Άρθρο 65 Τροποποίηση του άρθρου 6Α ν. 2939/2001

Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 6Α του ν. 2939/2001 (Α’ 179) τροποποιούνται ως εξής:
«Από 1.9.2020 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με εξαίρεση τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς του ίδιου άρθρου. Το τέλος ορίζεται στο ποσό των 7 λεπτών.».

  • 13 Μαρτίου 2020, 11:32 | Ιωάννα

    Είναι γνωστό σε όλους Βιομηχανίες πλαστικών έχουν πολύ χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα από την παραγωγή τσαντών από χαρτί ή ύφασμα.
    Η χρήση ανθεκτικών πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων (> 50 μm) για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιείται και ποσότητα ανακυκλωμένου υλικού, αποτελεί την καλύτερη επιλογή σε περιβαλλοντικούς όρους, όπως φαίνεται και στην παρακάτω μελέτη:
    http://www.niassembly.gov.uk/globalassets/documents/raise/publications/2011/environment/3611.pdf
    Θα έπρεπε να ενθαρρύνεται η χρήση τους, και όχι να αποθαρρύνεται με την επιβολή τέλους.

  • 13 Μαρτίου 2020, 11:09 | Χρήστος Δεφίγγος

    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗ, ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΜΒΛΥΝΕΙ THN ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ (ΚΥΡΙΩΣ ΓΙ ΑΥΤΟ) ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
    ΟΙ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50ΜM ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ.
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΒΑΛΤΕ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ , ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
    ΑΣ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ,ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΩΣΤΑ!

  • 13 Μαρτίου 2020, 11:03 | Μάριος

    Αν υπήρχε αίσθημα ευθύνης για την υγεία και τον άνθρωπο, θα επρεπε να είχαν απαγορευτεί η πάνινες σακούλες καθώς και τα ποτήρια των πολλαπλών χρήσεων. Κάποιοι επαγγελματίες οικολόγοι με τις ιδεοληψίες τους , θα οδηγήσουν την κοινωνία να αρρωσταίνει και να μολύνεται από διάφορους ιούς, αρκει και μόνο να συνεχίσουν το ανέξοδο ιδεολόγημα της μπουρδολογίας.

    Κρατήστε το μέτρο ως είχε, βάλτε ποσόστωση με ανακυκλωμένο υλικό και απαγορέψτε καθε είδος που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ανθρώπινη υγεία.

    Κανείς δεν απαντάει στο τι θα γίνει το περιβάλλον εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι.

  • 13 Μαρτίου 2020, 10:50 | ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΗΣ

    Είναι αναγκαία η παιδεία του κόσμου για την ανακύκλωση των πλαστικών. Η συμπεριφορά μας πρέπει να αλλάξει και να περάσουμε στα μηδενικά απόβλητα (zero waste) σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
    Να υπάρχει διάθεση των επαναχρησιμοποιημένων σακουλών >50μ εναρμονισμένων με το πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη, υπό την προϋπόθεση να περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    Τα πλαστικά απόβλητα πρέπει να ανακυκλωθούν και έτσι έχουμε ένα πρώτης τάξης προϊόν για χρήση και επαναχρησιμοποίηση.

    Ως εκτελεστικός διευθυντης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος επαναλαμβάνω τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΒΠΕ:

    • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    • Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    • Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    • Πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.

    Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, επιθυμεί να είναι σύμβουλος της πολιτείας στην χάραξη πολιτικής και συνεργάτης της στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι αμέτοχος παρατηρητής εξελίξεων, που θίγουν αναιτιολόγητα και άμεσα τον κλάδο.

  • 13 Μαρτίου 2020, 10:33 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Συμφωνώ με τις επισημάνσεις του κυριου Νιαβη Αλέξανδρου ειδικα σε ότι αφορά την συμβολή της σχεδιασμένης συλλογή και ανακύκλωσης των πλαστικών υλών η οποία μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας, προστασίας των δασών(από την ανεξέλεγκτη υλοτομία), εντέλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Η επιβολή τέλους σε όλες τις τσάντες διακίνησης, άσχετα από το πάχος τους, θα είναι καταστροφικό για έναν δυναμικό κλάδο της Ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων σε αυτόν, με αμφισβητούμενο οικολογικό αποτύπωμα.

  • 13 Μαρτίου 2020, 09:46 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΑΒΗΣ

    Συμφωνώ με τις επισημάνσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος καθώς επίσης και με των κυριών Καραταράκη Γεωργίας και Χαριζοπούλου Στέργιας.
    Επιπρόσθετα θα ήθελα να σημειώσω η σχεδιασμένη συλλογή και ανακύκλωση των πλαστικών υλών, μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας, προστασίας των δασών(από την ανεξέλεγκτη υλοτομία), εντέλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
    Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κουλτούρα συλλογής και ανακύκλωσης με ενημερωτική καμπάνια (κυρίως από τους Δήμους της Χώρας) καθώς και με κίνητρα για αυτούς που το κάνουν(επιστροφή χρημάτων, μείωση Δημοτικών τελών κλπ.)
    Η επιβολή τέλους σε όλες τις τσάντες διακίνησης, άσχετα από το πάχος τους, θα είναι καταστροφικό για έναν δυναμικό κλάδο της Ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων σε αυτόν, με αμφισβητούμενο οικολογικό αποτύπωμα.

  • 13 Μαρτίου 2020, 08:04 | Σίμος Κ.

    Ναι στην δημιουργία οικολογικής συνείδησης και
    Όχι στην επιβολή τέλους δίνοντας στην ουσία κίνητρο για χρήση σακούλας που δεν ανακυκλώνεται και δεν επαναχρησιμοποιείται, σε αντίθεση με την σακούλα άνω των 50μm.

  • 13 Μαρτίου 2020, 01:34 | Αναγνωστοπουλος Χρηστος

    Κατανοω απολυτα την επιβολη τελους με σκοπο την αποτροπη χρησιμοποιησης των λεπτων μη επαναχρησιμοποιουμενων σακουλων. Η δραματικη μειωση της καταναλωσης αυτου του τυπου σακουλας, εδειξε ότι το μετρο ηταν στην σωστη κατευθυνση.

    Ηταν η πρωτη φορα που ολοι διαπιστωσαμε ότι από την αλογιστη χρηση σακουλας ( ποιος δεν πηγαινε στα σουπερμαρκετς και δεν εφευγε με περισσοτερες σακουλες από τα προιοντα που αγοραζε ), φτασαμε στην απολυτα συνειδητοποιημενη χρησιμοποιηση χοντρων σακουλων πολλαπλων χρησεων.

    Και εκει που ειπαμε, παμε καλα, ετσι επρεπε να γινει, φτασαμε στην ‘τιμωρια’ , πως αλλιως να το εκλαβει καποιος νοημων, την επιβολη τελους για αυτου του τυπου την σακουλα.

    Μαλλον πρεπει καποτε να σταματησει ο εμπαιγμος των καταναλωτων, η ασυνεπεια των κυβερνώντων, η μη στηριξη των εγχωριων παραγωγων, μπας και καταφερουμε περαν των εντονως φορτισμενων με οικολογικες ευαισθησιες τηλεοπτικων σποτ , να κανουμε πραγματι κατι ουσιωδες για το περιβαλλον.

  • 13 Μαρτίου 2020, 01:03 | Αναγνωστοπουλος Χρηστος

    Κατανοω απολυτα την επιβολη τελους με σκοπο την αποτροπη χρησιμοποιησης των λεπτων μη επαναχρησιμοποιουμενων σακουλων. Η δραματικη μειωση της καταναλωσης αυτου του ειδους σακουλας εδειξε οτι το μετρο ηταν στην σωστη κατευθυνση. Ηταν η πρωτη φορα που ολοι διαπιστωσαμε οτι απο την αλογιστη χρηση σακουλας (ποιος δεν πηγαινε στα Σουπερμαρκετ και δεν εφευγε με περισσοτερες σακουλες απο οτι τα προιοντα που αγοραζε), φτασαμε σε μια απολυτα συνειδητοποιημενη χρησιμοποιηση χοντρων σακουλων πολλαπλων χρησεων.
    Και εκει που ειπαμε ,επιτελους παμε καλα,ερχεται η «τιμωρια» , πως αλλιως να το εκλαβει καποιος νοημων, για την χρησιμοποιηση αυτου του τυπου σακουλας.
    Μαλλον πρεπει καποτε να σταματησει ο εμπαιγμος των καταναλωτων, η ασυνεπεια των κυβερνωντων, η μη στηριξη των εγχωριων παραγωγων, μπας και καταφερουμε περαν των εντονως φορτισμενων οικολογικου περιεχομενου τηλεοπτικων σποτ, να κανουμε πραγματι κατι ουσιωδες για το περιβαλλον.

  • 12 Μαρτίου 2020, 18:09 | ΑΔΑΜΊΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Τελικά ποιό είναι το πρόβλημα η πλαστική σακούλα ή η μείωση εσόδων?
    Ποια είναι η λύση το τέλος ή η ανακύκλωση?
    Η Ε.Ε. προτάσσει την κυκλική οικονομία εμείς τι θα κάνουμε θα πάμε επιτέλους μια φορά μπροστά στην ώρα μας?
    Η λύση είναι παραγωγή-ανακύκλωση-ανάκτυση-υπεραξία προϊόντος…
    Ας σχεδιάσουμε το μέλλον Όχι να το αφήνουμε στην τύχη του.
    Κίνητρα για χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.
    Κίνητρα για χρήση βιοαποικοδομήσιμων υλικών και αλλαγή εξοπλισμού.
    Μην δίνεται την χαριστική βολή σε ένα κλάδο που έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

  • 12 Μαρτίου 2020, 18:08 | Nikos

    Μόνο κάποιος με συμφέρον η εντελώς ανίδεος με τον κλάδο της συσκευασίας η της ανακύκλωσης, θα προτιμούσε την βιοδιασπώμενη τσάντα από μια μεγάλου πάχους με ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού.

  • 12 Μαρτίου 2020, 18:32 | Πάνος Ν.

    Η παραγωγή πλαστικών τσαντών έχει σαφώς χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα από την παραγωγή τσαντών από χαρτί ή ύφασμα. Ειδικότερα η χρήση ανθεκτικών πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων (> 50 μm) για την κατασκευή της οποίας χρησιμοποιείται και ποσότητα ανακυκλωμένου υλικού, αποτελεί την καλύτερη επιλογή σε περιβαλλοντικούς όρους, όπως φαίνεται και στην παρακάτω μελέτη:
    http://www.niassembly.gov.uk/globalassets/documents/raise/publications/2011/environment/3611.pdf
    Η χρήση της, σε αντίθεση με τις λεπτότερες πλαστικές σακούλες, θα έπρεπε να ενθαρρύνεται και όχι να αποτρέπεται με την επιβολή τέλους.

  • 12 Μαρτίου 2020, 17:07 | Στέλιος Π.

    Επειδή οι χοντρές πλαστικές σακούλες περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού, από τις λεπτές, εάν υπάρξει επιβολή τέλους, με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε την απορρόφηση των ανακυκλωμένων υλικών και την χρήση τους στις παραγωγικές διαδικασίες.
    Οι παραγωγοί θα επικεντρωθούν σε παρθένα προϊόντα και θα απαξιωθεί ακόμα περισσότερο η αξία της ανακύκλωσης.
    Επίσης οι χοντρές πλαστικές σακούλες είναι επαναχρησιμοποιήσιμές και συχνά βοηθούν τα νοικοκυριά σε διάφορές εργασίες.

  • 12 Μαρτίου 2020, 17:06 | Ασημίνα Μαρκάκη

    Mε βάση όλα τα δημοσιεύματα που αναδύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης το προηγούμενο διάστημα και ενημέρωναν για το ζήτημα και τη στροφή των παραγωγών και των πελατών τους στην κατηγορία των τσαντών μεταφοράς 50-70micro, η συγκεκριμένη τροποποίηση με βάζει σε σκέψεις για το ποιος είναι τελικά ο στόχος μας και τι θέλουμε να επιτύχουμε. Η ΚΥΑ του 2017 είχε ως στόχο τον περιορισμό των τσαντών μεταφοράς μιας χρήσης. Το γεγονός ότι ένα μέρος της αγοράς έκανε τη στροφή προς την κατηγορία 50-70micro και εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ ήταν λανθασμένο;;; Όλη η Ευρώπη θέτει το πάχος 50micro ως όριο για να θεωρηθεί μία τσάντα μεταφοράς επαναχρησιμοποιούμενη. Εδώ στην Ελλάδα, με μία σώφρονα κατά τ’ άλλα κυβέρνηση τι κάνουμε;
    Όλα αυτά, συντείνουν στο ότι το μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικό και παντελώς παράλογο με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ. Μία πρόταση, ωστόσο, εφόσον στόχος είναι η αύξηση των εσόδων, είναι να γίνουν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στα καταστήματα που κατά κόρον και κατ’ εξακολούθηση δε χρεώνουν τη σακούλα μεταφοράς μιας χρήσης. Αυτό το σκέφτηκε κανείς;;;
    Αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε κάτι καλό για το περιβάλλον, ας κοιτάξουμε λίγο παραέξω, ας παραδειγματιστούμε από πιο προηγμένες (δυστυχώς) κοινωνίες και να κάνουμε το αυτονόητο: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ & ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. Το πλαστικό είναι ιδανικό για αυτό, με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τα περιεχόμενα των μπλε κάδων, που πολλοί ενσυνείδητοι καταναλωτές χρησιμοποιούν, να ενισχύσουμε τα συστήματα διαχείρισης και ας σταματήσουμε τους άσκοπους πειραματισμούς, οι οποίοι γίνονται εις βάρος μεγάλου αριθμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών, οι οποίες επενδύουν και στηρίζουν την ελληνική οικονομία τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό.

  • 12 Μαρτίου 2020, 17:44 | TAΣΣΟΥ ΙΣΑΒΕΛΛΑ

    Η επιβολή τέλους στις χοντρές σακούλες, με δεδομένο ότι αυτές περιέχουν μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένου πλαστικού, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αξίας των υλικών της ανακύκλωσης και κατ’ επέκταση την αδιαφορία και την απαξίωση της ίδιας της ανακύκλωσης που έχει γίνει πλέον συνείδηση σε πολλούς. Οι επαναχρησιμοποιούμενες παχύτερες πλαστικές σακούλες δεν καταλήγουν στα απορρίμματα και βρίσκουν πολλαπλές χρήσεις στα νοικοκυριά.

  • 12 Μαρτίου 2020, 17:16 | Γιωργος

    Ακόμη μια καλή φοροεισπρακτικη πολιτική. Φόροι φόροι φόροι. Χρειαζόμαστε παιδεία για το τι εστί ανακύκλωση και όχι αλλη φορολογία.

  • 12 Μαρτίου 2020, 16:27 | Konstantinos Triantafyllou

    Α. ΣΑΚΟΥΛΕΣ > 50μ

    1. Το μέτρο για την επιβολή περιβαντολλογικού τέλους στις σακούλες πάνω από 50 μικρά, θα έχεις συνέπειες ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετες από τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα λειτουργήσει εναντίον και του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας. Είναι γεγονός ότι οι πλαστικές σακούλες πολυαιθυλενίου πάνω από 50 μικρά επαναχρησιμοποιούνται από τα νοικοκυριά και είναι επίσης αδιάψευστο γεγονός ότι περιέχουν ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΑ υλικά όπου αποτελούν προϊόν υγιούς οικονομικής δραστηριότητας. Οι επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές σακούλες πάνω από 50 μικρά ούτε απορρίπτονται (έχουν βάρος, αξία και χρησιμότητα για τα νοικοκυριά) και αξιοποιούν τα υλικά του ΜΠΛΕ κάδου.

    2. Η επέκταση της επιβολής τέλους και στις πιο χοντρές σακούλες, με δεδομένο ότι αυτές περιέχουν μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένου πλαστικού, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αξίας των υλικών της ανακύκλωσης και κατ’ επέκταση την αδιαφορία και την απαξίωση της ίδιας της ανακύκλωσης που έχει γίνει πλέον συνείδηση σε πολλούς. Οι επαναχρησιμοποιούμενες παχύτερες πλαστικές σακούλες δεν καταλήγουν στα απορρίμματα και βρίσκουν πολλαπλές χρήσεις στα νοικοκυριά.

  • Ακόμη μια πρόχειρη φοροεισπρακτικη πολιτική!!!

    Δυστυχώς δεν έχει περιβαλλοντικο χαρακτήρα.
    Οι σακούλες πάνω από 50μm είναι ανθεκτικές και όχι μιας χρήσεως.
    Έτσι και αλλιώς το στόχο σας τον πετύχατε! Τι άλλο θέλετε?

    Εκεί που πρέπει να εστιάσετε είναι στην ενημέρωση και στην παιδεία των καταναλωτών που χρησιμοποιούν τα προϊόντα πλαστικής σακούλας.
    Επίσης βάλτε μπλε κάδους παντού και αρχίστε επιτελούς την ανακύκλωση, και όλο το σύστημα , για ένα καθαρό περιβάλλον!! Ξέρω… θα πείτε ότι υπάρχει ανακύκλωση κτλ. Ας μην κλείνουμε τα μάτια μας!!! Το ξέρετε ότι δεν λειτουργεί τίποτα! ΤΙΠΟΤΑ!!!!!

    !!!!!Απορώ που πάνε τα 20.000€ + ΦΠΑ (αν έχουμε τον θεό μας) σε εισφορά εναλλακτικής διαχείρισης που δίνει η εταιρία μας κάθε χρόνο!!!!!!

    Σας παρακαλώ πολύ ,επιτελούς, αφήστε μας να δουλέψουμε να σας πληρώνουμε φορους, εισφορές κτλ

    Σας παρακαλώ πολύ!!! Αρχίστε να έχετε οικολογική και όχι εισπρακτική συνείδηση!!!!!! Σας παρακαλώ! Δεν χορτάσατε????????

  • 12 Μαρτίου 2020, 15:13 | Ειρήνη

    Τα πράγματα είναι απλά …
    Εφόσον δεν υπάρχει δομή για τις κομποστοποιήσιμες σακούλες, όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά επιδεινώνεται. Οι κομποστοποιησιμες ΔΕΝ είναι ανακυκλώσιμες και καταστρέφουν το αποτέλεσμα της υφιστάμενης ανακύκλωσης εφόσον αναμιχθούν! Στόχος δεν θα έπρεπε να είναι η είσπραξη τελών αλλά η προστασία του περιβάλλοντος με σωστή ανακύκλωση και δεν επιτυγχάνεται με το συγκεκριμένο άρθρο!

  • 12 Μαρτίου 2020, 14:19 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΙΚΑΚΗ

    Επαναχρησιμοποιούμενες Πλαστικές Τσάντες μεταφοράς 50μ και άνω.
    Ότι καλλίτερο για την μεταφορά των προϊόντων και των αναγκών μας στο σπίτι.
    -Υλικό ανθεκτικό, ανακυκλώσιμο, αδρανές (δεν απορροφά και δεν μεταδίδει τίποτα) καθαρό, επαναχρησιμοποιούμενο και τελικά με απόλυτη ασφάλεια σκουπιδοσακούλα.
    -Υπάρχει άλλο υλικό χάρτινο, πάνινο, δίχτυ, τσάντες ασιατικής μορφής (αυτήν που κουβαλάνε από την Ασία την πραμάτεια) κλπ που να πληρεί όλα τα παραπάνω? Δεν νομίζω.
    -Το κράτος είναι έτοιμο να διαχειριστεί το πλαστικό μετά την αποκομιδή του? Δεν νομίζω.
    -Ανακύκλωση? Δεν νομίζω.
    -Φόρος? Μόνο για είσπραξη χρημάτων
    -Για πιο λόγο? Δεν ξέρω

  • Δεδομένης της έκτασης του νομοσχεδίου, της πληθώρας από διατάξεις που χρήζουν σοβαρής ανάλυσης, του εντοπισμού σειράς από πολύ προβληματικές διατάξεις, και των τομέων που αγγίζει το νομοσχέδιο, θεωρούμε απαραίτητη την παράταση της διαβούλευσης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

  • 12 Μαρτίου 2020, 00:11 | ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

    Η παρ. 2 και η παράγραφος 4. του άρθρου 63, Ρύθμιση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας, του N. 4042/2012,ΦΕΚ Α΄ -24/13.02.2012 (Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ – Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), αντικαθίσταται ως εξής:

    «2. Από τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, ποσοστό ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) διατίθεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους Δήμους εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα.»
    «4. Η ισχύς των ανωτέρω παραγράφων του παρόντος άρθρου αρχίζει από 1.1.2020»

    2. Η παρ. 2 του άρθρου 12, Ρύθμιση μεταλλευτικών και Λατομικών θεμάτων του Ν. 4203/2013, Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

    «2. Από τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, ποσοστό ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) διατίθεται για έκαστο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στους οικείους Δήμους, εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα, ανάλογα με το ποσοστό επιφάνειας του χώρου εκμετάλλευσης που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων εκάστου Δήμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες.
    Η απόφαση διάθεσης κατά το προηγούμενο εδάφιο, εκδίδεται το δεύτερο εξάμηνο εκάστου έτους και αφορά τα μισθώματα που εισπράχθηκαν βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων των μισθωτών για το προηγούμενο έτος.»

  • 11 Μαρτίου 2020, 23:51 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟ.
    ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΙΣΩΝΕΙ ΕΠΙΖΗΜΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ.
    ΑΝ ΑΙΦΝΗΣ ΕΝΑ (ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΕΥΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ) ΥΛΙΚΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ, ΤΟΤΕ ΜΗΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ Ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ;
    ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ;
    Ή ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΛΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΜΕΛΛΟΝ ;

    ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΥΛΟΓΩΣ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗ, ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΔΟΛΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΜΒΛΥΝΕΙ THN ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
    ΚΑΙ (ΚΥΡΙΩΣ ΓΙ ΑΥΤΟ) ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

  • 11 Μαρτίου 2020, 18:21 | ΒΑΙΟΣ

    Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι αυτή η τροποποίηση του νόμου είναι σε λάθος κατεύθυνση. Το να καταργηθούν οι πλαστικές σακουλές μεταφοράς θυμίζει το παράδοξο . Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να έχουν απαγορευτεί τα οικιακά μαχαίρια εδώ και πολλά χρόνια, γιατί έχουν γίνει άπειρες δολοφονίες με αυτά.
    Μια έρευνα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων της Δανίας, ανέφερε ότι οι πλαστικές σακούλες είναι καλύτερες για το περιβάλλον από τις σακούλες από βιολογικό βαμβάκι. Στην πραγματικότητα, από όλες τις τσάντες για ψώνια που εξετάζει η μελέτη, από χαρτί έως ανακυκλωμένο πλαστικό, οι σακούλες από βαμβάκι (υφασμάτινες) έκαναν την μεγαλύτερη «ζημιά». Πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν χιλιάδες φορές για να έχουν το ίδιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με μια ελαφριά πλαστική σακούλα, σύμφωνα με την έκθεση .
    Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληγε σε παρόμοια συμπεράσματα.
    Πρώτα από όλα, αυτές οι μελέτες, που ονομάζονται “εκτιμήσεις κύκλου ζωής”, πρέπει να διαβάζονται με προσοχή και κρίση. Η έρευνα εξετάζει διάφορους τύπους από τσάντες αγορών σε όλους τους κύκλους «ζωής» τους. Από την παραγωγή της πρώτης ύλης που απαιτείται για να γίνει η τσάντα, μέχρι τον τρόπο που χρησιμοποιούνται οι σακούλες και στη συνέχεια απορρίπτονται. Στη συνέχεια καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο κάθε είδους τσάντας είναι «φιλική προς το περιβάλλον» και αυτό βασίζεται σε διάφορες κατηγορίες επιπτώσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η τοξικότητα, η έκλυση αερίων και η απαιτήσεις νερού για την παραγωγή.
    Αν δούμε προσεκτικά, λοιπόν, τα στοιχεία θα καταλάβουμε πως δεν υπάρχει «καλύτερο είδος τσάντας» ή «το πιο φιλικό προς το περιβάλλον είδος σακούλας».
    Από την άλλη το βαμβάκι έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και κατ’ επέκταση οι υφασμάτινες/βαμβακερές τσάντες πολλαπλών χρήσεων είναι αρκετά «αντι-οικολογικές» στην παραγωγή τους.
    Το ίδιο και οι χάρτινες σακούλες οι οποίες βάση και μιας μελέτης που πραγματοποίησε η Αυστραλιανή κυβέρνηση το 2007 διαπίστωσε ότι οι πλαστικές σακούλες έχουν επίσης χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τις χάρτινες σακούλες. Η κατασκευή χαρτιού από δέντρα στέλνει πολλά απόβλητα στους χώρους υγειονομικής ταφής πέρα από τις απαιτήσεις σε νερό. Βλέπετε, το πετρέλαιο θεωρείται γενικά τόσο πολύτιμο με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ λίγα απόβλητα στα παραγόμενα με αυτό. Επιπλέον, η μεταφορά 1.000 χάρτινων τσαντών με φορτηγό καταναλώνει πολύ περισσότερο καύσιμο από τη μεταφορά 1.000 λεπτών πλαστικών τσαντών.
    Για τη λύση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος πιστεύω ότι ο νόμος πρέπει να εστιάσει στην ανακύκλωση και όχι στην κατάργηση της πλαστικής σακούλας, προφανώς με κίνητρα στους καταναλωτές

  • Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος συμμετέχει στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας επιχειρώντας να διατηρήσει το πνεύμα συνεργασίας με την πολιτεία. Οι προτάσεις του επικεντρώνονται στο άρθρο 65, που προτείνει την καθολική χρέωση των πλαστικών σακουλών, με εξαίρεση τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Οι προτεραιότητες του Σ.Β.Π.Ε. παραμένουν η αποτελεσματική υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας, η προστασία του περιβάλλοντος, που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ενός φιλικού υλικού όπως τα πλαστικά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου. Τα μέλη του επεξεργάστηκαν αναλυτικές και αιτιολογημένες προτάσεις, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες σε αντίθεση με τη συναισθηματική ρητορική, που εκπέμπεται από άλλες πλευρές.

    Οι προτάσεις του ΣΒΠΕ συμπυκνώνονται στα εξής:

    • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    • Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    • Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    • Κοινές πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.

    Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, επιθυμεί να είναι σύμβουλος της πολιτείας στην χάραξη πολιτικής και συνεργάτης της στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι αμέτοχος παρατηρητής εξελίξεων, που θίγουν αναιτιολόγητα και άμεσα τον κλάδο.

  • 11 Μαρτίου 2020, 15:57 | alexandros

    Φορος, φορος, παντου σε οτι παραγεται στην Ελλαδα στο τριπλασιο της αξιας του προιοντος???? Ο φορος επιβαρινει τα χαμηλα στροματα των συμπολητων μας.
    Με κρητηριο μονο της φημες και τις πλαστες και κλεμενες μελετες που παρουσιασαν καποιοι,για να μπορεσουν να αρπαξουν ενα μεριδιο του φορου προς οφελος τους. Η πλαστικη συσκευσασια ειναι αυτη που ξεχωρησε και κυριαρχησε στα τροφημα γιατι ειναι η καταληλοτερη και 100% ανακυκλωσημη και με το χαμηλοτερο οικολογικο αποτηπωμα.
    Αυτο που πρεπει να γινει ειναι ενημερωση απο το σχολειο για να αποκτηουν τα παιδια οικολογηκη συνειδηση στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και οχι δεμονοποιηση προιωντον.

  • 11 Μαρτίου 2020, 14:35 | Stergia Charizopoulou

    Η Κυκλική οικονομία επιβάλει να λειτουργούμε ΟΛΟΙ παραγωγοί, ενδιάμεσοι, τελικοί καταναλωτές με σοβαρά κίνητρα για τη σωστή χρήση των πλαστικών συσκευασιών και όχι με δογματικές αντιλήψεις.
    Άρετε τον/τους φόρους για συσκευασίες -ειδικά για τις σακούλες άνω των 50 μm – που έχουν τουλάχιστον 30-35% ανακυκλωμένο πιστοποιημένο υλικό (post-consumer και post-industrial PE, PP και συμπολυμερή αυτών).

    Αντί να «κλείνετε» τα πλαίσια ανάπτυξης προς την επίτευξη των στόχων , διευρύνετε τα με το να προάγετε το « reduse reuse recycle» για όλους τους εμπλεκομένους.

  • 11 Μαρτίου 2020, 12:21 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΕΛΙΜΗΣ

    Το μέτρο επιβολής περιβαλλοντικού τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες είναι φοροεισπρακτικό και συγχρόνως χαϊδεύει τα αυτιά της κοινής γνώμης.
    Δεν προσφέρει τίποτε στην προστασία του περιβάλλοντος αφού στην χώρα μας η ανακύκλωση και κατ΄ επέκταση η κυκλική οικονομία κάνει βήματα όχι εμπρός , αλλά πίσω.
    Το περιεχόμενο των μπλε κάδων οδηγείται στην ταφή και για αυτό ευθύνονται διάφοροι φορείς όπως η πολιτεία, οι ΟΤΑ, τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων όχι όμως τα εργοστάσια πλαστικών. •
    Σε αυτά η εσωτερική ανακύκλωση είναι 100% .
    Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες άνω των 50μ με 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη είναι στην σωστή κατεύθυνση γιατί βοηθούν την κυκλική οικονομία, άρα προστατεύουν το περιβάλλον.
    Οι επιταγές της οδηγίας 720/2015 και της Εθνικής Νομοθεσίας έχουν ήδη επιτευχθεί με ορίζοντα το 2025.
    Επομένως προς τι η αναμόχλευση ?

  • 11 Μαρτίου 2020, 12:31 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΣΚΛΑΒΙΤΗΣ

    Η διαχείριση των αποβλήτων είναι η λύση ώστε να γίνουν πάλι χρήσιμα προϊόντα, να δώσουν θέσεις εργασίας, έσοδα στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία και τότε η προστασία του περιβάλλοντος είναι φυσική συνέπεια.

  • 11 Μαρτίου 2020, 12:31 | ΣΕΠΕΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Όχι άλλους φόρους για να καλύψουμε τις αδυναμίες της κρατικής μηχανής και των φορέων που ελέγχονται από το κράτος.

  • 11 Μαρτίου 2020, 11:24 | Γιούλη Παντελίδου

    Να καταργήσουμε τις πλαστικές σακούλες και με τι θα τις αντικαταστήσουμε?
    Είναι οι εναλλακτικές συσκευασίες φιλικότερες στο περιβάλλον? Δεν το πιστεύω.

  • 11 Μαρτίου 2020, 10:12 | Παναγιώτης Γεροντόπουλος

    Αγαπητέ κύριε υπουργέ,
    Το μέτρο για την επιβολή περιβαντολλογικού τέλους στις σακούλες πάνω από 50 μικρά, θα έχεις συνέπειες ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετες από τις επιδιώξεις της Ευρωπαικής Ένωσης. Θα λειτουργήσει εναντίον και του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας. Είναι γεγονός ότι οι πλαστικές σακούλες πολυαιθυλενίου πάνω από 50 μικρά επαναχρησιμοποιούνται από τα νοικοκυριά και είναι επίσης αδιάψευστο γεγονός ότι περιέχουν ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΑ υλικά όπου αποτελούν προιόν υγιούς οικονομικής δραστηριότητας. Οι επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές σακούλες πάνω απο 50 μικρά ούτε απορρίπτονται (έχουν βάρος, αξία και χρησιμότητα για τα νοικοκυριά) και αξιοποιούν τα υλικά του ΜΠΛΕ κάδου.
    Αναφορικά με τα bio: προσωπικά όλα μου τα οργανικά υπολείμματα τα μεταφέρω σε κομποστοποιήσιμες σακούλες από το Λαύριο στα Βριλήσσια, καθώς οι καφέ κάδοι είναι δυσεύρετοι. Αποτελούν από 60-80% του βάρους ενός νοικοκυριού που μαγειρεύει (με όλο τον σεβασμό, σας προτείνω να το δοκιμάσετε για 2 μήνες να βγάλετε συμπεράσματα). Πιστεύω όταν αν γίνει συνήθεια των νοικοκυριών το θέμα των στερεών αποβλήτων θα λυθεί και παράλληλα το λίπασμα θα χρησιμοποιηθεί και από τους δήμους και τους αγρότες. Τέλος το μέτρο πρέπει να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους νομοθετείται (περιβάλλον & κυκλική οικονομία) και όχι για εισπραχτικούς σκοπούς που πιθανώς δεν θα εξυπηρετηθούν.

  • 10 Μαρτίου 2020, 18:50 | Γεωργία Καραταράκη

    Σε ότι αφορά τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς για τις οποίες έχει τεθεί στόχος μείωσης, θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν η συνολική εικόνα της διαχείρισης αποβλήτων και της τήρησης των αρχών κυκλικής οικονομίας. Η ανακύκλωση-αξιοποίηση δημοτικών αποβλήτων στην Ευρώπη με βάση τα στοιχεία του 2017 (European Environment Agency of the European Union) αγγίζει τα παρακάτω ποσοστά:
    1. Γερμανία 68%
    2. Αυστρία 58%
    3. Σλοβενία 58%
    4. Βέλγιο 54%
    5. Ολλανδία 54%
    14. Γαλλία 43%
    29. Ελλάδα 19%
    Ανακύκλωση–αξιοποίηση συνεπάγεται αλλά και προϋποθέτει το σχεδιασμό και την παραγωγή χρηστικών προϊόντων για την κοινωνία και την κατανάλωση. Υπό αυτό το πρίσμα, να αναφέρουμε ότι στη Γερμανία λειτουργεί το αρχαιότερο ecolabel: BLAUE ENGEL, από το 1978, για προϊόντα που παράγονται από ανακυκλωμένα πλαστικά συμπεριλαμβανομένης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς.
    Η υποχρεωτική χρέωση αλλά χωρίς περιβαλλοντικό τέλος ισχύει από το 2014. Με βάση το τελευταίο νομοσχέδιο σχετικά με την πλαστική σακούλα προτείνεται η πλήρης απαγόρευση της σακούλας λεπτότερης των 50 μm, εκτός από τα σημεία άμεσης πλήρωσης με προϊόντα πχ λαχανικά.
    Το σκεπτικό σε ότι αφορά τις σακούλες μεταφοράς είναι ότι έχει παρατηρηθεί ότι οι λεπτές σακούλες αντιμετωπίζονται από τον καταναλωτή σαν μιας χρήσης, ενώ οι πιο χοντρές δεν απορρίπτονται και θα χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.
    Σε ότι αφορά τις δεύτερες οποιαδήποτε άλλη λύση θα άφηνε χειρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (σύνθετες συσκευασίες, χαρτί κλπ). Ένα άλλο πλεονέκτημα των άνω των 50 μm σακουλών είναι ότι συνήθως παράγονται με σημαντικό ποσοστό ανακυκλωμένων πλαστικών και υπάρχει σχετική προτροπή χρήσης.
    Σε ότι αφορά τα βιο δε θεωρούνται η ιδανική λύση καθότι δεν είναι εγγυημένη η αποικοδόμηση τους στο περιβάλλον παρά μόνο για κάποιες υποκατηγορίες και υπό ορισμένες συνθήκες. Η πρόταση των Γερμανών είναι και αποτελεσματική και επιτρέπει την αυτορύθμιση της αγοράς.
    Ενώ η παρούσα πρόταση δεν προάγει την κυκλική οικονομία ενώ ταυτόχρονα δεν δίνει και κάποια λύση στην μείωση της χρήσης πλαστικού.

  • 10 Μαρτίου 2020, 14:37 | ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Απο την καθημερινή μας εμπειρία σαν οικογενειάρχες στα super market , 1-2 φορές την εβδομάδα , καταθέτω μερικές απλές αλήθειες . Τα τελευταία 2 χρονια οι πολύ λεπτές δωρεάν, σακούλες που δεν ειχαν την παραμικρή αντοχή , ακόμη και διπλές , αντικαταστάθηκαν ευτυχώς με πιο χοντρές , αλλά ανθεκτικές ( έμαθα σταδιακά ότι ειναι ανω των 50μm παχους ) με μια χρέωση περιπου 0,10 ευρω – τελική . Σε αυτές τις σακούλες Μ.Ο βαζουμε ψώνια 30 ευρω και τα μεταφερουμε στο σπιτι αβλαβή και τα ψωνια και τις σακούλες , οι οποίες μπορουν να χρησιμοποιηθούν πολλες φορές και οφειλω να πω ειναι και καλαίσθητες αρκετά. Το αναλογικό κοστος αυτό το αντεχουμε και ειναι δικαιο και απο ότι έμαθα δεν το εισπρατει το κρατος , αλλά καλυπτει και το κοστος του εγχώριου παραγωγού, του έμπορου και όλα ειναι δίκαια. Μάλιστα αναφέρουν ότι προέρχονται και απο ανακυκλωμένα υλικά απο 40 – 80 % , οπότε προάγεται και η κυκλική οικονομία που απασχολεί όλο τον πλανήτη. Υπάρχουν με χρέωση και αυτές που ειναι βιοδιασπώμενες , αλλά δεν ειναι η καλύτερη επιλογή , καθότι χρειάζονται τουλαχιστον 2 να αντικαταστησουν αυτές των 50 μ . Μαθαινουμε τωρα ότι σκέψη είναι να επιβληθει επιπλέον περιβαλλοντκό τελος 0,7 ευρω + ΦΠΑ σε όλες πλην των βιοδιασπωμενων που απο οτι καταλαβαινουμε δεν προοριζονται για ανακυκλωση αλλά για θάψιμο στους ΧΥΤΑ ως συνήθως. Θα προτεινα να ξανασκεφθούν σοβαρα την επιβολή τελους επιλεκτικά οι αρμόδιες αρχές. Επίσης , δεν είμαι σίγουρος, αλλά θα το ψάξουμε, το περιβαλλοντικό τελος στο ταμείο δεν εφαρμοζεται σε άλλες ευρωπαικές χώρες.

  • 10 Μαρτίου 2020, 13:48 | Kωνσταντινος

    Το βασικότερο πρόβλημα του άρθρου είναι ότι προωθεί την χρηση BIO τσάντας , η οποία είναι ΜΗ ανακυκλώσιμη και ΜΗ διαχειρισιμη . Σε περίπτωση που αναμειχθεί με άλλο τύπο πολυμερούς το καθιστά αυτόματα μη ανακυκλώσιμο . Επίσης κάποιες προτάσεις για χρηση καλαίσθητων τσαντών ( πάνινης , διχτακια κλπ) καθώς επίσης και αντικατάσταση πλαστικών ποτηριών με κούπες για καφέ αμφιβόλου προέλευσης , είναι το λιγότερο επικίνδυνα ουτοπικές προτάσεις με τεράστιο κόστος για την ανθρώπινη υγεία . Τα πολλαπλής χρήσης ποτήρια που έγιναν μόδα , παράγονται σε χώρες της Ασίας κάτω από άγνωστες συνθήκες καθώς και απο μείγμα διάφορων υλικών με οτι αυτο συνεπάγεται . Όσο για τα διχτακια και τα πάνινα , καλή είναι η καλαισθησία αλλά όταν απορριφθεί στο περιβάλλον κανείς δεν λέει τι θα γίνει .
    Τουλάχιστον ας είμαστε σοβαροί όταν μιλάμε για το περιβάλλον , την ανακύκλωση και την ανθρώπινη υγεία .

  • 10 Μαρτίου 2020, 10:12 | Πατέλης Χρήστος

    Νομίζω ότι η εφαρμογή του μέτρου για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους «αδιακρίτως» στη χρήση του υλικού κατασκευής των μέσων μεταφοράς των προϊόντων (σακούλες) είναι ισοπεδωτική και δεν προσφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον την διαχείριση του προβλήματος που προσπαθεί να θεραπεύσει.
    Χωρίς να μπαίνουμε στην διαμάχη με όρους μεταφυσικούς υπέρ ή κατά της χρήσης του πλαστικού, καλό είναι να βλέπουμε την πραγματικότητα με όρους τόσο της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών όσο και της ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος εφαρμόζοντας πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.
    Εύκολη αντικατάσταση του πλαστικού στη συσκευασία και μεταφορά αγαθών, με υλικά αντίστοιχων ιδιοτήτων, σήμερα δεν υπάρχει.
    Με το παραπάνω δεδομένο, καθήκον μας είναι να παράγουμε σακούλες ελαχιστοποιώντας την πρωτογενή ύλη και την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή τους και να κλείνουμε τον κύκλο χρήσης τους, διαχειριζόμενοι σωστά, ανακυκλώνοντας, το υλικό όταν αυτό επιτελέσει το σκοπό του.
    Πρέπει να χρησιμοποιούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ βιομηχανικά βιοαποδομήσιμα υλικά εκεί που σήμερα άκριτα χρησιμοποιείται η κάθε μορφής σακούλα (πχ σκουπίδια).
    Πρέπει να ενεργοποιηθούν συστήματα πιστοποίησης (με ελέγχους εναρμόνισης) των προτύπων παραγωγής επαναχρησιμοποιήσιμων σακουλών μεταφοράς. Να είναι υποχρεωτική η χρήση ανακυκλωμένου υλικού (ακόμη και με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του) στην κατασκευή τους.
    Να εξαιρεθεί από την επιβολή τέλους η πιστοποιημένη σακούλα μεταφοράς.
    Να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την ενημέρωση – συνειδητοποίηση των πολιτών, το έσοδο από την εφαρμογή του τέλους στα υλικά μιας χρήσης.
    Η επιβολή του τέλους, με τον τρόπο που αυτό προτείνεται από το Σχέδιο Νόμου, δεν προσφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον στην κατεύθυνση των σύγχρονων βέλτιστων πρακτικών.
    Αντίθετα, προβλέπω ότι θα επαναφέρει τη χρήση της λεπτής σακούλας μιας χρήσης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το περιβάλλον.

  • 10 Μαρτίου 2020, 09:20 | Ε

    Σας έχει ξεπεράσει η αγορά και εσείς αυξάνεται το τέλος σε ένα προιόν που δεν υπάρχει στα s/m.
    Μην ανακαλύψετε τον τροχό, πάρτε παράδειγμα από άλλη χώρα της ΕΕ.

  • 10 Μαρτίου 2020, 00:42 | Δ, ΜΑΝΤΗΣ

    Δ. Μαντής ΣΥΒΙΠΥΣ, Σύνδεσμος βιομηχανιών παραγωγής υλικών και συσκευασίας

    Καταρχήν θα πρέπει να αναφερθεί ορθά η ισχύουσα νομοθεσία ως εξής: τροποποίηση του νόμου 4496 (2017) που αναθεώρησε τον Νόμο 2939/2001

    Σύμφωνα με τη υφιστάμενη πρόταση πράσινος φόρος θα χρεώνεται και στις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 15 μm, που χρησιμοποιούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων, όταν η χρήση τους συμβάλλει στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων.

    Για να πραγματοποιηθεί η αλλαγή αυτή θα πρέπει να πιστοποιηθεί από το ΓΧΚ η καταλληλότητα χρήσης σε πρωτογενείς συσκευασίες τροφίμων και ποτών. των βιοαποδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πολύ λεπτών πλαστικών σακουλών. Σε αντίθετη περίπτωση παραβιάζεται κατάφορα η ισχύουσα Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία περί προστασίας της δημόσιας υγείας.

    Για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στις βιοαποδομήσιμες και λιπασματοποιήσιμες πολύ λεπτές σακούλες απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητας τους και να αποδειχθεί ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των απωλειών τροφίμων. Σε αντίθετη περίπτωση παραβιάζεται η βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής επιτροπής για την καταπολέμηση των απωλειών τροφίμων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Ο ΣΥΒΙΠΥΣ ως μέλος της πρωτοβουλίας New Plastics Economy του Ιδρύματος Ellen McArthur υποστηρίζει ένθερμα την χρήση (ανεξαρτήτως πάχους) πιστοποιημένων κομποστοποιήσιμων σακουλών εφόσον

    -λειτουργήσουν επιτυχώς οι καφέ κάδοι σε ¨όλη την Ελληνική επικράτεια για την αξιοποίηση της βιομάζας

    -η συλλεγόμενη βιομάζα να επεξεργάζεται σε πιστοποιημένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (industrial compost)

    -υφίσταται (υπό τον ΕΟΑΝ) σύστημα επόπτευσης και ελέγχου των δηλώσεων κομποστοποίησης / λιπασματοποίησης των πλαστικών σακουλών σύμφωνα με το πρότυπο Εν 13432

    Επίσης σύμφωνα με τη υφιστάμενη πρόταση πράσινος φόρος θα χρεώνεται και στις σακούλες πολλαπλών χρήσεων – επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες ή τσάντες μεταφοράς Αυτή η πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίφαση με κάθε Ευρωπαϊκή πρακτική για την κυκλική οικονομία αλλά και με την ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία 2939/2001, άρθρο 6, α2.

    Οι προτάσεις του ΣΥΒΙΠΥΣ είναι οι εξής:

    -εξαίρεση επιβολής πράσινου φόρου επί των πιστοποιημένων σακουλών πολλαπλών χρήσεων κατά το πρότυπο UNE 53942

    -ενεργοποίηση (υπό τον ΕΟΑΝ) ενός εθνικού συστήματος επόπτευσης και ελέγχου των δηλώσεων εναρμόνισης υπό το πρότυπο UNE 53942

    -εξαίρεση επιβολής πράσινου φόρου σε σακούλες μεταφοράς με πάχος μεγαλύτερο από 50 μm, εφόσον περιέχουν τουλάχιστον 40 % ανακυκλωμένο πλαστικό (post-consumer και post-industrial PE, PP και συμπολυμερή αυτών) από πιστοποιημένο Ευρωπαίο ανακυκλωτή, ώστε να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή αγορά αξιοποίησης του rPE / rPP και οι στόχοι τη Ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Circular Plastics Alliance (https://ec.europa.eu/growth/industry/policy/circular-plastics-alliance_en).

    -ενεργοποίηση (υπό τον ΕΟΑΝ) ενός εθνικού συστήματος επόπτευσης και ελέγχου των δηλώσεων χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού στις σακούλες μεταφοράς με

  • 9 Μαρτίου 2020, 14:35 | Κωνσταντίνος Μπέης

    Όποιος μαθαίνει από την εμπειρία είναι λένε έξυπνος. Όποιος μαθαίνει από την εμπειρία των άλλων είναι σοφός. Ας δούμε τι έχουν κάνει γύρω μας τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Για παράδειγμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γερμανίας Svenja Schulze στις 16-11-2019 δήλωσε:

    “ Το μέλλον δεν είναι η χάρτινη τσάντα μιας χρήσης. Το μέλλον είναι επαναχρησιμοποιήσιμο και αυτό δεν είναι πραγματικά πρόβλημα με τις τσάντες κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο υλικό, αλλά με τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης από αργό πετρέλαιο.”

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση έχει στόχο το ακριβώς αντίθετο από τη συγκεκριμένη δήλωση.
    I. Δε γίνεται να μην ορίζει το πάχος τσάντας για την επαναχρησιμοποίηση της (π.χ. 50micro ή 70micro)
    II. Δε γίνεται να μην εξαιρέσει από περιβαλλοντικό τέλος τις τσάντες που εμπεριέχουν ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού κατά την παραγωγή τους.

    Η λύση είναι στο (ανακυκλωμένο) υλικό και στην επαναχρησιμοποίηση και αυτό είναι προς όφελος της πατρίδας μας.

  • 9 Μαρτίου 2020, 13:07 | Δημητρης

    Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφει ο χρήστης 《Βασίλειος》.

  • 9 Μαρτίου 2020, 11:00 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Η ιστορία έχει δείξει ότι οι περισσότεροι πολιτικοί σ όλο τον κόσμο συνηθίζουν να υποκύπτουν στις απαιτήσεις της κοινής γνώμης.
    Και το τελευταίο διάστημα ο πόλεμος ενάντια στα πλαστικά καλά κρατεί, αφού συνεχώς προβάλλονται τα αρνητικά τους και καθόλου τα θετικά της χρήσης τους,
    όπως π.χ. το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμά τους,η συμβολή τους στη διατήρηση των τροφίμων και το κυριότερο η δυνατότητα ανακύκλωσής τους.
    Μια ακόμα γενικευμένη φορολογία δεν νομίζω να λύσει το πρόβλημα.
    Το θέμα κατά τη γνώμη μου είναι όλοι μας να μάθουμε να επαναχρησιμοποιούμε και να φροντίζουμε για την ανακύκλωσή τους.

  • 9 Μαρτίου 2020, 10:44 | Βασίλειος

    Το θέμα θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με επιστημονικά καθαρά κριτήρια και όχι συναισθηματικά τα οποία μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και λάθος αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν με την σειρά τους σε απώλεια θέσεων εργασίας από την μία και επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την άλλη . Υπάρχουν στα χέρια μας πάρα πολλές μελέτες με στοιχειοθετημένα –τεκμηριωμένα αποτελέσματα όσο αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλαστικών σε σχέση με τα εναλλακτικά υλικά συσκευασίας . Σε μία από αυτές που έχει εκπονηθεί από το consensus center copenhagen ( Δανέζικη δεξαμενή σκέψης με στελέχη νομπελίστες επιστήμονες ) https://us5.campaign-archive.com/?u=40608ac93880d1cb2444f1d20&id=e9997b67b0 τονίζεται ότι η καλύτερη σακούλα μεταφοράς με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι σακούλα επαναχρησιμοποιήσιμη από LDPE ( 50 μm ) . Αυτές οι σακούλες παράγονται στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία την Κίνα κτλ με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομία της χώρας μας . Η λύση βρίσκεται καταφανέστατα στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση . Τα πλαστικά είναι η κορωνίδα της κυκλικής οικονομίας και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται . Ήδη έχουν ψηφιστεί νόμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για υποχρεωτική συμμετοχή ανακυκλωμένων πλαστικών στην παραγωγική διαδικασία δίνοντας αξία στα υλικά αυτά .

  • 9 Μαρτίου 2020, 09:38 | Βασίλειος

    Το θέμα θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με επιστημονικά καθαρά κριτήρια και όχι συναισθηματικά τα οποία μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και λάθος αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν με την σειρά τους σε απώλεια θέσεων εργασίας από την μία και επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την άλλη . Υπάρχουν στα χέρια μας πάρα πολλές μελέτες με στοιχειοθετημένα –τεκμηριωμένα αποτελέσματα όσο αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλαστικών σε σχέση με τα εναλλακτικά υλικά συσκευασίας . Σε μία από αυτές που έχει εκπονηθεί από το consensus center copenhagen ( Δανέζικη δεξαμενή σκέψης με στελέχη νομπελίστες επιστήμονες ) https://us5.campaign-archive.com/?u=40608ac93880d1cb2444f1d20&id=e9997b67b0 τονίζεται ότι η καλύτερη σακούλα μεταφοράς με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι σακούλα επαναχρησιμοποιήσιμη από LDPE ( 50 μm ) . Αυτές οι σακούλες παράγονται στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία την Κίνα κτλ με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομία της χώρας μας . Η λύση βρίσκεται καταφανέστατα στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση . Τα πλαστικά είναι η κορωνίδα της κυκλικής οικονομίας και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται . Ήδη έχουν ψηφιστεί νόμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για υποχρεωτική συμμετοχή ανακυκλωμένων πλαστικών στην παραγωγική διαδικασία δίνοντας αξία στα υλικά αυτά . Νομίζω ότι η λύση βρίσκεται προς αυτή την κατεύθυνση …….

  • 8 Μαρτίου 2020, 23:01 | ΚΑΒΒΑΔΑ ΕΥΗ

    Τα εμπορικά καταστήματα που δεν θέλουν να χρεώσουν τις τσάντες στους πελάτες τους δεν θα πάνε ούτε στη λύση της βίο γιατί ειναι σακουλα μιας χρήσης και χωρίς αντοχές ! Αυτή η κατηγορία θα πάρει είτε χάρτινη τσάντα μιας χρήσης που δεν παράγεται στην Ελλάδα αλλά Κίνα Τουρκία κτλ είτε σε χάρτινη με πλαστικό ποίηση και στις 2 περιπτώσεις το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι μεγαλύτερο από μια πλαστική τσάντα μεταφοράς 50 -70 mm

  • 8 Μαρτίου 2020, 22:27 | Γιώργος Τσάκωνας

    Σε όλη την Ευρώπη κυριαρχεί το reduse reuse recycle. Ο ΑΞΟΝΑΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Πρέπει οπωσδήποτε να προβλεφθεί η χρήση ανακυκλώμενου υλικού για την παραγωγή πλαστικών τσαντών με πάχος άνω των 50 micro, χωρίς περιβαλλοντικό τέλος. Η ΛΕΠΤΗ ΒΙΟΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, εκτός του home combost που τέτοιο υλικό όμως ειναι ελάχιστο στην παγκόσμια αγορά.

  • 7 Μαρτίου 2020, 22:10 | Νίκος

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΈ,

    ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ. ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΌΤΕΡΟ ΟΛΩΝ:

    1) ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΈΣ ΣΑΚΟΎΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 70mm ΚΑΙ ΑΝΩ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΕΣ.

    Στόχοι του μέτρου:

    α) Οι λεπτές σακούλες θα έχουν φόρο με αποτέλεσμα οι μεν καταναλωτές να τις αποφεύγουν λόγω κόστους, τα δε σουπερμάρκετ που είναι η κύρια πηγή διακίνησης πλαστικής σακούλας να αποδίδουν όλα τα χρήματα στο κράτος, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΑΜΕΣΑ τα περιβαλλοντικά έσοδα.

    β) Αν απαγορευτεί η τιμολόγηση, θα σταματήσουν τα κέρδη της σακούλας και τα σουπερμάρκετ θα επιλέξουν ΝΑ ΜΗΝ διαθέτουν χοντρές σακούλες αφού κοστίζουν περισσότερο λόγω πάχους.
    Αντιθέτως σήμερα έχουν μεγάλο κέρδος τιμολογωντας. Έτσι, από την μια ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ περιβαλλοντικό όφελος και από την άλλη ΑΥΞΑΝΟΥΝ τους τόνους πλαστικού, διαθέτοντας για πώληση μόνο σακούλες άνω των 50mm, ώστε να αποφεύγουν το περιβαλλοντικό όφελος.

    γ) Οι σακούλες 70μm και άνω είναι επαναχρησιμοποιούμενες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και αν ανέβει το πάχος απλά θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό χωρίς κανένα σκοπό.

    Β) Ο χρόνος προσαρμογής των επιχειρήσεων είναι απίστευτα μικρός. Πρέπει η περίοδος εφαρμογής να ξεκινήσει τουλάχιστον μετά την 1/1/2021. Δεν υπάρχει λόγος να βλάπτονται ακόμα παραπάνω οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σ αυτές.

    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΎΣΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

    Με εκτίμηση και ενδιαφέρον για κάτι καλύτερο επί της ουσίας για το πλαστικό.

  • 7 Μαρτίου 2020, 21:48 | Ζήσης Τάραμας

    Κατάργηση της λεπτής(πάχους 0-50 μικρα οπώς προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή οδηγία) πλαστικής σακούλες μίας χρήσεως από όπου και εάν προέρχεται πλαστικό η βιοπλάστικο.
    Διαφορετικά θα γεμίσει η χώρα μας από βιοαποικοδομήσιμες σακούλες μίας χρήσεως(μια από τα ίδια δηλαδή) λόγω του ότι εάν απορριφθή στην φύση δεν βιοδίασπαται όπως εσφαλμένα πιστεύουν οι ποιο πολλοί.
    Επίσης ο συγκεκριμένος τύπος τσάντας δεν μπορεί να μπει στον κάδο ανακύκλωσης διότι θα χαλάσει όλο το περιεχόμενο του κάδου.
    Η λυση βρίσκεται στην επαναχρησημοποίση και ανακύκλωση.
    Τσαντες πάχους άνω από τα 50 μικρα με προσθήκη υλικού που προέρχεται από ανακύκλωση είναι το ιδανικό.

  • 7 Μαρτίου 2020, 19:27 | Αντώνης Μπρούμας

    Υπάρχουν δύο ειδών βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες:

    Αυτές που κομποστοποιούνται με οικιακή κομποστοποίηση και αυτές που απαιτούν την ύπαρξη βιομηχανικών εγκαταστάσεων λιπασματοποίησης στις οποίες επιτυγχάνονται συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας (60°C), υγρασίας κλπ για να επιτευχθεί κομποστοποίηση.

    Η βιομηχανία βιοπλαστικών πιστοποιεί ως «βιοπαδομησιμο -κομποστοποιησιμο” τόσο το οικιακά κομποστοποιήσιμο, όσο και το βιομηχανικα κομποστοποιήσιμο δημιουργώντας σύγχυση.

    Αν όμως δεν υπάρχουν οι βιομηχανικές μοναδες, οι επιπτώσεις της βιοπλαστικής σακούλας πού δεν κομποστοποιειται οικιακά στο θαλάσσιο περιβάλλον ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΙΔΙΕΣ με την κοινή πλαστική σακούλα. (Φυσικά χρησιμοποιεί φυτικές ουσίες για την παραγωγή της και άρα μειώνει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά ο στόχος των μέτρων που αφορούν τις σακούλες αναφέρονται στη διάθεσή τους στο περιβάλλον και ιδιαίτερα το θαλάσσιο).

    Επομένως η εισαγωγή της εξαίρεσης είναι πρακτικά άνευ αντικειμένου αναφορικά με τις βιοπλαστικές σακούλες που κομποστοποιούνται μόνο βιομηχανικά.

    Προτείνουμε την αναδιατύπωση του άρθρου κατά τα πρότυπα της Γαλλικής νομοθεσίας (άρθρο R543-72-1 επ. Γαλλικού Κώδικα του Περιβάλλοντος, ιδ. Άρθρο R543-72-1 παρ. 5) με την προσθήκη του επιρηματικού προσδιορισμού «οικιακά» πριν από τη λέξη «βιοαποδομήσιμες». (compostage domestique)

  • 6 Μαρτίου 2020, 13:50 | Εφη Τριτοπούλου

    Το οικονομικό μέτρο είναι θετικό που έχει τη μορφή ανταποδοτικού τέλους και όχι φόρου ή χρέωσης, για να μπορεί να επιστρέφει στους καταναλωτές με τη μορφή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, σε σύντομο χρόνο σε σχέση με την επιβολή του.
    Το μέτρο θα πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης και της αλλαγής συμπεριφοράς των καταναλωτών προς την αποφυγή προϊόντων μιας χρήσης και στροφής σε προϊόντα πολλαπλών χρήσεων.
    Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να μπει ένα όριο, π.χ. 70 ή 100 μικρών πάνω από το οποίο οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς να θεωρούνται επαναχρησιμοποιήσιμες και για αυτές να μην υπάρχει τέλος και παράλληλα να προωθηθεί η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού κατά ένα ποσοστό στην παραγωγή τους.
    Το τέλος θα πρέπει να επιβληθεί και στις λαϊκές και στα περίπτερα.
    Οι πολιτικές προώθησης των βιοαποικοδομήσιμων σακουλών μεταφοράς θα πρέπει να συνοδεύονται και από δράσεις ανάπτυξης δικτύου συλλογής και διάθεσης των βιοαποικοδομήσιμων – λιπασματοποιήσιμων σακουλών ή προτάσεις/κατευθύνσεις για την αξιοποίηση τους.
    Οσον αφορά τη χρήση βιοαποικοδομήσιμων σακουλών με μικρό πάχος για απευθείας επαφή με τρόφιμα θα πρέπει να ελεγχθούν οι ιδιότητες τους (π.χ. αντοχή σε βάρος) σε σχέση με τις απαιτήσεις και ειδικών προτύπων που αφορούν επαφή με τρόφιμα.
    Σε κάθε περίπτωση ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει την εναλλακτική να επιλέγει σακούλα χωρίς τέλος για τη μεταφορά των λαχανικών και σακούλα πολλαπλών χρήσεων στο σημείο πώλησης. Με αυτό τον τρόπο της ελεύθερης επιλογής έχουμε και την επιθυμητή αλλαγής συμπεριφοράς προς επιλογές φιλικότερες προς το περιβάλλον.

  • 4 Μαρτίου 2020, 14:11 | Κυρκίτσος Φίλιππος

    Το άρθρο είναι θετικό και στην σωστή κατεύθυνση, αλλά μένει πάλι ανοικτό το τεράστιο θέμα της μη επιβολής ανταποδοτικού τέλους στις λαϊκές αγορές και περίπτερα.Παρά το νέο μέτρο είναι βέβαιο ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της Οδηγίας 720/2025 για 90 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν κατανάλωση στο τέλος του 2019, αλλά ούτε και στο τέλος του 2020. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Οδηγίας 720/2015 για 90 και 40 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν κατανάλωση στο τέλος του 2019 και στο τέλος του 2025 προτείνουμε επιπλέον και τα εξής:

    1) Να επιβληθεί το ανταποδοτικό τέλος και στις λαϊκές και τα περίπτερα
    2) Να αξιοποιηθεί άμεσα από τον ΕΟΑΝ το υπάρχων ποσό του ανταποδοτικού τέλους α) σε εκστρατείες ενημέρωσης για χρήση μέσων μεταφοράς προϊόντων πολλών χρήσεων, β) σε δημιουργία καλαίσθητων τσαντών (πάνινης, δικτάκια, κ.α.) πολλών χρήσεων και διανομής τους δωρεάν μέσω των super markets ή αλλιώς, γ) σε προετοιμασία της αγοράς για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, δ) σε δημουργία καλαίσθητων προϊόντων για αντικατάσταση πολλών πλαστικών μιας χρήσης (π.χ. κούπες για καφέ κ.α.)
    3) Έναρξη διαβούλευσης για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος πλήρους απαγόρευσης της χρήσης πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα μαζί με την διαβούλευση για τα πλαστικά μιας χρήσης.