- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 9 (άρθρο 9 της Οδηγίας) Πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων

Για τη στήριξη των δραστηριοτήτων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και εφαρμογής των αναφερομένων στο άρθρο 29 προγραμμάτων πρόληψης λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις και οι προτάσεις (εάν υπάρχουν) που υποβάλλει η Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 9 της Οδηγίας 2008/98 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 9 (άρθρο 9 της Οδηγίας) Πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων"

#1 Σχόλιο Από ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ Στις 1 Απρίλιος, 2011 @ 12:23

Από το 1994 έχω αναπτύξει και λειτουργήσει μέθοδο με την οποία ελαττώνονται κατά 60% τα παραγόμενα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων και την διαχείριση και εκμετάλλευση της υπόλοιπης ποσότητας. Την μέθοδο αυτή την έχω κοινοποιήσει σε διάφορες υπηρεσίες. Κανείς όμως δεν έχει ενδιαφερθεί. Πρόσφατα την υπέβαλα και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που διενεργεί για το πρόβλημα που δημιουργούν τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων.
Η μέθοδος αυτή είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα: [1], στην παράγραφο “ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ” , ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων.

#2 Σχόλιο Από ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΡΟΥΣΣΟΣ Στις 3 Απρίλιος, 2011 @ 16:28

Να προστεθεί στο τέλος του άρθρου το:
«καθώς και η συνταγματική αρχή της Νησιωτικότητας
(νησιωτικό ισοδύναμο της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων)με στόχο την άρση των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων που οφείλονται στα μειονεκτήματα της γεωγραφικής και συγκοινωνιακής ασυνέχειας στην παραγωγική , διοικητική και κοινωνική τους σχέση με τα τοπικά , περιφερειακά και εθνικά διοικητικά και αναπτυξιακά κέντρα , όπως αυτά ορίζονται από το κάθε φορά ισχύον Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο.”

ΣΚΕΠΤΙΚΟ
——–
Η μη ύπαρξη εξειδικευμένης πολιτικής για τα νησιά κατά την εφαρμογή των προβλέψεων του συγκεκριμένου άρθρου θα προκαλέσει αυτόματη μειονεξία του συνόλου των κατοίκων των νησιών της χώρας , σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας και ευρύτερα του ευρωπαίους ηπειρωτικούς κατοίκους.Ειδικότερα η γεωμορφολογική πολυμορφία της Ελλάδας όπως αυτή κορυφώνεται στην περίπτωση των νησιών απαιτεί εξειδικευμένη πολτική και για αυτό θέμα με στόχο την αποτελεσματικότητα.

#3 Σχόλιο Από Ιωαννίδης Α. Θεμιστοκλής Στις 8 Απρίλιος, 2011 @ 04:24

Αυτό που μου αρέσει, είναι ότι κάτω από αυτές τις περιστάσεις, έχετε και χιούμορ μεταξύ άλλων.
Πρόληψη. Όπως λέμε πρόληψη καρκίνου, προληπτικοί πόλεμοι κλπ.
Τι να πω, αφού το λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το οποίο δεν επιλέγω άτομο και δεν έχω δικαίωμα ψήφου, ΜΠΡΑΒΟ! Εξάλλου, έχουμε τους «Ειδικούς» που ξέρουν…Και δημοκρατία συν τοις άλλοις….
Ζήτω λοιπόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι αντίστοιχοι με αυτούς που ήρθαν και πέθαναν πολεμώντας το 1821 για ιδέες όπως ελευθερία, δημοκρατία κλπ. Οι ίδιοι είναι, μόνο που τώρα, λαμβάνουν αναίμακτες για αυτούς αποφάσεις και αντί για άρματα φορούν κοστούμια (σοβαροφάνεια πάνω από όλα..). Τους τιμούν και αυτοί τους προγόνους τους. Εύγε!

Θεμιστοκλής Α. Ιωαννίδης
Επικ. Καθηγητής κλπ.
Τα υπόλοιπα βαριέμαι ρε παιδιά…..

ΥΓ. Σε ημερίδα που είχε γίνει (δε θυμάμαι πόσα χρόνια πριν, μπορεί και 8) ο αντίστοιχος Ευρωβουλευτής που δεν κατάλαβε ότι αυτά που είδε ήταν μέρος της διατριβής μου δεν ήξερε τη διαφορά του Leach από το Leaching Test ! Και εγώ ήμουν από κάτω… Αχ συνταξιούχε Ευρωβουλευτή μου, που να είσαι τώρα να δεις την εξέλιξη…

#4 Σχόλιο Από ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ Στις 13 Απρίλιος, 2011 @ 18:39

Αποτελεί σημαντικό γεγονός η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και επειδή είναι η πρωτογενής ενέργεια όλης της διαδικασίας διαχείρισης των αποβλήτων, αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον ο τρόπος και οι μέθοδοι που πρέπει να ακολουθηθούν για τη μη παραγωγή αποβλήτων. Π.χ πέρα από την ενημέρωση του κοινού, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει υπερκαταναλωτισμό, πρέπει να στραφούμε στο εκπαιδευτικό σύστημα με υποχρεωτικά μαθήματα στα σχολεία περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, γνώσης και εφαρμογής, που λείπουν από το εκπαιδευτικό σύστημα.

– Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου “Φίλοι της Γης”
τηλ. : 23940 61715 e-mail : [2]
– Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά
τηλ. : 6932 249 441
– Ενωση Γιαουρτοπαραγωγών Δορκάδος
τηλ. : 6944 777 516
– Σύλλογος Μελισσοκόμων Επαρχίας Λαγκαδά
τηλ. : 23940 92017
– Γεωργικός Συνεταιρισμός Ασσήρου
τηλ. : 23940 61216
– Κυνηγετικός Σύλλογος Λαγκαδά “Αρτεμις”
τηλ. : 23940 23063
– Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Σ. Ασσήρου
τηλ. : 23940 61266

#5 Σχόλιο Από Στέφανος Χ. Σαμακάς Στις 13 Απρίλιος, 2011 @ 22:53

Άρθρο 9

Πρόληψη δημιουργιας αποβλήτων

Για τη στήριξη των δραστηριοτήτων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και εφαρμογής των αναφερομένων στο άρθρο 29 προγραμμάτων πρόληψης λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις και οι προτάσεις (εάν υπάρχουν) που υποβάλλει η Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 9 της Οδηγίας 2008/98 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008.

Αυτό είναι ολο το άρθρο «μας». Τα αναφερόμενα του ιδιου του άρθρου ποιός αποφάσισε οτι δεν χρειάζεται να αναφερθούν στην δημόσια διαβούλευση ? Μάλλον κάποιος που δεν επιθυμεί εκθέσεις και προτάσεις από τους Ελληνες ενδιαφερόμενους στην Ευρωπαική Επιτροπή ! ( εξ ου και το » οι εκθέσεις και οι προτάσεις ( εαν υπάρχουν ) … » Αισχος Σ

Παραθέτω τα αναφερόμενα στο άρθρο 9 της Οδηγίας …

Μετά από διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους, η Επιτροπή θα υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο τις παρακάτω εκθέσεις συνοδευόμενες, εάν χρειάζεται, από προτάσεις σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για τη στήριξη των δραστηριοτήτων πρόληψης και εφαρμογής των αναφερομένων στο άρθρο 29 προγραμμάτων πρόληψης, που καλύπτουν:

α) έως τα τέλη του 2011 ενδιάμεση έκθεση σχετικά με την εξέλιξη της παραγωγής αποβλήτων και το πεδίο εφαρμογής της πρόληψης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης πολιτικής οικολογικού σχεδιασμού προϊόντων που αντιμετωπίζει τόσο την παραγωγή αποβλήτων όσο και την παρουσία επικίνδυνων ουσιών στα απόβλητα, με στόχο την προώθηση τεχνολογιών που θα εστιάζουν σε ανθεκτικά, επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα προϊόντα,

β) έως τα τέλη του 2011 τη διαμόρφωση σχεδίου δράσης για περαιτέρω μέτρα στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο ιδίως την αλλαγή των σημερινών καταναλωτικών μοντέλων,

γ) έως τα τέλη του 2014 τον καθορισμό στόχων πρόληψης αποβλήτων και στόχων αποσύνδεσης της οικονομικής ανάπτυξης από την παραγωγή αποβλήτων για το 2020, με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης, αν κριθεί αναγκαίο, αναθεώρησης των δεικτών που αναφέρονται στο άρθρο 29, παράγραφος 4.

Εν οψει της σημασίας των ανωτέρω είναι σαφές ότι ο Νομοθέτης μας εχει λογοκρίνει την Οδηγία. Γιατι ?