Άρθρο 65 Τροποποίηση του άρθρου 6Α ν. 2939/2001

Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 6Α του ν. 2939/2001 (Α’ 179) τροποποιούνται ως εξής:
«Από 1.9.2020 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, με εξαίρεση τις βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς του ίδιου άρθρου. Το τέλος ορίζεται στο ποσό των 7 λεπτών.».

  • 17 Μαρτίου 2020, 21:18 | Δημήτρης Καράκης

    Άλλο ένα μέτρο που έχει ως στόχο την καθαρή εισπρακτική αξία του κράτους με πρόσχημα την περιβαλλοντική συνείδηση… πρέπει να γίνει αντιληπτό από τις αρμόδιες αρχές ότι πρωταρχική σημασία οφείλει να έχει η εκπαίδευση κ η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να γίνεται σωστή χρήση της πλαστικής σακούλας.

  • 17 Μαρτίου 2020, 21:25 | Γιώργος Τσολερίδης

    το μέτρο είναι εισπρακτικό

    Την ίδια στιγμή, που το Υπουργείο Περιβάλλοντος στοχεύει να επιβάλλει περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες κάτω των 15 μικρών για παράδειγμα (οι οποίες χρησιμοποιούνται για υγειονομικούς λόγους για τη μεταφορά τροφίμων) επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα πρέπει για την αποφυγή ιών όπως ο κορωνοϊός, να επιτραπούν χωρίς χρέωση.

    όπως έχει αποδειχθεί οι επαναχρησιμοποιήσιμες πάνινες σακούλες, αποδεικνύονται μια φωλιά επώασης μικροβίων ! Τις απολυμαίνουν αυτοί που τις χρησιμοποιούν ή κινδυνεύουμε όλοι με την ανευθυνότητα τους ? Το υπουργείο Υγείας δεν έχει αναφερθεί ΠΟΤΕ σε αυτό το θέμα!

  • 17 Μαρτίου 2020, 21:16 | Στέλιος Γερασιμου

    Είναι ένα μέτρο που θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου και κατά συνέπεια στις θέσεις εργασίας τον εργαζομενων εν καιρό πολυ διαφήμισμενης ανάπτυξης τις οικονομίας μας,είναι ένα μέτρο καθαρά εισπρακτικό χωρίς ουσιαστικο σεβασμό στο περιβάλλον καθως αποκρύπτεται επιμελώς ότι τα πλαστικά ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό,επίσης αποκρύπτεται συστηματικά ο κίνδυνος που υπαρχει από την συστηματική χρήση πάνινης σακούλας καθώς αποτελεί εστία μόλυνσης του ίδιου του χρήστη από ιούς και βακτήρια από την μη σωστή απολύμανση!Στόχος είναι να εισπράξουν τα ταμεία του κράτους χρήματα εις βάρος του κλάδου και τον εργαζομένων που κινδυνεύουν με λουκέτο ,όλα τα υπόλοιπα δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες είναι το όχημα για να εισπράξουν χρήματα! Λύσεις υπάρχουν συζητήστε με τις εταιρίες για ουσιαστική λύση και μην περνάτε βουλεύματα εν μέσω πανικού και φόβου που υπάρχει λόγο του κορονοιου! Έτσι στα κρυφά και στα αθορυβα…

  • 17 Μαρτίου 2020, 21:44 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΑΣΕΠΠΕ

    Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εξαίρεση για κανένα είδος πλαστικού. Απλά τα βιοαποικοδομήσιμα / κομποστοποιήσιμα θα πρέπει να έχουν μικρότερο τέλος.

  • 17 Μαρτίου 2020, 16:59 | MEDASSET

    Θεωρούμε πως θα πρέπει στην τροποποίηση του άρθρου να συμπεριληφθεί η επέκταση της καθολικής απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας (μη εξαίρεση άλλων εμπόρων πχ. Περιπτέρων και λαϊκών αγορών.) καθώς και αύξηση του τέλους με σκοπό να αυξηθεί το αντικίνητρο στους καταναλωτές. Θεωρούμε επίσης ότι θα έπρεπε να ορίζεται παράγραφος που να περιγράφει την καθολική απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης.

  • 17 Μαρτίου 2020, 15:00 | Ραφαέλα

    Το μέτρο καθαρά εισπρακτικό. Θα έπρεπε όλα τα μαγαζιά να έχουν μόνο σακούλες βιοδιασπώμενες ή από ανακυκλωμένα υλικά. Το My market έχει ανακυκλωμένη και ο ΑΒ βιοδιασπώμενη. Θα μπορούσαν να επιβάλουν αυτό σε όλα τα μαγαζιά. Απλά τα πράγματα.

  • 17 Μαρτίου 2020, 15:42 | Θεοχάρης

    Η ευρωπαική οδηγία που σκοπεύει σε περιορισμό λεπτών σακουλών μεταφοράς 15-50 μικρά, τηρείται στο ακέραιο απ την Ελλάδα, και αυτός ήταν ο στόχος.

    Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, παρά καθαρά φοροεισπρακτικός,να ψηφιστεί περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς πάχους άνω των 50 μικρών με τη προυπόθεση ότι περιέχουν 40% ανακυκλωμένο υλικό.

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ..

    Επίσης οι πολύ λεπτές σακούλες έως 15 μικρά που χρησιμοποιούνται για μεταφορά χύδην τροφίμων είναι η ενδεδειγμένη λύση για μεταφορά οπωρολαχανικών μας εδώ και χρόνια σε ό,τι αφορά χρηστικότητα,κόστος, περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με όποια άλλη εναλλακτική συσκευασία χύμα προιόντων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με περιβαλλοντικό τέλος.

  • 17 Μαρτίου 2020, 15:36 | 12 Περιβαλλοντικές ΜΚΟ

    Αθήνα, 12 Μαρτίου 2020
    Δελτίο Τύπου
    Οριστική λύση στο πρόβλημα της πλαστικής σακούλας ή όχι;

    Ενώ το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας είναι κρίσιμο και η εφαρμογή έως τώρα του μέτρου για τον περιορισμό της χρήσης της είναι απολύτως διάτρητη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) προσεγγίζει για άλλη μια φορά το θέμα μονοδιάστατα, προτείνοντας1 απλά την επέκταση του ανταποδοτικού τέλους στις πλαστικές σακούλες ανεξάρτητα του πάχους τους. Παρότι η νέα ρύθμιση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, απέχουμε ακόμα πολύ από την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας. Επιτέλους, απαιτείται μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα ως όφειλε, δηλαδή ως το πρώτο βήμα προς μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, με τον πολίτη να είναι στο επίκεντρο των αλλαγών και όχι ο παθητικός δέκτης μέτρων.

    Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταθέσει επανειλημμένα τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο που μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε η Οδηγία 720/20152 για τη μείωση της κατανάλωσης των λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς. Μία εκ των βασικότερων ελλείψεων ήταν η απουσία υποχρέωσης ανταποδοτικού τέλους στις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα. Αυτή η σοβαρή παράληψη συνεχίζεται και με τα νέα προτεινόμενα μέτρα του ΥΠΕΝ.
    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας για την κατά κεφαλή κατανάλωση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα με βάση τα υπάρχοντα και τα νέα προτεινόμενα μέτρα, βγαίνουν τα εξής κρίσιμα συμπεράσματα :

    • Με τα υπάρχοντα μέτρα δεν επιτεύχθηκε στο τέλος του 2019 (και ούτε θα επιτευχθεί το 2020) ο εθνικός και ευρωπαϊκός στόχος της μείωσης της ετήσιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης σε λιγότερες από 90 πλαστικές σακούλες.
    • Με τα υπάρχοντα μέτρα πετυχαίνουμε κάτι που μόνο ως απίστευτο μπορεί να χαρακτηριστεί: Να μειωθεί σημαντικά η κατά κεφαλή κατανάλωση πλαστικής σακούλας το 2018 σε σχέση με το 2017 και από το 2019 να έχουμε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης και σε τεμάχια, αλλά και σε ποσότητα και μάλιστα με περισσότερο κατά κεφαλή βάρος σε σχέση με το έτος αναφοράς του 2017 προ της επιβολής των μέτρων!!! Αυτό γίνεται διότι μειώσαμε τα τεμάχια και τα αντικαταστήσαμε με πολύ βαρύτερες πλαστικές σακούλες πάχους 50-70μm (για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση ανταποδοτικού τέλους και τις οποίες οι καταναλωτές προτιμούσαν στα καταστήματα λιανικής πώλησης, λόγω μικρότερου κόστους και μεγαλύτερης χωρητικότητας), ενώ όπως αναφέρθηκε αφήσαμε, επίσης, χωρίς επιβολή ανταποδοτικού τέλους ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, όπως είναι οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα.
    • Τα νέα προτεινόμενα μέτρα, αντί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μία μικρή βελτίωση το 2020 και κυρίως το 2021, αλλά πάλι χωρίς να επιτυγχάνουμε τον εθνικό – ευρωπαϊκό στόχο του 2019 και να συνεχίζεται η κατά βάρος κατά κεφαλή κατανάλωση να είναι μεγαλύτερη από το 2017 προ της επιβολής οποιοδήποτε μέτρου.

    Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον επόμενο στόχο του 2025, για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε μία οριστική λύση στο πρόβλημα της πλαστικής σακούλας, και για να ανταποκριθούμε στην μελλοντική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας που θα έρθει από την ΕΕ, προτείνουμε να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες στο άρθρο 65 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με βάση τις παρακάτω προτάσεις:

    1. Να επεκταθεί το ανταποδοτικό τέλος στις λαϊκές και τα περίπτερα
    2. Να αξιοποιηθεί επιτέλους από τον ΕΟΑΝ το υποτιθέμενο ανταποδοτικό τέλος του 2018 και των επόμενων ετών: α) σε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για χρήση μέσων μεταφοράς πολλών χρήσεων, β) στη δημιουργία καλαίσθητων μέσων μεταφοράς πολλών χρήσεων (πάνινη τσάντα, δικτάκια, κ.α.) και διανομής τους δωρεάν μέσω των super markets ή με άλλους τρόπους, γ) στην προετοιμασία της αγοράς για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, δ) σε δημιουργία εθελοντικών προγραμμάτων για καφέ και εστιατόρια για την αντικατάσταση των πλαστικών μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία, ε) σε έρευνα και πιλοτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.
    3. Έναρξη διαβούλευσης για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος πλήρους απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης στην Ελλάδα μαζί με την διαβούλευση για τα πλαστικά μιας χρήσης.
    4. Να προχωρήσει γρήγορα η εθνική πολιτική του καφέ κάδου για τα οργανικά με τη δυνατότητα χρήσης για την χωριστή συλλογή τους και κομποστοποιήσιμων σακουλών με βάση το ΕΝ 13436 (εναλλακτικά και χάρτινων), ώστε όχι μόνο να μην υποστεί οικονομική συρρίκνωση η βιομηχανία παραγωγής της σημερινής πλαστικής σακούλας, αλλά για να βγει και ωφελημένη.
    Η προσπάθεια για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης αποτέλεσε και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε το πρώτο βήμα ως κοινωνία στην απεξάρτηση μας από το πλαστικό μίας χρήσης. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει η πολιτεία να μην το αντιμετωπίσει ως μια ακόμα υποχρέωση προς την ΕΕ που πρέπει να τηρήσει αλλά ως μια στρατηγική επιλογή που θα θέσει τις βάσεις για την κυκλική οικονομία που οραματιζόμαστε.

    Για περισσότερες πληροφορίες:
    Φίλιππος Κυρκίτσος (ΟΕΑ) 210-8224281, 6936-140795 και
    Άλκης Καφετζής (Greenpeace) 210-3840774, 6940431424

    Οι 12 ΠΜΚΟ που υπογράφουν το παραπάνω είναι οι εξής:

    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
    ΑΡΧΕΛΩΝ
    ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
    ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ
    ΚΑΛΛΙΣΤΩ
    ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
    MEDASSET
    GREENPEACE
    WWF

  • 17 Μαρτίου 2020, 14:21 | Zήσης Γραμμουστιάνος

    Καλή σας ημέρα
    Θα παρακαλούσα τον προβληματισμό σας στις κάτωθι εύλογες παρατηρήσεις :
    1.Η απόφασή σας αυτή θα είναι ένα ακόμη πλήγμα στην Βιομηχανία παραγωγής πλαστικών σακκουλών στην χώρα μας (με ότι αυτό συνεπάγεται για το αντίστοιχο εργατικό δυναμικό και τις αδρανοποιούμενες επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ).
    2.Δεν έχει γίνει καμία αναφορά και καμπάνια (έναντι αυτών που αφορίζουν τα πλαστικά) στην έννοια , οι οποίοι και είναι οι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚA ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ,σε παγκόσμια κλίμακα, για την μόλυνση του περιβάλλοντος με την απόρριψη των προϊόντων αυτών οπουδήποτε. ( τα πλαστικά απορρίμματα δεν ευρίσκονται από μόνα τους στους ωκεανούς ,στις ακτές, στα ποτάμια …)
    3.Δεν έχετε λάβει υπ’ όψιν σας συγκριτικές μελέτες Αξιολόγησης του Κύκλου Ζωής των υλικών συσκευασίας, οι οποίες ανατρέπουν τους μύθους για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλαστικών έναντι άλλων υλικών.
    Αν δε μου επιτρέπετε μία πρόταση (αν το έχετε ήδη κάνει αγνοείστε αυτή την παράγραφο) :
    θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε, την παγκοσμίως γνωστή έκθεση για τα Πλαστικά (www.k-online.com),που γίνεται κάθε 3-ετία στο Ντύσσελντορφ /Γερμανία, όπου (ιδίοις όμμασι), θα διαπιστώσετε ότι ΜΟΝΟ η Έρευνα , η Επιστήμη και η συνακόλουθη Τεχνολογία λύνουν ,μεταξύ άλλων, ΟΛΑ τα Περιβαλλοντικά Θέματα και διαφωτίζουν την Κοινή Γνώμη για την πραγματική διάσταση των θεμάτων που μας απασχολούν.

  • 17 Μαρτίου 2020, 14:40 | ΜΠΙΑΖΗΣ ΠΕΠΠΟΣ

    ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ.

  • 17 Μαρτίου 2020, 14:26 | Παπαδας Γεωργιος

    Πριν καταθέσω και εγώ την αποψή μου, θα ήθελα να κάνω το εξής σχόλιο: Είναι πραγματικά τουλάχιστον ειρωνικό στα δικά μου μάτια, να βλέπεις οτι ξαφνικά και προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μεγαλύτερη κρίση υγείας της ανθρωπότητας παγκοσμίως, τα τελεταία τουλάχιστον εκατό χρόνια, ο άνθρωπος βρήκε στο υλικό που ονομάζεται πλαστικό τον ισχυρότερο του σύμμαχό προκειμένου να βγεί νικητής απο αυτή την δοκιμασία.
    Το πλαστικό που τα τελευταία χρόνια εχει στοχοποιηθεί για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας, καλείται σημερα να συμβάλει στην σωτηρία της.

    Σε οτι αφορά το Αρθρο 65 συντάσομαι πλήρως με τις απόψεις του ΣΒΠΕ οι οποίες και απόλυτα τεκμυριωμένες είναί και συντάσονται πλήρως με την Ευρωπαική οδηγία (ΕΕ) 2015/720.
    Απο τη στιγμή λοιπόν, που οι αρμόδιοι φορείς επιβεβαιώνουν οτι οι στόχοι που είχαν τεθεί βάση του Ν.4496/2017 έχουν πλήρως επιτευχθεί, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να υποβληθούν σε πράσινο τέλος και οι σακούλες με πάχος τοιχώματος πάνω απο 50μm.
    Το συγκεκριμένο αρθρο έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την Ευρωπαική οδηγία που ως σκοπό της έχει την δραστιμή μείωση της λεπτής σακούλας.
    Πως μπορεί να υπάρξει πράσινο τέλος σε ένα προιόν το οποίο δεν είναι μίας χρήσεως, ανακυκλώνεται 100% και εμπεριέχει ανακυκλωμένή πρώτη υλη 40% τουλάχιστον.
    Τελικά στην Ελλάδα συντασόμαστε η όχι, με την «Κυκλική οικονομία»;

    Προτείνω, να μην υποβληθεί σε πράσινο τέλος η σακούλα πολλαπλών χρήσεων με πάχος τοιχώματος άνω των 50μm(UNE53942), και να υπάρχει υποχρεωτική για τους κατασκευαστές η χρήση 40% το ελάχιστο ανκυκλωμένη πρώτη ύλη για την κατασκευή τους.

    Ας σκεφτούμε οτι πίσω απο όλα αυτά υπάρχει ένα κλάδος που έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα τα τελευταία 15 έτη. Εχει συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης με μόνιμες θέσεις εργασίας, φόρους, εξαγωγές, δωρεές κλπ.

  • Αναπαράγω το κείμενο του χρήστη «Βασίλειος»
    «Το θέμα θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με επιστημονικά καθαρά κριτήρια και όχι συναισθηματικά τα οποία μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και λάθος αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν με την σειρά τους σε απώλεια θέσεων εργασίας από την μία και επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την άλλη . Υπάρχουν στα χέρια μας πάρα πολλές μελέτες με στοιχειοθετημένα –τεκμηριωμένα αποτελέσματα όσο αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλαστικών σε σχέση με τα εναλλακτικά υλικά συσκευασίας . Σε μία από αυτές που έχει εκπονηθεί από το consensus center copenhagen ( Δανέζικη δεξαμενή σκέψης με στελέχη νομπελίστες επιστήμονες ) https://us5.campaign-archive.com/?u=40608ac93880d1cb2444f1d20&id=e9997b67b0 τονίζεται ότι η καλύτερη σακούλα μεταφοράς με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι σακούλα επαναχρησιμοποιήσιμη από LDPE ( 50 μm ) . Αυτές οι σακούλες παράγονται στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία την Κίνα κτλ με ότι σημαίνει αυτό για την οικονομία της χώρας μας . Η λύση βρίσκεται καταφανέστατα στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση . Τα πλαστικά είναι η κορωνίδα της κυκλικής οικονομίας και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται . Ήδη έχουν ψηφιστεί νόμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για υποχρεωτική συμμετοχή ανακυκλωμένων πλαστικών στην παραγωγική διαδικασία δίνοντας αξία στα υλικά αυτά . Νομίζω ότι η λύση βρίσκεται προς αυτή την κατεύθυνση …….»

    Επιπλέον θα ήθελα να προσθέσω πως η πεμπτουσία της ανακύκλωσης θα πρέπει να είναι η ανταπόδωση και όχι η επιπλέον πληρωμή. Στην Ιταλία, ο πρόσφατος νόμος αναφορικά με την επιβολή φόρου στα πλαστικά εξαιρεί τα πλαστικά που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.
    Αμέτρητοι τόνοι από PET βρίσκονται καθώς μιλάμε στις χωματερές αντί να έχουν ακολουθήσει το σωστό δρόμο της σωστής απόρριψης – συλλογής – επαναχρησιμοποίησης.
    Ας διατεθούν κονδύλια για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων από τους καταναλωτές, για τα υλικά αυτά καθαυτά. Ας μην ξεχνάμε πως εμείς δεν είμαστε ο απλος κόσμος. Το οτι γνωρίζουμε εμείς δε σημαίνει πως γνωρίζει και ο κόσμος ποιο υλικό ανακυκλώνεται και ποιο απορρίπτεται. Τι κερδίζουμε και τι χάνουμε από τη μη ανακύκλωση.
    Συμφωνώ με τους καφέ κάδους αλλά αν δεν ξεκινήσουμε από το να συλλέγει το απορριμματοφόρο του δήμου το σωστό κάδο, όλα τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα.
    Η χρέωση της σακούλας δε θα λύσει κάποιο πρόβλημα.
    Η κυκλική οικονομία, οι δομές και η παιδεία θα λύσουν το πρόβλημα.
    Προφανώς και οι αρχές το γνωρίζουν αλλά είναι ο δύσκολος δρόμος. Τα 7 cents είναι πιο ευκολος και βραχυπρόθεσμα πιο προσοδοφόρος για το κράτος.

  • Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, το οποίο προβλέπει περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε είδους πλαστική σακούλα με εξαίρεση τις κομποστοποιήσιμες-βιοαποικοδομήσιμες (δηλαδή και στις 0-15μm και στις 50-70μm), ως Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών θέλουμε να θέσουμε στην προσοχή σας τα παρακάτω:

    1. Πεδίο εφαρμογής:
    Οποιοδήποτε μέτρο περιβαλλοντικού τέλους νομοθετηθεί θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα σημεία πώλησης. Η εξαίρεση των λαϊκών αγορών και των περιπτέρων αποδείχτηκε στην πράξη ότι δημιούργει σημαντικό πρόβλημα, ενώ αποτελεί και πρακτική που μπορεί να θεωρηθεί αθέμιτου ανταγωνισμού.

    2. Ανταποδοτικότητα
    Εφόσον το περιβαλλοντικό τέλος θα συνεχίσει να είναι ανταποδοτικό και με δεδομένο ότι η πρόθεση είναι να επεκταθεί η εφαρμογή του, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί μέσω ποιων δράσεων θα υλοποιηθεί η ανταποδοτικότητα.

    3.Πλαστικές σακούλες ως μέσο συσκευασιας
    Η εξαίρεση της πλαστικής σακούλας πάχους 0-15 μm από το περιβαλλοντικό τέλος είχε την προϋπόθεση να αφορά μέσω συσκευασίας χύδην προϊόντων (να μην είναι δηλαδή σακούλα μεταφοράς) για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η άρση αυτής της εξαίρεσης δημιουργεί σειρά προβλημάτων. Καταρχήν, εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 η οποία φαίνεται θα διαρκέσει ως το 2021, θεωρούμε εντελώς λάθος χρόνο να αρθεί αυτή η εξαίρεση. Ακόμα και χωρίς την ύπαρξη της επιδημίας είναι ασαφές κατά πόσο οι διαθέσιμες εναλλακτικές συσκευασίας χύμα προϊόντων μαναβικής είναι καλύτερες. Π.χ. η χάρτινη σακούλα έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και λόγω της υγρασίας των προϊόντων αποτελεί χειρότερο μέσο συσκευασίας και κυρίως διατήρησης των προϊόντων μετά την αγορά. Επαναχρησιμοποιούμενα μέσα (π.χ. διχτάκια) επίσης είναι ασαφές αν αποτελούν καλύτερες επιλογές, καθώς λόγω της φύσης των προϊόντων μαναβικής δημιουργούν μεγάλους κινδύνους επιμόλυνσης χωρίς σωστή συντήρησης. Επιπλέον η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους 0,09€ σε προϊόντα όπως π.χ. 1 τεμάχιο μαϊντανού αξίας 0,50€ αποτελεί μεγάλο ποσοστό της αξίας του προϊόντος (σχεδόν 20%) το οποίο θα λειτουργεί ανασταλτικά στον καταναλωτή να αγοράσει τον κατάλληλο αριθμό συσκευασιών προκειμένου να μην επιμολύνει μεταξύ τους διαφορετικά προϊόντα (π.χ. μαϊντανό με πατάτες). Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι η όποια μείωση στον συγκεκριμένο τύπο σακούλας θα είναι αμελητέα και συγχρόνως δυνητικά επικίνδυνη. Η πρόταση μας είναι να συνεχιστεί η εξαίρεση της πλαστικής σακούλας 0-15 μm από το περιβαλλοντικό τέλος όταν πρόκειται για τη συσκευασία χύμα προϊόντων.

    4. Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από πλαστικό
    Παραμένει ανοιχτό στην ερμηνεία το θέμα των πλαστικών επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών. Εφόσον ο νομοθέτης επιλέξει να αφαιρέσει τον ορισμό του πάχους, πότε μία πλαστική συσκευασία μορφής «φανέλας» αποτελεί τσάντα και πότε σακούλα; Και πότε επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος; Αυτή τη στιγμή διεθνώς η προτεινόμενη λύση για τη μείωση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς είναι η επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Εξισώνοντας τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες με τις πλαστικές σακούλες οριζόντια, πρακτικά αφαιρείται αυτή η διαφοροποίηση και δημιουργείται αντικίνητρο στη χρήση τους. Η πρόταση μας είναι να υπάρξει σαφής ορισμός, πότε μία σακούλα-τσάντα είναι επαναχρησιμοποιήσιμη και να συνεχίσει να υπάρχει η εξαίρεση για τις πλαστικές σακούλες-τσάντες εφόσον προβλέπονται για πολλαπλές χρήσεις ή/και εφόσον παράγονται με ανακυκλωμένο πλαστικό πάνω από ένα Χ%.

    5. Πλαστικές σακούλες 15-50μm
    Η αρχική πρόθεση της νομοθεσίας ήταν η μείωση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς 15-50 μm συμφώνα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η εξίσωση όλων των τύπων σακούλας μεταφοράς με τον τύπο 15-50 μm ουσιαστικά αφαιρεί το αντικίνητρο προς την αγορά, τις επιχειρήσεις και τον καταναλωτή για τη χρήση της και είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της. Πρακτικά δηλαδή υπάρχει κίνδυνος να αναιρεθεί η όποια μείωση υπήρχε μέχρι σήμερα με πολύ κόπο από την αγορά και κυρίως τα σουπερμάρκετ (με πολλά σημεία πώλησης και τις υπαίθριες αγορές και περίπτερα να μην έχουν πρακτικά καμία μεταβολή). Π.χ. γιατί κάποιος να επιλέξει να συσκευάσει προϊόντα μαναβικής π.χ. πατάτες με σακούλα 0-15μm με κόστος 0,09€ που σκίζεται, όταν μπορεί με 0,09€ να τα συσκευάσει με μία σακούλα 15-50 μm όπως έκανε πριν από 2 χρόνια? Γιατί στο ταμείο να πάρει 1 επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα με 0,12€ όταν μπορεί να πάρει 3 σακούλες 15-50 μm όπως έκανε πριν από 2 χρόνια με 0,27€? Η άποψη μας είναι ότι η διεύρυνση της εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους, χωρίς άλλα μέτρα, όπως π.χ. η κατάργηση της πλαστικής σακούλας 15-50 μm, είναι αναποτελεσματική και δυνητικά επιζήμια για το περιβάλλον.

    Ως ΙΕΛΚΑ είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου για συζήτηση, πληροφορίες και στοιχεία προκειμένου να συνεισφέρουμε στην καλύτερη δυνητική νομοθέτηση.

  • Στην AlfaSolid πιστεύουμε στην στήριξη της κυκλικής οικονομίας. Με την κυκλική οικονομία επιτυγχάνουμε συγχρόνως δύο στόχους :
    A. Διασφαλίζουμε την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται με την συλλογή και επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών υλικών, άρα, την αποφυγή διασποράς του στο περιβάλλον. Το πλαστικό μπορεί να ανακυκλωθεί πολλές φορές και με αυτόν τον τρόπο γίνεται ένα υλικό φιλικό στο περιβάλλον.
    B. Διασφαλίζουμε την βιωσιμότητα του κλάδου, γεγονός που ερμηνεύεται με χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στον κλάδο της ανακύκλωσης. Μια σύντομη σύγκριση του επιπέδου που μας χωρίζει από άλλες χώρες, αντίστοιχου μεγέθους με την χώρα μας, αρκεί για να το διαπιστώσουμε.

    Έτσι, η υλοποίηση της πρότασης του ΣΒΠΕ για επιτάχυνση των πρωτοβουλιών κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομία, θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και ο έλεγχος των εισαγόμενων πλαστικών σακουλιών, η αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης της ανακυκλώσιμης ύλης προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης.

    Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα αποτελέσει θεμελιώδη λίθο για μια Ελλάδα πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον.

    Δημήτριος Μανώλης
    Μηχανολόγος Μηχανικός UPMC-Paris VI
    Διευθυντής AlfaSolid

  • Ως ιδιώτης / καταναλωτής, οι σακούλες είναι το μοναδικό από την κατηγορία των »πλαστικών μίας χρήσης» το οποίο χρησιμοποιώ για 2η χρήση (ως σακούλα σκουπιδιών).
    Μάλιστα παρατηρώ τις κανονικές σακούλες σκουπιδιών να μισογεμίζουν οπότε τελικά η κατανάλωση πλαστικού έχει αυξηθεί.

    Σαν επαγγελματίας του χώρου το μέτρο είναι αυτοκτονικό για την ΕΕ καθώς απλούστατα μεταφέρει την παραγωγή σε εκτός ΕΕ προϊόντα και φυσικά από περιβαλλοντικής άποψης δεν τιμωρείς ένα προϊόν που απαιτεί λιγότερο νερό και ενέργεια κατά την παραγωγή και μεταφορά του.

    Εξοντωτικά πρόστιμα χρειάζονται, αλλά στους ΠΟΛΙΤΕΣ που πετούν τα απορρίμματά τους στο περιβάλλον.

  • 17 Μαρτίου 2020, 09:13 | Γεωργία

    Δυστυχώς ακόμα μια φορά οι υπεύθυνοι αποφασίζουν για νομοθεσίες με γνώμονα την προσωπική πολιτική υπεροψία προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ελάχιστων οικολογικών οργανώσεων, δίχως να συμμερίζονται την οικολογική αποτύπωση των πάνινων σακουλών που μετά απο 3 χρήσεις τις πετάμε στα σκουπίδια και δεν ανακυκλωνονται, έχοντας το 10 πλάσιο βάρος. Επιτέλους κάποιος πρέπει να βγει και να αναφέρει ποια προιόντα μπορούν να πεταχτούν στην ανακύκλωση και ποια όχι. Ας ρωτήσει κάποιος στην βουλή τι γίνονται τα υλικά από τους μπλε κάδους? Υπάρχει προιόν από ανακυκλωμένο υλικό στην Ελλάδα? Η απάντηση είναι μία: Σακούλα σούπερ μάρκετ, σακούλα μαύρη απορριμμάτων και καφάσι μαύρο για φρούτα. Αυτά είναι και τα προιόντα που πολεμάνε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

  • 17 Μαρτίου 2020, 08:55 | ΟΛΓΑ

    Εφόσον όπως αναγράφεται επάνω στην χονδρή σακούλα ότι είναι 100% ανακυκλώσιμη και μπορεί να κατασκευάζεται με μεγάλο ποσοστό από ανακυκλωμένο υλικό (πχ σακούλα MY MARKET), τότε δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια πιο οικολογική επιλογή!
    Είναι εύχρηστες, ανθεκτικές και μπορώ να τις έχω μόνιμα στην τσάντα μου. Δεν πιάνουν χώρο.
    Όταν λερωθούν τις χρησιμοποιώ για τα σκουπίδια μου.
    Δεν είναι εποχές να μας επιβαρύνουν με έξτρα πράσινα τέλη που δεν με έχουν πείσει ότι είναι πράσινα … Μάλλον μασκαρεμένοι φόροι είναι !

  • 17 Μαρτίου 2020, 08:59 | Αλεξάνδρα Μ.

    Θεωρώ άδικη την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε όλες τις κατηγορίες πλαστικών σακουλών μεταφοράς, διότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι διαφορετικό για κάθε κατηγορία σακούλας και για αυτό υπήρξε εξ αρχής ο διαχωρισμός τους σε κατηγορίες με βάση το πάχος τους.

    H κυκλική οικονομία είναι το μέλλον και παγκοσμίως αποτελεί προτεραιότητα.
    Η λύση είναι στο ανακυκλωμένο υλικό και στην επαναχρησιμοποίηση και αυτό Θα είναι προς όφελος όλων.

    Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών, άνω των 50 μικρών, χωρίς πράσινα τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν σημαντικό ποσοστό ανακυκλωμένης πρώτης ύλης.

  • 17 Μαρτίου 2020, 00:13 | Βάνα Π.

    Η πλαστική σακούλα μεταφοράς δεν είναι είδος πολυτελείας, είναι είδος πρώτης ανάγκης. Αφ’ ενός για την υγιεινή μεταφορά των τροφίμων και κατ΄επέκταση για την ασφαλέστερη συσκευασία και μεταφορά των οικιακών απορριμάτων. Όμως, παρ’ όλο που η πλαστική σακούλα μεταφοράς είναι η φιλικότερη προς το περιβάλλον επιλογή, εν τούτοις επιβάλλεται σε αυτή περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο είναι μια κατάφωρη φοροεισπρακτική τακτική. Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου δεν είδα κάποια αναφορά στο άρθρο αυτό. Επιτρέπεται η αλλαγή υπάρχοντος Νόμου χωρίς λόγο? Χωρίς επιχειρήματα και δημοσιευμένα στοιχεία? Ποιος ο λόγος να επιβληθεί επιπλέον φόρος για τις σακούλες μεταφοράς άνω των 50μm που είναι επαναχρησιμοποιούμενες και ανακυκλώσιμες? Στην ουσία δίνει κίνητρο στους καταναλωτές για χρήση πάνινης σακούλας, που δεν είναι καθόλου «της μόδας» αλλά είναι φωλιά επώασης και διασποράς ανθεκτικών μικροβίων, ειδικά αυτή την περίοδο που έχει ξεσπάσει μια υγειονομική κρίση στη χώρα μας. Να υπάρχει διάθεση των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών >50μm χωρίς τέλη, υπό την προϋπόθεση να περιέχουν μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένης πρώτης ύλης.

  • 16 Μαρτίου 2020, 19:00 | ΞΕΝΙΑ

    H παιδεία του κόσμου για την ανακύκλωση των πλαστικών ειναι αναγκαία. Η συμπεριφορά ολων πρέπει να αλλάξει και να περάσουμε στα μηδενικά απόβλητα (zero waste) σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

    Να υπάρχει διάθεση των επαναχρησιμοποιημένων σακουλών >50μ εναρμονισμένων με το πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη, υπό την προϋπόθεση να περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.

  • 16 Μαρτίου 2020, 19:39 | Αγγελικη

    Ακόμα μια εύκολη επιβολή φόρου (μη γελιόμαστε όπως και να το ονομάσετε από το πορτοφόλι μας θα βγει) για τα νοικοκυριά, και μάλιστα από αυτές που πριν από λίγο καιρό ‘ήταν άδικες και θα καταργούνταν’.

  • 16 Μαρτίου 2020, 18:33 | Οικονομίδης Νίκος

    Δυστυχώς για ακόμα μια φορά η πολιτεία παρουσιάζεται ανακόλουθη όχι μόνο προς τους πολίτες αλλά και προς τον ίδιο της τον εαυτό. Δεν είναι δυνατόν ένα κράτος που διακηρύττει ότι προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις να αλλάζει άρδην τα επιχειρηματικά δεδομένα μέσα σε δύο χρόνια.Σημειωτέων ότι η βιομηχανία πλαστικού εν μέσω κρίσης επένδυσε σε νέα μηχανήματα, μετέτρεψε γραμμές παραγωγής (πολλά από αυτά με δυσβάσταχτο τραπεζικό δανεισμό) προκειμένου να προσαρμοστεί στα δεδομένα που το ίδιο το κράτος διαμόρφωσε με νομοθετικές ρυθμίσεις δύο χρόνια πριν. Το πλήγμα σε τζίρους και θέσεις εργασίας ήταν σημαντικό αλλά η βιομηχανία προσαρμόστηκε. Τώρα με κριτήρια καθαρά φοροεισπρακτικά το κράτος ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή σε όλο τον κλάδο. Κι όλα αυτά ακούγοντας τις συνήθεις περιβαλλοντικές κορώνες όλων αυτών που δήθεν κόπτονται για τη σωτηρία του περιβάλλοντος αλλά για κάποιο περίεργο λόγο σφυρίζουν αδιάφορα όταν η κουβέντα γίνεται με βάση επιστημονικά στοιχεία περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επίσημα στοιχεία κατανάλωσης. Για μια ακόμα φορά λοιπόν βρίσκουμε τον εύκολο τρόπο να μαζέψουμε κάποια εκατομμύρια τιμωρώντας ‘το κακό πλαστικό’ αντί να φροντίσουμε να εφαρμόσουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που όλος ο πλανήτης αρχίζει να υιοθετεί. Για μια ακόμα φορά όλος ο κρατικός μηχανισμός ΔΕΝ κάνει σχεδόν τίποτα για να εξασφαλίσει ποιοτική ανακύκλωση και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ των πολιτών στη διαχείριση των υλικών. Όλοι μιλούν για διαλογή στην πηγή και περιμένουν με ένα μαγικό τρόπο να γίνει από μόνη της. Κύριοι στις σκανδιναβικές χώρες κάνουν εισαγωγές ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ (από χώρες σαν και τη δική μας που το μόνο που τους νοιάζει είναι να φύγουν από την ‘αυλή τους’ ή να τα θάψουν) γιατί αναγνωρίζουν ότι τα σκουπίδια είναι Πόροι, είναι Πρώτες ύλες, είναι Ενέργεια, είναι Λεφτά. Εμείς εδώ ουσιαστικά απαγορεύουμε το προϊόν με το ΜΑΚΡΑΝ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ένα προϊόν επιτομή της κυκλικής οικονομίας όντας το πιο εύκολα και οικονομικά ανακυκλώσιμο υλικό που παράλληλα επιδέχεται εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανακυκλωμένης πρώτης ύλης, για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις περιβαλλοντικής ευαισθησίας στον απλό πολίτη που δεν έχουμε φροντίσει να ενημερώσουμε, και να ικανοποιήσουμε όλους αυτούς τους φωνασκούντες που δεν έχει χρειαστεί ποτέ να αγχωθούν για το πως θα καταφέρουν να ‘προσαρμοστούν’ στα νέα δεδομένα που εύκολα διακηρύττουν για τους άλλους. Αυτό δεν είναι σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική κύριοι, είναι παραδοχή ανικανότητας διαχείρισης υλικών και μετάθεση ευθυνών.
    Σε όλη της Ευρώπη οι σακούλες πάχους άνω των 50 μικρών δεν έχουν καμία επιβάρυνση γιατί είναι η ατμομηχανή της κυκλικής οικονομίας στο χώρο της συσκευασίας. Εδώ ήδη εδώ και δύο χρόνια τις τιμολογούμε (σωστά γιατί έπρεπε ο καταναλωτής να αποκτήσει αίσθηση της αξίας του υλικού, αφού γινόταν κατασπατάληση). Ως εδώ όμως, αφήστε τα πράγματα ως έχουν, η βιομηχανία μάτωσε και προσαρμόστηκε, το λιανεμπόριο τις υιοθέτησε, οι καταναλωτές τις προτιμούν γιατί επιτέλους βρίσκουν ένα προϊόν στιβαρό, εύχρηστο, το οποίο χρησιμοποιούν ξανά και ξανά και που παράλληλα ΔΕΝ αποτελεί εστία μικροβίων (δυστυχώς έπρεπε να βιώσουμε καταστάσεις πανδημίας για να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι τα θέματα δεν πρέπει να τα βλέπουμε μονοδιάσταστα).
    Αποδείξτε ότι μπορείτε να πάρετε αποφάσεις με βάση επιστημονικά δεδομένα και πραγματικά επιβεβαιωμένα νούμερα και όχι καιροσκοπικά, δημαγωγικά και λαϊκίστικα.

  • 16 Μαρτίου 2020, 18:33 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Θα πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό, από την Πολιτεία και τους εκπροσώπους της, τους παραγωγούς έως και τον τελευταίο καταναλωτή, ότι η κυκλική οικονομία είναι το μέλλον και βάσει των μελλοντκών αναγκών μας θα πρέπει να δράσουμε ανάλογα.

    Η λύση είναι στα νέα προϊόντα με ανακυκλωμένο υλικό και στην επαναχρησιμοποίηση τους και αυτό Θα είναι προς όφελος όλων.

    Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών,λοιπόν, άνω των 50 μικρών, χωρίς πράσινα τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν σημαντικό ποσοστό ανακυκλωμένης πρώτης ύλης (>40%).

  • 16 Μαρτίου 2020, 17:36 | Κόκκαλης Γρ.

    Κύριοι αναρωτιέμαι αν τελικά τα νέα μέτρα που θέλετε να εφαρμόσετε όσον αφορά την πλαστική σακούλα, έχουν σαν σκοπό το περιβάλλον ή το γεγονός ότι οραματίζεστε περισσότερα έσοδα.
    Σε μια χώρα που η οικονομία της παρακμάζει, γιατί δεν έχει παραγωγική διαδικασία ,οδηγείτε σε μαρασμό έναν κλάδο που ασχολείται με την παραγωγή, από τους λίγους που έχουν μείνει και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης.
    Επιπλέον και με αφορμή τον Covid-19 αντιλαμβάνεστε ότι ένα από τα ελάχιστα προϊόντα που μπορούν να παρέχουν στοιχειώδη ασφάλεια, για την δημόσια υγεία, είναι το πλαστικό. Σε όλες του τις μορφές.
    Επιπλέον και ειδικά όσον αφορά τις σακούλες άνω των 50μm, οι οποίες εμπεριέχουν ανακυκλωμένο προϊόν, εναρμονίζονται με το σκεπτικό της προστασίας του περιβάλλοντος ,με το σκεπτικό της κυκλικής οικονομίας κτλ. κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί έτσι ξαφνικά βρίσκεται στο μάτι του «κυκλώνα».
    Τέλος κύριοι θα πρέπει να αναλάβετε και την ευθύνη του να «αποτελειώσετε¨έναν κλάδο που κατάφερε να ξεπεράσει με απώλειες αλλά επιτυχημένα το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης, κατάφερε επίσης να ξεπεράσει την φορολογική επιδρομή του τέλους που επιβλήθη στα προϊόντα του κλάδου αλλά και του πολέμου που άδικα δέχτηκε, αλλά ένα τρίτο πλήγμα τέτοιου μεγέθους μάλλον θα τον οδηγήσει σε καταστροφή, μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου.

  • 16 Μαρτίου 2020, 17:10 | ΚΩΣΤΑΣ

    Η παιδεία του κόσμου για την ανακύκλωση των πλαστικών ειναι πολύ σημαντική. Η συμπεριφορά ολων πρέπει να αλλάξει και με την εκπαίδευση να περάσουμε στα μηδενικά απόβλητα (zero waste) σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
    Να υπάρχει διάθεση των επαναχρησιμοποιημένων σακουλών >50μ εναρμονισμένων με το πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη, υπό την προϋπόθεση να περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    Τα πλαστικά απόβλητα πρέπει να ανακυκλωθούν και έτσι έχουμε ένα πρώτης τάξης προϊόν για χρήση και επαναχρησιμοποίηση.

  • 16 Μαρτίου 2020, 16:31 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

    Θα πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό, από την Πολιτεία και τους εκπροσώπους της, τους παραγωγούς έως και τον τελευταίο καταναλωτή ότι η κυκλική οικονομία είναι το μέλλον και βάσει των μελλοντκών αναγκών μας θα πρέπει να δράσουμε.

    Η λύση είναι στο (ανακυκλωμένο) υλικό και στην επαναχρησιμοποίηση και αυτό Θα είναι προς όφελος όλων.

    Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών,λοιπόν, άνω των 50 μικρών, χωρίς πράσινα τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν σημαντικό ποσοστό ανακυκλωμένης πρώτης ύλης.

  • 16 Μαρτίου 2020, 14:52 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Τα προϊόντα μιας χρήσης αυτή την περίοδο του κινδύνου πανδημίας οφείλουμε να τα συστήνουμε στο καταναλωτικό κοινό και όχι να επιβάλουμε φόρους.

  • 16 Μαρτίου 2020, 14:29 | ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ

    Οι θέσεις της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, επί του θέματος είναι οι εξής:
    • Ως προς τις πολύ λεπτές σακούλες (0-15μm) οι οποίες χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή στη μαναβική των supermarkets, προκειμένου να μη μεταφέρουν οι άνθρωποι τα πράγματα με τα χέρια. Οι εναλλακτικές που υπάρχουν είναι είτε οι χαρτινες σακούλες μαναβικής είτε να αγοράζει κάποιος από πριν και να τοποθετεί κατευθείαν τα προϊόντα σε κάτι άλλο πολλαπλών χρήσεων, όπως για παράδειγμα δίχτυ ή τσάντα πολλαπλών, ή ειδική τσάντα μαναβικής που μπαίνει και στο ψυγείο και πλένεται. Κατι τέτοιο όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ρεαλιστικό αφού οι πελάτες δεν έχουν προαποφασίσει ποσά λαχανικά / φρούτα θα αγοράσουν και δεν έχουν ισόποσες τσάντες για να διαχωριστούν τα είδη για ζύγισμα. Η εναλλακτική της χάρτινης σακούλας μαναβικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ελαφρότερα, μικρότερα είδη αλλα δεν καλύπτει την ανάγκη πχ για πατάτες η καρπούζια. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λαχανικά βρέχονται συνεχώς για να διατηρούνται φρέσκα, επομένως στο μανάβικο δεν υπάρχει στην ουσία εναλλακτική (ο πελάτης δεν προτιμά τις χάρτινες που με την υγρασία του λαχανικού λιώνουν και σκίζονται ). Οπότε εκεί εφόσον εφαρμοστεί θα πρόκειται για καθαρά εισπρακτικό μέτρο, δεν πρόκειται να μειωθεί η χρήση του πλαστικού. Θα πρέπει να επιτραπεί τουλάχιστον το ρολό. Μελετάμε βέβαια και τις σακούλες που είναι από πατάτα η καλαμπόκι, άρα 100% βιοαποικοδομήσιμες, αλλά ακόμη δεν έχουν μπει σε παραγωγή από τους προμηθευτές μας και έτσι δε γνωρίζουμε κόστη, ωστόσο αν μπορούν τελικά να χρησιμοποιηθούν θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεθούν από το περιβαλλοντικό τέλος, αφού θεωρητικά και πρακτικά είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον. Θα πρέπει να δούμε διαθεσιμότητα και κόστη, που δε θα πρέπει να είναι απαγορευτικά δεδομένου του ευτελούς κόστους του περιεχομένου (π.χ. ένα ματσάκι άνηθος) για μαναβική έως 15 μικρά, αλλά και χοντρότερες για το ταμείο.
    • Ενδέχεται να υπολογίζονται εδώ, βάσει της τροποποίησης που προτείνεται, και οι σακούλες με πολύ πιο χοντρό πλαστικό, αυτές που λέμε bags for life, οι οποίες με το σκεπτικό ότι είναι όντως μεγαλύτερες, και ανθεκτικότερες, και τις χρησιμοποιεί κανείς πάρα πολλές φορές – και έτσι ελαχιστοποιεί την κακή επίπτωση του πλαστικού – θα έπρεπε να εξαιρούνται. Οι σακούλες αυτές μάλιστα τις οποίες διαθέτουν τα καταστήματά μας (Mymarket) είναι 100% ανακύκλωσιμες και παράγονται από τουλάχιστον 80% ανακυκλωμένο υλικό. Δεν είναι λοιπόν το ίδιο με τις κλασικές πλαστικές σακούλες σουπερμάρκετ. Επομένως, προτείνουμε να μην υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος οι επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μεγαλύτερο ή ίσο των 50 μm που θα περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη (οι οποίες θα είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με το ισπανικό πρότυπο UNE 53942).
    • Τέλος, ανοιχτό στην ερμηνεία είναι και το θέμα των πλαστικών επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών. Εδώ θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ξεφεύγουμε από την κατηγορία σακούλα, άρα θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, γιατί με την ίδια λογική τότε και γυναικείες τσάντες, οι οποίες είναι από πλαστικό και όχι από δέρμα θα έπρεπε κι εκείνες με τη σειρά τους να έχουν κάποιο περιβαλλοντικό τέλος. Αυτές οι τσάντες χρησιμοποιούνται για χρόνια και μπορούν να μεταφέρουν πλήθος αντικειμένων και όχι μόνον προϊόντα σουπερμάρκετ.

  • 16 Μαρτίου 2020, 12:16 | Σπυριδούλα

    Οι κομποστοποιήσιμες σακούλες δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση σύμφωνα με έρευνες σε όλη την Ευρώπη και καταστρέφουν το αποτέλεσμα της υφιστάμενης ανακύκλωσης εφόσον αναμιχθούν με συμβατικά υλικά που προορίζονται για ανακύκλωση. Καμία χώρα δεν έχει υιοθετήσει κάποιο παρόμοιο μέτρο.
    Σε όλες τις προηγμένες χώρες εφαρμόζεται η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των τσαντών μεταφοράς. Και πάντα η παραγωγή τους γίνεται με ποσοστό ανακυκλωμένων υλικών. Το μέτρο αυτό επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους της συσκευασίας.

    Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το συγκεκριμένο άρθρο οδηγεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και δεν μεριμνά σε κανένα σημείο για την χρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υλικών, εκτός αν ο στόχος είναι μόνο η είσπραξη τελών.

  • 16 Μαρτίου 2020, 10:44 | J.A.Cocalis PCC

    Προτείνω να υπάρξει σύστημα μοριοδότησης που θα προέρχεται ΠΧ :
    1.- Από την ανακύκλωση που διαθέτει και που κάνει εσωτερικά η ίδια η εταιρεία.
    2.- Από το συγκεκριμένο ποσοστό ανακυκλωμένου η βιοδιασπόμενου η χημικώς
    ανακυκλωμένου υλικού που χρησιμοποιεί.
    3.- Από την ενεργό συμμετοχή της, για την επανάκτηση-συλλογή των
    χρησιμοποιημένων προϊόντων της, η και άλλων πλαστικών προιόντων.
    4.- Από την την οικονομική η και εταιρική συμμετοχή της σε φορείς που
    διαχειρίζονται την επανάκτηση πλαστικών από τους μπλε η πράσινους κάδους.
    5.- O ΣΒΠΕ να δημιουργήσει ιδιωτική μονάδα ανακύκλωσης,
    δίνοντας έξτρα μόρια στις συμμετέχουσες εταιρείες του κλάδου.
    Αν η εταιρεία συγκεντρώνει κάποιον συγκεκριμένο στόχο μορίων,
    θα θεωρείται «πράσινη» θα χρησιμοποιεί συγκεκριμένο σήμα,
    και θα έχει την πλήρη άδεια να διαθέτει τα προϊόντα της χωρίς διακρίσεις.
    Το έλεγχο, θα τον κάνει πρωτογενώς ο ΣΒΠΕ, αλλά και το Υπουργείο.

  • 16 Μαρτίου 2020, 09:52 | Χάρης Πανόπουλος

    Ο νόμος 4496/2017 (τροποποίηση του ν. 2939/2001) είχε ως σκοπό την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ΟΔΗΓΙΑ (EE) 2015/720 σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 94/62/ΕΚ με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

    Άρθρο 2
    26. «Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς»: πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρομέτρων (μm),
    28. «Επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες ή τσάντες μεταφοράς»: οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων με πάχος τοιχώματος μεγαλύτερο
    ή ίσο των 50 μικρομέτρων (μm), που είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με το πρότυπο UNE 53942.

    Ο στόχος επετεύχθη,σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, που ουδείς αμφισβήτησε. Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν και είναι και δημοσιευμένα.

    Ποιος ο λόγος να επιβληθούν πράσινα τέλη για τις σακούλες μεταφοράς άνω των 50μ που είναι επαναχρησιμοποιούμενες, ανακυκλώσιμες και μπορούν να κατασκευαστούν με μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού ?

    Ποιος ο λόγος να επιβαρυνθεί με νέους φόρους ο καταναλωτής και να οδηγηθεί ένας επιχειρηματικός κλάδος σε μαρασμό ?

    Για να αποφευχθούν τα παραπάνω, προτείνω:
    • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.

    Έτσι μόνο εφαρμόζουμε την κυκλική οικονομία στην πράξη, δημιουργούμε ζήτηση για τα ανακυκλωμένα υλικά και οι καταναλωτές όχι μόνο δεν επιβαρύνονται αλλά αντιθέτως εκπαιδεύονται με κατάλληλα μηνύματα σχετικά με την ανακύκλωση, που θα πρέπει να αναγράφονται επάνω στις ανακυκλωμένες σακούλες.

  • 16 Μαρτίου 2020, 07:27 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

    • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    • Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    • Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    • πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.

  • 15 Μαρτίου 2020, 12:21 | Ηλίας Καραγιάννης

    Την περίοδο που έχει ξεσπάσει μια υγειονομική κρίση στη χώρα μας, είναι απογοητευτικό ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να αποσύρει το άρθρο 65 μέχρι νεοτέρας.

    Την ίδια στιγμή, που το Υπουργείο Περιβάλλοντος στοχεύει να επιβάλλει περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες κάτω των 15 μικρών για παράδειγμα, οι οποίες χρησιμοποιούνται για υγειονομικούς λόγους για τη μεταφορά τροφίμων, φωνές από το εξωτερικό επισημαίνουν ότι θα πρέπει για την αποφυγή ιών όπως ο κορωνοϊός να επιτραπούν χωρίς χρέωση.

    Παράδειγμα ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη γερουσία της Νέας Υόρκης, Τζο Φλάναγκαν, που απηύθυνε δραματική έκκληση για την άρση όλων των μέτρων για τις πλαστικές σακούλες όσο εξαπλώνεται ο ιος, μιας και όπως έχει αποδειχθεί οι επαναχρησιμοποιήσιμες πάνινες σακούλες, που προώθησε ad nauseum το ΥΠΕΝ αποδεικνύονται μια φωλιά επώασης μικροβίων. https://nypost.com/2020/03/14/using-tote-bags-instead-of-plastic-could-help-spread-the-coronavirus/

    Στη Μεγάλη Βρετανία τα σούπερ μάρκετ συζητούν με την κυβέρνηση την εξάπλωση του ιού και ζήτησαν να αρθεί το τέλος που έχει επιβληθεί μέχρι να περιοριστεί ο ιός.https://www.mirror.co.uk/money/supermarket-boss-says-coronavirus-can-21667758

    Το λογικό, λοιπόν, εφόσον αποστολή του κράτους είναι να προφυλάξει την υγεία των πολιτών του είναι να ανασταλεί αυτή η διαβούλευση, να αρθούν τα τέλη από τις πλαστικές σακούλες μέχρι νεοτέρας για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ο ιος.

    Σας θυμίζω σε αυτό το σημείο την έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ και απέδειξε τον κίνδυνο που υπάρχει από τις πάνινες τσάντες, που έλκουν σαν μαγνήτης τα μικρόβια.
    https://arizona.pure.elsevier.com/en/publications/assessment-of-the-potential-for-cross-contamination-of-food-produ

    Αν αποφασίσετε να συνεχιστεί η συγκεκριμένη διαβούλευση οι προτάσεις, που θα επιθυμούσα να λάβετε υπόψιν σας είναι οι κάτωθι:

    • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    • Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    • Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    • Κοινές πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.

  • 14 Μαρτίου 2020, 08:03 | Ιωαννης καρλης

    Άλλο ένα εισπρακτικό μετρο χωρίς να κοιτάνε δεξιά ή αριστερά!!!
    Πιστεύαμε ότι η τωρινή κυβέρνηση ήταν πιο ανοιχτόμυαλη
    Μάταια!!!!!

  • 13 Μαρτίου 2020, 21:19 | Ανδρέας

    Εν μέσω πανδημίας κάντε τα αδύνατα δυνατά να μείνουν ανοικτές ΟΛΕΣ οι βιομηχανίες πλαστικών , όπως αποφασίστηκε σήμερα στην Ιταλία , γιατί διαφορετικά θα δούμε καταστάσεις που δεν φανταζόμαστε. Εκτός εάν πιστεύετε ότι με τα μπαμπού και τα υπόλοιπα υλικά θα κρατηθεί η ανθρώπινη υγιεινή σε ανεκτό επίπεδο. Το άρθρο απλά εξυπηρετεί αυτούς που με μανδύα την οικολογία έχουν βάλει σκοπό να ισοπεδώσουν τα πάντα.

  • 13 Μαρτίου 2020, 20:13 | Βίκυ Λυμπεροπουλου

    Δεν συμφωνώ με το συγκεκριμένο άρθρο,δεν νομίζω να λύσει το πρόβλημα(επιπτώσεις στο περιβάλλον )καθώς δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση …
    Είναι ένα μέτρο που ουσιαστικά ερμηνεύεται ως εξηs: Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται τόσο περισσότερο θα πληρώνεται …Θα πρέπει να μάθουμε να επαναχρησιμοποιούμε και να φροντίζουμε για την ανακύκλωσή τους.Σχετικες προτασεις :Eνημερωση στα σχολεία (παιδεια )εύλογο χρονικό διάστημα & όχι ενημερωση της μιας ωρας ….
    Ενημερωση καταναλωτικού κοινου ( εύλογο χρονικό διάστημα-καμπάνια )
    Δημιουργία βιομηχανικών χωρων ανακύκλωσης & κίνητρα για ανακύκλωση ( μηχανήματα που δέχονται χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες και δίνουν κάποια επιβράβευση ώστε να είναι ποιο εύκολη η συλλογή τους )ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Συμφωνώ με τον χρήστη κύριο Κώνστα Βαγγέλη

  • 13 Μαρτίου 2020, 20:51 | Μπογρης Νικος

    Είναι αναγκαία η παιδεία του κόσμου για την ανακύκλωση των πλαστικών. Η συμπεριφορά μας πρέπει να αλλάξει και να περάσουμε στα μηδενικά απόβλητα (zero waste) σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
    Να υπάρχει διάθεση των επαναχρησιμοποιημένων σακουλών >50μ εναρμονισμένων με το πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη, υπό την προϋπόθεση να περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    Τα πλαστικά απόβλητα πρέπει να ανακυκλωθούν και έτσι έχουμε ένα πρώτης τάξης προϊόν για χρήση και επαναχρησιμοποίηση.Ως εκτελεστικός διευθυντης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος επαναλαμβάνω τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΒΠΕ:• Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    • Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    • Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    • Πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, επιθυμεί να είναι σύμβουλος της πολιτείας στην χάραξη πολιτικής και συνεργάτης της στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι αμέτοχος παρατηρητής εξελίξεων, που θίγουν αναιτιολόγητα και άμεσα τον κλάδο.

  • 13 Μαρτίου 2020, 18:27 | ΕΥΑ ΜΑΡΙΝΟΥ

    Αν πράγματι η σακούλα πολλαπλών χρήσεων είναι 100% ανακυκλώσιμη και επιπλεον μπορεί να κατασκευάζεται με μεγάλο ποσοστό από ανακυκλωμένο υλικό, τότε μοιάζει να είναι η ΙΔΑΝΙΚΌΤΕΡΗ λύση για το περιβάλλον.
    Επειδή είναι οικονομικές και πιάνουν ελάχιστο χώρο εχω πάντα μαζί μου δυο-τρεις από αυτές μέσα στην τσάντα μου και τις χρησιμοποιώ συνεχώς όπου κι αν βρίσκομαι.
    Είναι πολύ περίεργο να ζητούν κάποιοι να ακριβυνουν και μαλιστα με (δήθεν) περιβαλλοντικα κινητρα χωρίς να δίνουν άλλη καλύτερη εναλλακτική λυση

  • 13 Μαρτίου 2020, 17:20 | ΤΖΙΝΑ ΣΟΥΛΗ

    Ο νόμος αυτός για κάποιον περίεργο λογο έρχεται όχι για να βοηθήσει το περιβάλλον (διότι δεν έχουμε καταφέρει τίποτα στην κυκλική οικονομία) αλλά για να καταστρέψει τις βιομηχανίες πλαστικών και να επιβαρύνει κι άλλο τους καταναλωτές. ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ μέσο διά της πλαγίας οδού. Ας μας πείτε λοιπόν ποιόν εξυπηρετείτε και ποιός συγκεκριμένος άνθρωπος θα ωφεληθεί από αυτη σας την κίνηση. Ας μας πείτε εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας αν συνεχιζετε να λέτε να χρησιμοποιούμε τις βρώμικες σακούλες των προηγούμενων εβδομάδων. Αυτές είναι οι οδηγίες του Υπουργείου? Να χρησιμοποιούμε εν μέσω πανδημίας τις τσάντες που ούτε ανακυκλώνονται και κανείς δεν τις πλένει? Σαν τις τριτοκοσμικές χώρες.
    Αν βαλετε περιβαλλοντικό τελος στις άνω των 50 μικρων, τότε πάτε αντίθετα στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες σύμφωνα με το Ισπανικό Πρότυπο, τις σακούλες αυτές τις προωθούν. Αλλά εμείς, όπως πάντα ½ βήμα μπροστά και 20 πίσω. Γιατί κύριοι υπεύθυνοι της καταστροφής των εργοστασίων πλαστικού, θα είστε εσείς. Εσείς θα προκαλέσετε την αντίδραση της βιομηχανίας που σας στήριξε και είναι πλέον απόλυτα απογοητευμένη. Γιατί δεν θα έχετε δεύτερη ευκαιρία από τους απολυμένους εργαζόμενους.

  • 13 Μαρτίου 2020, 16:30 | ΚΑΤΡΑΔΗΣ ΣΧΟΙΝΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΒΕΕ

    Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    Πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.

  • 13 Μαρτίου 2020, 15:55 | Σταύρος Παπαδόπουλος

    Θεωρώ άδικη την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε όλες τις κατηγορίες πλαστικών σακουλών μεταφοράς, ανεξαρτήτως πάχους, διότι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι διαφορετικό για κάθε κατηγορία σακούλας και δεν προβλέπεται από καμία Ευρωπαϊκή Οδηγία. Άλλωστε για ποιο λόγο υπήρξε εξ αρχής ο διαχωρισμός τους σε κατηγορίες με βάση το πάχος τους? .

    Πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι οι σακούλες, που πληρούν τις προϋποθέσεις του Ισπανικού προτύπου UNE 53942, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και στη συνεχεία να ανακυκλωθούν συμβάλλοντας στην εφαρμογή των Αρχών της Κυκλικής Οικονομίας.

    Αναφορικά δε με τις πλαστικές σακούλες πάχους μικρότερου των 15 μικρών διερωτάται κανείς αν μια τέτοιου είδους πλαστική σακούλα έναντι αντίστοιχων σακουλών από άλλα υλικά όπως:

    η χάρτινη σακούλα μαναβικής ( από ανακυκλωμένο χαρτί για το οποίο δεν αναφέρεται ο βαθμός από-μελάνωσης του πρωτογενούς χαρτιού από το οποίο προήλθε και δεν έχουν μελετηθεί εις βάθος τα θέματα μετανάστευσης των συστατικών τους στα τρόφιμα)
    η πολυστρωματική σακούλα take away από λαμιναρισμένο χαρτί / αλουμίνιο (που χρησιμοποιούν τα ταχυφαγεία), η οποία δεν ανακυκλώνεται στην Ελλάδα αλλά και δεν επαναχρησιμοποιείται

    Έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

    Για ποιο λόγο δεν επιβλήθηκε περιβαλλοντικό τέλος και για τις κατηγορίες αυτές;

    Πρέπει να εξετάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις μελέτες για την Αξιολόγηση του Κύκλου Ζωής (Life Cycle Assessment) που δημοσιεύονται για τα υλικά συσκευασίας και οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την κατωτερότητα του πλαστικού.

    http://www.allaboutbags.ca/papervplasticstudies.html

    Είναι προφανές , ότι η απόφασή σας αυτή είναι αποτέλεσμα της στοχοποίησης των πλαστικών υλικών, που αγνοεί τα πλεονεκτήματα τους και πριμοδοτεί τα ανταγωνιστικά υλικά.

  • 13 Μαρτίου 2020, 15:26 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΜΑΡΑ, EUROFILM ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ Α.Ε.

    Συντασσόμαστε με τις προτεραιότητες του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος για την αποτελεσματική υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της χρήσης ενός φιλικού υλικού όπως τα πλαστικά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου και συμφωνούμε στις συγκεκριμένες προτάσεις του που συμπυκνώνονται στα εξής:

    • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    • Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    • Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    • πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.

  • 13 Μαρτίου 2020, 15:36 | Μαρία

    «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος συμμετέχει στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας επιχειρώντας να διατηρήσει το πνεύμα συνεργασίας με την πολιτεία. Οι προτάσεις του επικεντρώνονται στο άρθρο 65,  στο οποίο αναφέρεται ότι από 1.9.2020 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, συμπεριλαμβάνοντας στην ουσία τις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, πάχους μικρότερου από 15 μm που χρησιμοποιούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων, καθώς και τις άνω των 50 μm οι οποίες είναι επαναχρησιμοποιήσιμες, βάσει του ίδιου νόμου.  Οι προτεραιότητες του Σ.Β.Π.Ε. παραμένουν η αποτελεσματική υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας, η προστασία του περιβάλλοντος, που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ενός φιλικού υλικού όπως τα πλαστικά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου. Τα μέλη του επεξεργάστηκαν αναλυτικές και αιτιολογημένες προτάσεις, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες σε αντίθεση με τη συναισθηματική ρητορική, που εκπέμπεται από άλλες πλευρές.
     
    Οι προτάσεις του ΣΒΠΕ συμπυκνώνονται στα εξής:
      Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη. Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας. Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.  πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, επιθυμεί να είναι σύμβουλος της πολιτείας στην χάραξη πολιτικής και συνεργάτης της στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι αμέτοχος παρατηρητής εξελίξεων, που θίγουν αναιτιολόγητα και άμεσα τον κλάδο.

  • Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δαιμονοποίηση του πλαστικού η οποία έχει αποπροσανατολίσει τον κόσμο από την ουσία του προβλήματος που είναι η έλλειψη οικολογικής συνείδησης.
    Παράλληλα προωθείται η χρήση χάρτινων συσκευασιών των οποίων η παραγωγή αφήνει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, κανένα τέλος δεν επιβλήθηκε στις χάρτινες συσκευασίες. Αντιθέτως, ο τζίρος των βιομηχανιών χάρτου πολλαπλασιάζεται ενώ οι βιομηχανίες πλαστικών έχουν συρρικνωθεί.
    Το όποιο περιβαλλοντικό τέλος έχει επιβληθεί τα τελευταία 2 χρόνια, μόνο για σκοπούς κυκλικής οικονομίας, ανακύκλωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας ΔΕΝ αξιοποιήθηκε, παρά για να καλύψει «τρύπες» στα ταμεία του κράτους.
    Οι βιομηχανίες πλαστικών στην Ελλάδα είναι έτοιμες να παράξουν βιο-αποικοδομήσιμες – κομποστοποιήσιμες τσάντες αλλά και τσαντες από 40% έως 100% ανακυκλωμένες Α’ ύλες.
    Ενώ οι στόχοι της μείωσης των τσαντών μεταφοράς κατά κεφαλήν έχουν επιτευχθεί, το κράτος συνεχίζει να επιβάλλει πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.
    Απ’ ότι φαίνεται, το θέμα δεν είναι ποια θα είναι η καταλληλότερη φιλική προς το περιβάλλον επιλογή αλλά η πιο επικερδής για το κράτος.

  • Συντασσόμαστε με τις απόψεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος που συμπυκνώνονται στα εξής:

    • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    • Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    • Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    • πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.
    Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, επιθυμεί να είναι σύμβουλος της πολιτείας στην χάραξη πολιτικής και συνεργάτης της στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι αμέτοχος παρατηρητής εξελίξεων, που θίγουν αναιτιολόγητα και άμεσα τον κλάδο.

    Eπίσης προτείνουμε:
    1. την καταγραφή της ανακύκλωσης του πλαστικού ανα τύπο και όχι συνολικά για να υπάρχουν μετρησιμα στοιχεια ανα pe, pp, ps, eps κτλ
    2. τον ελεγχο σε επιχειρησεις για την δηλωση και πληρωμη του περιβαλλοντικού τέλους υλικών συσκευασίας βασει ΕΟΑΝ

  • 13 Μαρτίου 2020, 14:22 | Παύλος Περράκης

    Οι βιοαποδομήσιμες (ή βιοαποικοδομήσιμες) και λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς δεν αποσυντίθενται από μόνες τους..!
    Στην Γαλλία όπου ζω και εργάζομαι τα τελευταία χρόνια, έχει δημοσιευθεί ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που υποστηρίζει πως οι βιοαποδομήσιμες πλαστικές σακούλες δεν είναι τελικά και τόσο αθώες, ώστε να εξαιρούνται του περιβαλλοντικού τέλους.
    https://parismatch.be/actualites/environnement/264680/les-sacs-plastiques-biodegradables-ne-le-sont-pas-vraiment
    Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω link κι από τη φωτογραφία, μία βιοαποδομήσιμη σακούλα μετά από 3 ολόκληρα χρόνια μέσα στη θάλασσα, είναι ακόμα σε θέση να χρησιμοποιηθεί και να κρατήσει το βάρος απορριμμάτων. Συνεπώς, ποια η διαφορά μιας βιοαποικοδομήσιμης σακούλας από μία τυπική πλαστική σακούλα που καταλήγει στη θάλασσα..;
    Αυτό νομίζω αρκεί για να προβληματιστούμε..
    Το κριτήριο για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους λοιπόν θα έπρεπε να είναι το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης μιας πλαστικής σακούλας και κατά πόσον έχει προέλθει από ανακυκλωμένα υλικά. Επίσης, η δυνατότητα να ανακυκλωθεί η πλαστική σακούλα θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, εφόσον θέλουμε ως Ευρωπαϊκή χώρα να προάγουμε την κυκλική οικονομία.!

  • 13 Μαρτίου 2020, 13:52 | Νικόλας Ρήγας

    Μήπως αντί να γίνεται το τέλος για την πλαστική σακούλα να ακόμα σκληρότερο, να καταλάβουμε ότι έχουμε μπει σε ένα εικονικό κυνήγι της κακιάς σακούλας;
    Τι νόημα έχει η μείωση / κατάργηση της σακούλας στο σουπερ μαρκετ όταν η πλειονότητα από αυτές χρησιμοποιούνταν για τα οικιακά απορρίμματα στα περισσότερα νοικοκυριά; Τα νοικοκυριά αυτά τώρα θα αγοράσουν σακούλα για αυτήν τη χρήση, οπότε το μόνο που καταφέρνουμε είναι η επιβάρυνση των νοικοκυριών. Εκτός αν με αυτό το μέτρο πάμε να τιμωρήσουμε αυτούς που πραγματικά παίρναν τις σακούλες από το σουπερ μαρκετ για πλάκα. Αυτοί όμως δε διορθώνονται με πρόστιμο, αλλά με οικολογική εκπαίδευση!

  • Συντασσόμαστε με τις απόψεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος που συμπυκνώνονται στα εξής:

    • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    • Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    • Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    • πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.
    Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, επιθυμεί να είναι σύμβουλος της πολιτείας στην χάραξη πολιτικής και συνεργάτης της στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι αμέτοχος παρατηρητής εξελίξεων, που θίγουν αναιτιολόγητα και άμεσα τον κλάδο.

  • 13 Μαρτίου 2020, 12:46 | ΚΩΝΣΤΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Καλημέρα !!

    Δεν συμφωνώ με το συγκεκριμένο άρθρο,δεν νομίζω να λύσει το πρόβλημα(επιπτώσεις στο περιβάλλον )καθώς δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση …
    Είναι ένα μέτρο που ουσιαστικά ερμηνεύεται ως εξηs: Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται τόσο περισσότερο θα πληρώνεται …

    Θα πρέπει να μάθουμε να επαναχρησιμοποιούμε και να φροντίζουμε για την ανακύκλωσή τους.

    Σχετικες προτασεις :

    Eνημερωση στα σχολεία (παιδεια )εύλογο χρονικό διάστημα & όχι ενημερωση της μιας ωρας ….
    Ενημερωση καταναλωτικού κοινου ( εύλογο χρονικό διάστημα-καμπάνια )
    Δημιουργία βιομηχανικών χωρων ανακύκλωσης & κίνητρα για ανακύκλωση ( μηχανήματα που δέχονται χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες και δίνουν κάποια επιβράβευση ώστε να είναι ποιο εύκολη η συλλογή τους )

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 13 Μαρτίου 2020, 11:02 | ΧΡΩΣΤΙΚΗ ΑΕ

    «Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος συμμετέχει στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας επιχειρώντας να διατηρήσει το πνεύμα συνεργασίας με την πολιτεία. Οι προτάσεις του επικεντρώνονται στο άρθρο 65, στο οποίο αναφέρεται ότι από 1.9.2020 επιβάλλεται στους καταναλωτές η καταβολή περιβαλλοντικού τέλους ανά τεμάχιο πλαστικής σακούλας μεταφοράς, συμπεριλαμβάνοντας στην ουσία τις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, πάχους μικρότερου από 15 μm που χρησιμοποιούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων, καθώς και τις άνω των 50 μm οι οποίες είναι επαναχρησιμοποιήσιμες, βάσει του ίδιου νόμου. Οι προτεραιότητες του Σ.Β.Π.Ε. παραμένουν η αποτελεσματική υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας, η προστασία του περιβάλλοντος, που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ενός φιλικού υλικού όπως τα πλαστικά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου. Τα μέλη του επεξεργάστηκαν αναλυτικές και αιτιολογημένες προτάσεις, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες σε αντίθεση με τη συναισθηματική ρητορική, που εκπέμπεται από άλλες πλευρές.

    Οι προτάσεις του ΣΒΠΕ συμπυκνώνονται στα εξής:

    • Διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συμβατικών σακουλών άνω των 50 μικρών εναρμονισμένων με το Ισπανικό πρότυπο UNE 53942, χωρίς τέλη υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
    • Αναβάθμιση των συστημάτων διαχείρισης για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας.
    • Αύξηση των ελέγχων για παραβάσεις που σχετίζονται με εισαγόμενες κατά κανόνα πλαστικές σακούλες λεπτού πάχους που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις και σοβαρές παραλείψεις, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των εγχώριων παραγωγών.
    • πρωτοβουλίες κράτους – βιομηχανίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την κυκλικής οικονομίας γενικότερα.
    Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, επιθυμεί να είναι σύμβουλος της πολιτείας στην χάραξη πολιτικής και συνεργάτης της στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι αμέτοχος παρατηρητής εξελίξεων, που θίγουν αναιτιολόγητα και άμεσα τον κλάδο.