Άρθρο 2 Αντικείμενο

 

Αντικείμενο του παρόντος είναι:

α) η λήψη μέτρων μέριμνας για το προσωπικό, η ρύθμιση οικονομικών και διοικητικών ζητημάτων των Μετοχικών Ταμείων και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων,

β) η ρύθμιση ζητημάτων σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων,

γ) η ρύθμιση ζητημάτων στρατολογικής φύσης,

δ) η επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου για την Εθνοφυλακή,

ε) η αντιμετώπιση ειδικότερων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως η σύσταση Γραφείου Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θέματα συνδικαλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατιωτικών σχολών, καθώς επίσης και η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αντικατάσταση διατάξεων του Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 13:32 | Κωνσταντίνος Μ

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 13:17 | Κυριάκος Μιχαήλαρος

    Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο του κ. Βασίλειου Υφαντή (26-12-22 11:54). Πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί το θέμα της αρχαιότητας των Αξιωματικών Μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας (αποφοίτων της ΣΙ), αντίστοιχα με ό,τι ακριβώς ήδη ισχύει για τους Αξιωματικούς Μηχανικούς του Στρατού Ξηράς (απόφοιτους της ΣΣΕ) και τους Αξιωματικούς Μηχανικούς του Πολεμικού Ναυτικού (απόφοιτους της ΣΝΔ).

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 11:51 | Μιχαλης Μπεμπένης

    Συμφωνώ με σχόλιο κου Υφαντή.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 11:34 | Σ. Καραμπάτσος

    Συμφωνώ με το από 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.
    Οι τροποποιήσεις που προτείνει, αν και αυτονόητες και λογικές, δεν έχουν εφαρμοστεί επί σειρά ετών, παρά τις παρεμβάσεις-διαμαρτυρίες που κατά καιρούς έχουν γίνει. Επιτέλους, πρέπει να επιλυθεί το θέμα της αρχαιότητας των Μηχανικών αποφοίτων της Σχολής Ικάρων προς αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.

    Η συνεχιζόμενη αδικία οδηγεί σε απαξίωση του έργου των Μηχανικών στην ΠΑ και λειτουργεί ως αντικίνητρο για την παραμονή των στελεχών. Δεδομένης της ανυπαρξίας μέριμνας και αναγνώρισης εργασιακών δικαιωμάτων, η ΠΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την πολιτική χρησιμοποίησης των στελεχών αυτών. Τα στατιστικά παραιτήσεων των Μηχανικών σε μικρούς βαθμούς δίνουν καθαρά σήμα τι είναι λάθος.

    Πέραν τούτου, αντί για να δημιουργείτε κίνητρα για να κρατάτε τους νεαρούς που μπορούν να αποδώσουν και να δίνετε την ευκαιρία στο στράτευμα να ανανεώνεται σε όλους τους βαθμούς και τις ειδικότητες, κινείστε σε αντίθετη κατεύθυνση. Δώστε κίνητρα για να ενταχθούν νεαροί στο στράτευμα και επιτρέψτε στους έμπειρους να επιστρέψουν στην παραγωγή, ως πολίτες πλέον, όπου η εμπειρία τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δίνοντας τους εργασιακά δικαιώματα αναλόγως των γνώσεων και ικανοτήτων που αποδεδειγμένα έχουν.

    Στα 20 στην πίστα, το κατάστρωμα και τα σύνορα, στα 50 στο εργοστάσιο και στο γραφείο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 11:35 | Στέργιος Τσιαντής

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Βασιλείου Υφαντή.
    Είναι δίκαιη η επίλυση ενός σημαντικού θέματος που απασχολεί τους Μηχανικούς της ΠΑ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 10:46 | Χαράλαμπος Ηλίας

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:06 | Κων. Αγγέλης

    Συμφωνώ με το από 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.
    Οι τροποποιήσεις που προτείνει, αν και αυτονόητες και λογικές, δεν έχουν εφαρμοστεί επί σειρά ετών, παρά τις παρεμβάσεις-διαμαρτυρίες που κατά καιρούς έχουν γίνει. Επιτέλους, πρέπει να επιλυθεί το θέμα της αρχαιότητας των Μηχανικών αποφοίτων της Σχολής Ικάρων προς αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:44 | Γεώργιος Πυρζιώνας

    Με τους ΕΠΟΠ τί σκοπεύετε να κάνετε; Θα απολύονται σε ηλικία 50 ετών γιατί δεν έχουν γίνει Ανθυπασπιστές – Αξιωματικοί;

  • 28 Δεκεμβρίου 2022, 09:46 | Αλέξανδρος Αρβανιτίδης

    Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο του κ. Βασίλειου Υφαντή (26-12-22 11:54). Πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί το θέμα της αρχαιότητας των Αξιωματικών Μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας (αποφοίτων της ΣΙ), αντίστοιχα με ότι ακριβώς ήδη ισχύει για τους Αξιωματικούς Μηχανικούς του Στρατού Ξηράς (απόφοιτους της ΣΣΕ) και τους Αξιωματικούς Μηχανικούς του Πολεμικού Ναυτικού (απόφοιτους της ΣΝΔ).

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 23:46 | Χρήστος Ανδρίτσος

    Συμφωνώ με το από 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.
    Οι εν λόγω προτάσεις του κ. Β. Υφαντή θα ενισχύσουν την διαλειτουργικότητα μεταξύ των κλάδων, θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών και θα εξομαλύνουν τις όποιες ανισότητες κατά τις ετήσιες προαγωγές.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 23:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΡΑΚΑΤΣΕΛΗΣ

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Βασιλείου Υφαντή.
    Εφτασε η ώρα για την επίλυση ενός σημαντικού θέματος που απασχολεί τους Μηχανικούς της ΠΑ.

    Κατά την προσωπική μου γνώμη, το ότι το υπάρχον καθεστώς συνεχίζεται, αποτελεί σοβαρή ένδειξη στασιμότητας, αν όχι οπισθοδρόμησης των ΕΔ, και της ΠΑ ειδικότερα, σε ένα περιβάλλον που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα ισχύος.

    Ο κος ΥΕΘΑ οφείλει να ενημερωθεί αντικειμενικά (τονίζω το αντικειμενικά) ποιοι είναι αυτοί που ενσωματώνουν την τεχνολογία στην ΠΑ, και εν συνεχεία την διαχειρίζονται καθ’όλη την διάρκεια ζωής των οπλικών συστημάτων, γεγονός που έχει άμεσο αποτέλεσμα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα/μαχητική ικανότητα, αλλά και εν πολλοίς στην διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 23:04 | Κων/νος

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 22:05 | Θεόδωρος Γιαννιτσόπουλος

    Συμφωνώ με το από 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Βασιλείου Υφαντή, Προέδρου του ΔΣ του ΕΣΜΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 22:42 | Δημήτριος Πετρίδης Υπτχος(ΜΑ)ε.α

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.
    Εφτασε η ώρα για την επίλυση ενός σημαντικού θέματος που απασχολεί τους Μηχανικούς της ΠΑ εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Αν και τώρα που δίδεται η ευκαιρία να λυθεί το θέμα άπαξ δια παντός και σύμφωνα με τα ισχύοντα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ (DATE OF RANK), σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εκσυγχρονίσει ένα στραβό θεσμικό πλαίσιο και επομένως δεν μπορεί να επαίρεται για τον εκσυγχρονιστικό της χαρακτήρα!

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 21:06 | Χατζηβρέττας Χρήστος

    Απαιτείται να επιλυθεί το θέμα της αρχαιότητας των Μηχανικών της ΠΑ. Όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο ΕΣΜΑ στην ανακοίνωση του και ο κ. Υφαντής στο σχόλιο του.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:00 | Σωκράτης Βασαριώτης

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.
    για την επίλυση του βασικού προβλήματος των Μηχανικών της ΠΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 19:37 | Εμμανουηλ Στρατάκος

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:18 | Π.Δ

    Για όλους τους στρατεύσιμους πολίτες που καλούνται να υπηρετήσουν την Πατρίδα, να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος της Στρατιωτικής τους θητείας χωρίς εξαγορά. (Με αναδρομική ισχύ)..
    Αυτό θα είναι μια ελάχιστη ανταμοιβή της Πολιτείας σε όλους αυτούς που αφήνουν τα πάντα και πολύ σωστά, για να διαφυλάξουν την Πατρίδα μας..

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:54 | Νικόλαος Μαργαρίτης

    http://www.opengov.gr/mindefence/?c=33219
    Συμφωνώ με τον σχολιασμό του κ. Βασιλείου Υφαντή
    Το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» στο Άρθρο 2 «Αντικείμενο», §β αναφέρει ότι «το Αντικείμενο του παρόντος είναι»: «η ρύθμιση ζητημάτων σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» O Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας, με μεγάλη απογοήτευση παρα-τηρεί να αγνοείται, το χρόνιο αίτημά για εξορθολογισμό και ρύθμιση του θέματος προβαδίσματος στην αρχαιότητα των Αξιωματικών αποφοίτων της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), στο προαναφερθέν σχέδιο νόμου. Οι Αξιωματικοί Μηχανικοί της ΠΑ, απόφοιτοι της κατεύθυνσης Μηχανικών του Τμήματος Αεροπορικών Επιστήμων της Σχολής Ικάρων (τέως Τμήμα Μηχανικών), γνωστή στο ευρύτερο κοινό ως ΣΜΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Νόμου 3883/2010, καθίστανται νεότεροι, μεταξύ όλων των ομοιόβαθμων Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΕΙ των Όπλων του ΣΞ, Μάχιμων και Μηχανικών του ΠΝ και Ιπταμένων της ΠΑ, ανεξάρτητα των ετών υπηρεσίας, του χρόνου κτήσης του βαθμού και του χρόνου αποφοίτησης από το αντίστοιχο ΑΣΕΙ. Γνωρίζεται ότι, ο καθορισμός της αρχαιότητας μεταξύ των Αξιωματικών της ιδίας προέλευσης από την ειδικότητα, και όχι από τον χρόνο κτήσης του βαθμού, αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία. Ως γνωστόν, η Υποστήριξη στην ΠΑ, εκφράζεται από τους Μηχανικούς οι οποίοι σε επίπεδο Μονάδων και Επιτελείων καταλαμβάνουν τις κύριες θέσεις και όλες τις ηγετικές θέσεις ευθύνης, της εν λόγω αρμοδιότητας. Οι Μηχανικοί της ΠΑ αποτελούν τη μοναδική ειδικότητα εκτός αυτής των Ιπταμένων, που στην εξέλιξη της καριέρας τους, καθίστανται υπεύθυνοι για τομείς πολύ ευρύτερους της αρχικής τους εκπαίδευσης. Η «απαξίωση» λοιπόν των Μηχανικών της ΠΑ, μέσω των εν ισχύ προβλέψεων περί της αρχαιότητας, οδηγεί στην απαξίωση της Υποστήριξης, καθώς η Υποστήριξη, δεν έχει ισχυρή φωνή στη λήψη των αποφάσεων. Αυτό, σταδιακά οδηγεί σε μια όλο και πιο «απαρχαιωμένη» και λιγότερο ανταγωνιστική ΠΑ. Ο τομέας άλλωστε της Υποστήριξης (και συνακόλουθα της Έρευνας και Τεχνολογίας), είναι αυτός στον οποίο επενδύουν όλες οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, και είναι αυτός που αναβάθμισε το επίπεδο της απειλής που εξ’ ανατολών υφιστάμεθα. Σε διακλαδικό δε επίπεδο, ομοίως στον τομέα της Υποστήριξης των Επιχειρήσεων, η ΠΑ είναι το μόνο όπλο που δεν διαθέτει Αξιωματικούς στον τομέα με «προβάδισμα αρχαιότητας» και συνεπώς έχει μειωμένο ειδικό βάρος στη διοίκηση του τομέα, μειώνοντας τη δυνατότητα επηρεασμού των όποιων αποφάσεων. Συνεπώς, η διευθέτηση και εξορθολογισμός του θέματος του προβαδίσματος όσον αφορά την αρχαιότητα των Μηχανικών αποφοίτων της ΣΙ, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της δομής διοίκησης της ΠΑ, θα αναβαθμίσει τη λειτουργία της καθώς και των ΕΔ εν γένει, ενώ δεν επηρεάζεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο η επιχειρησιακή διοίκηση Μονάδων και Μειζόνων Σχηματισμών, όπως άλλωστε δεν επηρεάζεται η επιχειρησιακή λειτουργία του ΠΝ, των συμμαχικών Δυνάμεων αλλά και ΕΔ που διεθνώς και καθολικά, εφαρμόζουν την αντίστοιχη πρόβλεψη. Επίσης, αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου, δημιουργώντας κίνητρα για τους Αξιωματικούς Μηχανικούς της ΠΑ, ανατρέποντας το κλίμα της απογοήτευσης που αντανακλάται στη σωρεία παραιτήσεων Αξιωματικών Μηχανικών όλων των βαθμών (ιδιαίτερα το τρέχον έτος – σε αριθμό πολύ μεγαλύτερο των αντίστοιχων εισακτέων στη ΣΙ). Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας, έχει αναδείξει και προβάλει το θέμα πολλάκις, με επιστολές του τόσο στην ηγεσία της ΠΑ όσο και στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και προσφάτως και της Κυβέρνησης. Έχει επιχειρηματολογήσει επαρκώς και με πληρότητα επ’ αυτού, χωρίς ουδέποτε να λάβει κάποια επίσημη απάντηση που τεκμηριωμένα να εξηγεί τον λόγο αυτής της παγκόσμιας πρωτοτυπίας, αλλά και χωρίς να έχει ποτέ κληθεί να συμμετάσχει σε έναν ειλικρινή διάλογο. Σημειώνουμε ότι αυτό το θέμα, για τους αντίστοιχους Αξιωματικούς Μηχανικούς τόσο του ΣΞ όσο και του ΠΝ, έχει τακτοποιηθεί. Επιπρόσθετα σημειώνεται, ότι το θέμα της αρχαιότητας των Μηχανικών της ΠΑ, έχει συμπεριληφθεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, και συγκεκριμένα στα «Μέτρα 6 και 11β§1 του προγράμματος για τις ΕΔ», χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα, να έχει αναληφθεί καμιά πρωτοβουλία επίλυσης. Θεωρούμε και προτείνουμε, ότι στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και ρυθμίσεων που πραγματεύεται το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, θα μπορούσαν και πρέπει να συμπεριληφθούν στο ΜΕΡΟΣ «Γ», οι ακόλουθες τροποποιήσεις των άρθρων 36 και 23 του ν.3883/2010. Πιο συγκεκριμένα: Οι παράγραφοι 12, 13, 14, 15 και 20 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «12. Η αρχαιότητα μεταξύ των ομοιόβαθμων Αξιωματικών Όπλων του ΣΞ προερχομένων εκ ΣΣΕ, Μάχιμων και Μηχανικών του ΠΝ, Ιπταμένων και Μηχανικών της ΠΑ, καθώς και μεταξύ Αξιωματικών Σωμάτων του ΣΞ προερχομένων εκ ΣΣΕ-ΣΣΑΣ-ΣΑΝ, Σωμάτων του ΠΝ, πλην Ιπταμένων και Μηχανικών και των ΚΣ, ρυθμίζεται από το ημερολογιακό έτος κτήσεως του βαθμού τους. 13. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού: α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι και Μηχανικοί της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιόβαθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ. β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των ομοιόβαθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ και ΠΑ αντίστοιχα, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί. 14. Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων του ΣΞ, Σωμάτων του ΠΝ και Αξιωματικοί της ΠΑ πλην Ιπταμένων, και Μηχανικών που προέρχονται από ΑΣΕΙ, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιόβαθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά. 15. Ειδικότερα, η αρχαιότητα μεταξύ των Αξιωματικών που αποφοιτούν από τα ΑΣΕΙ καθορίζεται κατά την αποφοίτησή τους και μέχρι τις επόμενες κρίσεις από τη σειρά επιτυχίας τους μετά την αποφοίτησή τους από αυτά, χωριστά για τους Αξιωματικούς Όπλων του ΣΞ, τους Μάχιμους και Μηχανικούς του ΠΝ, τους Ιπτάμενους και Μηχανικούς της ΠΑ και χωριστά για τους Αξιωματικούς Σωμάτων του ΣΞ, Σωμάτων του ΠΝ και Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και Μηχανικών. 20. Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του ΣΞ, των Σωμάτων και Ειδικοτήτων του ΠΝ, των Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και Μηχανικών και των Αξιωματικών ΚΣ, καθορίζεται από τη χρονολογία ονομασίας τους ως Αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως Αξιωματικών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, όπως αναγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου.» Η δε παράγραφος γ (2) του άρθρου 23, του ίδιου νόμου, ως ακολούθως: «(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ ή σε θέση που είναι δυνατόν να ορισθεί με απόφαση του ΣΑΓΕ και εφόσον προβλέπεται από τους Πίνακες Οργάνωσης – Υλικού (ΠΟΥ)»

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 18:52 | Ε. Παπαδημητρίου

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.
    Θα πρέπει να εναρμονιστεί ο νόμος με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να σταματήσει η νομική διάκριση εις βαρος ομάδων των Ε.Δ.
    Ο νόμος θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες σε Ευρωπαικές χώρες με αεροπορική παραδοση.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 17:24 | Δίελας Δημήτριος

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του Προέδρου του Επιστημονικού Συλλόγου των Μηχανικών της ΠΑ Ταξχου (Μ) κ. Βασίλη Υφαντή.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 17:10 | Χρήστος Λ.

    Απαιτείται να επιλυθεί το θέμα της αρχαιότητας των Μηχανικών της ΠΑ. Συμφωνώ με το από 26 Δεκ 22 σχόλιο του κυρίου Β. Υφαντή.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 17:43 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΛΕΛΛΑΣ

    Συμφωνώ με το από 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.
    Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του εξ ορθολογισμού και ρυθμίσεων που πραγματεύεται το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, θα μπορούσαν και πρέπει να συμπεριληφθούν στο ΜΕΡΟΣ «Γ», οι ακόλουθες τροποποιήσεις των άρθρων 36 και 23 του ν.3883/2010. Πιο συγκεκριμένα:
    Οι παράγραφοι 12, 13, 14, 15 και 20 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «12. Η αρχαιότητα μεταξύ των ομοιόβαθμων Αξιωματικών Όπλων του ΣΞ προερχομένων εκ ΣΣΕ, Μάχιμων και Μηχανικών του ΠΝ, Ιπταμένων και Μηχανικών της ΠΑ, καθώς και μεταξύ Αξιωματικών Σωμάτων του ΣΞ προερχομένων εκ ΣΣΕ-ΣΣΑΣ-ΣΑΝ, Σωμάτων του ΠΝ, πλην Ιπταμένων και Μηχανικών και των ΚΣ, ρυθμίζεται από το ημερολογιακό έτος κτήσεως του βαθμού τους.
    13. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:
    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι και Μηχανικοί της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιόβαθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.
    β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των ομοιόβαθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ και ΠΑ αντίστοιχα, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.
    14. Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων του ΣΞ, Σωμάτων του ΠΝ και Αξιωματικοί της ΠΑ πλην Ιπταμένων, και Μηχανικών που προέρχονται από ΑΣΕΙ, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιόβαθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά.
    15. Ειδικότερα, η αρχαιότητα μεταξύ των Αξιωματικών που αποφοιτούν από τα ΑΣΕΙ καθορίζεται κατά την αποφοίτησή τους και μέχρι τις επόμενες κρίσεις από τη σειρά επιτυχίας τους μετά την αποφοίτησή τους από αυτά, χωριστά για τους Αξιωματικούς Όπλων του ΣΞ, τους Μάχιμους και Μηχανικούς του ΠΝ, τους Ιπτάμενους και Μηχανικούς της ΠΑ και χωριστά για τους Αξιωματικούς Σωμάτων του ΣΞ, Σωμάτων του ΠΝ και Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και Μηχανικών.
    20. Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του ΣΞ, των Σωμάτων και Ειδικοτήτων του ΠΝ, των Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και Μηχανικών και των Αξιωματικών ΚΣ, καθορίζεται από τη χρονολογία ονομασίας τους ως Αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως Αξιωματικών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, ό-πως αναγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου.»
    Η δε παράγραφος γ (2) του άρθρου 23, του ίδιου νόμου, ως ακολούθως:
    «(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ ή σε θέση που είναι δυνατόν να ορισθεί με απόφαση του ΣΑΓΕ και εφόσον προβλέπεται από τους Πίνακες Οργάνωσης – Υλικού (ΠΟΥ)»

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 17:28 | Κ Π

    Συμφωνω με σχολιο κ. Υφαντη

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 16:53 | Νίκος Α.

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.
    Είναι επιβεβλημένη η επίλυση ενός σημαντικού θέματος που απασχολεί τους Μηχανικούς της ΠΑ και προκαλεί αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης σε πολλά στελέχη.

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 15:30 | Δημήτριος Μπακάλης

    Συμφωνώ με το σχόλιο του κ. Βασίλειου Υφαντή σχετικά με το θέμα της αρχαιότητας των Μηχανικών της ΠΑ. Είναι ΜΟΝΟ προς το συμφέρον της ΠΑ και των ΕΔ γενικότερα

    Υποπτέραρχος (ΜΑ) εα
    Δημήτριος Μπακάλης

  • 27 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΡΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Συμφωνώ με το απο 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 σχόλιο του κ. Β Υφαντή.
    Εφτασε η ώρα για την επίλυση ενός σημαντικού θέματος που απασχολεί τους Μηχανικούς της ΠΑ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2022, 11:54 | Βασίλειος Υφαντής

    Το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο: «Μέριμνα υπέρ του προσωπι-κού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ορ-γάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» στο Άρθρο 2 «Αντικείμενο», §β αναφέρει ότι «το Αντικείμενο του παρόντος είναι»: «η ρύθμιση ζητημάτων σταδιοδρομίας και εξέλι-ξης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων»
    O Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας, με μεγάλη απογοήτευση παρα-τηρεί να αγνοείται, το χρόνιο αίτημά για εξορθολογισμό και ρύθμιση του θέματος προβα-δίσματος στην αρχαιότητα των Αξιωματικών αποφοίτων της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), στο προα-ναφερθέν σχέδιο νόμου.
    Οι Αξιωματικοί Μηχανικοί της ΠΑ, απόφοιτοι της κατεύθυνσης Μηχανικών του Τμή-ματος Αεροπορικών Επιστήμων της Σχολής Ικάρων (τέως Τμήμα Μηχανικών), γνωστή στο ευρύτερο κοινό ως ΣΜΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Νόμου 3883/2010, καθί-στανται νεότεροι, μεταξύ όλων των ομοιόβαθμων Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΕΙ των Ό-πλων του ΣΞ, Μάχιμων και Μηχανικών του ΠΝ και Ιπταμένων της ΠΑ, ανεξάρτητα των ετών υπηρεσίας, του χρόνου κτήσης του βαθμού και του χρόνου αποφοίτησης από το αντίστοιχο ΑΣΕΙ.
    Γνωρίζεται ότι, ο καθορισμός της αρχαιότητας μεταξύ των Αξιωματικών της ιδίας προέλευσης από την ειδικότητα, και όχι από τον χρόνο κτήσης του βαθμού, αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία.
    Ως γνωστόν, η Υποστήριξη στην ΠΑ, εκφράζεται από τους Μηχανικούς οι οποίοι σε επίπεδο Μονάδων και Επιτελείων καταλαμβάνουν τις κύριες θέσεις και όλες τις ηγετικές θέσεις ευθύνης, της εν λόγω αρμοδιότητας. Οι Μηχανικοί της ΠΑ αποτελούν τη μοναδική ειδικότητα εκτός αυτής των Ιπταμένων, που στην εξέλιξη της καριέρας τους, καθίστανται υπεύθυνοι για τομείς πολύ ευρύτερους της αρχικής τους εκπαίδευσης. Η «απαξίωση» λοι-πόν των Μηχανικών της ΠΑ, μέσω των εν ισχύ προβλέψεων περί της αρχαιότητας, οδηγεί στην απαξίωση της Υποστήριξης, καθώς η Υποστήριξη, δεν έχει ισχυρή φωνή στη λήψη των αποφάσεων. Αυτό, σταδιακά οδηγεί σε μια όλο και πιο «απαρχαιωμένη» και λιγότερο ανταγωνιστική ΠΑ. Ο τομέας άλλωστε της Υποστήριξης (και συνακόλουθα της Έρευνας και Τεχνολογίας), είναι αυτός στον οποίο επενδύουν όλες οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, και είναι αυτός που αναβάθμισε το επίπεδο της απειλής που εξ’ ανατολών υφιστάμεθα.
    Σε διακλαδικό δε επίπεδο, ομοίως στον τομέα της Υποστήριξης των Επιχειρήσεων, η ΠΑ είναι το μόνο όπλο που δεν διαθέτει Αξιωματικούς στον τομέα με «προβάδισμα αρ-χαιότητας» και συνεπώς έχει μειωμένο ειδικό βάρος στη διοίκηση του τομέα, μειώνοντας τη δυνατότητα επηρεασμού των όποιων αποφάσεων.
    Συνεπώς, η διευθέτηση και εξορθολογισμός του θέματος του προβαδίσματος όσον αφορά την αρχαιότητα των Μηχανικών αποφοίτων της ΣΙ, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της δομής διοίκησης της ΠΑ, θα αναβαθμίσει τη λειτουργία της καθώς και των ΕΔ εν γένει, ενώ δεν επηρεάζεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο η επιχειρησιακή διοίκηση Μονά-δων και Μειζόνων Σχηματισμών, όπως άλλωστε δεν επηρεάζεται η επιχειρησιακή λειτουρ-γία του ΠΝ, των συμμαχικών Δυνάμεων αλλά και ΕΔ που διεθνώς και καθολικά, εφαρμό-ζουν την αντίστοιχη πρόβλεψη. Επίσης, αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου, δημιουργώντας κίνητρα για τους Αξιωματικούς Μηχανικούς της ΠΑ, ανατρέποντας το κλίμα της απογοή-τευσης που αντανακλάται στη σωρεία παραιτήσεων Αξιωματικών Μηχανικών όλων των βαθμών (ιδιαίτερα το τρέχον έτος – σε αριθμό πολύ μεγαλύτερο των αντίστοιχων εισακτέων στη ΣΙ).
    Ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας, έχει αναδείξει και προβάλει το θέμα πολλάκις, με επιστολές του τόσο στην ηγεσία της ΠΑ όσο και στην ηγεσία του ΥΠΕ-ΘΑ, και προσφάτως και της Κυβέρνησης. Έχει επιχειρηματολογήσει επαρκώς και με πλη-ρότητα επ’ αυτού, χωρίς ουδέποτε να λάβει κάποια επίσημη απάντηση που τεκμηριωμένα να εξηγεί τον λόγο αυτής της παγκόσμιας πρωτοτυπίας, αλλά και χωρίς να έχει ποτέ κληθεί να συμμετάσχει σε έναν ειλικρινή διάλογο. Σημειώνουμε ότι αυτό το θέμα, για τους αντίστοι-χους Αξιωματικούς Μηχανικούς τόσο του ΣΞ όσο και του ΠΝ, έχει τακτοποιηθεί.
    Επιπρόσθετα σημειώνεται, ότι το θέμα της αρχαιότητας των Μηχανικών της ΠΑ, έχει συμπεριληφθεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος, και συγκεκριμένα στα «Μέτρα 6 και 11β§1 του προγράμματος για τις ΕΔ», χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα, να έχει αναληφθεί καμιά πρωτοβουλία επίλυσης.
    Θεωρούμε και προτείνουμε, ότι στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και ρυθμίσεων που πραγματεύεται το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, θα μπορούσαν και πρέπει να συμπερι-ληφθούν στο ΜΕΡΟΣ «Γ», οι ακόλουθες τροποποιήσεις των άρθρων 36 και 23 του ν.3883/2010. Πιο συγκεκριμένα:
    Οι παράγραφοι 12, 13, 14, 15 και 20 του άρθρου 36 του ν.3883/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
    «12. Η αρχαιότητα μεταξύ των ομοιόβαθμων Αξιωματικών Όπλων του ΣΞ προερχομένων εκ ΣΣΕ, Μάχιμων και Μηχανικών του ΠΝ, Ιπταμένων και Μηχανικών της ΠΑ, καθώς και μεταξύ Αξιωματικών Σωμάτων του ΣΞ προερχομένων εκ ΣΣΕ-ΣΣΑΣ-ΣΑΝ, Σωμάτων του ΠΝ, πλην Ιπταμένων και Μηχανικών και των ΚΣ, ρυθμίζεται από το ημερολογιακό έτος κτήσεως του βαθμού τους.
    13. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία κτήσης του βαθμού:
    α. Οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και Μηχανικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι και Μηχανικοί της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των λοιπών ομοιόβαθμων τους Αξιωματικών και των τριών Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ.
    β. Οι Αξιωματικοί Μάχιμοι του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι της ΠΑ είναι αρχαιότεροι των ομοιόβαθμων τους Μηχανικών Αξιωματικών ΠΝ και ΠΑ αντίστοιχα, που ονομάσθηκαν το ίδιο έτος Αξιωματικοί.
    14. Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων του ΣΞ, Σωμάτων του ΠΝ και Αξιωματικοί της ΠΑ πλην Ιπταμένων, και Μηχανικών που προέρχονται από ΑΣΕΙ, καθίστανται αρχαιότεροι των ομοιόβαθμων τους που δεν προέρχονται από αυτά.
    15. Ειδικότερα, η αρχαιότητα μεταξύ των Αξιωματικών που αποφοιτούν από τα ΑΣΕΙ κα-θορίζεται κατά την αποφοίτησή τους και μέχρι τις επόμενες κρίσεις από τη σειρά επιτυχίας τους μετά την αποφοίτησή τους από αυτά, χωριστά για τους Αξιωματικούς Όπλων του ΣΞ, τους Μάχιμους και Μηχανικούς του ΠΝ, τους Ιπτάμενους και Μηχανικούς της ΠΑ και χω-ριστά για τους Αξιωματικούς Σωμάτων του ΣΞ, Σωμάτων του ΠΝ και Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και Μηχανικών.
    20. Η αρχαιότητα μεταξύ ομοιόβαθμων Αξιωματικών των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων Σωμάτων του ΣΞ, των Σωμάτων και Ειδικοτήτων του ΠΝ, των Αξιωματικών της ΠΑ πλην Ιπταμένων και Μηχανικών και των Αξιωματικών ΚΣ, καθορίζεται από τη χρονολογία ονο-μασίας τους ως Αξιωματικών. Σε περίπτωση ταυτόχρονης ονομασίας τους ως Αξιωματι-κών, η αρχαιότητα καθορίζεται με βάση τη σειρά των Σωμάτων ή γενικών ειδικοτήτων, ό-πως αναγράφονται στο άρθρο 3 του παρόντος νόμου.»
    Η δε παράγραφος γ (2) του άρθρου 23, του ίδιου νόμου, ως ακολούθως:
    «(2) Αντιπτέραρχος για τους Μηχανικούς Αξιωματικούς ως Γενικούς Επιθεωρητές ΠΑ ή σε θέση που είναι δυνατόν να ορισθεί με απόφαση του ΣΑΓΕ και εφόσον προβλέπεται από τους Πίνακες Οργάνωσης – Υλικού (ΠΟΥ)»

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 22:53 | Βασιλης Ντ.

    Κύριε υπουργέ αν δεν απροσαρμόσετε τις αποζημιώσεις των σπουδαστών των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ, οι οποίες είναι τρείς φορές χαμηλότερες των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας, θα έχετε διαπράξει ένα πολύ μεγάλο λάθος και μια κατάφορη αδικία, έναντι ΧΙΛΙΑΔΩΝ μελλοντικών Αξκων-Υπαξκων της Πατρίδας και των οικογενειών τους.
    Δεν είναι είναι δυνατό μαθητές παραγωγικών σχολών που προσφέρουν το ίδιο έργο στη Ελλάδα ο καθένας από το δικό του πόστο, να αμείβονται τόσο εξόφθαλμα άδικα (157/μήνα ευρώ οι σπουδαστές Αξκοι των ΕΔ – 623 έως 669/μήνα οι σπουδαστές Αξκοι ΕΛΑΣ-ΛΣ και 1500 ευρώ/έτος οι πολίτες φοιτητές, ειδικά όταν μιλάμε για μελλοντικούς επιστήμονες (ιατρούς-οδοντιάτρους-νομικούς-οικονομικούς της ΣΣΑΣ).
    Έχετε ηθική υποχρέωση έναντι αυτών των σπουδαστών να αυξήσετε τις αμοιβές τους , όπως άλλωστε ΈΧΕΤΕ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ στη Βουλή δια του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Σκυλακάκη, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και επιβράβευσης των προσπαθειών που καταβάλουν αυτά τα παιδιά των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ελαφρύνοντας λίγο τις οικογένειές τους, το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος της συντήρησης τους, όπως κάνετε και με τις οικογένειες των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων ιδιωτών.
    Αδιαφορία για την κατάθεση της υπόψη τροπολογίας ή εκφράσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, του τύπου ‘’Θέλαμε αλλά δεν προλάβαμε’’, δεν θα τιμούν εσάς αλλά και θα προσβάλουν την νοημοσύνη μας

  • 23 Δεκεμβρίου 2022, 11:36 | Γονέας ΚΤ

    Κύριε υπουργέ αν δεν απροσαρμόσετε τις αποζημιώσεις των σπουδαστών των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ, οι οποίες είναι τρείς φορές χαμηλότερες των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας, θα έχετε διαπράξει ένα πολύ μεγάλο λάθος και μια κατάφορη αδικία, έναντι ΧΙΛΙΑΔΩΝ μελλοντικών Αξκων-Υπαξκων της Πατρίδας και των οικογενειών τους.
    Δεν είναι είναι δυνατό μαθητές παραγωγικών σχολών που προσφέρουν το ίδιο έργο στη Ελλάδα ο καθένας από το δικό του πόστο, να αμείβονται τόσο εξόφθαλμα άδικα (157/μήνα ευρώ οι σπουδαστές Αξκοι των ΕΔ – 623 έως 669/μήνα οι σπουδαστές Αξκοι ΕΛΑΣ-ΛΣ και 1500 ευρώ/έτος οι πολίτες φοιτητές, ειδικά όταν μιλάμε για μελλοντικούς επιστήμονες (ιατρούς-οδοντιάτρους-νομικούς-οικονομικούς της ΣΣΑΣ).
    Έχετε ηθική υποχρέωση έναντι αυτών των σπουδαστών να αυξήσετε τις αμοιβές τους , όπως άλλωστε ΈΧΕΤΕ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ στη Βουλή δια του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Σκυλακάκη, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και επιβράβευσης των προσπαθειών που καταβάλουν αυτά τα παιδιά των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ελαφρύνοντας λίγο τις οικογένειές τους, το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος της συντήρησης τους, όπως κάνετε και με τις οικογένειες των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων ιδιωτών.
    Αδιαφορία για την κατάθεση της υπόψη τροπολογίας ή εκφράσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, του τύπου ‘’Θέλαμε αλλά δεν προλάβαμε’’, δεν θα τιμούν εσάς αλλά και θα προσβάλουν την νοημοσύνη μας….
    Έχετε την ευκαιρία να κάνετε το σωστό, μην την χάσετε

  • 22 Δεκεμβρίου 2022, 10:41 | ΑΓΛΑΪΑ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗ

    Εάν με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, δεν αναπροσαρμόσετε τις αποζημιώσεις των σπουδαστών των ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ, οι οποίες είναι τρείς φορές χαμηλότερες των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας, θα έχετε διαπράξει ένα πολύ μεγάλο λάθος και μια κατάφορη αδικία, έναντι ΧΙΛΙΑΔΩΝ μελλοντικών Αξκων-Υπαξκων της Πατρίδας και των οικογενειών τους.
    Δεν είναι είναι δυνατό μαθητές παραγωγικών σχολών που προσφέρουν το ίδιο έργο στη Ελλάδα ο καθένας από το δικό του πόστο, να αμείβονται τόσο εξόφθαλμα άδικα (157/μήνα ευρώ οι σπουδαστές Αξκοι των ΕΔ – 623 έως 669/μήνα οι σπουδαστές Αξκοι ΕΛΑΣ-ΛΣ και 1500 ευρώ/έτος οι πολίτες φοιτητές, ειδικά όταν μιλάμε για μελλοντικούς επιστήμονες (ιατρούς-οδοντιάτρους-νομικούς-οικονομικούς της ΣΣΑΣ).
    Έχετε ηθική υποχρέωση έναντι αυτών των σπουδαστών να αυξήσετε τις αμοιβές τους , όπως άλλωστε ΈΧΕΤΕ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ στη Βουλή δια του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Σκυλακάκη, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και επιβράβευσης των προσπαθειών που καταβάλουν αυτά τα παιδιά των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ελαφρύνοντας λίγο τις οικογένειές τους, το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος της συντήρησης τους, όπως κάνετε και με τις οικογένειες των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων ιδιωτών.
    Αδιαφορία για την κατάθεση της υπόψη τροπολογίας ή εκφράσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, του τύπου ‘’Θέλαμε αλλά δεν προλάβαμε’’, δεν θα τιμούν εσάς αλλά και θα προσβάλουν την νοημοσύνη μας….
    Έχετε την ευκαιρία να κάνετε το σωστό, μην την χάσετε.

  • 21 Δεκεμβρίου 2022, 23:53 | Δήμος

    Να δοθεί ή δυνατότητα εξαγοράς τής τριετίας για όσους κατεταγησαν μέχρι και την 31 12 2000..δώστε κίνητρα για συνταξιοδοτηση και πάρτε νέο κόσμο..

    Δώστε μας και την δυνατότητα εξαγοράς δεύτερης μαχιμης πενταετίας..

    Το στράτευμα έχει κουραστεί πολυ και έχει γεράσει, έχουν γίνει ελάχιστες προσλήψεις την τελευταία δεκαετία και έχει κουραστεί πολύ το προσωπικό καθώς πέφτει όλο και περισσότερο βάρος στις πλάτες τους…

  • 21 Δεκεμβρίου 2022, 15:10 | Χρήστος Ρούτσος

    Κύριε Υπουργέ
    Όσον αφορά για τα θέματα που άπτονται ων στρατιωτικών σχολών καθώς και για τη ρύθμιση ζητημάτων σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένα οικονομικά και σε εργασιακό και συνταξιοδοτικό επίπεδο με τις στρατιωτικές σχολές, συμφωνώ και προτείνω πως πρέπει οι απολαβές των σπουδαστών της ΣΣΑΣ να ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ με των σπουδαστών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. όπως προαναφέρεται σε άλλο σχόλιο.
    Είναι καταφανή η αδικία μεταξύ των παιδιών αυτών!
    Και η διαφορά αυτή είναι μεγάλη!
    Ενδεικτικά: 157/μήνα ευρώ οι σπουδαστές Αξ/κοι των ΕΔ σε αντίθεση με τα 623 έως 669 ευρώ/μήνα οι σπουδαστές Αξ/κοι της Ελληνικής Αστυνομίας.
    Αν προσθέσουμε στις διαφορές μεταξύ των πολιτών φοιτητών και φοιτητών ΣΣΑΣ και την δίκαιη βέβαια (για τους πρώτους) απολαβή επιδόματος ενοικίου της τάξης των 1000-1500-έως 2000 ευρώ ανάλογα την περίπτωση, βλέπουμε μεγάλη αδικία για τους δεύτερους (ΣΣΑΣ)!
    Άλλο ένα ακόμα σημείο το οποίο επηρεάζουν αυτές οι χαμηλές απολαβές, είναι προς το χειρότερο ο μέσος όρος των αποδοχών των νέων αυτών και μελλοντικών αξιωματικών των Ε.Δ. για τον υπολογισμό της σύνταξής τους.
    Ειδικά η ανωτέρω υφιστάμενη αδικία της πολιτείας γίνεται εντονότερη, όταν μιλάμε για σπουδαστές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Οικονομικών, Νοσηλευτικής, Νομικής, κ.λ.π. της ΣΣΑΣ, οι οποίοι τις νύκτες κάνουν σκοπιές, περίπολα και άλλες υπηρεσίες (παράγοντας έργο) και το επόμενο πρωί πρέπει να παραβρεθούν για να παρακολουθήσουν άυπνοι μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο!
    Σε αντιδιαστολή με τους πολίτες συμφοιτητές τους, οι οποίοι προσέρχονται ξεκούραστοι, (όντας «αδούλευτοι»).
    Κλείνοντας κ. Υπουργέ θα επαναλάβω πως
    Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και επιβράβευσης των προσπαθειών που καταβάλουν αυτά τα παιδιά των Ενόπλων Δυνάμεων και προς άρση της αδικίας που νιώθουν βλέποντας τις απολαβές των άλλων (Ε.Α – Λ.Σ – Πολίτες συμφοιτητές), θεωρώ ότι πρέπει να καταθέσετε την τροπολογία για την αναπροσαρμογή των μισθών τους, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση στη Βουλή, δια του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ.Σκυλακάκη, με το έγγραφο Α.Π 142073/ΥΠΟΙΚ 03-10-22.
    Πιστεύω πως η δέσμευση αυτή της κυβέρνησης θα γίνει πράξη!

  • 21 Δεκεμβρίου 2022, 12:10 | Βαγγέλης

    ΑΡΘΡΟ 32 ν.4609/19
    Μετά τη διαπίστωση ότι μέσα στα άρθρα που εμπεριέχονται στο Ν/Σ του ΥΠΕΘΑ δεν υπάρχει διάταξη που να επιλύει το ιεραρχικό πρόβλημα του άρθρου 32 του ν.4609/19 μετά από 3,5 έτη αναμονής, παραθέτω ως σχόλιο τα ακόλουθα:
    1. Η εφαρμογή του άρθρου 32 του ν.4609/19 προκάλεσε μέιζον ιεραρχικό πρόβλημα σε βάρος των κατά το ν.2439/96 κρινόμενων Αξκών αποφοίτων ΑΣΣΥ των Ενόπλων Δυνάμεων.
    2. Την επίλυση του προβλήματος ζητούν το Συντονιστικό Συμβούλιο των Συλλόγων Αποφοίτων ΑΣΣΥ, οι δυο Ομοσπονδίες Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ και ΠΟΜΕΝΣ), τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων τα οποία έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις σχεδόν στο σύνολό τους και φυσικά οι διακλαδικά 2200 περίπου θιγόμενοι Αξκοί οι οποίοι περιμένουν 3,5 ολόκληρα χρόνια τη διοικητική τους αποκατάσταση (από την ημερομηνία ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ)!!!
    3.Καταθέτω την αγανάκτησή μου και παρακαλώ για την άμεση επίλυση του προβλήματος γιατί, αφενός έχει περάσει ήδη πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τη δημιουργία του, αφετέρου είναι ξεκάθαρα ζήτημα αξιοκρατίας αλλά και τιμής για τους απόφοιτους ΑΣΣΥ.

  • 21 Δεκεμβρίου 2022, 01:53 | Βασιλική-Μαρία

    Να γίνει εξομάλινση και διόρθωση στις απολαβές των φοιτητών της ΣΣΑΣ ώστε να φτάσουν και να γίνουν ίδιες με αυτούς των άλλων στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών.
    Δεν πρέπει να υπάχουν δύο ταχύτητες φοιτητών ώστε να γίνουν αυριανοί αξιωματικοί των Ε.Δ.
    Δεν πρέπει να υπάρχει διαφορά μεταξή φοιτητών της ΕΛ.ΑΣ. που παίρνουν πάνω από 600 € και φοιτητών που προορίζονται για ιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, από την ΣΣΑΣ για τις ΕΔ.
    Η Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ο εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινά από τις σχολές!
    Ευχαριστώ

  • 21 Δεκεμβρίου 2022, 01:09 | ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΕΪΜΑΡΗΣ

    Κύριε υπουργέ
    Όσον αφορά για τα θέματα που άπτωνται ων στρατιωτικών σχολών καθώς και για τη ρύθμιση ζητημάτων σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένα οικονομικά και σε εργασιακό και συνταξιοδοτικό επίπεδο με τις στρατιωτικές σχολές, συμφωνώ και προτείνω πως πρέπει οι απολαβές των σπουδαστών της ΣΣΑΣ να ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ με των σπουδαστών της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. όπως προαναφέρεται σε άλλο σχόλιο.
    Είναι καταφανή η αδικία μεταξή των παιδιών αυτών!
    Και η διαφορά αυτή είναι μεγάλη!
    Ενδεικτικά: 157/μήνα ευρώ οι σπουδαστές Αξ/κοι των ΕΔ σε αντίθεση με τα 623 έως 669/μήνα οι σπουδαστές Αξκοι της Ελληνικής Αστυνομίας.
    Αν προσθέσουμε στις διαφορές μεταξή των πολιτών φοιτητών και φοιτητών ΣΣΑΣ και την δίκαιη βέβαια (για τους πρώτους) απολαβή επιδόματος ενοικίου της τάξης των 1000-1500-έως & 2000 ανάλογα την περίπτωση, βλέπουμε μεγάλη αδικία για τους δεύτερους (ΣΣΑΣ)!
    Άλλο ένα ακόμα σημείο το οποίο επιρρεάζουν αυτές οι χαμηλές απολαβές, είναι προς το χειρότερο ο μέσος όρος των αποδοχών των νέων αυτών και μελλοντικών αξιωματικών των Ε.Δ. για τον υπολογισμό της σύνταξής τους.
    Ειδικά η ανωτέρω υφιστάμενη αδικία της πολιτείας γίνεται εντονότερη, όταν μιλάμε για σπουδαστές Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Οικονομικών, Νοσηλευτικής, Νομικής, κ.λ.π. της ΣΣΑΣ, οι οποίοι τις νύκτες κάνουν σκοπιές, περίπολα και άλλες υπηρεσίες (παράγοντας έργο) και το επόμενο πρωί πρέπει να παρεβρεθούν για να παρακολουθήσουν άυπνοι μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο!
    Σε αντιδιαστολή με τους πολίτες συμφοιτητές τους, οι οποίοι προσέρχονται ξεκούραστοι, (όντας «αδούλευτοι»).
    Κλείνοντας κε Υπουργέ θα επαναλάβω πως
    Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και επιβράβευσης των προσπαθειών που καταβάλουν αυτά τα παιδιά των Ενόπλων Δυνάμεων και προς άρση της αδικίας που νιώθουν βλέποντας τις απολαβές των άλλων (Ε.Α – Λ.Σ – Πολίτες συμφοιτητές), θεωρώ ότι πρέπει να καταθέσετε την τροπολογία για την αναπροσαρμογή των μισθών τους, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση στη Βουλή, δια του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ.Σκυλακάκη, με το έγγραφο Α.Π 142073/ΥΠΟΙΚ 03-10-22.
    Πιστεύω πως η δέσμευση αυτή της κυβέρνησης θα γίνει πράξη!
    Το οικονομικό κόστος για την πολιτεία ελάχιστο, το δε ηθικό και πολιτειακό κέρδος για όλους ανεκτίμητο !

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 23:41 | Α.Λ.

    Να συμπεριληφθεί η πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την 3ετία όσων κατετάγησαν μέχρι 31/12/95, με 6,67% επί των εισφορών.https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1866-3865-2010Όταν βγήκε αυτή η διάταξη οι συνάδελφοι δεν ενημερώθηκαν από την Υπηρεσία, ούτε υπήρχε η θεσμική εκπροσώπηση που μας ενημερώνει πλέον καθημερινά για όλα τα θέματα προσωπικού.Άλλωστε αυτό δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, αντιθέτως θα δώσει χρήματα στο Κράτος και την ευκαιρία ανανέωσης του στρατεύματος που έχει πλέον γεράσει…..Από επίσημα στοιχεία, στην Πολεμική Αεροπορία ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνάει τα 40χρόνια…

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, 11:09 | Αννα

    Αύξηση αμοιβής στρατιωτικών

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 19:49 | Αθανάσιος Παπαθεοδώρου

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Παρακαλούμε για την ενσωμάτωση στο παρόν νομοσχέδιο άρθρου το οποίο να δημιουργεί την ειδικότητα Ειδικών Επιστημόνων στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τους ακόλουθους λόγους:
    1. Στις 26.09.2007 μου απονεμήθηκε ο βαθμός του Έφεδρου εξ Εφεδρείας Σμηναγού, ως πτυχιούχου ΑΕΙ Βιολόγου, ειδικότητα η οποία δεν απονέμεται από τις παραγωγικές σχολές των ΕΔ. Με την μονιμοποίηση μου το 2013, μου απονεμήθηκε ο βαθμός του Επισμηναγού τον οποίο φέρω έως και σήμερα χωρίς ωστόσο να έχω ενταχθεί σε κάποια από τις ειδικότητες της ΠΑ. Με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.3883/2010 ορίζεται πως οι Έφεδροι Αξιωματικοί αποκτούν ειδικότητα συναφή με το επαγγελματικό τους αντικείμενο, έχουν τα ίδια υπηρεσιακά και οικονομικά δικαιώματα και τις ίδιες αντιστοίχως υποχρεώσεις με τους μονίμους συνάδελφους τους, ενώ με την μονιμοποίηση τους εντάσσονται στην επετηρίδα του Κλάδου των ΕΔ στον οποίο υπηρετούν και της αντίστοιχης ειδικότητας.
    2. Λόγω της μη ύπαρξης αντίστοιχης ειδικότητας και επετηρίδας στην ΠΑ, πτυχιούχοι ΑΕΙ αξιωματικοί Βιολόγοι, Χημικοί και Ακτινοφυσικοί δεν μπορούν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό και να έχουν την ίδια υπηρεσιακή και οικονομική εξέλιξη με συναδέλφους Ψυχολόγους και Ιατρούς, πτυχιούχων ΑΕΙ, στους οποίους επίσης απονεμήθηκε ο βαθμός του Έφεδρου εξ Εφεδρείας Σμηναγού αλλά λόγω της ύπαρξης αντίστοιχης ειδικότητας στην ΠΑ μπόρεσαν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό.
    3. Σημειώνεται πως στην Ελληνική Αστυνομία βάσει του άρθρου 1, άρθρου 7 και άρθρου 39 του Π.Δ. 24/1997 – ΦΕΚ Α29/28.02.1997 οι Βιολόγοι πτυχιούχοι ΑΕΙ εντάσσονται στην επετηρίδα Ειδικών Καθηκόντων – Αξιωματικών Εγκληματολογικών Εργαστηρίων πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι οποίοι δύνανται να εξελιχθούν μέχρι το βαθμό του Υποστρατήγου.
    Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ και ευελπιστώ για την κατανόηση και υλοποίηση του δικαίου αιτήματός μας.

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 18:24 | ΜΑΛΕΤΣΙΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Διαβάζοντας το υπό κατάθεση νομοσχέδιο,μετά μεγάλης απογοητεύσεως ,διαπιστώνεται οτι ούτε τώρα, που εισερχόμαστε σε προεκλογική περίοδο και έχουμε νομοσχέδιο που αφορά καθαρά τις ένοπλες δυνάμεις , δεν μεριμνήτε οπως δεσμευτήκατε , για την αναπροσαρμογή των αποζημιώσεων των σπουδαστών των Ε.Δ, οι οποίες είναι τρείς φορές χαμηλότερες των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας (ενδεικτικά: 157/μήνα ευρώ οι σπουδαστές Αξκοι των ΕΔ – 623 έως 669/μήνα οι σπουδαστές Αξκοι της Ελληνικής Αστυνομίας).
    Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές οι αποδοχές, θα επηρεάσουν προς το χειρότερο το μέσω όρο των αποδοχών για τον υπολογισμό της σύνταξής τους. Ειδικά η ανωτέρω αδικία της πολιτείας γίνεται εντονότερη, όταν μιλάμε για σπουδαστές Ιατρικής , Οδοντιατρικής,Νοσηλευτικής , Νομικής κλπ της ΣΣΑΣ, οι οποίοι τις νύκτες κάνουν σκοπιές, περίπολα και άλλες υπηρεσίες και το επόμενο πρωί, πρέπει να παρακολουθήσουν άυπνοι μαθήματα στο πανεπιστήμιο, σε αντιδιαστολή με τους πολίτες συμφοιτητές τους, οι οποίοι προσέρχονται ξεκούραστοι και παίρνουν και αυτοί 1.500 ευρώ/έτος( στεγαστικό ) από την πολιτεία κατ’ελάχιστον.
    Θεωρώ πως υποχρεούμαστε , να άρουμε τη αδικία που νιώθουν βλέποντας τις απολαβές των άλλων (Ε.Α – Λ.Σ – Πολίτες συμφοιτητές). Θεωρώ ότι πρέπει να καταθέσετε την τροπολογία για την αναπροσαρμογή των μισθών τους , όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση στη Βουλή, δια του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Σκυλακάκη, με το έγγραφο Α.Π 142073/ΥΠΟΙΚ 03-10-22.
    Είναι επιλήψιμο , να ξεκινάνε την σταδιοδρομία τους σε καθεστώς αδικίας . Το οικονομικό κόστος για την πολιτεία ελάχιστο ,το δε ηθικό κέρδος για όλους ανεκτίμητο

  • 19 Δεκεμβρίου 2022, 17:11 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑKΟΣ

    Αρχικά συμφωνώ ότι το παρόν σχέδιο νόμου επιλύει το βαθμολογικό ζήτημα των Αξκών καταταγέντων στις ΑΣΣΥ 1991-92-93.

    Προκειμένου όμως να μην θιχτούν στελέχη προέλευσης καταταγέντων στις ΑΣΣΥ 1991-92-93 που έχουν κάνει μετάταξη και να μην υφίσταται άνιση μεταχείριση, κατά παράβαση της διασταλτικής ερμηνείας της συνταγματικής αρχής της ισότητας, αφού θα είναι παράδοξο οι συγκεκριμένοι πτυχιούχοι ΑΕΙ να δύναται να προάγονται στους ίδιους βαθμούς αργότερα, λόγω διατάξεων που έχουν υπολογίσει μόνο το χρονικό περιθώριο υπηρεσίας των προερχόμενων από ΑΣΕΙ, προτείνω να συμπεριληφθεί στο άρθρο 53 το ακόλουθο εδάφιο ως δικλίδα ασφαλείας δικαίου:

    «Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται αναλογικά, ως προς το χρόνο συνολικής υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού και στους αξιωματικούς που είχαν προϋπηρεσία μόνιμου υπαξιωματικού ή Ανθυπασπιστή και έχουν μεταταγεί σε άλλη επετηρίδα. Σε κάθε περίπτωση και κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης νόμου, οι μεταταχθέντες εξελίσσονται στους αντίστοιχους βαθμούς τουλάχιστον και δεν υπολείπονται ποτέ, την ίδια ημερομηνία και με το ίδιο προεδρικό διάταγμα όπως οι αξιωματικοί των κατηγοριών με ίδια αρχική προέλευση υπαξιωματικού και που έχουν τον αυτό χρόνο συνολικής υπηρεσίας μονίμου αξιωματικού με αυτούς».

    Με εκτίμηση.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 17:47 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΔΑΚΗΣ

    Θα πρέπει επίσης στο νομοσχέδιο να προβλεφθεί η περίπτωση της ανάκλησης ενός μέρους από τους εν εφεδρεία στρατιωτικούς για ένα χρονικό διάστημα – π.χ. ένα δεκαήμερο. Το διάστημα αυτό αυτοί καθίστανται ε.ε. και θα πρέπει να μην τους καταβάλλεται σύνταξη αλλά μισθός.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 17:04 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΡΜΑΝΗΣ

    Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, ως Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και εφόσον σας ενδιαφέρει να ενισχύσετε την μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ε.Δ όπως ισχυρίζεστε, έχετε την ευκαιρία να αναπροσαρμόσετε τις αποζημιώσεις των σπουδαστών των Ε.Δ, οι οποίες είναι τρείς φορές χαμηλότερες των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας (ενδεικτικά: 157/μήνα ευρώ οι σπουδαστές Αξκοι των ΕΔ – 623 έως 669/μήνα οι σπουδαστές Αξκοι της Ελληνικής Αστυνομίας).
    Ειδικά η ανωτέρω αδικία της πολιτείας γίνεται εντονότερη, όταν μιλάμε για σπουδαστές Ιατρικής , Οδοντιατρικής, Νομικής κλπ της ΣΣΑΣ, οι οποίοι τις νύκτες κάνουν σκοπιές, περίπολα και άλλες υπηρεσίες και το επόμενο πρωί, πρέπει να παρακολουθήσουν άυπνοι μαθήματα στο πανεπιστήμιο, σε αντιδιαστολή με τους πολίτες συμφοιτητές τους, οι οποίοι προσέρχονται ξεκούραστοι και παίρνουν και αυτοί 1.000 ευρώ/έτος από την πολιτεία.
    Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και επιβράβευσης των προσπαθειών που καταβάλουν αυτά τα παιδιά των Ενόπλων Δυνάμεων και προς άρση της αδικίας που νιώθουν βλέποντας τις απολαβές των άλλων (Ε.Α – Λ.Σ – Πολίτες συμφοιτητές), θεωρώ ότι πρέπει να καταθέσετε την τροπολογία για την αναπροσαρμογή των μισθών τους , όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση στη Βουλή, δια του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Σκυλακάκη, με το έγγραφο Α.Π 142073/ΥΠΟΙΚ 03-10-22.
    Το οικονομικό κόστος για την πολιτεία ελάχιστο ,το δε ηθικό κέρδος για όλους ανεκτίμητο

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 14:41 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Παρακαλούμε για την ενσωμάτωση στο παρόν νομοσχέδιο άρθρου το οποίο να δημιουργεί την ειδικότητα Ειδικών Επιστημόνων στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τους ακόλουθους λόγους:
    1. Στις 26.09.2007 μου απονεμήθηκε ο βαθμός του Έφεδρου εξ Εφεδρείας Σμηναγού, ως πτυχιούχου ΑΕΙ Βιολόγου, ειδικότητα η οποία δεν απονέμεται από τις παραγωγικές σχολές των ΕΔ. Με την μονιμοποίηση μου το 2013, μου απονεμήθηκε ο βαθμός του Επισμηναγού τον οποίο φέρω έως και σήμερα χωρίς ωστόσο να έχω ενταχθεί σε κάποια από τις ειδικότητες της ΠΑ. Με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.3883/2010 ορίζεται πως οι Έφεδροι Αξιωματικοί αποκτούν ειδικότητα συναφή με το επαγγελματικό τους αντικείμενο, έχουν τα ίδια υπηρεσιακά και οικονομικά δικαιώματα και τις ίδιες αντιστοίχως υποχρεώσεις με τους μονίμους συνάδελφους τους, ενώ με την μονιμοποίηση τους εντάσσονται στην επετηρίδα του Κλάδου των ΕΔ στον οποίο υπηρετούν και της αντίστοιχης ειδικότητας.

    2. Λόγω της μη ύπαρξης αντίστοιχης ειδικότητας και επετηρίδας στην ΠΑ, πτυχιούχοι ΑΕΙ αξιωματικοί Βιολόγοι, Χημικοί και Ακτινοφυσικοί δεν μπορούν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό και να έχουν την ίδια υπηρεσιακή και οικονομική εξέλιξη με συναδέλφους Ψυχολόγους και Ιατρούς, πτυχιούχων ΑΕΙ, στους οποίους επίσης απονεμήθηκε ο βαθμός του Έφεδρου εξ Εφεδρείας Σμηναγού αλλά λόγω της ύπαρξης αντίστοιχης ειδικότητας στην ΠΑ μπόρεσαν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό.

    3. Σημειώνεται πως στην Ελληνική Αστυνομία βάσει του άρθρου 1, άρθρου 7 και άρθρου 39 του Π.Δ. 24/1997 – ΦΕΚ Α29/28.02.1997 οι Βιολόγοι πτυχιούχοι ΑΕΙ εντάσσονται στην επετηρίδα Ειδικών Καθηκόντων – Αξιωματικών Εγκληματολογικών Εργαστηρίων πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι οποίοι δύνανται να εξελιχθούν μέχρι το βαθμό του Υποστρατήγου.

    Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ και ευελπιστώ για την κατανόηση και υλοποίηση του δικαίου αιτήματός μας.

  • 18 Δεκεμβρίου 2022, 10:28 | Ηλίας Τάτσης

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Παρακαλούμε για την ενσωμάτωση στο παρόν νομοσχέδιο, άρθρου το οποίο να δημιουργεί την ειδικότητα Ειδικών Επιστημόνων στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τους ακόλουθους λόγους:

    1. Στις 26.09.2007 μου απονεμήθηκε ο βαθμός του Έφεδρου εξ Εφεδρείας Σμηναγού, ως πτυχιούχου ΑΕΙ Φυσικού Ιατρικής – Ακτινοφυσικού, ειδικότητα η οποία δεν απονέμεται από τις παραγωγικές σχολές των ΕΔ. Με την μονιμοποίηση μου το 2013, μου απονεμήθηκε ο βαθμός τους Επισμηναγού τον οποίο φέρω έως και σήμερα χωρίς ωστόσο να έχω ενταχθεί σε κάποια από τις ειδικότητες της ΠΑ. Με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.3883/2010 ορίζεται πως οι Έφεδροι Αξιωματικοί αποκτούν ειδικότητα συναφή με το επαγγελματικό τους αντικείμενο, έχουν τα ίδια υπηρεσιακά και οικονομικά δικαιώματα και τις ίδιες αντιστοίχως υποχρεώσεις με τους μονίμους συνάδελφους τους, ενώ με την
    μονιμοποίηση τους εντάσσονται στην επετηρίδα του Κλάδου των ΕΔ στον οποίο υπηρετούν και της αντίστοιχης ειδικότητας.
    2. Λόγω της μη ύπαρξης αντίστοιχης ειδικότητας και επετηρίδας στην ΠΑ, πτυχιούχοι ΑΕΙ αξιωματικοί Βιολόγοι, Χημικοί και Ακτινοφυσικοί δεν μπορούν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό και να έχουν την ίδια υπηρεσιακή και οικονομική εξέλιξη με συναδέλφους Ψυχολόγους και Ιατρούς, πτυχιούχων ΑΕΙ, στους οποίους επίσης απονεμήθηκε ο βαθμός του Έφεδρου εξ Εφεδρείας Σμηναγού αλλά λόγω της ύπαρξης αντίστοιχης ειδικότητας στην ΠΑ μπόρεσαν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό.

    Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ και ευελπιστώ για την κατανόηση και υλοποίηση του δικαίου αιτήματός μας

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 20:43 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΙΔΑΚΗΣ

    Αρχικά και σύμφωνα με το σκοπό του συγκεκριμένου νομοθετήματος θα πρέπει να επιλυθεί το καθεστώς:
    α. είναι βαρέα και ανθυγιεινά τα «ένσημα» των στρατιωτικών ;
    Εάν ΝΑΙ πως αυτό αναγνωρίζεται από την Πολιτεία ;;
    Εάν δεν επιθυμεί να τα αναγνωρίσει γιατί δεν τους χορηγείται μία άλλη ρύθμιση ως ανταπόδοση;;
    Παλαιότερα υπήρχε η «ανταπόδοση» της δωρεάν αναγνώρισης πενταετίας σε μάχιμες μονάδες και εκτός έδρας η οποία σταδιακά εξελίχθηκε σε πανάκριβο εισπρακτικό μηχανισμό !
    β. ποιά είναι η κατάσταση των ε.ε. στελεχών;;
    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ μονιμότητα και δύναται να απολυθούν χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα έτη. Για παράδειγμα οι δικαστικοί που απολύονται μετατάσσονται στον δημόσιο τομέα. Γιατί να μην ισχύσει κάτι ανάλογο για τους στρατιωτικούς ;
    γ. ποιά είναι η κατάσταση των ε.α. στελεχών που παραμένουν αποχωρώντας από την υπηρεσία σε τάξη «εφεδρείας» ;; Μπορούν να εργαστούν στην αλλοδαπή ;; οπουδήποτε στην αλλοδαπή ;; Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που διδάξουν μία ώρα τον μήνα σε κάποια σχολή του ΥΠΕΘΑ θα τους περικοπεί το 30% της μηνιαίας τους σύνταξης, της μικτής – δηλ. θα τους περικοπεί και το 30% των κρατήσεών τους σε φορολογία και υγειονομική περίθαλψη.
    δ. τα Μετοχικά Ταμεία θα πρέπει να διοικούνται από τους μετόχους τους και όχι από τον εκάστοτε Υπουργό, ο οποίος διορίζει το ΔΣ και δεν εκλέγεται από Γενική Συνέλευση των μετόχων του, η οποία δεν προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
    ε. Πρόβλεψη για παροχή μηνιαίας μισθοδοσίας στους σπουδαστές των παραγωγικών σχολών, ίσης με τα κατώτερο μηνιαίο μισθό.
    στ. Σχεδιασμός στράτευσης των γυναικών, καταρχήν σε εθελοντική βάση, [εκπαίδευση σε όπλα, πρώτες βοήθειες, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κ.α.] με ανταπόδοση την πρόσκτηση μορίων για κατάταξή τους στον δημόσιο φορέα.

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 15:11 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Παρακαλούμε για την ενσωμάτωση στο παρόν νομοσχέδιο άρθρου το οποίο να δημιουργεί την ειδικότητα Ειδικών Επιστημόνων στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τους ακόλουθους λόγους:

    1. Στις 26.09.2007 μου απονεμήθηκε ο βαθμός του Έφεδρου εξ Εφεδρείας Σμηναγού, ως πτυχιούχου ΑΕΙ Βιολόγου, ειδικότητα η οποία δεν απονέμεται από τις παραγωγικές σχολές των ΕΔ. Με την μονιμοποίηση μου το 2013, μου απονεμήθηκε ο βαθμός τους Επισμηναγού τον οποίο φέρω έως και σήμερα χωρίς ωστόσο να έχω ενταχθεί σε κάποια από τις ειδικότητες της ΠΑ. Με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.3883/2010 ορίζεται πως οι Έφεδροι Αξιωματικοί αποκτούν ειδικότητα συναφή με το επαγγελματικό τους αντικείμενο, έχουν τα ίδια υπηρεσιακά και οικονομικά δικαιώματα και τις ίδιες αντιστοίχως υποχρεώσεις με τους μονίμους συνάδελφους τους, ενώ με την μονιμοποίηση τους εντάσσονται στην επετηρίδα του Κλάδου των ΕΔ στον οποίο υπηρετούν και της αντίστοιχης ειδικότητας.

    2. Λόγω της μη ύπαρξης αντίστοιχης ειδικότητας και επετηρίδας στην ΠΑ, πτυχιούχοι ΑΕΙ αξιωματικοί Βιολόγοι, Χημικοί και Ακτινοφυσικοί δεν μπορούν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό και να έχουν την ίδια υπηρεσιακή και οικονομική εξέλιξη με συναδέλφους Ψυχολόγους και Ιατρούς, πτυχιούχων ΑΕΙ, στους οποίους επίσης απονεμήθηκε ο βαθμός του Έφεδρου εξ Εφεδρείας Σμηναγού αλλά λόγω της ύπαρξης αντίστοιχης ειδικότητας στην ΠΑ μπόρεσαν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό.

    3. Σημειώνεται πως στην Ελληνική Αστυνομία βάσει του άρθρου 1, άρθρου 7 και άρθρου 39 του Π.Δ. 24/1997 – ΦΕΚ Α29/28.02.1997 οι Βιολόγοι πτυχιούχοι ΑΕΙ εντάσσονται στην επετηρίδα Ειδικών Καθηκόντων – Αξιωματικών Εγκληματολογικών Εργαστηρίων πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι οποίοι δύνανται να εξελιχθούν μέχρι το βαθμό του Υποστρατήγου.

    Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ και ευελπιστώ για την κατανόηση και υλοποίηση του δικαίου αιτήματός μας

  • 17 Δεκεμβρίου 2022, 11:30 | ΑΠΌΣΤΟΛΟΣ

    Να συμπεριληφθεί η πρόταση της ΠΟΜΕΝΣ για την 3ετία όσων κατετάγησαν μέχρι 31/12/95, με 6,67% επί των εισφορών.

    https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1866-3865-2010

    Όταν βγήκε αυτή η διάταξη οι συνάδελφοι δεν ενημερώθηκαν από την Υπηρεσία, ούτε υπήρχε η θεσμική εκπροσώπηση που μας ενημερώνει πλέον καθημερινά για όλα τα θέματα προσωπικού.

    Άλλωστε αυτό δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, αντιθέτως θα δώσει χρήματα στο Κράτος και την ευκαιρία ανανέωσης του στρατεύματος που έχει πλέον γεράσει…..

    Από επίσημα στοιχεία, στην Πολεμική Αεροπορία ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνάει τα 40χρόνια…

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 23:33 | Μιλτιάδης Μπιμπίκος

    Προτείνεται, σε νομοσχέδιο που αφορά τη μέριμνα προσωπικού, όντως να υπάρξει μέριμνα για το προσωπικό για τα παρακάτω θέματα:

    1. η ΚΥΑ για τη νυχτερινή να προσαρμοστεί στα ανώτατα όρια των υπολοίπων ΣΑ, όπως συνέβη το καλοκαίρι με την ελληνική αστυνομία

    2. την εφαρμογή του 40ωρου όπως καθορίστηκε με την ΥΑ Φ.400/165047/Σ.4722 (Φ.Ε.Κ.2340 τ. Β΄/18 Οκτ 11) και δεν εφαρμόζεται 11 χρόνια αργότερα.

    3. για την απασχόληση πέραν του 5νθημέρου, προτείνεται η εφαρμογή του Άρθρου 127 Παρ.Δ.α. του Ν.4472/2017(Φ.Ε.Κ. 74 Τ. Α΄/19 Μαϊ 17), σύμφωνα με το οποίο καθορίστηκε για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας η χορήγηση επιδόματος ύψους 46 ευρώ για κάθε ημέρα επιπλέον εργασίας. Στην προαναφερθείσα διάταξη δεν συμπεριελήφθησαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Λαμβάνοντας υπόψη το Άρθρο 22 του Συντάγματος και το Άρθρο 31 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση για συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων δεν συνάδει με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Οι στρατιωτικοί είναι η μοναδική κατηγορία εργαζομένων που δεν αμείβεται σύμφωνα με τα προσφερόμενα και με όσα προβλέπονται, είναι η μοναδική κατηγορία εργαζομένων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα όπου κάνουν νόμιμα παράνομες υπερωρίες.

    Οι παραπάνω αδικίες αφορούν καταστρατήγηση του ιδίου του Συντάγματος, όπου στο άρθρο 22 προβλέπει «Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.»

    Παρακαλώ για την εξέταση των παραπάνω προτάσεων.

  • 16 Δεκεμβρίου 2022, 15:28 | MIMIS

    Πρέπει να δοθεί δυνατοτητα για εξαγορας και 2ης μαχιμης πενταετίας για αυτούς πού υπηρέτησαν σε μαχιμες μονάδες επίσης η εξαγορά τριετίας να γίνει για όσους κατεταγησαν μέχρι και το 2000. Και τέλος να μπορεί να αναγνωρίσει ως συνταξιμα τα έτη σπουδών αλλά και τα τέκνα με 1,5 χρόνο το καθένα