Άρθρο 22 Παροχή υπηρεσιών υγείας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα μέλη των οικογενειών τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

 

Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους, δύναται να παρέχεται από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, η εκτέλεση συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης.

  • 29 Δεκεμβρίου 2022, 19:39 | Αλέξανδρος

    Α. Όλα τα Φαρμακεία της χώρας είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
    Β. Ούτως ή άλλως προβλέπεται εκ της νομοθεσίας η σύναψη τόσο συλλογικών όσο και ατομικών συμβάσεων.

    Σύμφωνα με τα παραπάνω το συγκεκριμένο άρθρο δεν δίνει λύση σε κάτι δεδομένου ότι ούτως ή άλλως όποιο φαρμακείο ή φαρμακευτικός σύλλογος επιθυμεί συνάπτει σύμβαση με το ΓΕΕΘΑ. Το πρόβλημα είναι με τους συλλόγους που δεν επιθυμούν να συνάψουν σύμβαση όπως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

    Διερωτώμαι μήπως το άρθρο αφορά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (για τα φάρμακα υψηλού κόστους και άλλα ειδικά φάρμακα) όπως φαίνεται και από τον τίτλο του άρθρου (Παροχή υπηρεσιών υγείας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα μέλη των οικογενειών τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ) και όχι τα φαρμακεία τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό όντως θα ήταν μια σημαντική λύση στο μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει για αυτά τα φάρμακα καθώς κάποια από αυτά δεν χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία και είναι δύσκολο να τα λάβουν ασθενείς ειδικά στην περιφέρεια και στις απομακρυσμένες περιοχές μακριά από Στρατιωτικά Νοσοκομεία και Στρατιωτικά Φαρμακεία.

    Επιπλέον πραγματική βοήθεια θα ήταν η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στα μέλη των οικογενειών τους από το σύνολο των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχων (φαρμακεία, εργαστήρια, κλινικές κτλ) σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα όμως στο ΠΔ 432/83 ως αυτό ακόμη ισχύει και δεν έχει καταργηθεί ή τροποποιηθεί. Αυτό θα έδινε την δυνατότητα εξυπηρέτησης των δικαιούχων και από άλλους παρόχους όπως τα ιδιωτικά νοσοκομεία (για όπου προβλέπεται) τα συμβεβλημένα με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πιθανόν δίχως την ανάγκη υπογραφής επιμέρους σύμβασης με το ΓΕΕΘΑ (πρέπει να ελεγχθεί νομικά καθώς με βάση το ΠΔ 432/83 υπεύθυνο για τις συμβάσεις είναι το ΓΕΣ).

    Τέλος και σε συνέχεια του προηγούμενου κάποια λύση στα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης θα έδινε η προσθήκη στο συγκεκριμένο άρθρο της δυνατότητας αποζημίωσης των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχων με βάση τα ισχύοντα για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (αξίες, ποσότητες, περιορισμοί) και ειδικότερα για αυτά για τα οποία δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη στο ΠΔ 432/83 (νέες συσκευές και τεχνολογίες, νέες εξετάσεις, νέες παροχές κτλ).

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 09:20 | Αναστάσιος Αγγελόπουλος

    Το υπόψη άρθρο για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πράξη, πρέπει να συνοδευτεί άμεσα, από αντίστοιχες ενέργειες στο ηλεκτρονικό/πληροφοριακό σύστημα των φαρμακείων, ώστε οταν εκτελόυνται συνταγές ασφαλισμένων του ΥΠΕΘΑ να μην εμποδίζεται με διάφορα μηνύματα η ολοκλήρωσή τους, όπως γίνεται έως τώρα!

  • 25 Δεκεμβρίου 2022, 03:48 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΩΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΜΕΝΣ

    Η ΠΟΜΕΝΣ ο θεσμικός εκπρόσωπος όλων των εν ενεργεία στρατιωτικών, συμφωνεί με το άρθρο 22 που είναι ακόμα μία δικαίωση των θέσεων της Ομοσπονδίας https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1850-1, αλλά θα πρέπει να ΔΙΑΓΡΑΦΕΊ η λέξη δύναται. Μελετάτε τις επιστολές της Ομοσπονδίας με την δέουσα προσοχή.

  • 24 Δεκεμβρίου 2022, 16:28 | Θάνος Γεωργιάδης

    Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η ρύθμιση αυτή. Πρέπει όμως το Υπουργείο να δει σοβαρά και το θέμα την ιατρικής περίθαλψης των εν ενεργεία στελεχών του. Μας υποχρεώνουν να μεταβαίνουμε σε στρατιωτικά νοσοκομεία για να μας γράφουν στρατιωτικοί γιατροί φάρμακα ή εξετάσεις. Και αυτό μόνο με παραπεμπτικό από τη Μονάδα μας! Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε τον γιατρό μας; Γιατί πρέπει απαραίτητα να είναι στρατιωτικός ιατρός; Γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπως όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα; Για μία μαγνητική μπορεί να περιμένουμε μήνες, ότα την ίδια στιγμή ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να την κάνει μέσα σε λίγες ημέρες. Πρέπει κάποια στιγμή το Υπουργείο να ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα αυτά.

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 14:13 | Γεώργιος Πυρζιώνας

    Δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό; Γιατί ένα φαρμακείο πρέπει να συνάψει σύμβαση με ΕΟΠΥΥ ή ΥΕΘΑ; Δεν θα έπρεπε να είναι υποχρέωση ενός Φαρμακείου να χορηγεί συνταγογραφούμενα φάρμακα; Και ταυτόχρονα υποχρέωση της Πολιτείας να καλύπτει τα αντίστοιχα κόστη; Έχει γίνει αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας;

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 11:47 | Δήμος

    Πολύ σωστό το άρθρο..

    Είναι αμεση ανάγκη να μπορούνε τα μέλη της οικογένειας των στρατιωτικών να εκτελούν συνταγές σε οποιοδήποτε φαρμακειο αλλά και σε οποιοδήποτε γιατρο και ιατρείο του εοπυ

    Δεν ζούμε όλοι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει πληθώρα φαρμακείων και ιατρών, υπάρχει και ή επαρχία με τα χωριά και τις κωμοπόλεις με ελάχιστα φαρμακεία και ιατρεία και πρέπει να κάνουμε πολλά χιλιόμετρα για φαρμακείο η ιατρό πού υποστηρίζει το ταμείο και η ασφαλεια..

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 15:19 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΘΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΨΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΘΑ, ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2023. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΙΟΠΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 13:30 | Φωτης Σαμψωνας

    Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι αυτό το άρθρο!!!

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 21:05 | Ευστάθιος

    Καιρός ήτανε αλλά πρέπει να εξετάσετε και την ιατρική κάλυψη και των στελεχών και των μελών της οικογένειας από τον ΕΟΠΥΥ.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 18:33 | Δημήτρης Τσιπίδης

    Αποφάσεις του ΣτΕ δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν εφαρμόζονται.