ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ

Εγκρίνουμε:

1. Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, και τους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις που προβλέπονται σ’ αυτή για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδεχόμενα θα προκύψουν από την εφαρμογή του Ειδικού Πλαισίου.

2. Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες, το κείμενο του οποίου ακολουθεί:

  • 11 Μαΐου 2011, 11:52 | Virginia Pateras

    NO MORE fishfarms on Oinousses !!

    The damage already caused by this unsustainable industry is extensive. Do NOT further exacerbate the existing problems.
    Do NOT create further problems.

    Thank you.

  • 11 Μαΐου 2011, 10:57 | Συλλογος Προστασίας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    προς κυριο Θεσπρωτο εξ Ευβοίας ορμώμενο

    Αν κανετε τον κοπο να ξαναδιαβασετε με λιγη προσοχή , ίσως να βαζατε γιαλιά, θα δειτε πως σωστα τα γραφουμε

    … Με δυο λόγια οι σχεδιαζόμενες δυο Ζωνες της ΠΟΑΥ για τον Κόλπο Θεολόγου -Αταλάντης-Λιβανατών των 3.045 τονων ετησίως αποβαλλουν ανα 24ωρο 23 τονους περιττωμάτων ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ….

    Αν σας φαινονται λίγοι 23 τονοι ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ κόπρανα και ουρα των ψαριών συν 3,5 τονους υπολείματα τροφών ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ μεσα στη θαλασσα που βαζετε τα παιδια σας,χωρίς να υπολογίσετε τα αντιβιοτικά ,το άζωτο ,το φωσφορο κ.λ.π.να πηγαινοέρχονται μεσα στον κλειστό Κόλπο και να διασπείρονται στις γυρω παραλίες, τότε χαλαρώστε και απολαυστε την πεντακάθαρη θαλασσα!
    Εμάς αφήστε μας να πολεμάμε την κόλαση που ζήσαμε 20 και πλέον χρόνια στον Κόλπο του Θεολόγου-Αταλάντης από τη λειτουργια 11 μοναδων ιχθυοκαλλιεργειας.

    http://theologos-env.blogspot.com

  • 10 Μαΐου 2011, 23:51 | Ντόμαλης Κώστας

    Αναγκάστηκα και αναγκάζομαι να παρεμβαίνω με σχόλια προκειμένω να διορθώνω ανακριβή στοιχεία που από έλλειψη ενημέρωσης, φανατισμό ή ίσως και σκόπιμα (αν θίγονται προσωπικά συμφέροντα ορισμένων) αναφέρονται εδώ.
    Να απαντήσω στον τυχερό κύριο A. G. Lygnos που προφανώς δεν θέλει να τον ενοχλεί κανείς όταν κάνει τις πολύμηνες διακοπές του. Κύριε Λιγνέ τους υπόλοιπους μήνες που δεν είστε εκεί επιτρέπετε να υπάρχει κάποια δραστηριότητα στο νησί σας? Και μην πείτε για τουρισμό γιατί πόσες κλίνες συνολικά διαθέτουν οι Οινούσες?
    Ας έρθουμε στο θέμα μας. Μπράβο που παραδέχεστε ότι είχατε κάνει λάθος στους υπολογισμούς σας για το πόσα κιλά ψαριών χρειάζονται για να παραχθεί 1 κιλό Τσιπούρας ή Λαυρακιού. Ελπίζω να καταλάβατε και ότι κάποια ψάρια είναι φυσιολογικό να τρέφονται με ψάρια και δεν είναι «κανίβαλοι».
    Η συμμετοχή μου πιάνει τόπο!
    Πάλι όμως ανακρίβειες αναφέρετε και νομίζω ότι το κάνετε γιατί βλέπετε μονόπλευρα τα πράγματα. Και το λέω γιατί φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε ότι όταν λέμε ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ αλιεύματα εννοούμε αυτά που δεν καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Τέτοια ψάρια πχ είναι αυτά που έχουν πάρα πολλά κόκαλα ή κακή γεύση η χρησιμοποιούνται για τα ιχθυέλαια στη βιομηχανία τροφίμων και φάρμακων και τα ιχθυάλευρα δεν τα χρειάζονται. Δεν έχετε δει ψαροκάικα να πετάνε τέτοια ψάρια στην θάλασσα? Αλλά και στην ερώτηση σας πως γίνεται να χρειάζεται λιγότερο από 1 κιλό άγρια ψάρια για να παραχθεί 1 κιλό εκτρεφόμενα και χρειάζονται (λέτε εσείς που τα ξέρετε όλα, 4 κιλά) πάλι λάθος κάνετε. Και το λάθος αυτό οφείλεται ίσως σε απροσεξία στο διάβασμα (σπάνιο πράγμα για νομικό). Γράφω ότι τα ψάρια ιχθυοτροφείου τρέφονται ΚΑΙ με ψάρια δηλαδή όχι μονό με αυτά. 1,5 περίπου κιλά τροφής χρειάζονται για να παραχθεί 1 κιλό ψάρι ιχθυοτροφείου. Παλιά χρειάζονταν ακόμη περισσότερα. Από αυτά μόνο το 20 – 25 % είναι ιχθυάλευρα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα χερσαίας γεωργίας. Ελπίζω να σας κάλυψα.
    Καταλαβαίνω επίσης ότι δεν διαβάζετε σχόλια άλλων, γιατί αν το κάνατε δεν θα είχατε μπερδευτεί και θα βλέπατε ότι έχω απαντήσει και για τα αντιβιοτικά.
    Τώρα για όλα τα υπόλοιπα κύριε Λιγνέ νομίζω ότι τα κατέχετε καλύτερα από έμενα. Γιατί να ενδιάφερε κάποιος να επενδύσει σε ιχθυοκαλλιέργειες όπως σωστά αναφέρετε αν είναι καταχρεωμένες και έχουν ζημιές? Προτείνω να αλλάξετε χρηματιστές!
    Γιατί δεν καταγγέλλεται τους ανασφάλιστους εργάτες που εντοπίζετε? Αντιλαμβάνεστε ότι και οι αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα πληρώνουν και αυτοί και συμβάλουν στην κατανάλωση? Μπορείτε να παραδεχτείτε ότι η ιχθυοκαλλιέργεια είναι από τις βασικότερες εξαγωγικές δραστηριότητες της Ελλάδας (δεύτερη πίσω από το ελαιόλαδο το 2010 και ίσως πρώτη το 2011)?
    Και φυσικά και οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν πάρει επιδοτήσεις γιατί είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα, παράγουν πλούτο και πληρώνουν φόρους, καύσιμα κλπ. Οι πλοιοκτήτες μας, γιατι κάποιοι άλλοι φανατικοί σαν εσάς καλή ώρα τους πολεμούσαν πιθανότατα, υποχρεώθηκαν οι περισσότεροι να αλλάξουν έδρα ακόμη και σημαία για να επιβιώσουν. Από ποιον να πάρουν επιδότηση? Άσε που η επιδότηση σαν βασικό ορό έχει την διατήρηση της επιχείρησης σε λειτουργία τουλάχιστον για τα επόμενα 10 έτη. Λέτε να πληρούσαν τους Όρους για να πάρουν επιδότηση οι πλοιοκτήτες και να μην το έκαναν? Όσο για αυτό που λέτε για τις μελέτες ότι δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος τους καταδικάζει τις ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι έτσι φυσικά. Παγκόσμια η Ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί από τις πιο πράσινες παραγωγικές δραστηριότητες βάση της Green Peace και πάρα πολλών άλλων σοβαρών περιβαλλοντικών οργανώσεων και οργανισμών ενώ συμβάλλουν και στην μείωση τόσο του φαινόμενου της υπερ’ αλίευσης όσο επίσης και στην αξιοποίηση περιοχών (δημιουργία υποδομών π.χ. δρόμων, στήριξη τοπικών κοινωνιών κλπ). Επίσης με την παρουσία τους αποτρέπονται και μια σειρά παρανόμων δραστηριοτήτων που μπορεί να προκύψουν σε μη φυλασσόμενες ερημικές περιοχές σαν και αυτές που έχουν σήμερα εγκατασταθεί οι Ιχθυοκαλλιέργειες. Λαθρομετανάστες, λαθρεμπόριο, παράνομο ψάρεμα, παράνομη δόμηση κλπ είναι μερικά παραδείγματα. Όσο για το λάδι που βλέπετε στην θάλασσα, σε συνθήκες απόλυτης νηνεμίας προφανώς, σίγουρα είναι πολύ λιγότερο από αυτό που περιέχει το αντηλιακό σας (έχετε δει την λαδίλα και τους αφρούς που βγάζουν οι πολυσύχναστες παραλίες μας?) και απείρως λιγότερο από αυτό που αφήνουν τα πλοία μας.

  • 10 Μαΐου 2011, 22:22 | Θεσπρωτός

    Απάντηση προς 10 Μαΐου 2011, 18:55 | Συλλογος Προστασίας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    Αγαπητοί κύριοι/-ες.

    Άλλο διαβούλευση, άλλο ιερός πόλεμος (τζιχάντ).
    Αρνούμενος να τρομοκρατηθώ, όπως με καλέσατε, και σχετικά με το προηγούμενο σχόλιό μου, σας ευχαριστώ για τις υποδείξεις, αλλά η δυναμικότητα 150 τόνων της Μονάδας στην ΜΠΕ είναι 20,3 φορές μικρότερη από αυτή της Ζώνης(3.045 τόνοι).
    Τα νούμερα που παραθέτετε για τις 2 Ζώνες, αυτά των κοπράνων, ούρων κλπ είναι σε κιλά στην μελέτη της Μονάδας, για να καταλήξουν σε χιλιάδες τόνους!!! πολλαπλασιαζόμενα με το 20,3. Δημιουργική αριθμητική?
    Αυτό αποδιδόμενο σε ορθογραφικό λάθος, πράγματι δεν υποδεικνύει ότι κάτι έγινε τεχνηέντως – βέβαια, η αδιάσειστη απόδειξη της έλλειψης σκοπιμότητας είναι η ειλικρινής παραδοχή του λάθους σας και η διόρθωσή του (χιλιάδες κιλά κύριοι και όχι χιλιάδες τόνοι ημερησίως).

    Πέρα από αυτό, και μη βλέποντας κανένα σχολιασμό περί της αναγωγής των τρομολαγνικών αριθμών στην φέρουσα ικανότητα (carrying capacity) των νερών για τα οποία αγωνίζεστε, υποθέτει κάποιος πως τελικά γνωρίζετε αυτό που πολεμάτε καλύτερα απο αυτό που προστατεύετε…

    Η επί της αρχής απόρριψη του χωροταξικού αλλά και της ίδιας της υδατοκαλλιέργειας, του γενικού δηλ,. για το ειδικό, λόγω της μη συμφωνίας σας για μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος, είναι αν μη τι άλλο ανισοβαρής και μάλλον υποδεικνύει σηραγγώδη όραση.
    Ο αγώνας σας είναι απολύτως αποδεκτός στα πλαίσια μιας δημοκρατικής διαβούλευσης – αυτό όμως που είναι μεμπτό για την διαδικασία, είναι η εμμονή στην εκ βάρθρων και συνολική αποκήρυξη της δραστηριότητας αυτής σαν κάτι καταστροφικό για το περιβάλλον a priori – θαρρείς και η ρυθμιζόμενη με περιβαλλοντικά κριτήρια ιχθυοκαλλιέργεια δεν μπορεί να είναι αειφορική.

    Προσωπικά παρεμβαίνω για δεύτερη – αλλά τελευταία φορά σχολιάζοντας σχόλιο διαβουλευόμενου – όχι συγκρουσιακά, αλλά διότι πιστεύω ότι στην (κατά τα άλλα αποδεκτή) προσπάθεια να αναδείξετε το τοπικό θέμα σας, χάσατε και βοηθάτε να χάνουμε το κεντρικό νόημα της υπόθεσης:

    Η αναγκαιότητα της χωροταξικής ρύθμισης για την ιχθυοκαλλιέργεια – έστω και με πιθανές ελλείψεις – είναι αυταπόδεικτη από τα ίδια τα conflicts και την έντονη παράθεση απόψεων για τις συγκεκριμένες ζώνες.
    Περιοχές χωρών αλλά και χώρες με έντονη ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα, που προχώρησαν νωρίς σε ανάλογες ρυθμίσεις (Νορβηγία, Σκωτία κλπ, δεν φημίζονται ούτε για την απάθεια των πολιτών τους, ούτε για τις αδρανείς περιβαλλοντικές κρατικές υπηρεσίες τους – π.χ. SEPA), παρότι – προφανώς και εκείνα τα είδη εκτρεφόμενων ψαριών τρώνε και…ανακουφίζονται ομοθυμαδόν εντός του νερού των πανέμορφων φιορδ.

    Θεσπρωτός, εξ Ευβοίας ορμώμενος…

  • 10 Μαΐου 2011, 20:01 | Μαρία Ντόμαλη

    Ναι στα Ιχθυοτροφεία
    Μαρία Ντόμαλη
    Παιδί

  • 10 Μαΐου 2011, 19:14 | ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ

    Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών είναι ο πλέον ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα. Στη χώρα μας , η επίδραση της υδατοκαλλιέργειας στην περιφερειακή ανάπτυξη είναι έντονη, καθώς αυτή αποτελεί μία παραγωγική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης και την παραμονή του πληθυσμού σε νησιωτικές και προβληματικές περιοχές βοηθώντας στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού αυτών των περιοχών. Στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται οικονομικά η χώρα μας και ένα βήμα πριν να πουλήσουμε και τα ΑΣΗΜΙΚΑ , πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι τις ανταγωνιστικές δυνατότητες που έχει η χώρα μας. Μια τέτοια δυνατότητα είναι και η ορθολογική ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών. Τα νωπά αλιεύματα στις εξαγωγές της χώρας μας το 2010, κατείχαν τη δεύτερη θέση (αξία 405 εκ.€) με τα φάρμακα στην πρώτη θέση (555 εκ.€) , ενώ στην τέταρτη θέση ήταν το βαμβάκι ( 368 εκ.€), σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Αν και εξ’ αρχής η εγκατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας έγινε σε απόμακρες και δύσβατες περιοχές, μακριά από τουριστικές και οικιστικές δραστηριότητες, εν τούτοις πολλοί οικοδομικοί συν/σμοί και ιδιώτες που κατέχουν (νόμιμα ή όχι) διάφορες εκτάσεις κοντά στη θάλασσα, έρχονται σε προστριβές με τους ιχθυοτρόφους, από τους οποίους ζητούν την απομάκρυνση των μονάδων από την περιοχή, διότι οι ιχθυοκαλλιέργειες υποβαθμίζουν την αξία της περιοχής. Η προσπάθεια της πολιτείας να θέσει κανόνες και όρια για την αειφορική ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών, θεσπίζοντας χωροταξικές ζώνες με παράλληλη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, είναι πολύ σωστή και θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει προ 20ετίας.Επομένως η δημιουργία ενος χωροταξικού πλαίσιου για τις Υδατοκαλλιέργειες με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο!

  • 10 Μαΐου 2011, 18:55 | Συλλογος Προστασίας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    προς τον κ. Θεσπρωτό
    Παρακαλούμε να διαβάζετε προσεκτικά πριν κανετε κριτική των σχολίων που παραθέτει τουλάχιστον ο Σύλλογός μας ο οποίος τεχνηέντως δε λειτουργησε ποτέ.
    Το απόσπασμα από τη ΜΠΕ είναι ΑΚΡΙΒΕΣ αναφέρεται στη μοναδα ιχθυοκαλλιέργειας του κ. […] δυναμικότητας 150 τονων ετησιως τσιπουρα λαυρακι στο Αταλαντονήσι και ειναι στη διαθεση του καθε πολίτη που έχει έννομο συμφέρον στην Δ/νση ΠΕΧΩ της Περιφ.Στ.Ελλάδας.
    Τα κιλά των περιττωματων αναφερονται κι αυτά σαφεστατα στη μοναδα των 150 τονων.
    Οι τονοι περιττωματων αναφερονται στις Ζωνες Ιχθυοκαλλιεργειών ΠΟΑΥ που σχεδιαζει το Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιεργειες δυναμικότητας 1610 και 1435 τονων για το Γαιδουρονήσι και το Αταλαντονήσι αντίστοιχα στον Κόλπο Θεολόγου -Αταλάντης-Λιβανατών.
    Απο κει και περα καλά κανετε και τρομάζετε διότι μονο τρομο προκαλούν τα σχεδια αυτα του ΥΠΕΚΑ

    http://theologos-env.blogspot.com

  • 10 Μαΐου 2011, 16:10 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΛΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΒΟΥΡΚΟ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΛΠΟ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ! ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!

  • 10 Μαΐου 2011, 14:29 | Θεσπρωτός

    Απάντηση στο σχόλιο της 9 Μαΐου 2011, 19:38 από Συλλογος Προστασίας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    Παρακαλώ για την αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων τη διόρθωση των πολλαπλασιασμών στο τέλος του σχολίου σας, όπου τα κιλά έχουν τεχνήέντως μετατραπεί σε τόνους.
    Επίσης, λάβετε υπόψιν σας επιτέλους ότι η προσαγωγή ρύπων απο μια οικονομική δραστηριότητα, δεν έχει νόημα αν δεν σχετίζεται με την έννοια της ικανότητας αυτοκαθαρισμού, δηλ, της φέρουσας ικανότητας του συστήματος:
    Παρότι τα δυσθεώρητα νούμερα των κοπράνων και ούρων που αναφέρετε μας έχουν τρομάξει, καλό είναι για να βοηθηθεί η διαδιακασία να τα συνδέσετε με κάτι (π.χ. τα ρεύματα, την έκταση του κόλπου, τα βάθη κλπ).
    Διαφορετικά, δίνουμε άπασες οι πλευρές μια μάχη εντυπώσεων που από όποιον και να κερθηδεί, η χώρα έχασε…

  • 10 Μαΐου 2011, 13:56 | akis

    ΜΠΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΜΩΣ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ,ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ.ΣΥΜΦΩΝΩ,ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΕΠΗΡΡΕΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΜΗ ΦΥΣΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΨΟΥΜΕ.ΝΑΥΤΙΛΙΑ,ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ,ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Κ.Α.ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΜΟΥ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Η ΑΠΟΡΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΖΟΥΝ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΨΑΡΙΑ.ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΛΥΝΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ.ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΩΝΕ ΨΩΜΑΚΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.ΕΜΜΕΣΑ Η ΑΜΕΣΑ.ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΑΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΠΩΣ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ FUNDS ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΕΤΣΙ.Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΑΚΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ.

  • 9 Μαΐου 2011, 19:38 | Συλλογος Προστασίας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    Κυρία Υπουργέ κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ

    Σας παραθέτουμε αποσπασμα από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μοναδας ιχθυοκαλλιεργειας δυναμικότητας 150 τονων ψαριών στη θεση Αταλαντονήσι Δήμου Αταλάντης Φθιώτιδας.
    Το έργο έγινε τον Ιούλιο 2009 από την εταιρία APC Advanced planning-cosulting και εκπονήθηκε από τον ιχθυολόγο Νίκο Αναγνόπουλο Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρίας APC η οποία εταιρια επίσης εκπόνησε τη μελέτη του Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλλιέργειες.

    Διαβαζουμε στη σελίδα 53

    Πίνακας προσδιορισμού Ημερησιας Ποσότητας Περιττωμάτων της μονάδας 150 τονων ψαριών ετησίως

    Μεγιστη τιμή περιττωματων 1.128,51 κιλά ημερησίως
    Ουρα 56,43 κιλά ημερησίως
    Κόπρανα 1.072,09 κιλά ημερησίως
    Φωσφορος 40,63 κιλά ημερησίως
    Αζωτο 439,73 κιλά ημερησίως
    Απώλειες τροφών 167,22 κιλά ημερησίως

    Με δυο λόγια οι σχεδιαζόμενες δυο Ζωνες της ΠΟΑΥ για τον Κόλπο Θεολόγου -Αταλάντης-Λιβανατών των 3.045 τονων ετησίως αποβαλλουν ανα 24ωρο
    23 τονους περιττωμάτων ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ
    δηλαδή
    1145 τονους ούρων ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ
    21.764 τόνους κοπράνων ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ
    825 τόνους φωσφορου ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ
    8.926,5 τονους αζώτου ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ
    3.394,5 τονους υπολειμματων τροφών ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ

    Αντιλαμβάνεστε ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες βάζει ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ στον Κόλπο του Θεολόγου- Αταλάντης – Λιβανατων;

    Αντιλαμβανεστε ότι σχεδιαζετε ένα ΕΓΚΛΗΜΑ για την περιοχη μας και η ευθύνη σας είναι τεράστια;

    http://theologos-env.blogspot.com

  • 9 Μαΐου 2011, 18:19 | ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ…Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΨΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….ΕΙΔΙΚΑ Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ…ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ..Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΒΟΥΡΚΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝ ΕΚΑΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ…….ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ

  • 9 Μαΐου 2011, 16:38 | Ελένη Κανατσίδη

    Ο Πόρος είναι τουριστικό νησί. Από τον τουρισμό ζει το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της περιοχής. Ο θαλάσσιος τουρισμός στο νησί μας ανθεί και προσδοκούμε να ανθίσει περισσότερο. Η λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών αντιβαίνουν σε αυτές τις προσδοκίες μας γιατί καταλαμβάνουν παρθένους και γραφικούς κολπίσκους και ρυπαίνουν την θάλασσα και τις ακτές μας.
    Παρακαλούμε μη βυθίσετε το νησί μας στο μαρασμό!!
    Τα κέρδη των ιχθυοκαλλιεργειών δεν μας αφορούν. Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς, τουλάχιστον ένας από τους υπουργούς, που θα αποφασίσουν για το μέλλον μας, έχει προσωπικό συμφέρον από την Κ.Υ.Α της ΠΟΑΥ. Δεν υπάρχει κόλλημα για αυτόν τον υπουργό;
    Υπάρχει περίπτωση να βάλει το δικό μας (Ποριωτών) συμφέρον πάνω από το δικό του;
    ΟΧΙ ΠΟΑΥ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ!!!

  • 9 Μαΐου 2011, 14:02 | A. G. Lygnos

    Αγαπητέ κ. Ντάμαλη,
    Μόλις είδα την δημοσίευση σας και σας απαντώ. Κατοικώ στις Οινούσσες περί τους 4/5 μήνες τον χρόνο, ακόμα και τον χειμώνα, διότι με ξεκουράζει το ήσυχο περιβάλλον και επί πλέον έχω πολλούς φίλους εκεί. Είμαι Οινούσσιος και από τους δύο γονείς. Έχω πτυχίο από το ULB των Βρυξελλών στο Ναυτικό δίκαιο. Η Οικογένειά μου ασχολείται με την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία από το τέλος του 19ου αιώνα. Χρησιμοποίησα κεφαλαία γράμματα για να αναφερθώ στην ΜΟΝΗ αυτοχρηματοδοτούμενη Ελληνική βιομηχανία, η οποία δεν έχει ποτέ επιδοτηθεί ενάντια με τις ιχθυοκαλλιέργειές σας οι οποίες ζουν τα τελευταία χρόνια «με το καπέλο στο χέρι». Ναι κ. Ντάμαλη! Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες είναι σχεδόν χρεωκοπημένες. Και λέγω οι «περισσότερες» και «σχεδόν» για να καλύψω πιθανές στατιστικές αποκλίσεις. Δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε Χρηματιστές οι οποίοι απορούν γιατί ακόμα οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο με όλο αυτό το χρέος στην πλάτη τους. Είναι, λοιπόν, τουλάχιστο αναληθές όταν λέτε ότι η δεύτερη σε σπουδαιότητα, μετά τον τουρισμό, Ελληνική βιομηχανία είναι οι Ιχθυοκαλλιέργειες! Όσο για τους ξένους επενδυτές, ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτοι. Αναρωτιέμαι όμως πόσα από τα κέρδη των θα επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα και πόσα θα σταλούν στο εξωτερικό. Αναρωτιέμαι επίσης τι θα ωφεληθεί ο Έλληνας καταναλωτής, από την ύπαρξη αυτού του μονοπωλίου.

    Στην περί «Δημοκρατίας» ερώτηση σας απαντώ ότι πιστεύω ακράδαντα στην Δημοκρατία και στους θεσμούς της. Δεν πιστεύω στην κακοποίηση των θεσμών για να εξυπηρετηθούν μερικοί, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πολιτικών μας. Η άποψη σας περί αξιοπιστίας των πολιτικών μας, βρίσκει αντίθετους περίπου 10 εκ. Έλληνες. Διαβάζεται εφημερίδες? Ζείτε στην Ελλάδα? Εάν ναι, απορώ με αυτή σας την άποψη. Απορώ δε γιατί αισθανθήκατε την ανάγκη να προβάλετε αυτό το σχόλιο.

    1) Λέτε ότι οι Ι/Κ απασχολούν περίπου 15,000 εργάτες. Είναι όλοι Έλληνες? Προς Θεού μην εκλάβετε το ερώτημα μου ως ρατσιστικό. Δεν έχω τίποτα με τους αλλοδαπούς γιατί όσους γνωρίζω είναι αξιοπρεπείς οικογενειάρχες. Ερωτώ όμως για να μάθω πόσα από τα χρήματα που κερδίζει αυτή η στρατιά των εργατών μένουν στην Ελλάδα και δεν αποστέλλονται στο εξωτερικό. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται είναι όλοι ασφαλισμένοι? Οι εποχιακοί εργάτες που προσλαμβάνονται για τους εμβολιασμούς (άκουσον, άκουσον) των ψαριών είναι ασφαλισμένοι? Την απάντηση εγώ την ξέρω. Έχετε το σθένος να την αποκαλύψετε και εσείς?
    2) Την «ευαισθησία του κλάδου ως προς το περιβάλλον» την έχει ζήσει ο τόπος μου από κοντά. Σας προσκαλώ στο νησάκι μου μεταξύ 19 και 25 Μαΐου (γιατί η διαβούλευση κλείνει στις 26) να διαπιστώσετε αυτή την «ευαισθησία». Την διαμονή σας θα καλύψω εγώ. Θα είναι ευκαιρία να δείτε ιδίοις όμασι την περιβαλλοντική ζημιά που έχομε υποστεί. Ίσως εάν ο καιρός το επιτρέπει, να θελήσετε να κολυμπήσετε και στις λαδωμένες θάλασσες γύρω από τις Ι/Κ!
    3) Πιστεύετε ότι μια μελέτη που χρηματοδοτείται από έναν επιχειρηματικό κλάδο μπορεί να είναι ποτέ ακριβής, αληθινή και δίκαιη ως προς τις απόψεις και των δύο παρατάξεων? Αγνοείτε το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας που καταδικάζει τις Ι/Κ? Στην περίπτωση αυτή μήπως ισχύει η παροιμία «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει?»
    4) Σας συγχαίρω όμως γιατί ανακαλύψατε ένα σωματίδιο ίσο σε αξία με το μυστηριώδες μποζόνιο του Higgs! Το σωματίδιο σας, μετατρέπει λιγότερο από ένα κιλό ψάρια πολύ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ (δική σας η φράση) σε ένα παραγόμενο ψάρι ενός κιλού, δηλαδή εκ του ουκ άνευ! Μήπως στην λέξη ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ κρύβεται όλο το μυστικό? Μήπως αυτό είναι το εφαλτήριο και ο λόγος που μας έχετε (εσείς οι από τους Ιχθυοκαλλιεργητές απασχολούμενοι και αμειβόμενοι Ιχθυολόγοι) με όλες αυτές τις επιστημονικές ανακρίβειες? Εγώ αναφέρθηκα στην τροφή. Και ναι μεν η αρχική αναλογία 1 προς 10 είναι λανθασμένη ως εξακρίβωσα, αλλά η πραγματική αναλογία είναι 1 προς 4 (για 1 κιλό τροφής χρειάζονται 4 κιλά ψάρια – μικρής βεβαίως ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ αξίας οπότε η πράξη δικαιολογείται). Σας πληροφορώ ότι στο μέτρο του δυνατού, γνωρίζω και αρκετά από τα τεχνικά θέματα που σας απασχολούν. Άλλωστε το ότι δεν είμαι κότα δεν σημαίνει ότι δεν ξέρω πότε το αυγό είναι κλούβιο! Αυτό το σχόλιό σας δεν αρμόζει σε επιστήμονα.
    5) Επίσης σας διαβεβαιώνω ότι στην περιοχή των σημερινών Ι/Κ υπάρχουν και παραλίες αλλά και εξοχικά σπίτια συμπατριωτών μου. Όσο για τις Ι/Κ του Cesme θα είναι αστείο να παραδεχτούμε ότι μας επηρεάζουν τόσο όσο και οι τοπικές Ι/Κ αφού οι τελευταίες είναι «κολλημένες» στο νησί. Οι δε άνεμοι που συνήθως πνέουν, ο βορειοανατολικός και ο νότιος, πολύ δύσκολα θα φέρουν μόλυνση από τον Cesme.
    6) Παρατηρώ ότι προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την βρωμιά των Ι/Κ λέγοντας ότι και ο τουρισμός παράγει σκουπίδια και ότι ιχθυάλευρα χρησιμοποιούνται και στην κτηνοτροφία. Αναντίρρητα. Όμως 2 λάθη δεν μπορούν να κάνουν 1 σωστό. Δεν μπορεί να μολυνθεί το θαλάσσιο περιβάλλον ούτε να επηρεαστεί αρνητικά η ζωή γηγενών πληθυσμών στον βωμό της υψηλής κερδοφορίας (η ΕΜΠΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ όπως εσύ προτιμάτε να την αποκαλείται).
    7) Παρακαλώ διευκρινίσετε ένα σχόλιο που πιθανώς δεν κατάλαβα. Λέτε ότι δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά?

    Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τολό και η Μαλαισίνα, θα αφήσω τους κατοίκους του να τα απαντήσουν. Εγώ όμως εν κατακλείδι σας βεβαιώ ότι δεν έχει ο τόπος μου «άναρχη και αυθαίρετη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη». Σύμφωνα λοιπόν με τα δικά σας επιχειρήματα, την μόλυνση την προκαλούν οι Ιχθυοκαλλιέργειες από μόνες τους.
    Φιλικότατα
    Α. Γ. Λυγνός

  • 9 Μαΐου 2011, 13:45 | Ντόμαλης Κώστας

    Κύριοι
    Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να δούμε τα σημεία στα οποία έχουν εγκατασταθεί οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας τουλάχιστον σε ζώνες που βλέπω να υπάρχου αρνητικά σχόλια.
    Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας της διαβούλευσης.
    Πήρα την πρωτοβουλία να δημιουργήσω μια προσωπική Ιστοσελίδα http://www.ntomalis.eu μέσα στην οποία έχω αναρτήσει μερικές δορυφορικές φωτογραφίες με την βοήθεια του Google Earth. Σε αυτές μπορείτε να δείτε την απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές (που σε ευθεία σε κάθε περίπτωση είναι πάνω από 4 χιλιόμετρα), την διαμόρφωση του γειτονικού περιβάλλοντος, το αν είναι κλειστοί ή ανοιχτοί κόλποι, το τουριστικό ενδιαφέρον που μπορεί να παρουσιάζουν κλπ. Προτείνω, με την χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας της Google, να εξερευνήσετε μόνοι σας τον χώρο για να έχετε προσωπική άποψη. Έχω επισυνάψει στην αρχική σελίδα και ένα αρχείο/μελέτη pdf το οποίο αναφέρεται στα θαλάσσια ρεύματα. Νομίζω ότι και αυτό είναι χρήσιμο.
    Φιλικά
    Κώστας Ντόμαλης

  • 9 Μαΐου 2011, 10:06 | DIMITRIS LAGADA

    ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ.Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΑΣΦΥΚΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ.ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ,ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΟΥΜΕ,ΝΑ ΨΑΡΕΨΟΥΜΕ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΕ ΚΛΟΒΟΥΣ.
    Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΠΡΟΣΙΤΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ!!!!

  • 8 Μαΐου 2011, 23:05 | Γεώργιος Φήμης

    Αγαπητή κα Υπουργέ,

    Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για το ελεύθερο βήμα που δίνεται
    στους πολίτες για μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους και τις απόψεις τους.
    Είναι ένα θετικό μέτρο που αναβαθμίζει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

    Βάσει του Νόμου του συντάγματος άρθρο 24. Η προστασία του φυσικού
    και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα
    του καθενός. Παίρνω την πρωτοβουλία να εκφράσω τις απόψεις μου για την Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες που αφορούν τη Σαλαμίνα.

    Κυρία Υπουργέ, η Σαλαμίνα είναι ένα νησί που βάλλεται από παντού
    με οχλούσες και ρυπογόνες μονάδες – επιχειρήσεις. Όπως είναι ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας, οι όμορες εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανίας στην Ελευσίνα που μας επηρεάζουν άμεσα, οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα, που είναι από τις πλέον επικίνδυνες, ο βιολογικός καθαρισμός στη νήσο Ψυτάλλεια, (που παρεμπιπτόντως βρίσκεται εντός του χαρακτηρισμένου από την πολιτεία ΦΕΚ 84/B/5-2-69 και ΦΕΚ 305/26-5-82 Τεύχ. Β ιστορικό – αρχαιολογικό τόπο ναυμαχίας Σαλαμίνας), από τα ναυπηγεία – slops (διαχωριστήρες πετρελαιοειδών) – αμμοβολές, (που επίσης βρίσκονται παρανόμως στο χαρακτηρισμένο ιστορικό – αρχαιολογικό τόπο και κανένας από την πολιτεία δεν ασχολείται μ’ αυτό), οι ιχθυοκαλλιέργειες, που υπάρχουν ήδη στο νησί, έρχεται τώρα να προστεθεί και ο χωροταξικός σχεδιασμός για να έρθουν και άλλες.

    Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκα-λούν στο περιβάλλον οι ιχθυοκαλλιέργειες, γιατί τις έχουν αναφέρει και άλλοι συμπολίτες μου. Θα βασιστώ όμως :
    – Στο Ν. 3010/2002 [ΦΕΚ 91/Α] » Τα έργα και οι δραστηριότητες της πρώτης (Α) κατηγορίας (όπου ανήκουν οι ιχθυοκαλλιέργειες) που λόγω της φύσης, του μεγέθους, ή της έκτασης τους είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
    – Στην ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022Β/5-8-2002) που κατατάσσει τα δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ομάδες έργων και τομείς δραστηριοτήτων.
    – Στο σημαντικότατο φορέα Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (United Nations Environment Program – Mediterranean Action Plan, http://www.unepmap.org ) που λειτουργεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου, διαπιστώνει άλλωστε το ότι οι υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης του υδάτινου περιβάλλοντος.
    – Στο Ν.3022/2002 (ΦΕΚ 144/Α/19-06-2002) κύρωση τροποποιήσεως της σύμβασης της Βαρκελώνης. για την προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη
    ρύπανση.

    Θα σταθώ κυρίως σε 3 σημεία στα οποία κανένας δεν έχει αναφερθεί και προφανώς δεν σας έχουν πληροφορήσει.

    1. Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ (άρθρο 7 κριτήρια και συμβατότητες χωροθέτησης μονάδων και υποδοχέων υδατοκαλλιέργειας ) οι ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να απέχουν Δύο (2) ναυτικά μίλια από λιμενικές εγκαταστάσεις διακίνησης πετρελαιοειδών ή βιομηχανικών μονάδων που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους θαλάσσιας ρύπανσης. Στην περιοχή Θυνιό και στην περιοχή Ηλιακή που υπάρχουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας απέχουν από τη διακίνηση πετρελαιοειδών (περιοχή ΝΑΤΟ) λιγότερο από 2 ναυτικά μίλια άρα δεν είναι σύννομες.
    2. Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ (άρθρο 7 κριτήρια και συμβατότητες χωρο- θέτησης μονάδων και υποδοχέων υδατοκαλλιέργειας ) παρ. 3 β. Η χωροθέ- τηση μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας δεν επιτρέπεται σε περιοχές όπου χρησιμοποιούνται ως πεδία βολής, σε περιοχές διαύλων ναυσιπλοΐας και εγκαταστάσεις καλωδίων ή αγωγών μεταφοράς ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.ά.
    Σύμφωνα με το χάρτη βασικών κατευθύνσεων χωρικής οργάνωσης των υδατοκαλλιεργειών η περιοχή που έχετε χαρακτηρίσει ΠΟΑΥ περιοχή με περιθώρια ανάπτυξης δεν είναι σύννομη διότι σ’ αυτό το σημείο υπάρχει δίαυλος, φορτηγών αλλά και πολεμικών πλοίων ως επίσης υπάρχει και ο αγωγός μεταφοράς ενέργειας (φυσικό αέριο). Άρα όχι μόνο πρέπει να αλλάξει ο χωροταξικός σχεδιασμός σ’ αυτή τη περιοχή αλλά να αποχωρήσουν και οι ήδη υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες.
    ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΦΗΜΗΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ / ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (PERIVOS)

  • 8 Μαΐου 2011, 18:13 | Συλλογος Οικιστών και οικοπεδούχων ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας «η Νέα Αλαία»

    Συλλογος Οικιστών και οικοπεδούχων ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας «η Νέα Αλαία»

    Προς:ΥΠΕΚΑ

    Προτάσεις στη Δημόσια Διαβούλευση για την Εγκριση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και τη Στρατηγική Μέλετη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

    Πέμπτη 5 Μαίου 2011

    Δε θα μπορούσαμε να φέρουμε αντιρρήσεις σε καμια περίπτωση για ένα Νομοσχέδιο το οποίο βελτιώνει μια υφιστάμενη αναπτυξιακή νομοθεσία

    Το παρόν νομοσχέδιο αν και είναι προς αυτήν την κατεύθυνση δεν λαμβάνει,δυστυχώς, υπόψη του την περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη του άλλου βασικού αναπτυξιακού συντελεστή της πατρίδας μας του Τουρισμού.

    Με την πρόβλεψη για εγκατάσταση πολλών ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στον Ευβοικό Κόλπο, που είναι κλειστός και περιλαμβάνει την άλλη μεγάλη ρυπογόνο σε θαλασσα και αέρα βιομηχανία τη ΛΑΡΚΟ, είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένος σε αργό θάνατο

    Ειδικότερα με την εγκατάσταση στον Κόλπο Θεολόγου –Αταλάντης-Λιβανατών δυο μεγάλων Ζωνών ιχθυοκαλλιεργειών συνολικής δυναμικότητας 3.045 τονων ψαριών μπαίνει οριστική ταφόπλακα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

    Τι σημαίνει αυτό για την ευρύτερη περιοχή:

    1)Ρύπανση της θάλασσας από τα περιττώματα των ψαριών,τα υπολείμματα των τροφών και τα αντιβιοτικά

    2) Ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη καταστροφή του θαλάσσιου κόλπου και δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων

    3)Υποβάθμιση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής

    4)Αύξηση της ανεργίας

    5)Μηδενισμός της αξίας των ακινήτων και καταποντισμό της οικιστικής και παραθεριστικής προοπτικής της περιοχής

    Κατόπιν αυτών συντασσόμεθα με τις προτάσεις του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας τις οποίες θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας.

    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    Πρόεδρος
    Κωνσταντινος Φράγκος

    Αντιπρόεδρος
    Αργύρης Ευσταθοπουλος

    Γεν. Γραμματέας
    Παναγιώτης Χουδαλάκης

    Ταμίας
    Θεόδωρος Κολοκυθάς

    Τα μέλη
    Πένυ Εμμανουήλ

    Βασίλειος Καμενίτσας

    Μαργαρίτα Καραβασίλη

  • 8 Μαΐου 2011, 18:48 | nikoletta

    OXI STIS IXTHIOKALIERGEIES MOLINOUN TH THALASSA KAI KATASTREFOUN OLO TO THALASSIO PERIVALON.AISXOS KAI MONO POU TO THETETE SAN THEMA GIA PSIFOFORIA LES KAI DEN XERETE TO KAKO POU KANOUN

  • 8 Μαΐου 2011, 17:48 | ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΣ

    Κ.ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΠΑΛΙ ΕΠΕΣΕΣ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΟΥ.ΒΙΑΣΤΗΚΕΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΤΗΞΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.ΜΑΘΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟ ΨΗΦΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.ΑΠΛΑ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ …ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!!!

  • 8 Μαΐου 2011, 16:56 | Δημήτρης Τ., Σαλαμίνα

    Είναι θλιβερό, τουλάχιστον, κάθε φορά που σχεδιάζεται κάτι που θα έχει επιβάρυνση στο περιβάλλον (θάλασσα, ατμόσφαιρα, δάση, στεριά, ακτές κ.α.)να περιλαμβάνει το νησί της Σαλαμίνας.
    Η Σαλαμίνα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αντέξει!Με τα σχέδιά σας μας στερείτε το καλύτερο κομμάτι του νησιού μας!

  • 8 Μαΐου 2011, 13:03 | Καλλιρρόη

    Φαντάζομαι, ότι όλο αυτό γίνεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης προσπάθειας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης της χώρας συνολικά κλπ. Ως προς την ουσία τώρα, είναι γνωστό ότι κάθε τέτοια παρέμβαση έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και πολύ σοβαρές, ποικίλες και εκτεταμένες. Σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνεται πάντα υπόψη ο λόγος κόστους/ οφέλους.
    Για την περίπτωση των Οινουσσών,παραθέτω κάποιες συνιστώσες στις οποίες θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα.
    Οι Οινούσσες, έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν μέσω της δραστηριοποίησής τους στη ναυτιλία. Ο κλάδος αυτός είναι ο δεύτερος μετά τον τουρισμό από πλευράς συνεισφοράς στο ΑΕΠ..Με τη διαφορά ότι η ναυτιλία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, σε αντίθεση με τον τουρισμό.
    Ο στρατηγικός ρόλος, γεωπολιτικά, των Οινουσσών είναι, επίσης, δεδομένος. Αυτό σημαίνει, ότι έιναι κρίσιμο να μην δημιουργηθούν συνθήκες που μειώνουν το επίπεδο διαβίωσης ή αντικίνητρα παραμονής στο νησί.
    Δεν θεωρώ ελκυστικό το κίνητρο της αύξησης των θέσεων εργασίας, καθώς δεν νομίζω πως θα ήθελε κανείς να ζει σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον μόνο και μόνο για να απασχολείται.
    Τα περί περιοχής νατούρα, ποσειδωνία κτλ, τα θεωρώ εξίσου σημαντικά και ίσως να είναι και το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του θέματος.
    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκεται το πραγματικό όφελος και ποιό είναι αυτό.

  • 8 Μαΐου 2011, 12:49 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΝΙΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ
    ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ: 33η
    Απόσπασμα από το πρακτικό της 8ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Οινουσσών
    Θέμα : Συζήτηση για την υπό διαβούλευση ΚΥΑ που αφορά την έγκριση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού.
    Στις Οινούσσες , σήμερα την 26η του μήνα Απριλίου 2011,ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από την με αριθ. πρωτ. 795/21-4-2011 πρόσκληση του Προέδρου, που δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους δημοτικούς συμβούλους σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.3852/2010. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος διαπίστωσε ότι από τα 13 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν: Παρόντες Απόντες
    1. Δανιήλ Γεώργιος 1. Λιγνός Δημήτριος 2. Βογιατζής Στέφανος 2. Θάνος Νικόλαος
    3. Λυγνός Ιωάννης 3. Καλαϊτζής Παναγιώτης 4. Χαλκιά Ευγενία 4. Μονιός Μιχαήλ
    5. Χαλκιά Λουκία 5. Λεοντή Ελένη
    6. Κατσιάνου Βαρβάρα
    7. Ηλιάδη Βαρβάρα
    8. Σπετσιώτης Στέφανος Οι οποίοι δεν προσήλθαν
    αν και κλήθηκαν.
    Ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Ευάγγελος Αγγελάκος προσκλήθηκε και παρίσταται στη συνεδρίαση.
    Στη συνεδρίαση παρευρίσκεται και η υπάλληλος του Δήμου κ. Καλλιόπη Χιώτη για την τήρηση των πρακτικών. Αφού διαπιστώθηκε απαρτία – καθώς από το σύνολο 13 μελών ήταν παρόντα 8 μέλη, ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα ότι ενέγραψε στην ημερήσια διάταξη το θέμα αυτό για τους ακόλουθους λόγους:
    Α) Την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση των δημοτών σχετικώς με το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχει αναρτήσει στη Δημόσια Διαβούλευση πρόταση Κοινής Υπουργικής Απόφασης της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, σχετικά με την «Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού»,
    Β) Το γεγονός ότι κατά καιρούς αλιείς και κάτοικοι των Οινουσσών διαμαρτύρονται για προβλήματα, τα οποία ισχυρίζονται ότι προκαλούνται από τις υφιστάμενες υδατοκαλλιέργειες στην παράκτια αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι διαμαρτυρίες αυτές έχουν πολλάκις απασχολήσει στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και έχει αναπτυχθεί έντονος διάλογος,
    Γ) Την ανάγκη να τοποθετηθεί και ο Δήμος μας στον μελετώμενο σχεδιασμό, καθώς στις περιβάλλουσες το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών θαλάσσιες ζώνες έχουν ήδη προ 20ετίας αναπτυχθεί μονάδες υδατοκαλλιεργειών και εξακολουθούν να λειτουργούν και να παράγουν ετησίως σημαντικές ποσότητες ιχθύων.
    Εν συνεχεία ο κ. Πρόεδρος εμφάνισε στην ειδική οθόνη προβολής το χάρτη με την προτεινόμενη χωροθέτηση για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και επεξήγησε τα σύμβολα και τις ενδείξεις του χάρτη προς κατανόηση των δημοτικών συμβούλων και των παρισταμένων πολιτών. Ακολούθως, αναφέρθηκε συνοπτικά και κατ’ άρθρο στην προτεινόμενη ΚΥΑ, στις εισηγήσεις και μελέτες, με βάση τις οποίες τα συναρμόδια Υπουργεία κατέληξαν στην προτεινόμενη ΚΥΑ και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη Δημόσια Διαβούλευση μέσω του Διαδικτύου. Επίσης ενημέρωσε το Σώμα ότι όταν αναρτήθηκε προς Δημόσια Διαβούλευση το κείμενο της ΚΥΑ και τα συνοδεύοντα αυτό ηλεκτρονικά αρχεία, ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Οινουσσών κ. Μιχάλη Χιώτη προκειμένου να το μελετήσει το Δ.Σ. και τα μέλη του ανωτέρω συλλόγου και να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση.
    Τέλος, και με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, ο Πρόεδρος κ. Γ. Δανιήλ ανέφερε ότι το υπό συζήτηση θέμα συζητήθηκε προηγουμένως σε ειδική προς τούτο σύσκεψη της παράταξης της πλειοψηφίας παρουσία του Δημάρχου και αντηλλάγησαν απόψεις. Κατά την συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα να κατατεθεί η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο ότι η Δημοτική Αρχή είναι αντίθετη στο προτεινόμενο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες στη περιοχή που περιβάλλει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών για τους ακόλουθους λόγους:
    1) Κρίνουμε ότι εσφαλμένα η Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ο χάρτης της χωροθέτησης των ΠΟΑΥ χαρακτηρίζει τις θαλάσσιες περιοχές Ν.Α. των Οινουσσών ως περιοχές «Περαιτέρω Ανάπτυξης» υδατοκαλλιεργειών, ενώ πρόκειται για περιοχές «Αρκετά Ανεπτυγμένες» με μονάδες, οι οποίες λειτουργούν περισσότερο από 20 χρόνια και συνεπώς θα έπρεπε να χαρακτηριστούν και επισήμως ως περιοχές «Αρκετά Ανεπτυγμένες» μη επιδεχόμενες περαιτέρω ανάπτυξης.
    2) Στις ήδη λειτουργούσες μονάδες υδατοκαλλιεργειών και πέριξ αυτών, καθώς και γύρω σε ολόκληρη την θαλάσσια ζώνη, η οποία περιβάλλει τα νησιά και τις βραχονησίδες των Οινουσσών, υφίστανται περιοχές, που έχουν χαρακτηριστεί λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), δηλ. λειμώνες, οι οποίοι διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την υποθαλάσσια ζωή των παράκτιων περιοχών, καθότι σταθεροποιούν τον αμμώδη και ιλυώδη πυθμένα και προσφέρουν καταφύγιο και τροφή σε πληθώρα υδρόβιων οργανισμών.
    3) Ολόκληρη η εδαφική έκταση του Δήμου Οινουσσών έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000, το οποίο επιτρέπει περιορισμένες δραστηριότητες σε ξηρά και θάλασσα.
    4) Στον μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου μας, όπως αυτός σχεδιάστηκε, διατυπώθηκε και εγκρίθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, δεν εμπεριέχεται η συγκεκριμένη αναπτυξιακή πρόταση. Ο Δήμος μας επιδιώκει, μόλις ολοκληρώσει τις υποδομές (δίκτυα ύδρευσης- αποχέτευσης, βιολογικό καθαρισμό, σωστή διαχείριση απορριμμάτων, κατασκευή κρηπιδώματος για απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας και του εξωτερικού), την πολιτιστική και ήπια τουριστική ανάπτυξη με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θαλάσσιος, καταδυτικός, θρησκευτικός, περιπατητικός κλπ), την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας με την επαναμπέλωση της νήσου και την παραγωγή του ονομαστού από την αρχαιότητα οίνου των Οινουσσών, την ανάπτυξη της ναυτικής εκπαίδευσης και την προβολή της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης του τόπου.
    Συνεπώς, η Δημοτική Αρχή αντιτίθεται στην περαιτέρω επέκταση των υπαρχουσών και την δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιεργειών, του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών, διότι:
    – έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τον μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου μας,
    – αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του τουρισμού,
    – δεν συνάδει με τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής περί προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, και
    – έρχεται σε αντίθεση με την βούληση της τοπικής κοινωνίας
    Ο κ. Πρόεδρος, αφού ανέπτυξε την ανωτέρω εισήγηση και ζήτησε την υπερψήφισή της από το Σώμα, έδωσε το λόγο στους δημοτικούς συμβούλους και πολίτες, που υπέβαλαν ερωτήσεις και κατέθεσαν απόψεις. Ο κ. Πρόεδρος κάλεσε τους δημότες και φορείς να μελετήσουν προσεκτικά όλες τις συνοδεύουσες την προτεινόμενη ΚΥΑ εισηγήσεις και μελέτες και να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, διότι αφορά σοβαρή προσπάθεια διευθέτησης ενός σημαντικού ζητήματος, που είναι η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας. Μετά από διαλογική συζήτηση το Δ.Σ. του Δήμου Οινουσσών. αποφασίζει ομόφωνα i) Να γίνει ομόφωνα δεκτή η εισήγηση, που κατέθεσε και ανέπτυξε κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Δανιήλ και η οποία αποτελεί ομόφωνη απόφαση της πλειοψηφίας για τους λόγους, που αναφέρθηκαν στο σκεπτικό της εισήγησης και, κυρίως, διότι η προτεινόμενη περαιτέρω ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή μας δεν εντάσσεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου μας. ii) Να κατατεθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω του Διαδικτύου στη Δημόσια Διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και να κοινοποιηθεί στους συναρμόδιους Υπουργούς.
    iii) Να ζητηθεί από δημοτικούς συμβούλους, δημότες, κατοίκους και φορείς, καθώς και τους Οινουσσίους της διασποράς να συμμετάσχουν στην Δημόσια Διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία λήγει στις 26 Μαΐου 2011 και να παρέχουν οι Υπηρεσίες του Δήμου κάθε δυνατή διευκόλυνση σε όσους δημότες δεν διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ώστε να ενημερωθούν για την προτεινόμενη ΚΥΑ και τις συνοδεύουσες αυτήν μελέτες και εισηγήσεις και εάν επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους και τα επιχειρήματά τους.
    Αυτή η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 33/2011
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δημοτικού Συμβουλίου
    ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δημοτικού Συμβουλίου

  • 8 Μαΐου 2011, 11:18 | Nelly Vlachaki

    Απάντηση προς το Κύριο Ντόμαλη

    Αγαπητέ κύριε Ντόμαλη

    συμφωνώ μαζί σας απόλυτα για το γεγονός ότι η παραλία του Τολού είναι άναρχα δομημένη, γεγονός όμως που στη προκειμένη δε μπορούμε να αλλάξουμε μιας και οι άδειες για δόμηση έχουν δοθεί χρόνια πριν και πλέον υπάρχουν τόσες επιχειρήσεις που λειτουργούν που σαφώς αυτό δε νοεί την οποιαδήποτε κίνηση του να γκρεμιστούν ή να αλλάξει η εικόνα του χωριού. Το θέμα είναι έτσι όπως είναι τα πράγματα να προσπαθήσουμε για το καλύτερο και πιστέψτε με δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος σε αυτόν τον τόπο που να μην τον ενδιαφέρει η καθαριότητα της παραλίας και της θάλασσας γιατί ένα ολόκληρο χωριό ζει από αυτή τη φυσική ομορφιά!Και το εάν υπάρχουν ασυνείδητοι που πετάνε τις βρωμιές τους στη θάλασσα ή στη παραλία έχει να κάνει με την παιδεία τους!Και είναι λογικό, όταν το χωριό κατά τους θερινούς μήνες δέχεται ένα σεβαστό ποσοστό τουριστών να υπάρχουν περιπτώσεις που δε κάνουν κανένα υπερήφανο.

    Περίεργο μου κάνει πάντως πως έτυχε δυο φορές να κάψετε εξωλέμβια από σακούλα?? Το ακούω πρώτη φορά χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φορές που ρεύματα, όπως είπατε και εσείς, έχουν ξεβράσει σακούλες ή διάφορα άλλα σκουπίδια τα οποία όμως δε προέρχονται από το χωριό μας αλλά ρεύματα τα έχουν φέρει προς τη παραλία μας.
    Αναφέρατε λοιπόν ότι τα ιχθυοτροφεία είναι 6 χλμ μακριά από τη παραλία του Τολού, πόσα χιλιόμετρα είναι μακριά από τις γύρω παραλίες, της Κάντιας, των Ιρίων ??? Δε νομίζετε πως ο κόλπος εδώ είναι αρκετά στενός και μικρός ώστε να έχει τόσα ρεύματα για να απομακρύνει οτιδήποτε σε άμεσο χρονικό διάστημα?
    Από την άλλη πλευρά έχετε αναλογιστεί εάν γίνεται ο σωστός έλεγχος για τη σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων? Πολύ αμφιβάλλω…

  • 8 Μαΐου 2011, 11:55 | Σύλλογος Προστασιας Περιβαλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας

    —Στα πρώτα της βήματα η υδατοκαλλιέργεια θεωρούνταν ως η πλέον φιλική προς το περιβαλλον δραστηριότητα, ενώ αργοτερα μετατράπηκε σε δραστηριότητα ύποπτη αν όχι υπεύθυνη της ρύπανσης και της υποβαθμισης του υδάτινου περιβαλλοντος.
    Η πρώτη αντιδραση των αρμοδίων υπηρεσιών ήταν να επεκταθούν οι θεσπιζόμενες διατάξεις που ισχύουν για κάθε μορφή βιομηχανίας, ως προς την προστασία του περιβαλλοντος και στις υδατοκαλλιέργειες.—-σελ.10
    —Μια τυπική μονάδα 50 τονων σε βαθος 18 μέτρων καλύπτει με περιττώματα κατω από τους κλωβούς μια περιοχή 3.550 τμ σε δυο ζωνες.
    Η εσωτερική ζώνη αποτελείται κυρίως από τις απώλειες της τροφής ενώ η εξωτερική από τα περιττωματα.——–σελ.43
    —Με την εντατικοποίηση των ιχθυοκαλλιεργειών, οι ιχθυοκαλλιεργητές για να συντηρησουν ή να καθαρίσουν τις εγκαταστάσεις, να αποφύγουν παρασιτικά και λοιμώδη νοσήματα των ψαριών ,να απωθήσουν θηρευτές ή ακομα να ελέγξουν την ανάπτυξη φυκών και ανωτέρω φυτών,χρησιμοποιούν χημικές ουσίες και σκευάσματα που στην πλειονότητά τους εφαρμόζονται από παλια στη γεωργία. Αναισθητικά(MS22,Quinaldine) αντιβιοτικά(Terramycin) απολυμαντικά κατά των παρασίτων(πράσινο του μαλαχίτη, φορμόλη) και διαφορα φυτοκτόνα για τον έλεγχο της βλάστησης μεγάλη ποσότητα των οποίων καταλήγει στο άμεσο υδάτινο περιβαλλον.
    Όταν δε το στρώμα του αντιβιοτικού στον πυθμένα καλυφθεί από άλλο στρωμα (απόβλητο,τροφή κ.λ.π.) η αποικοδόμηση μειώνεται σημαντικά.
    Επίσης με την εφαρμογή της τεχνητής γονιμοποίησης για την πρόωρη ωοτοκία χρησιμοποιούνται γοναδότροπες ορμόνες που ρυθμίζουν τον αναπαραγωγικό κυκλο.
    Για την ολοκλήρωση της αλλαγής φύλου των ερμαφρόδιτών οργανισμών χρησιμοποιούνται οιστρογόνα.
    Οι ορμόνες αποβάλλονται από το σωμα των ψαριών σε ποσοστο 100% και με την αποβολή τους εισέρχονται στην τροφική αλυς΄ιδα με απρόβλεπτες συνέπειες ή ακομα αν καταναλωθούν άμεσα με το ψαρι από τον άνθρωπο θα επηρεάσουν την υγεία του——-σελίδες 57-59

    Το πλέον κάταλληλο μεσο για την εξυγίανση μιας περιοχής που εμφανίζει συμπτώματα συσσώρευσης οργανικών συστατικών , είναι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων σε άλλη περιοχή ώστε να αφεθεί για αυτοεξυγίανση η περιοχή της υδατοκαλλιέργειας από μόνη της και με τις φυσικές διεργασίες——–σελ 44

    Θεόδωρος Κουσουρής, Γεώργιος Φώτης, Αλέξιος Κονίδης
    Περιβαλλον και Υδατοκαλλιέργεια .
    Η αμφίδρομη σχέση των επιπτώσεων
    Εκδοση Αγροτικής Τράπέζης

    ΥΓ
    Εχρισε καποιος τον κ. Ντομαλη συντονιστή της Διαβούλευσης και δεν το προσεξαμε;
    Παντως το γεγονός ότι ασχολείται διαρκώς μαζί μας οφειλουμε να ομολογήσουμε ότι μας κολακεύει και τον ευχαριστούμε θερμά.
    Μια παρατήρηση
    Μια και διαφημίζει που διαφημίζει τη ΒΙΟΜΑΡ καλό θα είναι όταν υπογραφει το σχόλιο του να προσθετει και αυτό
    http://www.biomar.com/el/BioMar-Greece/Contact/Comercial-team/
    έτσι για να συστηθούμε όπως λέει.

  • 8 Μαΐου 2011, 01:14 | Ντόμαλης Κώστας

    Απαντώ στις παρατηρήσεις και ερωτήσεις σας αν και θερμά παρακαλώ για να μπορούμε να συνεννοηθούμε καλυτέρα να συστηθούμε. Εγώ έχω δηλώσει και τι επάγγελμα κάνω και για πιο λόγο εμπλέκομαι με το θέμα. Απαντήσεις ακόμη και του τύπου απλά έχω το εξοχικό μου στην περιοχή είναι ευπρόσδεκτες αλλά καλό είναι να το ξέρουμε για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε.
    Αγαπητέ κύριε A. G. Lygnos. Αν θεωρείται τους πολιτικούς μας αναξιόπιστους θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είναι οι εκπρόσωποι μας. Αν πράγματι έχετε τέτοια άποψη κακώς συζητάμε. Πιστεύετε στην δημοκρατία κύριε Λιγνέ?
    Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προκειμένου να εκδοθεί ή να ανανεωθεί άδεια εγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας απαιτούνται περιβαλλοντικές μελέτες τις οποίες φυσικά χρηματοδοτεί ο επενδυτής. Οι ιχθυοκαλλιέργειες επίσης συνεργάζονται με ινστιτούτα, πανεπιστήμια και μελετητές τόσο Έλληνες όσο και ξένους προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση τους και φυσικά να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που, όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερο σχόλιο μου, έχουν συμφέρον να είναι σε άριστη κατάσταση για να μπορέσουν να πετύχουν βέλτιστη απόδοση. Πολλές εταιρίες του κλάδου επίσης χρηματοδοτούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, συλλόγους κλπ. και στηρίζουν με διαφόρους τρόπους την τοπική κοινωνία.
    Η ευαισθησία του κλάδου ως προς το περιβάλλον είναι δεδομένη. Σήμερα υπάρχει εταιρία ιχθυοτροφιών πχ (αποτελεί από τις πρώτες εταιρίες παραγωγής αγαθών παγκόσμια) που πιλοτικά μετρούν και κατατάσσουν τις ιχθυοτροφές που παράγουν βάση του «αποτυπώματος» που αφήνουν στο περιβάλλον. Περισσότερα στοιχεία στην ιστοσελίδα http://www.biomar.com/en/BioSustain/Home/. Να μια έμπρακτη απόδειξη ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και νοιαζόμαστε για αυτό.
    Δεν είμαι ειδικός για να σας δώσω οικονομικά στοιχεία για τις ιχθυοκαλλιέργειες ελπίζω να απαντήσει ο σύλλογος ιχθυοτρόφων αλλά οι εργαζόμενοι σε αυτές (άμεσα ή έμμεσα) στην πατρίδα μας είναι πάνω από 15.000. Σας λέει αυτό κάτι? Επίσης η ετήσια παραγωγή Τσιπούρας και Λαυρακιού στην πατρίδα μας είναι πάνω από 100 χιλιάδες τόνους που σημαίνει με μια τιμή 5 ευρώ το κιλό τουλάχιστον 500 εκατ ευρώ το έτος παραγόμενος πλούτος. Οι εταιρίες του κλάδου δεν είναι φαλιρισμένες κύριε Λιγνέ, απλά βιώνουν στο πετσί τους και αυτές εκτός από τον άδικο πόλεμο που και εδώ διαπιστώνουμε από μια ελάχιστη ευτυχώς μερίδα συμπατριωτών μας και την δύσκολη κατάσταση που περνά σήμερα όλη η οικονομία μας. Μάλιστα περισσότερο από άλλους κλάδους αφού με κύκλο καλλιέργειας 14-24 μήνες (στο κοτόπουλο είναι 45 ημέρες) χρειάζονται πολλά κεφάλαια να επενδύσουν πριν να αρχίσουν να εισπράττουν από το προϊόν τους. Όσο για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών φυσικά υπάρχει και είναι εντονότατο. Σε ένα κλάδο δυναμικό με μέλλον φιλικό προς το περιβάλλον που προσφέρει εξαιρετικής διατροφικής αξίας τροφή ποιος δεν ενδιαφέρετε να επενδύσει? Και όσο τα παγκόσμια αλιευτικά απόθεμα θα λιγοστεύουν και οι διατροφικές απαιτήσεις μας θα αυξάνονται τόσο θα αυξάνεται το ενδιαφέρον. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο για την πατρίδα μας σήμερα, η προσέλκυση επενδυτών? Εμείς το έχουμε πετύχει.
    Για τα τεχνικά θέματα αφήστε το δεν το γνωρίζετε το πράγμα όπως και οι περισσότεροι που πολεμούν την ιχθυοκαλλιέργεια. Για αυτό και επεμβαίνω με σχόλια και για αυτό προτείνω τον διάλογο γιατί όταν ενημερωθείτε θα δείτε ότι οι ιχθυοτρόφοι και όσοι εργάζονται σε ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι κόκκινα τέρατα με κέρατα και ουρά αλλά κανονικοί άνθρωποι με ίδιες ευαισθησίες με εσάς. Θα σας πω απλά ότι η τσιπούρα και το λαυράκι είναι σαρκοφάγα ψάρια και μέρος της φυσικής διατροφής τους αποτελείται από άλλα ψάρια. Τα ψάρια ιχθυοτροφείου τρέφονται και με ιχθυάλευρα άλλα όχι στις αναλογίες που αναφέρετε (για κάθε κιλό παραγόμενου ψαριού απαιτούνται αρκετά λιγότερο από 1 κιλό ψάρια πολύ χαμηλής εμπορικής αξίας). Αυτός είναι και ένας λόγος που υποστηρίζεται παγκόσμια η ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας, για να μειώσουμε την υπερ αλίευση και την καταστροφή των αγρίων πληθυσμών όπως κάναμε και με την κτηνοτροφία. Με ιχθυάλευρα επίσης τρέφονται τα πουλερικά και διάφορα άλλα εκτρεφόμενα ζώα. Για αντιβιοτικά ούτε λόγος δείτε παλιό μου σχόλιο. Αυτό για την εισαγωγή αγνώστων στην περιοχή ειδών δεν ισχύει. Ο γόνος παράγεται σε χερσαίες μονάδες κοντά στις μονάδες εκτροφής και η τσιπούρα και το λαυράκι είναι κοινά ψάρια στις θάλασσες μας. Πρόβλημα υπάρχει από το ερμα που κουβαλούν τα πλοία που διασχίζουν το αιγαίο. Επίσης παρατηρώντας στο Google Earth εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι μονάδες απέχουν 5 χιλιόμετρα σε ευθεία τουλάχιστον από την πόλη στις Οινούσες, βρίσκονται σε μια ακατοίκητη απομονωμένη ακριτική περιοχή όπου δεν υπάρχουν παραλίες. Η θάλασσα είναι ανοικτή και προφανώς υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα. Νομίζω ότι, οι τοπικές μονάδες, σας επηρεάζουν όσο και αυτές που βρίσκονται στην Τουρκία που παρεμπίπτοντος είναι στον κλειστό κόλπο του πολύ τουριστικότερου Cesme. Το ίδιο βλέπουμε και στον Βόρειο ευβοϊκό και την Μαλαισινα, στον Πόρο ενώ για το Τολό ούτε λόγος εκεί υπάρχουν μόνο σπίτια και μαγαζιά κτισμένα στον αιγιαλό, πολλά λύματα από σκάφη ξενοδοχεία και κατοικίες ενώ οι ιχθυοκαλλιέργειες, βρίσκονται σε ένα ακατοίκητο νησί 6 χιλιόμετρα μακριά που δεν έχει παραλίες άλλα μόνο ισχυρότατα ρεύματα. Σακούλα προερχόμενη από ιχθυοτροφείο Νέλλυ μου μπορεί να δεις, αν από αστοχία την πάρει ο αέρας και δεν ανακυκλωθεί άλλα δύσκολα θα την ξεχωρίσεις ανάμεσα στις χιλιάδες άλλες που ξεβράζει η θάλασσα εκεί όταν έχει την γνωστή τοπική απογευματινή «μπουκαδούρα». 2 εξωλέμβιες έχω κάψει στην περιοχή σου από σακούλες super market και βάραγα κουπί μεσοπέλαγα κόντρα στα ρεύματα. Άστα να πάνε μεγάλο λούκι! Τέλος κύριε Δημητρόπουλε τα στοιχεία των μελετών που παραθέτεται δείχνουν καθαρά ότι το πρόβλημα της περιοχής σας δεν προέρχεται από την ιχθυοκαλλιέργεια άλλα από τα αστικά λύματα και την γεωργία. Για αυτό σας ρώτησα σε προηγούμενο σχόλιο μου για την έως σήμερα δράση του συλλόγου σας όσο αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν θα έπρεπε πρώτα να αναλάβετε κάποια δράση για το βασικό παράγοντα ρύπανσης της περιοχής σας που είναι τα αστικά λύματα της Μακρακώμης και των όμορων δήμων, λύματα σφαγίων, ελαιουργείων, βιομηχανιών κλπ? Αντίθετα όμως κυνηγάτε την ιχθυοκαλλιέργεια και μόνο αυτή που επίσης υποφέρει από τα ίδια λύματα, παραθέτετε λανθασμένες μελέτες ή μόνο επιλεκτικά κομμάτια αυτών και προτείνετε την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής δηλαδή την ενίσχυση του βασικού παράγοντα ρύπανσης της περιοχής σας!! Εσείς μου δίνετε δικαιώματα να σας αμφισβητώ. Διυλίζεται τον κώνωπα και καταπίνεται την κάμηλον κύριε πρόεδρε.
    Είμαι βέβαιος ότι αν επικοινωνήσετε με τις τοπικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας θα βρείτε θερμούς συμμάχους στην προσπάθεια σας προστασίας του περιβάλλοντος γιατί έχουν και οικονομικό συμφέρον εκτός από την ίδια με εσάς περιβαλλοντική ευαισθησία. Θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους σχολιαστές επίσης ότι η λήψη δειγμάτων «ρυπασμένων» περιοχών και η μελέτη της προέλευσης των ρύπων είναι εύκολη διαδικασία. Αν ενδιαφέρεστε και το ερευνήσετε θα διαπιστώσετε ότι όλα αυτά για τα οποία παραπονιέστε (τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειοψηφία) δηλαδή η υποβάθμιση της ποιότητας του θαλασσινού νερού και του περιβάλλοντος σε σχέση με το παρελθόν δεν οφείλονται στην Ιχθυοκαλλιέργεια άλλα είναι αποτέλεσμα της έντονης άναρχης και αυθαίρετης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής σας που έχει επιτελεστεί τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια. Για αυτό μίλησα για ανάγκη συνεννόησης, συνεργασίας, διαλόγου και ενημέρωσης. Για αυτό σε προηγούμενο σχόλιο μου κύριε πρόεδρε του συλλόγου προστασίας του περιβάλλοντος αγίου Ιωάννη του θεολόγου Μαλεσινας σας ρώτησα με πιο τρόπο αποφασίσατε ότι η ιχθυοκαλλιέργειες είναι ο κακός δαίμονας που πρέπει να εξορκίσετε και αν είχατε προηγούμενα ζητήσει ενημέρωση από τους ιχθυοκαλλιεργητές. Και φυσικά υπάρχει και τεραστία ευθύνη και των ιχθυοκαλλιεργητών άλλα και του ίδιου του κράτους και των αρμοδίων υπηρεσιών του που δεν έχουν ενημερώσει, ως όφειλαν, για το τι είναι τελικά αυτή η δραστηριότητα και τι κέρδος και συνέπειες συνεπάγεται. Ποτέ όμως δεν είναι αργά.
    Φιλικά
    Κώστας Ντόμαλης
    Ιχθυολόγος

  • 8 Μαΐου 2011, 00:18 | ΑΡΓΥΡΩ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ.ΖΩ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΝΟΙΩΣΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ. ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΩΣ ΖΟΥΣΕ? ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ Κ.Λ. Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΕΓΩ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΒΡΩΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΑΠΟΜΑΚΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ. ΦΙΛΑΜΕ ΘΕΡΜΟΠΗΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ? ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ? ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ? ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΟΠΩΣ ΕΝΑΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΙΤΕΤΟ ΚΑΛΗΤΕΡΑ !

  • 7 Μαΐου 2011, 20:25 | dimitris oinousses

    Κυριοι αρμοδιοι ειναι γνωστο οτι καθε τετοια παρεμβαση εχει επιπτωσεις στο περιβαλλον οι οποιες υπο προυποθεσεις ειναι πολυ σοβαρες.Μπορειτε να ριξετε μια ματια στην περιβαλλοντικης μελετης?
    Επιχειρηματα:
    1.ΟΙ Οινουσσες εχουν προσφερει και συνεχιζουν να προσφερουν στην ναυτιλια.Ο κλαδος αυτος ανερχεται δευτερος μετα τον τουρισμο απο τιν πλευρα συνεισφορας
    2.Ο στρατος των Οινουσσων ειναι επισης δεδομενος.Αυτο σημαινει οτι ειναι κρισιμο να μην δημιουργηθουν συνθηκες που μειωνουν το επιπεδο διαβιωσης.
    3.Δεν ειναι ελκυστικο το κινιτρο της αυξησης των θεσεων εργασιας για το λογο οτι κανενας δεν θα ηθελε να ζει σε υποβαθμισμενο περιβαλλον μονο και μονο για να ζει
    4.Τις περιοχες NATURA ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ κ.λ.π τα θεωρω σημαντικα και ισως θα επρεπε να το κανατε και εσεις και πιστευω οτι ειναι το μονο που μπορει να αντιμετωπιστει το θεμα.
    Εχοντας υποψην τα παραπανω αναρωττιεμαι ποιο ειναι το οφελο σας το να μπουν οι ιχθυοκαλλιεργιες?αλλα μην εχετε και απετησεις στο να μην προστατεψουμε τον τοπο μας!!!
    αρκετα με τις ιχθυοκαλλιεργιες ειναι ειδη παρα πολλες.ΑΡΚΕΤΑ το να κοιταται μονο το συμφερον σας απο δω και περα θα κοιταμαι και εμεισ το δικο μας και λεμε ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ

  • Please add my name to the list of people who are firmly against the Aquaculture plan for the island of Poros.
    I moved here from the U.S. because of the natural beauty and serenity of this particular island. I have happily welcomed over 8,000 people from North America to lovely Poros over the past twenty years – both educational groups and artist groups, as well as many friends and family members. They all have been delighted with the simple natural beauty they’ve experienced here, and they do return. Several of my friends are actually planning to retire on Poros in a few years.
    As well as the unsightliness of a Farmed Fish Industry, its production systems will add pollution to our clean waters, introduce the risks of disease and parasites to our wild fish stock, and endanger our sea animals and birds.
    I have read that fish farm sites must be, by law, far from places where marine mammals live or hunt and birds congregate. The fish farms planned for Poros will not be far away, but just inside our once pristine swimming coves.
    Our Sanctuary of Poseidon is giving us new information about ancient times with each year the excavations continue. I feel certain that the Archeology Ministry is also opposed to nearby industrialization.

    The Aquaculture plan will eventually destroy our greatest resource, the sea, and our tourism for the future, as well as make life on Poros unsatisfactory for everyone. «This is what happens when human population and technology stress natural ecosystems beyond their ability to regenerate. That’s the very basis for inventing aquaculture, to increase production beyond natural limits.»

    I understand that Greece needs revenue, yet aquaculture is not a logical way to resolve financial issues when the beauty and cleanliness of the sea is one of the reasons Greece is touristic.

    I will continue to help our Mayor and all Poriotis and other friends of this island in an effort to put an end to this nightmare proposal.

    Yours Sincerely, Pamela Jane Rogers

    5 May 2011

  • 7 Μαΐου 2011, 18:01 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Κ.ΜΑΝΩΛΗ ΔΑΝΙΗΛ….
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΑΝΩΛΗ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ (ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ-ΧΙΟΥ) ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΥΠΕΡ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ? ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤH ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΑΠΟ Υ/Κ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Υ. ΣΤΙΣ ΣΥΓΓΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΙΛΑΤΕ… ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΜΕΝΕΤΕ…ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ… ΑΝΑΦΕΡΘΗΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΜΕΝΕΤΕ…!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

  • 7 Μαΐου 2011, 15:25 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Ζω μονιμα στις Οινουσσες και αυτο που εχω εγω να πω ειναι οτι η μόλυνση που θα προκληθεί και θα προκαλείται συνεχώς απο τις ιχθυοκαλιεργειες θα καταστρεψει το πανεμορφο νησι μας και δεν ειμαστε διατεθειμενοι να μεινουμε με τα χερια σταυρωμενα και να κα8ομαστε να βλεπουμε το νησι να καταστρεφετε μερα με τη μερα!!!εχω 2 μικρα παιδακια και χαιρομαι να τα βλεπω να κολυμπουν και να παιζουν στις παραλιες του νησιου μας αν θα γινουν οι ιχθυοκαλιεργειες αυτο τα παιδια μου θα το στερηθουν και δεν θα ηθελα να γινει αυτο!!!οι κατοικοι του νησιου οσο μπορουμε 8α προσπαθησουμε να αποτρεψουμε την εγκατασταση τους!!!

  • 7 Μαΐου 2011, 14:59 | Nelly Vlachaki

    kalispera sas

    megalwsa,katoikw kai exw epixeirisi pou afora ton tourismo ston uperoxo kolpo tis Argolidas kai pio sugekrimena sto Tolo.
    Sto kolpo mas idi edw kai xronia leitourgoun idatokaleiergies oi opoies exei diapustwthei apo epaggelmaties dutes oti katastrefoun to vutho tis thalassas alla kai apo proswpiki ebeiria, kserete poses fores exoume mazepsei sakoules apo tin paralia pou proerxontai apo ekei??
    I mipws na sas anaferw oti meta ti kinisi tou Sullogou Epagelmatiwn Tolou gia anastoli sublirwmatikis adeias pou dothike gia kainourgia klouvia kai para tin apofasi dikastiriou tis Epikrateias gia anastoli tis oi sugekrimenes idatokaliergies leitourgoun KANONIKA!!! kai para tis prospatheies kai kiniseis mas se astunomia kai limeniko KANEIS de tolma na paei na tous kleisei???
    Pragmatika sa neos anthrwpos 27 xronwn pou anelava mia epixeirisi pou oi goneis mou exoun idrwsei gia na tin ftasoun mexri edw LUPAMAI kai EKSORGIZOMAI pou isws de kataferw na sunexisw auti tin epixeirisi dioti ean kati akoustei i sumvei sti thalassa mas tote den uparxei mellon!!!
    Kai amfivallw ean tha uparksei mellon pote se auti ti xwra kai ean thelw pragmatika na dw ena mellon emena kai twn paidiwn mou se auton ton topo…

    KRIMA KRIMA KRIMA!!!

  • 7 Μαΐου 2011, 13:23 | Ηλίας Δημητρόπουλος

    Αγαπητέ κύριε ,ιχθυολόγε, κρατείστε την ψυχραιμία σας.

    Επιτέλους αποκαλυφθήκατε πόσο ρηχά, με πόση προκατάληψη όπως και αβασάνιστα τοποθετείστε επί του θέματος,φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να αμφισβητείτε με ειρωνικό τρόπο τους αγώνες που για δύο δεκαετίες δίνει ο σύλλογος μας για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας.
    Φαίνεται μάλιστα από την φανατική προσέγγισή σας ότι η μοναδική σχέση που έχετε με συλλογικούς και κοινωνικούς αγώνες περιορίζετε σε αυτήν του να ταΐζεται τα ψαράκια σας.

    Και τώρα επί της ουσίας ,στην τοποθέτησή σας αναφέρετε ότι:

    α) Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι σε απρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές γιατί εκεί μπορούν να αποδώσουν. Επίσης παράγουν πλούτο για την χώρα και αποτελεί βασικότατο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας, οπότε όλοι κερδίζουμε από την ύπαρξη τους.
    β)Αντί για τις φανατικές απόψεις σας θα ήταν καλύτερο να αναγνωρίσουμε όλοι ότι η ιχθυοκαλλιέργεια θα λειτουργήσει καλύτερα όταν θα θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες και καθοριστούν συγκεκριμένες ζώνες ανάπτυξης…….

    Συμφωνούμε απόλυτα ότι θα πρέπει να χωροθετηθούν τέτοιες μονάδες αλλά ακριβώς σε περιοχές που έχουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρετε και προφανώς αφού υπάρξουν πλήρεις και χωρίς σκοπιμότητες περιβαλλοντικές μελέτες , και όχι σαν αυτές που καταρτίσθηκαν για την θαλάσσια περιοχή Αταλάντης- Λιβανατών- Θεολόγου και οι οποίες ανέφεραν λανθασμένα και όχι επαρκώς τεκμηριωμένα στοιχεία για το φυσικό ,οικιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.

    Εσείς θεωρείτε ότι σε ένα κλειστό θαλάσσιο οικοσύστημα ένα τμήμα του οποίου περιλαμβάνετε από τον κόλπο του Μαλιακού έως και τον κόλπο του Θεολόγου μπορεί να αντέξει τα τεράστια φορτία ρύπων μεταξύ των οποίων είναι και αυτά από τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

    Σας προκαλώ να μου απαντήστε χωρίς προκατάληψη και φανατισμό, συμφωνείτε με την λογική που λέει ότι αφού επιβαρύνεται μία περιοχή με ρύπους από αστικά , βιομηχανικά λύματα η από φυτοφάρμακα, τι θα μας πείραζε αν προσθέταμε σε αυτά και τους ρύπους των ιχθυοκαλλιεργειών!!!

    Προφανώς και δεν είναι στην<> να αναπτυχθούν κοινωνικά κινήματα που να αγωνίζονται για να θέτουν φραγμούς και να αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη ρύπανση όπως και δεν είναι στην λογική σας ότι η οποιαδήποτε τύπου ανάπτυξη πρέπει να είναι συμβατή με τις έννοιες τις βιωσιμότητας της αειφορίας ,της προστασίας και του σεβασμού του φυσικού μας περιβάλλοντος.

    Παραθέτω στη συνέχεια μερικά από τα συμπεράσματα μελέτης του ΤΕΕ και του ΠΑΚΟΕ για την περιοχή μας , μήπως και αντιληφθείτε τουλάχιστον ως επιστήμονας μερικά αυτονόητα πράγματα.

    Α) Σύμφωνα με τα ευρήματα του ΠΑΚΟΕ, το οποίο πραγματοποίησε δειγματοληψίες και αναλύσεις υδάτων στις περιοχές των ιχθυοτροφείων και γύρω από αυτές παρατηρήθηκε έως και δεκαπλάσια του επιτρεπτού υπέρβαση των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα νερά κολύμβησης, σε όλες τις παραμέτρους που ελέγχθησαν, και στις τέσσερις θέσεις που λειτουργούν ιχθυοκαλλιέργειες.
    Η φυσικοχημική και μικροβιακή ρύπανση-μόλυνση, όπως φαίνεται στους πίνακες-διαγράμματα, είναι υπερβατική σύμφωνα με τα διεθνή επιτρεπτά όρια. Ιδιαίτερα το COD (χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο), το DO (διαλυμένο οξυγόνο) και οι μικροβιολογικές παράμετροι αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, αυτό το βλέπουμε και από την υπερτροφία των φυκιών από την έντονη θολότητα των νερών και του υπερβολικού πλαγκτόν που αναπτύσσονται συνήθως από τα μικρά βάθη 4-10 μ ,από τα περιττώματα των ψαριών που βρίσκονται στο ίδιο σημείο εδώ και 15 χρόνια (γιατί μερικοί άλλαξαν στην 10ετια θέση λόγω του ότι και οι ίδιοι είχαν απώλειες ψαριών).

    Η μόλυνση και η ρύπανση που προκαλούνται από την συνεχή διαρροή ιχθυοτροφών, φαρμάκων και οργανικών αποβλήτων των ψαριών έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ποιότητα του νερού και του πυθμένα του μεγαλύτερου μέρους της ακτογραμμής . Άλλωστε ο Κόλπος Αταλάντης – Θεολόγου – Μικροβοίβου – Τραγάνας (Αλμυρά) – Λιβανατών αποτελούν ένα ενιαίο αβαθή κλειστό Κόλπο με όχι ισχυρά ρεύματα μιας και εισχωρεί μέχρι και 3-4 χλμ μέσα στην στεριά με πιο απομακρυσμένο σημείο το κόλπο Αλμυρά στην Τραγάνα όπου η θάλασσα ακουμπά στην Ε.Ο. με αποτέλεσμα η λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας να επιβαρύνει το θαλάσσιο περιβάλλον, να επηρεάζονται αρνητικά οι βιοκοινωνίες και να καταντά ο θαυμάσιος αυτός Κόλπος ΧΑΒΟΥΖΑ ιχθυοτροφείων.

    ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΜΑΛΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ –
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ
    Ο.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
    Βίκυ Τσουκαλά, Λέκτορας ΕΜΠ, Μέλος ΜΕΠΑΑ και της Ο.Ε.
    Μαρία Παπαδοπούλου, Επ. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Μέλος ΜΕΠΑΑ και της Ο.Ε.
    1. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΡΥΠΑΝΣΗΣ
    10/03/09 – 18/04/09
    Οι μαζικοί θάνατοι ψαριών Φαινόμενο πρωτόγνωρο για την περιοχή

    α)Οι μαζικοί θάνατοι ψαριών στο πρόσφατο επεισόδιο, έπληξαν
    κυρίως τον έσω Μαλιακό και ένα τμήμα του εξωτερικού τμήματος
    του κόλπου.

    β)Οι αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Μαλιακού
    κόλπου ήταν και είναι ιδιαιτέρα σημαντικές και πλήττουν κατά
    κύριο λόγο την αλιεία και τον τουρισμό.

    γ)Στις ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες αναφέρθηκαν θάνατοι σε
    τσιπούρες και ιδιαιτέρα στο ιχθυοτροφείο της περιοχής Αγίου
    Σεραφείμ (ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ), ………

    2.ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    (ΜΑΛΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ)

    Ο Μαλιακός κόλπος σε αρκετά σημεία του είναι ιδιαίτερα ρηχός.
    Παρουσιάζει αυξημένες συγκεντρώσεις οργανικών ουσιών
    ειδικά κοντά στις εκβολές του ποταμού, καθώς και έντονη
    διαφορά αλατότητας μεταξύ των εκβολών του Σπερχειού και του
    κόλπου.
    Διοχετεύονται σε αυτόν:
    α)Τα αστικά λύματα της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης,
    τα απόβλητα διαφόρων βιομηχανικών μονάδων που βρίσκονται κατά μήκος
    της κοιλάδας του,

    β)Τα λύματα αρκετών οικιστικών περιοχών,
    τα λύματα μεγάλων μονάδων βιομηχανίας: σφαγείων, ελαιουργείων,
    τα περισσότερα από τα οποία δεν υφίστανται βιολογικό ή χημικό
    καθαρισμό.

    γ)Σημαντικές ποσότητες ρυπαντικών φορτίων ξεπλένονται από τα
    εδάφη της περιοχής καθώς και φυτοφάρμακα-λιπάσματα από τις
    γύρω καλλιεργούμενες εκτάσεις με αποτέλεσμα ο κόλπος να
    παρουσιάζει έντονα φαινόμενα ευτροφισμού

    Οφείλετε λοιπόν να απαντήσετε κύριε όπως και αυτοί που επεξεργασθήκαν και προτείνουν το σχετικό σχέδιο πόσες και ποιάς δυναμικότητας ιχθυοτροφικές μονάδες κατά την γνώμη σας θα πρέπει να χωροθετηθούν σε περιοχές που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά;!!!

    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία του περιβάλλοντος
    Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας

  • 7 Μαΐου 2011, 13:37 | Κωνσταντίνος Λιγνός

    Λέγομαι Κωνσταντίνος Φ. Λιγνός, είμαι 51 ετών, είμαι παντρεμένος με 3 παιδιά μένω μόνιμα στην Οινούσα από το 1969 και τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει εδώ.
    Με προσοχή διάβασα όλα τα σχόλια και παρακολουθώ τις εξελήξεις και το «γίγνεσθαι» γύρω από το θέμα αυτό. Δεν περιορίστηκα στα αναρτώμενα στις διάφορες ιστοσελίδες και φυλλάδες αλλά έχω κάνει πολλές συζητήσεις με τους κατοίκους (μόνιμους και μη) εδώ στην Οινούσα και εκτός αυτού έχω δει «ιδίοις όμασι» το βυθό στις περιοχές γύρω από τις ιχθυοκαλλιέργειες και έχω γευτεί τα θαλασσινά της περιοχής. Οπότε θεωρώ ότι έχω μιά ξεκάθαρη άποψη για τα υπέρ και τα κατά των ιχθυοκαλλιεργειών.
    Ήμουν θερμός υπέρμαχος τη δεκαετία του 80 της δημιουργείας και εγκατάστασης των μονάδων με τον ν.1262, θέσεις εργασίας μας λέγανε, κόσμος θα πηγαινο-έρχεται και θα δουλεύουν τα μαγαζιά… Που να ξέραμε ότι 2-3 θα ήτανε όλοι όλοι από μας που θα βρίσκανε δουλειά και ότι στο νησί γιά τις μονάδες κανείς δε πατά (πάνε απευθείας νε βάρκες)… Που να ξέραμε ότι από τη γονιμότατη Νοτιοαντολική περιοχή του νησιού δε θα μπορούσαμε πιά να ξαναφάμε πεταλίδες και αχινούς (έχουν δυσοσμοία)… Που να ξέραμε ότι εκεί που κάποτε βγάζαμε γυαλιστερές και προσφύρες θα έχει βούρκο που θα κάνει χρόνια να διαλυθεί (αν διαλυθεί ποτέ)… Που να ξέραμε ότι με το γόνο που φέρνουν από άλλα μέρη σε δεξαμενές με νερό ότι μπορεί να μας φέρνουν και θαλάσσιους οργανισμούς που δεν υπήρχαν στο οικοσύστημα της Οινούσας (τώρα παγκοσμίως γίνεται ολόκληρη δαιδικασία γιά το ballast water) αυτό βέβαια δε μπορώ να το τεκμηριώσω αλλά μπορώ να αποδείξω ότι από το καιρό που εγκαταστάθηκαν οι ιχθυοκαλλιέργειες και εντεύθεν έχω παρατηρήση νέες μορφές χλωρίδας στο βυθό στην εν λόγω περιοχή. Που να ξέραμε…
    Και όλα αυτά γιατί??? Τι οφελήθηκε τελικά ο τόπος??? Τι οφελήθηκε η τοπική κοινωνία???
    Η τοπική κοινωνία σύσσωμη είναι αντίθετη με την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών και πρέπει να εισακουστεί.

  • 7 Μαΐου 2011, 12:34 | A. G. Lygnos

    Αναφέρομαι στο δημοσιευθέν αρθρίδιο από τον Ιχθυολόγο κ. Κώστα Ντάμαλη και ιδίως στήν επίθεση την οποίαν εξαπέλυσε εναντίον όλων των «αντιφρονούντων» με εκείνον. Παρόλο που συμφωνώ απόλυτα μαζί του ότι ο διάλογος πρέπει να βασίζεται σε λογικά, τεκμηριομένα επιχειρήματα, εν τούτοις πιστεύω οτι επιχειρήματα όπως «είναι προσημφωνημένο» η «θα ωφεληθούν μερικοί» έχουν λογική βάση. Αλλωστε, οι περισσότεροι απο τους πολιτικούς μας μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και περιμένω τον κ. Ντάμαλη, στα πλαίσια του διαλόγου που εκείνος ζητά, να αντικρούσει το επιχείρημά μου. Μπορει ο διακεκριμένος Ιχθυολόγος να μας πεί εάν αληθεύει οτι οι Ιχθυοκαλλιεργητές χρηματοδοτούν την εν λόγω μελέτη και διαβούλευση? Εάν έχουν ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να συναινέσει στην περαιτέρω μόλυνση περιοχών τις οποίες τα μέλη της έχουν χαρακτηρίσει στο περελθόν «Απείρου Κάλλους», «Παραδοσιακές» και έχουν εντάξει στο σχέδιο «Natura 2000»? Μπορεί να μας εξηγήσει τα οφέλη για την Ελληνική οικονομία από εταιρείες σχεδόν φαληρημένες που αγοράζονται από ξένους επενδυτές, προφανώς για να συνενωθούν και δημιουργήσουν μονοπώλια η ολιγοπώλια αυξάνοντας επί πλέον τις τιμές για τον καταναλωτή ψαριών «κανιβάλων» δηλαδή ταισμένων απο πρωτείνες που προέρχονται από άγρια ψάρια (σε αναλογία, εάν δεν κάνω λάθος γιατι δεν ειμαι Ιχθυολόγος, 1 πρός 10? Δηλαδή για ένα κιλό τροφής 10 κιλά άγριων ψαριών?), ψαριών γεμάτων από χημικά, αντιβιοτικά, εμβόλια τα οποία ακόμα δεν έχομε αντιληφθεί τι επίπτωση έχουν στην υγεία μας και σε αυτή των παιδιών? Οσο για τον «γάμο» τουριστικών εγκαταστάσεων και Ιχθυοτροφείων, ναι κ. Ντάμαλη ειναι καταδικασμένος να αποτύχει! Σε νησιά μεγάλης εκτάσεως που μπορεί ίσως οι δύο αυτές δραστηριότητες να κρατηθούν ξεχωριστά, πιθανώς να υπάρξει μία πιθανότης ειρηνικής συμβίωσης. Σε νησιά όμως πολύ μικρού μεγέθους, όπως η πατρίδα μου οι Οινούσσες, οι αποστάσεις ειναι τόσο μικρές που η μόλυνση μίας ακτής «ταξιδεύει» με τον αέρα και τα ρεύματα και στην επόμενη. Ελάτε κ. Ντάμαλη να δείτε το αποτέλεσμα στο νησι μας μετά από 15 περίπου χρόνια ύπαρξης μίας μονάδος περιορισμένης, σχετικα, εκτάσεως. Και πριν μου πείτε «μα αφού έχετε ι/κ γιατί σε πειράζει η επέκταση» σας πληροφορώ ότι η συμφωνία έγινε εν αγνοία των κατοίκων του νησιού από έναν πρώην Δήμαρχο ο οποίος επούλησε τα 2/3 κλουβιά που είχε στην κατοχή του και το δέλεαρ για την εξαγορά των ήτο η παραχώρηση των νοτίων παραλιών μας! Ηθικό κ. Ντάμαλη? Η μήπως η ηθική είναι «ξένο σώμα» στην παρούσα συζήτηση? Έγινε δε και σε μιά εποχή που δεν γνωρίζαμε τους κινδύνους. Πιό κάτω έχω αναρτήσει ένα άρθρο στα Αγγλικά που έχω αντιγράψει απο μία ιστοσελίδα. Το βρίσκω επιστημονικό και εμπεριστατωμένο. Είναι σωστά αυτά που γράφει η όχι? Οι δικοί σας επιστήμονες είναι καλύτεροι από τους δικούς μου?

  • 7 Μαΐου 2011, 11:08 | eleni

    Δεν θέλω να πιστεύω πως αυτός ο νόμος θα περάσει, ότι θα καταστρέψουν το πανέμορφο νησί μας το νησί που μεγάλωσα! ΔΕΝ καταλαβαίνουν πως έτσι το καταστρέφουν? Πλέον δεν ζω στην Αινούσα αλλά έρχομαι με τα παιδία μου κάθε καλοκαίρι όταν το κάνουν αυτό γιατί να ξανάρθουμε ποιος ο λόγος? Για να φάμε τα φρέσκα ψάρια? Για να κολυμπήσουν τα παιδιά μου στα καθαρά νερά ?Το καταστρέφουν έτσι ακόμα και οι μόνιμοι κάτοικοι θα αναγκαστούν να φύγουν.
    Πιστεύω ότι ένα όχι από τον καθένα μας αρκεί για να σταματήσουμε την εγκατάσταση και άλλων μονάδων στο νησάκι μας.
    Για να μπορούν τα παιδιά μας αργότερα να έχουν να δείξουν και αυτά με τη σειρά τους κάτι από αυτό το ακατέργαστο διαμάντι που είναι το νησάκι μας και τα καταγάλανα νερά που το κυκλώνουν , και στα δικά τους παιδιά. Ας μην είναι αυτό η αιτία που θα τους στερήσει αυτό το δικαίωμα.

  • 7 Μαΐου 2011, 00:31 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, Κ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΜΕ ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ ,ΗΡΕΜΕΣ,ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ.ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ,ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΨΑΡΕΜΑ,ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ!!!!ΕΧΩ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ Κ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Κ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ!!!!ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΝΗΣΙ!!!!ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ??ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΜΑΣ???ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΝΕ ΣΕ ΜΟΛΥΣΜΕΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ??ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ!!!!!ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS!!!ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ !!!!ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ!!!!!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ!!!!

  • 6 Μαΐου 2011, 21:44 | Ντόμαλης Κώστας

    Αγαπητοί συμπατριώτες.
    Έχω την αίσθηση ότι .. έχουμε χάσει την αίσθηση!
    Ενώ μιλάμε για διαδικασία διαβούλευσης όπου ο διάλογος, οι προτάσεις, η λογική σκέψη και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να επικρατεί, διαπιστώνω στείρα αντιπαράθεση φανατικές απόψεις και καμιά διάθεση διαλόγου μόνο αφορισμού και τυφλής άρνησης. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι αυτή η συμπεριφορά προέρχεται όχι από τους ιχθυοπαραγωγούς, που θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να εξηγηθεί αφού έχουν πρόδηλο συμφέρον, αλλά από «περιέργους» πολέμιους της ιχθυοκαλλιέργειας!
    Για να προλάβω τις αντιδράσεις ορισμένων θυμίζω ότι δεν υπήρξε κανείς αντίλογος από κανένα «προστάτη» του περιβάλλοντος όταν επισήμανα μέρος από τις χοντροειδείς ανακρίβειες που είχαν αναφέρει ούτε επίσης και σε απόψεις υπέρ της ιχθυοκαλλιέργειας που άλλοι σχολιαστές διατύπωσαν πέρα από αυτές του τύπου «σκέπτεστε την τσέπη σας», «τα παίρνετε», «έχετε συμφέροντα», «τα πάντα έχουν προσυμφωνηθεί» όπως μου είπε ο μπατζανάκης της θειας που το άκουσε από τον ξάδελφο, συμπληρώνω, «οι δικοί μας καθηγητές ξέρουν καλυτέρα οι δικοί σας δεν είναι καλοί» «όχι ιχθυοκαλλιέργειες εδώ», «θα μας βρείτε μπροστά σας», «θα αντιδράσουμε δυναμικά» κλπ. Τι σχέση έχουν όλα αυτά κύριοι με τον διάλογο και την διαβούλευση? Παρακαλώ επίσης να αγνοηθούν ανώνυμα σχόλια και σχόλια «συλλόγων» που ενώ ανοιχτά αμφισβητήθηκε η ύπαρξη και η λειτουργία τους δεν υπήρξε καμιά απάντηση πέρα του αφελούς «Τα διαπιστευτήρια μας, η ιστορια μας, οι αγώνες μας και η αγωνία μας για την προστασία του Περιβαλλοντος είναι γνωστές σε όλους τους Συλλόγους και Φορείς, τους πρώην και νυν Δήμους της Λοκριδας, την πρώην Νομαρχια Φθιώτιδας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη Δ/νση Χωροταξίας και Περιβαλλοντος του ΥΠΕΚΑ ,του Υπουργείου ΑΑΤ και δε χρειαζομαστε συστάσεις». Η διαβούλευση δεν γίνεται σε τοπικό επίπεδο αλλά σε πανελλαδικό και συγγνώμη αλλά δεν ξέρουμε όλοι την «δράση σας». Εγώ το μόνο που βλέπω είναι ότι δεν είστε και πολύ δημοφιλείς και σίγουρα δεν είναι ο διάλογος το δυνατό σας σημείο. Να πάρω άλλο ένα παράδειγμα. Άλλος σύλλογος στην Κεφαλονιά αναφέρει «η χωροθέτηση των Ιχθυοκαλλιεργειών επιβάλλεται να γίνει εκτός του Κλειστού Κόλπου Αργοστολίου». Αφού κύριοι «επιβάλετε» γιατί το συζητάμε? Και όποιος δεν συμμορφωθεί πάραυτα, να εκτελεστεί επιτόπου! Να προχωρήσω? Βρε αθεόφοβοι αναφέρετε ότι επιβάλλεται να φύγει η Ιχθυοκαλλιέργεια γιατί «χύνονται βιολογικοί καθαρισμοί» και μετά αναφέρετε: «Έτσι θα προστατευτεί και το θαλάσσιο περιβάλλον και ο καταναλωτής. Σημειωτέον ότι εδώ και χρόνια ο βιολογικός καθαρισμός Ληξουρίου δεν λειτουργεί , και χύνονται τα λύματα ακατέργαστα εντός του πιο κλειστού κόλπου του Ιονίου». Βρε παιδία διαβάζετε τι γράφετε? Γιατί εγώ καταλαβαίνω εδώ ότι ζητάτε να φύγει η ιχθυοκαλλιέργεια για να καθαρίσει ο κόλπος και να ρίχνετε πιο άνετα τα λύματα σας! Προφανώς τα τοπικά ιχθυοτροφεία διαμαρτύρονται για τα λύματα ε? Αίσχος και ντροπή τους. Έξω τα ιχθυοτροφεία!
    Για να σοβαρευτούμε λιγάκι.
    Μήπως αντί να έχουμε μια στείρα αντιπαράθεση να δούμε τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα?
    Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι με το ότι ζείτε σε ένα «πολιτισμένο» περιβάλλον αποδέχεστε και τους κανόνες που το διέπουν. Θα ήθελα να σας ενημερώσω κύριοι που «κόπτεστε» για το περιβάλλον ότι το pc που χρησιμοποιείτε για να σχολιάζετε έχει συμβάλει σε κάποιο βαθμό στο πρόσφατο πυρηνικό ατύχημα. Επίσης ότι εσείς με την χρήση του αυτοκινήτου σας έχετε συμβάλει στο πρόσφατο ατύχημα που έγινε στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού και σε τόσα άλλα καταστροφικά για το περιβάλλον ατυχήματα (να βάλλω μέσα και τους πολέμους?). Έχει νόημα να συνεχίσω? Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα αυτοκίνητα, που δεν χρησιμοποιεί αστικές συγκοινωνίες, που καίει κάρβουνο για να παράξει ρεύμα (οι ανεμογεννήτριες κόβονται σε πολλές περιπτώσεις γιατί δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν περιβαλλοντικές άδειες!!!!), που έχει τα πιο ενεργειακά σπάταλα σπίτια στην Ευρώπη, πετά τα σκουπίδια παντού (και αντιδρούμε σε προσπάθειες επεξεργασίας τους), ανακυκλώνουμε ελάχιστα κλπ. Η ιχθυοκαλλιέργεια σας πείραξε ωρε? Δεν είναι προφανές ότι προκειμένου να προοδεύουμε δείχνουμε όλοι με τον τρόπο μας συνειδητά ανοχή στην πιθανότητα αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον? Δεν έχουμε στην πράξη αποδεχτεί όλοι μας ότι σε κάποιο μέρος του κόσμου για να έχουμε εμείς τις ανέσεις μας ή έστω τα βασικά καταστρέφουμε το περιβάλλον?
    Πάμε παρακάτω. Υπάρχει κάποιος που σήμερα πιστεύει ότι μπορούμε να ζήσουμε ως χώρα χωρίς να παράγουμε πλούτο για να τον μοιραστούμε? Αν νομίζετε ότι υπάρχουν ηπιότερες μορφές ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου που μπορούμε να ακολουθήσουμε παρακαλώ αναφέρετε μερικές. Και μην μου πείτε ο τουρισμός γιατί αυτός παράγει λύματα που καμιά φορά πέφτουν και σε κλειστούς κόλπους χωρίς επεξεργασία. Δεν είμαι κατά του τουρισμού ούτε κανείς Ιχθυοπαραγωγός φαντάζομαι είναι παρ’ όλο που κάποιοι από εσάς θεωρούν ότι αυτές οι δυο δραστηριότητες είναι ασυμβίβαστες. Είναι όμως έτσι? Είπε κανείς ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες θα μοιράζονται τις ίδιες περιοχές με τον τουρισμό? Για παράδειγμα ο Πόρος που είναι εξαιρετικό μέρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους πότε χαρακτηρίστηκε έτσι? Πριν εγκατασταθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες εκεί? Μάλλον μετά! Εγώ λέω ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες, μεταξύ άλλων, ενισχύουν και τον τουρισμό μας. Το ελληνικό ψάρι ιχθυοτροφείου είναι εξαιρετικός πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό όπως φυσικά και άλλα τοπικά προϊόντα. Οι τουρίστες μας το απολαμβάνουν αφού είναι σε επάρκεια, έχει εξαιρετική ποιότητα και χαμηλό κόστος. Επίσης η λέξη αγροτουρισμός σας λέει κάτι? Γιατί δεν καθόμαστε κάτω αντί στείρων αντιπαραθέσεων να δούμε τις δυνατότητες συνεργασίας και συνέργειας αναμεσα σε δυο από τους βασικότερους πυλώνες σήμερα της Ελληνικής οικονομίας? Γιατί δεν συζητάμε π.χ. στα πρότυπα του «δρόμου του κρασιού» να κάνουμε επισκέψιμα τμήματα των ιχθυοτροφείων σε τουρίστες? Γιατί όχι και δρόμοι του ψαριού? Όταν δίπλα στα πεστροφοτροφεία μας υπάρχει εστιατόριο όπου οι τουρίστες απολαμβάνουν το ψάρι τους δεν είναι μια θετική συνέργεια με τον τουρισμό? Στην γειτονική Τουρκία όπου οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι εγκατεστημένες στις καλύτερες τουριστικές ζώνες της χώρας χάσανε τους τουρίστες? Το αντίθετο! Τι συζητάμε συνεπώς εδώ? Η καλύτερα τι θα έπρεπε να συζητάμε? Μήπως τρόπους έτσι ώστε μέσα από την συνεργασία και τον διάλογο να βρούμε την καλύτερη λύση έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους μας? Αναφέρουν κάποιοι όχι ιχθυοκαλλιέργειες εδώ, όχι εκεί κλπ. Εγώ θα πρότεινα να τα βάλουμε κάτω να χωρίσουμε την χώρα σε ζώνες ανάπτυξης όπου σε κάθε μια από αυτές θα μπορούσαν να αναπτυχτούν, ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, οι αποδοτικότερες αναπτυξιακές δραστηριότητες που επιβαρύνουν όσο το δυνατό λιγότερο (γιατί όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν είπαμε) το περιβάλλον.
    Αντί για τις φανατικές απόψεις σας θα ήταν καλύτερο να αναγνωρίσουμε όλοι ότι η ιχθυοκαλλιέργεια θα λειτουργήσει καλύτερα όταν θα θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες και καθοριστούν συγκεκριμένες ζώνες ανάπτυξης αφού και ο πιο τυφλός νομίζω ότι αντιλαμβάνεται ότι δεν θα σταματήσει να υπάρχει ιχθυοκαλλιέργεια στην χώρα μας. Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι σε απρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές γιατί εκεί μπορούν να αποδώσουν. Επίσης παράγουν πλούτο για την χώρα και αποτελεί βασικότατο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας, οπότε όλοι κερδίζουμε από την ύπαρξη τους. Τώρα αν σε κάποια συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει θέμα και θα ήταν καλύτερο για το κοινό συμφέρον να χαρακτηριστεί όχι ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας άλλα κάτι άλλο π.χ. τουριστική, βιομηχανική, αγροτική, κτηνοτροφική ή απλά προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος απαλλαγμένης από κάθε δραστηριότητα πείτε το άλλα με στοιχεία, με οικονομοτεχνικές μελέτες, με επιχειρήματα όχι με ΒΛΑΚΕΙΕΣ.
    Κώστας Ντόμαλης
    Ιχθυολόγος

  • 6 Μαΐου 2011, 20:00 | ΣΥΛΛΙ0ΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΧΙΟΥ

    Ο Σύλογος ξεκίνησε την δραστηριότητα του εδώ και έξι χρόνια. Έχει ασχοληθεί με διάφορα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχης αλλά κατά το πλείστον με το πρόβλημα που έχει προκύψει από την αλόγιστη χρήση της θάλασσας από της ιχθυοκαλλιέργειες.
    Το πρόβλημα άρχισε εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, όπου μέσα στον κλειστό κόλπο της Λαγκάδας σε κατοικημένη περιοχή, σε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια του νησιού εγκατέστησαν τέσσερεις θαλάσσιες μονάδες με την κοντινότερη να απέχει 500 μετρα απο τα σπίτια μας, καθώς και μία χερσαία-συσκευαστήριο.
    Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πολλά,όπως η ρύπανση του κόλπου από τις μονάδες μαζί με τις οχλήσεις προς τους κατοίκους π.χ προβολείς που παρεμποδίζουν την ναυσιπλοϊα, κάμερες,και το τελείως παράλογο κανόνια που βαράνε όλο το εικοσιτετράωρο για να απομακρύνονται τα πουλιά. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περιοχή υπάρχει μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων που όμως υπολειτουργεί.
    Και ερχόμαστε στο θέμα της διαβούλευσης η οποία με το περιοχόμενο της προσπαθεί να στηρίξει και να νομιμοποιήσει τα συμφέροντα των ιχθυοκαλλιεργητών,των ήδη δραστηριοποιημένων,αλλά και να προτείνει νέες επενδύσεις στον κλάδο. Διατείνεται ότι σέβεται το περιβάλλον και την αειφορία. Όμως, για εμάς που το ζούμε εδώ και τόσα χρόνια αυτό θεωρείται ασυμβίβαστο και μοιάζει σαν να απευθύνεται σε αφελείς.
    Αν τώρα βιώνουμε τη ρύπανση των παράκτιων περιοχών,σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή τους.
    Τα νησιά μας τα διαμάντια του Αιγαίου, με κερδοφόρα τουριστική βιομηχανία θα μετατραπούν σε χαβούζες.
    Συγκεκριμένα η περιοχή της Β.Α Χίου το μεγαλύτερο κομμάτι της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ ανήκει:
    1.Στο δίκτυο NATURA.
    2.Η περιοχή Αγ. Στεφάνου, ο κόλπος Λαγκάδας και Δελφινιού μαζί και η περιοχή Καμίνια (βόρειο άκρο κόλπου Λαγκάδας), όπου εντοπίστηκε άθικτο ναυάγιο με αμφορείς του 400 π.χ. από το ΕΛΚΕΘΕ (αυτό αποσιωπήθηκε σκόπιμα)ανήκουν σε αρχαιολογικούς χώρους.
    3.Υπάρχουν εκτεταμένα λιβάδεια Ποσειδωνίας.
    Βέβαια,αυτό δεν ενδιαφέρει τους τεχνοκράτες που την συνέταξαν,αφού στοχεύει μόνο στήριξη αυτού του «ευαίσθητου» υποτίθεται, κλάδου.
    Για να έχουμε μια σύγκριση του μεγέθους των μονάδων των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή της ΒΑ ΧΙΟΥ έτος 2008 η δυναμικότητα τους ήταν:
    Λαγκάδα 2.385 τον/χρόνο και η προταθείσα της Π.Ο.Α.Υ. είναι5.360 τον/χρόνο.
    Ν.Α Οινούσες 1.110 τον/χρόνο και η προταθείσα 1.390τον/χρόνο.
    Η προταθείσα στις Β.Α Οινούσες είναι 2.480 τον/χρόνο(νέα περιοχή).

    Διαβάσαμε ότι σύμφωνα με την διαβούλευση το 80% των ιχθυαποθεμάτων εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Μήπως θα αποζημιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες πολίτες
    α) από την καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών;
    β) θα αποζημιώσει τους κατοίκους των από την υποβάθμιση της ζωής τους και της περιουσίας εκείνων και των παιδιών τους,καθώς θα τους στερήσει από ένα ποιοτικό περιβάλλον;
    γ)τους Έλληνες ψαράδες για την οικονομική τους εξαθλίωση;
    δ)ποιός θα πληρώσει για τα έσοδα που θα έχουν χαθεί απο τον τουρισμό ; Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση;
    Αν απο αυτό το ειδικό πλαίσιο της διαβούλευσης για το χωροταξικό οι στόχοι του είναι: η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη, αυτά για εμάς είναι λόγια που απευθύνονται σε αφελείς,γιατί οι στόχοι της είναι αλλοι.

    Συνεπώς, είμαστε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ με τις Π.Ο.Α.Υ,γιατί σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο για τις περιοχές,καταδυναστεύεται κάθε είδος ανθρώπινης δραστηριότητας,μετατρέπονται από μέρη άπειρου φυσικού κάλλους σε βούρκους και, τέλος, θυσιάζονται τα νησιά μας στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματιων.

  • 6 Μαΐου 2011, 20:23 | Γεώργιος Κ.Κουτουζής

    Γεώργιος Κουτουζής (Επιχειρηματίας) Πόρος

    Διαβάζω πολλά σχόλια σχετικά με το νομοσχέδιο για τις Π.Ο.Α.Υ.
    Εκπλήσσομαι διότι ο χώρος των Ιχθυοκαλλιεργειών είναι πολύ μακριά από τον παραδοσιακό οικισμό του Πόρου καθώς και από τις τουριστικές εγκαταστάσεις του νησιού, οδικώς απέχουν περίπου 12 με 15 χιλιόμετρα και από θαλάσσης 7 ναυτικά μίλια περίπου. Όλες οι προϋπάρχουσες μονάδες που ήταν εγγύτερα έχουν μεταφερθεί σε άλλα νησιά ή τοποθεσίες και δεν είναι ορατό από το τουριστικό μέρος του νησιού, τίποτα.
    Ποια σχέση έχει ο Ναυταθλητισμός και το Φεστιβάλ Σκαφών με τις ιχθυοκαλλιέργειες; Τόσα χρόνια συνυπήρχαν όλες οι δραστηριότητες αρμονικά. Πουθενά δεν συγκρούονται οι δυο διαφορετικές δραστηριότητες.
    Όπως γράφει ο φίλος Αλέξης Παπαδόπουλος, ο θαλάσσιος τουρισμός αυξήθηκε κατά 40% και οι αφίξεις των σκαφών στον Πόρο κατά 20%, ξεπέρασαν τις 8000, αριθμοί ανταγωνιστικοί και συγκρίσιμοι με μεγάλα τουριστικά νησιά της Ελλάδος, ακράδαντο επιχείρημα ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν εμπόδισαν καμιά δραστηριότητα του τουρισμού. Εξάλλου, από ότι έχω διαβάσει και πληροφορηθεί οι χωροταξικές ζώνες γενικά όπως η Π.Ο.Α.Υ προστατεύουν το θαλάσσιο
    τουρισμό με την ίδρυση καταδυτικών πάρκων.
    Πιστεύω ότι η Π.Ο.Α.Υ όταν εφαρμοσθεί σε συγκεκριμένο σημείο του νησιού μας θα βάλει σε τάξη το βόρειο τμήμα και σε όποια μελλοντικά σχέδια,καθώς τα χρόνια και οι καιροί αλλάζουν, σε όσους σχεδίαζαν κάτι παρόμοιο ή διαφορετικό.
    Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να αναφέρω ότι από αυτό το κατρακύλισμα και εξευτελισμό της πατρίδας μας σε όλον τον πλανήτη και που κυρίως εμείς ο λαός είμαστε υπεύθυνοι θα πρέπει να διδαχθούμε και να αναθεωρήσουμε:
    Δηλαδή:
    Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε ως χώρα στην παγκόσμια αγορά με μια μόνο παραγωγική δραστηριότητα-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- που κυρίως άλλοι από εμάς την ρυθμίζουν και ελέγχουν.
    Πρέπει να ξαναέρθουμε σε εποχές που οι παππούδες μας, πατεράδες μας ίδρυσαν από τα συντρίμμια της την Ελλάδα με πολλές μορφές παραγωγικής δραστηριότητας π.χ. ΓΕΩΡΓΙΑ-ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ Κ.Λ.Π.
    Εκτός αν υιοθετήσουμε απόψεις της δεκαετίας του ’80 ότι ο αρχαιότερος έμπορος στον ΠΛΑΝΗΤΗ,Ο ΕΛΛΗΝΑΣ κάνει μόνο για σερβιτόρος.
    Βουίζει ακόμα στα αυτιά μου το σύνθημα της εποχής των μαθητικών μου χρόνων «ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».

    Γ.Κ.Κουτουζής

  • 6 Μαΐου 2011, 19:33 | Νίκος Λαγκάδα

    Είμαι 25 χρονών και κατάγομαι από Λαγκάδα. Ένα μικρό παραθάλασσιο χωριό βορειοανατολικά της Χίου. Η κατάσταση στο χωριό μου με τις υδατοκαλλιέργιες έχει γίνει απελπιστική.
    Θυμάμαι κάποτε κολυμπούσα με τους φίλους στον κόλπο, έρχονταν τουρίστες (επειδή είναι πολύ γραφικό χωριό) έτρωγαν και έκανα το μπάνιο τους. Τώρα πλέον μετά το φαγητό τους διώχνουμε γιατί τα νερά είναι ακατάλληλα. Μάλιστα πολλοί κάτοικοι του χωριού είχαν μολυνθεί απο τη θάλασσα. Μέχρι πριν ένα χρόνο δεν έβλεπες το βυθό στη θάλασσα που είχε βάθος 1 μέτρο. Ευτυχώς η κατάσταση μετά την απομάκρυνση μίας μονάδας έχει λίγο βελτιωθεί. Μπορείς και βλέπεις τον πάτο της θάλασσας στο 1,5 μέτρο.
    Κατάφεραν και μας έφεραν μέσα σε έναν κόλπο τρεις υδατοκαλλιέργιες. Έκλεισαν τον κόλπο και στα νέρα που κάποτε ήταν γεμάτα ζωή πλέον βλέπεις μόνο κεφαλόπουλα (ψάρια που αρέσκονται σε βρώμικα λιμνάζοντα νερά).
    Η μία μονάδα που απομακρύνθηκε πήγε λίγο πιο ανοιχτά μετά από την πίεση των κατοίκων του χωριού και φυσικά επειδή ήταν παράνομη. Η τεράστια όμως μανάδα που εξακολουθεί να μολύνει, δεν απομακρύνεται γιατί ανήκει σε εταιρία κολοσσό. Αν δε κάνω λάθος μάλιστα είναι πάνω από αρχαία, αλλά τόσο το λιμεναρχείο όσο και η αρχαιολογία κάνουν τα στραβά μάτια γιατί προφανώς υπάρχουν συμφέροντα πάνω στο νησί. Δε τους νοιάζει που ο βυθός της θάλασσας κάτω από τις υδατοκαλλιέργιες είναι άσπρος από τα κατάλοιπα των ψαριών.
    Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω τον/την αρμόδιο/α υπουργό/υφυπουργό, τι φέρνει περισσότερο χρήμα σε αυτή τη χώρα; Ο τουρισμός ή οι υδατοκαλλιέργιες; Αν θέλετε να ριμάξετε τον τουρισμό και να ερημώσετε νησιά και χωριά, προχωρήστε ελεύθερα. Νεκρώστε κάθε θαλάσσια ζωή και κάθε φυσική ομορφιά. Αλλά θα σας παρακαλέσω να μη μας ξαναμιλήσετε για προστασία του περιβάλλοντος. Μπορείτε να μιλήσετε για καταστροφή, ερήμωση και αστικοποίηση γιατί προφανώς αυτό προωθείτε.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας, και συγγνώμη για το ύφος μου αλλά πάτε να μας διώξετε από τα σπίτια μας.

  • 6 Μαΐου 2011, 16:37 | κανακης μιχαλης

    Δεν αντεχουμε αλλο να ειμαστε ο σκουπιδοτενεκες της Αττικης, οχι στην δημιουργια ζωνης εντατικης υδατοκαλλιεργειας στην Σαλαμινα.

  • 6 Μαΐου 2011, 15:34 | elli

    Καλησπέρα φίλοι μου.
    Είπα και εγώ να γράψω δυο λόγια για να βοηθήσω στον κοινό μας στόχο.
    Δεν χρειαζόμαστε άλλες μονάδες πάνω στον τόπο μας.
    Θα έπρεπε να μιλάμε για το πώς θα βγάλουμε κ αυτές που είδη υπάρχουν.
    Όντος η θαλάσσια καταστροφή που έχουν δημιουργήσει είναι τεράστια.
    Και εγώ από μικρή έχω λατρέψει όπως όλοι μας τα καθαρά νερά μας ,
    Τα θαλασσινά , το φρέσκο ψάρι.
    Τώρα πάω η ίδια για ψαροτούφεκο κ όταν χτυπήσω κάποια τσιπούρα κ δεν είναι άγρια σκέπτομαι πολύ αν θα την φάω η όχι.
    Κατά καιρούς φέρνω φίλους στο νησί επειδή έχουν ξετρελαθεί με της παραλίες μας κ τον θαλάσσιο φυσικό πλούτο που έχει το νησί μας.
    Όμως δεν μπορούμε να πάμε όπου να ναι παίρνουμε την βάρκα για να πάμε κάπου που δεν θα έχει κάπου κοντά ιχθυοκαλλιέργειες.
    Hello my friends. I said I write a few words to help our common goal. We do not need other units on in our country. We should be talking about how t draw those kinds exist. Being a maritime disaster they have created is huge. And I have an early love as we clean our waters, seafood, fresh fish.
    Now go the same for Mr Spear fishing when I hit some bream k is not too wild I think if you will eat or not. Occasionally I bring friends to the island because they are crazy with our beaches Mr maritime natural wealth that is our island. But we can not go so where to get the boat to go somewhere that will not have anywhere near fish farms.

  • 6 Μαΐου 2011, 15:13 | A G. Lygnos

    Fish farming is the deliberate breeding of fish in enclosures for human consumption or recreational fishing. Salmon, carp, catfish, cod and bass are the most commonly farmed fish, usually cultivated in netted enclosures within natural marine environments. Fish farming is a form of aquaculture, the cultivation of wild marine creatures, that has evolved to meet demand for fish while natural stocks are depleted through overfishing. While fish farming can prove useful in meeting this demand, there are several important issues concerning animal welfare and the environment.

    Concentration

    To be profitable, fish farms need to stock as many animals as possible in as little space as possible. This means that farmed fish are enclosed in densities much greater than those they would naturally school in. This can cause stress in the fish and damage their fins and scales when they are forced against the sides of their enclosure.

    Food

    Farmed fish, because they cannot hunt for themselves, require feed to be supplied to them. For carnivorous fish, such as cod, salmon and catfish, this comes in the form of pellets processed from wild fish. The website Circle of Responsibility estimated that for each pound of farmed salmon produced, three pounds of wild fish were used as feed.

    Drugs And Chemicals

    Concentrating fish in high densities and in close confines inevitably leads to the outbreak of diseases, bacteria and parasites. Farmers sometimes use antibiotics to combat these problems. These drugs can get into the natural marine environment and the human food chain. Farmers also coat their nets with pesticides to prevent damage from algae and shellfish. These chemicals leach into the water and can enter the marine food chain.

    Environmental Degradation

    Fish farms produce a concentrated amount of feces. This, combined with chemicals that may be used in the farms, often results in excessive algae growth, which depletes the oxygen in the water, reducing or even eliminating indigenous marine life. The farm enclosures are simply moved to another location when local algal growth becomes too abundant.

    Read more: Environmental Impacts of Fish Farming | eHow.com http://www.ehow.com/list_6752684_environmental-impacts-fish-farming.html#ixzz1LZzIbWP8

  • 6 Μαΐου 2011, 12:13 | Σύλλογοι Επαγγελματιών Αλιέων Χίου & Οινουσσών

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΧΙΟΥ
    <> Χίος 2-05-2011
    Εσπερίδων 11 Κάμπος Χίου ΤΚ 82100 Τηλ: 2271023856

    Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Χίου
    «Ο ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

    Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Οινουσσών
    «Η ΑΙΓΝΟΥΣΣΑ»

    ΠΡΟΣ : Υφυπουργό κα. Ελπίδα Τσουρή.
    Βουλευτή ΝΔ κο. Κωστή Μουσουρούλη.
    Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.
    Αντιπεριφερειάρχη Χίου.
    Δήμαρχο Χίου.

    ΘΕΜΑ : Ένσταση – Διαμαρτυρία για την ίδρυση ΠΟΑΥ μεταξύ ΒΑ Χίου και Οινουσσών .

    1. Ο σύλλογος μας διαφωνεί και ενίσταται στην δημιουργία ΠΟΑΥ μεταξύ ΒΑ Χίου και Οινουσσών καθώς και σε κάθε μετεγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στον Νομό Χίου, για τους παρακάτω λόγους :

    α. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της ΒΑ Χίου και Οινουσσών έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που καταλαμβάνουν μεγάλη θαλάσσια έκταση. Αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας είναι η καταστροφή του βυθού και ο δραστικός περιορισμός των ιχθυαποθεμάτων.

    β. Με την δημιουργία ΠΟΑΥ και την εγκατάσταση επιπλέον μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας περιορίζεται σε βαθμό απαγόρευσης ο ζωτικός χώρος αλιείας σε μία πλούσια σε αλιεύματα περιοχή που θα εξαλείψει το ήδη πενιχρό εισόδημα των αλιέων σε μία περίοδο γενικότερης οικονομικής κρίσης.

    γ. Η θαλάσσια περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή με Λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και είναι ενταγμένη σε ζώνη ειδικής προστασίας ελέγχου και σχεδιασμού NATURA

    2. Πέραν των παραπάνω ο σύλλογος μας διαμαρτύρεται έντονα και καταγγέλλει προς κάθε αρχή την μεθόδευση των αρμόδιων φορέων προκειμένου η δημιουργία ΠΟΑΥ να πραγματοποιηθεί χωρίς την κοινοποίηση από μέρους τους της σχετικής αλληλογραφίας στους τοπικούς αλιευτικούς συλλόγους προκειμένου να αποτρέψουν την τοποθέτηση τους σε ένα ζωτικής σημασίας θέμα και να αποκρύψουν την εύλογη αντίδραση τους.

    3. Ο σύλλογος μας είναι διατεθειμένος να αποτρέψει την δημιουργία ΠΟΑΥ και την εγκατάσταση επιπλέον μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και επιφυλάσσετε για δυναμικές κινητοποιήσεις.

  • 6 Μαΐου 2011, 10:44 | Γρηγόρης Γιαννούλης

    Στους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλοντος του Πόρου, έχω να τους επισημάνω τα εξής:
    Αν θέλουμε οι βόρειες ακτές του νησιού να είναι και να παραμείνει δάσος, αν θέλουμε να φυλάσσονται 24 ώρες το 24ωρο, αν θέλουμε να παραμείνουν ακατοίκητες, τότε ναι πρέπει να πούμε στις ιχθυοκαλλιέργειες.
    Αν θέλουμε να γεμίσει αυθαίρετα,αν θέλουμε να χτίσουμε τα δάση με τους γνωστούς αποχαρακτηρισμούς,τότε ασφαλώς θα πρέπει να διώξουμε τις ιχθυοκαλλιέργειες.

  • 6 Μαΐου 2011, 10:29 | Μάγδα Ευσταθίου

    Καταστρέφετε τις παραλίες μας! Είμαι από Σαλαμίνα και το σχέδιο σας για υδατοκαλλιέργειες στη νότια πλευρά του νησιού μας έχει εξοργίσει και αναστατώσει υπερβολικά. Να εγκαταστήσετε υδατοκαλλιέργειες αλλά σε μέρη που είναι όντως ακατοίκητα και βραχονησίδες. Η Σαλαμίνα έχει κατοίκους που νοιάζονται για το νησί τους. Τα τελευταία 2 χρόνια η Σαλαμίνα έχει παρουσιάσει τουριστική δραστηριότητα αρκετά ανεπτυγμένη ειδικότερα την καλοκαιρινή περίοδο λόγω των παραλιών της. Στη νότια πλευρά υπάρχουν οι ωραιότερες παραλίες μας κι εσείς θέλετε τώρα να μας τις καταστρέψετε? Οι μισές παραλίες δηλαδή κρίνονται ακατάλληλες και οι άλλες μισές θα ανήκουν στις υδατοκαλλιέργειες? Είναι απαράδεκτο. Γιατί πρέπει πάντα να επεμβαίνετε στη φύση μόνο και μόνο για το οικονομικό σας συμφέρον και ποτέ δεν σκέφτεστε λίγο τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δράσεις σας και στο περιβάλλον αλλά και στους ανθρώπους των περιοχών αυτών; Γιατί; Έχουμε υπέροχους τόπους και τους καταστρέφουμε αντί να τους αναδείξουμε… Σας παρακαλώ μην περάσετε το σχέδιο αυτό. Καταστρέφετε το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών.. Εκτός και αν ο σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε άλλη μια κατάσταση σαν εκείνη της Κερατέας με την υπόθεση ΧΥΤΑ…

  • 6 Μαΐου 2011, 10:43 | Γιαννουλης Γρηγορης

    Στους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλοντος του Πόρου, έχω να τους επισημάνω τα εξής:Αν θέλουμε να παραμείνει δάσος οι βόρειες πλευρές του νησιού,αν θέλουμε να προστατεύεται 24 ώρες το 24ωρο,αν θέλουμε να παραμείνουν ακατοίκητες, τότε ναι πρέπει να πούμε στις ιχθυκαλλιέργειες.Αν απεναντίας θέλουμε να γεμίσει αυθαίρετα,αν τα δάση αυτά θέλουμε να τα χτίσουμε με τα γνωστά χαρτιά που κάποιοι στο παρελθόν, τότε οχι, θα πρέπει να διώξουμε τα ψάρια.!!!

  • 6 Μαΐου 2011, 01:00 | KOSTAS OINOYSSES

    Δεν είναι δυνατόν να στηθούν κι άλλες Υδατοκαλλιέργειες στις Οινούσσες. Ήδη έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις. Ελάτε να δείτε πρώτα το ύψος της καταστροφής και αν έχετε έστω και λίγο οικολογικό ένστικτο θα καταλάβετε για τι μιλάμε. Πού είναι οι οικολογικές ομάδες της Ελλάδας? Ο σκοπός αυτής της κίνησης ποιος είναι? Σκέφτεστε κάτι άλλο εκτός από την τσέπη? Καταστρέφουμε μερικούς υπέροχους τόπους για το κέρδος χωρίς να υπολογίζουμε τίποτα? Τους ανθρώπους που ζουν απ΄την θάλασσα τους σκέφτηκε κανείς? Είναι πολλά τα ερωτήματά μου αλλά ξέρω ότι ποτέ δεν θα πάρω απάντηση γι΄αυτά. Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδας μας. Μετά από τόσες μάχες που κερδίσαμε θα ηττηθούμε από την απερισκεψία την αδιαφορία και τις μίζες. Λες και θα βγούμε απ΄την κρίση με τις Υδατοκαλλιέργειες. Είμαι μόλις 24 χρονών κάνω βόλτες με την βάρκα μου και νιώθω τυχερός που αναπνέω καθαρό αέρα και θαυμάζω τα υπέροχα τοπία μας. Πολλοί τα ζηλεύουν και το ξέρω. Όπως καταλάβατε είμαι και εγώ αντίθετος σε αυτό το «βιασμό» της φύσης και θα αντισταθώ στη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών στις Οινούσσες.

    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 5 Μαΐου 2011, 23:48 | basilis oinousses

    eimai apo tis oinousses k tha ithela na sas anafero oti me tin dimiourgia idatokaliergion mas katastrefete einai san na thelete na mas dioksete apo ton topo mas, einai poloi i psarades tou nisiou i opoioi den tha mporoun na zisoun tis oikogenies tous. auti einai i douleia tous auto emathan apo tous pateres tous k auto sinexizoun, min katastrepsete auton ton plousio topo gia na kerdisoun kapoioi axortagi.kante enan aproidopoieito elenxw stis iparxouses k tha deite ti zimia mas exoun kanei.den tha mporoun ta paidia mas na pane gia mpanio dioti apo ta ximika bgazoume mikites.i patelides exoun geinei san tasakia h thalassa enas bourkos h paralies gemates plastikes sekoules (tsoubalia) na min po gia tin mirodia pou bgazoun apo milia mikria…opoio kloubi tous xalaei to petane se mia paralia san na min trexei tpt, noikiazoun meri pou xorane 3 kloubia k bazoun 15 k kaneis den tous elenxei,bazoun kloubia anoixtou pelagous se kolpous,exoun ftiaksei afthereta spitia konta stis monades,exoun afisi se meri pou eipirxan monades ola ta palia mplokia sxoinia k polla alla xoris na endiaferthon na ta mazepsoun,an deite ton butho den yparxei oute petra oute fiki yparxei mono laspi apo ta apoblita ton psarion, min afisete na katastrafi autos o iperoxos topos pou mas afisan klironomia i progoni mas euxaristw.