Πρόγραμμα διπλής ανάπλασης στις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας του Δήμου Αθηναίων

1. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος διπλής ανάπλασης στις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας του Δήμου Αθηναίων, όπως αυτό προβλέφθηκε με το άρθρο 11 του ν. 3481/2006, καθορίζονται οι ακόλουθες ειδικότερες περιοχές και τομείς ανάπλασης και οι επιτρεπόμενες εντός αυτών γενικές χρήσεις γης και γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης ως εξής:

α. Περιοχή Ανάπλασης Ι: Είναι η περιοχή που καταλαμβάνεται από το Ο.Τ.22 της περιοχής 69 του Δήμου Αθηναίων επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του ν. 3481/2006. Εντός της περιοχής αυτής επιτρέπονται:

– Γενικές χρήσεις γης: Επιτρέπεται η χρήση αθλητικού μουσείου – εντευκτηρίου, χώρου αναψυχής και εστίασης καθώς και υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων μέγιστης χωρητικότητας 700 θέσεων.

– Ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης: 0,04

– Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 5%

– Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 4,5 μ.

β. Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ: Είναι η περιοχή που καταλαμβάνεται από το ενοποιημένο Ο.Τ. 45-46-50 (εφεξής Τομέας Ανάπλασης Α΄) και το Ο.Τ. 45α (εφεξής Τομέας Ανάπλασης Β΄) της Πολεοδομικής Ενότητας Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων, όπως αυτά καθορίστηκαν με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 3481/2006. Εντός της περιοχής αυτής επιτρέπονται:

β1. Τομέας Ανάπλασης Α΄:
– Γενικές χρήσεις γης: Επιτρέπεται η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων μέγιστης χωρητικότητας 450 θέσεων. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου, εκτός από τις κυρίως αθλητικές δραστηριότητες και τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις, επιτρέπονται και οι χρήσεις χώρων ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώρων εστίασης, εμπορικών χρήσεων, πολυλειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής, αθλητικών ξενώνων και χώρων φιλοξενίας, χώρων συνάθροισης κοινού καθώς και χώρων εξυπηρέτησης τύπου και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι εμπορικές χρήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 17,5% της συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης και οι συμπληρωματικές των αθλητικών δραστηριότητες το 17,5% αυτής.
– Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 47.000 τμ.
– Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 30%
– Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: κατά ΓΟΚ, με εξαίρεση α) το ύψος του γηπέδου ποδοσφαίρου, που μπορεί να ανέρχεται μέχρι τα 35 μέτρα, προσαυξανόμενο κατά 8 μέτρα για στέγαστρα, ικριώματα φωτισμού και εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών μέσων και β) το ύψος των λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, που μπορεί να ανέρχεται μέχρι τα 18 μέτρα, προσαυξανόμενο κατά 1,5 μέτρα για τη στέγη. Ο πέριξ του γηπέδου ποδοσφαίρου χώρος διαμορφώνεται σε ύψος 3,5 μ. από τη στάθμη της οδού Αγ. Πολυκάρπου.
β2. Τομέας Ανάπλασης Β΄:
– Γενικές χρήσεις γης : Επιτρέπονται οι χρήσεις διοίκησης, γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, κοινωφελών οργανισμών, εμπορικών καταστημάτων- υπεραγορών-πολυκαταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, χώρων συνάθροισης κοινού και αναψυχής και κτιρίων κοινωνικής πρόνοιας.
– Μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης : 1,2.
– Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 40%

– Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 18 μέτρα.

2. α. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και γνώμη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, εγκρίνεται το πρόγραμμα διπλής ανάπλασης και καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, περιορισμοί και προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του και ιδίως:

– οι ειδικότερες χρήσεις γης ανά περιοχή ή τομέα ανάπλασης και οι τυχόν πρόσθετοι περιορισμοί στα ποσοστά ανάπτυξης των επιμέρους χρήσεων,

– οι ειδικότεροι όροι και περιορισμοί δόμησης ανά περιοχή ή τομέα ανάπλασης,

– οι επιβαλλόμενοι όροι και περιορισμοί στη μορφολογία και την αισθητική των κτιρίων και των ακαλύπτων χώρων,

– οι όροι, περιορισμοί και κατευθύνσεις για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος, καθώς και το σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης,
– η γενική ή/και ειδική διάταξη των κτιρίων, των εγκαταστάσεων και των συνοδευτικών τους δραστηριοτήτων καθώς και ο τρόπος διαμόρφωσης των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων ανά περιοχή και τομέα ανάπλασης,
– οι απαιτούμενες υπόγειες θέσεις ή και υπαίθριοι χώροι στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων και κτιρίων του προγράμματος στην περιοχή ανάπλασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο και κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων,

– τα αναγκαία κοινόχρηστα έργα και δίκτυα υποδομής,

– κάθε άλλο επιβαλλόμενο για την επίτευξη του προγράμματος μέτρο, όρος ή περιορισμός.

β. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα μπορεί να τροποποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο στις περιοχές ανάπλασης, να μετατοπίζονται ή/και να καταργούνται οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές, να καθορίζονται οικοδομήσιμοι, κοινωφελείς, κοινόχρηστοι χώροι και κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου. Η συνολική έκταση των κοινοχρήστων χώρων και των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 70 στρέμματα. Η έκδοση του προεδρικού διατάγματος έχει τις συνέπειες έγκρισης σχεδίου πόλεως κατά τις διατάξεις του ν.δ. 17.7/16.8.1923. Διατάξεις που αφορούν την εισφορά σε γη και χρήμα δεν εφαρμόζονται. Οι τυχόν απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου κηρύσσονται υπέρ και με δαπάνες του Δήμου Αθηναίων. Η διαμόρφωση και η συντήρηση των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου γίνεται με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του Δήμου Αθηναίων ή όσων έλκουν από αυτόν δικαιώματα, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης.

γ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κίνηση της διαδικασίας που ορίζεται στην περίπτωση α της παρούσας παραγράφου είναι η υποβολή πρότασης από το Δήμο Αθηναίων για το περιεχόμενο και τον τρόπο υλοποίησης του συνόλου του προγράμματος της διπλής ανάπλασης, καθώς και για τις υποχρεώσεις των κυρίων των ακινήτων που μετέχουν στο πρόγραμμα ή όσων έλκουν από αυτούς δικαιώματα, ιδίως ως προς την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων και παρεμβάσεων και τις παρεχόμενες εγγυήσεις για την εκπλήρωσή τους. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Αθηναίων υποβάλλει στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας πρόταση, η οποία συνοδεύεται από τα εξής στοιχεία: i) σχέδια γενικής διάταξης κλίμακας 1:1000, αντιστοίχως και για τις δύο περιοχές ανάπλασης, στα οποία αποτυπώνονται τα προτεινόμενα κτίρια και εγκαταστάσεις, οι χώροι πρασίνου και τα δίκτυα υποδομής, σε συνάρτηση με τις επιτρεπόμενες γενικές χρήσεις γης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης και τον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης των περιοχών ανάπλασης, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ii) πρόταση για τους όρους προστασίας, διαχείρισης και παρακολούθησης του περιβάλλοντος, συνοδευόμενη από την κατά νόμο προβλεπόμενη μελέτη, iii) κάθε άλλη μελέτη ή στοιχείο απαραίτητο για την περιγραφή και τεκμηρίωση των ρυθμίσεων της περιπτώσεως α της παρούσας παραγράφου και iv) πρόταση για το χρονοδιάγραμμα και τον φορέα ή φορείς εκτέλεσης του προγράμματος, καθώς και τους τρόπους χρηματοδότησης αυτού. Η μετάσταση της κυριότητας των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε κατόπιν συμβάσεως του ιδιωτικού δικαίου είτε με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτριώσεώς τους υπέρ και με δαπάνες του Δήμου Αθηναίων.
3. Οι οικοδομικές άδειες για την ανέγερση των κτιρίων και εγκαταστάσεων που θα ανεγερθούν στην Περιοχή Ανάπλασης I και στην Περιοχή Ανάπλασης II, Τομέας Α του προγράμματος, χορηγούνται ή αναθεωρούνται από τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του ν. 2947/2001 (Α΄228), όπως ισχύει. Οι οικοδομικές άδειες για τις λοιπές εγκαταστάσεις και κτίρια του προγράμματος, καθώς και η άδεια κατεδάφισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στην περιοχή Ανάπλασης Ι, χορηγούνται από τις οικείες πολεοδομικές υπηρεσίες. Οι εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων για τις εγκαταστάσεις του προγράμματος ανάπλασης χορηγούνται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Πολιτισμού και Τουρισμού, ύστερα από γνώμη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην περίπτωση δβ` της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3010/2002 (Α΄91).

4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου, στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ είναι η έκδοση της άδειας κατεδάφισης των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης Ι. Η έκδοση της ως άνω άδειας λειτουργίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας λειτουργίας των κτιρίων και εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ, Τομέας Β’ του προγράμματος ανάπλασης.

Στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης Ι εντός προθεσμίας δώδεκα (12) μηνών από την έκδοση της σχετικής άδειας κατεδάφισης, καθώς και στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανάπλασης στην Περιοχή Ανάπλασης Ι εντός προθεσμίας είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την έκδοση της ανωτέρω άδειας κατεδάφισης, ανακαλούνται αυτοδίκαια η άδεια λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην του γηπέδου ποδοσφαίρου, στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ, καθώς και η άδεια λειτουργίας των κτιρίων και εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ, Τομέας Β’ του προγράμματος ανάπλασης.

Με πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαπιστώνεται η πλήρωση των προϋποθέσεων της παρούσας παραγράφου.

5. Οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3481/2006 καταργούνται, με εξαίρεση: α) τις διατάξεις της παραγράφου 1 κατά το τμήμα τους και μόνο με το οποίο το Ο.Τ. 22 της περιοχής 69 του Δήμου Αθηναίων χαρακτηρίστηκε ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και β) τις διατάξεις της περιπτώσεως α΄ της παραγράφου 2 του ιδίου άρθρου, κατά το τμήμα τους και μόνο με το οποίο τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο στο Ο.Τ. 45 της Πολεοδομικής Ενότητας Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων και καθορίστηκαν νέα Ο.Τ. 45α και ενοποιημένο Ο.Τ. 45-46-50. Καταργείται επίσης κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις ρυθμίσεις του παρόντος.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 02:10 | Διονύσιος Καυκόπουλος

    ΚΑΝΩ ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

    1. ΕΙΚΟΝΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΟΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=16658669&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

    2. ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ, ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΧΑΛΙ. ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ! ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΒΩΒΟΣ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΣΕ 2 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 1 ΕΜΠΡΙΚΟ. ΠΑΝΤΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=699838&page=26

    3. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ. ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΘΥΜΑΤΑ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ. ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. TA MALL ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΛΕΝΕ. ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΡΚΟ. ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΘΥΜΑΤΑ, ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ!

    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ

    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΗΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ… ΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΕ Π.Δ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ Π.Δ. 1995!!!ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΜΟΝΕΣ!

    ΚΑΙ

    ΤΗΝ….ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ!
    ΤΗΝ… ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΔΡΑΣΗ!
    ΤΑ.. ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ!

    ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕ Π.Δ. ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ!
    Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΙΛΗΣΕ!
    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΕ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ!

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:17 | Κωνσταντίνος Γαβριήλ

    Καλώς η κακός μόνο με τη χρηματοδότηση που προσφέρει η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να γίνουν έργα του βεληνεκούς της Διπλής Ανάπλασης.
    Η περιοχή του βοτανικού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας,
    15 ολόκληρα χρόνια μετά το ΠΔ του 95 και το μόνο που έχει γίνει είναι το γκρέμισμα των κτιρίων της ΕΤΜΑ από την εταιρεία του Βωβού. Ναι έγινε με κίνητρο το κέρδος αλλά μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει ένα έργο ειδικά στη σημερινή χρεοκοπημένη Ελλάδα. Εξάλλου προτιμώ ένα μικρότερο πάρκο και γύρω του σύγχρονα κτίρια (γήπεδο, εμπορικό κέντρο) παρά ένα μεγαλύτερο πάρκο έρμαιο και άντρο αλλοδαπών, κακοποιών ναρκομανών κτλ.
    Το να εικάζει κάποιος πως στη θέση του τσιμέντου των νέων κτιρίων θα μπορούσε να υπάρχει πράσινο είναι απλώς ουτοπικό. Εξάλλου σε πόλη ζούμε, η οποία εκτός από επιπλέον πράσινο χρειάζεται και σύγχρονες υποδομές. Αυτό δηλαδή που υπόσχεται το έργο της Διπλής Ανάπλασης.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:55 | Petros Mavridis

    Σε μία πόλη – τη δική μας πόλη – με την ιστορικότητα δόμησης και τις υφιστάμενη πληθυσμιακή φόρτιση που τη χαρακτηρίζει, οι προοπτικές αναβάθμισης όπως η διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθίστανται όχι μόνο επιτακτικές, αλλά και ζωτικής πλέον σημασίας τόσο από βιοτικής-περιβαλλοντικής, όσο και από πολιτισμικής-πολιτιστικής πλευράς. Κατά συνέπεια, όσο επιβεβλημένη θεωρείται η δίκαιη και ενδελεχής εξέταση όλων των παραμέτρων που αφορούν στην ανάπλαση, άλλο τόσο επιτακτική πρέπει να καταστεί η άμεση και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του εν λόγω σημαντικού έργου.

  • 6 Δεκεμβρίου 2010, 00:17 | Φανή Χορμόβα

    Θεωρώ, ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις βελτίωσης του περιβάλλοντος, με χώρους στάθμευσης κτλ. Πάρα πολύς κόσμος έχει αναπνευστικά προβλήματα . Στον χώρο του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας θα μπορούσε να γίνει ένας πολυόροφος υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων με λογικές τιμές κι επάνω χώρος πρασίνου, όπου να μπορούν να κάθονται οι περίοικοι ή περαστικοί στον ελεύθερο χρόνο τους – και σε καμιά περίπτωση χώρος εμπορείας ναρκωτικών, όπως δυστυχώς οι περισσότεροι χώροι πρασίνου της Πόλης .

    Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τον Ελαιώνα . Στον Ελαιώνα δεν
    χρειαζόμαστε εμπορικά κέντρα κατ΄αρχήν, χρειαζόμαστε όμως ένα χώρο πρασίνου μεγάλο , όπου να μπορεί να αθληθεί κανείς, να κάνει ποδήλατο , να μπορούν να παίξουν τα παιδιά κτλ. ΄Εκεί θα γίνει και το γήπεδο του Παναθηναϊκού, που πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς , όπως το γήπεδο Καραϊσκάκη , για να μην υπάρχει συγκοινωνιακό πρόβλημα.
    Επίσης σχεδιάζεται να γίνει στον Ελαιώνα κι ένα τζαμί . Δεν αντιλέγω στην αναγκη σεβασμού προς την μουσουλμανική ή όποιαδήποτε άλλη θρησκεία. Σ΄αυτό όμως θα πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη, πως η παρουσία του δεν θα πρέπει να προκαλεί τον γηγενή πληθυσμό, που βλέπει όλον αυτόν τον ογκο των μεταναστών σαστισμένος κι ανασφαλής. Ηδη είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος , γιατί βιώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο την ζωή του να υποβαθμίζεται, να αναγκάζεται να αλλάξει τις συνθήκες ζωής του και διαπιστώνοντας , ότι δεν είναι όλοι οι μετανάστες απλά φτωχοί άνθρωποι, που έρχονται για ένα κομματι ψωμί – πολλοί από αυτούς είναι οπλισμένοι κι έρχονται για πλιάτσικο. Αλλωστε , όταν η Μητρόπολη των Αθηνών είναι ένα κτίσμα συγκεκριμένων διαστάσεων , παρόλο που η Ελλάδα είναι χώρα ορθόδοξη, ένα τζαμί δεν μπορεί για συμβολικούς λόγους να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτήν, γιατί θα προκαλεί το κοινό αίσθημα . Θα είναι προτιμότερο, λοιπόν, να γίνουν περισσότερα και μικρότερα τζαμιά παρά ένα και μεγάλο, γιατί θα συσπειρώσει τον όγκο των μεταναστών γύρω απ’ αυτό , θα συγκεντρώσει πολλές λειτουργίες που θα δημιουργήσουν γκέττο μέσα στην καρδιά της Πόλης.
    Στην κοινωνία μας επικρατεί σύγχιση, συσσωρευμένος θυμός, ανασφάλεια και απόγνωση κι όλα αυτά είναι στοιχεία, που δύσκολα θα επιτρέψουν για πολύ την ανοχή σ΄έναν τρόπο ζωής, που κάποιοι (και μάλιστα απρόσκλητοι) ηθελημένα η μή του επιβάλουν.Ο μέσος ‘Ελληνας Πολίτης ουδόλως νοιώθει εαυτόν υποχρεωμένο να επωμιστεί και να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης ολόκληρης της οικουμένης. Ούτε είναι και δίκαιο να τα επωμιστεί.
    Δεν πρέπει, λοιπόν, σε καμιά περίπτωση ο γηγενής πληθυσμός να αρχίσει να νοιώθει ξένος στον τόπο του, ακόμη κι αν γίνουν τζαμιά , όπως επίσης δεν μπορεί κανείς φιλοξενούμενος να έχει την απαίτηση να αλλάξει ο πολιτισμικός χαρακτήρας της χώρας μας. Ο Ελαιώνας πρέπει πρωτίστως να γίνει χώρος αναβάθμισης του περιβάλλοντος και ξεκούρασης για τον πολύ κόσμο, που ταλανίζεται και παρουσιάζει ήδη σημάδια κατάθλιψης κι όχι κέντρο ενός γκέττο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να φροντίσει , ώστε να τηρηθούν οι ανωτέρω λεπτές ισορροπίες.

    Φανή Χορμόβα

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:15 | Μαρίνα Κ.

    1.Η πρόταση για το Πρόγραμμα διπλής ανάπλασης, είναι ελλιπής, επειδή δεν αναφέρεται «επακριβώς» ποιές χρήσεις και λειτουργίες θα περιλαμβάνονται. Πρέπει να καθοριστούν λεπτομερώς και οχι γενικά, ποιές θα είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ποιού μεγέθους, για ποιούς.Δεν μπορούν να καθορίζονται συντελεστές δόμησης και ποσοστό κάλυψης, χωρίς να προσδιορίζονται οι χρήσεις. Το κριτήριο ΣΔ και ΚΕ είναι λάθος για την περίπτωση και εν πάση περιπτώσει δεν είναι κριτήριο «ανάπλασης».
    Η «πράσινη ροή» απο Αττικό ΑΛσος μέχρι Λυκαβηττό, πολύ θετική πρόταση
    2. Ο Ελαιώνας, επίσης δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν περιοχή ανοικοδόμησης. Μια περιοχή με πολύ χαμηλό ΣΔ σήμερα (λόγω χρήσεων)ας μη γίνει πυκνοδομημένη και ασφυκτικά κτισμένη. Ο επακριβής καθορισμός των χρήσεων και ο όγκος τους είναι απαραίτητη προυπόθεση για την περιοχή. Η πόλη πρέπει να «αναπνεύσει».
    Ο ΣΔ δεν πρέπει να υπερβαινει το 0,4 σε καμμία περίπτωση !
    3. Το επείγον είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εφαρμογής του όποιου Διατάγματος προκύψει και να μην απαιτηθούν ερμηνευτικές εγκύκλιοι για «ΔΙΕΥΚΡΙΝΉΣΕΙΣ-ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ».

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:32 | Γ.Παπανδρέου

    3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από όποιον αναλαμβάνει την πολιτική (και όποια άλλη) ευθύνη τής τελικής ρύθμισης:
    1.έχει γίνει έλεγχος τίτλων τών «φερόμενων ως ιδιοκτητών» τής περιοχής, και σε ποιά νόμιμα παραχωρητήρια ανάγονται οι τίτλοι τους?
    2.πώς εξηγείται να περιήλθε τμήμα τής έκτασης στον Δήμο Αθηναίων και πώς στην εταιρία συμφερόντων Βωβού?
    3.ποιός είναι ο πολεοδομικός χαρακτηρισμός τού αναφερόμενου στην αιτιολογική έκθεση ως ΟΤ22? Είναι τελικά ΟΤ ή είναι κοινωφελής χώρος?

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:08 | ΜΑΡΘΑ ΜΠΑΡΚΑ

    ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 22:52 | nelitsa

    Μένω στους αμπελοκήπους απο τοτε που γεννήθηκα δηλ 50 χρόνια και οι γονεις μου το ίδιο.Η αποψή μου για την ανάπλαση στην Λ.Αλεξάνδρας είναι οτι πρέπει να γίνει σημείο αναπνοής μιας περιοχης φρικτά επιβεβαριμένης απο Νοσοκομεία ,Δικαστικά Μέγαρα, Διοικητικές υπηρεσίες (Αρειος Πάγος.Δικαστήρια,Γαδα).Και μόνο αυτά φτάνουν για να μην δημιουργηθεί τίποτα άλλο παρα μόνο ενα ασφαλές και αξιοπρεπές πάρκο.Με πράσινο υψηλής βλάστησης όσο αυτό είναι εφικτό βέβαια.Τα αναψυκτήρια δεν ειναι απαραίτητα ουτε και το Μουσείο του Παναθηναικού μπορει να γίνει στο σημείο που θα είναι το γήπεδο και αυτό ειναι και το πιο λογικό για να υπάρχει και προσέλκυση κοινού.Ετσι κι αλλιώς νοιώσαμε στο πετσί μας την αναπλαση του Κου Βωβού στην Βίλλα Θών.Πράσινο θα ήθελα και στην οδό Σεβαστουπόλεως που θυμίζει οδό της πλέον υποβαθμισμένης χώρας.Ειναι αφόρητο να ζεις σε ενα δρόμο που δεν υπάρχει ουτε ενα δένδρο μόνο τσιμέντο.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 21:15 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΒΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 20:27 | tasos-ACRIT

    Από το 1954 η προσπάθεια της πολιτείας για νομοθετική ρύθμιση της περιοχής του ελαιώνα περνάει μέσα από διαδοχικά σχέδια, μελέτες, νόμους και διατάγματα, που είτε δεν νομοθετούνται είτε δεν εφαρμόζονται, είτε αντικαθίστανται από άλλα νεώτερα διαφορετικής φιλοσοφίας, είτε προσβάλλονται δικαστικά από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Στη σύγχρονη δημοκρατία οι νόμοι ψηφίζονται από Κοινοβούλια, τα οποία έχει εκλέξει ο λαός. Οι αντιπρόσωποι του λαού έχουν αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση σε σχέση με τους δικαστές, οι οποίοι δεν εκλέγονται από το λαό, και έτσι πρέπει να επαφίεται στην κρίση των πρώτων ποιος νόμος είναι ωφέλιμος για τη χώρα, Το αντίθετο θα σήμαινε υποταγή της δημοκρατίας στους δικαστές.

    η «Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» επικυρώθηκαν τυπικά το 2000 Κι το 1996 αντίστοιχα, ξανά από την Ε.Ε., διάδοχο της Ε.Ο.Κ. που τα είχε υιοθετήσει ως διακηρύξεις το ’50.

    Μέσα εκεί περιγράφονται σαφώς και ρητά τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα και Κοινωνικά Δικαιώματα, από την εξυπηρέτηση των οποίων εκπορεύονται αυτοί που λέμε «Λόγοι Δημοσίου Συμφέροντος» ή «Επιτακτικοί Λόγοι Δημοσίου Συμφέροντος», και σε αυτό αναφέρονται όλες οι αποφάσεις όλων των Δικαστηρίων όλων των βαθμίδων, Εθνικών και Διεθνών, αλλά και οι αποφάσεις της Νομοθετικής Εξουσίας και η δράση της Εκτελεστικής Εξουσίας.

    Στον Πολιτισμό μας τίποτα δεν βρίσκεται πάνω από αυτά τα Δικαιώματα και όλα οφείλουν να εξυπηρετούν αυτά, ή τουλάχιστον να μην τα αντιστρατεύονται.

    Γι΄αυτό, ας προβληματιστούν λίγο περισσότερο οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ, γιατί ο ρόλος τους είναι πραγματικά κρίσιμος για την τύχη ολόκληρης της χώρας!

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 20:47 | Greg Lazarakos

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχέδιο της διπλής ανάπλασης. Καλόν θα είναι στα κτίρια (το εμπορικό κέντρο) και στο γήπεδο να τοποθετηθούν φωτοβολταικά πάνελς (ειδικά στο σπέπαστρο του γηπέδου να τοποθετηθούν flexible thin film panels).
    Είμαστε μια χώρα που έχουμε άφθονο ήλιο, άφθονο αέρα και κύματα στη θάλασσα και δεν εκμεταλλευόμαστε τίποτε από όλα αυτά που είναι και τζάμπα. Κρίμα δεν είναι?

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 19:34 | Πέτρος

    Είναι κρίμα που το έργο αυτό είναι ακόμη σε στάδιο Δημόσιας Διαβούλευσης, ενώ έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί. Παρ’ όλα αυτά όμως, στις σημερινές συνθήκες, είναι ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη,για την Ελλάδα /Αθήνα της κρίσης, να υλοποιηθεί το έργο. Τι φοβόμαστε άλλωστε, μη χαλάσει η «υπέροχη» αυτή εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, με το γήπεδο -στολίδι- του περασμένου αιώνα?

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 18:04 | ΠΕΖΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    Εάν ο Παναθηναϊκός, ή η Α.Ε.Κ., ή ο Ολυμπιακός θέλουν γήπεδο, ας βρουν την κατάλληλη έκταση, ας την αγοράσουν και ας κτίσουν εκεί όσο μεγάλο γήπεδο θέλουν, αν και ο τελευταίος έχει ήδη δικό του. Είμαι εναντίον της ανάπλασης και έχω να προτείνω τα εξής:
    1. Tα έσοδα που έχει το Κράτος από το γήπεδο του Ολυμπιακού να διατεθούν για την απαλλοτρίωση κάποιων οικοπέδων που από καιρό παραμένουν εγκαταλειμμένα και τα οποία θα μετατραπούν σε μικρούς κήπους, με ευνόητα τα θετικά αποτελέσματα. Αυτά θα αποτελέσουν έργα πιλότοι για επόμενες απαλλοτριώσεις σε άλλες περιοχές της Αθήνας αλλά και μια καλή αρχή για να γίνουν κάποιες οάσεις στην Αθήνα.
    2. Δημιουργία όρων διαβίωσης στην περιοχή με κατασκευή πεζοδρομίων, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη, ανανέωση της ασφάλτου στους δρόμους, κατασκευή αποχετευτικού συστήματος, τοποθέτηση σημάνσεως στις οδούς, ανάπτυξη αστικών συγκοινωνιών σε συνδυασμό με την ύπαρξη σταθμού μετρό.
    3. Αν η ανάπλαση πρόκειται να είναι σαν το εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο στο Ελληνικό, ή σαν ένα ακόμα πιο τεράστιο The Mall, τότε να μας λείπει. Κύριε Σηφουνάκη, αρχιτέκτων είστε, είμαι σίγουρος ότι και μόνος σας έχετε εξαιρετικές ιδέες για να «αναπλάσετε» το χώρο χωρίς να μεταβληθεί σε ένα τέρας, και χωρίς να χρειαστεί να ενδώσετε σε πιέσεις και μικροσυμφέροντα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου. Όσο για το γήπεδο της λ. Αλεξάνδρας, μόνο μια μεγάλη πλατεία και τίποτε άλλο.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 11:07 | Γ. Σκάνδαλος

    Πολύ καλό το έργο στη Λ. Αλεξάνδρας. Πιστευω θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της περιοχής και θα συμβάλει στην υπόθεση να ενοποιηθούν με πεζόδρομους τα Τουρκοβούνια με τους Αρχαιολογικούς χώρους του Βοτανικού.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 11:20 | Ακης Βοτσαρης

    Πιστεύω ότι πρέπει η μπουλντόζες να αναλάβουν δράση.
    δεν μπορεί κάποιοι αποτυχημένοι να αποτρέπουν επιτυχημένους επιχειρηματίες να αναπτύσουν την Eλλάδα.
    Δεν μάς απασχολεί αν κερδίζουν από τα δικά μας λεφτά και αν τα στέλνουν έξω. Mάς απασχολεί να υπάρχουν νομικοί περιορισμοί ή απαγορεύσεις, που βάζουν εμπόδια. Ας ψηφίσουν ένα νόμο να καταργεί κάθε συνταγματικό εμπόδιο.
    Ανάπτυξη ΤΩΡΑ!

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 11:42 | ERMIONI

    Αυτή είναι διαβούλευση εργολάβων όχι πολιτών.
    Δεν έχει πάρει απόφαση το ΣτΕ για το ζήτημα;
    Τι διαβουλευεστε εδώ;
    Πώς θα τσιμεντώσετε την υπόλοιπη Αθηνα που γλύτωσε για να κονομήστε;
    Γιατί αν θυμάμαι καλά και που τσιμεντώθηκε η υπόλοιπη πάλι στη χρεωκοπία φτάσαμε , λίγοι μεγαλοεργολάβοι κονόμησαν και αυτόί βγάλαν τα λεφτά τους έξω.
    Τί χρειάζεται ένα νέο εμπορικό κέντρο , ποιός θα καταναλώνει χωρίς λεφτά πιά;
    Ποιές θέσεις εργασίας θα ανοίξουν κατά την κατασκευή του αφού συνήθως μόνο αλλοδαποί δουλευουν σε αυτά τα έργα;
    Κε Σηφουνάκη έχετε μία παράδοση προστασίας του Περιβάλλοντος στο Β.Αιγαίο, μην την εκποιήσετε έναντι εργολαβικού αντιτίμου

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 11:12 | gianis papadopoylos

    ολα αυτα δειχνουν την αναποτελεσματικοτητα ολων._
    ηλιθιο κρατος που δε μπορει να δωση λυση._
    βολεμενους και δηθεν οικολογους που μλοκαρουν ενα μισοτελειωμενο εργο._
    αν ηταν ανεργοι ολοι οι αντηρησιες του εργου σιγουρα δε θα μιλουσε κανενας._

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 08:21 | pm13

    Κατοικώ στο κέντρο της Αθήνας και μόνο θετικά σημεία βλέπω μέσα απο την ανάπλαση του χώρου για την αναβάθμιση της περιοχής.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 08:11 | Χρήστος Κούτσης

    Επί τέλους ας σταματήσει η κοροιδία και ας προχωρήσουν τα έργα το ταχύτερο. Αυτή η γραφειοκρατεία συν τους διαφόρους προσφεύγοντες (οι περισσότεροι μη κάτοικοι περιοχής) έχουν καθυστερήσει αφάνταστα ένα έργο που θα απαλλάξει τον κεντρικό αστικό ιστό από μία χαβούζα με δρόμους εποχής Τουρκοκρατίας. Παράλληλα, θα δώσει μια ανάσα πρασίνου στην περιοχή Αμπελοκήπων.
    Δεν ενδιαφέρει κανέναν αν ωφελούνται κάποιες εταιρείες κλπ. Μήπως όλα τα έργα στην σύγχρονη μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν γέμισαν κάποιες τσέπες? μην τρελλαθούμε κιόλας…
    Η δημιουργία υπογείου πάρκιγκ στην Αλεξάνδρας θεωρώ ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Επίσης το Μουσείο του Παναθηναϊκού σε σεμνό, μικρό και λιτό κτίριο. Όλο το υπόλοιπονα γίνει πράσινο.Από τα προσφυγικά να μείνει ένα , να θυμίζει την ιστορία, η λοιπή έκταση πάρκο πρασίνου.
    Το έργο στον Βοτανικό θα είναι το πρώτο μεγάλο εγχείρημα που θα δώσει δουλειές μετά την μιζέρια του μνημονίου, ένα χαμόγελο στους πολύπαθους κάτοικους των 2 περιοχών και μακάρι να βρεθούν άμεσα οι τρόποι χρηματοδότησης των έργων.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 02:52 | krainer

    Με αφορμή τη δημοσίευση ενός άλλου χρήστη, έρχομαι να συμφωνήσω απόλυτα στην ιδέα για δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου τύπου “La Defence” με μικρούς ουρανοξύστες στον Βοτανικό. Είναι ντροπή να μην έχουμε ένα επιχειρηματικό πάρκο ενώ γειτονικές πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη χτίζουν ουρανοξύστες που σου πέφτει το σαγόνι και αποκτούν δικαιωματικά prestige και πόλο έλξης επενδυτών από όλον τον κόσμο. Ξυπνήστε! Τον αέρα δεν τον χρεώνει κανείς! Μόνο ο ελληνικός παραλογισμός που έχει έναν απαρχαιωμένο περιορισμό ύψους . Τσιμέντο παντού οριζοντίως αντί να αποσυμφορίσουμε το έδαφος δίνοντας ύψος στα κτίριά μας, και καταφέραμε να φτιάξουμε τη μεγαλύτερη κωμόπολη του κόσμου, με αντίστοιχες υποδομές σαφώς. Σταματήστε τα κόμπλεξ επιτέλους, δε θα γίνουμε Αμερικάνοι αν πάψει Αθήνα να θυμίζει τριτοκοσμικό χωριό και γίνει μία καθώς πρέπει μητρόπολη. Όχι άλλη παρακμή!
    Το ίδιο ισχύει και για το Ελληνικό. Επίσης πολύ καλή ευκαιρία για επιχειρηματικό πάρκο. Τα περί μητροπολιτικών πάρκων είναι το λιγότερο γελοία. Δεν υπάρχουν λεφτά για συντήρηση τέτοιων πάρκων και θα καταντήσουν με μαθηματική ακρίβεια ρημαδιό και στέκι ναρκομανών . Εδώ μία αχρείαστη πεζογέφυρα (Εσπλανάδα ) και λίγα χρόνια μετά έχει γίνει βομβαρδισμένο τοπίο με σύριγγες, σκουπίδια και προφυλακτικά όπου κοιτάξεις. Επιπλέον αναρωτιέμαι πώς θα επωφεληθούν οι παθούσες περιοχές της Αττικής από ένα τεράστιο πάρκο (μιάμιση φορά το Central Park) στα Νότια Προάστια. Αν και ξέφυγα από το θέμα να διευκρινίσω το εξής τελευταίο. Είμαι 1000% υπέρ της δημιουργίας πάρκων και χώρων πρασίνου στην Αθήνα, όπως είμαι και 1000% υπέρ των οικολογικών πράσινων κτιρίων και ό,τι σχετίζεται με τη λεγόμενη “πράσινη” ανάπτυξη που όλο ακούμε και σπάνια βλέπουμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αρχίζουμε να παραλογιζόμαστε και να ωρυόμαστε κάθε φορά που ακούμε τη λέξη επένδυση . Δεν είναι ο κακός ο λύκος οι επενδύσεις και οι επενδυτλες. Η στενομυαλία και ο παραλογισμός του νεοέλληνα είναι ο κακός ο λύκος. Δεν γίνεται να γυρίσουμε στη νεολιθική εποχή για να ικανοποιήσουμε αυτούς που μας φέραν σε αυτήν την κατάσταση.

  • 5 Δεκεμβρίου 2010, 00:27 | Γ.ΜΙΣ.

    Κυρια Τσικιριδη , το ημερολογιο δεν γραφει 1970 αλλα 2010 και η κατασταση των πραγματων απαιτει προσγειωμενες και ρεαλιστικες προτασεις , αλλιως θα προτεινω και εγω γενικη αυξηση μισθων 40 % , μηδενισμο της φορολογιας των μισθωτων και ειμαστε ολοι ωραιοι …

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 23:32 | latour

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!ενα εργο πνοης απο ολες τις πλευρες,επρεπε να εχει αρχισει χθες και να τελειωσει προχθες…ποτε δεν ειναι αργα!!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 23:31 | Ν.ΦΡΑΝΤΖΗΣ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ.
    ΓΙΑΤΙ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΓΟΥΝ ΤΟΣΟ ?

    ΕΛΠΙΖΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΚΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗς ΑΘΗΝΑΣ.
    Η ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΓΗΣΕΙ 25 ΚΑΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ…!

    ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
    ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ..

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 22:56 | Θάνος Θαψάς

    Να ξεβρωμίσει ο τόπος και να γίνει ακόμα ένα στολίδι στην Αθήνα. Μόνο βελτίωση μπορεί να γίνει με τέτοιο έργο!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 21:19 | Παντελής Πρέζας

    Κάθε προσπάθεια που προσθέτει πράσινο και ελεύθερους χώρους και αφαιρεί μπετόν είναι σίγουρα πάρα πολύ θετική.
    Από το περιεχόμενο του προγράμματος φαίνεται πως είναι μια ώριμη μελέτη που έχει ήδη συζητηθεί με ενδιαφερόμενους φορείς.
    Πιστεύω πως από εδώ και πέρα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου θα πρέπει να είναι με «σφιχτές» ημερομηνίες ολοκλήρωσης.

    Δεν νομίζω πως χρειάζεται να καταθέσω την άποψή μου πως τα κτίρια απέναντι από το γήπεδο πρέπει να διατηρηθούν και να αναδειχθούν ως μνημεία της ιστορικής μας κληρονομιάς. Αυτό το θεωρώ πως θα γίνει έτσι κι αλλιώς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

    Παράλληλα θα πρέπει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου (στην κυβέρνηση τελικά) θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική άποψη για τις μεγάλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στην Αττική, ώστε οι παρεμβάσεις αυτές να γίνουν τμηματικά μεν, αλλά να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και η μια να συμπληρώνει την άλλη. Έτσι ώστε να μην έχουμε τελικά ένα ανομοιογενές παζλ.

    Στο πνεύμα της παραπάνω πρότασης είναι και η πρόταση που θα ήθελα να κάνω. Η κατάσταση στην Αθήνα για να διορθωθεί απαιτούνται πια όχι ριζοσπαστικά μέτρα, αλλά «επαναστατικά»
    Προτείνω λοιπόν να σχεδιαστεί ένας ποδηλατόδρομος από βορά προς νότο στην Αττική (μετρημένη απόσταση με εργαλεία του google earth σε ευθεία, μόλις 20 χιλιόμετρα) και ένας ποδηλατόδρομος από δύση προς ανατολή μετρημένη απόσταση με εργαλεία του google earth σε ευθεία, μόλις 13 χιλιόμετρα).
    Π.χ.ο κεντρικός ποδηλατόδρομος (και δρόμος για πατίνια) μπορεί να είναι η Κηφισίας και η Συγγρού. Με κατάργηση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων σ΄αυτές. Με παράλληλη δημιουργία χώρων πράσινου και ξεκούρασης σ΄αυτές.
    Όπως π.χ. στη Βαρκελώνη οι πολίτες θα μπορούν να νοικιάζουν ποδήλατα από το ένα σημείο και να το αφήνουν σε άλλο.

    Η Αθήνα θα μπορεί πια να είναι πόλη που μπορείς να περπατήσεις. Από Μαρούσι στο Σύνταγμα με βάδισμα θα φτάνει κάποιος σε μισή ώρα περίπου. Από Σύνταγμα στον Πειραιά σε μια ώρα περίπου.

    Αυτή η πρόταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σήμερα. Αν όμως εργαστούμε γι΄αυτή, με δημιουργία ανισόπεδων κόμβων κάθε χίλια μέτρα και καλυτέρευση της συγκοινωνίας με μετρό και γενικά ΜΜΜ, νομίζω πως ίσως δεν είναι απραγματοποίητη.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 20:36 | ΑΣΩΝΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, ΤΩΡΑ!

    Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΗΝ ΧΩΡΑ

    ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

    ΄Οπως θυμόμαστε όλοι, η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την ίδρυση νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και Λυρικής σκήνης στον παληό ιππόδρομο, με έξοδα του ιδρύματος Νιάρχου. Νωρίτερα είχε αναγγείλει ένα αποκλειστικά δικό της «έργο», με λεφτά δικά μας, των φορολογουμένων: την «ανάπλαση» (σικ) του Ελαιώνα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανέγερση γηπέδων του ΠΑΟ, εμπορικά κέντρα του Βωβού κ.α. Δηλαδή, το κράτος υποκαθιστά τους επιχειρηματίες κτίζοντας ή μετέχοντας στην ανέγερση της εμπορικής έδρας τους, και οι επιχειρηματίες υποκαθιστούν την πολιτεία, σε έργα υποδομής και ανάπτυξης. Για να έχουμε ένα μέτρο, η ΄Αρσεναλ κατασκέυασε το νέο της γήπεδο (Εμιρέιτς) σε έκταση που της παραχώρησε ο δήμος Λονδίνου με αντάλλαγμα την έκταση του προηγούμενου ιδιόκτητου γηπέδου της (Χάιμπουρι). Επίσης, στην απόλυτη πλειοψηφία τους τα γήπεδα των ευρωπαικών ομάδων-ΑΕ είναι ή ιδιόκτητα ή κοινοτικά, παίζουν δηλαδή περισσότερες από μία ομάδες (Μίλαν-Ιντερ, Λάτσιο-Ρόμα κ,α.).
    Πρόκειται για πολλαπλό σκάνδαλο, για το οποίο δεν φταίει καθόλου ο Παναθηναϊκός, αλλά οι κυβέρνησεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό στο οποίο στοχεύουν, μαζί με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είναι η μετατροπή του Ελαιώνα αφ’ ενός σε μια τεράστια εμπορική μπίζνα κι αφ’ ετέρου σε τόπο όπου θα συγκεντρώσουν όσες βαρειές χρήσεις δεν θέλουν στην άλλη Αθήνα. Για να εξασφαλίσουν κοινωνική αποδοχή, χρησιμοποιούν ως αιχμή του δόρατος τον Παναθηναϊκό, καταστρέφοντας την τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Αθήνας και της Ελλάδας ολόκληρης να αλλάξει πορεία και πρόσωπο, ν’ αποκτήσει οντότητα και υπόσταση, και ν’ αναπτυχθεί, με την ανάδειξη του Ελαιώνα σε πολιτιστικό πάρκο παγκοσμίου εμβέλειας.
    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ
    Ο Ελαιώνας, συνολικής εκτάσεως 9.100 στρεμμάτων, περικλείεται απ’ τις λεωφόρους Σπύρου Πάτση, Καβάλας, Πέτρου Ράλλη, Θηβών (στην γωνία των δύο αυτών λεωφόρων σώζεται το τελευταίο τμήμα του αρχαίου ελαιώνα), υπάγεται σε έξη δήμους (Αθηναίων, Αιγάλεω, Μοσχάτου, Ρέντη, Ταύρου, Περιστερίου), απέχει χίλια επτακόσια μέτρα απ’ την Ακρόπολη, είναι η φυσική προέκταση του Κεραμεικού και της ομώνυμης συνοικίας (όπου και το μη ανεσκαμμένο Δημόσιο Σήμα =το «επίσημο» νεκροταφείο της αρχαίας αθήνας) και τον διασχίζει η κατάφορτη από θαμμένα μνημεία αλλά γεμάτη σκυλάδικα Ιερά οδός. Είναι αφημένος στην τύχη του, παρά τα σχετικά σχέδια των Τρίτση-Λαλιώτη που ουδέποτε εφαρμόσθηκαν, και φιλοξενεί κάθε είδους βαρειές και ρυπογόνες χρήσεις.
    Η μετατροπή του από παλαιού τύπου σκουπιδότοπο σε μοντέρνο αποτελεί την «ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων» όπως την συνέλαβαν οι τελευταίες κυβερνήσεις, μεταβάλλοντας το ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε μια τεράστια «ντίσνευ-λάντ»-«μπίζνα»: Μοναστηράκι, Ψυρρή, Θησείο, Γκάζι, Κεραμεικός, Ιερά οδός, Ελαιώνας, δίπλα στην βαρειά βιομηχανία «διασκέδασης», λούνα πάρκ, σινεμάδων και εμπορικών κέντρων, στον Ρέντη (Βίλατζ σίνεμα)
    ΠΟΣΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Δεν υπάρχει σαφής εικόνα, γιατί τα σχέδια αλλάζουν συνεχώς. Επισήμως, η αρχική ανακοίνωση (Μάιος-Ιούνιος 2006) ανέφερε για 300(!) εκατομμύρια ευρώ κρατική συμμετοχή. Για να έχουμε πάλι ένα μέτρο: το μουσείο Ακροπόλεως κόστισε 39 εκατομμύρια ευρώ. Η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας 240 εκατομμύρια ευρώ. Το Μεγάλο Μουσείο της Αιγύπτου που θα φιλοξενεί 100.000 εκθέματα, θα κοστίσει 550 εκατομμύρια ευρώ (με τιμές Αιγύπτου φυσικά). Η νέα εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας «Φρανσουά Μιττεράν», με τ’ όνομα του προέδρου-ιδρυτή της, κόστισε 1,2 δις ευρώ και ανεγέρθηκε στην αναξιοποίητη περιοχή Quai de la Rapee (το πολιτιστικό κέντρο «Ζώρζ Πομπιντού» -Μπομπούρ- έχει επίσης τό όνομα του προέδρου που το έφτιαξε, ενώ ο Σιράκ, σε χώρο 40.000 τ.μ., ίδρυσε το Μουσείο «Πρώϊμων Πολιτισμών»). Η νέα βρετανική βιβλιοθήκη (1997), με κόστη της εποχής, γύρω στα 1 δις ευρώ.
    ΑΝΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Η Αθήνα, και ειδικά η τόσο επιβαρημένη Δυτική Αττική, χρειάζονται πράσινο, κι η πνιγμένη στην ανυποληψία και τις γελοιότητες και, πλέον υπόδουλη, στο Μνημόνιο, Ελλάδα ανάσα και προοπτική. Κουραστήκαμε να ντρεπόμαστε και να μας ταπεινώνουν: Ο Ελαιώνας να ξαναγίνει Ελαιώνας και πράσινο, και να ανεγερθούν εκεί, σε φιλικά προς το περριβάλλον κτήρια, Α) νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Β) Νέα εθνική Πινακοθήκη Γ) Μουσείο μοντέρνας τέχνης, Δ) Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ε) Μουσείο Λαικής Μουσικής, αφού γκρέμισαν παράνομα το εργοστάσιο της Κολούμπια χωρίς να τιμωρηθεί κανείς (Βουλγαράκης, Μάτσας, οι υπέυθυνοι) ΣΤ) Κέντρα ερευνών Ζ) Βιβλιοθήκη Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και Διεθνές κέντρο αρχαιοελληνικών σπουδών. κ.α. Δηλαδή πνεύμονας πολιτισμού και πράσινου, που σημαίνει δημόσιες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, συμβατές οικονομικές δραστηριότητες, πολιτιστικός τουρισμός.
    Κι όλ’ αυτά, σ’ έναν προνομιακό χώρο που μας υποδεικνύει την χρήση του: έχει ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη, την οποία θα μας κρύψουν το γήπεδο και οι βωβοί του σημερινού σχεδίου. Σημειωτέον, ότι ό Ελαιώνας συνδέεται με μετρό με την Ακρόπολη και το νέο Μουσείο, ενώ υπάρχει κι ο πεζόδρομος της Ερμού (όταν δεν γίνεται παζάρι). Σημειωτέον επίσης ότι η Βιβλιοθήκη Νιάρχου χτίζεται εκεί που δεν πάει και δεν προβλέπται να πάει μετρό, λόγω σαθρώτητας του εδάφους προφανώς, αφού η θάλασσα απέχει λίγα μέτρα. Επίσης οτι ο Ιταλός αρχιτέκτονας της Βιβλιοθήκης «φτιάχνει» ένα λόφο για να υπάρχει οπτική επαφή με την Ακρόπολη.
    Την ίδια στιγμή στην γωνία Πειραιώς και Ιεράς Οδού έχτισαν ένα σιδερένιο τέρας όπου τραγουδάνε γνωστοί σκυλάδες και ονομάζουν το σκυλάδικό τους Ιερά Θέα, αφού βλέπουν από απόσταση αναπνοής την Ακρόπολη. Αντί συνεδριακά κέντρα, σκυλάδικα λοιπόν. Γύρω τους, υπαίθρια σουβλατζίδικα, παρκαδόροι, τζιπ και φοροφυγάδες. Η ανάπτυξη της Ελλάδας, προ και μετά του Μνημονίου. Αλλά δεν φτάινε αυτοί. Φταίνε όσοι τους το επιτρέπουν. Όταν πεντακόσια μέτρα απ’ την Ακρόπολη, κάνεις διασκεδάδικα, το θέμα έχει λήξει. Ας το δούμε με τα μάτια και την απόσταση ενός ξένου για να το καταλάβουμε.
    ΤΕΛΙΚΑ
    Τι θέλουμε να είμαστε, ποιο είναι το όραμα της κοινωνίας μας, τι πρότυπο δίνουμε στους νέους για τους οποίους όλοι κόπτονται; Βιβλιοθήκες, μουσεία, πανεπιστήμια, έρευνα ή γήπεδα και λούνα-παρκ; Δεν είμαστε οι τελευταία κάτοικοι της Αθήνας και της Ελλάδας, θα ‘ρθουν κι άλλοι μετά από μας, ας μην τους καταστρέψουμε την ζωή. Ποιο ευρωπαϊκό κράτος θα ‘κανε τον Ελαιώνα λούνα-παρκ κι όχι πολιτιστικό πάρκο, ποιος θα μας πάρει στα σοβαρά με τέτοια «αξιοποίηση»; Ποιο κράτος δεν ίδρυσε βιβλιοθήκη τον 20ο αιώνα; «Στην Ιερά Οδο δεν πρέπει να κυκλοφορούν αυτοκίνητα». Ποιος εθνικιστής αρχαιόπληκτος ελληναράς το λέει αυτό; Ο Χένρι Μίλλερ στον «Κολοσσό του Μαρουσιού», το 1939, προτείνοντας την προφανή ανάπτυξη που έπρεπε να ακολουθηθεί. Σήμερα, και χωρίς τα τέρατα του γηπέδου, του Βωβού και του τζαμιού, η Ιερά οδός, τα μισά βράδυα της εβδομάδας, έιναι αδιάβατη μέχρι την Γεωπονική. Δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουμε σπίτια μας. Αλλά αυτοί που οραματίζονται την ανάπλαση-καταστροφή ούτε το γνωρίζουν, ούτε ζούν στα δυτικά προάστεια ούτε ενδιαφέρονται.
    ΕΠΙΣΗΣ: Τα γήπεδα του Παναθηναϊκού και το προπονητήριο του Ολυμπιακού στου Ρέντη απέχουν σε ευθεία γραμμή περί το ένα χιλιόμετρο. Δηλαδή φέρουν τους οπαδούς των δύο ομάδων αντιμέτωπους όλο σχεδόν τον χρόνο. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ αν έχουμε πάλι επεισόδια όπως στην Παιανία με τον ένα νεκρό;
    Ο Ελαιώνας πολιτιστικό πάρκο, λοιπόν. Αυτό έχουμε ανάγκη. Είναι η μοναδική σοβαρή ανάπτυξη της Αθήνας και της Ελλάδας ολόκληρης. Σκεφθείτε το.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 20:29 | Vasileios Manasis

    Δεν χρειάζεται η Αθήνα άλλο τσιμέντο – γήπεδο. Μπορεί κάλιστα να παίξει ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ που το έχει χρυσοπληρώσει ο Ελληνικός λαός και να γίνουν 2 παρκα, ενα στην Λ. Αλεξάνδρας και ενα στον Βοτανικό. Αν πραγματικά έχετε κάποια αντίληψη για το πως πρέπει μια χώρα να χειρίζετε τα οικονομικά της για το κοινό καλό οποιαδήποοτε άλλη απόφαση κρίνεται απαράδεκτη.
    Δεν είναι δυνατόν δύο απο τις μεγαλύτερες ομάδες στην ΕΥΡΏΠΗ (ΜΙΛΑΝ και ΙΝΤΕΡ) να παίζουν σε κοινό γήπεδο στο Μιλάνο και εμείς οι αρχοντο-Ελληνες να φτιάχνουμε συνέχεια γήπεδα.
    Εχουν ξεμείνει τόσα απο τους Ολυμπιακούς Αγώνες (π.χ. Αρσης Βαρών, Γαλάτσι, Λιόσια κ.α.) μην φορτώσουμε και με άλλα την Αθήνα.
    Οι ελπίδες μας βασίζονται στις νέες ιδέες και την τεχνοκρατική αντίληψη της Υπουργού. Μην μας απογοητεύσετε !!!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 20:05 | Έλενα Μπότση

    Αυτό που χρειάζεται η Αθήνα είναι δίκτυο πεζοδρόμων, λόγω έλλειψης πεζοδρομίων και μεγάλης κυκλοφορίας. υπάρχουν μικρά δρομάκια ειδικά στο κέντρο που μπορούν να ενοποιηθούν για πεζούς και ποδήλατα. αναφορικά με τη λεωφ.αλεξάνδρας θεωρώ σημαντική τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των προσφυγικών σπιτιών και πολυκατοικιών. υπάρχουν πίσω από το γήπεδο ορισμένα απομεινάρια του εποικισμού που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν ως κέντρα νεότητας ή αυτόνομης διαχείρησης.
    Ζητώ συγγνώμη αν οι προτάσεις έχουν ήδη αναφερθεί από άλλους, δεν είχα χρόνο να διαβάσω όλα τα σχόλια.
    Ελενα από Βερολίνο

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 19:16 | SafelandGC

    Γιατί δεν δίνετε κίνητρα τα γήπεδα επαγγελματικών αθλημάτων, οποιουδήποτε αθλήματος (ποδόσφαιρο – βόλλεϋ – μπάσκετ, . . .) να γίνουν έξω από τις πόλεις, ακόμα έξω και από τα προάστιά τους, έτσι ώστε ν’ αναπτυχθούν και εκεί παράλληλες δραστηριότητες, να έχετε άπλετους χώρους για στάθμευση, καφέ, αναψυχή, διάφορες δραστηριότητες, καταστήματα παντός είδους. Δεν θα είναι δύσκολο να είναι δίπλα σε άξονα σιδηροδρόμου. Κάποια από τα οφέλη που έχουμε θα είναι κυκλοφορική αποσυμφόρηση κάθε φορά που θα έχουμε κάποιους αγώνες, μείωση αστικής ρύπανσης, λιγότερη ενόχληση από την ηχορύπανση που δημιουργούν αυτοί οι χώροι.Ο Βοτανικός ας γίνει το πάρκο σε Ευρωπαϊκό πρότυπο. Βλέπε πάρκα στο κέντρο του Λονδίνου, Regent Park – Hyde Park – Kensington Gardens κ.α. Προσφέρουν άπλετο χώρο πράσινου, τεχνητές λίμνες και ποταμάκια με όλων των ειδών τα πτηνά (πάπιες – χήνες – περιστέρια – κοτσύφια . . .) και δραστηριότητες όπως βαρκάδα, κανό, ποδήλατο θαλάσσης, χώρους πικ-νικ. Προσθέστε στα θετικά την θερμοκρασιακή βελτίωση της περιοχής, στην αύξηση της οξυγόνωσης, στην κυκλοφορική μείωση, σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των γύρω περιοχών.
    Για την περίπτωση της ανάπλασης της Λ. Αλεξάνδρας προτείνω ότι και τον Βοτανικό. Για την ενοποίηση των εκατέρωθεν περιοχών της Λεωφόρου, θα ήταν προτιμότερο να μην γίνει υπογειοποίηση της Λεωφόρου λόγω του πολύ υψηλού κόστους κατασκευής, αλλά υπέργειες πεζογέφυρες σαν αυτές που κατασκευάστηκαν στον παλαιό ιππόδρομο μέχρι την παραλία.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 18:40 | Κωνσταντίνος Λουκίδης

    Η διπλή ανάπλαση πρέπει να γίνει. Χτες (!!!). Άργησε τόσα χρόνια. «Κακώς» μπαίνει και στη δημόσια διαβούλευση και καθυστερεί έτσι κι άλλες μέρες.
    Εγώ το βλέπω σαν επένδυση που θα κινήσει λίγο τον τζίρο στη χώρα μας, που κάποιες βιομηχανίες και βιοτεχνίες θα πάρουν μια πρόσκαιρη ανάσα. Μια επένδυση που όταν ολοκληρωθεί θα έχει κάποιες εκατοντάδες νέες και νέους εργαζόμενους.
    Όσοι έχουμε γνώμη για το συγκεκριμένο έργο, πρέπει να επισκεφτούμε τον συγκεκριμένο χώρο στο Βοτανικό ιδιαίτερα. Και με το χέρι στην καρδιά, όλοι μας, να απαντήσουμε για το εάν μας αρέσει να παραμείνει ως έχει.

  • Ίσως θα έπρεπε να ξαναδούμε το θέμα του υπόγειου πάρκινγκ στη Λεωφ. Αλεξάνδρας. Μήπως δεν χρειάζεται να γίνει; Ο σταθμός Μετρό Αμπελοκήπων απέχει μόνο 200μ. και έχει καλή σύνδεση με λεωφορεία και τρόλεΰ. Σκοπός είναι να αποτρέψουμε τους πολίτες να έρχονται στο κέντρο της Αθήνας με αυτοκίνητο και να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.
    Η Πανόρμου ήδη κάθε πρωί είναι μποτιλιαρισμένη, σκέτη ταλαιπωρία για όλους μας, παρ’όλο που υπάρχουν πολλά πάρκινγκ εκεί κοντά. Υπάρχει του ΑΣΕΠ, της ΓΑΔΑ, του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της τράπεζας Κύπρου, 2-3 ιδιωτικά και άλλα.
    Τελικά μήπως τα πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απο αυτά που υποτίθεται ότι λύνουν;

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 17:46 | ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    Λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, καθώς και το γεγονός ότι ο Βοτανικός είναι μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, θεωρώ ότι η διπλή ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει. Ευθύνη του Υπουργείου είναι να φροντίσει και να επιβλέψει τη νομιμότητα εφαρμογής όλων των απαιτούμενων ρυθμίσεων, καθώς και την τήρηση όλων των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 17:53 | ευαγγελια

    καλησπέρα!
    Επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία!
    Οι πραγματικοί κάτοικοι του Βοτανικού θέλουν και χρειάζονται αυτό το έργο!
    Να έχουμε κι εμείς ένα χώρο να πηγαίνουμε με τα παιδιά μας!
    Να βρούνε δουλειά οι άνεργοι της περιοχής μας!
    Να καθαρίσει η γειτονιά μας από τα σκουπίδια!
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι αντιστέκονται σ`αυτό το έργο ,ειδικά όταν δεν είναι και κάτοικοι της περιοχής!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 16:04 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Θα είναι πραγματικό εγκλημα εκ μέρους της πολιτείας αν δεν προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση για την υλοποίηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης.Εχει την πολυτελεια πλέον η Αθήνα να μπλοκάρει έργα που αναβαθμίζουν τελείως υποβαθμισμένες περιχές στο κέντρο της? Μπορεί η Αθήνα και οι πολίτες της να είναι όμηροι κάποιων κατ επάγγελμα αντιδραστικών οι οποίοι δεν θέλουν να γίνει τίποτα στην χώρα μας?Οι όροι της ανάπλασης από ότι διαβάζω είναι τελείως ανώδυνοι για τσιμεντοποίηση.Ελπίζω να είναι έτσι και να μη κρύβεται κάτι αλλο απο πίσω.

    Και κάτι ακόμα.Είναι δυνατόν στην οικονομική κρίση που περνάμε και θα περνάμε για πολλά χρόνια ακόμα ,να μη λαμβάνονται υπόψη η δημιουργία θέσεων εργασίας(πάμε για ανεργία 15%),το θετικό κλίμα για επενδύσεις σε ακίνητα και η αύξηση των εσόδων?
    Ο Θεός να φωτίσει την κα Μπιρμπίλη η οποία θα είναι και η κύρια υπεύθυνη για την πιθανή μη υλοποίηση του προγράμματος

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 15:29 | Γραμπάς Μιχαήλ

    Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια και τις προτάσεις της κας Όλγας Τσακηρίδη είναι ιδιαίτερα εμπεριστατωμένα και ρεαλιστικά, του κου Γιώργου Σκοπελίτη καθώς και του / της Thundercat.
    Πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες ανάπλασης αυτής της πόλης ξεφεύγοντας από αγκυλώσεις ετών. Να έχουμε στο μυαλό μας ότι πάντα θα υπάρχουν φωνές αντίδρασης, ακόμα και για το τέλειο σχέδιο, εάν αυτό υπάρχει, όμως ο χρόνος θα περνά και αποτέλεσμα κανένα. Προχωρήστε κ. υπουργέ , θέλουμε να δούμε την πόλη μας να αλλάζει επιτέλους.
    Γραμπάς Μιχαήλ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 15:01 | Vazelos 13

    Ακόμη το συζητάνε αν πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη τής περιοχής; Πρώτη δουλειά είναι η αποβολή τών μεγαλο-καταπατητών από τις εκτάσεις τού Δημοσίου που διακατέχουν στον Ελαιώνα.
    Οι οπαδοί τού ΠΑΟ πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μεταφορά τού γηπέδου τού ερασιτέχνη ήταν και είναι άμεσα εφικτή, πανεύκολη νομικά και ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΚΕ από την δαιδαλώδη προσπάθεια κάποιων επιτήδειων εργολάβων να φάνε δημόσια έκταση στον Ελαιώνα. Αυτοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα τού ΠΑΟ, για να εκβιάσουν το Κράτος με τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
    Αυτό που έγινε ήταν ότι αντί η διοίκηση τού ΠΑΟ να τους κάνει στην μπάντα, να απευθυνθεί ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ και να ζητήσει την απλή ανταλλαγή δύο εκτάσεων τού Δημοσίου (από τη Λεωφόρο στο Βοτανικό) για χρήση τού ερασιτέχνη, δέχθηκε να συζητήσει με επιχειρηματίες τού real estate, δήθεν ιδιοκτήτες τής έκτασης, που έθεσαν στην ΠΑΕ το δίλημα «ή θα πάρετε από εμάς δωρεάν ένα κομμάτι από την έκταση, και θα μάς φέρετε τον κόσμο σας και πολιτική πίεση ώστε να εκμεταλλευτούμε εμπορικά την υπόλοιπη έκταση που διακατέχουμε, ή αλλιώς γήπεδο δεν θα δείτε».
    Η διοίκηση τής ΠΑΕ είχε δύο επιλογές:
    ή 1.να απευθυνθεί στο Δημόσιο, για να αγοράσει έναντι κάποιου τιμήματος την απαιτούμενη έκταση για γήπεδο (αν ήθελε να έχει την ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ η ΠΑΕ δεν μπορούσε ως ανώνυμη εταιρία να τύχει δωρεάν παραχώρησης από το Δημόσιο όπως ήταν το γήπεδο τής Λεωφόρου, μόνον ο ερασιτέχνης μπορεί),
    ή 2.να μπεί στο λούκι, όπως σχεδίασαν οι «φερόμενοι ως ιδιοκτήτες» τής έκτασης στο Βοτανικό και να πάρει ως ΠΑΕ «δωρεάν» τήν έκταση από τους «φερόμενους ως νόμιμους κατόχους»-μεγάλους χορηγούς τού «οικοπέδου», με αντάλλαγμα τον κόσμο τού Παναθηναϊκού, που θα γέμιζε τα εμπορικά καταστήματα και τα ταμεία τους κάθε Σαββατοκύριακο.

    Η πρώτη επιλογή ήταν νόμιμη, η δεύτερη όχι, εφόσον οι τίτλοι ιδιοκτησίας έχουν κενά.
    Έτσι φτάσαμε εδώ, γιατί ο κάθε επιχειρηματίας ήθελε να κάνει τη δική του κουτσουκέλα σε βάρος τού Δημοσίου. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι δεν το βάζουν κάτω και θα προσπαθήσουν και νομοθετικά να πάνε την υπόθεση μέχρι τέλους. Κανένας τους δεν συνετίστηκε σε ότι αφορά τη Δημόσια περιουσία μετά τη Βιστονίδα; Ή μήπως για τον Παναθηναϊκό αγωνίζονται όλοι;

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 15:00 | Querdenker

    Σίγουρα κάτι το πολύ καλό. Είναι όμως απαραίτητο και επείγει? Η χώρα έχει άλλες ανάγκες και θα πρέπει να δώσει σε άλλα προτεραιότητητα. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που σημαίνει επενδύσεις σε παραγωγή, τεχνολογία, ανοδο της παραγωγικότητας, στρατηγική στον τουρισμό κλπ.
    Τι γίνεται με την επαρχία που έχει ερημώσει εντελώς? Δεν θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να αρχίσει κάποτε τέλος πάντων αυτή η αποκέντρωση? Αυτή θα βοηθήσει γενικά στην ποιότητα ζωής και την οικονομική άνοδο (αγροτική οικονομία, παραδοσιακά επαγγέλμτα και τέχνες, αγροτουρισμός, αγροβιομηχανία κλπ). Αρκετό χρήμα έπεσε στην Αθήνα και τις υποδομές κατά τη γνώμη μου. Ας σκεφθούμε ορθολογιστικά.

    τάδε έφη..

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 14:47 | Γιώργος

    Η διπλή ανάπλαση θα οδηγήσει τόσο σε αναβάθμιση του κέντρου της
    Αθήνας (με πράσινο που χρειάζεται) όσο και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Θα βοηθήσει επίσης ουσιαστικά και την οκονομική δραστηριότητα της χώρας μέσω των έργων που απαιτούνται να γίνουν, βελτιώνοντας παράλληλα και την εικόνα της Ελλάδας προς τα «έξω» ότι η Κυβέρνηση επιταχύνει τις αναπτυξιακές διαδικασίες

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 14:19 | Engineer – GAP, Mind the gap please

    Στην παράγραφο 2 (κυρίως στο τμήμα β) περιέχονται όλως παράνομες προβλέψεις. Πχ. στην περιοχή δεν μπορεί να εισφερθούν έτσι γενικά 70 στρέμματα. Πρέπει να εφαρμοστεί η ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και όχι η νομοθεσία τού …1923. Έτσι πρέπει (μετά το 1983)να εισφερθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ γή και χρήμα. Κάθε άλλη ρύθμιση πάσχει ή είναι καθαυτό παράνομη.
    Ενημερωτικά,
    1.η εισφορά σε γή προβλέπεται να είναι 60% τής έκτασης, TOYΛΑΧΙΣΤΟ.
    2.ΑΝΩΤΑΤΟΣ σ.δ. μπορεί να είναι το 0,4 (40%).
    Τα αγνοούν αυτά οι συντάκτες τής ρύθμισης; Ή μήπως θα μεταφέρουν σ.δ. από αλλού, κατά παράβαση τής πάγιας νομολογίας;
    Απαλλοτριώσεις σε βάρος τού Δήμου Αθηναίων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να γίνουν. H εισφορά σε γή (60%κατελάχιστο) υπερκαλύπτει κάθε ανάγκη δημιουργίας ΚΧ. Αυτή είναι άλλωστε η έννοια τής εισφοράς σε γή.

    BTW, ποιoς υπάλληλος τού ΥΠΕΚΑ ή σύμβουλος υπουργού εισηγήθηκε αυτές τις ρυθμίσεις, και τι γνώσεις έχει; Δεν θα έπρεπε τα κείμενα που θέτει το κάθε υπουργικό γραφείο σε διαβούλευση να είναι ενυπόγραφα; Αυτό είναι Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ διαφάνειας, για να αναλαμβάνουν την ευθύνη τών προτάσεων ονομαστικά, συγκεκριμένοι υπάλληλοι (οχι γενικά οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι) και να σπάσει ο μίτος τής διαφθοράς.
    GAP please, help clean up this mess…

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 13:39 | Όλγα Τσακηρίδη

    Σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Αθλητισμού στο πρώην γήπεδο του Παναθηναϊκού και τη δημιουργία Αθλητικών εγκαταστάσεων στον Ελαιώνα.

    Η αρχική ιδέα ίδρυσης και λειτουργίας Μουσείου Αθλητισμού στην Αθήνα είναι εξαιρετική, όπως και η αξιοποίηση της περιοχής του Ελαιώνα. Προτείνονται τα εξής:
    1. Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Δίκτυο Μουσείων Αθλητισμού, Ευεξίας και Περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα. Η δημιουργία του Δικτύου προϋποθέτει την ίδρυση και λειτουργία Μουσείων Αθλητισμού, Ευεξίας και Περιβάλλοντος σε όλη την επικράτεια, ιδίως στις περιοχές που διαθέτουν αθλητική παράδοση (π.χ. Ολυμπία, Νεμέα, Αθήνα κ.ά.)
    2. Τα Μουσεία ιδρύονται και λειτουργούν σε ευρύτερα ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, κοντά σε χώρους Αθλητισμού, ώστε να διασφαλίζεται:
    α. Η υψηλή επισκεψιμότητά τους, η οποία θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητά τους
    β. Ο εκπαιδευτικός τους ρόλος
    γ. Ο συνδυασμός ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΥΓΕΙΑΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
    Ως εκ τούτων στο χώρο του πρώην γηπέδου του Παναθηναϊκού θα πρότεινα τη λειτουργία ενός ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Αθλητισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, το οποίο να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών διοργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, περιβαλλοντικής συνείδησης, διαχείρισης προσωπικής υγείας, αθλητισμού στο σπίτι κ.ά. Το Κέντρο δύναται να περιβάλλεται από πάρκο με αθλητικές εγκαταστάσεις για την ευρεία χρήση των πολιτών, με σύγχρονο, όμως, τρόπο διαχείρισης (ηλεκτρονικές κάρτες εισόδου κτλ.).
    Όσον αφορά το Μουσείο Αθλητισμού προτείνω να δημιουργηθεί, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες σκέψεις, στον Ελαιώνα, όπου θα υπάρχουν ευρύτερες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες Αθλητισμού.
    Οι προτάσεις είναι συνοπτικές. Χρειάζεται αρκετή εργασία για την υλοποίησή τους. Προτείνω, πριν η Πολιτεία προβεί σε οιαδήποτε δράση, να μελετηθεί η σχετική διεθνής εμπειρία, αλλά και οι Ελληνικές ιδιαιτερότητες.

    Με τιμή,
    Δρ Όλγα Τσακηρίδη.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:24 | Λεωνιδας Β.

    […]
    ——————————————
    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΒΩΒΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ.
    Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2010
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ
    ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ.
    – Μια ομάδα μικρο-μετόχων της εταιρίας Βωβού, που επικοινωνούμε μέσα από το σχετικό forum του ιστοτόπου http://www.capital.gr. Επενδύσαμε, ως έχουμε δικαίωμα, στο έργο με σκοπό φυσικά το κέρδος.
    – Η τροπή το όμως, μας έκανε να δούμε σε όλες της τις πλευρές στην υπόθεση και για τους περισσότερους από εμάς πλέον, το ίδιο το έργο είναι το ίδιο σημαντικό με το κέρδος μας. Μέσα από τόνους λάσπης και καταστροφικών πρακτικών ενάντια στην εταιρία και τα χρήματα μας 2 έτη τώρα, διαπιστώσαμε οτι ο Βωβός είναι αυτός που πρέπει να μέμφονται λιγότερο όλοι οι υγειώς σκεπτόμενοι πολίτες.
    ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ.
    – Σε πρώτη φάση ως μια μικρή ομάδα με αυτή την προβολή των απόψεών μας. Σε μελλοντική χείριστη τροπή του θέματος ως μερικά εκατομμύρια πολιτών καλώντας μαζί μας:
    1. 5000 μικρούς και μεσαίους επενδυτές της Βωβός.
    2. Εκατοντάδες υπαλλήλους και εργάτες της Βωβός.
    3. Εκατομύρια φιλάθλους της ΠΑΕ Παναθηναικός και του Ερασιτέχνη, που θέλουν το έργο πλήρες και έχουν αηδιάσει με τα συμβαίνοντα.
    4. Εκατομύρια κατοίκους του Βοτανικού και των Αμπελοκήπων και γειτνιαζόντων περιοχών, που έχουν κατανοήσει την αξία του έργου, ειδικά μετά τη ρύθμιση.
    – Προσφεύγοντας φυσικά νομικά για αποζημίωση μας, για την απώλεια των χρημάτων μας εξαιτίας συγκεκριμένων και πάντων υπευθύνων.
    – Θεωρώντας πλέον οτι με πιθανή απόρριψη της νέας ρύθμισης, εκτός από τη δική μας ζημία, βλάπτεται άμεσα το δημόσιο συμφέρον, οικονομικά, αναπτυξιακά και κυρίως περιβαλλοντικά. Οτι αγνοείται η θέληση της πλειοψηφίας σε μια χώρα της οποίας το πολίτευμα είναι Δημοκρατικό κάτι που είναι αντισυνταγματικότερο από την οποιαδήποτε ρύθμιση!
    ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
    Είναι προς τιμή της κυρίας Υπουργού, του κυρίου Σηφουνάκη των συντακτών της ρύθμισης, που έκαναν έναν άθλο για να βρεθεί η χρυσή τομή, αγνοώντας εύκολες και αναπόδεικτες κριτικές. Ουσιαστικά νομοθετούν με γνώμονα το θέλω των πολλών και το πρακτικό συμφέρον της πόλης και του περιβάλλοντος ανεπηρέαστοι από όλες τις τάσεις, υπέρ ή κατά.
    Εμείς οι έλληνες ιδιώτες επενδύτες είμαστε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου της διπλής ανάπλασης , θεωρούμε ότι το προωθούμενο μεγάλο και εμβληματικό έργο της διπλής ανάπλασης θα είναι ευεργετικό για την πόλη των Αθηνών. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και έξαρσης της ανεργίας που διανύουμε, μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα οδηγήσει στην υλοποίηση της σπουδαιότερης περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πόλης, Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικού, αλλά θα έχει και σαν αποτέλεσμα να αποκτήσουν δουλειά 1.000 και πλέον εργαζόμενοι και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους νόμους του κράτους, δημιουργώντας έτσι ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.
    Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.
    Η προστασία του αστικού περιβάλλοντος είναι πρωτεύσουσας σημασίας και για εμάς. Δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα κανενός η υπεράσπισή του. Ζούμε και εμείς στην Αθήνα και όπως όλοι θέλουμε πράσινο σε μια γη που έχει αλλοιωθεί τελείως από την πυκνή δόμηση των τελευταίων δεκαετιών για την οποία δεν εθύνεται μόνο ο Βωβός αλλά σχεδόν όλοι μας. Θεωρούμε όμως το ίδιο σοβαρό να γίνεται εκμετάλλευση αυτής της ανάγκης των πολιτών για άλλους σκοπούς. Να αυτοβαφτίζονται οικλόγοι πολίτες, που δεν έχει φυτέψει ένα δέντρο στη ζωή τους, για άλλους σκοπούς. Να έχουμε πλέον μια ρύθμιση που είναι ξεκάθαρα πράσινη, αναπτυξιακή και κάποιοι να την κατακρίνουν, είτε επειδή δεν μπορούν ή δε θέλουν να κατανοήσουν τα αυτονόητα ή θεωρούν οτι ο Βωβός τους στερεί το πράσινο γιατί τους το λένε κάποιοι απλά ή για άλλους σκοπούς. Και τέλος το ενδιαφέρον για προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να εκδηλωθεί σε τρεις χειρότερες περιπτώσεις που συμβαίνουν στην Αττική. Εκεί όμως μάλλον δεν εκδηλώνεται, επειδή δεν υπάρχει ο Βωβός…
    Ο… ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΒΩΒΟΣ.
    – Ο Βωβός δουλεύοντας δεκαετίες σε μια χώρα που όλοι ξέρουμε τι επικρατεί, έστησε μια υγειή εταιρία, που κυρίως κατασκευάζει υψηλής ποιότητας και σύγχρονης αρχιτεκτονικής, επιχειρηματικά κτίρια.
    – Στον Βωβό δουλεύουν υπάλληλοι γραφείου και εργάτες αδερφοί μας, που εμάς μας ενδιαφέρει να έχουν δουλειά και να αμοίβονται αξιοπρεπώς.
    – Λάθη σκόπιμα ή μη κάνουν όλοι οι επιχειρηματίες. Ας μην κοροιδευόμαστε. Ειδικά σε μια χώρα που σε αναγκάζει να παρεκλίνεις για να προχωρήσεις μπροστά.
    – Δεν είναι όμως λογικό να είσαι από τους πιό τυπικούς και να σε κατηγορούν γιατί έφτιαξες επιχειρηματικά κτίρια στην Κηφισίας. Δεν ενδέικνυται για αυτό η Κηφισίας? Να έχεις φτιάξει 10 οικολογικά και μη οχλούντα την αισθητική κτίρια και να σου λένε για το Θων, λες και ήταν κτήμα στην εξοχή!
    Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ.
    – Η μετοχή της ΒΩΒΟΣ από τα 30Ε έχει φτάσει σήμερα να είναι κοντά στα 2Ε, κάτι που σημαίνει οικονομική καταστροφή επενδυντών, καταστροφή μιας κορυφαίας εταιρίας και αυτά κυρίως λόγω της υπόθεσης του Βοτανικού. Πολλοί από εμάς θεωρούμε χρηματηστηριακά σκανδαλώδες αυτό το γεγονός.
    – Εξαιτίας κάποιων αυτή τη στιγμή κάποιοι άλλοι είναι άνεργοι και κάποιοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους.
    Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΒΩΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ.
    – Σε οτι αφορά την υπόθεση Βοτανικός Ο Βωβός γκρέμισε και απορρύπανε την περιοχή από 2 οχλούσες βιομηχανίες με έξοδά του, παραχωρεί δωρεάν την έκταση, που όπως κάποιοι λένε, απέκτησε αφού είχε πληροφορίες, Θα καλύψει τεχνικά και οικονομικά την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, δέχθηκε άμεσα τη μείωση ΣΔ εις βάρος του.
    – Αν από αυτά το τελικό συμπέρασμα για τον Βωβό είναι αυτό που παρουσιάζεται από τους μανιώδεις επικριτές του μέχρι τώρα, εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο… ΕΞΑΛΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΟΥΤΕ ΥΠΑΛΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ επιχειρηματία, όπως θα βιαστούν να πουν οι κακοπροαίρετοι. Επίσης εμείς δεν είμαστε εξαρτημένοι από κάποιο κόμμα…
    Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ
    Θεωρούμε οτι ο ισχυρισμός οτι το εμπορικό θα βλάψει πλησιέστερες αγορές είναι απόλυτα αναπόδειχτος. Κανένα καλό μικρό μαγαζί δεν χάνει την πελατεία του από ένα εμπορικό. Η αγορά του Αιγάλεω έχει όλες τις προυποθέσεις για να μην υποστεί καμία βλάβη: Καλά καταστήματα, κίνηση κόσμου και μετρό. Αντιθέτως είναι εξίσου πιθανό η ύπαρξη του εμπορικού να φέρει επιπλέον κόσμο στην αγορα του Αιγάλεω.
    ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ – ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ… ΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ?
    Θα πρέπει να μάθουμε να μην κοροιδεύουμε τους εαυτούς μας και τους ακροατές μας…
    – Για εμάς καταντάει ύποπτο και γραφικό να μιλάνε ακόμα κάποιοι για το άν θα γίνει το εμπορικό!Το εμπορικό είναι χτισμένο σε ποσοστό 70% με 4 ορόφους υπόγεια, που δεν κατεδαφίζονται.
    – Η ΠΑΕ ήδη έστειλε εξώδικο ζητώντας 26 εκατ. ευρώ για τη μη τέλεση του έργου. Σε περίπτωση που δεν γίνει το εμπορικό ο Βωβός δικαιούται περίπου τα ίδια αρχικά, ενώ φυσικά θα ζητήσει αποζημίωση και για οτι έχει κάνει ήδη με νόμο του κράτους… δηλαδή μερικές εκατοντάδες εκατομύρια ακόμα! Αυτά ή μέρος τους ποιός θα τα πληρώσει? Αυτοί που από μανία και μόνο να καταστραφεί ο Βωβός δεν βλέπουν οτι η νέα ρύσθμιση είναι 100% περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά συμφέρουσα? ΕΜΕΙΣ σε τελική ανάλυση, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ «μεγαλοεπιχειρηματία» ΒΩΒΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!
    – Το έργο είναι κορυφαίο παράδειγμα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτη με στόχο το κέρδος και των δύο και μαζί του περιβάλλοντος και του πολίτη.
    4. Είναι άξιον απορίας οτι αυτά δεν τα έχει λάβει υπ’ όψιν εξ’ αρχής το ίδιο το ΣΤΕ, που θεώρησε οτι από το εμπορικό δεν προκύπτουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος!
    5. Τέλος ας μας απαντήσουν πλέον οι πολέμιοι:
    A) Το γήπεδο και το τζαμί στον Βοτανικό θα είναι από λιγότερο τσιμέντο? Θα κοστίσουν λιγότερο στο δημόσιο? Θα είναι πιό μικρα? Θα δώσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στα παιδιά μας? Από αυτό και μόνο αποδεικνύεται ο ρόλος των πολέμιων της ρύθμισης!
    Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ!
    Παραθέτουμε και απαντάμε σε μερικά σημεία της τελευταίας ανακοίνωσης της… «Επιτροπής Πολιτών».
    1. «επιχειρείται από το ΥΠΕΚΑ να κλείσει το ζήτημα άρον άρον μέσα στο Δεκέμβρη, δηλαδή λίγο πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Καμίνη»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ρύθμιση ετοιμάζεται 1 χρόνο τώρα. Ποιός σας είπε κύριοι οτι ο Κύριος Καμίνης δε θέλει το έργο? Το θέλει κρίνοντας οτι η ρύθμιση είναι η μόνη συμφέρουσα και συνταγματική λύση εδώ που έφτασε το θέμα!
    2. «α) κλείσιμο εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων στην Αθήνα, στο Αιγάλεω, στον Ταύρο, στο Περιστέρι, στη Νίκαια….»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το αναλύσαμε παραπάνω. Επιπλέον, αν έχετε κάποια απόδειξη για αυτό την αναμένουμε.
    3. «β) με εκτόξευση των αξιών γης και ακύρωση της απαλλοτρίωσης των ήδη χαρακτηρισμένων από το 1995 χώρων πρασίνου.»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εσείς θα τα αγοράσετε και σας ενδιαφέρει? Ή μήπως θέλετε να συνεχίσει η απαξίωση της περιουσίας απλών ανθρώπων μπορεί να έχουν γη στον Βοτανικό? Τα ΠΔ αντικαθιστούνται αν κριθεί ορθό.
    4. «έναρξη της διαδικασίας τσιμεντοποίησης του μόνου χώρου που μπορεί να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχετε κάποια απόδειξη για αυτό? Την κατακόρυφη αύξηση πρασίνου στη ρύθμιση την έχετε λάβει υπ’ οψιν? Αν επικρατήσουν οι απόψεις σας ο Βοτανικός θα γίνει ενα αφύλακτο πάρκο κατασκήνωσης Αθιγγάνων με ενα γιαπί στην άκρη!
    5. «Μια πρόταση οικολογική, φτηνή οικονομικά, κοινωνικά αναγκαία, που δημιουργεί «πράσινες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας» -κι όχι ένα φαραωνικό μπετονένιο κάτεργο σύγχρονων σκλάβων.»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε αυτό είμαστε μαζί σας αλλά δεν δικαιούσαι να μιλάς για ποιότητα και δικαιώμτα δουλειάς όταν κάνεις τα πάντα για να μην υπάρχουν δουλειές για τον λαό.
    6. «Σύντομα δε θα θέσουμε υπόψη των δημοτικών παρατάξεων την εναλλακτική μας πρόταση και θα καλέσουμε σε στήριξη της.»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αποζημιώστε από τις τσέπες σας Παε, Βωβό, Δήμο κτλ, ανοίξτε 1000 θέσεις εργασίας, αναλάβετε την φύτευση του Βοτανικού και μετά θα έχετε και εμάς δίπλα σας. ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΘΕΩΡΙΑ όμως και πώληση ονείρων στον κόσμο, ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΕ ΦΥΤΡΩΝΕΙ.
    7. «Πέρα από τη δραματική χειροτέρευση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των κυκλοφοριακών συνθηκών που συνεπάγεται η κατασκευή»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τους χωματόδρομους με 1 μέτρο λακούβες, που υπάρχουν τώρα, τη μόλυνση του εδάφους κτλ, μάλλον οι συνθήκες θα βελτιωθούν…
    ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ
    – Θεωρούμε τη ρύθμιση 100% συμφέρουσα για περιβάλλον, οικονομία, κοινωνία.
    – Θεωρούμε ξεκάθαρα ύποπτη όποια νέα εμπλοκή στην εκτέλεση του έργου.
    – Θεωρούμε οτι ζούμε σε Δημοκρατική χώρα και δεν μπορεί να αγνοείται το θέλω των συντριπτικά περισσότερων.
    – Θεωρούμε οτι και εμείς έχουμε οικολογική συνείδηση.
    – Ως μέτοχοι θα προσφύγουμε ευθέως για αποζημιώσεις σε όποιον, εξαιτίας μικροπολιτικών συμφερόντων ή κακής κρίσης, συνεχίσει να δημιουργεί πρόβλημα στο έργο ζωής, καταστρέφοντάς και εμάς οικονομικά.
    – Ένα έργο στου οποίου τα δύο πάρκα θα έπρεπε να περπατάμε ήδη.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:32 | Thundercat

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Τέτοια έργα χρειάζεται ο τόπος. Κατ’ αρχήν δουλειά για ανέργους, ιδιωτική πρωτοβουλιά που σημαίνει αποτελεσματική διαχείριση και σωστό service και φυσικά δένει και με τις ανάγκες της Ομάδας. Εάν κάτι είναι καλό σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι μέσα!
    ΜΠΡΑΒΟ!

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:03 | Θεοδωροπουλος Ρ.

    Μηπως και αυτη η «διαβουλευση» ειναι μια ακομη δικαιολογια για την καθυστερηση η/και αναβολη μεγαλοπνοων εργων απο τα οποια δεν εχουν αμεσο πολιτικο ωφελος, και δεν εξαργυρωνονται ψηφοθηρικα, οι εκαστοτε κυβερνωντες αφου τετοια εργα δεν ολοκληρωνονται μεσα σε μια κυβερνητικη περιοδο;

    Αλλωστε σε αυτες τις «διαβουλευσεις» υπαρχουν παντα εντονες αντιθετες αποψεις απο κατευθυνομενους απο αντιθετα συμφεροντα συμμετεχοντες. Και αυτο αλλη μια δικαιολογια μπορει να ειναι!

    Τα μεγαλα εργα παντα γινοτουσαν απο μεγαλους, πολιτικα, ανδρες. Αραγε υπαρχουν πλεον σημερα τετοιοι; γιατι απλα οι οραματιστες δεν επαρκουν αλλα και δεν ζησανε αρκετα, Τριτσηδες και Μελινες, για να εφαρμοσουν τα οραματα τους.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:26 | ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΦΡΙΤΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ. ΘΑ ΚΡΎΒΕΙ, ΛΕΝΕ, ΤΗΝ ΑΚΡΌΠΟΛΗ. ΩΡΑΙΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΣΤΑ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ.
    ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΌΦΟ Ή ΈΝΑ ΥΨΗΛΌ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΉ FLAT ΑΣΠΡΙΛΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ !!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΓΙΓΑΝΤΙΟ «GUANO» (ΞΕΡΕΤΕ, ΕΤΣΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΟΠΟΙ ΓΕΜΑΤΟΙ ΜΕ ..ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑ). ΤΟ GUANO ΑΥΤΌ ΤΟ ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΣΑΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΆΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ!!ΑΛΛΑ ΈΦΤΑΙΞΕ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

  • Ζω και εργάζομαι στο Εξωτερικό (Ιταλία και Ελβετία) από τό 1988. Έμαθα από αυτούς και καλό θα ήταν να μάθετε και εσείς.
    Μην μπλοκάρετε αναίτια έργα που αναπλάθουν περιοχές και κύρια αυτά που τις αναβαθμίζουν, εκτός και αν σας αρέσει να βλέπετε ένα έκτρωμα στο κέντρο της Πρωτεύσουσας.

    Καλό θα ήταν όμως να βρεθεί και μια λύση σε ότι αφορά τους δρόμους γύρω από την περιοχή και κύρια για την Αγίας Άννης που είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ δρόμος που συνδέει την λεωφόρο Αθηνών με την Ιερά Οδό.

    Έκανα το λάθος να περάσω από εκεί με καλεσμένους μου καθηγητές στο πανεπιστήμιο της Γενεύης και δεν ήξερα πως να εξηγήσω τη χωματερή στο κέντρο της Αθήνας.

    Δείτε το (μέσω του νομοσχεδίου) σφαιρικά και δημιουργήστε την κατάλληλη υποδομή και από οδικής πλευράς.

    Ευχαριστώ

    ΥΓ. Τα σχόλια «εμαι γαύρος» ή «ο κόσμος του Παναθηναϊκού» προσωπικά πιστεύω πως δεν έχουν θέση σε μια δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου. Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε τι λέμε και που το λέμε

    Γ. Δ. Σκοπελίτης

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:21 | ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    Λίγο άσχετο με το θέμα αλλά αφορά την Αθήνα.

    Μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ ότι σχεδιάζεται να υπογειωθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ από το ύψος της Πέτρου Ράλλη μέχρι τις Τρείς Γέφυρες. Μαθαίνουμε όμως ταυτόχρονα ότι όλο το συγκρότημα των αποβαθρών του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών θα παραμείνει…ισόγειο. Γιατί άραγε; Ακούγονται επιχειρήματα ειδημόνων..ότι η υπογείωση των αποβαθρών (πλατφόρμες)του Σταθμού θα έθετε σε κίνδυνο τους ευρισκομένους στις αποβάθρες λόγω ανάπτυξης ηλεκτροστατικών φορτίων. Αν ταξείδευαν οι αρμόδιοι μέχρι την Βαρκελώνη θα διεπίστωναν ότι ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός SANTS (BARCELONA-ESTACIÓ DE SANTS)της υπέροχης αυτής πόλης έχει υπόγειες αποβάθρες χωρίς μέχρι τώρα να έχει κεραυνοβοληθεί από τα ..φορτία ή να έχει πάθει κάτι άλλο κανείς Καταλανός, Ισπανός ή και τουρίστας. Η αίθουσα αναμονής , πίνακες αναχωρήσεων /αφίξεων, εκδοτήρια κλπ είναι ισόγεια. Αν πάλι εφοβούντο τόσο πολύ την υπογείωση των αποβαθρών έ, ας ρώταγαν τον ισπανικό ΟΣΕ δηλαδή το RENFE(Εθνικό Δίκτυο Ισπανικών Σιδηροδρόμων) πώς τα ..κατάφερε. Το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί γιατί αξίζει τον κόπο μιά και το όλο δίκτυο, ως ανεφέρθη παραπάνω, θα υπογειωθεί. Απελευθερώνεται έτσι τεράστιος χώρος στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης για πράσινο με όλες τις θετικές συνέπειες, έστω και αν ένα τμήμα του χώρου θα καταλαμβάνεται από τις αναγκαστικά ..ισόγειες υπηρεσίες του Σταθμού.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:06 | Κώστας Χ.

    Ο απλός κόσμος δεν μπορεί να εκτιμήσει την αξία (ή μή) των παρακάτω προδθαγραφών της ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας:

    «Εντός της περιοχής αυτής επιτρέπονται:

    – Γενικές χρήσεις γης: Επιτρέπεται η χρήση αθλητικού μουσείου – εντευκτηρίου, χώρου αναψυχής και εστίασης καθώς και υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων μέγιστης χωρητικότητας 700 θέσεων.

    – Ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης: 0,04

    – Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 5%

    – Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 4,5 μ.»

    Εκείνο που θα έπρεπε να κρίνει κάποιος σε επίπεδο διαβούλευσης είναι ένα πλήρες σχέδιο ανάπλασης, που θα περιλαμβάνει τεχνικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή:

    1) Είδη παρεμβάσεων της ανάπλασης
    2) Θέματα προστασίας περιβάλλοντος
    3) Θέματα προστασίας της γύρω οικιστικής περιοχής
    4) Οικονομικό σχέδιο βιωσιμότητας της ανάπλασης που θα βασίζεται στη μη χρήση δημοσίων πόρων, τόσο για την ίδια την ανάπλαση, αλλά κυρίως για τη λειτουργία και συντήρηση του έργου.
    5) Παράπλευρα έργα υποδομής & υποστήριξης (δηλ. αφού θα σκαφτεί το σύμπαν, μήπως πρέπει να γίνουν και κάποιες εργασίες, π.χ. για ενεδχόμενη μελλοντική υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας, ή και για άλλα έργα)

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:38 | ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    Διαφωνώ με τον Κύριο Δημήτρη Βασιλάκο μόνο ως προς τα «μίζερα τσιμεντοκουτια στην Αλεξάνδρας». Δεν είναι κακό να αναστηλωθούν και να παραμείνουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 12:42 | ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΣΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΜΙΑ DEFENCE ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ(Η DEFENCE ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΥΨΗΛΩΝ ΚΤΙΡΊΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ). ΠΕΡΙΒΆΛΕΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ «DEFENCE» ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΛΟΥΣΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2010, 11:23 | SOFIA

    Οχι στα υπερμεγέθη τερατουργήματα εμπορικά κέντρα στο κέντρο της πόλης.Είναι και αστείο γιατί με την οικονομική κρίση θα κλείσουν και τα υπόλοιπα.
    Το γήπεδο του Παναθηναικού μπορεί να γίνει στον υπάρχον Ολυμπιακό στάδιο με διαμόρφωση.
    Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας να παραμείνει και να χρησιμοποιείται σαν χώρος αθλησης των παιδιών των διπλανών σχολέιων, η Αλεξάνδρας να υπογειοποιηθεί και να ενοποιηθεί σε χώρο πρασίνου το κομμάτι από την Τσόχα μέχρι και τα προσφυγικά που πρεπει να διατηρηθούν και επιτέλους πότε θα αξιοποιησετε το απαλλοτριωμένο οι κόπεδο της Εκκλησίας στην οδό Κυριακού που νοικιάζει ως γκαράζ για χώρο πρασίνου;