- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 67 Αρμοδιότητες και σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ ΑΕ

1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 72 και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του κ.ν. 2190/1920, το Εποπτικό Συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη λήψη των αποφάσεων που μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στην αξία των πάγιων στοιχείων των μετόχων του ΔΕΣΦΑ ΑΕ, ειδικότερα των αποφάσεων σχετικά με την έγκριση των ετησίων και μακροπρόθεσμων σχεδίων χρηματοδότησης, τις δανειακές υποχρεώσεις του ΔΕΣΦΑ ΑΕ και το ύψος των μερισμάτων που διανέμονται στους μετόχους του. Από τις αποφάσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Εποπτικού Συμβουλίου εξαιρούνται όσες σχετίζονται με τις καθημερινές δραστηριότητες του ΕΣΦΑ, με τη διαχείριση του ΕΣΦΑ και με τις δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την κατάρτιση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ, το οποίο αναπτύσσεται σύμφωνα με το άρθρο 71 του παρόντος.

2. Το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελείται από επτά (7) μέλη και συγκροτείται από πρόσωπα με εξειδικευμένη εμπειρία στον τομέα της ενέργειας, τα οποία διορίζονται μετά από έγκριση της ΡΑΕ, η οποία τεκμαίρεται ότι έχει παρασχεθεί σιωπηρά, εφόσον η ΡΑΕ δεν προβάλλει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας της παραγράφου 3 του παρόντος. Η σύνθεση των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

(α) τέσσερα (4) μέλη προτείνονται από τη Γενική Συνέλευση του ΔΕΣΦΑ ΑΕ,

(β) δύο (2) μέλη διορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, και

(γ) ένα (1) μέλος προτείνεται από το αντιπροσωπευτικό όργανο του προσωπικού του ΔΕΣΦΑ ΑΕ.

3. Η ταυτότητα και οι όροι που διέπουν τη θητεία, τη διάρκεια και τη λήξη της περιόδου απασχόλησης ή ανανέωσης, και οι λόγοι κάθε προτεινόμενης απόφασης τερματισμού της περιόδου απασχόλησης των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, κοινοποιούνται στη ΡΑΕ. Η ΡΑΕ δύναται να προβάλλει αντιρρήσεις εντός τριών (3) εβδομάδων από την κοινοποίηση των προτεινόμενων μελών, εφόσον δεν πληρούνται τα κριτήρια της επόμενης παραγράφου 4.

4. Η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζει ότι τουλάχιστον τρία (3) εκ των επτά (7) μελών του Εποπτικού Συμβουλίου:

(α) δεν κατείχαν καμία επαγγελματική θέση ή ευθύνη, συμφέρον ή επιχειρηματική σχέση, άμεσα ή έμμεσα, που να συνδέεται με τη ΔΕΠΑ ΑΕ ή με οποιοδήποτε άλλο τμήμα ή κλάδο ή άλλη Συνδεδεμένη Επιχείρησή της, πέραν του ΔΕΣΦΑ ΑΕ, ή με τους μετόχους που ασκούν τον Έλεγχό της, με εξαίρεση τους υπόλοιπους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών πριν από το διορισμό τους, και

(β) συμμορφώνονται με τις διατάξεις των παραγράφων 4 ως 7 του άρθρου 66 του παρόντος.

5. Η απόφαση για την πρόωρη λήξη της απασχόλησης οιουδήποτε μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου κοινοποιείται στη ΡΑΕ και εγκρίνεται μόνον εάν, εντός τριών (3) εβδομάδων από την ως άνω κοινοποίηση, η ΡΑΕ δεν έχει εγείρει αντιρρήσεις βάσει αμφιβολιών ως προς την αιτιολόγηση της πρόωρης λήξης της απασχόλησης του μέλους.

6. Ο διορισμός με τα στοιχεία ταυτότητας των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου και η για οποιοδήποτε λόγο παύση τους υπόκεινται στις διατυπώσεις δημοσιότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7β του κ.ν. 2190/1920, όπως κάθε φορά ισχύει.

7. Οι διατάξεις του άρθρου 23α του κ.ν. 2190/1920 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου.

8. Με απόφαση της ΡΑΕ εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κοινοποίησης των προτεινόμενων μελών του Εποπτικού Συμβουλίου και τα κριτήρια αξιολόγησης της πλήρωσης των προϋποθέσεων του παρόντος ως προς τη νόμιμη σύνθεση των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου.