Άρθρο 8 – Ελάχιστες προδιαγραφές

1. Σχεδιασμός κτιρίου

1.1 Στο σχεδιασμό του κτιρίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κάτωθι παράμετροι:

α) Κατάλληλη χωροθέτηση και προσανατολισμός του κτιρίου για τη μέγιστη αξιοποίηση των τοπικών κλιματικών συνθηκών.

β) Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου για τη βελτίωση του μικροκλίματος.

γ) Κατάλληλος σχεδιασμός και χωροθέτηση των ανοιγμάτων ανά προσανατολισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις ηλιασμού, φυσικού φωτισμού και αερισμού.

δ) Χωροθέτηση των λειτουργιών ανάλογα με τη χρήση και τις απαιτήσεις άνεσης (θερμικές, φυσικού αερισμού και φωτισμού).

ε) Ενσωμάτωση τουλάχιστον ενός εκ των Παθητικών Ηλιακών Συστημάτων (ΠΗΣ) όπως: ανοίγματα άμεσου ηλιακού κέρδους, τοίχος μάζας, τοίχος Trombe, ηλιακός χώρος – θερμοκήπιο.

στ) Ηλιοπροστασία.

ζ) Ένταξη τεχνικών φυσικού αερισμού.

η) Εξασφάλιση οπτικής άνεσης μέσω τεχνικών και συστημάτων φυσικού φωτισμού.

1.2 Αδυναμία εφαρμογής των ανωτέρω απαιτεί επαρκή τεχνική τεκμηρίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις επικρατούσες συνθήκες.

2. Κτιριακό κέλυφος

2.1 Θερμικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων κτιριακού κελύφους:

α) Τα επιμέρους δομικά στοιχεία του εξεταζόμενου υπό μελέτη νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου (κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3661/2008) κτιρίου, πρέπει να πληρούν τους περιορισμούς θερμομόνωσης του παρακάτω Πίνακα Γ.1:

Πίνακας Γ.1: Μέγιστος επιτρεπόμενος Συντελεστής Θερμοπερατότητας δομικών στοιχείων, για τις τέσσερις κλιματικές ζώνες στην Ελλάδα

ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

ΣΥΜΒΟΛΟ

Συντελεστής θερμοπερατότητας [W/m2.K]

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Α

Β

Γ

Δ

Εξωτερική οριζόντια επιφάνεια σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα (οροφές)

kD

0,50

0,40

0,38

0,35

Εξωτερικοί τοίχοι σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα

kW

0,60

0,50

0,44

0,33

Δάπεδα χώρων διαμονής σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα (pilotis)

kDL

0,50

0,40

0,40

0,30

Δάπεδα σε επαφή με το έδαφος ή με κλειστούς μη θερμαινόμενους χώρους

kG

1,50

1,00

0,38

0,35

Διαχωριστικοί τοίχοι σε επαφή με μη θερμαινόμενους χώρους

k

1,50

1,00

0,70

0,50

Ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες μπαλκονιών κα)

kF

3,20

3,00

2,80

2,60

Γυάλινες προσόψεις κτιρίων μη ανοιγόμενες και μερικώς ανοιγόμενες

kGF

1,80

1,80

1,80

1,80

β) Η τιμή του μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας km του εξεταζόμενου υπό μελέτη νέου ή ανακαινιζόμενου κτιρίου δεν υπερβαίνει τα όρια που δίδονται στον πίνακα Γ.2 και το διάγραμμα Γ.3:

Πίνακας Γ.2: Μέγιστος επιτρεπόμενος μέσος Συντελεστής Θερμοπερατότητας km κατά κλιματική ζώνη

F/V (m-1)

Μέγιστος επιτρεπόμενος μέσος συντελεστής (km) σε [W/m2.K]

Ζώνη Α

Ζώνη Β

Ζώνη Γ

Ζώνη Δ

≤ 0,2

1,32

1,00

0,80

0,65

0,3

1,23

0,94

0,75

0,62

0,4

1,15

0,89

0,71

0,58

0,5

1,08

0,84

0,66

0,55

0,6

1,02

0,79

0,63

0,51

0,7

0,97

0,74

0,59

0,49

0,8

0,94

0,71

0,57

0,47

0,9

0,92

0,69

0,54

0,45

≥ 1,0

0,91

0,67

0,52

0,43

Διάγραμμα Γ.3: Μέγιστος επιτρεπόμενος μέσος Συντελεστής Θερμοπερατότητας km κατά κλιματική ζώνη


γ) Ο μέσος συντελεστής θερμοπερατότητας km(W,F) των επιφανειών των εξωτερικών τοίχων συμπεριλαμβανομένων των ανοιγμάτων δεν υπερβαίνει την τιμή 1,80 W/m2.K ανά όροφο.

2.2 Η διαδικασία υπολογισμού των συντελεστών θερμοπερατότητας αναφέρεται στο Παράρτημα 4.

3. Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις

3.1 Οι επιμέρους Η/Μ εγκαταστάσεις του εξεταζόμενου υπό μελέτη νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου (κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3661/2008) κτιρίου, που θα επιλεγούν πληρούν τους εξής περιορισμούς:

α) Ο κεντρικός λέβητας του συστήματος θέρμανσης είναι πιστοποιημένος με βαθμό ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον ενός αστέρα (*).

β) Τα μηχανήματα απευθείας εκτόνωσης είναι πιστοποιημένα από το Eurovent ή ισοδύναμο εργαστήριο πιστοποίησης σε συνθήκες Eurovent και έχουν συντελεστή συμπεριφοράς (COP) στη ψύξη τουλάχιστον 2,8 για μηχανήματα μέχρι 5 kW και τουλάχιστον 2,4 για μηχανήματα μεγαλύτερα από 5 kW.

γ) Τα μηχανήματα κεντρικών συστημάτων νερού με αντλίες θερμότητας ή ψύκτη είναι πιστοποιημένα από το Eurovent, ή ισοδύναμο εργαστήριο πιστοποίησης σε συνθήκες Eurovent και έχουν συντελεστή συμπεριφοράς (COP) στη ψύξη για αερόψυκτα τουλάχιστον 2,2 για μηχανήματα μέχρι 120 kW και τουλάχιστον 2,5 για μηχανήματα μεγαλύτερα από 120 kW, ενώ για υδρόψυκτα τουλάχιστον 3,2 για μηχανήματα μέχρι 120 kW και τουλάχιστον 3,7 για μηχανήματα μεγαλύτερα από 120 kW.

δ) Κάθε κεντρική κλιματιστική μονάδα (ΚΚΜ) που εγκαθίσταται στο κτίριο με παροχή νωπού αέρα ≥ 60%, επιτυγχάνει ανάκτηση θερμότητας σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

ε) Οι αντλίες ή/και οι κυκλοφορητές είναι πιστοποιημένοι με ενεργειακή κλάση τουλάχιστον (Β).

στ) Τα δίκτυα διανομής (νερού ή αλλού μέσου) της κεντρικής θέρμανσης ή της εγκατάστασης ψύξης, έχουν μέσο συντελεστή θερμικών απωλειών διανομής μικρότερο από 7% για δίκτυα μέχρι και 20 m και μικρότερο από 12% για δίκτυα μεγαλύτερα των 20 m.

ζ) Τα δίκτυα διανομής και επανακυκλοφορίας της κεντρικής εγκατάστασης ΖΝΧ, έχουν μέσο συντελεστή θερμικών απωλειών διανομής μικρότερο από 15% για δίκτυα χωρίς επανακυκλοφορία και μικρότερο από 30% για δίκτυα με επανακυκλοφορία.

η) Τα δίκτυα διανομής θερμού και ψυχρού μέσου διαθέτουν σύστημα αντιστάθμισης για την αντιμετώπιση των μερικών φορτίων.

θ) Η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ΖΝΧ καλύπτεται από ηλιοθερμικά συστήματα. Το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση καθορίζεται ως εξής: κλιματική ζώνη Α: ≥ 80%, κλιματική ζώνη Β: ≥ 75%, κλιματική ζώνη Γ: ≥ 70%, κλιματική ζώνη Δ: ≥ 65%. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 11 του ν. 3661/08, καθώς και όταν οι ανάγκες σε ΖΝΧ καλύπτονται από άλλα αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ΑΠΕ, ΣΗΘ, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.

ι) Τα συστήματα γενικού φωτισμού στα κτίρια του τριτογενή τομέα έχουν μέγιστη ενεργειακή απόδοση 0,015 [W/lumen]. Για επιφάνεια μεγαλύτερη από 15 m2 ο τεχνητός φωτισμός ελέγχεται με χωριστούς διακόπτες. Στους χώρους με φυσικό φωτισμό εξασφαλίζεται η δυνατότητα σβέσης τουλάχιστον του 50% των λαμπτήρων που βρίσκονται εντός αυτής.

κ) Σε όλα τα κτίρια που απαιτείται κατανομή δαπανών υπάρχει αυτονομία θέρμανσης, όπως στην περίπτωση πολυκατοικίας (ανά διαμέρισμα), ή συγκροτημάτων κατοικιών (ανά κατοικία), ή σε άλλες ειδικές περιπτώσεις κτιρίων παράλληλης χρήσης από διαφορετικούς χρήστες (πολυκαταστήματα, κτίρια γραφείων κ.α.).

λ) Όπου απαιτείται κατανομή δαπανών θέρμανσης, εφαρμόζεται θερμιδομέτρηση, καθώς επίσης και σε κεντρικά συστήματα παραγωγής ΖΝΧ.

μ) Σε όλα τα κτίρια υπάρχει θερμοστατικός έλεγχος της θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου ανά ελεγχόμενη θερμική ζώνη κτιρίου (διαμέρισμα, κατάστημα σε εμπορικό κέντρο, κ.α.).

ν) Στα κτίρια του τριτογενή τομέα απαιτείται η εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού αντιστάθμισης της άεργου ισχύος των ηλεκτρικών τους καταναλώσεων, για την αύξηση του συντελεστή ισχύος τους (συνφ) σε επίπεδο κατ’ ελάχιστον 0,95.

3.2 Αδυναμία εφαρμογής των ανωτέρω απαιτεί επαρκή τεχνική τεκμηρίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

  • 31 Ιανουαρίου 2010, 11:13 | ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ – Α.Π.Θ. (Δ.Μπίκας, Αικ. Ευμορφοπούλου, Δ.Αραβαντινός, Κ.Αξαρλή, Αικ.Τσικαλουδάκη, Θ.Θεοδοσίου)

    ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ – Α.Π.Θ.
    (Δ.Μπίκας, Αικ.Ευμορφοπούλου, Δ.Αραβαντινός, Κ.Αξαρλή, Αικ.Τσικαλουδάκη, Θ.Θεοδοσίου)

    1η παρατήρηση

    Στον πίνακα Γ.1. δίνονται οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές του συντελεστή θερμοπερατότητας (και όχι οι μέγιστοι συντελεστές θερμοπερατότητας, όπως κακώς αναγράφει) δομικών στοιχείων για τις 4 κλιματικές ζώνες της Ελλάδας. Αυτές οι τιμές βαίνουν γενικώς μειούμενες από τη ζώνη Α’ στη ζώνη Γ’. Ωστόσο, αν και στα περισσότερα δομικά στοιχεία υπάρχει μια κλιμάκωση στη μείωση από ζώνη σε ζώνη, σε ορισμένα παρουσιάζονται δυσανάλογα άλματα που δεν δικαιολογούνται από τις κλιματικές συνθήκες της κάθε ζώνης και δεν συνάδουν με το βήμα μείωσης των τιμών στα υπόλοιπα δομικά στοιχεία.
    Για παράδειγμα:
    α) Στις τιμές του συντελεστή θερμοπερατότητας kG για δάπεδα σε επαφή με έδαφος ή με μη θερμαινόμενους χώρους ορίζεται:
    – για τη ζώνη Α’: kG = 1,50 W/(m²•K)
    – για τη ζώνη Β’: kG = 1,00 W/(m²•K) Διαφορά μεταξύ Α’ & Β’: ΔkG = 1,50 – 1,00 = 0.50 W/(m²•K)
    – για τη ζώνη Γ’: kG = 0,38 W/(m²•K) Διαφορά μεταξύ Β’ & Γ’: ΔkG = 1,00 – 0,38 = 0.62 W/( m²•K)
    – για τη ζώνη Δ’: kG = 0,35 W/(m²•K) Διαφορά μεταξύ Γ’ & Δ’: ΔkG = 0,38 – 0,35 = 0.03 W/( m²•K)
    Εμφανής λόγος που να δικαιολογεί μια τέτοια απόκλιση τιμών δεν υπάρχει.
    β) Σε αντίθεση με τις τιμές του kG οι τιμές του kDL που ορίζουν τις απαιτήσεις σε δάπεδα επάνω από πιλοτή παρουσιάζουν απόκλιση μεταξύ των ζωνών Α’ προς Β’ και Γ’ προς Δ’: ΔkDL = 0,10 W/(m²•K), ενώ από τη ζώνη Β’ στη ζώνη Γ’ η τιμή παραμένει σταθερή ΔkDL = 0,00 W/(m²•K).
    γ) Η τιμή του kGF για τις γυάλινες προσόψεις κτιρίων, μη ανοιγόμενες και μερικώς ανοιγόμενες παρουσιάζεται σταθερή kGF = 1,80 W/(m²•K) για όλες ανεξαιρέτως τις ζώνες.
    δ) Τέλος, όσον αφορά στα δάπεδα που έρχονται σε επαφή με το έδαφος ή με κλειστούς μη θερμαινόμενους χώρους, οι μέγιστες τιμές που προβλέπονται στο σχέδιο του κανονισμού για τις ζώνες Γ’ και Δ’ δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές που προβλέπονται για τις επιστεγάσεις. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. δάπεδα και διαχωριστικούς τοίχους με χώρους χαμηλότερης θερμοκρασίας) οι μέγιστες τιμές είναι υπερβολικά αυστηρές: π.χ. στη ζώνη Α’ το δάπεδο επί υπόστυλου χώρου ή επί εδάφους δρα ευεργετικά για τη διαμόρφωση του εσωκλίματος κατά τη θερινή περίοδο και επομένως θα μπορούσε ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής να είναι υψηλότερος. Για τον ίδιο λόγο εκτιμάται ότι οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές του συντελεστή θερμοπερατότητας των κουφωμάτων θα πρέπει να επανεξεταστούν, ιδιαίτερα για τη ζώνη Α’.
    Αυτές οι τιμές δεν δικαιολογούνται από τις κατά καιρούς μετρήσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας και από τη σχετική βιβλιογραφία.

    2η παρατήρηση
    Κατά το δεύτερο έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας του κτιρίου, κατά το οποίο εξετάζεται ο μέσος συντελεστής θερμοπερατότητας km(W,F) των διαφανών και αδιαφανών εξωτερικών στοιχείων του κάθε ορόφου, η τιμή του k παραμένει σχεδόν ίδια με αυτήν του ισχύοντος σήμερα κανονισμού:
    – Κανονισμού Θερμομόνωσης Κτιρίων (1979): km(W,F) = 1,86 W/(m²•K).
    – Σχέδιο Κ.Εν.Α.Κ.: km(W,F) = 1,80 W/(m²•K).
    Με τον ισχύοντα σήμερα κανονισμό υπέρβαση αυτής της τιμής σχεδόν ποτέ δεν προέκυπτε, παρά μόνο σε ελάχιστες ειδικές περιπτώσεις (π.χ. καταστήματα με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες στο ισόγειο). Δε υπάρχει λόγος διατήρησης της ίδιας υψηλής τιμής στην τιμή αυτή του συντελεστή k, όταν μάλιστα οι τιμές του k σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έχουν μειωθεί δραστικά.

    3η παρατήρηση
    Πολλές από τις «ελάχιστες προδιαγραφές» έτσι όπως διατυπώνονται στο άρθρο 8 δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και κατά συνέπεια ούτε και να αξιολογηθούν. Επομένως, πώς θα τεκμηριώνονται; Για παράδειγμα, σε ένα πυκνό αστικό τοπίο με δεδομένο το πρόσωπο του οικοπέδου, θα πρέπει να ορίζονται οι ελάχιστες προδιαγραφές για την «κατάλληλη χωροθέτηση και τη μέγιστη αξιοποίηση των τοπικών κλιματικών συνθηκών».
    Επίσης αναφέρεται στην πρώτη ενότητα («Σχεδιασμός κτιρίου») ότι στο σχεδιασμό του κτιρίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες παράμετροι και αναγράφονται παράμετροι βιοκλιματικού σχεδιασμού. Εφόσον δεν συνδέεται ο σχεδιασμός με μετρούμενα στοιχεία, δηλαδή βάσει του σχεδιασμού να υπολογίζεται κατανάλωση ενέργειας, δεν είναι δυνατό να αξιολογούνται αυτές οι παράμετροι σχεδιασμού. Στον ενεργειακό έλεγχο μια θεώρηση αυτού του επιπέδου θα μπορούσε να δημιουργήσει σειρά προβλημάτων κατά τη βαθμονόμηση του κτιρίου.
    Προτείνεται ο σαφής προσδιορισμός των προδιαγραφών με δυνατότητα ποσοτικοποίησης και αξιολόγησης.

    4η παρατήρηση
    Δεδομένου ότι δεν υπάρχει απαίτηση για μελέτη φυσικού φωτισμού στα κτίρια με χρήση την κατοικία, δεν διευκρινίζεται πώς μπορεί να διασφαλιστεί και να αξιολογηθεί η οπτική άνεση, τη στιγμή μάλιστα που δεν προβλέπεται ούτε καν ο έλεγχος της επάρκειας του φυσικού φωτός. Ακόμη και αν η οπτική άνεση αποτελούσε παράμετρο για τον καθορισμό των ελάχιστων προδιαγραφών των κτιρίων, θα έπρεπε να περιγραφούν αναλυτικά τα μεγέθη που θα την εκφράζουν.

    5η παρατήρηση
    Ενώ θεωρείται θετικό στοιχείο η υποχρέωση κάλυψης του ζεστού νερού με ηλιακούς συλλέκτες, θα πρέπει να εξετάζεται η μορφολογική ένταξή τους στο κτίριο (ειδικά για πολυώροφα κτίρια), προκειμένου να μην προσβάλλεται τόσο η αισθητική του κτιρίου όσο και του περιβάλλοντος.

  • 31 Ιανουαρίου 2010, 11:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΛΑΧΙΑΣ – ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    Κατ’ αρχάς το κτίριο αναφοράς θεωρείται ότι έχει ορθή βάση και καλύπτει τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές για να εξασφαλιστεί η ικανοποιητική ενερεγειακή συμπεριφορά των κτιρίων.

    Ειδικότερα θα ήθελα να αναφέρω τις εξής παρατηρήσεις για το άρθρο 8:

    1. Στην παραράγραφο 3 «Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις» εδάφιο α) θα πρέπει επίσης να προστεθεί ότι: Για την περίπτωση των λεβήτων κεντρικού συστήματος θέρμανσης με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο για θερμική ισχύ μεγαλύτερη των 150.000 kcal/h (175kW) προτείνεται η εγκατάσταση εναλλάκτη καυσαερίων-νερού (οικονομηντήρα) για την αύξηση της θερμοκρασίας του σωλήνα προσαγωγής του ζεστού νερού προς τα θερμαντικά στοιχεία με εκμετάλλευση της θερμοκρασίας των καυσαερίων (μερική ανάκτηση της θερμότητας των καυσαερίων).

    2. Στην παραράγραφο 3 Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις εδάφιο στ) αναφέρεται ότι «τα δίκτυα διανομής (νερού ή άλλου μέσου) της κεντρικής θέρμανσης ή της εγκατάστασης ψύξης πρέπει να έχουν μέσο συντελεστή θερμικών απωλειών διανομής μικρότερο από 7% για δίκτυα μέχρι 20m και μικρότερο από 12% για δίκτυα μεγαλύτερα από 20 m».
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Επειδή οι συνθήκες αυτές για ορισμένες εγκαταστάσεις μπορεί να προκύψει ότι καλύπτονται και για αμόνωτες σωληνώσεις, προτείνω να προστεθεί η πρόταση ότι «εν πάσει περιπτώσει οι σωληνώσεις θα θερμομονώνονται υποχρεωτικά με μονωτικό μανδύα ισοδύναμο προς πάχος τουλάχιστον 3 εκατοστών υαλοβάμβακα»

    3. Ομοίως στο εδάφιο ζ) της ίδιας παραγράφου αναφέρεται ότι «Τα δίκτυα διανομής και επανακυκλοφοίας της κεντρικής εγκατάστασης ΖΝΧ, πρέπει να έχουν μέσο συντελεστή θερμικών απωλειών διανομής μικρότερο από 15% για δίκτυα χωρίς επανακυκλοφορία και μικρότερο από 30% για δίκτυα με επανακυκλοφορία»
    ΠΡΟΤΑΣΗ: Για τους ανωτέρω αναφερθέντες λόγους προτείνεται ομοίως να προστεθεί η πρόταση ότι «εν πάσει περιπτώσει οι σωληνώσεις θα θερμομονώνονται υποχρεωτικά με μονωτικό μανδύα ισοδύναμο προς πάχος τουλάχιστον 2 εκατοστών υαλοβάμβακα»

    Τέλος προτείνεται οι καπνοδόχοι των λεβήτων να έχουν κατά το δυνατό λεία εσωτερική επιφάνεια και το υλικό τους να εξασφαλίζει κάποια ελάχιστη θερμομονωτική ικανότητα.

  • 30 Ιανουαρίου 2010, 22:30 | Μάρκος Φραγκάκης

    Καλησπέρα.

    Πιστεύω ότι το ποσό της ενέργειας που καταναλώνεται ανά πάσα στιγμή σε ένα σπίτι είναι άμεσα συσχετισμένο με την μη γνώση του κατοίκου. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι σε θέση να γνωρίζει από μία ένδειξη στον γενικό ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού ότι την συγκεκριμένη στιγμή καταναλώνει x κιλοβατώρες, μπορεί να μαντέξει αμέσως ότι έχει ξεχάσει κάποια ενεργοβόρα συσκευή αναμμένη.

    Η τεχνολογίες που προσφέρουν τις παραπάνω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο εμπόριο [1] [2]. Η πρώτη πρόταση λοιπόν θα ήταν όλα τα καινούρια κτίρια να υποχρεούνται να διαθέτουν μέσα οπτικοποίησης της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, καθώς και της κατανάλωσης του τρέχοντος μήνα. Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει σε κάποιον να «πειραματιστεί» με τις συσκευές του και να δει πόσο καίει πχ το κλιματιστικό και η τηλεόραση σε κατάσταση αναμονής, και αυτοβούλως και αυθόρμητα, θα αποκτίσει την τάση να τα κλείνει.

    Επίσης παραθέτω ότι η Google προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία Google Powermeter [3], η οποία αναλαμβάνει να οπτικοποιήσει τέτοιου είδους δεδομένα, και επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί την κατανάλωσή του σε σχέση με το παρελθόν. Μία δεύτερη πρόταση θα ήταν κάποια αντίστοιχη υπηρεσία στους πολίτες.

    Μάρκος Φραγκάκης

    [1] http://michaelbluejay.com/electricity/measure.html
    [2] http://www.powercostmonitor.com/
    [3] http://www.google.org/powermeter/

  • 3.1.β γιατί για τα μηχανήματα με ισχύ > 5 kW προδιαγράφεται χειρότερο COP από τα μικρότερα;

    1.2. η διατύπωση αφήνει παραθυράκι για έγκριση από την πολεοδομία;

  • Λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια διαβούλευση που διεξάγεται σχετικά με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Γεωθερμίας και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας» καταθέτει την παρακάτω πρόταση σχετικά με το άρθρο 8 και ειδικότερα στο κομμάτι που αφορά τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (Παράγραφος 3):

    – Προτείνουμε στη σημείωση (γ) της παραγράφου 3.1 να υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία μηχανημάτων και εξαιρούνται από τις ελάχιστες τιμές των συντελεστών απόδοσης (COP) που αναφέρονται στα υδρόψυκτα μηχανήματα.

    Επιπλέον να εξαιρούνται τα υδρόψυκτα συγκροτήματα που ανήκουν σε εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύνται την αβαθή γεωθερμία είτε ανοικτού είτε κλειστού τύπου.

  • 30 Ιανουαρίου 2010, 17:11 | Κοτταράς Γιώργος

    1. Άρθρο 8 / 3. Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις: Θα πρέπει να προστεθεί: Τα συστήματα αυτοματισμού, λειτουργίας και ελέγχου του κτιρίου πρέπει να είναι κλάσης Α σύμφωνα με EN15232 και να φέρουν πιστοποίηση eu.bac.
    2. Άρθρο 8 / 3. Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις/ κ): Πρέπει να γίνει διόρθωση που να περιλαμβάνει και την κεντρική λειτουργία ψύξης εφόσον υπάρχει και όχι μόνο θέρμανσης.
    3. Άρθρο 8 / 3. Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις/ λ): όπου απαιτείται μόνο κατανομή δαπανών θέρμανσης (όχι Ψύξη) θα πρέπει να αναφέρεται πως μπορεί να γίνει με την χρήση «Κατανεμητών δαπανών θέρμανσης» σύμφωνα με την αναθεωρημένη ΤΟΤΕΕ 2427/83
    4. Άρθρο 8 / 3. Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις/ λ): Αντίστοιχα να γίνετε και η κατανομή δαπανών ψύξης.
    5. Άρθρο 8 / 3. Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις/ μ): Ο θερμοστατικός έλεγχος δεν μπορεί να κάνει έλεγχο ψύξης. Η τεχνολογία σήμερα επιτρέπει να έχουμε πολύ πιο ακριβή έλεγχο από τον θερμοστατικό για εγκαταστάσεις θέρμανσης ή/και ψύξης.

  • 30 Ιανουαρίου 2010, 12:33 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

    Για κάποιον που είναι έστω και λίγο σχετικός με το θέμα, οι μέγιστες τιμές των συντελεστών θερμοπερατότητας Km, όπως αναγράφονται στον αντίστοιχο πίνακα είναι τουλάχιστον αστείες.
    Υπάρχουν βεβαίως κάποιες κατηγορίες κουφωμάτων, όπως για παράδειγμα τα συρόμενα, στα οποία η επίτευξη χαμηλών συντελεστών θερμοπερατότητας, είναι δύσκολη και ιδιαίτερα ακριβή.
    Οι κατηγορίες αυτές των κουφωμάτων όμως, αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς, και είναι κρίμα μια τόσο αξιόλογη προσπάθεια να χάσει την αξία της, στην προσπάθεια να μην εξαιρεθούν τα κουφώματα αυτά από την αγορά.
    Τα συρόμενα κουφώματα και τα ανάλογά τους, ούτως ή άλλως διεκδικούν μερίδιο αγοράς από τις θερμότερες ζώνες. Έχοντας υπ’ όψη τις χαμηλές αποδόσεις τους, ίσως θα είναι καλύτερα να περιορισθούν σ’ αυτές, με μια πιο επιεική αντιμετώπιση όσον αφορά τους συντελεστές θερμοπερατότητας.
    Για τα ανοιγόμενα όμως κουφώματα οι συντελεστές του πίνακα δεν έχουν καμία πρακτική σημασία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την χρήση τόσο υψηλών συντελεστών, που εξυπηρετούν μόνο την προώθηση «φθηνών» σειρών κουφωμάτων που δεν καλύπτουν τις βασικές προδιαγραφές.
    Αξιόλογα όσα αναφέρονται στα σχόλια του κ. Γαρυφάλλου Βασίλη, όπου πολύ ορθά τοποθετείται σχετικά με την σπουδαιότητα των υαλοπινάκων στα κουφώματα. Θα διαφωνήσουμε όμως σε ένα σημείο: Δεν είναι δυνατόν να «αποσυνδεθεί» το κούφωμα από το πλαίσιο, «Με την ίδια λογική που εξετάζεται χωριστά η τοιχοποιία από τα ανοίγματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
    Αντίθετα με την «τοιχοποιία και τα ανοίγματα», το κούφωμα είναι ένας μηχανισμός, που η καλή του λειτουργία εξαρτάται από όλα τα επί μέρους στοιχεία του. Δεν αρκεί ένας υαλοπίνακας υψηλών επιδόσεων για να εξασφαλίσει την απόδοση του.
    Ένα πλαίσιο μεταλλικό χωρίς θερμοδιακοπή αποτελεί θερμογέφυρα που εκμηδενίζει τις ιδιότητες του υαλοπίνακα.
    Ένα κούφωμα που δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές αεροπερατότητας, επιτρέπει την διέλευση αέρα παράλληλα με μεγάλα ποσά θερμότητας.
    Στα πρότυπα EN ISO 14351 και EN ISO 10077 περιγράφεται με ακρίβεια ο τρόπος που όλα τα συνεργαζόμενα στοιχεία του κουφώματος, επιτυγχάνουν τους τελικούς συντελεστές θερμοηχομόνωσης.
    Η σωστή κατασκευή των κουφωμάτων αποτελεί προϋπόθεση, για την αξιοποίηση των υψηλών επιδόσεων των σύγχρονων υαλοπινάκων.

    Παναγιωτίδης Χαράλαμπος
    Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.
    Πρόεδρος Προσωρινού Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Κατασκευαστών Ξύλινων Κουφωμάτων

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 18:34 | ΕΒΗΕ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΒΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
    «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ»

    Στο Άρθρο 8, παράγραφος 2θ

    Η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ΖΝΧ καλύπτεται από ηλιοθερμικά συστήματα. Το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση καθορίζεται σε 70% υπολογισμένο για τα μετεωρολογικά δεδομένα της Αθήνας. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 11 του ν. 3661/08, καθώς και όταν οι ανάγκες σε ΖΝΧ καλύπτονται από άλλα αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ΑΠΕ, ΣΗΘ, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου

    Στο Παράρτημα 1

    Στον πίνακα :
    Υπολογισμός ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίου για θέρμανση & ψύξη – Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης (μηνιαία μέθοδος)

    Να συμπληρωθεί το πρότυπο:

    ΕΝ 15316-04-03:2007 Συστήματα θέρμανσης Νερού σε κτίρια-Μέθοδος υπολογισμού απαιτήσεων συστημάτων ενέργειας και απόδοσης συστημάτων-Μέρος 4-3:Συστήματα παραγωγής θερμότητας, θερμικά ηλιακά.

    Επίσης στον πίνακα :

    Υπολογισμός ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίου για Ζεστό Νερό Χρήσης (ΖΝΧ) και Φωτισμό

    Να συμπληρωθεί το πρότυπο:

    ΕΝ 15316-04-03:2007 Συστήματα θέρμανσης Νερού σε κτίρια-Μέθοδος υπολογισμού απαιτήσεων συστημάτων ενέργειας και απόδοσης συστημάτων-Μέρος 4-3:Συστήματα παραγωγής θερμότητας, θερμικά ηλιακά.

    Ο Πρόεδρος της ΕΒΗΕ Ο Γεν. Γραμματέας της ΕΒΗΕ

    κ. Καστανάκης Εμμανουήλ κ. Παπαεμμανουήλ Χρήστος
    τηλ. 6972 800040 τηλ. 210 2112591

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 17:29 | ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΖΑΡΗΣ, ΔΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

    ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΖΑΡΗΣ, ΔΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
    Χ . ΤΡΙΚΟΥΠΗ 107, 114 73 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210-3813 810, FAX 210-3303665
    email : heron@tee.gr

    Βασικές παρατηρήσεις/διαπιστώσεις από την ανάγνωση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ)

    Ι. Λίγη ιστορία
    α. Το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας/ Υπουργείο Συντονισμού και Προγραμματισμού ήταν ένας φορέας του Δημοσίου που με ελάχιστα μέσα κατόρθωσε να συμβάλλει ουσιαστικά σε ενεργειακά θέματα , ήδη από την δεκαετία του 1970

    β. Ως Ερευνητής στο Εργαστήριο Ειδικής Μηχανολογίας του Τμήματος Χημ. Μηχανικών ΕΜΠ συμμετείχα στα πρώτα –απ’ όσον γνωρίζω- εφαρμοσμένα ερευνητικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας (Επιστ. Υπεύθυνος Καθ. Ν. Κουμούτσος) σχετικά με την Ατμοσφαιρική Ρύπανση και την Εξοικονόμηση Ενέργειας στον κτιραικό τομέα (ΥΧΟΠ/ ΠΕΡΠΑ ΕΕC DG XI). ως εξής:
    Τεχνικοοικονομική Μελέτη των Μεθόδων Μείωσης των Εκπομπών από την Κεντρική Θέρμανση 1982 – 1983
    Τεχνικοοικονομική Διερεύνηση των Δυνατοτήτων Θερμικής Μόνωσης των Υφισταμένων Κτιρίων για μείωση των Απωλειών και της κατανάλωσης Καυσίμων & Τεχνικοοικονομική Διερεύνηση των Δυνατοτήτων Χρησιμοποίησης της Ηλιακής Ενέργειας για Κεντρική Θέρμανση στα κτίρια της Περιοχής της Αθήνας, 1984 – 1985

    γ. Από το 1986 στο ΕΛΚΕΠΑ ( όπου δημιουργήθηκε επί σειρά ετών μια αξιόλογη ομάδα Εισηγητών-μηχανικών κυρίως Μ/Η), στο σύλλογο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων , στο ΚΕΚ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ και πρόσφατα στην ΕΒΕΤΑΜ έχω διδάξει σε απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ σε αντίστοιχα σεμινάρια (Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κτίρια, Ενεργειακοί Διαχειριστές κτιρίων κ.λ.π.). Σε ορισμένα απ’ αυτά τα σεμινάρια διεξάγονταν επιπλέον πρακτικές ασκήσεις υπό μορφή ενεργειακών επιθεωρήσεων και προτάσεις λήψης μέτρων σε υφιστάμενα κτίρια (νοσοκομεία, ξενοδοχεία, γραφεία κ.λ.π.) με τεχνικές εκθέσεις σημαντικού μεγέθους και υψηλού επιπέδου. Ο υπεύθυνος των σεμιναρίων αυτών , (εκτός του πρόσφατου της ΕΒΕΤΑΑΜ) ήταν ο συνάδελφος Απόστολος Ευθυμιάδης, Διπλ. Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχ. ΕΜΠ., PhD. ΜΙΤ. Τα πρώτα αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής καταγράφηκαν σε εισηγήσεις στο Τριήμερο Εξοικονόμηση Ενέργειας , Μάϊος 1987 που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ, όπως «Αξιολόγηση Επεμβάσεων για Eξοικονόμηση Eνέργειας στον Τομέα της Θέρμανσης Υφισταμένων Κτιρίων» (με Α. Ευθυμιάδη).

    δ. Η μοναδική φορά που κλήθηκα ως Εκπρόσωπος του ΤΕΕ σε θέματα εξοικονόμησης κτιρίων ήταν το 1994 ως εμπειρογνώμονας στην 5η ομάδα εργασίας του ΥΠΕΧΩΔΕ με αντικείμενο: «Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού κτιρίων με στόχο και αρχές σχεδιασμού για πολεοδομικά σύνολα», Επιτροπή Θεσμικού Πλαισίου για Εξοικονόμηση Ενέργειας στον Οικιστικό Τομέα. Το ίδιο συνέβη και με τους περισσότερους συναδέλφους Μ/Η της αξιόλογης ομάδα Εισηγητών-μηχανικών του ΕΛΚΕΠΑ

    ε. Έκτοτε, το επίσημο κράτος αγνόησε τους φυσικούς κατόχους του αντικειμένου της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια ( ορισμένους αρχιτέκτονες και κυρίως τους Μ/Η που δραστηριοποιούνται ως μελετητές/ επιβλέποντες/ κατασκευαστές/ συντηρητές Η/Μ εγκαταστάσεων κτιρίων κ.λ.π.) και την δραστηριότητα αυτή περί τα ενεργειακά την ανέλαβε το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τις γνωστές συνέπειες, όπως φαίνονται στα δύο σχέδια Προεδρικού Διατάγματος.

    ΙΙ. Βασικές παρατηρήσεις/διαπιστώσεις από την ανάγνωση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τομέα (ΚΕΝΑΚ)με 26ετή δραστηριότητα ως Μελετητής Δημοσίου Η/Μ (κατηγορίας 09Γ ), Επιβλέπων αλλά και την εισηγητής -κατά καιρούς- σε ενεργειακά θέματα είναι :

    Εισαγωγική παρατήρηση:

    Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης θέσπισης και εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση (Καθημερινή, 24-1-2010/Οικονομία σελ. 7) το ελληνικό δημόσιο κατέχει περισσότερα από 71000 ακίνητα . Είναι προφανές ότι, στα πλαίσια της αξιοποίησης του Κανονισμού, πρέπει να ληφθεί η γενναία απόφαση υλοποίησης ενός μεσοπρόθεσμου (π.χ. 5-ετούς) προγράμματος υλοποίησης όλων των πρόσφορων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, σε όσα από τα ακίνητα του παραπάνω κτιριακού αποθέματος υπάρχει μελέτη στατικής επάρκειας, διαμένουν άνθρωποι και δεν πρόκειται να κατεδαφισθούν τα επόμενα 10 έτη.

    Έτσι, αναθέτοντας άμεσα μελέτες στατικής επάρκειας (αν δεν υπάρχουν) και μελέτες ενεργειακής επιθεώρησης σε ορισμένα κτίρια θα ήταν δυνατόν να προκηρυχθούν -εντός του τρέχοντος έτους- σε κάθε πόλη (με προτεραιότητα στην Δ, Γ και Β κλιματική ζώνη) , οι διαγωνισμοί των αντίστοιχων έργων ριζικής ενεργειακής ανακαίνισης (και ενδεχομένως στατικής ενίσχυσης και ανακατασκευής/επισκευής άλλων Η/Μ εγκαταστάσεων (αν απαιτείται))_, συνυπολογίζοντας ότι πολλές Η/Μ εγκαταστάσεις έχουν ελάχιστη υπολειπόμενη διάρκεια ζωής. Το όλο εγχείρημα θα τόνωνε την απασχόληση ενεργειακών επιθεωρητών και κατασκευαστών, την τοπική αγορά και η εφαρμογή του πρώτου επιδεικτικού προγράμματος σε όλη την χώρα και με την κατάλληλη ενημέρωση του κοινού, θα έδινε το έναυσμα στην επέκταση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης και στα κτίρια του ιδιωτικού τομέα.

    Άρθρο 3 Ο νεολογισμός «διεισδυτικός αερισμός» παντελώς άγνωστος στους Μ/Η, να αντικατασταθεί με τον όρο «αερισμός λόγω χαραμάδων ή άλλη δόκιμη ορολογία

    Άρθρο 8 παρ. 2 Η απαίτηση της σημαντικής μείωσης των συντελεστών θερμοπερατότητας του πίνακα Γ.1 στους διαχωριστικούς τοίχους σε επαφή με μη θερμαινόμενους χώρους συνεπάγεται την τοποθέτηση μονωτικού πάχους 3 cm σε τοιχοποιίες (από διάτρητη οπτοπλινθοδομή 9 cm και δοκό από οπλισμένο σκυρόδεμα ) και ενδεχομένως γυψοσανίδα πίσω από το θερμομονωτικό υλικό στον μη θερμαινόμενο χώρο για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις για την Β’ ζώνη, ενώ στην Γ’ και Δ’ Ζώνη , ενδέχεται να απαιτείται διπλός τοίχος με μονωτικό ενδιάμεσα.

    Η απαίτηση για υάλινη πρόσοψη με KFG=1,8 W/m2.K, έναντι 3,49 W/m2.K, για τοίχο εξ υαλοπλίνθων πάχους 80 mm ( τυποποιημένοι υαλόπλινθοι γενικά με πάχος 80και 100 mm), φαίνεται εξωπραγματική.

    Σε ειδικά κτίρια όσο και σε κατοικίες ειδικού σχεδιασμού , η απαίτηση για Km(FG) να μην υπερβαίνει την τιμή 1,8 W/m2.K, ανά όροφο , εμποδίζει ευθέως :
    την ελευθερία στην αρχιτεκτονική σύνθεση, και
    ενδεχομένως την δημιουργία εκτεταμένων προσαρτημένων θερμοκηπίων νότιου προσανατολισμού (δηλ. ένα από τα στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού)
    οπότε προτείνεται ο έλεγχος του Km(FG) να γίνεται συνολικά για το κτίριο και όχι ανά όροφο, τόσο σε ειδκά κτίρια όσο και σε κατοικίες ειδικού σχεδιασμού (βιοκλιματικά κτίρια, μονοκατοικίες κ.λ.π.)

    Άρθρο 8 παρ. 3.1 Η απαίτηση της παρ. 3.1 «Οι επιμέρους Η/Μ εγκαταστάσεις του εξεταζόμενου υπό μελέτη ή ριζικά ανακαινιζόμενου (..) κτιρίου, που θα επιλεγούν θα πληρούν τους εξής περιορισμούς» είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή πρόβλεψη, ενώ από μια πρώτη ανάγνωση εμφανίζονται πολλές ανακρίβειες και ενδεχομένως άλλα λάθη που δεν έχουν εντοπισθεί κατά την διαβούλευση (η πλειονότητα των συμμετεχόντων ζητά διάφορα δικαιώματα ένταξης στο σώμα ενεργειακών επιθεωρητών ή γενικότερα εκφράζει τον πόνο του).

    Επομένως,αυτοί οι περιορισμοί όσον αφορά τις Η/Μ εγκαταστασεις κτιρίων πρέπει να επανεξετασθούν από ομάδα εργασίας του ΤΕΕ στελεχωμένη κυρίως από τους κατά τεκμήριο ειδικούς εξ επαγγέλματος (Μελετητές Δημοσίου κατηγορίας 09 και συναδέλφους ΜΗ που ασχολούνται επαγγελματικά σε μόνιμη βάση με Η/Μ μελέτες κτιρίων στον ιδιωτικό τομέα) και μετέπειτα χρήστες του Κανονισμού.

    Άρθρο 8 παρ. 3, στ) και ζ)
    Δεν κατανοώ τον όρο μέσος συντελεστής θερμικών απωλειών διανομής και μάλιστα ως % ποσοστό. Από την βιβλιογραφία (λ.χ. Recknagel-Sprenger Θέρμανση και κλιματισμός τ.1 Θέρμανση) είναι γνωστός ο συνολικός βαθμός απόδοσης ενός συστήματος κεντρικής θέρμανσης ως το γινόμενο των εξής τριών συντελεστών ηκ, ηδ και ηστ, όπου:
    ηκ o βαθμός απόδοσης καύσης
    ηδ o βαθμός απόδοσης δικτύου διανομής που κυμαίνεται από 92 έως 98%
    ηστ o βαθμός απόδοσης στασιμότητας

    Επομένως οι θερμικές απώλειες του δικτύου διανομής σε συστήματα θέρμανσης είναι από 2 έως 8% (max) και εξαρτώνται από την γεωμετρία και το επίπεδο θερμομόνωσης του δικτύου.

    Οι Μελετητές και κατασκευαστές (ΕΔΕ) Μ/Η δεν περίμεναν την ενεργοποίηση αυτού του Κανονισμού για να μάθουν τα περί θερμομόνωσης σωληνώσεων. Σας διαβεβαιώ ότι ήδη από το 1930 στην χώρα μας – τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά έργα – αφενός ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων και δικτύων θέρμανσης/κλιματισμού και Ζ.Ν.Χ. γίνεται-κατά το δυνατόν- με βελτιστοποίηση του δικτύου και αφετέρου υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές θερμομόνωσης σωληνώσεων ατμού, θερμού νερού για θέρμανση χώρων, Ζ.Ν.Χ. και ανακυκλοφορίας Ζ.Ν.Χ. (για ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών) και εψυγμένου νερού (για ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών και αποφυγή εξωτερικής συμπύκνωσης στις δυσμενέστερες συνθήκες) με σαφή διάκριση για τις περιπτώσεις κλειστών μη θερμαινόμενων χώρων και στο εξωτερικό περιβάλλον.

    Από πού προέκυψαν τέτοιες τιμές (συντελεστών) θερμικών απωλειών διανομής , ώστε να αναγράφονται ανακρίβειες :
    στην παρ. στ από 7% έως 12%)
    στην παρ. ζ επέρχεται διπλασιασμός των επιτρεπτών απωλειών (από 15 σε 30% !! ) σε δίκτυα ΖΝΧ με ανακυκλοφορία, που είναι επιστημονικά λανθασμένος, επειδή ένας ή περισσότεροι σωλήνες πολύ μικρής διαμέτρου, επιστρέφουν στο δοχείο αποθήκευσης

    Οι παραπάνω ανακρίβειες μπορεί να παραπλανήσουν ολιγότερο νέους μηχανικούς πολυτεχνείων και περισότερο ΤΕΙ και πρέπει να επαναπροσδιορισθούν.

    Αν είναι επιθυμητό, να ορισθεί o ελάχιστος βαθμός απόδοσης δικτύου διανομής για διάφορες περιπτώσεις (ατμού, θερμού νερού για θέρμανση χώρων, Ζ.Ν.Χ. και ανακυκλοφορίας Ζ.Ν.Χ., εψυγμένου νερού και ψυκτικού ρευστού).

    Σε Τεχνική Οδηγία tου Τ.Ε.Ε. , η μείωση των θερμικών απωλειών σωληνώσεων είναι δυνατόν να ορισθεί κατ’ αρχήν ως % των αντίστοιχων απωλειών αμόνωτου σωλήνα (κατακόρυφος, οριζόντιος, κεκλιμένος ) και για τις περιπτώσεις κλειστών μη θερμαινόμενων χώρων και στο εξωτερικό περιβάλλον και για διάφορες περιπτώσεις θερμικού φορέα (ατμού, θερμού νερού για θέρμανση χώρων, Ζ.Ν.Χ. και ανακυκλοφορίας Ζ.Ν.Χ., εψυγμένου νερού και ψυκτικού ρευστού).

    Στη συνέχεια είναι δυνατόν να τεθεί και ο στόχος συνολικής μείωσης των απωλειών, για διάφορες περιπτώσεις.

    Άρθρο 8 παρ. 3, θ)το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση (κάλυψη) σε περιπτώσεις πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών φαίνεται δύσκολα εφαρμόσιμο και πρέπει να επανεξεταστεί.

    Άρθρο 8 παρ. 3, λ) Η κατανομή δαπανών θέρμανσης και Ζ.Ν.Χ. να μπορεί να γίνεται και με μέτρηση διερχόμενης ποσότητας (ογκομέτρηση).

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 16:14 | Ε Σ Ε Γ Ε Π Ε

    Λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια διαβούλευση που διεξάγεται σχετικά με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Γεωθερμίας και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας» καταθέτει την παρακάτω πρόταση σχετικά με το άρθρο 8 και ειδικότερα στο κομμάτι που αφορά τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (Παράγραφος 3):

    – Προτείνουμε στη σημείωση (γ) της παραγράφου 3.1 να υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία μηχανημάτων και εξαιρούνται από τις ελάχιστες τιμές των συντελεστών απόδοσης (COP) που αναφέρονται στα υδρόψυκτα μηχανήματα.
    Επιπλέον να εξαιρούνται τα υδρόψυκτα συγκροτήματα που ανήκουν σε εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύνται την αβαθή γεωθερμία είτε ανοικτού είτε κλειστού τύπου.

  • ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ, Άρθρο 8
    1.1. Δεν αναφέρονται πουθενά τα θερμικά χαρακτηριστικά του κελύφους του κτιρίου (π.χ. ΚΕΦ.Β,Αρθ.4,§1.4) τουλάχιστον θα πρέπει να γίνεται παραπομπή σ αυτά.
    2.1 πίνακας Γ1
    – Στήλη σύμβολα : θα πρέπει να γίνει εναρμόνιση με τα αντίστοιχα ΕΝ
    Π.χ. k =>U
    – Στήλη κλιματική ζώνη Γ : Δάπεδα σε επαφή με το έδαφος ή…γράφει 0,38, λογικά θα πρέπει να είναι : 0,70 W/ m²Κ
    – αναφέρει : ο μέσος συντελεστής θερμοπερατότητας…δεν υπερβαίνει την τιμή των 1.80 W/ m²Κ ανά όροφο. Η τιμή εν προκειμένω θα πρέπει να εξαρτάται και από την κλιματική ζώνη, διότι διαφορετικά οδηγεί σε μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές του κελύφους(σε συνδυασμό με τον Πίνακα Γ).
    Θα ήταν σκόπιμο επίσης να ελαττωθούν σημαντικά οι συντελεστές Κf ή να τεθεί και μια άλλη παράμετρος στους υπολογισμούς θ/μ που θα λαμβάνει υπόψη και τη θερμική αδράνεια (θερμοχωρητικότητα ) του κτιρίου.

    3. Η/Μ εγκαταστάσεις
    • Πουθενά δεν αναφέρεται ότι όλα τα μηχανήματα θα είναι πιστοποιημένα και θα σημαίνονται με CE .
    • β) Οι προτεινόμενοι COP είναι πολύ χαμηλοί. Καλό θα ηταν, συνυπολογιζόμενου και του βαθμού απόδοσης των δικτύων παραγωγής- μεταφοράς διανομής ηλεκτρικής ενέργειας να αυξηθούν στο 3,0 τουλάχιστον.
    • γ) Ομοίως με το β και τα αερόψυκτα
    • Καλό θα ήταν να γραφεί στα β και γ : «τα μηχανήματα είναι πιστοποιημένα με ενεργειακή κλάση τουλάχιστον Β»
    • ι) Τα συστήματα γενικού φωτισμού α) ο περιορισμός ενεργειακής 0.015 W/lumen να ισχύει για όλα τα κτίρια β) σε μεγάλους χώρους με φυσικό φωτισμό να προβλέπεται η τοποθέτηση αυτόματου συστήματος ρύθμισης στάθμης φωτισμού
    • μ) Να προστεθεί : είναι επιθυμητό να υπάρχει θερμοστατικός έλεγχος θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου και σε επίπεδο χώρων (δωματίων)
    • ν) Το ίδιο να ισχύει και σε όποια κτίρια έχουν εγκατεστημένα μηχανήματα που καταναλώνουν μεγάλη ηλεκτρική ισχύ. Ομοίως, τουλάχιστον στα προαναφερθέντα να λαμβάνεται πρόνοια διορθώσεως της ποιότητας τάσης/ ρεύματος από προβλήματα π.χ. αρμονικών.

  • Στο σημείο γ) της παραγράφου «3.Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις»

    αναφέρεται ότι «Τα μηχανήματα κεντρικών συστημάτων νερού με αντλίες θερμότητας ή ψύκτη είναι πιστοποιημένα από το Eurovent, ή ισοδύναμο εργαστήριο πιστοποίησης σε συνθήκες Eurovent…»
    Προτείνεται η πρόταση αυτή να αντικατασταθεί από την πρόταση :

    «Τα μηχανήματα κεντρικών συστημάτων νερού με αντλίες θερμότητας ή ψύκτη είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με το σχήμα πιστοποίησης της Eurovent, ή με ισοδύναμο προς αυτό…»

  • Αξιότιμη κα. Υπουργέ,

    Θα ήθελα να κάνω τρία σχόλια σχετικά με τη χρήση των Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων για θέρμανση ΖΝΧ και κλιματισμό.

    Α) Σε πολυκατοικίες ή σε συγκροτήματα κατοικιών θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση ενός κεντρικού συστήματος και όχι πολλών μικρών κεντρικών ή θερμοσιφωνικών συστημάτων. Η χρήση ενός κεντρικού συστήματος όχι μόνο αποτρέπει αυτό το αντιαισθητικό θέαμα που παρατηρείται στις πολυκατοικίες με τα δεκάδες θερμοσιφωνικά, αλλά μεγιστοποιεί τις ενεργειακές απολαβές από τον ήλιο, καθώς η ηλιακή ενέργεια που σε πολλές περιπτώσεις δεν χρησιμοποιείται λόγο χαμηλής κατανάλωσης από μια οικογένεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποια άλλη στο κτίριο με μεγαλύτερες ανάγκες. Για την αποφυγή υπερκατανάλωσης ζεστού νερού από μια οικογένεια στο κτίριο, με τη χρίση θερμιδομετρητών θα ορίζεται και το ποσοστό της κάθε οικογένειας στο κόστος συντήρησης.

    Β) Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι ηλιακοί ψύκτες θα εξαιρούνται του κανόνα περί ελάχιστου ορίου COP κατά Eurovent. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς οι ηλιακοί ψύκτες δεν περνάνε από μετρήσεις του ηλεκτρικού COP σε συνθήκες Eurovent αλλά το θερμικό COP στην ονομαστική ισχύ. Αν δοθεί βάση στο θερμικό COP, τα όρια θα πρέπει να αλλάξουν καθώς οι ψύκτες έχουν θερμικό COP περίπου 0.6 σε αντίθεση με το ηλεκτρικό που είναι τις τάξης του 60-100.

    Γ) Να αρθεί υποχρεωτικά η απαγόρευση τοποθέτησης ΘΗΣ από τα καταστατικά των υφηστάμενων πολυκατοικιών.

    Ελπίζω να λάβετε υπ’όψην σας τα παραπάνω σχόλια που στόχο έχουν την βέλτιστη ενεργειακή λύση για μία από τις βασικότερες καταναλώσεις στο κτιριακό τομέα.

    Ευχαριστώ Πολύ

    Δ. Χασάπης,

    Τμήμα Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων – Κ.Α.Π.Ε.

  • 28 Ιανουαρίου 2010, 13:47 | ΕΣΕΓΕΠΕ

    Υπάρχει μία πρόταση-διόρθωση για το άρθρο 8 παράγραφος 3.1.γ όπου θα πρέπει να προστεθεί ότι:
    » Ειδικά για γεωθερμικές αντλίες θερμότητας θα πρέπει ο βαθμός απόδοσης τους να είναι μεγαλύτερος απο 4 (COP>4) για την θέρμανση και μεγαλύτερο του 4,5 στην ψύξη (EER>4,5)»
    Ανάλογη πρόταση υποβλήθηκε στις προτάσεις μας για τον νόμο περί ΑΠΕ. Αυτή η διευκρίνηση θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί σύγχυση μεταξύ των νομοσχεδίων.

    Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Γεωθερμίας και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας υπό ίδρυση

  • Κατά την άποψή μου είναι τελείως άστοχη αν όχι εσφαλμένη η σύνδεση του πλαισίου και του υαλοπίνακα.

    Με την ίδια λογική που εξετάζεται χωριστά η τοιχοποιία από τα ανοίγματα, θα έπρεπε να καθορίζονται ξεχωριστά οι μέγιστες αποδεκτές τιμές θερμοπερατότητας για τους υαλοπίνακες και τα κουφώματα.
    Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για 2 τελείως διαφορετικά υλικά, αν και οι κατασκευαστικές απαιτήσεις/τεχνολογίες τα έχουν φέρει τόσο κοντά, με αποτέλεσμα πολλοί να τα συγχέουν και να τα θεωρούν ως ένα και το αυτό.

    Κατ’ αρχάς ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του αλουμινίου είναι λ=203,52 W/m.K, του χάλυβα λ=53,15 W/m.K ενώ του υαλοπίνακα λ= 0,81W/m.K (πιν 4.2 παραρτ. 4), γεγονός που από μόνο του σημαίνει ότι οι δυνατότητες θερμομόνωσης του υαλοπίνακα είναι ασυγκρίτως περισσότερες.

    Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό συνεισφοράς του υαλοπίνακα στην θερμομόνωση του ανοίγματος είναι περίπου 200% μεγαλύτερο από αυτό του πλαισίου (μια και το ποσοστό που καλύπτει το πλαίσιο είναι περίπου 20% του ανοίγματος, ενώ του υαλοπίνακα 80%). Άρα το λογικό είναι, κάποιος να στοχεύει περισσότερο στη βελτίωση της συμπεριφοράς του επικρατέστερου υλικού, γιατί έτσι η συμπεριφορά του συνολικού ανοίγματος θα επηρεαστεί θεαματικότερα προς το ευνοικότερο.

    Τρίτον, η θερμομονωτική βελτίωση του κουφώματος είναι ασυγκρίτως ακριβότερη (με επίδραση στο 20% του ανοίγματος) σε σχέση με αυτή του υαλοπίνακα (με επίδραση στο 80% του ανοίγματος). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε 100€ που επενδύονται σε βελτίωση της υάλωσης, είναι περίπου 300% μεγαλύτερη από ίσης αξίας επένδυση στην βελτίωση της θερμομονωτικής συμπεριφοράς του κουφώματος. Το νούμερο αυτό είναι υπολογισμένο μόνο για την θέρμανση, εάν συνυπολογίσει κανείς και τις δαπάνες της ψύξης, τότε το νούμερο ξεπερνά τα 400%!!!…

    Τέταρτον, η θερμομονωτική συμπεριφορά του πλαισίου μεταβάλεται όχι μόνο από την ποιότητα του υλικού (αλουμίνιο, ξύλο, PVC κλπ), αλλά και από το είδος της εφαρμογής. Δηλαδή άλλη θερμομονωτική συμπεριφορά θα έχει το ίδιο πλαίσιο εάν είναι ανοιγόμενο, άλλη εάν είναι συρόμενο, επάλληλο, προβαλόμενο, μονόφυλλο δίφυλλο κλπ. Ο υαλοπίνακας από την άλλη είναι πολύ απλούστερος, καθ΄όσον για κάθε σύνθεση παρουσιάζει την ίδια συμπεριφορά και συνεπώς είναι πολύ πιο εύκολο να παραληφθεί από το μηχανικό, καθώς και να υπολογισθεί/προβλεφθεί η συμπεριφορά του.

    Πέμπτον, η παγκόσμια τεχνολογική εξέλιξη του υαλοπίνακα έχει δώσει τη δυνατότητα να επιτευχθούν ασύλληπτα βελτιωμένες θερμομονώσεις.
    Για παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν προιόντα υαλοπίνακα τα οποία αγγίζουν σε θερμοπερατότητα επιδόσεις εφάμιλλες με αυτές της μονομένης τοιχοποιίας (Κw=0,60 βλ. Αρθρο 8 πιν.Γ.1.) και μάλιστα με κόστη εξαιρετικά προσιτά.

    Τέλος, πρέπει να συνυπολογίσει κανείς εκτός από τις απώλειες κατά τη θέρμανση ενός κτιρίου και αυτές κατά την ψύξη, όπου για τις πρώτες 3 κλιματικές ζώνες είναι πιθανόν οικονομικά σημαντικότερες. Οι υαλοπίνακες εδώ παίζουν πρωταρχικό ρόλο ενώ εξ ορισμού το πλαίσιο δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε κατά το ελάχιστο. Οι υαλοπίνακες μπορούν να βελτιώσουν την θερμομονωτική ικανότητα του ανοίγματος κατά την διαδικασία της ψύξης (θέρος) μέχρι και 200%!!!! Ο λόγος είναι ότι η σημερινή βιομηχανία υαλοπινάκων μπορεί κατά βούληση να επηρεάσει τον ηλιακό συντελεστή ενός υαλοπίνακα (ελέγχοντας το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που εισέρχεται στο κτίριο από τον υαλοπίνακα ) και να είναι εξ’ ορισμού ενεργειακός/πράσινος, αφού αποκτά την ικανότητα να απωθεί τη θερμότητα απ’ όπου αυτή προέρχεται, δηλαδή από μέσα τον χειμώνα και από ΕΞΩ το καλοκαίρι..,…..To φυσικό μέγεθος που εκφράζει αυτήν την ιδιότητα του εκάστοτε υαλοπίνακα, λέγεται Ηλιακός Συντελεστής ή G FACTOR.

    Από όλα όσα προαναφέρθηκαν γίνονται εμφανείς οι λόγοι οι οποίοι καθιστούν μονόδρομο την αποσύνδεση του κουφώματος από τον υαλοπίνακα στα πλαίσια του καθορισμού των μεγίστων τιμών θερμοπερατότητας. Δεν είναι λογικό να κατεβάζει κανείς τον πήχη μόνο και μόνο για να μπορεί να τον περάσει ο ασθενέστερος συμμετέχων. Το ορθόν είναι να δημιουργηθεί άλλη κατηγορία… Κοιτώντας κανείς τον πίνακα Γ 1 του άρθρου 8 είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει την δυσαρμονία μεταξύ των επιπέδων των συντελεστών. Για τον υαλοπίνακα επίτευξη επιδόσεων της τάξης του Κ<1,50 είναι υπόθεση 200€ -400 € ανά διαμέρισμα, με απόσβεση του επιπλέον κόστους μέσω της αυξημένης οικονομίας σε 2 με 3 χρόνια.

    Εν κατακλείδι, σε περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί η ορθολογιστικότερη άποψη και τελικά διαχωρισθεί το κούφωμα από τον υαλοπίνακα, θεωρώ ότι οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές θερμοπερατότητας και ηλιακού συντελεστή οι οποίες θα ήταν δόκιμο να χρησιμοποιηθούν διατηρώντας το κόστος κατασκευής σε χαμηλά επίπεδα θα ήταν :
    Ζώνη Α : Kg max = 2.2 & G value max = 0,43
    Ζώνη Β : Kg max = 2.0 & G value max = 0.45
    Ζώνη Γ : Kg max = 1.8 & G value max = 0.50
    Ζώνη Δ : Kg max = 1.6 & G value max = 0.65
    Σημειωτέον ότι στη Γερμανία ο ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής θερμοπερατότητας για τον υαλοπίνακα είναι Κg=1.0 ενώ για τον ηλιακό συντελεστή δεν υπάρχει πρόβλεψη, μια και η συγκεκριμένη χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα αυξημένης ηλιοφάνιας.

    Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή παραμείνει η από κοινού αντιμετώπιση του πλαισίου-υαλοπίνακα, τότε οι συντελεστές θα έπρεπε αντίστοιχα να διαμορφωθούν ως εξής :

    Ζώνη Α : 2.6 (Ιταλία 2.4)
    Ζώνη Β : 2.4 (Αγγλία 2.0 έως 2.2)
    Ζώνη Γ : 2.2 (Αυστρία 1.9)
    Ζώνη Δ : 2.0 (Δανία 1.8)
    Εάν οι συντελεστές, πάραυτα, παραμείνουν ως έχουν αναρτηθεί, τότε θα είναι σα να παραμένει ανεκμετάλλευτο ένα από τα μεγαλύτερα όπλα στο οπλοστάσιο της χώρας και μάλιστα όταν αυτή εισέρχεται στη δύσκολη και μεγαλεπήβολη φάση του ενεργειακού εκσυγχρονισμού της.
    Εάν, εν πάση περιπτώση δεν μεταβληθεί η αντίληψη περί των επιδειοκόμενων απότελεσμάτων, τότε δεν υφίσταται καν λόγος συζήτησης, μια και οι αναρτηθέντες συντελεστές επιτυγχάνονται με τις υαλώσεις που εφαρμόζονται ήδη από την δεκαετία του 70!!!
    Είναι αλήθεια αυτή η φιλοδοξία του κράτους που εκσυγχρονίζεται??

    Ελπίζοντας ότι βοήθησα
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Β. Γαρυφάλλου
    Φυσικός

  • Άρθρο 8, παράγραφος 3 – θ :
    Σύμφωνα με την Οδηγία 2009/28/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης(άρθρο 2 – Παράγραφοι α και β, άρθρο 5 – Παράγραφος 4 και Παράρτημα VII), τόσο οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας όσο και οι αεροθερμικές αντλίες θερμότητας θεωρούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εφόσον η τελική ενέργεια είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την πρωτογενή ενέργεια που χρειάζονται οι παραπάνω Αντλίες Θερμότητας.
    Σε αυτή την περίπτωση, η ποσότητα θερμότητας που θεωρείται ότι προέρχεται από ΑΠΕ υπολογίζεται σύμφωνα με το Παράρτημα VII της Οδηγίας, ενώ ο μόνος περιορισμός που υφίσταται είναι οι Αντλίες θερμότητας να έχουν SPF > 1,15 x (1/n), όπου n ο μέσος βαθμός απόδοσης της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και SPF ο εποχιακός βαθμός απόδοσης της αντλίας θερμότητας

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 11:19 | lefpap

    Ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες μπαλκονιών κα)
    kF 3,20 3,00 2,80 2,60

    Συντελεστή θερμοπερατότητας 2,80 και 2,60 με κουφώματα αλουμινίου όπως ειναι σήμερα είναι αδύνατον να επιτευχθεί , μόνο με αλλαγές στα τζάμια ( επικαλύψεις κτλ ) που ανεβάζουν το κόστος .
    Η βιομηχανία αλουμινίου – αλουμινένιων κουφωμάτων είναι από τα καλύτερα χαρτιά της ελληνικής οικονομίας και ο ΚΕΝΑΚ το καίει .

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 16:43 | Θεόφιλος Ματσουκάς – Γεωπόνος-MSc Αρχιτέκτων Τοπίου

    Στο άρθρο 1 περι σχεδιασμού των κτηρίων, στην παράγραφο β. «Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου…» πρέπει να προστεθούν και να αναφέρονται ρητά ως συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στο κτήριο και η χρήση ολοκληρωμενων συστημάτων φυτεμένων δωμάτων – πράσινες στέγες καθώς και οι κάθετοι κήποι, φυτεύσεις δέντρων και αναρριχώμενων φυτών για σκίαση.

    Πρέπει να αναφέρονται ονομαστικά και με περισσότερες λεπτομέρειες όπως αναφέρονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

    Ως αναφορά για την αξία της φύτευσης στην εξοικονόμηση ενέργειας σημειώνω ένα αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας:

    » Ένα δέντρο αντλεί θερμότητα από το περιβάλλον ισοδύναμη με αυτήν που καταναλώνουν 20 κλιματιστικά για ένα 24ωρο».(βλ. επιστημονική εργασία Περδιού) Η εξήγηση είναι απλή και πηγάζει από τις διεργασίες εξατμισοδιαπνοής των φυτών.

    Με αυτή την απλή γνώση μπορεί κάποιος να εκτιμήσει τη συνολική ενεργειακή συνεισφορά ενός κήπου στην ταράτσα (πράσινη στέγη) ή μιας πλούσιας φύτευσης στον περιβάλλοντα χώρο και στις κάθετες όψεις των κτηρίων.

    Η ουσία του πρασίνου στο κτήριο έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια αντιληπτή σε άλλες «ανεπτυγμένες χώρες» και συνδυάζεται με τα πολλαπλά οφέλη και στο περιβάλλον.(μείωση CO2 –> μείωση φαινομένου θερμοκηπίου, παραγωγή Ο2, απορρόφηση ρύπων…)

    Επίσης, η εγκατάσταση μιας Πράσινης Στέγης προστατευει την μόνωση και πολλαπλασιάζει τον χρόνο ζωής της, οπότε σε βάθος χρόνου επιτυγχάνει και εξοικονόμηση στην τσέπη του ιδιοκτήτη.

    Η σημαντική επίσης αναφορά στο μικρόκλιμα πρέπει να γίνεται κατανοητή με μετρητικά δεδομένα όπως ποσοστό αύξησης σχετικής υγρασίας,ποσοστό μεταβολής θερμοκρασίας, μονάδες απορρόφησης ρύπων, μονάδες παραγωγής Ο2 κ.α.

    Συμπερασματικά, στην απλή αναφορά περί διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου πρέπει να αναφέρονται ονομαστικά και αναλυτικά οι λυσεις.

  • Αξιότιμοι κύριοι,

    Η εταιρεία μας ανταποκρινόμενη στην αίτηση Δημόσιας Διαβούλευσης για ΚΕΝΑΚ και Επιθεωρητές (Νόμος 3661 Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίων) θα ήθελε να θέσει υπόψη σας τα κάτωθι:

    Από την σύγκριση του ΚΕΝΑΚ με τις ισχύουσες διατάξεις του κανονισμού του 1979, αλλά και με αυτές που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, πιστέυουμε ότι η μείωση στις τιμές συντελεστών θερμικής διαπερατότητας -εκτός της ζώνης Δ- θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη.

    Προτείνουμε την αναθεώρηση των μέγιστων επιτρεπόμενων τιμών των συντελεστών θερμικής διαπερατότητας δομικών στοιχείων για τις ζώνες Α,Β,Γ, ακολουθώντας το παράδειγμα Ευρωπαϊκών χωρών αναλόγου κλίματος (π.χ. Γαλλία).

    Ζώνη Α Ζώνη Β Ζώνη Γ Ζώνη Δ
    Οροφή KD 0,40 0,38 0,36 0,35
    Τοιχοποιία KW 0,50 0,44 0,40 0,33
    Δάπεδο KDL 0,40 0,40 0,38 0,30

    Με εκτίμηση,

    Δημήτρης Πολιτόπουλος
    Πολ/κός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
    Υπεύθυνος Καινοτομικών Συστημάτων Δόμησης

    Knauf ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ ABEE
    Ευριπίδου 10, 17674 Καλλιθέα Αθήνα
    Τηλ. +30 2109310567
    Fax: +30 210 9310568
    http://www.knauf.gr

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 10:14 | A R N MOSLON

    1. Σχεδιασμός κτιρίου
    1.1 Στο σχεδιασμό του κτιρίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κάτωθι παράμετροι:
    α) Κατάλληλη χωροθέτηση και προσανατολισμός του κτιρίου για τη μέγιστη αξιοποίηση των τοπικών κλιματικών συνθηκών.
    β) Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου για τη βελτίωση του μικροκλίματος.
    γ) Κατάλληλος σχεδιασμός και χωροθέτηση των ανοιγμάτων ανά προσανατολισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις ηλιασμού, φυσικού φωτισμού και αερισμού.
    δ) Χωροθέτηση […]

    Proposal: process protocol in energy …. Το πρωτόκολλο της διαδικασίας στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης πρέπει να συνοδεύεται από γραφικές – εικονικές παραστάσεις και επεξηγήσεις για να γίνονται πιο καταναητά αυτά που έχουν τυπωθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο.

    ARN Molson
    MARCOM

  • 3.1α. Στην περίπτωση θερμικής ζωνοποίησης του κτιρίου στη θέση ενός κεντρικού λέβητα υπάρχουν σύνολο λεβήτων ονομαστικής ισχύος 100-120 kW.
    Κάθε λέβητας θα αντιστοιχεί σε μία η περισσότερες ζώνες, για να μη μηδενιστούν οι περιπτώσεις που μέχρι σήμερα ισχύουν ένας λέβητας ονομαστικής ισχύος πχ 250 kW να λειτουργεί για διαμέρισμα θερμική ισχύος 10 kW.
    Στην περίπτωση πολυορόφων μονοζωνικών κτιρίων, τα ρετιρέ διαθέτουν ανεξάρτητο λέβητα και το κτίριο να χωρίζεται σε δύο θερμικές ζώνες.

    3.1ε.
    Στην περίπτωση θερμικής ζωνοποίησης του κτιρίου οι κυκλοφορητές είναι inverter.

    3.1η. ………. μόνο στη περίπτωση που ο κύκλος θέρμανσης αυτών είναι μεγαλύτερος των πέντε ωρών πχ δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κλπ (σχετικά σχόλια για τους θερμοστάτες αντιστάθμισης, συστήματα ενεργοβόρα για τη χώρα μας, έχουν γίνει στο άρθρο 5)

    3.1θ.
    Επιβάλλεται η διαχείριση της ενέργειας. Στην αντίθετη περίπτωση η σπατάλη είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΉ. Η κάλυψη ….. να υποστηρίζεται από συστήματα διαχείριση της ενέργειας, δηλαδή οι μονάδες παραγωγής ΖΝΧ, ανανεώσιμων και συμβατικών πηγών, να διαθέτουν σύστημα από ηλεκτροβάνες και θερμοστάτες νερού.

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 15:30 | NIKOΣ ΠΑΙΓΝΙΓΙΑΝΝΗΣ

    Να καταστεί υποχρεωτική εκτός από τη χρήση θερμιδομετρητών και η τοποθέτηση των αντίστοιχων ηλεκτροβανών. Να αναφέρεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται η χρήση ωρομετρητών.

    Ο φωτισμός σε μεγάλα κτίρια να ελέγχεται με ανιχνευτές κίνησης.

    Να μπει επιτέλους κάποιο όριο στην άσκοπη χρήση κλιματιστικών σε δημόσιες υπηρεσίες με χρήση λογικών θερμοκρασιών για χειμώνα και καλοκαίρι.

    Να προστεθεί αναφορά στο πρότυπο IEC 60034-30, σύμφωνα με το οποίο, ορίζονται συντελεστές απόδοσης κινητήρων ΙΕ1, ΙΕ2 & ΙΕ3 (premium efficiency) και μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2011, θα πρέπει όλοι οι κινητήρες από 0,75 kW μέχρι 375 kW να πληρούν βαθμό απόδοσης τουλάχιστον ΙΕ2

    Δε γίνεται καμία αναφορά στις εγκαταστάσεις ανελκυστήρων

    Nα απαγορευθεί η χρήση λαμπτήρων πυρακτώσεως καθώς και η χρήση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών (π.χ. κατηγορίας χειρότερης από Β)

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 13:07 | klairi

    ΕΠΕΙΔΗ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πιστευω οτι πρωτα απ ολα πρεπει ολες οι κατασκευες πριν απο το 1980 πρεπει να ελεγχουν για την ΣΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑ…και μετα μπορουμε να ασχοληθουμε και με την ενεργειακη αποδοση των κτηριων…

    Εντομεταξη ξεχασαμε τις ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ…..

    Ποτε θα ξυλωθουν τα καταστηματα απο τις πρασιες των οικοδομων και θα αποδοθουν εκει που ανοικουν….στο ΠΡΑΣΙΝΟ….

  • Aξιότιμη κα Υπουργός

    Είμαι ένας από τους 5000 περίπου Μηχανικούς, που παρακολουθούν ανά την Ελλάδα τα σεμινάρια για την Πιστοποίηση Ενεργειακών Επιθεωρητών.
    Παρακολουθούμε πάνω από ένα χρόνο, τις εξελίξεις στην κατάρτιση του νέου ΚΕΝΑΚ, οι εκδόσεις και παραλλαγές του οποίου, κατά τους τελευταίους 14 μήνες, έχουν ξεπεράσει τις 200!
    Και φτάσαμε πια στην ανοιχτή διαβούλευση, σε μια κάποια -ελπίζω όχι- τελική μορφή του Νόμου. Και έχω να πω, ότι το μόνο θετικό είναι ότι, αποκλειστήκανε οι λοιπές ειδικότητες επιστημόνων (χημικοί κλπ.) και μείνανε αυτοί που θα’πρεπε να μείνουν, δηλαδή οι Μηχανικοί. Γιατί σ’όλα τα άλλα θέματα του Νομοσχεδίου, πήγαμε χειρότερα!
    Και εξηγούμαι γιατί.
    Έχουμε ολοκληρώσει τους 4 κύκλους σεμιναρίων και έχουμε μια άριστη εικόνα πια, για το τι δυσκολίες υπάρχουν για να γίνουν εκτενείς και αναλυτικές επιθεωρήσεις, σύμφωνα με το τελευταίο, διαβουλόμενο Νομοσχέδιο, δηλαδή στην ουσία, με την μέθοδο του ΚΑΠΕ, στα υφιστάμενα κτίρια. Και είναι τελικώς η μέθοδος του ΚΑΠΕ αυτή που προτείνεται στο εν λόγω Νομοσχέδιο, παρ’ όλο που με πονηρία χρησιμοποιείται ο όρος «ΚΤΙΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ»,πίσω όμως από τον οποίο, ολοφάνερα υπάρχει, μασκαρεμένη, η αναλυτική μέθοδος. Εξ’ άλλου, οσωνούπω ανοίγει και το ..τριώδιο!

    Ένα πράγμα είναι σίγουρο.
    Με τέτοιες και τόσες διαδικασίες που χρειάζονται για να πάρεις αξιόπιστες μετρήσεις και τις τόσες φόρμες που πρέπει να συμπληρώσεις για να βαμολογήσεις ένα κτίριο με την αναλυτική μέθοδο και όλα αυτά, για να πληρωθείς 1 Ευρώ/τ.μ., κανείς ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ Μηχανικός δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτή την ιστορία που λέγεται Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων!
    Κανείς Μηχανικός που σέβεται τη δουλειά του, το συνάδελφό του και πάνω απ΄όλα τον πελάτη που του δίνει εργασία, δεν πρόκειται να δεχτεί να πληρωθεί 1 Ευρώ/τ.μ.(!!) για να:
    α) να ξεροσταλιάζει μέχρι τις πρωινές ώρες έξω απ’το κτίριο
    για να πάρει ..μετρήσεις από το κέλυφος του κτιρίου
    β) να αφήσει εξοπλισμό πολλών χιλιάδων ευρώ σε ένα κτίριο για
    πολλές μέρες, για να συλλέξει ..αξιόπιστες μετρήσεις,
    γ) να τσακωθεί με τους ενοίκους όταν στο καταχείμωνο θα τους
    ζητήσει να ανοίξουν τον ..κλιματιμό, ή μέσα στον καύσωνα να
    ανοίξουν το ..καλοριφέρ, για να πετύχουν την μέτρηση του ..U!
    δ) να αφήσει πίσω άλλες εργασίες, για να τρέχει σε διάφορες ώρες
    της ημέρας και για πολλές μέρες, μπαινοβγαίνοντας στο
    σπίτι για να παίρνει ..εκτενείς μετρήσεις.

    Και αν βέβαια η οικοδέσποινα του σπιτιού είναι ..»καλή», ε! μπαινοβγαίνοντας στο σπίτι, μπορεί να΄χεις και κάνα ..τυχερό! Όχι όμως και για 1 Ευρώ/τ.μ.!Υπάρχουν πιο ..επικερδή επαγγέλματα αυτού του τύπου!
    Αφήνω βέβαια τον εξευτελιμό που ενδέχεται να υποστεί ο Ενεργειακός Επιθεωρητής, από τον ανυποψίαστο ..αστυνομικό, ο οποίος που να ξέρει ότι, αυτός που κάθεται στο απέναντι πεζοδρόμιο τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είναι ..μπουκαδόρος που παρακολουθεί τις κινήσεις των ενοίκων, αλλά Ενεργειακός Επιθεωρητής, που περιμένει ο έρμος να κρυώσουν τα ντουβάρια για να πάρει μια ..θερμογραφία του κελύφους!

    Κα Υπουργός

    Είναι πια κοινή πεποίθηση σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με αυτήν την ιστορία των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων, ότι όλο το «παιχνίδι» είναι στημένο από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία διαθέτουν ήδη τον ανάλογο εξοπλισμό -πληρωμένο βέβαια από το Έλληνα φορολογούμενο, οπότε δεν έχουν και τίποτα να αποσβέσουν- και τα οποία, εκμεταλλευόμενα Μηχανικούς των 500 Ευρώ μηνιαίως, σκοπεύουν να στήσουν μια Βιομηχανία Υπηρεσιών Ενεργειακών Επιθεωρήσεων αλλά και Πιστοποιήσεων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

    Για να μην εκφυλλιστεί το όλο θέμα σε μια απέραντη Νομική άβυσσο (βλ. Ιταλία) και να μπορέσει η χώρα μας πραγματικά να ωφεληθεί, πρέπει η όλη διαδικασία να απλοποηθεί και τουλάχιστον για την κατοικία να ισχύσει η απλοποιημένη μέθοδος.
    Αν είναι να εφαρμοστεί η αναλυτική μέθοδος, ας εφαρμοστεί στα μεγάλα κτίρια, που δεν διαμένουν ένοικοι όλο το 24ωρο όπως Βιοτεχνικά και Βιομηχανικά κτίρια.
    Θα μπορούσε ίσως να ισχύσει και μια «υβριδική μέθοδος» για ειδικές κατηγορίες κτιρίων, π.χ. για καταναλωτές μέσης τάσης ή κτίρια με εγκατεστημένη θερμική ισχύ πάνω από κάποιοι όριο, όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί η απλοποιημένη μέθοδος για το κέλυφος του κτιρίου και η αναλυτική μέθοδος για τα ηλεκτρομηχανολογικής φύσεως μεγέθη, αφού οι αντίστοιχες μετρήσεις είναι σαφώς πιο αντικειμενικές απ’ αυτές του κελύφους.
    Και βεβαίως όχι με την τιμή του ..1 Ευρώ/τ.μ.!

    Πιστεύω ότι στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδος στην οποία συμμετέχει και ο διδάσκων -εντεταλμένος του ΤΕΕ- των ανά την Ελλάδα Σεμιναρίων, αλλά και μέλος της ομάδος σύνταξης της μεθόδου «κτιρίου αναφοράς» Μηχανολόγος και Συγγραφέας Σταμάτης Περδίος, θα επικρατήσει όχι μόνο η λογική, αλλά και το όραμα μιας Ενεργειακά θωρακισμένης χώρας, βασισμένο όμως στην ψυχρή πραγματικότητα της αγοράς και όχι στα συμφέροντα της ..μαφίας των Ανώτατων & Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που αρνούμενη την αξιόλογησή της, πάει να στήσει ιδιόκτητη φάμπρικα έκδοσης Πιστοποιητικών και μάλιστα με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου!

    Γιώργος Παπαγεωργίου
    Μηχ.-Μηχ. Ε.Μ.Π.

  • Άρθρο 8, παρ.3.1(ι):
    – Η προβλεπόμενη επιφάνεια 15m2/διακόπτη είναι πολύ μικρή για μεγάλους χώρους γραφείων, και οδηγεί σε σπατάλη εγκαταστάσεων. Προτείνονται τα 50m2/διακόπτη ή/και δικαίωμα επιλογής motion detectors για μεγαλύτερες επιφάνειες.
    – Να εξετασθεί η δυνατότητα υποχρεωτικής εφαρμογής motion detectors σε χώρους υγιεινής στα κτίρια γραφείων, καταστημάτων, εστίασης κλπ αναλόγων.

  • Παρακαλώ τον moderator όπως διαγράψει το ένα από τα 2 προηγούμενά μου post που κατά λάθος τοποθετήθηκαν 2 φορές λόγω κάποιας διόρθωσης ( ας διαγράψετε το παλαιότερο ). Το ίδιο συνέβη και στο http://www.opengov.gr/minenv/?option=comment_view&comment_id=2116 Ζητώ συγνώμη.

    Συμπληρωματικά για το ΖΝΧ. Με τα σημερινά εγκατεστημένα συστήματα, υπάρχουν σε πολυκατοικίες των 8 διαμερισμάτων τα εξής: 8 ηλιακοί και ένας λέβητας ~150kw. Ζεσταίνουν 1600 λίτρα νερού μόνιμα και άσποπα βάζοντας σε λειτουργία ένα τεράστιο μηχάνημα. Ο ήλιος μετά δεν μπορεί να προσθέσει τίποτε.
    Πρέπει να επιβάλετε την αναγκαιότητα κεντρικής διαχείρισης του ΖΝΧ.
    Μόνο έτσι είναι δυνατόν να υπάρξει η μέγιστη ηλιακή ωφέλεια και η σωστή, ενεργειακά, λειτουργία.

    Μέσα στις συνθήκες άνεσης που περιγράφεται στο Άρθρο 1 θα πρέπει κατά την γνώμη μου να συμπεριλάβετε και την υγεία. Η υγεία προηγείται οποιασδήποτε ενεργειακής κατανάλωσης ή ωφέλειας.
    Ο ενεργειακός επιθεωρητής ας γίνει το όργανο που θα ενημερώσει ή θα υποχρεώσει τον καταναλωτή-ιδιοκτήτη να ενδιαφερθεί για την προστασία έναντι της λεγιωνέλας. Στην Κύπρο πρόσφατα σε δημόσιο νοσοκομείο υπήρξαν περιστατικά. Τα ίδια συνέβηκαν στο ηλιακό χωριό στην Λυκόβρυση.

    Σαν γενικόλογο σχόλιο, μόνο με την στατιστική αξιοποίηση στοιχείων μπορούμε να παρέμβουμε και να κάνουμε συνεχόμενες διορθώσεις και επανεκτιμήσεις. Βοηθείται και πιέστε σε αυτήν την κατεύθυνση ώστε να εισαχθεί ψηφιακός αυτοματισμός ακόμα και σε επίπεδο ατομικής οικίας. Ενδεικτικά ο απλός πίνακας οργάνων λέβητα κοστίζει 80 ευρώ και ο ψηφιακός κοστίζει 110. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε μηχανικό εξάρτημα έναντι κάποιου ψηφιακού. Στον θερμοστάτη χώρου η διαφορά δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ.
    Η δυνατότητα αξιοποίησης των στατιστικών δεδομένων σε βάθος τριετίας σε οδηγούν σε κινήσεις που μόλις γίνουν διαπιστώνεις ότι εκεί κρύβεται το 1/3 της συνολικής ενεργειακής ωφέλειας που μπορεί να υπάρξει.

    Με εκτίμηση
    Ένας λογιστής, χομπίστας με τα θερμοϋδραυλικά.

  • α) Ο κεντρικός λέβητας του συστήματος θέρμανσης είναι πιστοποιημένος με βαθμό ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον ενός αστέρα (*).

    Λέβητας:
    Αν ο λέβητας είναι ισχύος 100 kw με 1 αστέρα * σημαίνει ότι ζητάτε ≥ 84 + 2λογPn ->88%.
    Αν ο λέβητας είναι μεγαλύτερης ισχύος τότε η μεγαλύτερη δαπάνη για τους 2 αστέρες ** θα έχει με τον επιμερισμό που θα προκύψει στους ιδιοκτήτες του κτιρίου πολύ μικρή επιβάρυνση.
    Αν ο λέβητας είναι μικρής ισχύος π.χ. 40 KW σημαίνει ότι ζητάτε ≥ 84 + 2λογPn ->87,24%.
    Επειδή δεν υπάρχει Έλληνας κατασκευαστής σιδερένιων λεβήτων που να μην έχει 2 ** μην χαμηλώνετε τον πήχη.
    Γιατί πάνω από τα 120 kw δεν ορίζεται συστοιχία λεβήτων; Για ένα ντουζάκι είναι ενεργειακά σωστό να ανάβει λέβητας 150kw;

    Καυστήρες:
    Απουσιάζουν παντελώς οι προδιαγραφές για τους καυστήρες. Στο κάτω-κάτω όλοι εισαγόμενοι είναι. Γιατί δεν εφαρμόζεται την τελευταία Ευρωπαϊκή οδηγία;

    Καμινάδα:
    Ακόμη και 3 αστέρες *** να έχει ο λέβητας μπορεί το μηδέν να είναι ο μοναδικός αριθμός στο πηλίκο. Ο λόγος είναι η καμινάδα. Για πιο λόγο δεν κάνετε κάποια αναφορά; Γιατί δεν εφαρμόζετε το πρότυπο EN-13384 που περιγράφει τον αναλυτικό θερμικό και ρευστοδυναμικό υπολογισμό της καπνοδόχου;
    Τι να τα κάνουμε τα αστεράκια όταν ακόμα είναι σε ισχύ απόφαση ( Υ.Α.: οικ. 10315/93 Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού. (ΦΕΚ 369/Β/24-5-93) ) που επιτρέπει θερμοκρασία καυσαερίων 280 βαθμών και ορίζει ως ελάχιστους τους 180;

    Μπόϊλερ:
    Πουθενά δεν ορίζεται τις απώλειες θερμότητας ή την απαιτούμενη θερμότητα διάθεσης. Ενδεικτικά ισχύει το Din 4753-8 το οποίο ορίζει ως θερμοκρασία περιβάλλοντος τους +20 βαθμούς, θερμοκρασία αποθήκευσης νερού τους +65 βαθμούς και δίνει 5% απόκλιση. Το αποτέλεσμα εκφράζεται σε kwh/24h.

    λ) Όπου απαιτείται κατανομή δαπανών θέρμανσης, εφαρμόζεται θερμιδομέτρηση, καθώς επίσης και σε κεντρικά συστήματα παραγωγής ΖΝΧ.

    Αυτό σημαίνει ότι θα τροποποιηθεί αναλόγως το Π.Δ. 27-9/7-11-85 (ΦΕΚ-631 Δ’) : Τεχνικός Κανονισμός για τον τρόπο κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας;
    Θα προκύψει αργότερα τροποποίηση του Π.Δ.; Γιατί δεν το βλέπετε συνολικά το θέμα για να λυθούν άπαξ τα προβλήματα που ταλανίζουν χιλιάδες κόσμου;

    3.2 Αδυναμία εφαρμογής των ανωτέρω απαιτεί επαρκή τεχνική τεκμηρίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

    Πουθενά δεν ορίζεται την απαίτηση για ύπαρξη δομών εξισορρόπησης των υδραυλικών δικτύων.
    Σχετικά http://www.gvarv.gr/edu/1_article/1_art.htm . Να συμπεράνω ότι το θεωρείται αμελητέο μεγέθους; Ίσως είναι ο μεγαλύτερος λόγος άσκοπης χρήσης ενέργειας. Η μη εξισορρόπηση είναι ένας από τους λόγους που τα υψηλότερα διαμερίσματα δεν ζεσταίνονται με αποτέλεσμα την επιμήκυνση των ωρών λειτουργίας της θέρμανσης. Θα έπρεπε να ορίζεται διατάξεις ελέγχου ροής ακόμα και σε επίπεδο σώματος.

    Η ανάγκη για χρήση του πλήρης ισχύος του λέβητα αφορά μόνο το 10% των ημερών που λειτουργεί η θέρμανση. Για το υπόλοιπο 90% των ημερών χρειαζόμαστε λιγότερο από το 50% της ισχύος. Η τοποθέτηση τετράοδης βάνας ( ακόμα και χειροκίνητης ) μπορεί να επιφέρει σπουδαία αποτελέσματα στην οικονομία ασχέτως της πραγματικής ενεργειακής κατάταξης του ελεγχόμενου κτιρίου.

    Με εκτίμηση
    Ένας χομπίστας

  • α) Ο κεντρικός λέβητας του συστήματος θέρμανσης είναι πιστοποιημένος με βαθμό ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον ενός αστέρα (*).

    Λέβητας:
    Αν ο λέβητας είναι ισχύος 100 kw με 1 αστέρα * σημαίνει ότι ζητάτε ≥ 84 + 2λογPn ->88%.
    Αν ο λέβητας είναι μεγαλύτερης ισχύος τότε η μεγαλύτερη δαπάνη για τους 2 αστέρες ** θα έχει με τον επιμερισμό που θα προκύψει στους ιδιοκτήτες του κτιρίου πολύ μικρή επιβάρυνση.
    Αν ο λέβητας είναι μικρής ισχύος π.χ. 40 KW σημαίνει ότι ζητάτε ≥ 84 + 2λογPn ->87,24%.
    Επειδή δεν υπάρχει Έλληνας κατασκευαστής σιδερένιων λεβήτων που να μην έχει 2 ** μην χαμηλώνετε τον πήχη.
    Γιατί πάνω από τα 120 kw δεν ορίζεται συστοιχία λεβήτων; Για ένα ντουζάκι είναι ενεργειακά σωστό να ανάβει λέβητας 150kw;

    Καυστήρες:
    Απουσιάζουν παντελώς οι προδιαγραφές για τους καυστήρες. Στο κάτω-κάτω όλοι εισαγόμενοι είναι. Γιατί δεν εφαρμόζεται την τελευταία Ευρωπαϊκή οδηγία;

    Καμινάδα:
    Ακόμη και 3 αστέρες *** να έχει ο λέβητας μπορεί το μηδέν να είναι ο μοναδικός αριθμός στο πηλίκο. Ο λόγος είναι η καμινάδα. Για πιο λόγο δεν κάνετε κάποια αναφορά; Γιατί δεν εφαρμόζετε το πρότυπο EN-13384 που περιγράφει τον αναλυτικό θερμικό και ρευστοδυναμικό υπολογισμό της καπνοδόχου;
    Τι να τα κάνουμε τα αστεράκια όταν ακόμα είναι σε ισχύ απόφαση ( Υ.Α.: οικ. 10315/93 Ρύθμιση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού. (ΦΕΚ 369/Β/24-5-93) ) που επιτρέπει θερμοκρασία καυσαερίων 280 βαθμών και ορίζει ως ελάχιστους τους 180;

    Μπόϊλερ:
    Πουθενά δεν ορίζεται τις απώλειες θερμότητας ή απαιτούμενη θερμότητα διάθεσης. Ενδεικτικά ισχύει το Din 4753-8 το οποίο ορίζει ως θερμοκρασία περιβάλλοντος τους +20 βαθμούς, θερμοκρασία αποθήκευσης νερού τους +65 βαθμούς και δίνει 5% απόκλιση.

    λ) Όπου απαιτείται κατανομή δαπανών θέρμανσης, εφαρμόζεται θερμιδομέτρηση, καθώς επίσης και σε κεντρικά συστήματα παραγωγής ΖΝΧ.

    Αυτό σημαίνει ότι θα τροποποιηθεί αναλόγως το Π.Δ. 27-9/7-11-85 (ΦΕΚ-631 Δ’) : Τεχνικός Κανονισμός για τον τρόπο κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας;
    Θα προκύψει αργότερα τροποποίηση του Π.Δ.; Γιατί δεν το βλέπετε συνολικά το θέμα για να λυθούν άπαξ τα προβλήματα που ταλανίζουν χιλιάδες κόσμου;

    3.2 Αδυναμία εφαρμογής των ανωτέρω απαιτεί επαρκή τεχνική τεκμηρίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία

    Πουθενά δεν ορίζεται την απαίτηση για ύπαρξη δομών εξισορρόπησης των υδραυλικών δικτύων.
    Σχετικά http://www.gvarv.gr/edu/1_article/1_art.htm . Να συμπεράνω ότι το θεωρείται αμελητέο μεγέθους; Ίσως είναι ο μεγαλύτερος λόγος άσκοπης χρήσης ενέργειας. Η μη εξισορρόπηση είναι ένας από τους λόγους που τα υψηλότερα διαμερίσματα δεν ζεσταίνονται με αποτέλεσμα την επιμήκυνση των ωρών λειτουργίας της θέρμανσης. Θα έπρεπε να ορίζεται διατάξεις ελέγχου ροής ακόμα και σε επίπεδο σώματος.

    Η ανάγκη για χρήση του πλήρης ισχύος του λέβητα αφορά μόνο το 10% των ημερών που λειτουργεί η θέρμανση. Για το υπόλοιπο 90% των ημερών χρειαζόμαστε λιγότερο από το 50% της ισχύος. Η τοποθέτηση τετράοδης βάνας ( ακόμα και χειροκίνητης ) μπορεί να επιφέρει σπουδαία αποτελέσματα στην οικονομία ασχέτως της πραγματικής ενεργειακής κατάταξης του ελεγχόμενου κτιρίου.

    Με εκτίμηση
    Ένας χομπίστας

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 22:20 | Αλέξης Παναγιωτίδης

    Ποιό είναι το κέρδος του κατάλληλου προσανατολισμού του υπό μελέτη κτιρίου και της σωστής διαστασιολόγησης των ανοιγμάτων του σε κάθε πλευρά του κτιρίου, εφόσον και το κτίριο αναφοράς θα αποκτήσει αυτή τη μορφή ; Μήπως θα έπρεπε, όπως αναφέρει άλλος συνομιλητής, να αξιολογείται μία κατηγορία πάνω από την κατάταξη που θα προκύψει, επειδή οι πραγματικές (και όχι σε σύγκριση με το κτίριο αναφοράς)καταναλισκώμενες kWh θα είναι αρκετά λιγότερες σε σύγκριση με άλλα κτίρια της ίδιας κλάσης ;
    Οι ελάχιστες απαιτήσεις που τίθενται για τις Η/Μ εγκαταστάσεις, εκτός της απαίτησης για κάλυψη σημαντικού ποσοστού των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης από ηλιακούς συλλέκτες, είναι αρκετά χαλαρές και ίσως δεν έχουν νόημα επειδή ούτως ή άλλως ο μελετητής θα προσπαθήσει να συγκριθεί με το κτίριο αναφοράς. Για παράδειγμα απαιτείται τα μηχανήματα έως 5 KW να έχουν τουλάχιστον κλάση C στην ψύξη, ενώ τα μεγαλύτερα από 5 KW μηχανήματα να έχουν κλάση τουλάχιστον E. Σημειώνω ότι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον για τα μικρά μηχανήματα, το 90% των μηχανημάτων που διατίθενται στην Ευρώπη είναι ενεργειακής κλάσης Α και συγχρόνως Inverter.
    Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία του προγράμματος Φωτοβολταϊκά στις στέγες και τα δώματα και της απαίτησης για κάλυψη ελάχιστου ποσοστού των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης με ηλιακούς συλλέκτες, ώστε η μία δράση να μηνα αναιρεί την άλλη
    Στο θ της παραγράφου 3 του άρθρου 8, να περιλφθούν και οι αεροθερμικές αντλίες θερμότητας, διότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, εφόσον το γινόμενο του εποχιακού συντελεστή απόδοσης (SPF, seasonal performance factor) και του βαθμού απόδοσης της ηλεκτροπαραγωγής στην κάθε χώρα είναι μεγαλύτερο από 1,15

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 20:49 | Καλαϊτζής Ξάνθιππος

    Σεβαστοί μας κ.κ. Υπουργοί και ΤΕΕ.

    Η εφαρμογή ενός Κανονισμού δεν είναι μονοπαραμετρική διαδικασία. Ειδικά ο συγκεκριμμένος έχει επιπτώσεις (ή θα έπρεπε να έχει) στο σύνολο της Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Απαιτεί αναθεώρηση του ΓΟΚ του Κτιριοδομικού και των υπολοίπων Νομοθετημάτων που αποτελούν το χάος με το οποίο ο ΗΡΩΙΚΟΣ Έλληνας Μηχανικός βγάζει το ψωμάκι του (αν το βγάζει!!!). Ο σχεδιασμός ενός βιοκλιματικού κτηρίου είναι μιά διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένη επιστημονική εκπαίδευση και κατάρτιση.

    Για το συγκεκριμμένο άρθρο το πρώτο ζήτημα είναι ότι η υπόλοιπη Νομοθεσία, εκτός από ελάχιστες «διευκολύνσεις» [ΓΟΚ Άρθρο 16 παρ. (α) & Άρθρ. 7 Παρ 1.Β εδάφ. (ιγ) & (ιδ)] δεν δίνει καμμία άλλη δυνατότητα π.χ. για την δημιουργία χώρων ανάσχεσης (θερμοκηπίων) πέραν του ισχύοντος Σ.Δ. και Κάλυψης. Πλάγιες αποστάσεις, ύψη κλπ. δεν συνάδουν απαραίτητα με τις επιλογές που πρέπει να γίνουν για την βιοκλιματική λειτουργία του κτηρίου και είναι φτιαγμένα από μία πολιτεία όπου το απαγορεύειν εστί φιλοσοφείν.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι ποιοί θα τον εφαρμόσουν και πως; Μιλάω για την συντριπτική πλειοψηφία των Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών που η επαφή τους με το θέμα είναι από μηδενική έως επιφανειακή (αμφιβάλλω και λυπάμαι γι’ αυτό, αν το 5% έχει κατάλληλο εκπαιδευτικό υπόβαθρο). Πως π.χ. θα λυθεί το πρόβλημα της αισθητικής έγκρισης όψεων από ΕΠΑΕ που τα μέλη τους δεν έχουν παρά ελάχιστη επαφή (και αυτή με δικιά τους πρωτοβουλία) με την βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

    Το τρίτο ζήτημα (όπως και για το σύνολο της Πολεοδ. Νομοθ.) είναι ο έλεγχος της εφαρμογής. Εκτός από τα προαναφερόμενα απαιτείται η δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών πέρα από τους ενεργειακούς επιθεωρητές ή τις κατόπιν καταγγελιών συνήθεις αυτοψίες του Τμήματος Αυθαιρέτων (που τουλάχιστον είναι μηχανικοί). Η δημιουργία Πολεοδομικής Αστυνομίας (Bau Polizei στην Γερμανία) και Πολεοδομικών Δικαστηρίων από ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, θα δημιουργήσει ΚΑΙ νέες θέσεις εργασίας ΚΑΙ θα μπορούμε να συννενοούμεθα με γνώστες και όχι με το πλήρωμα του εκάστοτε περιπολικού ή με μη μηχανικούς δικαστές. Τουλάχιστον θα καταλαβαίνουν τι βλέπουν και τι τους λέμε. Όσον αφορά τα ζητήματα εντιμότητας και διαφάνειας των ελεγκτών ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα καταλάβουμε το κέρδος από την εφαρμογή των Νόμων. Όταν ο έλεγχος θα είναι μόνιμος και σταθερός το κλείσιμο των ημιϋπαιθρίων ή η ελαχιστοποίηση του πάχους του μονωτικού κ.α. δεν θα είναι εφικτά.

    Για να μην μείνει λοιπόν το συγκεκριμένο Άρθρο αλλά και το σύνολο του ΚΕΝΑΚ γράμμα κενό, πρέπει να υλοποιηθούν:

    1. Συντονισμός της υφιστάμενης Νομοθεσίας
    2. Συστηματική εκπαίδευση,
    3. Ελεγκτικοί μηχανισμοί.

    Με εκτίμηση
    Ξάνθιππος Καλαϊτζής
    Αρχιτέκτων Μηχανικός

  • 20 Ιανουαρίου 2010, 13:50 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΟΒΑΣ

    Συγχαρητήρια για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνετε για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Διαφύλαξη των Δασών. Συνεχίστε χωρίς συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις και ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει.

    Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, θα πρότεινα να ανατεθεί η δενδροφύτευση και προστασία των φυτών στο πεζοδρόμιο (με συγκεκριμένους όρους φυσικά) στους κατοίκους των γύρω σπιτιών με την παροχή κινήτρων όπως μείωση δημοτικών τελών. Έτσι θα πρασινίσουν λίγο οι πόλεις μας. Οι δήμοι έχουν αποτύχει. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με κάποιες πλατείες. Βεβαίως κάποια επιτροπή να προτείνει τα είδη των δέντρων που μπορούν να φυτευθούν, ώστε να μην γίνονται αυθαίρετες επιλογές.

  • 19 Ιανουαρίου 2010, 21:31 | ΗΛΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δρ Μηχ Μηχ

    Αγαπητοί
    Θα συμφωνήσω με τον κ Παναγιωτίδη και στο πρώτο και στο δεύτερο σχόλιό του και θα ήθελα περαιτέρω να καταθέσω τον εξής προβληματισμό:

    Μήπως θα ήταν προτιμότερο να αποσυνδέσουμε το μέγιστο αποδεκτό συντελεστή θερμοπερατότητας υαλοπίνακα από τον αντίστοιχο που αφορά στο πλαίσιο?
    Ο λόγος που το αναφέρω είναι γιατί τότε:
    1. έχουν οριστεί διακριτά κριτήρια επιλογής υλικών στην αγορά
    2. υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα στον έλεγχο μια και η διαδικασία γίνεται ευκολότερη
    3. διατηρείται η δυνατότητα επιλογής από τον μελετητή υαλοπινάκων και τύπου πλαισίου ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη επιτρεπόμενη τιμή του μέσου συντελεστή θερμοπερατότητας
    4. Τέλος δίνουμε τη δυνατότητα στον κάθε επαγγελματία χωριστά (υαλοθέτης και κατασκευαστής κουφωμάτων) να πιστοποιήσει το προιόν που παράγει ο ίδιος. Αλλως ζητούμε από τον «αλουμινά» να προσδιορίσει το συνολικό συντελεστή θερμοπερατότητας για το άνοιγμα συμπεριλαμβανομένου και του υαλοπίνακα (που είναι τουλάχιστον το 70% της επιφάνειας) που δεν κατασκεύασε ο ίδιος.

    Πιθανόν ο παραπάνω συλογισμός να έχει και θετικά αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία, όμως ίσως μας λύνει θέματα που η Ευρωπαική πρακτική δεν κλίθηκε να αντιμετωπίσει όπως οι δίακριτοι ρόλοι των συγκεκριμένων επαγγελματιών στην αγορά.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία…..για άλλη μιά φορά.

    Ηλιάδης Γιώργος
    Δρ. Μηχ Μηχ

  • Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ενεργειακό πιστοποιητικό κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πουθενα στις προδιαγραφές δεν αναφερόμαστε σε οικολογικά υλικά και υλικά που η χρήση τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

    Στο βιβλίο του πρώην Υφυπουργού περιβάλλοντος, Κου Ευθιμιόπουλου, υπάρχουν πληροφορίες που καλό θα ήταν να τις γνωρίζουμε όσον αφορά την οικολογική δόμηση όπως και στο τι σύστημα χρησιμοποιούν σε Αγγλία και Αμερική για την πιστοποίηση ενεργειακή και οικολογική των κατοικιών.

    Προτείνω εκτός από τη διαβούλευση, να ζητηθούν από τους ειδικούς κάθε εμπλεκόμενου κλάδου ( σωματεία, σύλλογοι κ.α.) οι προτάσεις τους εγγράφως.

    Επίσης οι καινοτόμες τεχνολογικά εφαρμογές που προτείνουν οι διάφορες εταιρείες να ελέγχονται από το ΚΑΠΕ και αφού πιστοποιούνται (από το ΚΑΠΕ) έπειτα αυτομάτως να εντάσσονται στις προδιαγραφές.

  • 18 Ιανουαρίου 2010, 11:46 | Χάρης Παναγιωτίδης

    Σε ότι αφορά τα ανοίγματα θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αναθεώρηση των μέγιστων συντελεστών θερμοπερατότητας kF (ή καλύτερα “U” όπως έχει επικρατήσει διεθνώς) σε δύο σημεία:

    1)Έχει μεγάλη σημασία ο τύπος του κουφώματος. Δεν είναι δυνατόν τα ανοιγόμενα κουφώματα να μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τα συρόμενα, αφού τα δεύτερα παρουσιάζουν λόγω της κατασκευής τους χειρότερη συμπεριφορά σε ότι αφορά τον συντελεστή θερμοπερατότητας. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αναφερθούμε στις απαιτήσεις του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» (www.ypan.gr/docs/prodiagrafes%20EXE.doc) , το οποίο ακολουθεί μια πιο σωστή αντιμετώπιση, αφού γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ ανοιγόμενων και συρόμενων κουφωμάτων και καθορίζονται διαφορετικοί συντελεστές. Παρόμοια λογική θα πρέπει να ακολουθηθεί και σε αυτό το άρθρο, αφού με την υπάρχουσα μορφή του αποτελεί λανθασμένη γενίκευση.

    2)Οι τιμές των συντελεστών θερμοπερατότητας σε ότι αφορά τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι υπερβολικά υψηλές αν λάβουμε υπόψη τη σύγχρονη τεχνολογία των υαλοπινάκων, αλλά και των υλικών κατασκευής των πλαισίων. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι ένα σύγχρονο, ξύλινο 2Φ ανοιγόμενο κούφωμα μπορεί πολύ άνετα να πετύχει συντελεστές θερμοπερατότητας της τάξης των 2,8 W/(m2K) με χρήση ενός κοινού διπλού υαλοπίνακα (χωρίς ειδική επίστρωση). Αν χρησιμοποιηθούν σύγχρονοι υαλοπίνακες Low-E η τιμή πέφτει αρκετά κάτω από 2. Θα συμφωνήσω λοιπόν με το σχόλιο του κ. Ηλιάδη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ανοιγόμενα κουφώματα. Οι τιμές που προτείνει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Χάρης Παναγιωτίδης
    Πολ. Μηχανικός

  • ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΒΗΤΕΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (*). ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 92/42/ΕΚ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.

    ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΨΥΞΗΣ/ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΠΟΧΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ? ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ( ΛΕΒΗΤΕΣ, ΤΣΙΛΛΕΡ ΚΛΠ)??
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΨΥΚΤΩΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ.

    ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΓΕΦΥΡΕΣ? ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ?

    ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ( 2,4 ΕΕR) ΚΑΤΑ ΕUROVENT ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ D. Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΚΕΝΑΚ ΕΒΑΖΕ ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΕΓΙΑΚΗ ΚΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.

  • Παρατηρήσεις για το άρθρο 8
    1.Αναφορικά με τις Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις και ειδικότερα τα συστήματα ψύξης και ΖΝΧ (3.1. β, γ, και θ), υπάρχουν είδη στην αγορά αντλίες θερμότητας για χρήσεις οικιακές, εμπορικές και βιομηχανικές, που επιτυγχάνουν COP έως 4,66. Π.χ. http://www.toshiba-ac.eu/assets/0/74/330/460/02b69b40-b37d-42ae-850e-f824ec1942ab.pdf καθώς και http://www.daikin.gr/binaries/Altherma%20final%20greek_tcm50-112866.pdf. Ίσως μεγέθη με COP 2,2 και 2,5 είναι σχετικά μικρά.
    2.Αναφορικά με την πιστοποίηση κατά Eurovent ή ισοδύναμο εργαστήριο πιστοποίησης σε συνθήκες Eurovent. Το πιστοποιητικό αυτό δίνεται μόνο σε έτοιμα προϊόντα συνήθως μεγάλων οίκων. http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_participant.php?rub=04&srub=02&ssrub=&lg=en Τι θα γίνει με τις ελληνικές βιομηχανίες των οποίων τα προϊόντα ψύξης είναι ίσως εφάμιλλα αλλά συνήθως ‘κατά παραγγελία’; Τι θα γίνει με τους εγκαταστάτες ψυκτικούς οι οποίοι συνθέτουν από πιστοποιημένα συνήθως εξαρτήματα (συμπιεστές, συμπυκνωτές, στοιχεία, εναλλάκτες, κλπ) και κατασκευάζουν ψυκτικές εγκαταστάσεις ανάλογα με την περίπτωση του κάθε έργου ( από ψυγεία επαγγελματικής χρήσης έως βιομηχανικές εγκαταστάσεις);
    Θα έπρεπε απλά οι ψυκτικές εγκαταστάσεις να είναι κατασκευασμένες με πιστοποιημένα προϊόντα από πιστοποιημένους εγκαταστάτες. Ειδικά τα λειτουργικά τους εξαρτήματα που καταναλώνουν ενέργεια όπως οι συμπιεστές.
    3. Δεν γίνεται πουθενά λόγος στο νομοσχέδιο για τη μετάβαση σε οικολογικά ψυκτικά υγρά (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1005/2009 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος)και στην αναγκαία πιστοποίηση των εργασιών των εγκαταστατών.
    Ευχαριστώ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Μένω στο Χαλάνδρι σε μία καινούργια οικοδομή δύο ετών. Αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι τα εξής: Γιατί στις οικοδομές δεν γίνεται υποχρεωτική η κατασκευή δεξαμενής βρόχινου νερού για τις αναάγκες ποτίσματος, και πλύσιμου των κοινοχρήστων χώρων, γιατί δεν γίνεται υποχρεωτική η κατασκευή φωτοβολταικών πάνελ στην σκεπή για παραγωγή ρεύματος στους κοινόχρηστους χώρους, γιατί δεν αλλάζει το καθεστώς των γκαραζ; Γίνεται σπίτι 150 τ.μ. και 200 τ.μ. να έχουν μια μόνο θέση στάθμευσης; Κανονικά κατα την γνώμη μου μέχρι 60 τ.μ. πρέπει να υπάρχει μία από 60-140 2θέσεις, και από 140 και πάνω 3 θέσεις ώστε τα αυτοκίνητα να μην είναι παρκαρισμένα πάνω στα πεζοδρόμια, αφού κατα κανόνα πλέον ένα ανδρογυνο έχει δύο το λιγότερο αυτοκίνητα και αν έχει και παιδί τρία.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 16:02 | Νίκος Γιαννακόπουλος

    λ) Όπου απαιτείται κατανομή δαπανών θέρμανσης, εφαρμόζεται θερμιδομέτρηση, καθώς επίσης και σε κεντρικά συστήματα παραγωγής ΖΝΧ.

    Απόλυτα σωστό, αλλά να γίνει κυρωθεί επιτέλους νομοθετικά η εκκρεμούσα εκσυγχρονισμένη πρόταση του ΤΕΕ για την κατανομή δαπανών βάσει θερμιδομέτρησης. Με το ισχύον ΠΔ του ’85 που είναι ακόμη στην ωρομέτρηση, υπάρχει νομοθετικό κενό!

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 16:58 | ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Καλό έιναι όλα τα υλικά που απαιτούνται να είναι πιστοποιημένα και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, όμως παρατήρησα ότι λείπει ο τρόπος λειτουργίας όλων αυτών των συστημάτων, με μια λέξη «αυτοματισμός».
    Εάν τα μηχανήματα αυτά δέν τα διαχειρίζεται «έξυπνα» κάποιο ψηφιακό σύστημα ελέγχου έτσι ώστε να εκμεταλέυεται όλες τις δυνατοτητές τους τότε έιναι «άχρηστα» !!

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 15:58 | Νικήτας Δημητρόπουλος

    Αν κατάλαβα καλά (παράγραφος η) καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση αντιστάθμισης στα δίκτυα θερμού & ψυχρού νερού.
    Αυτό θα είναι ευεργετικό για το περιβάλλον και την τσέπη μας καθότι θα εξοικονομηθεί τουλάχιστον το 40 % των καυσίμων που απαιτούνται για ΄θέρμασνη και ψύξη .
    Το κόστος δε αυτού του ελεγκτή είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα αποτελέσματα που προκαλεί και η αποσβεσή του μπορεί να γίνει και μέσα σε μία σεζόν .
    Ενδεικτικά να αναφέρω πως η τιμή του ξεκινά απο 500 ευρώ τοποθετημένο και αυτήν την στιγμή υπάρχουν λέβητες στην αγορά , που έχουν πάνω στον πίνακα ελέγχου τους αυτήν την δυνατότητα με μια μικρή επιβάρυνση της τάξης των 300 ευρώ.

    Αν το πάρουμε στα σοβαρά και γίνει με τον σωστό τρόπο δίνοντας και κίνητρα για τις επεμβάσεις , τότε όλοι θα ωφεληθούν με πρώτο και καλύτερο το περιβάλλον . Το δε κράτος εκτός απο την συνεπαγόμενη απεξάρτηση απο το πετρέλαιο θα χτίσει τουλάχιστον δύο εργοστάσια παραγωγής ενέργειας απο την μείωση της σπατάλης.
    Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομείς.

    Σας ευχαριστώ .
    Νικήτας Δημητρόπουλος
    Ηλεκτρολόγος μηχανικός

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:15 | Θανάσης Πολίτης

    α) Κατάλληλη χωροθέτηση και προσανατολισμός του κτιρίου για τη μέγιστη αξιοποίηση των τοπικών κλιματικών συνθηκών.

    β) Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου για τη βελτίωση του μικροκλίματος.

    γ) Κατάλληλος σχεδιασμός και χωροθέτηση των ανοιγμάτων ανά προσανατολισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις ηλιασμού, φυσικού φωτισμού και αερισμού.

    δ) Χωροθέτηση των λειτουργιών ανάλογα με τη χρήση και τις απαιτήσεις άνεσης (θερμικές, φυσικού αερισμού και φωτισμού).

    Αυτές οι πολύ σημαντικές προβλέψεις του Κανονισμού, επειδή έχουν ποιοτικό και όχι ποσοτικό-μετρήσιμο χαρακτήρα, έχει μεγάλη σημασία πως θα αξιολογούνται. Προς την κατεύθυνση αυτή μια πρόταση είναι και η αξιολόγηση εναλλακτικών σχεδίων που προτείνεται και σε άλλο σχόλιο, ή το άνοιγμα των αυστηρών «κανόνων» του σχεδιασμού που περιορίζουν τις δυνατές σχεδιαστικές λύσεις. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ένα ζήτημα, η αξιολόγηση της ποιότητας του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δηλαδή από ποιόν αξιολογούνται ζητήματα σχεδιασμού, δεδομένου ότι οι κλασσικές μέθοδοι των Επιτροπών των Πολεοδομιών και ξεπερασμένες είναι και εφόσον κληθούν να αξιολογήσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά μάλλον θα παρατηρηθεί αύξηση της συναλλαγής και της διαφθοράς. Τα κριτήρια αξιολόγησης πρέπει να είναι ξεκάθαρα, διαφανή και να συνδυάζουν όσο είναι δυνατόν μετρήσιμες ποσότητες (π.χ. συνολική κατανάλωση ενέργειας, εναλλακτικών λύσεων, δυνατότητα επιλογής βέλτιστης κατόπιν τεκμηρίωσης από τον ιδιώτη)

  • … Επίσης

    στις μονάδες ψύξης και κλιματισμού οι τιμές που αναφέρονται για τις αερόψυκτες και υδρόψυκτες εγκαταστάσεις συμβατικής τεχνολογίας σε μέση ετήσια βάση είναι ιδιαίτερα υψηλες και σε επίπεδα που δεν μπορούν να μετρηθούν στην ελληνική επικράτεια
    θα πρέπει να εξομαλυνθούν προς το ορθότερο
    τιμές COP αερόψυκτων με 2,8 και 3,0 σε μέση ετήσια βάση είναι ίσως μόνο σε καινούρια μηχανήματα!!!

    με εκτίμηση

  • Αγαπητοί

    κατάτην άποψή μου δεν πρέπει στην νομοθεσία να προσδιορίζονται εξ αρχής τα παθητηιά συστήματα που μπορούν να ενσωματοθούν άλλά να επιτρέπεται η εμπεριστατομένη και κατόπιν μελέτης εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών!!!
    λ.χ. Ο τοίχος Trombe δεν είναι χρήσιμος σε όλα τα κλίατα της Ελλάδας σε αντίθεση με την Ηλιακή καμινάδα (που δεν αναφέρεται) ή τις ανακλαστικές επιφάνειες στον περίγυρο!!

    ευχαριστώ πολύ

    με εκτίμηση

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:46 | N E K

    Οταν:
    οι δημόσιες υπηρεσίες σταματήσουν να ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ενέργεια για ψύξη-θέρμανση
    ο δημόσιος και δημοτικός φωτισμός περιορισθεί σε λογικά όρια
    θα υπάρξει πολύ μεγαλίτερη εξοικονόμηση ενέργειας από ό,τι με την εφαρμογή όλων των προτεινομένων μέτρων

  • Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο συντελεστές θερμοπερατότητας αναφέρεται με το σύμβολο U [W/m2.K] και όχι με το σύμβολο k. Προτείνω να αναφέρεται με το σύμβολο U, ώστε να είναι εύκολη και προφανής η σύγκριση των συντελεστών αυτών με τους αντίστοιχους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:18 | ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Α.

    Εδώ μιλάνε οι Επιστήμονες!!!
    Μα τι λένε όμως!……..ασυναρτησίες για τα υπάρχοντα κτήρια.
    Ποιός ή ποιοί ιδιοκτήτες, με ποιό εισόδημα, με ποιές καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους συνιδικτήτες, θα μπούν σε σαυτούς τους κυκεώνες ενεργειακών αποδόσεων οικοδομικών υλικών και μη?
    Και έστω ότι εγώ ως ιδιοκτήτης που θέλω να κάνω το σπίτι μου ενεργειακά αποδοτικότερο, μπορώ και θέλω. Οι παραπάνω τι θα μου ζητήσουν ως αμοιβή? Θα μπορώ να τα δικαιοόγήσω στην ΔΟΥ μου χωρίς αντιφάσεις και περαιτέρω ελέγχους από τις επιμέρους Δευτεροβάθμιες Επιτροπές του Υπουργείου? Και και και και……..!
    Τα παραπάνω επιστημονικά σχόλια ταιριάζουν μ΄νο στις νέες οικοδομές, αν βέβαια σας αφήσουν οι Κατασκευαστές!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 11:20 | Γιώργος

    Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,
    Βασικό μέλημα μας θα πρέπει να είναι και η ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων. Δηλαδή : Δεν αρκεί μόνο η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και εξοπλισμών αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η διαχείριση του κόστος χρήσης. Δηλαδή ενός διαχρονικού, ανελαστικού και με αύξουσα τάση χρόνο με το χρόνο κόστους.

    Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το κάθε κτίριο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετική χρήση, και δεδομένου ότι είναι διαφορετικές οι εκάστοτε ιδιομορφίες, θα πρέπει απαραιτήτως να συνυπολογιστούν τα εξής :

    Α) Η ορθολογικη διαχείριση της ενέργειας και κατ’επέκταση η εξοικονόμηση ενέργειας επιβάλλει την δυνατότητα γνώσης των καταναλώσεων. Δηλαδή : Που πότε και πόσο καταναλώθηκε. Π.χ. ο 1ος όροφος ενός Νοσοκομείου, πόσο κατανάλωσε σε ηλεκτρική ενέργεια από το φωτισμό, πόσο από τα μηχανήματα που ήταν σε κατάσταση stand by, Κλπ. Πόσο καταναλώθηξε σε νερό, καύσιμα (θέρμανση) ή ψήξη.
    Β) εφόσον γνωρίζουμε τα επιμέρους κόστη, ο «energy manager» θα μπορεί γνωρίζοντας τα εκάστοτε χρονικά και χωροταξικά κριτήρια, να επιμερήσει αυτά τα κόστη και να προβεί σε ορθολογική εξοικονόμηση ενέργειας.
    Γ)Απαραίτητο είναι να διαθέτει ένα σύστημα τηλεδιαχείρισης και τηλεελέγχου ούτως ώστε αφενός μεν σε πραγματικό χρόνο (real time) να γνωρίζει ενδεχόμενες βλάβες και συναγερμούς (ακόμα και να αποστέλλονται μυνήματα emergency με SMS π.χ. σε΄περίπτωση διαρροής αερίου, κάποια αντλία η μoτέρ χάλασε, κλπ) για άμεση επέμβαση και αφετέρου να μπορεί με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας να επιμερεήσει (δίδοντας εντολές σε διάφορες λογικές περιφερειακές) τους διάφορους φορείς κόστους. Φώς, νερό, θέρμανση, ψήξη, κλπ.
    Δ) Η χρήση αυτής της τεχνολογίας, για να είναι εύκολη η εγκατάσταση και με χαμηλό κόστος και όχληση, θα πρέπει απαραιτήτως να μεταφέρει τα δεδομένα, εικόνα μέσω της PLT. Δηλαδή μέσω της Power Line Telecounication. Δηλαδή στα βαθμό που είναι εφικτό από κτίριο σε κτίριο η χρήση της τεχνολογίας των φερέσυχνων. Δηλαδή χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετων καλοδιώσεων και σκαψημάτων.

    Συμπερασματικά ως ελάχιστες περοδιαγραφές στο επικείμενο Νομοσχέδιο, είναι σημαντικό να προβλεφθεί η χρήση τεχνολογιών τηλεελέγχου και τηλεδιαχείρισης των ενεργειακών φορέων κόστους στα κτίρια.

    Με εκτίμηση,
    ΟΠ. Γεώργιος Ν.Παπαϊωάννου

  • Η εφαρμογή της θεωρίας των Παθητικών Ηλιακών Συστημάτων και της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής θεωρητικά είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά προαπαιτεί ελεύθερο χώρο σε υφιστάμενο οικόπεδο για το σωστό προσανατολισμό του κτίσματος και των ανοιγμάτων, οπότε δεν είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμη στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα – Θεσσαλονίκη κλπ και ειδικά στη λογική της «αντιπαροχής».
    Τελικά το μεγάλο ερώτημα παραμένει όχι εάν θα εφαρμοσθούν στην μελέτη τα νέα μέτρα, αλλά εάν θα υλοποιηθούν στην επίβλεψη – κατασκευή της οικοδομής.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:50 | Κ. Γράψας

    1.2 Αδυναμία εφαρμογής των ανωτέρω απαιτεί επαρκή τεχνική τεκμηρίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις επικρατούσες συνθήκες.
    ——————————–

    Με ποιό τρόπο εξασφαλίζεται η επαρκής αξιολόγηση πιθανών λύσεων και στρατηγικών σωστού Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που θα έχει ως αποτέλεσμα ένα κτήριο του οποίου οι ενεργειακές ανάγκες είναι πράγματι οι ελάχιστες δυνατές (χωρίς τη βοήθεια τεχνολογία ή μόνωσης) αλλά μέσω του σχεδιασμού του?

    Θεωρείται η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με τεχνολογικά-τεχνητά-εμπορικά μέσα, ίσης αξίας με την ανάλογη κάλυψη τους από φυσιολογικούς-φυσικούς τρόπους που προκύπτουν μέσω σωστού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της επίπονης διαδικασίας ελέγχου σχεδιαστικών αναλλακτικών λύσεων? (πράγμα που θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση από το σωστό αρχιτεκτονικό σχεδιαμό)

    Επιβάλεται η σωστή μη ενεργοβόρα αρχιτεκτονική μέσω των ‘ελάχιστων απαιτήσεων’ του ΚΕΝΑΚ ή ΜΌΝΟ η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση με τεχνολογική-τεχνητή υποστήριξη σε κτηρία που θα κατασκευάζονται χωρίς αρχιτεκτονική σκέψη και με όχι βέλτιστο μη-ενεργοβόρο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θα βασίζονται στο μηχανολογικό τους εξοπλισμό? (Το κτήριο ως ηλεκτρική συσκευή δηλαδή και όχι ως χώρος ζωής).

    Θα καταλήξει η τεχνική τεκμηρίωση για την μη επιλογή λύσεων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού να είναι σαν αυτή που ήδη κάνουμε δηλώνοντας ότι ‘το κτήριο εντάσσεται στο περιβάλλον’ και γίνεται δεκτή από το κράτος χωρίς καν να ελέγχεται εαν το περιβάλλον έχει ληφθεί καν υπόψη?

    Θεωρώ ότι πρέπει να απαιτήται επίδειξη εξέτασης εναλακτικών αρχιτεκτονικών λύσεων σε επίπεδο προσχέδιου και επιλογή της βέλτιστης λύσης βάσει των ενεργειακών καταναλώσεων. Η μη επιλογή της βέλτιστης λύσης πρέπει τότε να τεκμηριώνεται με αναφορά στους παράγοντες που οδήγησαν στην επιλογή άλλης λύσης. Παρολα αυτά είναι απαραίτητο ο σχεδιαστής να εφαρμόζει τη διαδικασία θεώρησης, εξέτασης και αξιολόγησης εναλλακτικών σχεδιαστικών λύσεων σε επίπεδο προσχεδίου και η διαδικασία αυτή (αρχιτεκτονικού σχεδιασμού) να παρουσιάζεται και περιγράφεται απαραίτητα και επαρκώς πριν η εξέταση της υπό έγκριση μελέτης προχωρήσει στα επόμενα στάδια.
    Έτσι μόνο θα εξασφαλισθεί η δημιουργία σχεδιαστικής συνείδησης υπεύθυνου, περιβαλλοντικά φιλικού και φυσιολογικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη στροφή στο σχεδιασμό μη ενεργοβόρων περιβαλλοντικά φιλικών κτηρίων. Ειδικά σε μια χώρα που αρχιτεκτονικό σχεδιασμό δεν παράγουν οι αρχιτέκτονες μόνο αλλά όλοι οι μη-αρχιτέκτονες μηχανικοί.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 19:38 | ΗΛΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Ο μέγιστος επιτρεπτόμενος συντελεστής θερμοπερατότητας για τα ανοίγματα KF του Πίνακα Γ1, θα πρέπει να είναι χαμηλότερος και συγκεκριμένα 2,8-2,6-2,4-2,2 για τις τέσσερις κλιματικές ζώνες αντίστοιχα.
    Ο λόγος είναι ότι τότε υπάρχει σημαντική βελτίωση σχετικά με συμβατικές κατασκευές που κατασκευάζονται σήμερα, διαφορά που να έχει άμμεσα αποτελέσματα. Η θέσπιση ορίων σε αυτό το επίπεδο εξασφαλίζει σε συνδυασμό με το κριτίριο συμόρφωσης του μέσου συντελεστή ανα όροφο Km, την ύπαρξη κατεύθυνσης στην αγορά των κατασκευών σε συγκεκριμένη οικογένεια προιόντων καλλίτερου επιπέδου απόδοσης για τα ανοίγματα.
    Επιπρόσθετα δεν δίδεται η οριακή δυνατότητα χρήσης κουφωμάτων μη ελεγχόμενης απόδοσης.
    Η αγορά έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει αυτές τις τιμές του συντελεστή θερμοπερατότητας χωρίς σημαντική επιβάρυνση στο κόστος.