- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Μονάδες Αφαλάτωσης – Αιτιολογική Έκθεση

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της λειψυδρίας στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, με τη διευκόλυνση της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής νερού ύδρευσης μέσω αφαλάτωσης. Οι προτεινόμενες διατάξεις αφορούν μόνο στις μονάδες αφαλάτωσης νερού που εγκαθιστά, λειτουργεί ή αναθέτει την εγκατάσταση και λειτουργία τους η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Ειδικότερα, με την παρ. 1 προβλέπεται ότι για την εγκατάσταση και λειτουργία των παραπάνω μονάδων αφαλάτωσης δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, αλλά έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι ρυθμίσεις της υπ’ αριθμ. 13737/724/5.8.2003 απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΦΕΚ Β’ 1087), όπως ισχύει. Για τις εν λόγω μονάδες αφαλάτωσης ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί: α) η ημερήσια παραγωγή τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 500 κυβικά μέτρα νερού, και κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο τα 700 κυβικά μέτρα, και β) το παραγόμενο νερό πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των υδρευτικών αναγκών του οικείου Ο.Τ.Α.

Με την παρ. 2 ρυθμίζεται ότι για την εγκατάσταση των μονάδων αφαλάτωσης της παρ. 1, την επέκταση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων καθώς και των συνοδών έργων αυτών (δεξαμενές, αντλιοστάσια κλπ) έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις, της παραγράφου 6 του άρθρου 209 του ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» (ΦΕΚ Α’ 114), της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν. 3851/2010 «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας Υ.ΠΕ.Κ.Α.» (ΦΕΚ Α’ 85). Επιπλέον, καθορίζεται ότι για τα παραπάνω τεχνικά έργα απαιτείται γνωμοδότηση του αρμοδίου Σ.Χ.Ο.Π.

Τέλος, στην παρ. 3 παρέχεται η αναγκαία νομοθετική εξουσιοδότηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και τους κατά περίπτωση αρμόδιους Υπουργούς για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών διάθεσης του αλμολοίπου, την αντιστοίχιση των έργων και δραστηριοτήτων της παρ. 1 με τους βαθμούς όχλησης που αναφέρονται στα πολεοδομικά διατάγματα, καθώς και τη ρύθμιση των σχετικών λεπτομερειών εφαρμογής του παρόντος άρθρου.