- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 4 – Καταγραφή επιχειρήσεων

1.   Κάθε επιχείρηση, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που παράγει, ανακυκλώνει για να διαθέσει στην αγορά ή εμπορεύεται ελεγχόμενες ουσίες για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς εντός της Κοινότητας ή θέτει σε ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Κοινότητας τέτοιες εισαγόμενες ουσίες ή εξάγει τις ουσίες αυτές από την Κοινότητα για βιομηχανικούς ή εμπορικούς σκοπούς, θα πρέπει εντός διμήνου από ενάρξεως ισχύος της παρούσης, να εγγραφεί στη Βάση Δεδομένων που τηρεί το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το άρθρο 3. Για το σκοπό αυτό υποβάλλει σχετική αίτηση στο ΥΠΕΚΑ με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο παράρτημα Ι της παρούσας, προκειμένου να γίνει η σχετική καταχώρηση.

2.   Οι υπόχρεες επιχειρήσεις του Άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΚ) 842/2006 , κοινοποιούν τις εκθέσεις που υποβάλλουν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

3.   Οι επιχειρήσεις οι οποίες παύουν να χρησιμοποιούν, εισάγουν, εξάγουν ή εμπορεύονται ουσίες οι οποίες καλύπτονται από τον Κανονισμό (ΕΚ) 842/2006 υποβάλλουν στο ΥΠΕΚΑ σχετική λεπτομερή έκθεση απόσυρσης του εξοπλισμού. Η Έκθεση υπογράφεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης και τον τεχνικό ο οποίος επέβλεψε τις διαδικασίες απόσυρσης. Με την Έκθεση πρέπει να τεκμηριώνεται ότι οι εργασίες ανάκτησης, μεταφοράς και εν γένει διαχείρισης των φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τη  διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων από προσωπικό πιστοποιημένο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στην Έκθεση πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα παραστατικά παράδοσης των ελεγχόμενων ουσιών σε εγκεκριμένη εγκατάσταση ή επιχείρηση για διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων.