- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 9 Ανάθεση εργασιών, έργων και μελετών στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)

Η εταιρεία, μπορεί να αναθέτει σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6, στο Ι.Γ.Μ.Ε.:
α. Τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση, αποτίμηση, και διαχείριση, μέρους ή του συνόλου, των στοιχείων και δεδομένων, από την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των Υ/Α (Αρχείο δεδομένων).
β. Μελέτες για την διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες.
γ. Αξιολογήσεις ερευνητικών και παραγωγικών δεδομένων.
δ. Την κατάρτιση την κατά το άρθρο 2 παρ.1 περ.ι κανονισμών ασφαλείας και προστασίας περιβάλλοντος.
ε. Την παρακολούθηση και έλεγχο εργασιών πετρελαίου κατά τη διάρκεια εκτέλεσής τους.
ζ. Εργασίες προετοιμασίας ερευνητικών και παραγωγικών δεδομένων κατά τη διαδικασία προετοιμασίας γύρου παραχωρήσεων, κλπ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 9 Ανάθεση εργασιών, έργων και μελετών στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)"

#1 Σχόλιο Από Γιώργος Μπιρμπίλης Στις 21 Δεκέμβριος, 2010 @ 18:17

Απ’όσο γνωρίζω επίσημες μετρήσεις ΙΓΜΕ σε κάποιες γεωθερμικές πηγές είναι λάθος (και παρά ταύτα τα νούμερα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε papers στη συνέχεια). Η ανευθυνότητα διαφόρων ερευνητών καλό είναι να τελειώνει και να υπάρχει επιβεβαίωση από τρίτους για τα νούμερα που κυκλοφορούν

#2 Σχόλιο Από Ιωάννης Δερμιτζάκης Στις 22 Δεκέμβριος, 2010 @ 03:08

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το ΙΓΜΕ στα θέματα περιβάλλοντος πρέπει να έχει άμεση εμπλοκή και υπευθυνότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το θέμα περιβάλλον είναι συμαντικό και όλες οι μεγάλες πετρελαικές εταιρείες έχουν πολύ αυστηρά standards, τουλάχιστον στα χαρτιά, τα οποία και πρέπει να ακολουθούν.
‘Ενα μεγάλο ποσοστό των εξόδων μιά γεώτρησης είναι τα έξοδα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Υπεύθυνοι για το περιβάλλον πρέπει να είναι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος επικουρούμενοι από το ΙΓΜΕ.

Ι. Δερμιτζάκης

#3 Σχόλιο Από Δρ. Βασίλειος Λυκούσης Στις 22 Δεκέμβριος, 2010 @ 10:44

Ειμαι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Εχω συμμετάσχει σε ερευνες για υδρίτες (συμπυκνωμένοι υδρογονάνθρακες κατω απο τον βυθό) στην Α. Μεσόγειο (υποθαλάσσια ορη Αναξίμανδρου)και εχοντας δημοσιεύσει τα αποτελέσματα σε εγκριτα διεθνή περιοδικά (ELSEVIER κλπ)μεταξύ τών οποίων το Marine and Petroleum Geology. Πιστεύω οτι στο αρθρο 9 θα πρέπει να προστεθεί και το Ελληνικό Κεντρο Θαλλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)σε οτι αφορά τον υποθαλάσσιο χώρο. Το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ εχει συμμετάσχει πρόσφατα (2009)σε ερευνες νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Β. Αιγαίο (Νοτίως του Πρίνου)με το Πανεπιστήμιο του Aarhus και για λογαριασμό της εταιρείας του Β. Αιγαίου. Επιπλέον το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας λόγω της πολυ (και δι-)επιστημονικής προσέγγισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλα και του πιστοποιημένου εξοπλισμού του στο πεδίο (ερευνητικό πλοίο, 3ROV, γεωλογικά-γεωφυσικά-σεισμολογικά οργανα, εξειδικευμένα συστήματα δειγματοληψλιας)και εργαστήρια (πλήρες βιογεωχημικό εργαστήριο με 16 ανεξάρτητες εργαστηριακές μονάδες)ειναι ο μοναδικός φορέας στον Ελληνικό χώρο που ειναι δυνατόν να διεκπεραιώσει οχι μονον υποθαλάσσιες γεωλογικές-γεωφυσικές μελέτες αλλα και και ολοκληρωμένες μελετες του θαλάσσιου οικοσυστήματος και περιβαλλοντικές επιπτώσεις παντός ειδους στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Καλή επιτυχία
Με εκτίμηση

Δρ.Βασίλης Λυκούσης
Γεωλόγος-Ωκεανογράφος
Διευθυντής Ερευνών
Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας
ΕΛΚΕΘΕ

#4 Σχόλιο Από Κατσουλάρης Αναστάσιος Στις 22 Δεκέμβριος, 2010 @ 13:12

Το ΙΓΜΕ, για όσους γνωρίζουν τα σχετικά θέματα, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας μέσω της έρευνας που έχει διεξάγει σε σημαντικούς τομείς των υπεδαφικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι υδρογονάθρακες. Άρα είναι σημαντικό που το ΥΠΕΚΑ δίδει την δυνατότητα στο ΙΓΜΕ να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην Έρευνα Υδρογονανθράκων και Φυσικού Αερίου, μέσω της θεσμικά και νομοθετικά κατοχυρωμένης συνεργασίας του με τον υπό σύσταση φορέα (ΕΔΕΥ Α.Ε.). Συμφωνώ όμως με τον συνάδελφο κ. Λυκούση ότι στις έρευνες αυτές που θα αφορούν θαλάσσιες περιοχές πρέπει να συμμετάσχει απαραιτήτως και το ΕΛΚΕΘΕ.

Κατσουλάρης Αναστάσιος
Γεωλόγος

#5 Σχόλιο Από ΚΟΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Στις 22 Δεκέμβριος, 2010 @ 14:00

Δεν γνωρίζω σε ποιες γεωθερμικές πηγές αναφέρεσαι. Μπορεί να είναι και έτσι όπως τα λες. Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Τηλ. 6977-414550 και 2313-325689.

#6 Σχόλιο Από Γιώργος Μπιρμπίλης Στις 22 Δεκέμβριος, 2010 @ 17:38

Σχετικά με τα γεωθερμικά, το ανέφερα ως παράδειγμα του ότι πρέπει να υπάρχει επιβεβαίωση των δεδομένων και από τρίτους φορείς (έστω και δειγματοληπτικά) και γεμικά πολύ καλή υποδομή διαχείρισης τους.

Η Ελλάδα δεν έχει καλή παράδοση στην ποιότητα των δεδομένων και ιδίως τώρα με την προσπάθεια για OpenData καιρός είναι ν’αλλάξει αυτό γενικότερα στα data του δημόσιου τομέα. Αντιγράφω από το [1]


– Παρατηρώ πως σε κάποιες περιπτώσεις τα γεωχωρικά δεδομένα έχουν λάθη.
– Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό πέρα από το να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και έχουν συσσωρευτεί μέχρι και σήμερα. Η δημόσια διοίκηση προμηθευόταν και παρήγαγε γεωχωρικά δεδομένα κακής ποιότητας. Ο νόμος για την «Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών» θέτει το θεσμικό πλαίσιο ώστε από εδώ και πέρα να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Όμως τα γεωχωρικά δεδομένα που υπάρχουν ήδη, μέχρι να διορθωθούν και να αντικατασταθούν, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα.

Για να επιστρέψουμε στα γεωθερμικά και επειδή ο χώρος μου είναι άλλος (Μηχανικός Η/Υ) οπότε δεν θα ήθελα να πω κάποιες ανακρίβειες, το ανέφερα στην αρχική πηγή της πληροφορίας μου (αφορά αρκετά χρόνια πριν διαπιστώσεις κατά τις επιτόπιες μετρήσεις που έκανε για την εκτέλεση μεταπτυχιακής εργασίας) και ελπίζω να σχολιάσει εδώ πιο αναλυτικά για το θέμα που είχε προκύψει με τα τότε επίσημα δεδομένα/μετρήσεις που υπήρχαν διαθέσιμα (και τα οποία αναφέραν/χρησιμοποιούσαν και τρίτοι τελικά σε εργασίες τους θεωρώντας τα φυσικά αξιόπιστα)

#7 Σχόλιο Από Γιώργος Μπιρμπίλης Στις 22 Δεκέμβριος, 2010 @ 17:45

Προσωπικά πιστεύω πως

– είτε ένας φορέας-σύμβουλος πρέπει να υπάρχει και να επιβλέπει τους άλλους φορείς-υπεργολάβους (αλλά μπορεί να υπάρχει θέμα «ανταγωνισμού» με υπεργολαβίες που παίρνει ο ίδιος ο φορέας),

– είτε ένα επίσημο συμβούλιο θεσμοθετημένο με συμμετοχή Υπ.Περιβάλλοντος, Υπ.Οικονομικών, ΙΓΜΕ, ΕΛΚΕΘΕ, κλπ. (ίσως και σχετικών σχολών πανεπιστημίων) που θα επιβλέπει τους υπεργολάβους ερευνών (που μπορεί να είναι και ξένα πανεπιστήμια ίσως αν τα εμπιστευόμαστε φυσικά ή ερευνητικό τμήμα εταιρειών ή συνεργάτες ερευνών διεθνών εταιρειών όπως BP, Shell κλπ.)

#8 Σχόλιο Από Στέφανος Στις 22 Δεκέμβριος, 2010 @ 22:11

Κατ’ αρχήν, αν είναι ο φορέας να αναθέτει την έρευνα μόνο στο ΙΓΜΕ, τότε αντί να ιδρυθεί ο φορέας, να αναλάβει το ΙΓΜΕ να τα φέρει όλα εις πέρας. Ποιός ο λόγος να δημιουργήσουμε και άλλο γραφειοκρατικό δημόσιο;

Επίσης, δεν τόλμησε να γίνει αναφορά σε μελέτες και αμέσως άρχισε η φαγομάρα για το ποιός θα τις υλοποιήσει(ΕΛΚΕΘΕ κλπ). Αυτό είναι δείγμα του τι θα ακολουθήσει. Δεν το έχω απίθανο ένας παλαιότερος δημόσιος φορέας να καταγγείλει τον νεώτερο ότι μπαίνει στα χωράφια του και να κολλήσει το θέμα μέχρι τον ..Άρειο Πάγο.

Τελικά, για ποιόν λόγο να μην ανατεθεί ολόκληρη η έρευνα στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί ο ιδιωτικός τομέας έχει σκοπό το κέρδος; Ε, και; Τουλάχιστον, αυτός παράγει κάτι χειροπιαστό. Όχι ..ελλείματα!

#9 Σχόλιο Από Γιώργος Μπιρμπίλης Στις 23 Δεκέμβριος, 2010 @ 16:38

Προφανώς χρειάζεται έναν (που μπορεί να είναι και συμβούλιο από εκπροσώπους φορέων) επίσημο επιστημονικό φορέα-σύμβουλο η εταιρεία (και το Υπ.Περ. αντίστοιχα)

Παρόμοια περίπτωση π.χ. είναι το ΕΑ.ΙΤΥ ( [2]) για το Υπ.Παιδείας

#10 Σχόλιο Από Γιώργος Μπιρμπίλης Στις 23 Δεκέμβριος, 2010 @ 16:43

>για ποιόν λόγο να μην ανατεθεί ολόκληρη η έρευνα στον ιδιωτικό
>τομέα; Γιατί ο ιδιωτικός τομέας έχει σκοπό το κέρδος; Ε, και;
>Τουλάχιστον, αυτός παράγει κάτι χειροπιαστό. Όχι ..ελλείματα!

παράγει όμως χρωστούμενα κι απλήρωτα:
[3]
[4]

#11 Σχόλιο Από Ιωάννης Μπακόπουλος Στις 28 Δεκέμβριος, 2010 @ 17:04

– Τα προβλεπόμενα στα σημεία α, β, γ και δ του Αρθ.9 συμπίπτουν σχεδόν 100% με τα προβλεπόμενα στο Αρθ.2, §1, σημεία γ, δ και ι αναφορικά με τους σκοπούς του φορέα. Κατά συνέπεια τίθεται το ερώτημα εάν το αντικείμενο εργασίας των εξειδικευμένων στελεχών του φορέα θα σχετίζεται άμεσα με τους σκοπούς του φορέα ή έμμεσα, μέσω της επίβλεψης των εργασιών που ανατίθενται σε άλλους μη σχετιζόμενους με την παραχώρηση φορείς (ΙΓΜΕ στην προκειμένη περίπτωση).

– Αναφορικά με τα υπόλοιπα δύο σημεία του εν λόγω άρθρου, δηλ. ε και ζ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εργασίες αυτές υλοποιούνται μέσω πολύ εξειδικευμένων Company Man των Exploration Companies σε όλα τα στάδια των εργασιών πετρελαίου – σημείο ε – ή από τις ίδιες τις πετρελαιικές εταιρείες (Exploration Companies)- σημείο ζ.

– Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το αρθ.6 (§1 και §2), ο φορέας δύναται να συνάπτει διάφορου τύπου συμβάσεις με φορείς στους οποίους συγκαταλέγονται και ερευνητικοί φορείς άρα, δυνητικά, και το ΙΓΜΕ. Με την έννοια αυτή θα μπορούσε το Αρθ.9 να καταργηθεί πλήρως.

#12 Σχόλιο Από Νυμφόπουλος Μιλτιάδης Στις 29 Δεκέμβριος, 2010 @ 16:55

Είτε μας αρέσει είτε όχι, σε όλο τον κόσμο όπου αφορά πετρέλαιο εμπλέκονται Γεωλογικές Υπηρεσίες ή τμήματα Γεωλογίας διότι η έρευνα αφορά το υπέδαφος(πετρώματα), είτε αυτό είναι χερσαίο είτε είναι θαλάσσιο. Μπορεί η έρευνα περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εκμετάλλευση (πριν όταν και εφόσον διαπιστωθεί κοίτασμα) να αφορά και άλλους κλάδους ερευνητών, δεν νοείται όμως έρευνα και επίβλεψη έρευνας πετρελαίου χωρίς τον Κρατικό φορέα Γεωλογίας Νομοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας. Είμαι υπέρ της συμμετοχής του ΕΛΚΕΘΕ όταν η έρευνα αφορά σε θαλάσσιο περιβάλλον.

[5]

#13 Σχόλιο Από Σταύρος Πετρολέκας Στις 5 Ιανουάριος, 2011 @ 22:23

α) –Ως προς το 9;α
Βλ σχόλιο (γ) στο Αρθρο 2;1:δ πιό πάνω

β) –Ως προς το 9;δ
Βλ σχόλιο (δ) στο Αρθρο 2;1:ι πιό πάνω

#14 Σχόλιο Από Τσακιρόπουλος Δημήτρης Στις 17 Ιανουάριος, 2011 @ 02:14

Μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αναλαμβάνει αδάπανα την εκτέλεση μελετών με δικαίωμα χρήσης και εμπορίας των αποτελεσμάτων τους κατα τα πρότυπα της Κύπρου.
Ωστόσο ιδιαίτερα δαπανηρές μελέτες καλό είναι εφόσον δεν υπαρχει ανάλογη προθυμία απο τον ιδιωτικό τομέα να εκτελούνται απο το ΙΓΜΕ.
Εδώ καλό είναι να τονίσουμε πως ιδιωτικός τομεάς αναλόγου επιπέδου δεν υπάρχει στην Ελλάδα ικανός να εκτελέσει ατελώς μελέτες και να εκμεταλευτεί κ των υστέρων τα αποτελέσματα τους στο εξωτερικό επομένως οι εν λόγω μελέτες μάλλον θα αναλαμβάνονται απο ξένες αρχικά εταιρείες μελετών μέχρι να υπάρξη σχετική σοβαρή πρόταση απο ελληνικής πλευράς

#15 Σχόλιο Από παυλος Στις 28 Ιανουάριος, 2011 @ 22:25

ΕΜΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΦΟΡΕΑ.

Η ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΥΝΟΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΕΣ.

ΑΝΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΜΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ,ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΡΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.

Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΣ ΚΑΘΟΡΙΣΘΕΙ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ.

ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΞΕΝΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ.
ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΕΤ/ΓΟΣ ΜΗΧ.

#16 Σχόλιο Από ΤΕΡΕΖΑ ΦΟΚΙΑΝΟΥ – ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ- ΑΛ. ΧΩΡΙΝΟΣ Στις 30 Ιανουάριος, 2011 @ 23:21

Η δυνατότητα ανάθεσης στο ΙΓΜΕ όλων των αρμοδιοτήτων της Α.Ε., οι οποίες αναφέρονται στους σκοπούς της , δημιουργούν ερωτηματικά για την αναγκαιότητα δημιουργίας φορέα και της προτεινόμενης στελέχωσης του.