Άρθρο 34 – Μεταβατικές διατάξεις

1. Για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα για την ανέγερση κατοικίας τα γήπεδα:
α) που κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος έχουν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν: αα) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12η.11.1962, ημέρα δημοσίευσης του από 24.10.1962 βασιλικού διατάγματος (Δ’ 142), ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μέτρα, ελάχιστο βάθος: δεκαπέντε (15) μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν: 750 τ.μ.
αβ) που υφίστανται κατά την 12η.9.1964, ημέρα δημοσίευσής του από 21.7.1964 βασιλικού διατάγματος (Δ’ 141), ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι (20) μέτρα, ελάχιστο βάθος: τριάντα πέντε (35) μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν 1.200 τ.μ.
β) που έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, ημέρα δημοσίευσής του από 6.10.1978 π.δ. (Δ’ 538), και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μ., ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ.
γ) που δημιουργήθηκαν από την 17η.10.1978 μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος με ελάχιστο εμβαδόν 4000 τ.μ.
δ) που έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό κατηγορίας Α, εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μ., ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ.
ε) που βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977, ημέρα δημοσίευσης του από 5.4.1977 π.δ. (Δ’ 133), ελάχιστο εμβαδόν: 2.000 τ.μ., πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική κατηγορίας Α οδό, ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ., και ελάχιστο βάθος σαράντα (40) μ.
στ) που είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διανοίξεως διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά από την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων των περ. γ’ ή δ’.
ζ) σε περιπτώσεις αναδασμών, γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων, εφόσον μετά από τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας και τις προϋποθέσεις των γηπέδων των περ. γ’ ή δ’.
2. Σε ήδη υφιστάμενους οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων της περ. δ’ του άρθρου 1 του ν. 4447/2016 επιτρέπεται η προσαρμογή του συντελεστή δόμησης στα όρια της παρ. 1 κατόπιν στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, προκειμένου να συνεκτιμηθεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον που θα επέλθει από την αύξηση του συντελεστή.
3. Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για την κατασκευή νέων κτιρίων σε σχέση με την ειδική χρήση (15) Τουριστικά καταλύµατα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδοµής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις της παρ. II του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α’ 114) σε περιοχές εκτός σχεδίου στα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη μέχρι την ολοκλήρωση εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του άρθρου 7 του ν. 4495/2017 ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του άρθρου 8 του ν. 4495/2017. Η ισχύς της αναστολής της παρούσας δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την έναρξη εκπόνησης του αντίστοιχου Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και μπορεί να παραταθεί, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για ένα (1) ακόμη έτος.
4. Σε βιομηχανικές περιοχές του ν. 4458/1965 (Α’ 33) και ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, Τεχνοπόλεις και άλλες μορφές Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (ΒΕΠΕ) του ν. 2545/1997 (Α’ 254) επιτρέπεται η οικοδόμηση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πολεοδόμησης της έκτασής τους υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) έχει προηγηθεί σχέδιο γενικής διάταξης,
β) η οικοδόμηση θα γίνει σε συνεχόμενα, όμορα μεταξύ τους γήπεδα, σε έκταση που δεν υπερβαίνει αθροιστικά το 20% της έκτασης, για την οποία δεν υπάρχει εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη και θα είναι σύμφωνη με το σχέδιο γενικής διάταξης,
γ) θα προκύπτει από σχετική μελέτη ότι η πολεοδόμηση είναι συμβατή με τους στόχους και τη λειτουργία του υποδοχέα, όπως αυτοί προκύπτουν από την ιδρυτική πράξη του και δεν θα ανατρέπει τον σχετικό σχεδιασμό,
γ) η οικοδόμηση αφορά στρατηγικές επενδύσεις του ν. 4608/2019 (Α’ 66),
δ) η οικοδόμηση γίνεται σύμφωνα με τους όρους της εκτός σχεδίου δόμησης.».

  • 26 Αυγούστου 2020, 14:43 | Λάζαρος

    Η μεταβατική περίοδος των 2 ετών θα πρέπει να ξεκινήσει μετά το χαρακτηρισμό όλων των δημοτικών οδών σε κατηγορία Α ή Β. Ο λόγος είναι οτι με την πάροδο των δύο ετών, ένα γήπεδο που πληρεί όλα τα νέα κριτήρια αρτιότητας και οικοδομησιμότητας, δεν θα μπορεί να οικοδομηθεί αν έχει καθηστερήσει ο χαρακτηρισμός της οδού στη οποία έχει πρόσωπο.

    Επίσης η δημιουργία ενός εθνικού ηλεκτρονικού μητρώου χαρακτηρισμού των οδών κρίνεται απαραίτητη

  • 26 Αυγούστου 2020, 13:19 | Μανώλης

    Τα 2 έτη που προβλέπουν οι μεταβατικές διατάξεις, για την ολοκλήρωση τής έκδοσης των Αδειών Δόμησης δεν επαρκούν επ ’ουδενί και προτείνουμε να γίνουν τουλάχιστον 5 έτη, καθ’ότι στην εκτός σχεδίου δόμηση συνήθως εμπλέκονται πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες , των οποίων οι σχετικές εγκρίσεις είναι πολύ χρονοβόρες.

  • 26 Αυγούστου 2020, 13:26 | Μανώλης

    Προτείνεται εντός τής προθεσμίας των 2 ετών ή οποιασδήποτε άλλης προθεσμίας των μεταβατικών διατάξεων, να δύνανται να οικοδομηθούν όλα τα γήπεδα , τα οποία σήμερα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις είναι άρτια και οικοδομήσιμα, κατά κανόνα ή παρέκκλιση, ως επίσης και τα πρό 17-10-1978 γήπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 4 στρ. , που σήμερα είναι οικοδομήσιμα ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι πρόσωπο σε αναγνωρισμένη οδό, διασφαλίζοντας μία δουλεία διέλευσης, μέσω των όμορων οικοπέδων.

  • 26 Αυγούστου 2020, 11:50 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

    Ως μηχανικοί συμφωνούμε ακόμη και στην παντελή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταρτιστεί σαφέστερη πολεοδομική νομοθεσία, έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια πόλης, υπάρχουν όλα τα υπόβαθρα χαρτών, απαλλοτριώσεων, διοικητικών γραμμών, έχουν οριστεί σαφείς χρήσεις γης για όλες τις δραστηριότητες. Αντί αυτού όμως κατατίθεται για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που καταργεί τις παρεκκλίσεις ενώ:

    · Τα υφιστάμενα σχέδια πόλης είναι κορεσμένα –έχουν δομηθεί σχεδόν στο σύνολό τους- ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές ασυμφωνίες και χρειάζονται αναθεώρηση. Όσον αφορά τις νέες μελέτες επέκτασης σχεδίων ή νέας πολεοδόμησης τα στοιχεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ δίνουν να έχουν ανατεθεί 93 μελέτες πολεοδόμησης στην Ανατολική Κρήτη από τη δεκαετία του 1990 και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 4. Στο Δήμο μας συγκεκριμένα η Πολεοδομική μελέτη του Κολονέλλου ανατέθηκε πριν 26 χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί, οι πολεοδομικές μελέτες Πετρά και Αγ. Φωτιάς, Παλαικάστρου και Αγκαθιά, Μακρύ Γιαλού, Ξερόκαμπου, Μόχλου, Γούδουρα, ανατέθηκαν και ή εγκαταλείφτηκαν ή έχουν βαλτώσει περισσότερο από 30 χρόνια ενώ ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια οι υπηρεσίες δόμησης απαιτούν παρανόμως να σεβαστούμε τα βαλτωμένα μεν σε εξέλιξη δε σχέδια πόλης στους οικισμούς μειώνοντας τη δομήσιμη και καλύψιμη επιφάνεια των οικοπέδων.

    · Τα όρια των οικισμών που ορίστηκαν τη δεκαετία του 1980 έχουν πολλές ασάφειες. Στην πλειοψηφία των οικισμών δε μπορούν να εντοπιστούν στο έδαφος τα ορόσημα που αναφέρονται στην περιγραφή των ορίων ή αυτά να μη βρίσκονται στη θέση που περιγράφει το σκαρίφημα του οικισμού. Επίσης με την 1268/2019 απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις οριοθετήσεις των οικισμών ενώ δεν είναι καταγεγραμμένα τα όρια των συνεκτικών τμημάτων των οικισμών του 1923 πράγμα που δυσχεραίνει ή πολλές φορές αποκλείει τη δόμηση εντός των οικισμών.

    · Δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στη μεγαλύτερη έκταση της χώρας. Οι μελέτες κτηματογράφισης ανατέθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια σε δεκάδες αντιπεριφέρειες της επικράτειας και οι περισσότερες βρίσκονται ακόμη στη φάση της επεξεργασίας των στοιχείων, δεν έχει γίνει ούτε καν η πρώτη ανάρτηση άρα είναι ορατός ο κίνδυνος ιδιοκτησίες να καταλήξουν με επιφάνεια κάτω από τα 4 στρεμμάτων και οι ιδιοκτήτες να μην το γνωρίζουν.

    · Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Δασικοί χάρτες στην επικράτεια ενώ σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες (όπως η δική μας για παράδειγμα) δεν έχει καν γίνει η ανάρτησή τους. Για να μπορεί να δομηθεί ένα γήπεδο εκτός σχεδίου πρέπει ή να υπάρχει κυρωμένος δασικός χάρτης ή να υπάρχει τελεσιδικία από το δασαρχείο του συγκεκριμένου τεμαχίου.

    · Δεν έχουν αναγνωριστεί οι δρόμοι που βρίσκονται εκτός σχεδίου και οικισμού που προϋπάρχουν του 1923. Τα γεωτεμάχια που έχουν πρόσωπο στους δρόμους αυτούς μπορούν σήμερα να κατατμηθούν σε μικρότερα τμήματα άνω των 4 στρεμμάτων. Οι δρόμοι αυτοί δυνητικά θα μπορούσαν να γίνουν κοινόχρηστοι ή ακόμη και δημοτικοί αν είναι οι κύριοι ή οι μοναδικοί που συνδέουν οικισμούς μεταξύ τους ή με το εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο.

    · Δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένοι οι δημοτικοί οδοί που υπάρχουν μέσα στους οικισμούς. Για να βεβαιώσεις σήμερα την ύπαρξη και τη γεωμετρία δημοτικών οδών που βρίσκονται εντός οικισμού πρέπει να γίνει αυτοψία από την τεχνική υπηρεσία και τον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος, ενώ δεν υπάρχει πουθενά η συνολική τους καταγραφή. Συνεπώς δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα δόμησης εντός των οικισμών.

    · Δεν έχουν οριστεί οι γραμμές παραλίας. Αν και ορίστηκαν οι γραμμές αιγιαλού απαιτείται καθορισμός της γραμμής παραλίας για να χτίσεις εκτός σχεδίου, διαδικασία χρονοβόρα μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ για τον καθορισμό. Μετά τον καθορισμό της γραμμής παραλίας απαιτείται και πράξη αναλογισμού η οποία οδηγεί τελικά σε απαλλοτρίωση και απομοίωση της επιφάνειας του ακινήτου. Αν η επιφάνεια πέσει κάτω από τον κανόνα της αρτιότητας ακίνητα με μεγάλη αξία δίπλα στον αιγιαλό αχρηστεύονται.

    · Δεν έχουν αναγνωριστεί ούτε οριοθετηθεί το σύνολο των ρεμάτων. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστες οριοθετήσεις ρεμάτων σε όλη την επικράτεια ενώ έχει γίνει υποχρεωτικό στον ιδιώτη να μελετά για τον προσδιορισμό της γραμμής πλημμύρας στα ρέματα πλησίον της ιδιοκτησίας του. Από τη μελέτη που εκπονείται σήμερα για τον ποταμό Παντέλη στα Λιβάδια Σητείας στα πλαίσια την μελέτης για το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο του Γηροκομείου Σητείας βρέθηκε ότι η γραμμή πλημύρας επηρεάζει εκατοντάδες ιδιοκτησίες.

    · Δεν είναι σαφή τα όρια των εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών. Σε οδούς που έγιναν απαλλοτριώσεις για την κατασκευή ή βελτίωσή τους συχνά δεν είναι δυνατό να ταιριάξουν τα όρια των απαλλοτριώσεων στο έδαφος, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο δρόμος βγαίνει έξω από τα όρια της απαλλοτρίωσης που έχουν καθοριστεί. Επίσης υπάρχουν επαρχιακοί ή ακόμη και εθνικοί οδοί στους οποίους δεν υπάρχει καν αποτύπωση. Σε οδούς που αναγνωρίστηκαν ως κυριότεροι αγροτικοί και έγιναν δημοτικοί απλά υπάρχει η θέση τους στο χάρτη και σπάνια βρίσκεις αποτύπωση, συνεπώς το κράτος, η περιφέρεια ή ο δήμος δε γνωρίζει τα όρια της ιδιοκτησίας του ούτε ο ιδιοκτήτης το όριο του οικοπέδου του με ακρίβεια, γεγονός που μπορεί να απομοιώσει την επιφάνεια του γεωτεμαχίου κάτω από την κατά κανόνα αρτιότητα χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης.

    · Δεν έχουν καθοριστεί όλες οι αρχαιολογικές ζώνες. Σε πολλές περιπτώσεις αν και έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες δεν έχουν καθοριστεί ζώνες ελέγχου και περιορισμού της δόμησης ούτε όροι για τον έλεγχο με αποτέλεσμα να είναι στην κρίση της εφορείας αρχαιοτήτων να επιβάλλει όρους δόμησης, δηλαδή στην κρίση των υπαλλήλων και μόνο. Συνήθως η τελική έγκριση της εφορίας αρχαιοτήτων στο Λασίθι έρχεται με καθυστέρηση πολλών μηνών και σε αρκετές περιπτώσεις η καθυστέρηση αυτή θα αποβεί μοιραία στο χρονικό προγραμματισμό για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

    · Δεν είναι σαφής η πολεοδομική νομοθεσία. Ο ΝΟΚ έχει γραφτεί με πολλές ασάφειες με αποτέλεσμα τη διαφορετική ερμηνεία από υπηρεσία σε υπηρεσία και την αποστολή έγγραφων ερωτημάτων στην αποκεντρωμένη διοίκηση για γνωμοδότηση επί της νομοθεσίας, πράγμα χρονοβόρο.

    Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν:

    Ø Στην έξαρση της αυθαίρετης δόμησης.

    Ø Σε σημαντικότατη μείωση των γεωτεμαχίων για δόμηση.

    Ø Στην υπερβολική αύξηση της ζήτησης για οικοδομικές άδειες σε γήπεδα άρτια κατά παρέκκλιση σήμερα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προλάβουν τις μεταβατικές διατάξεις των 2 ετών.

    Ø Σε οικονομική ζημιά στην τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Τις τελευταίες δεκαετίες υπήκοοι άλλων κρατών –ενδεικτικά αναφέρω Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αραβικές χώρες, Ρωσία, Ισραήλ, Κίνα, Τουρκία κλπ.- αλλά και Έλληνες αγοράζουν εκτός σχεδίου γήπεδα και κατασκευάζουν εκεί τις εξοχικές ή τις κύριες κατοικίες τους – σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερπολυτελείς. Με δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κατοικιών εκτός σχεδίου ενοικιάζεται ως τουριστική έπαυλη το εισόδημα που θα χαθεί από την αγοραπωλησία, την κατασκευή, το εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών, την τουριστική κίνηση θα είναι ανυπολόγιστο.

    Συνεπώς ζητούμε:

    Την άμεση κατάργηση του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου κατά τα άρθρα που προαναφέρθηκαν ή τουλάχιστον την αναστολή του μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την ολοκλήρωση και συμπλήρωση όλων των υποβάθρων όπως αυτά αναφέρθηκαν παραπάνω.

  • 25 Αυγούστου 2020, 22:33 | ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

    Στην παρ. 2 του άρθρου, να διορθωθεί το σημείο γιατί εκ παραδρομής αναφέρεται η παρ. 1 ενώ θα πρέπει να αναφέρεται η παρ.2 του Άρθρου 52.

  • 25 Αυγούστου 2020, 17:02 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΟΓΚΑΚΗΣ

    Επειδή στο Πήλιο και ειδικότερα στο τμήμα εκτός Natura ισχύσαν οι παρεκκλίσεις της Ζώνης μέχρι την κατάργηση των ορίων η δε πρώην Δοκκ είχε εκδώσει τα έγγραφα Εγγρ-44370/05 και Εγγρ-36399/14 και σε συνδυασμό με την κατάργηση των ορίων των οικισμών λόγω απόφασης του ΣΤΕ, το υπουργείο εξέδωσε την Εγκ-19207/546/20 που μνημονευονται τα παραπάνω έγγραφα με την οποία δεν αφήνει να οικοδομήσουν αγροτεμάχια(λόγω κατάργησης ορίων-πρώην οικόπεδα) τα όποια βρίσκονται εκτός σχεδίου αλλά εντός ζώνης (απόσταση από κεντρική πλατεία χωριού 350 μέτρα) .
    Σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη κατάργηση των παρεκκλίσεων δεν θα οικοδομηθεί ποτέ αφού μέσα στο χαριστική – ευεργετική περίοδο των δύο ετών δεν πρόκειται να έχουν καθοριστεί τα όρια των οικισμών προ του 1923!!!! ….Επειδή είναι οξύμωρο ένα μέχρι χθες οικόπεδο να μην μπορεί να δομηθεί ουτε σαν εκτός σχεδίου!!!Η παρακάτω παράγραφος πρόταση αποτελεί και και σε ισχύη γνωμοδότηση του ΝΣΚ οπότε προτείνω την εφαρμογή της

    •Κατά τα ανωτέρω και έχοντας υπόψη την Εγκ-40336/7-2-78 μετά την γνωμοδότηση ΝΣΚ-940/77 ανακαλούμε τις αποφάσεις της τέως ΔΟΚΚ Εγγρ-44370/05 και Εγγρ-36399/14 και τροποποιούμε άρθρο Α.παρ.5 της Εγκ-19207/546/20 ……..5. Δεδομένου ότι τα όρια των προ 1923 οικισμών δύναται να μην είναι θεσμοθετημένα η ζώνη των 500 μ. του Αρθ-14 του ΝΔ/17-7-23 έχει εφαρμογή (σχετικά Εγκ-40336/7-2-78 μετά την γνωμοδότηση ΝΣΚ-940/77) και ισχύει. Συγκεκριμένα από τα παραπάνω και εφόσον το τεμάχιο που δύναται να οικοδομηθεί είναι μεγαλύτερο των 2000 τ.μ. τότε ελέγχεται η απόσταση των 500 μέτρων από οποιοδήποτε μέρος του οικισμού, είτε έχει όριο ο οικισμός του προ του 1923, είτε από το σχέδιο πόλης, είτε υπάρχει διαπιστωτική πράξη καθορισμού από οποιαδήποτε ιδιοκτησία ή κέντρο οικισμού που να επαληθεύει την μικρότερη των 500 μέτρων απόσταση από την ιδιοκτησία που προτίθεται να οικοδομηθεί.

  • 25 Αυγούστου 2020, 14:09 | ΚΛΑΙΡΗ

    Τι γίνεται με τις αιτήσεις προεγκρισεων οικοδομικών αδειών για άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές που λιμνάζουν μήνες στις πολεοδομίες? τι γίνεται με ολοκληρωμένες μελέτες που δεν έχουν προλάβει να πρωτοκολληθούν λόγω καθυστερήσεων άλλων επιτρόπων η υπηρεσιών όπως η αρχαιολογία κ.α. τι μέριμνα θα ισχύσει για τους ανήμπορους πολίτες?
    τι προβλέπεται για αυτές τις μελέτες?
    Γιατί βλάπτει το περιβάλλον η κατασκευή μίας κατοικίας και όχι μια ξενοδοχειακή μονάδα?
    Τι θα γίνει με τους φόρους που πληρώθηκαν μέχρι πρόσφατα από ανυποψίαστους πολίτες για την αγορά ενός οικοπέδου εκτός σχεδίου, που σε πολλές περιπτώσεις ειδικά για τα πλησίον της θάλασσας ήταν υπέρογκοι, και τώρα χάνουν τις ίδιες περιουσίες που αγοράστηκαν με τις ευλογιές του ίδιου κράτους που τώρα αλλάζει γνώμη και αποφασίζει να καταστρέψει οικόπεδα που αποκτήθηκαν με πολύ κόπο και στερήσεις.
    Είναι πολύ δύσκολο στη παρούσα φάση κάποιος να πληρώσει το κόστος μιας οικοδομικής άδειας.
    Γιατί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλο το κόσμο έπρεπε να έρθει και αυτό? ευχαριστώ πολύ.

  • 25 Αυγούστου 2020, 14:50 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΑΣ

    Ο χρόνος των 2 ετών που θα ισχύει η μεταβατική διάταξη είναι πάρα πολύ μικρός και πρέπει να αυξηθεί. Επίσης υπάρχουν περιοχές όπου δεν έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες και το δασαρχείο δεν εκδίδει βεβαιώσεις χαρακτηρισμού διότι δεν υπάρχει στην υπηρεσία κανένας δασολόγος (π.χ Δασαρχείο Λευκάδας, τηλ 2645022256, όπου εκκρεμούν αιτήσεις για χαρακτηρισμούς από το 2018!). Πως λοιπόν θα αγοράσει κάποιος ένα ακίνητο για το οποίο θα ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις για να εκδώσει οικοδομική άδεια χωρίς να γνωρίζει εάν είναι δασική έκταση; Πως θα εκδοθεί οικοδομική άδεια χωρίς τελεσίδικα κυρωμένους τους δασικούς χάρτες στο μεγαλύτερο ποσοστό της Ελληνικής επικράτειας. Ο όποιος χρόνος ισχύος των μεταβατικών διατάξεων (σίγουρα μεγαλύτερος των 2 ετών) θα πρέπει θα πρέπει να ισχύει ανά περιοχή μετά την τελεσίδικη κύρωση των αντίστοιχων δασικών χαρτών.

  • 25 Αυγούστου 2020, 12:38 | Αρης Μαθιός

    Με αυτό το νομοσχέδιο, θα δούμε μεταβιβάσεις οικοπεδων για 1 ευρώ. Αν δεν είμαι αγρότης η το οικόπεδο δεν έχει άλλη χρήση, ποιο το νόημα να πληρώνω οιωνεί ΕΝΦΙΑ? Θα οδηγήσει σε πλήρη εξευτελισμό της ελληνικής γης, δηλαδή της Ελλάδας. Πως θα σας φαίνεται όταν σε αγγελίες θα πωλούνται 2 στρέμματα για 5-10 ευρώ? ούτε στη Ζιμπάμπουε αυτά…

    Πρώτα επέκταση σχεδίων και μετά καταργήσεις. Για να γίνουμε σωστό κράτος, πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε σωστούς κυβερνόντες.

  • 25 Αυγούστου 2020, 10:08 | Ελένη Μαυρόγαλου , δικηγόρος

    Δεν θα σχολιάσω τις πολεοδομικές και χωροταξικές πλευρές του νομοσχεδίου. Υπάρχουν, άλλωστε, αρμοδιότεροι που το έχουν κάνει ήδη.

    Από τη νομική διάσταση του θέματος, θα ήθελα να επισημάνω ότι παραβλέπονται θεμελιώδεις αρχές του δικαίου όπως η ασφάλεια δικαίου, η αρχή της ίσης μεταχείρισης και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
    Όλα αυτά καταστρατηγούνται στο άρθρο 34 παράγραφος 1γ με την διάκριση επί του δικαιωματος ιδιοκτησιας, ήτοι τον χωρισμό των αγροτεμαχίων σε Α) κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα όσα έχουν δημιουργηθεί μετά την 17η 10.1978 και Β) σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα όσα έχουν δημιουργηθεί πριν την 17η 10.1978.

    Το Υπουργείο κρίνω πως πρέπει να επανεξετάσει και να διορθώσει αυτήν την, κατά την κρίση μου, έλλειψη ισονομίας.

    Ευχαριστώ πολύ.

  • 25 Αυγούστου 2020, 10:59 | ΜΑΡΙΑ

    Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «Επί της αρχής των άρθρων του Κεφαλαίου Γ΄» διαλαμβάνεται το εξής: «Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες γίνονται πλέον πραγματικά βήματα για τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΣΤΟ 80% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ».
    Τα ίδια ακριβώς είπαν και οι κ.κ. Χατζηδάκης και Οικονόμου κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.
    Κατά ταύτα η ΝΔ δεσμεύτηκε για το αυτονόητο, ότι δηλαδή ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΣΤΟ 80% ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    Με το άρθρο 28 παρ. 1 του νομοσχεδίου ορίζεται πως «Για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα με ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου τέσσερεις χιλιάδες (4.000) τετραγωνικά μέτρα, πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον σαράντα πέντε (45) μ. και ελάχιστο βάθος πενήντα (50) μ.»
    Για την αποφυγή αιφνιδιασμού (υποτίθεται), με το άρθρο 34 «Μεταβατικές διατάξεις» του νομοσχεδίου προβλέπεται διετής προθεσμία διατήρησης της οικοδομησιμότητας μιάς κατηγορίας γηπέδων που χάνουν την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητά τους βάσει του άνω άρθρου 28 παρ. 1, πλην όμως, περιέργως και πάντως καθ’ υπέρβαση κάθε έννοιας λογικής που διαθέτει ο μέσος κοινός άνθρωπός, ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΑΝΩ ΡΥΘΜΙΣΗΣ: α) τα προϋφιστάμενα της 31-12-2003 άρτια και οικοδομήσιμα (σήμερα) γήπεδα με ελάχιστο εμβαδόν 4 στρέμματα που στερούνται προσώπου σε χαρακτηρισμένη κοινόχρηστη οδό αλλά έχουν πρόσωπο σε αγροτική οδό ή εξυπηρετούνται με δουλεία διέλευσης, β) τα άρτια και οικοδομήσιμα (σήμερα) με ελάχιστο εμβαδόν 4 στρέμματα γήπεδα που δημιουργήθηκαν μετά την πιό πάνω ημερομηνία και έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό τουλάχιστον 25 μέτρα καθώς και γ) τα ομοίως ως άνω χωρίς πρόσωπο προϋφιστάμενα της 24-4-1977 άρτια και οικοδομήσιμα (σήμερα) γήπεδα εντός της ζώνης των 500 μ. από τα όρια εντός σχεδίου περιοχών και οικισμών, με ελάχιστο εμβαδόν δύο (2) στρέμματα.
    Οι πιό πάνω κατηγορίες γηπέδων (που εξαιρούνται της άνω ρύθμισης για διετή προθεσμία διατήρησης της αρτιότητας και οικοδομησιμότητας) αποτελούν το ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ των εκτός σχεδίου γηπέδων που σήμερα είναι άρτια και οικοδομήσιμα και τα οποία με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αχρηστεύονται και απαξιώνονται πλήρως και ΑΜΕΣΑ και μάλιστα χωρίς προηγούμενη αποζημίωσή τους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
    ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ DE FACTO ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ.
    ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΡΤΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΗΠΕΔΩΝ ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ «ΞΑΦΝΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ».
    Αν η Ν.Δ. δε θέλει να σεβαστεί τον προεκλογικό της λόγο (ότι δήθεν θα υποστηρίξει τη μεσαία τάξη και ότι μετάνιωσε για ΕΝΦΙΑ και φόρους) και θέλει τώρα να ξαναχτυπήσει τα εκατομμύρια των μικρομεσαίων μετατρέποντας τα οικοδομήσιμα γήπεδά τους σε χωράφια για μελιτζάνες και ραπανάκια, τουλάχιστον να σεβαστεί τον τωρινό της λόγο (αιτιολογική έκθεση νομοσχεδίου και υποσχέσεις των κ.κ. Χατζηδάκη και Οικονόμου) όταν λέει πως δεν αιφνιδιάζει τον πολίτη:
    ΣΕ ΟΣΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ – ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΑΥΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (έστω μετά από δύο χρόνια, αν και πρόκειται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα) όχι μόνον για ένα ελάχιστο ποσοστό τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 34, αλλά ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ ΤΑ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΑ ΩΣ ΑΝΩ ΓΗΠΕΔΑ, ΙΣΟΤΙΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.

  • 25 Αυγούστου 2020, 10:49 | Κάθριν Χούκερ

    Σε έναν πολύ φίλο μου αλλοδαπό υπέδειξα και αγόρασε ένα αγροτεμάχιο 8,5 στρεμμάτων που είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία του 1960 με δουλεία διόδου το οποίο ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο.
    Τώρα του λένε ότι με το καινούργιο νομοσχέδιο επειδή το αγροτεμάχιο αυτό δημιουργήθηκε πριν το 1978 δεν θα είναι πια άρτιο και οικοδομήσιμο!
    Εάν αυτό είναι αλήθεια περιμένετε να εμπιστευτούν την Ελλάδα επενδυτές;

  • 25 Αυγούστου 2020, 09:46 | Αρετή Χατζή

    Γιατί οι μεταβατικές διατάξεις έχουν τόσο μικρό χρονικό περιορισμό (2 χρόνια);Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 4 χρόνια.
    Γιατί αυτή η απαξίωση στα αγροτεμάχια που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες; Όσα έχουν δημιουργηθεί πριν το 1978 -άκουσον άκουσον – δεν θα μπορούν να χτίσουν ενώ εκείνα που δημιουργήθηκαν μετά το 1978 θα μπορούν!
    Τι τρέλα είναι αυτή;

  • 24 Αυγούστου 2020, 20:04 | Χάρις Σαραβέλου

    Το νομοσχέδιο αδικεί κατάφωρα:

    1) Όσους έχουν οικόπεδα εκτός σχεδίου με ελάχιστο εμβαδόν 4 στρέμματα τα οποία δημιουργήθηκαν μετά την 17.10.1978.
    2) Όσους έχουν οικόπεδα εκτός σχεδίου με ελάχιστο εμβαδόν 4 στρέμματα και πρόσωπο 25μ σε κοινόχρηστο δρόμο που δημιουργήθηκαν μετά την 31.12.2003 σύμφωνα με το νόμο 3212/2003, άρθρο 10, παράγραφος 1α.

    Και οι δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 1 του νομοσχεδίου εξαιρούνται από την δυνατότητα να θεωρηθούν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα για δύο χρόνια.

    Γιατί αυτή η διάκριση σε βάρος των ιδιοκτητών αυτών των ακινήτων; Ποια άραγε μπορεί να είναι η δικαιολογία για μία τέτοια έλλειψη ισονομίας;

  • 24 Αυγούστου 2020, 18:57 | Μαρία Λιακόγκονα, δικηγόρος Αθηνών

    Η εισηγητική έκθεση είναι απολύτως ξεκάθαρη:
    «Επί του άρθρου 34»
    « Το άρθρο 34 περιέχει μεταβατικές διατάξεις. Με την παρ. 1 ορίζεται ότι το ελάχιστο εμβαδόν για την αρτιότητα που ισχύει σήμερα δυνάμει μεταβατικών διατάξεων (και αντιστοιχεί σε όρους αρτιότητας που είχαν τεθεί με παλαιότερα νομοθετήματα) θα ισχύει μόνο για δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.

    Γιατί λοιπόν στο άρθρο 34 παράγραφος 1γ εξαιρούνται της ισχύος των μεταβατικών διατάξεων όσα γήπεδα δημιουργήθηκαν πριν την 17 Οκτωβρίου 1978;

    Πρόκειται για ανεπίτρεπτη χρονική διάκριση η οποία παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί το ατόπημα το οποίο υπονομεύει καίρια την ασφάλεια δικαίου και θα διορθώσει την παράγραφο 1γ αφαιρώντας την ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 1978.

    Η παράγραφος 1γ θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    «γ) που δημιουργήθηκαν μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος γήπεδα με ελάχιστον εμβαδόν 4000 m²»

  • 24 Αυγούστου 2020, 17:17 | Γιώργος Νάζος

    Ακατανόητη η διάκριση που εισάγεται στο άρθρο 34 παράγραφος 1γ σε γήπεδα πριν και μετά την 17.10.1978. Όλα τα γήπεδα τα οποία έχουν εμβαδόν πάνω από τέσσερα στρέμματα και υφίστανται σήμερα δικαιούνται να θεωρηθούν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα για δύο (ή καλύτερα τέσσερα) χρόνια.

  • 24 Αυγούστου 2020, 17:05 | ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΚΡΙΚΙΓΙΑΝΝΗ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Από τις μεταβατικές διατάξεις ευνοούνται οι έχοντες μιας και μονό αυτοί έχουν την δυνατότητα να οικοδομήσουν μέσα σε μόλις 2 χρόνια .Περαιτέρω για αδεία δόμησης σε εκτός σχεδίου συνήθως προαπαιτούνται χρονοβόρες διοικητικές πράξεις. Χρειάζεται τα δυο χρόνια να γίνουν 5 .

    Επίσης , δυνάμει του 1γ, ευνοούνται χωρίς λόγο, οι έχοντες εκτός σχεδίου ακίνητα 4000τμ χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο , δημιουργηθέντα μετά το 1978 ,σε σχέση με τους έχοντες τέτοια ακίνητα υφιστάμενα προ του 1978.Χρειαζεται το 1γ να άφορα και τα προ του 1978 τέτοια ακίνητα

  • 24 Αυγούστου 2020, 12:11 | Ευαγγελία Δούκα

    Για λόγους ισονομίας & ίσης μεταχείρισης προτείνω να ισχύσουν οι παρεκκλίσεις των 750 μ2 & 1200 μ2 & στη natura με τους ίδιους όρους & προϋποθέσεις που θα ισχύσουν με τις μεταβατικές διατάξεις των αντίστοιχων εκτός σχεδίου περιοχών.

  • 24 Αυγούστου 2020, 12:39 | Μαρκελλα Σεμκογλου

    Ένα μεγάλο εύγε στους ιθύνοντες του εκτρωματικού αυτού νομοσχεδίου. Εξαιρετικό !!
    Ότι δεν κατέστρεψαν τα 3 μνημόνια που δέχθηκε ο λαός θα το καταστρέψετε, με το νομοσχέδιο εκτός σχεδίου, και μάλιστα μήνα Αύγουστο.
    Ερώτηση κρίσεως στους ιθύνοντες: πως ακριβώς σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους πληγέντες ιδιοκτήτες, που θα χάσουν μέσα σε μια νύχτα, την αξία του ακίνητου που αγόρασαν, αν προσφύγουν στην δικαιοσύνη ?

  • 24 Αυγούστου 2020, 11:50 | ΝΑΤΑΛΙΑ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ

    Ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο, που δείχνει για άλλη μια φορά, την ασυνέχεια και ασυνέπεια του ελληνικού κράτους, απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

    Όσοι εμπιστεύτηκαν το κράτος και την έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία και αγόρασαν οικόπεδα στοχεύοντας στην υλοποιήσει των στόχων τους, έχοντας τα αγοράσει και φορολογηθεί για αυτά ως οικοδομήσιμα, τώρα με το νέο νομοσχέδιο καλούνται να τα χρησιμοποιήσουν ως κήπους σπέρνοντας μαρούλια.

  • Δεδομένου της μεγάλης επίδρασης του COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα και ιδιαιτέρως στην οικοδομή, ζητάμε το χρονικό διάστημα 2 ετών των μεταβατικών διατάξεων να επεκταθεί στα 5 έτη. Για 3 λογούς
    1. Να συντηρηθεί στοιχειωδώς η απασχόληση
    2. Να μην δημιουργηθεί ΤΕΧΝΗΤΗ ζήτηση έκδοσης αδειών δόμησης
    3. Το κράτος να είναι συνεπές σε όσους έχουν ήδη αγοράσει αγροτεμάχια και πιθανώς έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αδειοδότησης με τους ισχύοντες νομούς.

    Σωματείο οικοδομών Σίφνου

  • 22 Αυγούστου 2020, 17:39 | Κώστας Χατζηαντωνίου, πολιτικός μηχανικός

    Άρθρο 34 Μεταβατικές διατάξεις

    Με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 34 παράγραφος 1γ τελείως αδικαιολόγητα καταστρέφονται οι περιουσίες των ιδιοκτητών ακινήτων τα οποία δημιουργήθηκαν πριν τις 17.10.1978 αφού τους στερείται το δικαίωμα της κατά παρέκκλισην οικοδομησιμότητας που παρέχεται από την ίδια διάταξη στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία δημιουργήθηκαν μετά τις 17.10.1978.
    Με αυτόν τον τρόπο παραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών.
    Γιατί άραγε το σχέδιο νόμου προτείνει μία τόσο αυθαίρετα διαφορετική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών εκτός σχεδίου ακινήτων;
    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Η μεταβατική διάταξη 1γ θα πρέπει να αφαιρέσει την ημερομηνία 17.10.1978 και όλα τα γήπεδα με ελάχιστη επιφάνεια 4 στρέμματα που υφίστανται μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος νομοσχεδίου θα πρέπει να θεωρηθούν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα για όσο χρονικό διάστημα ισχύσει η μεταβατική διάταξη.

  • 22 Αυγούστου 2020, 14:05 | Λουκία Νομικού

    Αυγούστου 2020, 10:10 | Λουκία Νομικού Μόνιμος ΣύνδεσμοςΜε το άρθρο 34 «Μεταβατικές διατάξεις» στην παράγραφο 1γ οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:1) Σε αυτούς που επειδή δημιούργησαν αγροτεμάχια μετά την 17η.10.1978 μπορούν να χτίσουν κατά παρέκκλιση.
    2) Σ΄αυτούς που επειδή δεν δημιούργησαν αγροτεμάχια μετά την 17η.10.1978 αλλά κατείχαν αγροτεμάχια που είχαν δημιουργηθεί πριν από την 17η.10.1978 τότε τα αγροτεμάχιά τους (όσο μεγάλα και εάν είναι) δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα και άρα δεν μπορούν να χτίσουν κατά παρέκκλιση.Γιατί αυτή η κατάφωρη αδικία σε βάρος των δεύτερων;

  • 22 Αυγούστου 2020, 13:08 | Γιάνναρος Θεολόγος

    Άρθρο 34

    Καλά σοβαρολογείτε κύριοι του υπουργείου όταν μ’αυτό το νομοσχέδιο και την διάταξη 1γ καταστρέφετε τις περιουσίες όσων έχουν αγροτεμάχια που δημιουργήθηκαν πριν το 1978 που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτεμαχίων στον τόπο μας;
    Γιατί τέτοιο μίσος για τους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες στην Ελλάδα; Γιατί τους στερείτε το- περιορισμένο έστω δικάιωμα- της κατά παρέκκλισην δόμησης που δίνετε στους υπόλοιπους λίγους που κατέχουν αγροτεμάχια που δημιουργήθηκαν μετά το 1978;

  • 22 Αυγούστου 2020, 13:43 | Αρκουλής Γιώργος

    Τρίβουμε τα μάτια μας!
    Τέτοια επίθεση στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων (μικροϊδιοκτήτες αλλά και μεγαλοϊδιοκτήτες)!!
    Συλλήβδην η απαξίωση της ελληνικής γης στο όνομα υποτίθεται της προστασίας του περιβάλλοντος!
    Το να μπορείς να οικοδομήσεις μία κατοικία 200μ² σε αγροτεμάχιο των 4 στρεμμάτων (τώρα τα 200μ² το σχέδιο νόμου τα κάνει 186μ²!!) ισοδυναμεί με καταστροφή περιβάλλοντος;
    Επειδή τα 200μ² πολλοί ξύπνιοι τα έκαναν 2.000μ² και επειδή το πλαδαρό τεμπέλικο ελληνικό κράτος δεν μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίζει ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΛΥΣΗ!!: Να καταργήσουμε την εκτός σχεδίου δόμηση! Για να μην χτίζονται (παρανόμως) 2.000μ² ας απαγορεύσουμε τα 200μ²!
    Ωραίο «επιτελικό κράτος»!!
    Και οι παραλογισμοί συνεχίζονται:
    Γιατί παρακαλώ στην μεταβατική διάταξη όσοι έχουν αγροτεμάχια δημιουργηθέντα πριν την 17η.10.1978 δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα με όλους τους άλλους στην παρέκκλιση, και τα αγροτεμάχιά τους δεν θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα;
    Τι είναι αυτοί, οι δύσμοιροι ιδιοκτήτες, παιδιά ενός κατώτερου θεού;

  • 22 Αυγούστου 2020, 13:02 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Ο μεταβατικός χρόνος των 2 ετών δεν είναι αρκετός για την έκδοση άδειας οικοδομής. Προϋπόθεση έκδοσης άδειας οικοδομής είναι ο μη δασικός χαρακτήρας του αγροτεμαχίου, η οριοθέτηση ρέματος, καθώς και η άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων σε περίπτωση, που το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε β΄ αρχαιολογική ζώνη. Στη Κρήτη, όπου δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα δασικοί χάρτες, η έκδοση πράξης χαρακτηρισμού από τα δασαρχεία εκδίδεται περίπου 10-11 μήνες από την κατάθεση της σχετικής αίτησης. Σε περίπτωση μάλιστα υποβολής αντιρρήσεων επί της πράξεως αυτή (αν χαρακτηρίζει την έκταση δασική), η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίδεται μετά από 2-3 χρόνια. Επομένως για την τελεσιδικία χρειάζονται 3-4 χρόνια. Επίσης στη συνέχεια η άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων εκδίδεται πάλι τουλάχιστον 12 μήνες μετά την υποβολή αίτησης. Εάν κοντά στο αγροτεμάχιο περνάει και ρέμα η οριοθέτησει του χρειάζεται επιπλέον πολλούς μήνες. Όπως γίνεται κατανοητό ακόμα και η μεταβατική περίοδος των 5 ετών δεν θα ήταν αρκετή για ορισμένες περιοχές, όπου τα αγροτεμάχια εκτός σχεδιου έχουν τις ανωτέρω ιδιαιτερότητες. Η μεταβατική περίοδος πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 ετής.

  • 22 Αυγούστου 2020, 01:06 | Γιώργος Παπαδόπουλος

    Για τις περιπτώσεις της Μυκόνου και της Σαντορίνης δεν ισχύουν τα δυο (2) έτη; Θα ήθελα μια πιο αναλυτική επεξήγηση για αυτά τα δυο νησιά καθώς παράλληλα αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για τουριστικά καταλύματα για δυο(2) +ένα(1) έτη. Όταν θα δώθει το δικαίωμα για έκδοση αδειών θα έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 2 ετών.

  • 21 Αυγούστου 2020, 20:33 | Γιώργος Παπαδόπουλος

    Έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις τους τελευταίους αρκετούς μήνες οι οποίες βρίσκονται στην διαδικασία έγκρισης των αρχιτεκτονικών μελετών (πρωτοκολλημένες τουλάχιστον 10 μήνες) από τις αρμόδιες αρχιτεκτονικές επιτροπές. Πέραν του προβλεπόμενου διαστήματος των 2 (δυο) ετών,πρέπει να εξαιρεθούν αυτές οι περιπτώσεις και από την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

  • 21 Αυγούστου 2020, 18:13 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΑΠΑΣ

    – Οι παρεκκλίσεις του άρθρου 34 είναι κακογραμμένες και δεν γίνεται κατανοητό τι θέλει ο νομοθέτης.
    – Προστίθεται η φράση «για την ανέγερση κατοικίας» στις παρεκκλίσεις. Κατά συνέπεια δεν επιτρέπονται πλέον παρεκκλίσεις για άλλες χρήσεις πλην κατοικίας. Συνεπώς με την ψήφιση του νομοσχεδίου σταματάει η εκτός σχεδίου δόμηση για χρήσεις πλην κατοικίας επειδή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου καταρχήν κατ΄ άρθρο 27&28 δεν θα υπάρχει καμία ιδιοκτησία άρτια και οικοδομήσιμη κατά κανόνα με πρόσωπο σε οδό Α ή Β (δεν θα έχουν καθοριστεί) σε περιοχή με σχέδιο χρήσεων γης & επειδή δεν θα επιτρέπεται κατά παρέκκλιση η δόμηση για χρήσεις πλην κατοικίας!
    – Όταν γράφει ο νομοθέτης δημοτική η κοινοτική οδό εξακολουθεί να εννοεί τις κύριες δημοτικές που ενώνουν οικισμούς διότι δεν επαναλαμβάνεται η παλαιά διευκρίνιση του ΦΕΚ 270//Δ/85? Διότι εάν σκόπιμα δεν επαναλαμβάνεται η εν λόγω διευκρίνιση για τις δημοτικές οδούς τότε για πρώτη φορά θα επιτραπεί η δόμηση σε μικρά οικόπεδα πχ 750 τμ σε οποιαδήποτε μη αναγνωρισμένη αγροτική οδό ιδιοκτησίας του Δήμου (δημοτική οδό).
    – Επίσης στις παρεκκλίσεις του άρθρου 34 ορίζεται στην παρ. γ ξεχωριστή παρέκκλιση για γήπεδα «γ) που δημιουργήθηκαν από την 17η.10.1978 μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος με ελάχιστο εμβαδόν 4000 τ.μ.» ενώ προγενέστερα αυτή η παρέκκλιση αφορούσε μόνο τα ακίνητα σε κύριες δημοτικές/επαρχιακές/εθνικές οδούς. Πιθανώς αυτή η παρ. γ έγινε σκόπιμα ξεχωριστή περίπτωση για να μην απαιτείται πρόσωπο σε κάποια οδό και να κτίζουν μεταβατικά και τα τυφλά όπως σήμερα, ωστόσο βάζει τον παράλογο περιορισμό να έχουν δημιουργηθεί μετά το 1978. Εάν κατά τα άλλα διορθωθεί και επαναληφθούν όπως ισχύαν παλαιότερα αυτές οι παρεκκλίσεις που αφορούν μόνο γήπεδα σε κύριες δημοτικές/επαρχιακές/εθνικές οδούς τότε θα απαγορευτεί άμεσα η δόμηση σε όλες σχεδόν τις δημοτικές οδούς εάν δεν επαναληφθεί η ρύθμιση του άρθρου 23 παρ. 3 Ν. 3212/03 ότι δεν απαιτούν πρόσωπο σε οδό που πρέπει να είναι αναγνωρισμένη.
    – Οι περιπτώσεις β και δ είναι ίδιες περιπτώσεις και επομένως έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους εφόσον στην δ υπάρχει πρόσθετη απαίτηση να έχει πρόσωπο σε δημοτική οδό Α (που θα κτίζει όταν καθοριστεί με πδ και διανοιχθεί μετά από διαπίστωση Συντονιστή Αποκ. Διοίκησης). Άρα δεν ισχύουν οι παρεκκλίσεις μέχρι να καθοριστούν και να διαπιστωθεί η διάνοιξη των δημοτικών οδών Α.
    – Για την προτεινόμενη παρ. ε είναι παλιά περίπτωση α του άρθρου 1 παρ. 5 των παρεκκλίσεων για τα εντός ζώνης αλλά με πρόσθετους περιορισμούς (δλδ δεν κτίζουν πλέον όλα τα εντός ζώνης 500μ από τα όρια οικισμών με έκταση 2 στρέμματα) και αξιοσημείωτο ότι αναφέρονται ότι θα κτίζουν μόνο πλέον κατά παρέκκλιση μόνο αυτά που έχουν πρόσωπο σε δημοτικές οδούς Α που δεν έχουν καθοριστεί! Άρα δεν έχει εφαρμογή σε δημοτικές οδούς μέχρι να καθοριστούν?
    – Οι παρεκκλίσεις αυτές του άρθρου 34 θα πρέπει να συνδεθούν απαραίτητα και με τις παρεκκλίσεις στις πλάγιες αποστάσεις που ορίζονται στο άρθρο 28, όπως ίσχυε και παλιότερα.

    – Προτείνεται όλο το άρθρο 34 να αντικατασταθεί με την απλή έκφραση ότι «Οι ρυθμίσεις του άρθρου 28 του παρόντος νομοσχεδίου ισχύουν μετά τον καθορισμό ΤΧΣ ή ΕΧΣ σε κάθε δημοτική ενότητα ΟΤΑ και μέχρι τότε εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι ρυθμίσεις τού πδ 24-4-85 (ΦΕΚ 270/Δ) και του πδ 17-10-78 (ΦΕΚ 538/Δ) όπως ισχύει».
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΙΤΑΙ δλδ αυτό που αναφέρεται στην Αιτιολογική έκθεση του Νόμου χωρίς την προθεσμία 2 ετών (αφού η προθεσμία επί της ουσίας αφορά την Διοίκηση και τιμωρείται ο πολίτης!) . Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι «Το άρθρο 34 περιέχει μεταβατικές διατάξεις. Με την παρ. 1 ορίζεται ότι το ελάχιστο εμβαδόν για την αρτιότητα που ισχύει σήμερα δυνάμει μεταβατικών διατάξεων (και αντιστοιχεί σε όρους αρτιότητας που είχαν τεθεί με παλαιότερα νομοθετήματα) θα ισχύει μόνο για δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος του προτεινόμενου σχεδίου νόμου. Μετά την πάροδο αυτής της προθεσμίας, σε περίπτωση που μια περιοχή δεν έχει υπαχθεί σε πολεοδομικό σχεδιασμό πρώτου επιπέδου, θα ισχύουν οι γενικοί όροι αρτιότητας και το εμβαδόν που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 28, όπως αυτοί θα εξειδικεύονται με το προεδρικό διάταγμα του άρθρου 35.». ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ αλλά η προθεσμία να παρατείνεται μέχρι να υπαχθεί η περιοχή σε πολεοδομικό σχεδιασμό επειδή φταίει το κράτος και όχι ο πολίτης?

  • 21 Αυγούστου 2020, 17:09 | Αντώνης Φέγγαρος

    Στο άρθρο 34 παράγραφος 1γ υπάρχει μια ακατανόητη διάκριση μεταξύ οικοπέδων που δημιουργήθηκαν μετά την 17η.10.1978 (τα οποία «θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα») με αυτά που δημιουργήθηκαν πριν την 17η.10.1978 τα οποία χωρίς καμμιά δικαιολογία δεν «θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα».
    Πώς δικαιολογείται μια τόσο κατάφωρη καταστρατήγηση της ίσης μεταχείρισης πολιτών;

  • 21 Αυγούστου 2020, 17:47 | Θεολόγος Γιάνναρος

    Άρθρο 34

    Καλά σοβαρολογείτε κύριοι του υπουργείου όταν μ’αυτό το νομοσχέδιο και την διάταξη 1γ καταστρέφετε τις περιουσίες όσων έχουν αγροτεμάχια που δημιουργήθηκαν πριν το 1978 που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτεμαχίων στον τόπο μας;
    Γιατί τέτοιο μίσος για τους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες στην Ελλάδα; Γιατί τους στερείτε το- περιορισμένο έστω δικάιωμα- της κατά παρέκκλισην δόμησης που δίνετε στους υπόλοιπους λίγους που κατέχουν αγροτεμάχια που δημιουργήθηκαν μετά το 1978;

  • 20 Αυγούστου 2020, 22:45 | Λουκία Νομικού

    Με το άρθρο 34 «Μεταβατικές διατάξεις» στην παράγραφο 1γ οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

    1) Σε αυτούς που επειδή δημιούργησαν αγροτεμάχια μετά την 17η.10.1978 μπορούν να χτίσουν κατά παρέκκλιση.
    2) Σ΄αυτούς που επειδή δεν δημιούργησαν αγροτεμάχια μετά την 17η.10.1978 αλλά κατείχαν αγροτεμάχια που είχαν δημιουργηθεί πριν από την 17η.10.1978 τότε τα αγροτεμάχιά τους (όσο μεγάλα και εάν είναι) δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα και άρα δεν μπορούν να χτίσουν κατά παρέκκλιση.

    Γιατί αυτή η κατάφωρη αδικία σε βάρος των δεύτερων;

  • 20 Αυγούστου 2020, 21:47 | Ιωαννα Ρουσσου

    Σχετικά με την παρ1γ του αρθρ34 Είναι προφανές ότι τα προ του 1978, εκτός σχεδίου ,εμβαδού 4στερμ, χωρίς πρόσωπο γήπεδα , υφίστανται σήμερα, για περισσότερο χρόνο από τα αντίστοιχα που δημιουργήθηκαν μετά του 1978. Είναι προδήλως άδικο σ’αυτά, τα παλαιοτέρα του 1978, ακίνητα, τα
    οποία με καλή πιστή απέκτησαν οι ιδιοκτήτες τους ως οικοδομήσιμα (δυνάμει της μέχρι και σήμερον κείμενης νομοθεσίας ), να μην δίνεται η δυνατότητα της ανοικοδόμησης τους ,έστω για τα επόμενα
    δύο χρονιά, ενώ αντιθέτως αύτη η δυνατότης να δίνεται μόνο στα ποιο πρόσφατα(δηλ τα μετά του 1978 ), και άρα για λιγότερο χρόνο όντα οικοδομήσιμα ,τέτοια ακίνητα. Η δυνατότης αύτη πρέπει να χορηγηθεί και στα προ του 1978 ακίνητα

  • 20 Αυγούστου 2020, 20:06 | Ελένη Λουπείδου

    Με το άρθρο 34 παράγραφος 1γ θεσπίζεται το εξής παρανοϊκό:
    Εάν έχεις δημιουργήσει γήπεδα εκτός σχεδίου πριν την 17η.10.1978 τα γήπεδα που δημιούργησες δεν θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα ενώ εάν έχουν δημιουγηθεί τα ίδια αυτά γήπεδα μετά την 17η.10.1978 τότε θεωρούνται και άρτια και οικοδομήσιμα!!!
    Πρόταση:
    Όλα τα γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την υπογραφή του παρόντος νόμου να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση για όσο χρονικό διάστημα προβλέπει η μεταβατική διάταξη.

  • 20 Αυγούστου 2020, 16:08 | ΕΙΡΗΝΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

    Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή κατά την οποία τίθεται σε διαβούλευση η συγκεκριμένη διάταξη. Μέσα στον Αύγουστο για να μην την αντιληθφεί κανείς…. να μας πιάσει στον «ύπνο».
    Καταργεί την μικρή ιδιοκτησία και ευνοεί το όσο-όσο ξεπούλημά της στους κοτζαμπάσηδες. Θα ξεφυτρώνουν ξενοδοχειάρες και τεράστιες βίλες μεσα στο πουθενά και οι ιδιοκτήτες μικρών κομματιών γής θα μείνουν στον άσσο.
    Κρίμα θεωρούσα ότι αυτή η κυβέρνηση θα βοηθήσει την μεσαία ταξη να αναδυθεί.
    Εάν ψηφιστεί αυτό το άρθρο θα καταστραφούν τα όνειρα του 90% των Ελλήνων και θα ευνοϊθουν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες.
    Κρίμα …

  • 20 Αυγούστου 2020, 08:41 | Γιώργος Φρέρης πολιτικός μηχανικός

    Για να μην υπάρχουν νομικά παράδοξα και για λόγους ασφάλειας των συναλλαγών θα πρέπει:
    α) Στην περίπτωση 1.γ να παραληφθεί η φράση «από την 17η-10-1978», ώστε όλα τα γήπεδα με εμβ τουλάχιστο 4στρ που υπάρχουν σήμερα ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι πρόσωπο σε οδό να εξακολουθήσουν να είναι άρτια και οικοδομήσιμα τουλάχιστο για το μεταβατικό διάστημα που προβλέπει το νομοσχέδιο.
    β) Οι περιπτώσεις 1.β και 1.δ είναι ίδιες εκτός από τη φράση «κατηγορίας Α» και δημιουργούν σύγχυση ως προς τη σκοπιμότητα ύπαρξης και των δύο
    γ) Το χρονικό διάστημα των 2 ετών για την ισχύ των μεταβατικών διατάξεων είναι υπερβολικά λίγο γνωρίζοντας το «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας (οριοθετήσεις ρεμάτων, χαράξεις αιγιαλών, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, αρχαιολογία κλπ). Θα πρέπει να γίνει τουλάχιστο 5 έτη διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλο κύμα προσφυγών πολιτών στη δικαιοσύνη για αξίωση αποζημιώσεων λόγω απαξίωσης της περιουσίας τους.

  • 19 Αυγούστου 2020, 22:03 | Παπαδαντωνακη Κυνθια

    Όταν ο πρωθυπουργός μας είπε ότι θα κυβερνήσει «Σεμνά και ταπεινά» δεν φαντάστηκα ποτέ πως εννοούσε κάτι παρόμοιο.
    Αν ισχύσει τελικά το νομοσχέδιο, θα χάσουμε τις περιούσιες μας, αυτές που αποκτήσαμε με κόπο και ιδρώτα, περιουσίες που δεν μας χαρίστηκαν, αντίθετα τις, αγοράσαμε όντας φτηνότερες, αυτό μπορούσαμε αυτό αγοράσαμε. Μικρά τμήματα γης, ως άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση, για να κτίσουμε τα όνειρα μας !!!
    Δεν «αρπάζουμε» από τους μικρούς ιδιοκτήτες, τους στηρίζουμε κύριε υπουργέ και μαζί στηρίζουμε και την οικονομία, εκτός και αν έχετε σκοπό να βοηθήσετε μόνο τους έχοντες και κατέχοντες.
    Αν ισχύσει το νομοσχέδιο, πιστεύω ειλικρινά ότι θα είναι το τέταρτο μνημόνιο που θα έρθει στη χώρα και μάλιστα όχι από τούς Ευρωπαίους αλλά από Έλληνες υπουργούς.
    Όσο για την κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία, καθώς θα είναι η πρώτη που θα εξαϋλώσει την περιουσία των Ελλήνων εν μια νυκτί, ενώ το πλήγμα της ανάπτυξης που θα επιφέρει, θα είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων για την ελληνική κοινωνία που ακόμη δεν το έχει καταλάβει.

  • 19 Αυγούστου 2020, 22:22 | Κ.Αβούρη

    Όσα εκτός σχεδίου ακίνητα διαθέτουν σε ισχύ άδεια δομησης με τις όποιες πιστοποιείται απο τις ΥΔΟΜ ότι δεν εξαντλείται ο ΣΔ, τότε το υπόλοιπο του ΣΔ να αδειοδοτείται βάσει των όρων που ίσχυσαν εξ αρχής της δόμησης του ακινήτου, ακόμη και εάν οι όροι αυτοί είναι ευνοϊκότεροι του παρόντος, στο πλαίσιο της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη δημόσια διοίκηση.

  • 19 Αυγούστου 2020, 22:32 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

    Το νομοσχέδιο εξάμβλωμα «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» καταργεί σε μια νύχτα όλες τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση !!
    Ακόμα και αυτή των 4 στρεμμάτων στα προϋφιστάμενα πριν από τις 31-12-2003 !!!
    θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, μόνον αυτά που έχουν ελάχιστη έκταση 4 στρέμματα , 45μ πρόσωπο και 50μ βάθος.
    Με λίγα λόγια δηλαδή, η περιουσία των Ελλήνων, σε ποσοστό ίσως και πάνω απο το 90% για τα εκτός σχεδίου, πάει στα σκουπίδια μαζί με τον ατυχή προγραμματισμό τους, στόχους και όνειρα.
    Για μια ακόμη φορά απειλείται η μικρή ιδιοκτησία στη χώρα, θεμελιωμένη ίσως στο moto «σεμνά και ταπεινά»
    Αν ισχύσει τελικά, το πλήγμα του θα είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων για την ελληνική κοινωνία που ακόμη δεν το κατάλαβε ότι θα είναι το τέταρτο μνημόνιο.

  • 19 Αυγούστου 2020, 17:14 | ANNA ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ

    Η διετής διάρκεια των μεταβατικών διατάξεων είναι ελάχιστη ιδίως εν όψει της τρέχουσας οικονομικής δυσπραγίας και του χρόνου που απαιτούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έκδοση οικοδομικής αδείας σε εκτός σχεδίου γήπεδο.Απαιτείται η διάρκεια αύτη να γίνει τουλάχιστον 6ετης.
    Είναι άδικο και προσβάλλον τη αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών να υπάγονται με το αρθ34 παρ1γ στις μεταβατικές διατάξεις τα μετά του 1978 , εκτός σχεδίου ,ακίνητα χωρίς πρόσωπο και εμβαδού 4στερμ ,αλλά όχι και τα προγενέστερα του 1978 αντίστοιχα τοιαύτα .Απαιτείται στο αρθ34 παρ1γ να υπάγονται και τα προ του 1978 τοιαύτα .

    ANNA KAZANTZIΔΟΥ
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  • 19 Αυγούστου 2020, 15:46 | ΚΟΝΤΟΠΟΔΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    Το αρ34 παρ1γ προβλέπει ότι τα προ του 1978, χωρίς πρόσωπο ,με επιφάνεια
    τουλάχιστον 4στρεμ , εκτός οικισμών και σχεδίου, γήπεδα , δηλ. ακίνητα που
    με βάση τις μέχρι τώρα διατάξεις ήταν οικοδομήσιμα, παύουν να είναι άμεσα
    , ενώ τα μετά του 1978 τοιαύτα ,(που υπήρχαν και ήταν οικοδομήσιμα για
    λιγότερα χρόνια) , εξακολουθούν να είναι οικοδομήσιμα για 2 χρόνια
    .Καταχρηστική και χωρίς λογική διάταξη, δημιουργούσα αναίτιες διακρίσεις.
    Το ορθό είναι το 1γ να άφορα όλα τα προϋφιστάμενα του παρόντος νομοσχεδίου
    γήπεδα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

  • 19 Αυγούστου 2020, 13:41 | Σπυρίδων-Αθανάσιος Οικονόμος

    ΑΡΘΡ34ΠΑΡ1γ
    ‘Όποιος έχει αγοράσει ή κληρονομήσει εκτός σχεδίου ,ακίνητο εμβαδού 4000τμ , χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό υφιστάμενο προ του 1978,χάνει άμεσα την οικοδομησιμότητα και άρα την αξία της ιδιοκτησίας του ,ενώ σ’όποιον έχει αποκτήσει τέτοιο ακίνητο δημιουργηθέν μετά το 1978 ,δίδεται διάρκεια 2 ετών να μπορέσει να το κτίσει . Η διάταξη εισαγάγει αδικαιολόγητα άνιση μεταχείριση πολιτών. Η σχετική μεταβατική διάταξη οφείλει να τροποποιηθεί ,ώστε να αφορά και τα προ του 1978 γήπεδα χωρίς πρόσωπο με εμβαδόν 4000τμ

    Ευχαριστώ

    Μ’Εκτίμηση

    Σπυρίδων Οικονόμος

  • 19 Αυγούστου 2020, 13:22 | Δανιήλ Μαμάης

    1) Στερείται νομικής βάσης και είναι κατάφωρα άδικο να μπορούν με το αρθ34 1γ, τα μετά το 1978 τύφλα εκτός σχεδίου γήπεδα επιφάνειας 4000 τμ να κτίζονται για 2 ακόμα χρόνια , ενώ τα προ του 1978 να μην έχουν αύτη τη δυνατότητα .Πρέπει η δυνατότης αύτη να προβλεφθεί και για τα προ του 1978 ακίνητα.

    2) Τα δυο χρόνια της διάρκειας των μεταβατικών είναι τόσο λίγα που στη πράξη (με δεδομένα την υπάρχουσα ύφεση και τον συνήθη χρόνο έκδοσης αδείας και προαπαιτούμενων διοικητικών εκκρίσεων ) είναι σαν να μην υπάρχουν μεταβατικές.

  • 18 Αυγούστου 2020, 20:04 | ΕΛΕΝΗ ΚΟΣΜΑ

    Σταματήστε να αιφνιδιάζετε τους πολίτες. Αυτά δεν είναι μεταβατικές διατάξεις, είναι κάτι άλλο.
    Οι πολίτες δεν έχουν πλέον αντοχές οικονομικές και ψυχολογικές για τους βάζετε τετελεσμένα και κόκκινες γραμμές.
    Μεταβατική περίοδο θα ήταν αν πριν την κατάργηση υπήρχε σχέδιο εξομάλυνσης όλων αυτών των προβλημάτων που θα προκαλέσει αυτό το νομοσχέδιο.
    Δεν έχω να κάνω σχόλιο για καμία παράγραφο, κανενός άρθρου.
    Το μόνο που κάνετε είναι να δημιουργείται προβλήματα. Είχατε στη διάθεση σας πολλά χρόνια για να διορθώσετε τις ανωμαλίες του συστήματος. Σας τα έχουμε πει και σας τα ξαναέχουμε πει άπειρες φορές, αλλά περιμένατε να φτάσει το 2020 και να πείτε τώρα καταργώ. Κάντε σχεδιασμό και μετά πείτε καταργώ.

  • 18 Αυγούστου 2020, 15:37 | ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Να καταργησετε το αρθρο 28 και το αρθρο 34 απο το νομοσχεδιο.
    Ειναι επιεικώς απαραδεκτα.

  • 18 Αυγούστου 2020, 15:08 | ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑ

    Το χρονικο διαστημα των δυο ετων ειναι κορο’ι’δια.
    Για να ισχυσουν οι παρ.1δ και 1ε, δηλαδη να θεσμοθετηθουν οι οδοι κατηγοριας Α και Β, θα παρει τουλαχιστον 2-3 χρονια.
    Οποτε ανθρακες ο θησαυρος. Τελος το αρθ.34, στις μεταβατικες διαταξεις,
    πρεπει να λαβει υποψιν και τις αλλες χρησεις, οχι μονον τις κατοικιες.

  • 18 Αυγούστου 2020, 15:37 | ΛΕΚΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Μεταβατικες διαταξεις για 10 χρονια. Επισης να συμπεριληφθουν σε αυτες και οι αλλς χρησεις

  • 18 Αυγούστου 2020, 11:01 | Δημήτρης Κωνσταντινίδης Αρχιτέκτων

    Άρθρο 34 Μεταβατικές διατάξεις

    Α) Παράγραφος 1
    Η χρονική διάρκεια των 2 ετών μέσα στην οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να φροντίσει να βρει τους απαραίτητους πόρους για να ξεκινήσει την διαδικασία δόμησης, η οποία προϋποθέτει πιθανή έκδοση διοικητικών πράξεων όπως αρχαιολογία, χάραξη αιγιαλού, οριοθέτηση ρέματος, δασικός χαρακτηρισμός, συμβούλια αρχιτεκτονικής και πολεοδομία κρίνεται πολύ περιορισμένη και συνεπώς θα πρέπει η παράγραφος 1 να διαμορφωθεί ως εξής.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    1. Δια χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από την δημοσίευση του παρόντος θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα για την ανέγερση κατοικίας τα γήπεδα:

    Β) Τι σημαίνει το εδάφιο γ της παραγράφου 1 το οποίο είναι το μόνο που πραγματεύεται την τύχη των λεγόμενων «τυφλών» γηπέδων;
    γ. «που δημιουργήθηκαν από την 17η.10.1978 ημέρα δημοσίευσης του από 6.10.1978 π.δ. (Δ’538) μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος με ελάχιστον εμβαδόν 4.000τ.μ.»
    Σημαίνει ότι:
    1. Όσοι έχουν γήπεδα τουλάχιστον 4 στρεμμάτων που «δημιουργήθηκαν» ΠΡΙΝ την 17η.10.1978 την …πάτησαν! Τα γήπεδα αυτά ΔΕΝ «θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα» και συνεπώς οι ιδιοκτήτες τους δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της (2χρονης) μεταβατικής διάταξης.
    2. Αντίθετα, καταργώντας βάναυσα κάθε έννοια ισονομίας, μόνον όσοι ιδιοκτήτες είχαν γήπεδα μεγαλύτερα των 8 στρεμμάτων και προέβησαν σε κατάτμηση ΜΕΤΑ την 17η.10.1978 θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της ίδιας μεταβατικής διάταξης.
    Με άλλα λόγια:
    Όσοι έχουν γήπεδα που «δημιουργήθηκαν» το 1800, ή το 1900, ή το 1928 (σημαδιακό έτος-ίδε πιο κάτω), ή το 1940, ή το 1960, ή και στις 16 (!!!).10.1978 τα οποία ήταν και είναι από 4 στρέμματα και πάνω σύμφωνα με το σημερινό σχέδιο νόμου θα μπορούν μόνον να φυτεύουν μελιτζάνες και άλλα ζαρζαβατικά.

    Συνεπώς, η μεταβατική διάταξη του Άρθρου 34 παράγραφος 1 εδάφιο γ θεσπίζει το εξής ιδιαζόντως περίεργο:
    α. Τα «παλαιότερα» (πριν τις 17.10.1978) γήπεδα «τιμωρούνται»
    β. Τα «νεώτερα» (μετά τις 17.10.1978) γήπεδα «επιβραβεύονται»

    Με αυτόν τον τρόπο το 1γ, αυθαίρετα και αντίθετα με κάθε έννοια ισονομίας, κράτους δικαίου και ασφάλειας δικαίου, έρχεται να καταργήσει μία διάταξη για την εκτός σχεδίου δόμηση (αυτήν της αρτιοοικοδομησιμότητας των 4 στρεμμάτων) η οποία θεσπίστηκε έναν (σχεδόν) αιώνα παλαιότερα, το 1928. (Διάταγμα της 23-10-1928, ΦΕΚ 231 Α’ 4-11-1928- Άρθρο 5, παράγραφος 1): «Η εκτός των ζωνών ανέγερσις οικοδομών επιτρέπεται μόνον επί οικοπέδων κεκτημένων ελάχιστην επιφάνειαν τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τετραγωνικών μέτρων…».

    Μία διάταξη την οποία όλοι οι νόμοι και προεδρικά διατάγματα έχουν έκτοτε σεβαστεί!!:
    (Πρ.Δ/γμα 17.10.1978, Πρ.Δ/γμα 31.05.1985, Νόμος 3212/2003)

    Ας υπογραμμισθεί εδώ ακόμη μία φορά ότι αυτή η κατάργηση τής (από ανέκαθεν!) διάταξης δεν πλήττει όλους τους πολίτες της χώρας μας αλλά μόνον αυτούς- τους άτυχους- που κληρονόμησαν, ή αγόρασαν, ή επένδυσαν σε ιδιοκτησία που «δημιουργήθηκε» ΠΡΙΝ την 17η.10.1978 και στους οποίους δεν παραχωρείται μέσω της μεταβατικής διάταξης η δυνατότητα να διασώσουν την οικοδομησιμότητα των ακινήτων τους παρ’ ότι αυτή υφίσταται επί μακρότερον από τα ακίνητα των άλλων των …τυχερών!! Οι οποίοι θα διασώσουν την οικοδομησιμότητα των ακινήτων τους απλά και μόνον επειδή αυτά δημιουργήθηκαν ΜΕΤΑ την 17η.10.1978!!

    Εάν το κράτος μας, η κυβέρνηση, η Βουλή, οι φορείς και η ίδια η κοινωνία των πολιτών θελήσουν να μην παραβιαστεί η ασφάλεια δικαίου, η ισονομία, η αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών και η προστασία της ιδιοκτησίας, θα πρέπει το εδάφιο γ της παραγράφου 1 του άρθρου 34 να διαμορφωθεί ως εξής

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    γ) «που δημιουργήθηκαν μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ.»

    Γ) Το σχέδιο νόμου στις μεταβατικές διατάξεις Άρθρο 34 παραλείπει να μεριμνήσει για τα γήπεδα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις 31.12.2003 σύμφωνα με τον νόμο 3212/2003, Άρθρο 10 παράγραφος 1
    Στο άρθρο 34 παράγραφος 1 να προστεθεί εδάφιο «η» όπως ακολούθως:

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    η) γήπεδα που δημιουργήθηκαν από την 31η.12.2003 ημέρα δημοσίευσης του νόμου 3212/2003 μέχρι την δημοσίευση του παρόντος με ελάχιστο εμβαδόν 4.000τ.μ. και ελάχιστο πρόσωπο 25 μέτρων σε δημοτικές και κοινοτικές οδούς όπως έχουν αυτές σχηματισθεί σύμφωνα με το άρθρο 4 νόμου 3155/1955 και οι οποίες υφίστανται με την δημοσίευση του παρόντος.

  • 18 Αυγούστου 2020, 11:32 | Αχιλλέας Κυρώζης

    Γιατί η μεταβατική διάταξη του άρθρου 34 παράγραφος 1γ να αφορά μόνον στα γήπεδα που δημιουργήθηκαν μετά την 17η.10.1978 και όχι σε αυτά που δημιουργήθηκαν πριν;

  • 17 Αυγούστου 2020, 13:52 | Δημητριάδης Κωνσταντίνος

    Οι εγκρίσεις των υπηρεσιών όπως Σ.Α. και Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 2 έτη.
    Αν ο πολίτης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία με αρ. πρωτοκόλλου ή έχει ήδη λάβει κάποιες εγκρίσεις, θα πρέπει να δικαιούται την έκδοση της άδειας δόμησης.

    Αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στο Αρ. 34.