Άρθρο 53 Συμβατικά δικαιώματα τελικών πελατών – Τροποποίηση άρθρου 138 ν. 4001/2011 (παρ. 3 και 11 άρθρου 10, παρ. 5 άρθρου 18 και παρ. 1 και 5 άρθρου 23 Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944)

Στο άρθρο 138 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) η περ. η της παρ. 2 αντικαθίσταται, β) στην παρ. 2 προστίθενται νέες περ. θ και ι, γ) προστίθεται νέα παρ. 3 και το άρθρο 138 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 138
Κώδικας Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε Πελάτες
1. Ο Κώδικας Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε Πελάτες εκδίδεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ύστερα από γνώμη της ΡΑΕ, κατόπιν προηγούμενης δημόσιας διαβούλευσης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Με τον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε Πελάτες καθορίζονται ιδίως:
(α) Οι όροι και οι προϋποθέσεις σύναψης, τροποποίησης και λύσης συμβάσεων Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι όροι που υποχρεωτικώς περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις και, ιδίως, όροι προστασίας των καταναλωτών, καθώς και διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
(β) Οι περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται να διακόπτεται η Προμήθεια, ιδίως, όταν ο Πελάτης είναι υπερήμερος ως προς την καταβολή του τιμήματος.
(γ) Οι προδιαγραφές και ο τρόπος δημοσίευσης των όρων και των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών Προμήθειας, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον διακριτή αναγραφή των χρεώσεων για χρήση του ΕΣΜΗΕ και του ΕΔΔΗΕ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, για το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ και για λοιπές ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
(δ) Η συχνότητα τιμολόγησης βάσει πραγματικής κατανάλωσης.
(ε) Ο τρόπος διασφάλισης της δυνατότητας αλλαγής Προμηθευτή, χωρίς οικονομική ή άλλη επιβάρυνση.
(στ) Οι υποχρεώσεις των Προμηθευτών σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους Πελάτες τους.
(ζ) Κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διενέργεια της Προμήθειας σε Πελάτη.
(η) H υποχρέωση του Προμηθευτή να ενημερώνει δεόντως τους οικιακούς πελάτες σχετικά με εναλλακτικά μέτρα έναντι της αποσύνδεσης εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος πριν από τυχόν προβλεπόμενη αποσύνδεση.
(θ) Τα επιλέξιμα μέρη, τα οποία έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της παρ. 1 του άρθρου 59Β, και οι συναφείς δαπάνες πρόσβασης σε αυτά για τα εν λόγω μέρη.
(ι) Οι κανόνες για τη διαχείριση, την πρόσβαση, την ανταλλαγή και την αποθήκευση δεδομένων της παρ. 1 του άρθρου 59Β.
3. Με την επιφύλαξη των εθνικών και ενωσιακών κανόνων σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, στη σύμβαση Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της περ. (α) της παρ. 2 καθορίζονται:
α) τα στοιχεία και η διεύθυνση του φορέα παροχής,
β) οι παρεχόμενες υπηρεσίες, τα προσφερόμενα επίπεδα ποιότητας υπηρεσιών, καθώς και η χρονική στιγμή έναρξης της σύνδεσης,
γ) τα είδη των προσφερόμενων υπηρεσιών συντήρησης,
δ) οι τρόποι με τους οποίους είναι δυνατόν να λαμβάνονται οι εκάστοτε επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με όλα τα εφαρμοζόμενα τιμολόγια και τέλη συντήρησης και τα δεσμοποιημένα προϊόντα ή υπηρεσίες,
ε) η διάρκεια της σύμβασης, οι όροι ανανέωσης και λήξης της σύμβασης και παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων ή υπηρεσιών που σχετίζονται με τις ανωτέρω υπηρεσίες, και κατά πόσον επιτρέπεται ο τερματισμός της σύμβασης χωρίς χρέωση,
στ) οι αποζημιώσεις και οι διακανονισμοί επιστροφών που εφαρμόζονται σε περίπτωση αθέτησης της σύμβασης όσον αφορά το επίπεδο ποιότητας της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της εσφαλμένης ή καθυστερημένης χρέωσης,
ζ) η μέθοδος για την κίνηση της διαδικασίας δικαστικής και εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών σύμφωνα με το άρθρο 50,
η) πληροφορίες για τα δικαιώματα των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τον χειρισμό των παραπόνων, καθώς και κάθε πληροφορία που αναφέρεται στην παρούσα παράγραφο, οι οποίες γνωστοποιούνται σαφώς στα έντυπα των λογαριασμών ή στους ιστότοπους των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι όροι πρέπει να είναι δίκαιοι και γνωστοί εκ των προτέρων. Οπωσδήποτε, οι πληροφορίες αυτές πρέπει να παρέχονται πριν από τη σύναψη ή επιβεβαίωση της σύμβασης. Όταν οι συμβάσεις συνάπτονται με την παρεμβολή κάποιου μεσάζοντα, οι πληροφορίες σχετικά με τα ζητήματα που εκτίθενται στην παρούσα παράγραφο παρέχονται επίσης πριν από τη σύναψη της σύμβασης.
Οι τελικοί πελάτες λαμβάνουν μια συνοπτική, εύκολα κατανοητή και σαφώς διατυπωμένη περίληψη των πιο σημαντικών όρων της σύμβασης.».