεπαγγελτα από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, από τραύμα που προήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας και ένεκα αυτής χωρίς δικαίωμα σύνταξης και χωρίς Υγειονομική Περίθαλψη. Με τραυματησαν στο καθήκον κατά τη μετάβαση σε σήμα που μου είχε δώσει το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για ληστεία σε γνωστό σουπερμάρκετ.
    Με το σχέδιο Νόμου που καταθέσατε δίνεται το δικαίωμα στις Υγειονομικές Επιτροπές να αποστρατευσουν το Στρατιωτικό ή Αστυνομικό προσωπικό που υπηρέτησε το Ελληνικό Κράτος επειδή τυγχάνει κάποιας σωματικής ανικανότητας ποσό δε μάλλον όταν τον τραυματησαν στο καθήκον.
    Αναφερόμενος στο παρόν σχέδιο Νόμου, σε ότι αφορά το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, παραβιάζεται η Ισότητα στην εργασία για λόγους αναπηρίας ή μακροχρόνιας πάθησης όπως αυτό αναφέρετε σε Ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώθηκε στο Ν. 4443/2016. Παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα του Συνταγματικου Δικαίου για το δικαίωμα στην Εργασία. Με υπαιτιοτητα της Ελληνικής Αστυνομίας με τραυματησαν και η Υγειονομική Επιτροπή με κατέστησε ΑΝΙΚΑΝΟ! για εργασία!
    Με αποστρατευσαν από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στα 31 μου έτη επειδή με τραυματησαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής!
    Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με το πρώτο μνημόνιο, καταργήθηκε ο φορέας κυρίας σύνταξης του Δημοσιου Τομέα για όσους εντάσσονται με οποιονδήποτε τροπο στο Δημόσιο από την 01-01-2011. Έτσι με το Ν. 3865/2010 οι Υπαστυνομοι, Ανθυπολοχαγοι, Αστυφύλακες, Αρχιλοχιες και το κατώτερο αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό που εισάγονται – κατατάσσονται από την 01.01.2011 και έπειτα, στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και στις Ένοπλες Δυνάμεις αντίστοιχα, υπάγονται αυτοδικαίως στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΕΦΚΑ) και υπηρετούν με σχέση εργασίας ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.). Αυτό σημαίνει ότι οι γνωματεύσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού ξηράς, δεν έχουν καμία ισχύ για την συνταξιοδοτηση των παθόντων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
    ΕΤΣΙ όσοι κατέστησαν ΑΝΙΚΑΝΟΙ για υπηρεσία ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ΑΛΛΑ από το τοπικό ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Τοπικό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ πλέον) της περιοχής διαμονής του εν αποστρατεία Στελέχους και ΜΟΝΟ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΠΑ. Σε περίπτωση που κριθούν ΙΚΑΝΟΙ για εργασία από τα ΚΕΠΑ χάνουν κάθε δικαίωμα προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο με Αίτηση Ακύρωσης (λόγω παρέλευσης της προθεσμίας των 60 ημερών από την έκδοση της διοικητικης πράξης αποστρατείας. Η παραπομπή στο τοπικο ΚΕΠΑ του εν αποστρατεία στελέχους, που η εισαγωγή του έγινε μετά την 01.01.2011, γίνεται μετά από τουλάχιστον ένα έτος από την αποστρατεία του και έξω είναι πλέον Πολίτης. Με την παρέλευση των 60 ημερών από την έκδοση της αποστρατείας, δεν έχει δικαίωμα προσφυγής ακόμα και αν το ΚΕΠΑ τον κρίνει ΙΚΑΝΟ για εργασία). Η δε κρίση σωματικής Ικανότητας για εργασία γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το ΚΕΠΑ της περιοχής διαμονής του πρώην αστυνομικου ή στρατιωτικού μετά την ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ.
    Οι υπηρεσιακες γνωματεύσεις των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών που κρίνουν το ενστολο προσωπικό ΑΝΙΚΑΝΟ για υπηρεσία δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΙΣΧΥ στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ. Όταν εξετάστηκα από το ΚΕΠΑ μου ανέφεραν ότι δεν τους αφορούν οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών της Αστυνομίας, ότι είναι ανεξάρτητη Επιτροπή Πιστοποίηση Αναπηρίας και ότι δεν επιθυμούν να τους προσκομίσω Υπηρεσιακες Γνωματεύσεις. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε για τη διαπίστωση η μη της βλάβης από Εργατικό ατύχημα ως ιδιωτικός υπάλληλος ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΩΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ.
    Αποτέλεσμα αυτού να αποστρατευονται στρατιωτικοί και αστυνόμοι από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές λόγω Ανικανότητας για υπηρεσία και τα ΚΕΠΑ να τους κρίνουν Ικανούς για εργασία όπως ΕΚΡΙΝΑΝ ΕΜΕΝΑ τον Ιούλιο του 2022.
    Ο τραυματισμός κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, μεταφράζεται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ως ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ και ο ενστολος τυγχάνει μεταχείρισης ως ιδιωτικός υπάλληλος και όχι ως ενστολος που κρίθηκε παθών κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΘΩΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. Με δικαστικές αποφάσεις κρίθηκε ότι για τον τραυματισμό μου είναι υπαίτιο το Ελληνικό κράτος και η Ελληνική Αστυνομία. Για τρία διαβιώνω χωρίς εισόδημα εξαιτίας των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών που εφάρμοσαν τις παρ. 6 και 8 του άρθρου 24 του Ν. Δ. 1400/1973 που επαναφέρετε στο σχέδιο νόμου.
    Με αποστράτευσε η Αναθεωρητική Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ επικαλούμενη το άρθρο 24 του Ν.Δ. 1400/1973 που επαναφέρετε με το παρών σχέδιο νόμου διατάξεις οι οποίες είχαν καταργηθεί με το άρθρο 2 του Ν. 4609/2019.
    Μετά την αποστρατεία μου λόγω τραυματισμού κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, έγιναν αυτεπαγγελτα από την Ελληνική Αστυνομία (Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης /Τμήμα Συντάξεων) διαδικασίες για συνταξιοδοτηση στα 31! μου έτη. Λόγω εισαγωγής μου στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας το έτος 2011 δεν είχε καμία ισχύ η γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας και το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Τοπικό κατάστημα ΕΦΚΑ) με παρέπεμψε στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) το οποίο με ΕΚΡΙΝΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ και όχι ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ως ΙΚΑΝΟ για εργασία χωρίς δικαίωμα σύνταξης με την αιτιολογία ότι ο εξεταζόμενος δεν παρουσιάζει ποσοστό Αναπηρίας.
    ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΝΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 2010 ( Άρθρο 2, Ν. 3865/2010) ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
    Η Υγειονομική Επιτροπή με έκρινε ΑΝΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ και ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΟ ΑΛΛΑ το ΚΕΠΑ ΜΕ έκρινε ΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αποτέλεσμα αυτού να βρίσκομαι για 3 έτη χωρίς εισόδημα, χωρίς Υγειονομική Περίθαλψη και για ένα έτος να ΔΙΑΜΕΝΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
    Η Αίτηση ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ήταν απορριπτική με αιτιολογία ότι δεν έχω ποσοστό αναπηρίας.
    Με τις υπ’αριθμ. 1077/2022 & 1088 /2022 Αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η αποστρατεία μου και η απόλυση μου από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας κρίθηκε παράνομη, αλλά η αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ δεν συμμορφώθηκε προς τις δικαστικές αποφάσεις κατά παράβαση καθήκοντος με αποτέλεσμα να αναμένω νέες δικαστικές στο Διοικητικό Εφετείο καθώς και από τα ποινικά και αστικά δικαστήρια.
    Οι παρ. 6 & 8 του Ν.Δ. 1400/1973 που θέλετε επαναφέρετε είναι ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ για τους μάχιμους αστυνομικούς.
    Στατιστικά η υπηρεσία που υπηρετούσα έχει 4.000 τραυματισμούς (επίσημα στοιχεία σε ημερίδα υγειονομικών αστυνομικων) ετήσιος και τους περισσότερους νεκρούς από την ίδρυση του σώματος. Να επισημάνω ότι η υπηρεσία διανύει τον δωδέκατο (12) χρόνο από την ίδρυση της. Παρόλα αυτά μετράμε τους περισσότερους νεκρούς κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.
    Με τραυματησαν στο καθήκον επειδή δεν αθέτησα τον Όρκο μου, προστατευοντας τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και η Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ με ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΕ.
    Η κατάργηση των παρ. 7 & 8 του Άρθρου 24 και η μη αντικατάσταση των παρ. 1 & 6 του ίδιου άρθρου περί αυτεπαγγελτης αποστρατείας, που αναφέρω παραπάνω είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ως ένδειξη ΣΕΒΑΣΜΟΥ σε αυτούς που φυλάνε ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ και καθημερινά είναι παρόν όλο το 24ωρο για τη διαφύλαξη τις έννομης τάξης και των συνόρων μας, γνωρίζοντας πριν φύγουν για βάρδια από το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ότι μπορεί να ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ! Μην αφήνεται στο ΕΛΕΟΣ στρατιωτικούς και αστυνομικούς που τους τραυμάτησαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας, ούτε αυτούς που πάσχουν από ανιατες ασθενειες… Είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε ως ένδειξη σεβασμού για όσα ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
    Στη διάθεσή σας εφόσον επιθυμείτε να σας παραδώσω Δικαστικές Αποφάσεις από Πολιτικά Δικαστήρια, Διοικητικό Εφετείο, Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο , Πορίσματα Ανεξάρτητων Αρχών του Ελληνικού Κράτους, Ε.Δ.Ε , Αποφάσεις, Απορριπτική απόφαση Συνταξιοδοτησης, Γνωματεύσεις από ΚΕΠΑ, ΑΥΕ, ΑΘΥΕ, Ιατροδικατικες και Απαντήσεις από τη ΒτΕ κ. α.
    Υ. Γ. : Για όσα αναφέρω παραπάνω, δύναται μετά από επικοινωνία με επίσημο φορέα ή Αρχή, να προσκομίσω και να καταθέσω όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη δυσμενή κρίση από το άρθρο 24 που επιθυμείτε να επαναφέρετε.

    Υπαρχιφυλακας ε.α.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 17:18 | Δ.

    Το σχέδιο νόμου που θέσατε σε δημόσια διαβούλευση ως «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων» επαναφέροντας Διατάξεις της Χούντας, γυρίζετε τη χώρα σε μαύρες περιόδους, που την έθεσαν για μια επταετία στον πάγο.
    Οι παρ. 6 και 8 του Άρθρου 24 του Ν.Δ. 1400/1973 που αναφέρετε στο παρόν σχέδιο νόμου, ψηφίστηκε τη μαύρη περίοδο του 1973, όταν ο Παπαδόπουλος Γεώργιος υπέγραφε μόνος τα Νομοθετικά Διατάγματα ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ως Αντιβασιλευς και είχε σκοπό την απόλυση των αντιδικτατορικών, των αντιστασιακων και των «Βασιλικών» που υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Ελληνική Αστυνομία. Όταν υπεγράφη το Νομοθετικό (Χουντικό) Διάταγμα ο τότε Βασιλευς των Ελλήνων Κωσταντίνος Β’ βρισκόταν εξορία στην Ιταλία.
    Επαναφέρετε τις διατάξεις του Άρθρου 24 του Ν. Δ. 1400/1973 που εφαρμόστηκαν με ΑΝΤΙΔΗΜΙΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ. Ο υπογραφών το Νομοθετικο Διαταγμα, καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη το 1974 και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε σωφρονιστικό κατάστημα όπου και απεβίωσε. Τις διατάξεις μιας Δικτατορικης Κυβέρνησης, τις επαναφέρετε μετά από σχεδόν πενηντα χρόνια σε ΒΑΡΟΣ του Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Να σας θυμήσω ότι στις 30 Ιανουαρίου 1969 η Συμβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με 92 ψήφους καταδικαζε τη χούντα και εισηγήθηκε στην Επιτροπή των υπουργών την εκδίωξη της Ελλάδας από το Συμβούλιο. Ήδη από το έτος 1968, σειρά εκθέσεων του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαξ βαν ντερ Στουλ, αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας, είχε προσκομίσει σαφείς αποδείξεις ότι το καθεστώς δεν σεβόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η Ασφάλεια και η Στρατιωτική Αστυνομία είχαν διαπράξει βασανιστήρια και καταστρατηγούσαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Χούντα τότε, βέβαιη για την καταδίκη της, έσπευσε να αποχωρήσει από το Συμβούλιο, παραδεχόμενη εμμέσως τις καταθέσεις του Κοροβέση και των άλλων θυμάτων της που κατόρθωσαν να φτάσουν στο βήμα του Στρασβούργου.
    Ο τωρινός Πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο, βρισκόταν στην εξορία. Η επαναφορά τέτοιων νομοθετικων διαταγμάτων που είναι αντίθετα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία βάση Ευρωπαϊκής Οδηγίας και του Συντάγματος, είναι πρόκληση για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα της Ελλάδας.
    Η παρ. 6 του Άρθρου 24 του Ν.Δ 1400/1973 στο σχέδιο νόμου που θέσατε σε δημόσια διαβούλευση διαβάζει:
    «Αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα ή το τραύμα του αξιωματικού ιάθηκε, η φύση του όμως τον καθιστά ανίκανο για τη στρατιωτική υπηρεσία, ο αξιωματικός τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία.»
    Δεδομένου ότι η κρίση των Υγειονομικών Επιτροπών είναι ΑΝΕΛΕΓΚΤΗ βάσει Νόμου, τούτο σημαίνει ότι η αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή μπορεί να αποστρατευει οποιονδήποτε κρίνει ότι είναι ανίκανος για στρατιωτική υπηρεσία, τακτικές οι οποίες εφαρμοζόταν την περίοδο 1967 – 1973 επί Δικτατορίας, μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί ακόμα να κλείσει της πληγές της.
    Αν ο σκοπός της κυβέρνησης είναι η αποστρατεία του Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας με την εφαρμογή του παρόντος σχέδιου νόμου, τότε τα ΚΑΤΑΦΕΡΕ να μειωθεί στο άμεσο μέλλον η δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Αφήστε στο ΕΛΕΟΣ έναν 30χρονο Στρατιωτικό ή αστυνομικό που θα τύχει να πάσχει από κάποιο ανίατο νόσημα ή πάθηση.
    Ειναι ντροπή να διώχνετε έναν ενστολο με προβλήματα υγείας, πόσο μάλλον αν αυτά προέρχονται κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας.
    Η παρ. 6 και 8 του Ν.Δ. 1400/ 1973 δεν αποτελεί Μέριμνα υπέρ του Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, των παθόντων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας και όσων κατά τον υπηρεσιακο τους βίος, τυγχάνει να πάσχουν από ανιατα νοσήματα ή παθήσεις. Παθήσεις οι οποίες μπορεί να έχουν άμεση σχέση με το Σώμα που υπηρετούν.
    ΜΕΡΙΜΝΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝαΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΥΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΕ ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΜΕ ΔΥΣΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
    Τέτοια Νομοθετικά Διατάγματα υπηρετούσαν σκοπιμότητες της Δικτατορικης Κυβέρνησης, όταν σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα καταδικαζε.
    ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 16:13 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

    Είμαι Αξιωματικός των Ειδικών Καταστάσεων (Ελαφράς Υπηρεσίας) από το 2015, ενώ η κατάσταση της υγείας μου επανακρίθηκε από την ΑΣΥΕ το 2019.
    Φέτος συμπλήρωσα 35 έτη υπηρεσίας και βρίσκομαι σε φάση εξόδου από τις ΕΔ.

    Αν και το αντικείμενο που πραγματεύεται η παράγραφος 1 του άρθρου 24 (διαδικασίες μετά τη λήξη της 1ης Μακράς Αναρρωτικής Άδειας) δε με ενδιαφέρει πλέον προσωπικά καθότι αποστρατεύομαι, οφείλω να πω ότι οι αλλαγές που επιφέρει στο ΝΔ 1400/1973 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!! Αλλάζει αυτό το κουραστικό, δαπανηρό και περιττό καθεστώς του πήγαινε-έλα στην ΑΣΥΕ, το οποίο ταλαιπωρούσε το προσωπικό που βρισκόταν σε φάση κρίσης σωματικής ικανότητας και έπρεπε να μεταβεί από το Φρουραρχείο της περιοχής του στην ΑΣΥΕ και μετά πίσω στο στρατιωτικό νοσοκομείο που τον παρακολουθούσε και μετά πάλι στην ΑΣΥΕ, ειδικά για όσα Στελέχη υπηρετούσαν εκτός Φρουράς Αθηνών, όπως συνέβη με εμένα 3 φορές στο παρελθόν, να κατεβαίνω από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, για να γνωματεύσει η ΑΣΥΕ ότι πρέπει να ξανανέβω στη Θεσσαλονίκη για να με εξετάσουν οι θεράποντες γιατροί μου, ενώ θα μπορούσα να πάνω από το Φρουραρχείο Θεσσαλονίκης (που με παρακολουθούσε) απευθείας στο 424 ΓΣΝΕ, όπως πολύ σωστά ρυθμίζει η παράγραφος 1 του εν λόγω άρθρου ότι θα ισχύει εφεξής.
    Έτσι, θα αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία για το προσωπικό, ενώ η οικονομική δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου θα περιοριστεί σημαντικά, αφού πρόκειται να καταργηθούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

    Σε κάθε περίπτωση και σχετικά με τις υπόλοιπες παραγράφους του άρθρου 24, πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της απόταξης Στελεχών (ΕΔ και ΕΛΑΣ) από την Υπηρεσία για λόγους υγείας ή από νόσημα ή τραύμα, που προήλθαν κατά την εκτέλεση καθηκόντων ή κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.
    Δεν είναι δυνατό Στρατιωτικός ή Αστυνομικός υπάλληλος να τραυματίζεται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας (περιπολία φύλαξης των συνόρων, τραυματισμός σε επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, τραυματισμός σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες για μεταφορά ιδιωτών ασθενών με υπηρεσιακή μέσα κατ’ εφαρμογή του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στα σύνορα, καταδίωξη ληστών κλπ), δηλαδή την ώρα που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο με αυταπάρνηση και προσήλωση τα αγαθά της ασφάλειας και της προστασίας, οι Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τους πετάει με αποστρατεία στο δρόμο, με προκλητικό, ιταμό και απάνθρωπο τρόπο, την ίδια στιγμή που το ΚΕΠΑ (ετέρα ισότιμη υγειονομική υπηρεσία του ιδίου Κράτους) να γνωματεύει ότι ο τραυματισμός είναι Εργατικό Ατύχημα, άρα μπορεί να εργαστεί στο Δημόσιο με το τραύμα που φέρει.

    Είναι ντροπή, απανθρωπιά και έλλειψη σεβασμού σε όλους εκείνους του δημόσιους λειτουργούς που έχουν αναλάβει στις πλάτες τους την ασφάλεια της χώρας και την προστασία των πολιτών, η δημοκρατική πολιτεία να τους αντιμετωπίζει και να τους συμπεριφέρεται τόσο άπονα και τόσο αδιάφορα, επειδή κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι έτσι το σκέφτηκαν και έτσι το αποφάσισαν μέσα από τα ζεστά και γεμάτα ασφάλεια γραφεία τους, μη έχοντας καμιά επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας που βιώνουν όλοι εκείνοι που καθημερινά κινδυνεύει η ζωή τους για να εκτελούν ευσυνείδητα το καθήκον του προς την πατρίδα τους και αγνοώντας ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που αποφασίζουν για τις τύχες των άλλων, πως πιθανή απόταξη από το Σώμα των Στελεχών των ΕΔ και της ΕΛΑΣ που τραυματίστηκαν εν ώρα καθήκοντος, θα αφήσει στο δρόμο, εκτός από τους ίδιους και την οικογένειά τους, η οποία εξαρτάται οικονομικά από αυτούς.
    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ.
    Μοιάζει με καθεστώς απαρτχάιντ και δεν τιμά μια χωρά σαν την Ελλάδα που θέλει να λέγεται ότι είναι δημοκρατική και κοινωνία δικαίου και ίσων ευκαιριών.
    ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΤΟ, ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ.

    Προσωπικά οδεύω προς την αποστρατεία με ομαλές και φυσιολογικές διαδικασίες και δεν έχω μπερδέματα με τέτοιες καταστάσεις.
    Όμως το σωστό, το δίκαιο και το ηθικό πρέπει να λέγεται!!!

    Συνάδελφοι των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας δίνουν καθημερινά μάχη για την Εθνική Άμυνα και την εδαφική μας ακεραιότητα, την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για την ασφάλεια των Ελλήνων, με προσήλωση στο καθήκον, με αυταπάρνηση, με κίνδυνο της ζωής τους και με ένα φόρο τιμής αίματος συχνό και σκληρό στην εκτέλεση του καθήκοντος.
    ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΞΑΓΡΥΠΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!
    ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΘΙΞΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ, ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ, ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ (ΑΝ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΠΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΑΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, άρα ανάλογη τροποποίηση του άρθρου 6,7 και 8 του ΝΔ 1400/1973) ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΑΜΕΣΑ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

    Τα καλά και τα θετικά θα τα επαινούμε, όπως το γεγονός των αλλαγών που θα επιφέρει εφεξής η παράγραφος 1 του παρόντος άρθρου.
    Τα κακώς κείμενα όμως θα τα καταγγέλλουμε, θα σας τα επισημαίνουμε και θα σας προτείνουμε λύσεις και ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα όλα όσα έγραψα στο παρόν σχόλιο για την απαξιωτική απόταξη συναδέλφων που τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και αποτάσσονται από το Σώμα απαξιωτικά και άκαρδα και όπως ενήργησα με το σχόλιό μου για το άρθρο 53 του παρόντος ν/σ, στο οποίο με μεγάλη μας απογοήτευση και προβληματισμό διαπιστώσαμε πως δεν περιλαμβάνεται ούτε αυτή τη φορά ρύθμιση για τον καταληκτικό βαθμό των Αξιωματικών Ελαφράς Υπηρεσίας Αποφοίτων ΑΣΣΥ, παρά το γεγονός ότι η μη προαγωγή τους κρίθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την 1578/30-9-2021 Απόφασή του ότι αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ωστόσο να εμμένει στην άσκηση έφεσης ενώπιων του ΣτΕ, για υπόθεση (βαθμολογική εξέλιξη Στελεχών των ΕΔ) που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα εκδίκασης του ΣτΕ, καθότι δεν αφορά θέμα απόταξης ή μονιμοποίηση, ενώ εσείς ο ίδιος κύριε υπουργέ σε απάντησή σας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο την 25 Απρ 22 απαντήσατε ότι μετά και την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών της 30-9-2022 που μας δικαίωσε, το ζήτημά μας εξετάζεται από τις νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ για να βρεθεί λύση.

    Καλή χρονιά.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 12:08 | Παπαδόπουλος Δημήτριος (Αποστρατος Υπαρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας, παθών κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας και Ένεκα αυτής)

    Παπαδόπουλος Δημήτριος
    (Αστυνομικός εν αποστρατεία μετά από εφαρμογή της παρ. 6 του Άρθρου 24, από τραυματισμό που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας και Ένεκα αυτής ως παθών στο καθήκον)
    Το σχέδιο νόμου το οποίο καταθέσατε σε δημόσια διαβούλευση με ΘΕΜΑ «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΑΚΡΑΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» αφορά και το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού που υπηρετεί καθημερινά στο δρόμο αντιμετωπίζοντας την βαριά εγκληματικότητα με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
    Με το άρθρο 2 του Ν. 4609 / 2019 αντικαταστηθηκε η παρ. 6 του Ν.Δ. 1400/1973 δίνοντας το δικαίωμα στο ενστολο προσωπικό που κρίνεται ανίκανο για την στρατιωτική (ή αστυνομική) υπηρεσία να παραμένει στο σώμα σε θέση υπηρεσίας γραφείου μετά από το αίτηση στον Ανώτατο κατά κλάδο Συμβούλιο το οποίο και όφειλε να την δεχτεί.
    Αρχικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι με το Άρθρο 24 με ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΑΝ αυτεπαγγελτα από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, από τραύμα που προήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Με τραυματησαν στο καθήκον κατά τη μετάβαση μου σε σήμα που μου είχε δώσει το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για ληστεία σε γνωστό σουπερμάρκετ.
    Με το σχέδιο Νόμου που καταθέσατε δίνεται το δικαίωμα στις Υγειονομικές Επιτροπές να αποστρατευσουν το Στρατιωτικό ή Αστυνομικό προσωπικό που υπηρέτησε το Ελληνικό Κράτος επειδή τυγχάνει κάποιας σωματικής ανικανότητας ποσό δε μάλλον όταν τον τραυματησαν στο καθήκον.
    Αναφερόμενος στο παρόν σχέδιο Νόμου, σε ότι αφορά το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, παραβιάζεται η Ισότητα στην εργασία για λόγους αναπηρίας ή μακροχρόνιας πάθησης όπως αυτό αναφέρετε σε Ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώθηκε στο Ν. 4443/2016. Με αποστρατευσαν από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στα 31 μου έτη επειδή με τραυματησαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής!
    Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με το πρώτο μνημόνιο, καταργήθηκε η σύνταξη του Δημισιου για όσους εντάσσονται με οποιονδήποτε τροπο στο Δημόσιο από την 01-01-2011. Έτσι με το Ν. 3865/2010 οι Υπαστυνομοι, Ανθυπολοχαγοι, Αστυφύλακες και το κατώτερο αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό που εισάγονται – κατατάσσονται από την 01.01.2011 και έπειτα στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και στις Ένοπλες Δυνάμεις αντίστοιχα, υπάγονται αυτοδικαίως στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΕΦΚΑ) και υπηρετούν με σχέση εργασίας ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.). Αυτό σημαίνει ότι οι γνωματεύσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού ξηράς, δεν έχουν καμία ισχύ για την συνταξιοδοτηση των παθόντων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
    Δεν συνταξιοδοτουνται όσοι κατέστησαν ΑΝΙΚΑΝΟΙ για υπηρεσία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ΑΛΛΑ από το τοπικό ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Τοπικό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ πλέον) της περιοχής διαμονής του εν αποστρατεία Στελέχους. Η δε κρίση σωματικής Ικανότητας για εργασία γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το ΚΕΠΑ της περιοχής διαμονής του πρώην αστυνομικου ή στρατιωτικού μετά την ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ.
    Οι υπηρεσιακες γνωματεύσεις των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών που κρίνουν το ενστολο προσωπικό ΑΝΙΚΑΝΟ για υπηρεσία δεν έχουν καμία ισχύ στο ΚΕΠΑ. Όταν εξετάστηκα από το ΚΕΠΑ μου ανέφεραν ότι δεν τους αφορούν οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών της Αστυνομίας.
    Αποτέλεσμα αυτού να αποστρατευονται στρατιωτικοί και αστυνόμοι από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές λόγω Ανικανότητας για υπηρεσία και τα ΚΕΠΑ να τους κρίνουν Ικανούς για εργασία.
    Ο τραυματισμός κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, μεταφράζεται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ως ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ και ο ενστολος τυγχάνει μεταχείρισης ως ιδιωτικός υπάλληλος και όχι ως ενστολος που κρίθηκε παθών κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΘΩΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. Με δικαστικές αποφάσεις κρίθηκε ότι για τον τραυματισμό μου είναι υπαίτιο το Ελληνικό κράτος και η Ελληνική Αστυνομία. Για τρία διαβιώνω χωρίς εισόδημα εξαιτίας των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών που εφάρμοσαν τις παρ. 6 και 8 του άρθρου 24 του Ν. Δ. 1400/1973 που επαναφέρετε στο σχέδιο νόμου.Με αποστράτευσε η Αναθεωρητική Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ επικαλούμενη το άρθρο 24 του Ν.Δ. 1400/1973 που επαναφέρετε με το παρών σχέδιο νόμου διατάξεις οι οποίες είχαν καταργηθεί με το άρθρο 2 του Ν. 4609/2019.
    Μετά την αποστρατεία μου λόγω τραυματισμού κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, έγιναν αυτεπαγγελτα από την Ελληνική Αστυνομία (Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης /Τμήμα Συντάξεων) διαδικασίες για συνταξιοδοτηση στα 31! μου έτη. Λόγω εισαγωγής μου στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας το έτος 2011 δεν είχε καμία ισχύ η γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας και το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Τοπικό κατάστημα ΕΦΚΑ) με παρέπεμψε στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) το οποίο με έκρινε για εργατικό ατύχημα και όχι υπηρεσιακο ατύχημα, ως ΙΚΑΝΟ για εργασία χωρίς δικαίωμα σύνταξης με την αιτιολογία ότι δεν πιστοποιεί ποσοστό Αναπηρίας.
    ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΝΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 2010 ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
    Η Υγειονομική Επιτροπή με έκρινε ΑΝΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ και ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΟ ΑΛΛΑ το ΚΕΠΑ έκρινε ΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αποτέλεσμα αυτού να βρίσκομαι για 3 έτη χωρίς εισόδημα και για ένα έτος να ΔΙΑΜΕΝΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
    Η Αίτηση ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ήταν απορριπτική με αιτιολογία ότι δεν έχω ποσοστό αναπηρίας.
    Με τις υπ’αριθμ. 1077/2022 & 1088 /2022 Αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η αποστρατεία μου και η απόλυση μου από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας κρίθηκε παράνομη, αλλά η αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ δεν συμμορφώθηκε προς τις δικαστικές αποφάσεις κατά παράβαση καθήκοντος με αποτέλεσμα να αναμένω νέες δικαστικές στο Διοικητικό Εφετείο καθώς και από τα ποινικά και αστικά δικαστήρια.
    Οι παρ. 6 & 8 του Ν.Δ. 1400/1973 που θέλετε επαναφέρετε είναι ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ για τους μάχιμους αστυνομικούς.
    Στατιστικά η υπηρεσία που υπηρετούσα έχει 4.000 τραυματισμούς (επίσημα στοιχεία σε ημερίδα υγειονομικών αστυνομικων) ετήσιος και τους περισσότερους νεκρούς από την ίδρυση του σώματος. Να επισημάνω ότι η υπηρεσία διανύει τον δωδέκατο (12) χρόνο από την ίδρυση της. Παρόλα αυτά μετράμε τους περισσότερους νεκρούς κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.
    Με τραυματησαν στο καθήκον επειδή δεν αθέτησα τον Όρκο μου, προστατευοντας τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και η Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ με ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΕ.
    Η κατάργηση των παρ. 7 & 8 του Άρθρου 24 και η μη αντικατάσταση των παρ. 1 & 6 του ίδιου άρθρου περί αυτεπαγγελτης αποστρατείας, που αναφέρω παραπάνω είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ως ένδειξη ΣΕΒΑΣΜΟΥ σε αυτούς που φυλάνε ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ και καθημερινά είναι παρόν όλο το 24ωρο για τη διαφύλαξη τις έννομης τάξης και των συνόρων μας! Μην αφήνεται στο ΕΛΕΟΣ στρατιωτικούς και αστυνομικούς που τραυματιστηκαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας… Είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε ως ένδειξη σεβασμού.
    Στη διάθεσή σας εφόσον επιθυμείτε να σας παραδώσω Δικαστικές Αποφάσεις, Πορίσματα Ανεξάρτητων Αρχών του Ελληνικού Κράτους, Ε.Δ.Ε , Αποφάσεις, Γνωματεύσεις και Απαντήσεις από τη ΒτΕ.
    Υπαρχιφυλακας ε.α.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:39 | Μαριέττα Μιχαήλ Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Διαβήτη Σαλαμίνας Γλυκιά Ζωή με Δράση, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

    Με την παράγραφο 8 του άρθρου 23 ουσιαστικά επανέρχονται αναχρονιστικές και άδικες διατάξεις για όσα Στελέχη εμφανίσουν κάποιο ανίατο νόσημα όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Συντασσόμαστε με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) που έχει ήδη αναρτηθεί και σας έχει γνωστοποιηθεί και απαιτούμε την κατάργηση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και τη συνέχιση της ισχύος των σχετικών διατάξεων του νόμου 4609/2019.

  • 26 Δεκεμβρίου 2022, 20:11 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

    Το σχέδιο νόμου το οποίο καταθέσατε σε δημόσια διαβούλευση με ΘΕΜΑ «ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΑΚΡΑΣ ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» αφορά και το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού που υπηρετεί καθημερινά στο δρόμο αντιμετωπίζοντας την βαριά εγκληματικότητα με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
    Με το άρθρο 2 του Ν. 4609 / 2019 αντικαταστηθηκε η παρ. 6 του Ν.Δ. 1400/1973 δίνοντας το δικαίωμα στο ενστολο προσωπικό που κρίνεται ανίκανο για την στρατιωτική (ή αστυνομική) υπηρεσία να παραμένει στο σώμα σε θέση υπηρεσίας γραφείου μετά από το αίτηση στον Ανώτατο κατά κλάδο Συμβούλιο το οποίο και όφειλε να την δεχτεί.
    Αρχικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι με το Άρθρο 24 με ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΑΝ αυτεπαγγελτα από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, από τραύμα που προήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Με τραυματησαν στο καθήκον κατά τη μετάβαση μου σε σήμα που μου είχε δώσει το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για ληστεία σε γνωστό σουπερμάρκετ.
    Με το σχέδιο Νόμου που καταθέσατε δίνεται το δικαίωμα στις Υγειονομικές Επιτροπές να αποστρατευσουν το Στρατιωτικό ή Αστυνομικό προσωπικό που υπηρέτησε το Ελληνικό Κράτος επειδή τυγχάνει κάποιας σωματικής ανικανότητας ποσό δε μάλλον όταν τον τραυματησαν στο καθήκον.
    Αναφερόμενος στο παρόν σχέδιο Νόμου, σε ότι αφορά το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, παραβιάζεται η Ισότητα στην εργασία για λόγους αναπηρίας ή μακροχρόνιας πάθησης όπως αυτό αναφέρετε σε Ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώθηκε στο Ν. 4443/2016. Με αποστρατευσαν από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στα 31 μου έτη επειδή με τραυματησαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής!
    Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με το πρώτο μνημόνιο, καταργήθηκε η σύνταξη του Δημισιου για όσους εντάσσονται με οποιονδήποτε τροπο στο Δημόσιο από την 01-01-2011. Έτσι με το Ν. 3865/2010 οι Υπαστυνομοι, Ανθυπολοχαγοι, Αστυφύλακες και το κατώτερο αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό που εισάγονται – κατατάσσονται από την 01.01.2011 και έπειτα στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και στις Ένοπλες Δυνάμεις αντίστοιχα, υπάγονται αυτοδικαίως στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΕΦΚΑ) και υπηρετούν με σχέση εργασίας ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.). Αυτό σημαίνει ότι οι γνωματεύσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού ξηράς, δεν έχουν καμία ισχύ για την συνταξιοδοτηση των παθόντων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
    Δεν συνταξιοδοτουνται όσοι κατέστησαν ΑΝΙΚΑΝΟΙ για υπηρεσία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ΑΛΛΑ από το τοπικό ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Τοπικό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ πλέον) της περιοχής διαμονής του εν αποστρατεία Στελέχους. Η δε κρίση σωματικής Ικανότητας για εργασία γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το ΚΕΠΑ της περιοχής διαμονής του πρώην αστυνομικου ή στρατιωτικού μετά την ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ.
    Οι υπηρεσιακες γνωματεύσεις των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών που κρίνουν το ενστολο προσωπικό ΑΝΙΚΑΝΟ για υπηρεσία δεν έχουν καμία ισχύ στο ΚΕΠΑ. Όταν εξετάστηκα από το ΚΕΠΑ μου ανέφεραν ότι δεν τους αφορούν οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών της Αστυνομίας.
    Αποτέλεσμα αυτού να αποστρατευονται στρατιωτικοί και αστυνόμοι από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές λόγω Ανικανότητας για υπηρεσία και τα ΚΕΠΑ να τους κρίνουν Ικανούς για εργασία.
    Ο τραυματισμός κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, μεταφράζεται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ως ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ και ο ενστολος τυγχάνει μεταχείρισης ως ιδιωτικός υπάλληλος και όχι ως ενστολος που κρίθηκε παθών κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΘΩΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. Με δικαστικές αποφάσεις κρίθηκε ότι για τον τραυματισμό μου είναι υπαίτιο το Ελληνικό κράτος και η Ελληνική Αστυνομία. Για τρία διαβιώνω χωρίς εισόδημα εξαιτίας των γνωματεύσεων των Υγειονομικών Επιτροπών που εφάρμοσαν τις παρ. 6 και 8 του άρθρου 24 του Ν. Δ. 1400/1973 που επαναφέρετε στο σχέδιο νόμου.

    Με αποστράτευσε η Αναθεωρητική Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ επικαλούμενη το άρθρο 24 του Ν.Δ. 1400/1973 που επαναφέρετε με το παρών σχέδιο νόμου διατάξεις οι οποίες είχαν καταργηθεί με το άρθρο 2 του Ν. 4609/2019.
    Μετά την αποστρατεία μου λόγω τραυματισμού κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, έγιναν αυτεπαγγελτα από την Ελληνική Αστυνομία (Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης /Τμήμα Συντάξεων) διαδικασίες για συνταξιοδοτηση στα 31! μου έτη. Λόγω εισαγωγής μου στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας το έτος 2011 δεν είχε καμία ισχύ η γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας και το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Τοπικό κατάστημα ΕΦΚΑ) με παρέπεμψε στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) το οποίο με έκρινε για εργατικό ατύχημα και όχι υπηρεσιακο ατύχημα, ως ΙΚΑΝΟ για εργασία χωρίς δικαίωμα σύνταξης με την αιτιολογία ότι δεν πιστοποιεί ποσοστό Αναπηρίας.
    ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΝΣΤΟΛΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΣΕ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 2010 ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
    Η Υγειονομική Επιτροπή με έκρινε ΑΝΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ και ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΟ ΑΛΛΑ το ΚΕΠΑ έκρινε ΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ. Αποτέλεσμα αυτού να βρίσκομαι για 3 έτη χωρίς εισόδημα και για ένα έτος να ΔΙΑΜΕΝΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
    Η Αίτηση ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ήταν απορριπτική με αιτιολογία ότι δεν έχω ποσοστό αναπηρίας.
    Με τις υπ’αριθμ. 1077/2022 & 1088 /2022 Αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η αποστρατεία μου και η απόλυση μου από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας κρίθηκε παράνομη, αλλά η αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ δεν συμμορφώθηκε προς τις δικαστικές αποφάσεις κατά παράβαση καθήκοντος με αποτέλεσμα να αναμένω νέες δικαστικές στο Διοικητικό Εφετείο καθώς και από τα ποινικά και αστικά δικαστήρια.
    Οι παρ. 6 & 8 του Ν.Δ. 1400/1973 που θέλετε επαναφέρετε είναι ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ για τους μάχιμους αστυνομικούς.
    Στατιστικά η υπηρεσία που υπηρετούσα έχει 4.000 τραυματισμούς (επίσημα στοιχεία σε ημερίδα υγειονομικών αστυνομικων) ετήσιος και τους περισσότερους νεκρούς από την ίδρυση του σώματος. Να επισημάνω ότι η υπηρεσία διανύει τον δωδέκατο (12) χρόνο από την ίδρυση της. Παρόλα αυτά μετράμε τους περισσότερους νεκρούς κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.
    Με τραυματησαν στο καθήκον επειδή δεν αθέτησα τον Όρκο μου, προστατευοντας τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και η Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ με ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΕ.
    Η κατάργηση των παρ. 7 & 8 του Άρθρου 24 και η μη αντικατάσταση των παρ. 1 & 6 του ίδιου άρθρου περί αυτεπαγγελτης αποστρατείας, που αναφέρω παραπάνω είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ως ένδειξη ΣΕΒΑΣΜΟΥ σε αυτούς που φυλάνε ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ και καθημερινά είναι παρόν όλο το 24ωρο για τη διαφύλαξη τις έννομης τάξης και των συνόρων μας! Μην αφήνεται στο ΕΛΕΟΣ στρατιωτικούς και αστυνομικούς που τραυματιστηκαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας… Είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε ως ένδειξη σεβασμού.
    Στη διάθεσή σας εφόσον επιθυμείτε να σας παραδώσω Δικαστικές Αποφάσεις, Πορίσματα Ανεξάρτητων Αρχών του Ελληνικού Κράτους, Ε.Δ.Ε , Αποφάσεις, Γνωματεύσεις και Απαντήσεις από τη ΒτΕ.
    Υπαρχιφυλακας ε.α.

  • 26 Δεκεμβρίου 2022, 19:01 | Δημήτριος Παπαδόπουλος

    Το σχέδιο νόμου το οποίο καταθέσατε σε δημόσια διαβούλευση αφορά και το συνόλου του αστυνομικού προσωπικού στις διατάξεις που προβλέπονται για τις αναρρωτικές άδειες.
    Με το άρθρο 2 του Ν. 4609/2019 καταργήθηκαν οι διατάξεις Άρθρου 24 (παρ. 7 & 8) που επέτρεπαν στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή (Στράτου ξηράς ή Αποστρατείας) να αποστρατευτει το αστυνομικό προσωπικό για λόγους υγείας.
    Αρχικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι με το Άρθρο 24 του Ν.Δ. 1400/1973 με ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΑΝ αυτεπαγγελτα από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, από τραύμα που προήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης Υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Με τραυματησαν στο καθήκον κατά τη μετάβαση μου σε σήμα που μου είχε δώσει το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για ληστεία σε γνωστό σουπερμάρκετ.
    Με το ν. 3865/2010 οι Υπαστυνομοι, Ανθυπολοχαγοι, Αστυφύλακες και κατώτερο αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό που εισάγονται – κατατάσσονται από την 01.01.2011 στην Ελληνική Αστυνομία και στις Ένοπλες Δυνάμεις αντίστοιχα, υπάγονται αυτοδικαίως στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή του πρώην ΕΤΑΑ και υπηρετούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι οι γνωματεύσεις των Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού ξηράς, δεν έχουν καμία ισχύ για την συνταξιοδοτηση των παθόντων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Δεν συνταξιοδοτουνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά από το τοπικό ΙΚΑ – ΕΤΑΜ της περιοχής τους. Η δε κρίση σωματικής Ικανότητας για εργασία γίνεται αποκλειστικά και μόνο από το ΚΕΠΑ της περιοχής του αστυνομικου ή στρατιωτικού μετά της Αποστρατεία. Οι γνωματεύσεις των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών δεν έχουν καμία ισχύ στο ΚΕΠΑ. Αποτέλεσμα αυτού να αποστρατευονται στρατιωτικοί και αστυνόμοι από της Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές λόγω Ανικανότητας και τα ΚΕΠΑ να τους κρίνουν Ικανούς για εργασία. Ο τραυματισμός κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, μεταφράζεται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ως εργατικό ατύχημα και ο ενστολος τυγχάνει μεταχείρισης ως ιδιωτικός υπάλληλος!
    Με αποστράτευσε η Αναθεωρητική Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ επικαλούμενη το άρθρο 24 του Ν.Δ. 1400/1973 που επαναφέρετε με το παρών σχέδιο νόμου, μετά την κατάργηση με το άρθρο 2 του Ν. 4609/2019.
    Μετά την αποστρατεία μου λόγω τραυματισμού κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, έγιναν αυτεπαγγελτα από την Ελληνική Αστυνομία διαδικασίες για συνταξιοδοτηση στα 30! μου έτη. Λόγω εισαγωγής μου στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας το έτος 2011 δεν είχε καμία ισχύ η γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας και το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Τοπικό κατάστημα ΕΦΚΑ) με παρέπεμψε στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) το οποίο με έκρινε για εργατικό ατύχημα και όχι υπηρεσιακο ατύχημα, ως ΙΚΑΝΟ για εργασία χωρίς δικαίωμα σύνταξης με την αιτιολογία ότι δεν πιστοποιεί ποσοστό Αναπηρίας.
    Η Υγειονομική Επιτροπή με έκρινε Ανίκανο για εργασία και Αποστρατευτεο και το ΚΕΠΑ έκρινε ότι είμαι ικανός για εργασία. Αποτέλεσμα αυτού να βρίσκομαι για 3 έτη χωρίς εισόδημα και για ένα έτος να ΔΙΑΜΕΝΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
    Με τις υπ’αριθμ. 1077/2022 & 1088 /2022 Αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η αποστρατεία μου και η απόλυση μου από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας κρίθηκε παράνομη, αλλά η αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ δεν συμμορφώθηκε προς τις δικαστικές αποφάσεις κατά παράβαση καθήκοντος με αποτέλεσμα να αναμένω νέες δικαστικές στο Διοικητικό Εφετείο καθώς και από τα ποινικά και αστικά δικαστήρια.
    Οι παρ. 7 & 8 του Ν.Δ. 1400/1973 που επαναφέρετε είναι ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ για τους μάχιμους αστυνομικούς. Στατιστικά η υπηρεσία που υπηρετούσα έχει 4.000 τραυματισμούε ετήσιος και τους περισσότερους νεκρούς από την ίδρυση του σώματος.
    Με τραυματησαν στο καθήκον επειδή δεν αθέτησα τον Όρκο μου, προστατευοντας τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και η Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛΑΣ με ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΕ. ΤΡΙΑ έτη είμαι ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ και ένα έτος βρισκόμουν χωρίς ΣΤΕΓΗ επειδή με έκριναν έναν νόμο που είχε καταργηθεί και με το παρόν σχέδιο νόμου το επαναφέρετε….
    Η κατάργηση της αυτεπαγγελτης αποστρατεία που αναφέρω παραπάνω είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ως ένδειξη ΣΕΒΑΣΜΟΥ σε αυτούς που φυλάνε ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ και καθημερινά είμαι παρόν όλο το 24ωρο για τη διαφύλαξη τις έννομης τάξης και των συνόρων μας!

  • 26 Δεκεμβρίου 2022, 18:54 | Νικος

    Κύριοι του Υπεθα… Ποία μέριμνα γίνετε ακριβώς όταν πετάτε στο δρόμο άτομα με ανίατα νοσήματα….θα τα βρείτε μπροστά σας εαν νομίζετε ότι θα μείνουμε άπραγη… Η νομοθεσία και οι ευρωπαϊκή νόμοι αλλά λένε…

  • 24 Δεκεμβρίου 2022, 01:44 | ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

    Με την παράγραφο 8 του άρθρου 23 ουσιαστικά επανέρχονται αναχρονιστικές και άδικες διατάξεις για όσα Στελέχη εμφανίσουν κάποιο ανίατο νόσημα όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Συντασσόμαστε με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) που έχει ήδη αναρτηθεί και σας έχει γνωστοποιηθεί και απαιτούμε την κατάργηση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και τη συνέχιση της ισχύος των σχετικών διατάξεων του νόμου 4609/2019.

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 14:43 | Μιχάλης

    Στην παράγραφο 8 αναφέρεται ότι κάθε ανίατο νόσημα, καθιστά το στέλεχος ανίκανο για την ενεργο υπηρεσία και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Να επανεξεταστεί η διατύπωση της παραγράφου καθώς υπάρχουν ανίατα νοσήματα π.χ. καρκίνος σε θυροειδή, τα οποία ναι μεν είναι ανίατα αλλά δεν καθιστούν το στέλεχος ανίκανο για υπηρεσία γραφείου.

  • Λαμβάνοντας υπόψη:
    • την παρ. 6 του Άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με την οποία «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας», συνταγματικές επιταγές και απαιτήσεις της εθνικής μας νομοθεσίας, όπως:
    • τον ν.4488/2017, ο οποίος αναφέρει στο άρθρο 68 «Νομοπαραγωγική διαδικασία, ανάλυση συνεπειών ρυθμίσεων και παραγωγή επίσημων στατιστικών για τα ΑμεΑ» τα εξής: «1. Κατά το στάδιο της νομοπαραγωγικής διαδικασίας τα αρμόδια όργανα συνεκτιμούν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης σχεδίων νόμου, συνεργάζονται με το Συντονιστικό Μηχανισμό του άρθρου 69 και με το Κεντρικό Σημείο Αναφοράς του άρθρου 70 και τελούν σε διαβούλευση με αναγνωρισμένες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, με άτομα και με ομάδες ατόμων που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα των ΑμεΑ […]»
    • τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012), με τον οποίο η χώρα μας κύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλο που τη συνοδεύει, γεγονός που συνεπάγεται την εφαρμογή της σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο,

    η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την επαναφορά απαρχαιωμένης διάταξης, η οποία είχε καταργηθεί από το 2019, σχετικά με την υποχρεωτική αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που εμφανίσουν ανίατο νόσημα!!
    Πιο συγκεκριμένα, στην παρ. 8 του άρθρου 23 «Λήξη πρώτης μακράς αναρρωτικής άδειας – Τροποποίηση άρθρου 24 ν.δ. 1400/1973» αναφέρεται το εξής: «Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο, ο αξιωματικός είναι σωματικώς ανίκανος – αποστρατευτέος και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία».
    Επιπρόσθετα, στην παρ. 2 του άρθρου 24 «Λήξη δεύτερης ή τρίτης μακράς αναρρωτικής άδειας – Τροποποίηση άρθρου 25 ν.δ. 1400/1973» αναφέρεται ρητά ότι: «2. Αναλόγως της γνωμάτευσης της Επιτροπής εφαρμόζονται οι παρ. 2, 6, 7 και 8 του άρθρου 24».
    Δηλαδή σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, αν ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια της θητείας του εμφανίσει χρόνια πάθηση, όπως σακχαρώδη διαβήτη, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α. οι οποίες αποτελούν ανίατα νοσήματα, τότε κρίνεται ανίκανος και υποχρεωτικά αποστρατεύεται!

    Θεωρούμε άδικη την κατάργηση της τροποποίησης που είχε επέλθει στην παρ. 6 του άρθρου 24 του ν.δ. 1400/1973 με το άρθρο 2 του ν.4609/2019, η οποία ανέφερε τα εξής:
    «6. Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο ή ότι το τραύμα του ιάθηκε μεν αλλά η φύση του τον καθιστά σωματικά ανίκανο για τη στρατιωτική υπηρεσία, ο αξιωματικός, εφόσον επιθυμεί την υπαγωγή του στις καταστάσεις των άρθρων 14 έως 16, υποβάλλει μέσα σε δέκα (10) ημέρες σχετική αίτηση.
    Το Ανώτατο κατά κλάδο Συμβούλιο:
    α. Αποδέχεται την αίτηση, υπάγει τον αξιωματικό σε μία από τις καταστάσεις αυτές, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις και διαδικασίες, εξαιρουμένης της εκ νέου παραπομπής του ενώπιον της Επιτροπής και τον τοποθετεί σε θέση, αναλόγως του βαθμού και της ειδικότητάς του,
    β. αν η προθεσμία υποβολής της αίτησης παρήλθε άπρακτη, αποφασίζει την αποστρατεία του αξιωματικού.».
    2. Οι παράγραφοι 7 και 8 του άρθρου 24 καταργούνται».

    Δεν είναι κατανοητός ο λόγος που επανήλθε αυτολεξεί μία ήδη καταργημένη, από το 2019, αναχρονιστική διάταξη του 1973, η οποία ουσιαστικά, «τιμωρεί» όσα Στελέχη εμφανίσουν χρόνια πάθηση χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλη θέση, όπως είναι η υπηρεσία εδάφους, η υπηρεσία γραφείου ή η ελαφριά υπηρεσία, αλλά τους οδηγεί χωρίς δεύτερη σκέψη σε αποστράτευση.
    Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στην επαναφορά σε ισχύ αναχρονιστικών διατάξεων που αντιβαίνουν στο Ελληνικό Σύνταγμα και στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και απαιτεί την κατάργηση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και τη συνέχιση της ισχύος των σχετικών διατάξεων του νόμου 4609/2019.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 20:25 | ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    «Μέριμνα του προσωπικού των ΕΔ κ.λ.π. »
    Ο τίτλος του υπόψη νομοσχεδίου, από μόνος του (Μέριμνα=Φροντίδα, έγνοια, σκέψη, πρόνοια) υποδηλώνει ότι σκοπός του εισηγητή και του νομοθέτη, είναι να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού με απότοκο την ποιότητα της ζωής του.Οι τροποποιήσεις των άρθρων 24 και 25 καθώς και τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 79 παρα. 1 (Μεταβατικές διατάξεις), κάθε άλλο, παρά ανταποκρίνονται κατά τη γνώμη μου στον τίτλο του νομοσχεδίου για τους παρακάτω λόγους τους οποίους παραθέτω (υπό μορφή ερωτημάτων):1) Πόσο αρνητικά επηρεάζει τη μαχητική ικανότητα των ΕΔ ο υφιστάμενος (μικρός) αριθμός «ελαφράς υπηρεσίας ή υπηρεσίας γραφείου;» 2) Ποιο το όφελος της υπηρεσίας από την αποστρατεία αυτών;3) Πώς θα καλυφθούν οι κενές αυτές θέσεις; Με μάχιμους ίσως που θα τους στερηθούν οι μάχιμες μονάδες; 4) Πόσο ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ είναι οι ΕΥ ή ΥΓ όταν επί χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επιτελεία, γραφεία κ.λ.π. αγόγγυστα και με μεγάλη επιτυχία και πολλοί δε απ’ αυτούς έχουν προχωρήσει και σε απόκτηση και άλλου πτυχίου ή μεταπτυχιακού κ.λ.π.;5) Ποιος ο λόγος να καταργηθεί η ευεργετική και ανθρώπινη τροποποίηση που έγινε με τον Ν.4609/2019 και να επαναφέρεται (και μάλιστα με ανελαστική ενίσχυση) το αναχρονιστικό άρθρο 24 του Ν. 1400/73 μετά από μισό αιώνα; 6) Σε ποια άλλη υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, απολύονται υπάλληλοι όταν νοσήσουν ή έχουν κάποιο ατύχημα;7) Γιατί δεν προβλέπεται, τουλάχιστον μετάταξη των Στελεχών αυτών σε άλλη θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εφόσον κρίνονται ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ για το στράτευμα;8) Πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους, όταν θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το θέμα της υγείας τους, κοινωνικό, ανθρωπιστικό, και οικονομικό μαρασμό, ακόμη (ίσως) και ρατσιστική συμπεριφορά από τον κοινωνικό τους περίγυρο(ότι είναι «άχρηστοι», «γιατί τους έδιωξαν κ.λ.π.);9) Γιατί θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος» Καιάδας», για ανθρώπους που ξεκίνησαν με όνειρα και προσδοκίες να προσφέρουν στην υπηρεσία και στην πατρίδα και τους συνέβη ένα ατύχημα, ή νόσησαν, που όμως δεν τους στέρησαν την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες θέσεις(επιτελεία, γραφεία, κ.λ.π.);10) Γιατί δεν υπάρχει λεπτομερής διευκρίνηση των διαλαμβανομένων στην παρα. 1 του άρθρου 79 (Μεταβατικές διατάξεις) του υπόψη νομοσχεδίου για το ποιους αφορά (τους ήδη υπάρχοντες ΕΥ και ΥΓ ή για όσους κριθούν από τούδε και στο εξής);
    Για τους παραπάνω (και όχι μόνο) λόγους, θα πρέπει: α) το άρθρο 24 του Ν1400/73 να διατηρηθεί όπως τροποποιήθηκε με τον Ν4609/2019, με ανάλογη τροποποίηση του άρθρου 25 του Ν 1400/73. β) Να αφαιρεθεί η παρα. 1 του άρθρου 79(Μεταβατικές διατάξεις) του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 15:25 | ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Γεν. Γραμματεας «Συλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη -Γλυκιά Αγκαλιά-«

    Με την παράγραφο 8 του άρθρου 23 ουσιαστικά επανέρχονται αναχρονιστικές και άδικες διατάξεις για όσα Στελέχη εμφανίσουν κάποιο ανίατο νόσημα όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Συντασσόμαστε με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) που έχει ήδη αναρτηθεί και σας έχει γνωστοποιηθεί και απαιτούμε την κατάργηση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και τη συνέχιση της ισχύος των σχετικών διατάξεων του νόμου 4609/2019.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 15:27 | ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Γεν. Γραμματεας «Συλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη -Γλυκιά Αγκαλιά-«

    Με την παράγραφο 8 του άρθρου 23 ουσιαστικά επανέρχονται αναχρονιστικές και άδικες διατάξεις για όσα Στελέχη εμφανίσουν κάποιο ανίατο νόσημα όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Συντασσόμαστε με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) που έχει ήδη αναρτηθεί και σας έχει γνωστοποιηθεί και απαιτούμε την κατάργηση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και τη συνέχιση της ισχύος των σχετικών διατάξεων του νόμου 4609/2019.

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 11:58 | Μαρία Μελαχροινή Σέλβη Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ροδόπης

    Με την παράγραφο 8 του άρθρου 23 ουσιαστικά επανέρχονται αναχρονιστικές και άδικες διατάξεις για όσα Στελέχη εμφανίσουν κάποιο ανίατο νόσημα όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Συντασσόμαστε με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) που έχει ήδη αναρτηθεί και σας έχει γνωστοποιηθεί και απαιτούμε την κατάργηση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και τη συνέχιση της ισχύος των σχετικών διατάξεων του νόμου 4609/2019.

  • 21 Δεκεμβρίου 2022, 23:40 | Γιωργος

    Δεν είναι μόνο ο διαβήτης είναι στελέχη με εντερικά νόσηματα και βιολογικούς παραγωντες πχ . Τα οποία μπορούν να εργαστούν και εργάζονται στο στρατό το θα γίνει μ αυτούς;! Γιατί Δν διευκρινίζεται το άρθρο 8; οπωσ Και το 7 ποτέ θεωρείται ενα νόσημα ότι ιάθηκε; Όταν κάποιος κάνει βιολογικό και είναι καλά τι θεωρείται ότι ιάθηκε πχ;Τι μέριμνα είναι αυτή που την έχετε βάλει και σαν τίτλο;

  • 21 Δεκεμβρίου 2022, 22:54 | Κωστας

    Να διευκρινιστεί Άμεσα το άρθρο 8. Υπάρχουν στελέχη με ανιατα νοσήματα που έχουν κριθεί ως ΕΥ-ΥΓ και δεν επιβαρύνουν την υπηρεσία; Τι θ γίνει με αυτούς που έχουν ήδη κριθεί; Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν ανίατο νόσημα και ειναι σε διαδικασία κρίσης ; Τι γίνεται με το άρθρο 7 , ποτε θεωρείται ότι κρίνεται ΕΥ-ΥΓ ένα στέλεχος…; Το ένα άρθρο αναιρεί το άλλο ; Δεν υπάρχει διευκρίνιση. Ποτε θεωρείται ανίατο ένα νόσημα ; Μπορεί πχ να έχω ένα ανίατο νόσημα αλλά να μν με εμποδίζει να εργαστώ; Και Γτ να μν μπορώ να εργαστώ στον στρατό και να μπορώ να εργαστώ με το νόσημα αυτό σε άλλη εργασία; Γτ να με δεχτεί με ανίατο νόσημα μια επιχείρηση η ενας προϊστάμενος και ο στρατός όχι;

  • 21 Δεκεμβρίου 2022, 13:02 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΡΑΜΗΛΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

    Την έντονη αντίθεσή της για τα άρθρα 24 και 25 του σχέδιου νόμου εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), καθώς επανέρχονται σε αυτά αναχρονιστικές διατάξεις, οι οποίες, όπως φαίνεται, λειτουργούν «τιμωρητικά» στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εμφανίζουν μία σοβαρή χρόνια πάθηση, όπως είναι και ο Σακχαρώδης Διαβήτης!
    Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 23 αναφέρεται στην παράγραφο 8 ότι: «Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο, ο αξιωματικός είναι σωματικώς ανίκανος – αποστρατευτέος και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία». Επιπλέον, στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 αναφέρεται ρητά ότι: «αναλόγως της γνωμάτευσης της Επιτροπής εφαρμόζονται οι παρ. 2, 6, 7 και 8 του άρθρου 24».
    Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη λοιπόν, αν ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια της θητείας του εμφανίσει Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος αποτελεί ένα ανίατο νόσημα, τότε κρίνεται ανίκανος και αποστρατεύεται!
    Για ποιον λόγο άραγε δε διατηρήθηκε η τροποποίηση που είχε επέλθει στο άρθρο 2 του νόμου 4609/2019;
    Ποιος είναι ο λόγος που επανήλθε αυτολεξεί μία ήδη καταργημένη, από το 2019, αναχρονιστική διάταξη του 1973, η οποία ουσιαστικά, όπως προαναφέρθηκε, «τιμωρεί» όσα Στελέχη εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλη θέση, όπως είναι η υπηρεσία εδάφους, η υπηρεσία γραφείου ή η ελαφριά υπηρεσία, αλλά τους οδηγεί χωρίς δεύτερη σκέψη σε αποστράτευση και επομένως στην ανεργία;
    Οι αρμόδιοι για την τροποποίηση της νομοθεσίας έχουν λάβει υπόψη τους ότι από το ν. δ. 1400/1973 έως τις 15-12-2022 που αναρτήθηκε το σχέδιο νόμου, υπάρχει και ο νόμος 4609/2019;
    Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στην επαναφορά σε ισχύ αναχρονιστικών διατάξεων που αντιβαίνουν στο Ελληνικό Σύνταγμα και στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και απαιτεί την κατάργηση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και τη συνέχιση της ισχύος των σχετικών διατάξεων του νόμου 4609/2019.

  • 21 Δεκεμβρίου 2022, 13:55 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Με την παράγραφο 8 του άρθρου 23 ουσιαστικά επανέρχονται αναχρονιστικές και άδικες διατάξεις για όσα Στελέχη εμφανίσουν κάποιο ανίατο νόσημα όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Συντασσόμαστε με την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) που έχει ήδη αναρτηθεί και σας έχει γνωστοποιηθεί και απαιτούμε την κατάργηση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και τη συνέχιση της ισχύος των σχετικών διατάξεων του νόμου 4609/2019.

  • 21 Δεκεμβρίου 2022, 13:30 | Μαρία Τριανταφύλλου, Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ)

    Την έντονη αντίθεσή της για τα άρθρα 24 και 25 του σχεδίου νόμου εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), καθώς επανέρχονται σε αυτά αναχρονιστικές διατάξεις, οι οποίες, όπως φαίνεται, λειτουργούν «τιμωρητικά» στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εμφανίζουν μία σοβαρή χρόνια πάθηση, όπως είναι και ο Σακχαρώδης Διαβήτης!
    Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 23 αναφέρεται στην παράγραφο 8 ότι: «Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο, ο αξιωματικός είναι σωματικώς ανίκανος – αποστρατευτέος και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία». Επιπλέον, στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 αναφέρεται ρητά ότι: «αναλόγως της γνωμάτευσης της Επιτροπής εφαρμόζονται οι παρ. 2, 6, 7 και 8 του άρθρου 24».
    Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη λοιπόν, αν ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια της θητείας του εμφανίσει Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος αποτελεί ένα ανίατο νόσημα, τότε κρίνεται ανίκανος και αποστρατεύεται!
    Για ποιον λόγο άραγε δε διατηρήθηκε η τροποποίηση που είχε επέλθει στο άρθρο 2 του νόμου 4609/2019;
    Ποιος είναι ο λόγος που επανήλθε αυτολεξεί μία ήδη καταργημένη, από το 2019, αναχρονιστική διάταξη του 1973, η οποία ουσιαστικά, όπως προαναφέρθηκε, «τιμωρεί» όσα Στελέχη εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλη θέση, όπως είναι η υπηρεσία εδάφους, η υπηρεσία γραφείου ή η ελαφριά υπηρεσία, αλλά τους οδηγεί χωρίς δεύτερη σκέψη σε αποστράτευση και επομένως στην ανεργία;
    Οι αρμόδιοι για την τροποποίηση της νομοθεσίας έχουν λάβει υπόψη τους ότι από το ν. δ. 1400/1973 έως τις 15-12-2022 που αναρτήθηκε το σχέδιο νόμου, υπάρχει και ο νόμος 4609/2019;
    Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στην επαναφορά σε ισχύ αναχρονιστικών διατάξεων που αντιβαίνουν στο Ελληνικό Σύνταγμα και στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία και απαιτεί την κατάργηση των συγκεκριμένων τροποποιήσεων και τη συνέχιση της ισχύος των σχετικών διατάξεων του νόμου 4609/2019.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 14:04 | Γεώργιος Πυρζιώνας

    Τα μέτρα αφορούν και Υπαξιωματικούς; Επαγγελματίες Οπλίτες; Το ότι ακόμα υπάρχουν νόμοι έν ισχύ του προηγούμενου αιώνα, και δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να τους επικαιροποιήσουμε και προφανώς να τους μεταφράσουμε στην νέα ελληνική γλώσσα, αλλά αποσπασματικά να αλλάζουμε άρθρα, δεν είναι πρόβλημα; Δεν θα έπρεπε όλοι οι νόμοι να επικαιροποιούνται ανά 10 χρόνια;

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 03:35 | Aνέστης

    Να δίνεται η δυνατότητα παραμονής στη Υπηρεσία προσωπικού με ανιατα/δυσιατα νοσήματα ως Υπηρεσία Γραφείου ως ίσχυε Ν4609/19.Τα στελέχη δεν θέλησαν κατά την διάρκεια της Υπηρεσίας τους να πάθουν κάτι από μόνα τους εξαιτίας η όχι της Υπηρεσίας. Προωθείται με το άρθρο σιγά σιγά η αποστρατεία τους να μείνουν χωρίς εργασιακό περιβάλλον με συντάξεις μπορεί και πείνας ανεξάρτητος αν κατέθεσαν σώμα,ψυχή και αίμα για την Υπηρεσία! Αυτή είναι η περίσσεια Μέριμνα για το προσωπικό;

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 12:43 | Ευγλωττία

    Στην παρα. 8 αναφέρεται:»Αν η επιτροπή αποφασίσει ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο, ο αξιωματικός είναι σωματικά ανίκανος – αποστρατευτέος και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία». Υπάρχουν περιπτώσεις νοσημάτων, όπως π.χ. ο Σακχαρώδης Διαβήτης, όπου η νόσος χαρακτηρίζεται ως «δυσίατος» ή «ινσουλινοθεραπευόμενη» και η οποία καθιστά το Στέλεχος (σύμφωνα με αποφάσεις της Α.Σ.Υ.Ε.), ανίκανο για την ενεργό υπηρεσία ,ΙΚΑΝΟ όμως για «υπηρεσία γραφείου» ή «ελαφράς υπηρεσίας».Προτείνεται η ανάλογη τροποποίηση της παρα. 8, ώστε να μην περιλαμβάνονται συλλήβδην όλες ανεξαιρέτως οι περιπτώσεις και τα Στελέχη να οδηγούνται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ευεργετικών διατάξεων που έχουν νομοθετηθεί κατά καιρούς για τα Στελέχη αυτά (όπως και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε στη Βουλή των Ελλήνων τη 17/12/2020), ώστε να έχουν μια σχετική ποιότητα ζωής, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, δημιουργώντας τεράστια κοινωνικά, ανθρωπιστικά, οικονομικά κ.λ.π. προβλήματα, με τον ανάλογο αντίκτυπο και στιγματισμό, καταργώντας κατ’ουσία την έννοια «ελαφράς υπηρεσίας»και δεσμεύοντας Μάχιμα Στελέχη σε θέσεις (γραφείων κ.λ.π.), όπου υπηρετούν Στελέχη Ειδικών Καταστάσεων, με επίπτωση έτσι στην επάνδρωση των Μάχιμων Μονάδων.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 10:01 | Κ

    Σε ένα προσχέδιο Νόμου που τιτλοφορείται «Μέριμνα ΥΠΕΡ στρατιωτικού προσωπικού» εισάγεται για πρώτη φορά με την παρ. 8 δέσμια και ανελαστική αρμοδιότητα των Επιτροπών να αποστρατεύουν στρατιωτικούς, όταν διαπιστώνουν απλά το ανίατο μίας πάθησης. Καμία άλλη προϋπόθεση δε χρειάζεται να συντρέχει. Και να πεις ότι οι πάσχοντες φταίνε οι ίδιοι για την απώλεια της υγείας τους… Επομένως, όλοι οι νεοεξεταζόμενοι, ανεξαρτήτως βαθμού, προϋπηρεσίας, ειδικότητας, πάθησης, σχέσης της πάθησης με τις γνώσεις/εμπειρία/Ο-Σ και και σχέσης της πάθησης με την υπηρεσία (το «εξαιτίας») αποστρατεύονται ΑΜΕΣΑ, μόνο και μόνο επειδή πάσχουν από νόσο για την οποία η Ιατρική δεν έχει οριστική θεραπεία. Για να παραπεμφθεί στις ΑΣΥΕ/ΑΑΥΕ/ΑΝΥΕ κάποιος, δεν πάει συνήθως για πρόσκαιρη πάθηση. Επομένως, θα γίνει πλέον Νόμος ότι οι ΕΥ-ΥΓ, οι χρόνια πάσχοντες, οι πάσχοντες από δυσίατα/ανίατα νοσήματα μένουν απροκάλυπτα χωρίς δουλειά, ακόμη και στην περίπτωση που προδήλως φταίει η Υπηρεσία για την πάθηση, αφού ούτε καν αυτή η προϋπόθεση δε μπορεί να τους κρατήσει στην υπηρεσία. Έτσι, η Υπηρεσία που επένδυσε στο προσωπικό, τους διώχνει, τους πετάει- δε βρίσκω άλλη λέξη για να το θέσω πιο συγκαταβατικά. Δε φροντίζει μάλιστα κανείς έστω να προβλέψει κάτι ώστε αυτοί οι «πρώην συνάδελφοι» να μεταταγούν σε κάποιο άλλο Υπουργείο-Δήμο-Υπηρεσία, ώστε να προσφέρουν στο ευρύτερο Δημόσιο αυτά που έμαθαν με έξοδα της Υπηρεσίας. Εκτιμώ δε, ότι αυτοί που εισήγαγαν τη συγκεκριμένη τροποποίηση γνώριζαν με ακρίβεια τις συγκεκριμένες επιπτώσεις, καθώς το θέμα των ΕΥ/ΥΓ κλπ απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τα Επιτελεία. Τελικά, το μέτρο δε μου φαίνεται κοινωνικά ευαίσθητο.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 21:39 | Γιάννης

    Έχοντας την εμπειρία μιας Μ.Α. Α. θα τολμούσα να πω ότι η αντικατάσταση της παρ 1 του άρθρου 24 του ν.δ. 1400/1973 (Α΄ 114). 1 ( όπως και το Άρθρο 24 Λήξη δεύτερης ή τρίτης μακράς αναρρωτικής άδειας – αντικατάσταση της παρ. 1 του άρθρου 25 ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114)) είναι μια από τις ποιο σωστές διατάξεις του συγκεκριμένου ν/σ και όχι μόνο. Οι συνάδελφοι με την απλούστευση της διαδικασίας (με τη λήξη της ΜΑΑ) δε θα υπόκεινται πλέον σε μια άσκοπη μεγάλη ταλαιπωρία.
    Χίλια μπράβο

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 22:19 | Γιάννης

    Έχοντας την εμπειρία μιας ΜΑΑ από την ΑΣΥΕ, με την ρύθμιση της παρ.1 (όπως και για την Τροποποίηση άρθρου 25 ν.δ. 1400/1973 παρ.1 που αφορά την Λήξη δεύτερης ή τρίτης μακράς αναρρωτικής άδειας ) επιτέλους δίνεται τέλος στην ταλαιπωρία πολλών συναδέλφων. Συγχαρητήρια σ΄αυτόν που εισηγήθηκε την εν λόγω ρύθμιση.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 20:56 | Κ

    Σε ένα προσχέδιο Νόμου που τιτλοφορείται «Μέριμνα ΥΠΕΡ στρατιωτικού προσωπικού..» εισάγεται για πρώτη φορά με την παρ. 8 δέσμια και ανελαστική αρμοδιότητα των Επιτροπών να αποστρατεύουν στρατιωτικούς, όταν διαπιστώνουν απλά το ανίατο μίας πάθησης (το «αποστρατευτέος» είναι η πλέον αρνητική κρίση και επηρεάζει δυσμενώς μέχρι και συνταξιοδοτικά θέματα). Καμία άλλη προϋπόθεση δε χρειάζεται να συντρέχει. Επομένως, όλοι οι νεοεξεταζόμενοι, ανεξαρτήτως βαθμού, προϋπηρεσίας, ειδικότητας, πάθησης ή σχέσης της πάθησης με τις γνώσεις/εμπειρία/Ο-Σ αποστρατεύονται άμεσα, εφόσον πάσχουν από νόσο για την οποία η Ιατρική δεν έχει οριστική θεραπεία. Οι ΕΥ-ΥΓ, οι χρόνια πάσχοντες, οι πάσχοντες από δυσίατα/ανίατα νοσήματα, με το που θα επανεξεταστούν, μένουν άμεσα και υποχρεωτικά χωρίς δουλειά, άμεσα, ακόμη και αν έπαθαν εξαιτίας της Υπηρεσίας, αφού ούτε αυτή η προϋπόθεση προβλέπεται να μπορεί να τους κρατήσει στην υπηρεσία. Η Υπηρεσία που επένδυσε σε εκείνους, τους διώχνει. Δε φροντίζει μάλιστα κανείς έστω να προβλέψει τι θα απογίνουν αυτοί οι «πρώην συνάδελφοι», έστω να μεταταγούν σε κάποιο άλλο Υπουργείο/Δήμο/Υπηρεσία. Δεν το λες και πολύ κοινωνικό μέτρο…

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 13:57 | Κωνσταντίνος Γεωργούλας

    Το εν λόγω άρθρο επιβαρύνει σημαντικά τόσο τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΣΝ), όσο και τα στελέχη που εξαναγκάζονται να εισαχθούν ξανά σε αυτά, πιθανών μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

    Προτείνεται, με τη λήξη της πρώτης Μακράς Αναρρωτικής Αδείας (ΜΑΑ), το εν ενεργεία Στρατιωτικό προσωπικό να προσκομίζει την προβλεπόμενη από το άρθρο 15 §2δ του ΝΔ 1327/1973 Ιατρική Γνωμάτευση από τον θεράποντα Ιατρό, συνοδευόμενη από πρόσφατο εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο, προς διευκόλυνση της ΑΣΥΕ. Η εν λόγω γνωμάτευση θα περιλαμβάνει την εξέλιξη της νόσου, την κατάσταση της υγείας του στελέχους και την εισήγηση του θεράποντα Ιατρού σχετικά με τη δυνατότητα του στελέχους να επιστρέψει στην υπηρεσία του ή να λάβει επιπλέον ΜΑΑ.
    Σε περίπτωση που εγείρονται αμφιβολίες περί της κατάστασης της υγείας του στελέχους, η ΑΣΥΕ έχει πάντα τη δυνατότητα να το παραπέμψει προς εξέταση στα Εξωτερικά Ιατρεία (ΕΙ) του ΣΝ, για περαιτέρω διερεύνηση.
    Όταν ο ασθενής προορίζεται για οριστική κρίση, η ΑΣΥΕ, προς πλήρη νομική κατοχύρωσή της, να παραπέμπει το στέλεχος για νοσηλεία στο ΣΝ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 07:30 | Διαμαντής Τζιτζιρίδης

    Στην παράγραφο 8 αναφέρεται ότι κάθε ανίατο νόσημα, καθιστά το στέλεχος ανίκανο για την ενεργο υπηρεσία και τίθεται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Να επανεξεταστεί η διατύπωση της παραγράφου καθώς υπάρχουν ανίατα νοσήματα π.χ. διαβήτης, τα οποία ναι μεν είναι ανίατα αλλά δεν καθιστούν το στέλεχος ανίκανο για υπηρεσία γραφείου